Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-09-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 29/09/1998 (MΠΕ)

Αλλαγές στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας, αναμένεται να σηματοδοτήσει η χθεσινοβραδινή αιφνίδια παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας. Ο Φάτος Νάνο σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, που μεταδόθηκε αργά το βράδυ από την κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι υπέβαλε την παραίτηση του, λόγω αδυναμίας σχηματισμού νέου υπουργικού συμβουλίου, από τον παρόντα κυβερνητικό συνασπισμό. Ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία της χώρας, η προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρότεινε το γενικό γραμματέα Παντελή Μάικο. Το κεντρικό συμβούλιο του κόμματος θα λάβει τη σχετική απόφαση, σε έκτακτη συνεδρίαση, που έχει οριστεί για σήμερα το μεσημέρι.

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ θα τεθεί εκτός γενικής εφημερίας την Πέμπτη. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι την επόμενη Δευτέρα και να προβούν σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Με τον τρόπο αυτό σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο νέο σύστημα εφημεριών που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Αύριο θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με παράλληλη γνωστοποίησή του ότι την Πέμπτη αποσύρεται από τη γενική εφημερία το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συμβολική κατάληψη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης με περικύκλωση όλου του τετραγώνου του κτιρίου, επίσκεψη στον υπουργό και κρέμασμα της ιατρικής μπλούζας στα κάγκελα του υπουργείου. Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Υγείας, Θεόδωρος Κοτσώνης, αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών, που αντιδρούν με την περικοπή του κονδυλίου για τις εφημερίες, δήλωσε ότι η νέα ρύθμιση των εφημεριών ήταν απαραίτητη για την εξυγίανση του ΕΣΥ.

Αδικαιολόγητες χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. "Στο μισθολόγιο των γιατρών, όπως είχε εγκριθεί, ενσωματώθηκαν οι εφημερίες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μισθοί του ιατρικού προσωπικού κατά ποσοστά της τάξης του 30 ή 35%", είπε ο κ. Παπαντωνίου και κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες για πραγματικές εφημερίες.

Σοβαρά προβλήματα άρχισαν να δημιουργούνται στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας, από τη συνεχιζόμενη απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων. Οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους εάν δεν πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις από τη σημερινή συνάντηση στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Τα βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης παραμένουν παρατεταγμένα στην περιφερειακή οδό στο ύψος της Λαχαναγοράς. Οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων ζητούν από το υπουργείο να αποσύρει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί τη μεταφορά υγρών καυσίμων και από βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσεως. Οι καταναλωτές και οι έμποροι είναι αγανακτισμένοι, ενώ ταλαιπωρημένοι οδηγοί ψάχνουν απεγνωσμένα για βενζίνη. Οι δεξαμενές στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Θεσσαλονίκης έχουν αδειάσει, ενώ στα ελάχιστα που υπάρχει απόθεμα σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων.

Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη, καθώς εμφάνισε σημάδια σηψαιμίας, υψηλό πυρετό και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών και του ύπατος. Αναφορά με το θάνατο του Σορίν Ματέι, υπάρχει διαφοροποίηση των απόψεων μεταξύ των γιατρών του κρατικού Νικαίας και των γιατρών των φυλακών Κορυδαλλού, μετά και το πόρισμα των ιατροδικαστών, που διαπίστωσαν ιατρικές παραλήψεις στο πλαίσιο της νοσηλείας του Ματέι, που στο μεταξύ, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων, σε αυστηρά στενό οικογενειακό κύκλο.

Συνασπισμός μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, αναμένεται ότι θα προκύψει από τις διεργασίες και τις ζυμώσεις που άρχισαν για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ύστερα από το θρίαμβο των Σοσιαλδημοκρατών στις παγγερμανικές εκλογές. Οι Σοσιαλδημοκράτες του νέου καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, συγκέντρωσαν το 40,9% των ψήφων και καταλαμβάνουν 298 από τις 669 συνολικά έδρες της ομοσπονδιακής Βουλής. Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι πήραν ποσοστό 6,7% και 47 έδρες, κάτι που βοηθάει τα δύο αυτά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Και οι πρώην κομμουνιστές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (PDS), που μπαίνουν στη Βουλή για πρώτη φορά ως κόμμα, μετά την ενοποίηση του 1990, συγκεντρώνοντας το 5,1% και 35 έδρες, έκαναν γνωστό ότι θα ψηφίσουν τον κ. Σρέντερ για την καγκελαρία, αλλά δε δεσμεύονται για τις περαιτέρω θέσεις τους (προϋπολογισμός κλπ), όταν αρχίσει τη λειτουργία της η νέα Βουλή. Και ενώ ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση, τα κόμματα της μέχρι προχθες συμπολίτευσης πέρασαν στην αντιπολίτευση, αλλάζοντας ρόλους. Από τους χαμένους των εκλογών, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συγκέντρωσαν μαζί το 35,1% των ψήφων και παίρνουν 245 έδρες και οι Φιλελεύθεροι (FDP) 6, 2% και 44 έδρες.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, από αύριο έως τις 2 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του, Γιαννάκη Ομήρου, για να παραστεί στους εορτασμούς για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου και στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει την 1η Οκτωβρίου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα φθάσει στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 10 το πρωί, όπου θα γίνει και η επίσημη υποδοχή, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνομιλίες με τον κ. Ομήρου. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το ΓΕΕΦ για ενημέρωση και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συναντήσεις με την Επιτροπή Αμυνας της κυπριακής Βουλής και τον πρόεδρό της, Σπύρο Κυπριανού. Την Πέμπτη το πρωί ο υπουργός Αμυνας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση. Στις 4 το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο και ακολούθως θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Μεγαλονήσου.

Αναχωρεί το πρωί για τη Βαρσοβία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Πολωνικής Δημοκρατίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Tadeuch Maziowiecki. Προηγουμένως θα επισκεφθεί το κολλέγιο "NATOLIN", θα συναντηθεί με τον πρύτανη του κολλεγίου, Sarysz Wclski και θα μιλήσει προς τους σπουδαστές με θέμα: "Το μέλλον της Ευρώπης". Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Andrzej Ananicz, με τον υπουργό Εξωτερικών, Bronislaw Geremek και την υφυπουργό, Maria Karasinka - Fendler.

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού της Ειδικής Γραμματείας Αθλητισμού Μακεδονίας - Θράκης, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αθλητικών ενώσεων και προσωπικοτήτων, δημιουργείται Μουσείο Αθλητισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί από τους προαναφερόμενους φορείς σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Επίσημοι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση θα είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚ, εκπρόσωποι των ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Αθλητικοί Φορείς, Ενώσεις και Σωματεία.

Προειδοποίηση προς την Ιταλία απηύθυνε η Τουρκία, ότι οι διμερείς σχέσεις θα επιδεινωθούν, εάν πραγματοποιηθεί στη Ρώμη η προγραμματισμένη συνεδρίαση του φιλοκουρδικού εξόριστου κοινοβουλίου, παρά τις διαμαρτυρίες της Αγκυρας. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφεραν ότι ο Ιταλός πρεσβευτής, Μασιμιλιάνο Μπαντίνι, συγκάλεσε δύο φορές το Τουρκικό υπουργείο, την προηγούμενη εβδομάδα και παρέδωσε σημείωμα διαμαρτυρίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ είχε συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του, Λαμπέρτο Ντίνι, στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία προέτρεψε την κυβέρνηση της Ρώμης να αναβάλει τη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο της χώρας.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη στα Σκόπια, των μελών της ομάδας που επί ένα χρόνο περίπου ανέπτυξε τρομοκρατική δράση με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε διάφορες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, αλβανικής καταγωγής και συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψη άλλων τριών, οι οποίοι είναι φοιτητές του παράνομου, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, πανεπιστημίου του Τετόβου. Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικοί μηχανισμοί. Υπενθυμίζεται ότι άλλα εννέα άτομα συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες, ένα άτομο σκοτώθηκε προβάλλοντας αντίσταση στις αστυνομικές αρχές και - σύμφωνα πάντοτε με την ανακοίνωση - υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις ότι όλοι δρούσαν κάτω από την καθοδήγηση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Από το βράδυ αναμένεται βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 23 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με πιθανή βροχή ή καταιγίδα από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 29 September 1998 - 5:40:08 UTC