Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 28/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Ιδιαίτερα επισφαλής η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη. - Αυτοψία στον Κορυδαλλό, στο χώρο όπου εξέπνευσε ο Σορίν Ματέι - Ψυχραιμία και αναμονή του πορίσματος της εισαγγελικής έρευνας συνιστά ο Δημήτρης Ρέππας.
  • Τις κινητοποιήσεις τους θα συνεχίσουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης - Αδικαιολόγητες χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
  • Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία - Ο Κώστας Σημίτης θα επιδιώξει να συναντηθεί με το νικητή των εκλογών Γκέρχαρντ Σρέντερ.
  • Στην Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Παιδείας.
  • Συνεδρίασαν η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. - Κριτική Καραμανλή στην κυβέρνηση.
  • Δ. Ρέππας: "Η ώρα του Καραμανλή παρήλθε πριν καν έρθει".
  • Νέα κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Ημερίδα του Δικτύου Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίας.
  • Ολοκληρώθηκε το 14ο Συνέδριο Ελληνοαμερικανών ηγετικών στελεχών.
  • Τον τερματισμό των επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσαν οι Σέρβοι.
  • Εικοσαήμερη περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική άρχισε ο Ραούφ Ντενκτάς.
  • Χρεοκόπησε η Ιαπωνική εταιρεία Leasing.
  • Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες προβλέπει για αύριο η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Ιδιαίτερα επισφαλής και μη ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη, η οποία από το βράδυ παρουσίασε νέες επιπλοκές σε ζωτικά της όργανα, αιμορραγία και σηψαιμία. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτο ιατρικό συμβούλιο των γιατρών του Ερυθρού Σταυρού, παρουσία των συγγενών της 25χρονης, και αποφασίστηκε προς το παρόν η ασθενής να μην υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο.

Αυτοψία στον Κορυδαλλό, στο χώρο όπου εξέπνευσε ο Ρουμάνος κακοποιός Σορίν Ματέι έκαναν το μεσημέρι ο Κύπριος εντεταλμένος ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης και η δικηγόρος της μητέρας του Ρουμάνου, Ελίζα Βόζενμπεργκ. Ο θάνατος του Ματέι αποδόθηκε, από τους ιατροδικαστές που έκαναν τη νεκροψία και νεκροτομή, σε πνιγμό λόγω εισρόφησης γαστρικού υγρού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή. Ο κ.Ματσάκης χαρακτήρισε υποτυπώδεις τις συνθήκες νοσηλείας στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα διασωλήνωσης του κρατούμενου, ο οποίος είχε τεθεί σχεδόν σε ολοκληρωτική αναισθησία. Ο διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας όπου νοσηλεύτηκε αρχικά ο Σορίν Ματέι, δήλωσε ότι δεν υπήρχε καμία ολιγωρία, παράλειψη ή κακή εκτίμηση από την πλευρά του ιατρικού προσωπικού.

Ψυχραιμία και αναμονή του πορίσματος της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση του Σορίν Ματέι συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις.

Τις κινητοποιήσεις τους θα συνεχίσουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στο σύστημα των εφημεριών. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από τη Γενική Συνέλευση των γιατρών, οι οποίοι έκαναν γνωστό ότι την Τετάρτη θα καταλάβουν συμβολικά το γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, την Πέμπτη θα αποσύρουν από γενική εφημερία το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και την Παρασκευή θα κάνουν συμβολική κατάληψη του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά λειτούργησαν και σήμερα με προσωπικό ασφαλείας, ενώ αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών της περιοχής, λόγω έλλειψης απαρτίας. Συνεπώς ισχύει η απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με την οποία θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία στα οποία τα κονδύλια δεν επαρκούν για να υπάρξουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών.

Αδικαιολόγητες χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. "Στο μισθολόγιο των γιατρών, όπως είχε εγκριθεί, ενσωματώθηκαν οι εφημερίες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μισθοί του ιατρικού προσωπικού κατά ποσοστά της τάξης του 30 ή 35%", είπε ο κ. Παπαντωνίου και κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες για πραγματικές εφημερίες. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Θεόδωρος Κοτσώνης, δήλωσε ότι η νέα ρύθμιση των εφημεριών ήταν απαραίτητη για την εξυγίανση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς οι γιατροί θα πληρώνονται πλέον για τις εφημερίες που πραγματικά κάνουν. Ο κ. Κοτσώνης εγκαινίασε σήμερα τον ισόγειο χώρο του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού του Ασύλου του Παιδιού Θεσσαλονίκης.

Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. Μετά από 16 χρόνια στην εξουσία ο Χέλμουτ Κολ θα παραδώσει τη σκυτάλη στον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο θριαμβευτής των εκλογών ανήγγειλε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ ο κ. Κολ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξαναθέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Ο Κώστας Σημίτης θα επιδιώξει να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό με το νικητή των γερμανικών εκλογών Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Οπως είπε, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά χτες το βράδυ με τον κ. Σρέντερ και τον συνεχάρη για την επιτυχία του. Ταυτόχρονα έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο οποίο επισημαίνει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και να εφαρμοστεί μια νέα κοινωνική πολιτική.

Το Πανεπιστήμιο Θράκης δεν αναπτύσσεται στο κενό, αλλά παράλληλα με ολόκληρη τη Θράκη, τόνισε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος θεμελίωσε τα κτίρια των προκλινικών μαθημάτων της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης και της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης. Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και σημείωσε ότι η Ιατρική Σχολή και το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αποτελούν σημείο αναφοράς όχι μόνο για την πόλη, αλλά για όλη τη Θράκη και την ευρύτερη περιοχή.

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, εμφανίστηκε αισιόδοξος για νίκη των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία. Ζήτησε ενεργό συστράτευση όλων των στελεχών του κόμματος και εντατικοποίηση της αντιπολιτευτικής τους τακτικής. Άσκησε δε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως στο θέμα της φορολογίας.

Ο Κώστας Καραμανλής είναι πολιτικός των λόγων άνευ περιεχομένου και ουσίας, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στη χτεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ. "Η ώρα του Καραμανλή παρήλθε πριν καν έρθει", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε να παρουσιάσει στο λαό το πρόγραμμά του. Δεν μίλησε συγκεκριμένα παρά μόνο συνθηματολογικά και γενικόλογα.

Κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα, όπως και την περασμένη Παρασκευή οι φοιτητές, αντιδρώντας στη μερική άρση του πανεπιστημιακού ασύλου με την απόφαση της Συγκλήτου για μερική αστυνόμευση των χώρων της πανεπιστημιούπολης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων, τόνισαν ότι πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μιχάλης Παπαδόπουλος, κατήγγειλε ως παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας την παρεμπόδιση των πανεπιστημιακών στο έργο τους.

Σειρά προτάσεων για να εξασφαλιστεί μέσα από νομοσχέδιο και να υιοθετηθεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο θεσμός του Δημοτικού και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Νεολαίας υποβλήθηκαν στη διάρκεια ημερίδας του Δικτύου Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια Νεολαίας είναι ένας συμμετοχικός θεσμός που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με τη στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος τους είναι η σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των νέων της κάθε τοπικής κοινωνίας αλλά και τις ανάγκες μέσα από έναν εναλλακτικό τρόπο συμμετοχής στα κοινά.

Με ενημέρωση της ηγεσίας του Απόδημου Ελληνισμού στο Λευκό Οίκο από τους ειδικούς απεσταλμένους των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρ. Χόλμπρουκ, Τ. Μίλερ και Μ. Βάντλερ, αρμόδιο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για την Ευρώπη, ολοκληρώθηκε το 14ο Συνέδριο Ελληνοαμερικανών ηγετικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Η ηγεσία του Απόδημου Ελληνισμού μετέφερε στους συνομιλητές της τις ευαισθησίες της ομογένειας για τα εθνικά μας θέματα, κυρίως για την Κύπρο και το Αιγαίο.

Τον τερματισμό των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσαν σήμερα οι Σέρβοι. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Μαργιάνοβιτς δήλωσε, ότι θα δημιουργηθεί προσωρινό εκτελεστικό συμβούλιο, αναθέτοντάς του το καθήκον του συντονισμού των επιχειρήσεων "των πολιτικών δομών" στο Κοσσυφοπέδιο.

Εικοσαήμερη περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική άρχισε από σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, με πρώτο σταθμό την Κωνσταντινούπολη. Αύριο θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το Γ.Γ. του Οργανισμού Ισλαμική Διάσκεψη, Αζεντίνε Λαράκι και τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ψυχραιμία σύστησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Κέιζο Ομπούτσι, στην επιχειρηματική κοινότητα, μετά την χρεοκοπία της επενδυτικής εταιρείας Leasing. Η Ιαπωνική εταιρεία Leasing υπέβαλε αίτηση στο δικαστήριο στο Τόκιο ζητώντας προστασία από τους πιστωτές και βοήθεια για την ανοικοδόμηση της. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται στην Ιαπωνία η αίτηση αυτή είναι ισοδύναμη με ανακοίνωση χρεοκοπίας.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Από το βράδυ αναμένεται βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 23 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με πιθανή βροχή ή καταιγίδα από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 28 September 1998 - 17:05:22 UTC