Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 29/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Άλλα δύο ονόματα προτάθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για την πρωθυπουργία της Αλβανίας.
  • Την ελπίδα η Αλβανία να βρει σύντομα το δρόμο της εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Έκπληκτος από την παραίτηση Νάνο δήλωσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
  • Ελαφρά βελτιωμένη σε σχέση με χθες εμφανίζεται η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη.
  • Δ. Ρέππας: Οι έρευνες για την υπόθεση Ματέι συνεχίζονται και αν έγιναν λάθη θα αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν.
  • Το νέο πρόγραμμα σύγκλισης, για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, συζητεί αύριο στις Βρυξέλλες η νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Γ. Παπαντωνίου: Η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση θα κατοχυρώσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας.
  • Δεκαοκτώ περιπτώσεις καταπάτησης στο δάσος του Σέιχ Σου αποτύπωσαν αεροφωτογραφίες του στρατού.
  • Νέα στεγαστικά προγράμματα για εργατοϋπαλλήλους και προγράμματα για ειδικές κατηγορίες ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας.
  • Γραμματόσημα που φέρουν την ένδειξη "PTT MAKEDONIJA" χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες της ΠΓΔΜ σε επιστολές που διακινούνται μέσω των ΕΛΤΑ στη χώρα μας.
  • Στη Βουλγαρία βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.
  • Δύο στα δέκα άτομα, που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, παρουσιάζουν εκτός από τις παθήσεις τους και συμπτώματα κατάθλιψης.
  • Άρχισε σήμερα η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από τις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου.
  • Στη Νέα Υόρκη ο Ραούφ Ντενκτάς.
  • Στους αγώνες της Ευρώπης επιστρέφει σήμερα η ομάδα μπάσκετ του Άρη.
  • Αισθητή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Άλλα δύο ονόματα, εκτός από εκείνο του Γενικού Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελή Μάικο, προτάθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για την πρωθυπουργία της Αλβανίας. Πρόκειται για τους Ιλίρ Μέτα και Καστριότ Ισλάμι. Μετά την εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη η ανάδειξη του Παντελή Μάικο στην πρωθυπουργία. Στο μεταξύ, ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος αναφέρει ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, όμως δε θα συμμετέχει σε αυτή. Πάντως, θα βοηθήσει στους τομείς που χρειάζονται να γίνουν άμεσα βήματα για την αποκατάσταση της τάξης στην Αλβανία.

Την ελπίδα η Αλβανία να βρει σύντομα το δρόμο της εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Φατός Νάνο. Παράλληλα επισήμανε ότι δεν είναι δραματικές οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα αφού μπορούν και λειτουργούν δημοκρατικά οι θεσμοί.

"Μείναμε όλοι έκπληκτοι από την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Φατός Νάνο", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, και σημείωσε ότι αναμφισβήτητα η εξέλιξη αυτή σημαίνει νέα πολιτική κρίση και κρίση του πολιτικού συστήματος στη γειτονική χώρα. Η Ελλάδα, είπε, μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέβαλε και συμβάλλει στην εμπέδωση των δημοκρατικών διαδικασιών μετά τη λαίλαπα της ένοπλης εξέγερσης. Αυτή τη φορά οφείλουμε να σεβαστούμε τις δημοκρατικές διεργασίες ώστε να μπορέσουμε και πάλι να βοηθήσουμε στην εδραίωση της δημοκρατικής ομαλότητας στην Αλβανία, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος

Ελαφρά βελτιωμένη σε σχέση με χθες εμφανίζεται η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη, που νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό. Όπως δήλωσαν οι θεράποντες ιατροί της, ο πυρετός και η αιμορραγία έχουν ελεγχθεί ενώ βελτιώθηκε και η αιμοδυναμική αστάθεια. Ωστόσο παραμένουν οι επιπλοκές σε ζωτικά όργανα όπως οι νεφροί και το ήπαρ. Οι γιατροί επισήμαναν ότι η κατάσταση είναι μεν ελεγχόμενη, παραμένει όμως κρίσιμη.

Οι έρευνες για την υπόθεση Ματέι συνεχίζονται και αν έγιναν λάθη θα αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε ότι για την πορεία των ερευνών ενημερώνεται διαρκώς ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πάντως ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία. Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού, που, όπως είπε, ζητούν να εκδοθεί το πόρισμα πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Το νέο πρόγραμμα σύγκλισης, για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, συζητεί αύριο στις Βρυξέλλες η νομισματική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο νέο πρόγραμμα προβλέπεται ότι μέσα στο 1999 θα έχουν εκπληρωθεί και τα πέντε κριτήρια του Μάαστριχτ. Ο τιμάριθμος θα πέσει στο 2,5%, ενώ το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα περιοριστούν στο 1,7%. Ακόμη, βάσει του προγράμματος, η συναλλαγματική σταθερότητα και τα επιτόκια θα κυμαίνονται μεταξύ 6,5-7% σε δεκαετείς τίτλους. Επίσης, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3,7% το 1999, 3,9% το 2000 και 4,5% το 2001. Η αύξηση των μισθών εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 1,6% το 1999, για να διαμορφωθεί στο 2% το 2000 και στο 2,1% το 2001.

Την πεποίθηση ότι η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση θα κατοχυρώσει την οικονομική σταθερότητα της χώρας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη, καθώς και ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από την επιτάχυνση των επενδύσεων, η οποία θα βελτιώσει την ευημερία του ελληνικού λαού, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Le Republica", τόνισε ότι ο κυριότερος λόγος που παρακινεί την Ελλάδα να μπει στο ευρώ είναι το γεγονός ότι "το θέλουν όλα τα πολιτικά κόμματα", προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η 1η Ιανουαρίου του 2001 είναι η ημερομηνία, που επέλεξε η Ελλάδα για την είσοδό της στην ΟΝΕ.

Δεκαοκτώ περιπτώσεις καταπάτησης στο δάσος του Σέιχ Σου αποτύπωσαν αεροφωτογραφίες του στρατού. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. "Δεν είναι δυνατόν σε μια οργανωμένη κοινωνία επί 20 χρόνια, σχεδόν κάθε χρόνο να επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους καταστροφές", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος. Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η αεροφωτογράφηση και στην Αττική. Ο υφυπουργός Γεωργίας, Δημήτρης Σωτηρλής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να καταπατηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης.

Νέα στεγαστικά προγράμματα για εργατοϋπαλλήλους και προγράμματα για ειδικές κατηγορίες ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ακόμη ότι θα προωθηθούν κατασκευαστικά προγράμματα με συγχρηματοδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων για τη στέγαση του προσωπικού τους. Επισήμανε ότι θα προβεί σύντομα σε ανακοινώσεις για το θέμα των τσιγγάνων και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και στεγαστικά προγράμματα για φοιτητές παιδιά δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Γραμματόσημα που φέρουν την ένδειξη "PTT MAKEDONIJA" χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες της ΠΓΔΜ σε επιστολές που διακινούνται μέσω των ΕΛΤΑ στη χώρα μας, σύμφωνα με ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Παναγιώτη Ψωμιάδη προς τους υπουργούς Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και Μεταφορών Τάσο Μαντέλη. Ο κ. Ψωμιάδης διατυπώνει το ερώτημα πως είναι δυνατό να διανέμονται επιστολές με τα συγκεκριμένα γραμματόσημα.

Στη Βουλγαρία βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου, που θα πραγματοποπιηθεί στη Σόφια υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο, στον ιερό καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, ύστερα από πρόταση του πατριάρχη Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας, Μάξιμου.

Δύο στα δέκα άτομα, που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, παρουσιάζουν εκτός από τις παθήσεις τους και συμπτώματα κατάθλιψης, γεγονός που επιβαρύνει την κατάστασή τους. Ιδιαίτερα επιρρεπή στην κατάθλιψη είναι τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Στην Ελλάδα το 11 - 26% των ηλικιωμένων εμφανίζει κατάθλιψη, ενώ σε ιδρύματα και γηροκομεία το ποσοστό φτάνει το 50%. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από την Εταιρία Νευρολογίας και Ψυχιατρικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ευκαιρία του 12ου διεθνούς συνεδρίου της, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Πέμπτη στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

Άρχισε σήμερα η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από τις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπου τις προηγούμενες μέρες είχαν διεξαχθεί ένοπλες συγκρούσεις με Αλβανούς αυτονομιστές αντάρτες. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά από την έγκριση από την σερβική Βουλή της έκθεσης της κυβέρνησης της Σερβίας για τις ενέργειες που κάνουν τα κρατικά όργανα σχετικά με την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή. Η έκθεση περιλαμβάνει 15 σημεία, τα βασικότερα από τα οποία είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η τιμωρία όσων διέπραξαν εγκλήματα, ο διαχωρισμός των τρομοκρατών από την πλειοψηφία του αλβανικού λαού του Κοσσυφοπεδίου, η άμεση έναρξη ουσιαστικού και άνευ όρων διαλόγου και η επίλυση όλων των προβλημάτων, με ειρηνικά και πολιτικά μέσα και μέσω του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας.

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τον Γενικό Γραμματέα της Ισλαμικής Διάσκεψης, Αζεντίνε Λαράκιμ, και τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα συναντηθεί αύριο στη Νέα Υόρκη ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντεντκάς. Ο Ντενκτάς, ο οποίος πραγματοποιεί εικοσαήμερη περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική, αναχώρησε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη για την αμερικανική μεγαλούπολη.

Στους αγώνες της Ευρώπης επιστρέφει σήμερα η ομάδα μπάσκετ του Άρη. Οι "κίτρινοι" βρίσκονται στην πόλη Τζέπλουκ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν στις 9:30 το βράδυ την βοσνιακή Σιρόκι για τη 2η αγωνιστική του ΣΤ' ομίλου του κυπέλλου Σαπόρτα. Για το κύπελλο Σαπόρτα, θα αγωνιστεί αύριο και η ΑΕΚ, η οποία θα κοντραριστεί στη Φινλανδία με την ΤΟΠΟ. Κρίσιμες μάχες για την Ευρωλίγκα θα δώσουν αύριο δύο ελληνικές ομάδες. Δύσκολο έργο θα έχει στις 9:30 το βράδυ ο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει στη Γαλλία τη Βιλερμπάν για τη 2η αγωνιστική του Δ' ομίλου. Ο Παναθηναϊκός, προερχόμενος από μια μεγάλη νίκη στο Τελ Αβίβ επί της Μακάμπι θα αντιμετωπίσει στις 6 το απόγευμα στο ΟΑΚΑ τον Ερυθρό Αστέρα. Την Πέμπτη, ο Ολυμπιακός θα κλείσει την εβδομάδα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων με τον αγώνα του κόντρα στην Αλμπα.

Αισθητή βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο, στη Θράκη, τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 29 September 1998 - 17:40:47 UTC