Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 07/04/1998

Στο Νοσοκομείο "Υγεία" μεταφέρθηκε το απόγευμα με αναπνευστικά προβλήματα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο κ. Καραμανλής είχε ενοχλήσεις στο στήθος του, και οι συνεργάτες του έκριναν σκόπιμο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, καθώς πριν από μερικές μέρες είχε μικρή αδιαθεσία. Στο πλευρό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκονται η γραμματέας του, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πέτρος Μολυβιάτης.

Άρχισε το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Ολυμπιακής. Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του εθνικού μας αερομεταφορέα κατέληξαν στο τελικό κείμενο του νέου κανονισμού εργασίας. Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συμφωνία εργαζομένων και διοίκησης εξέφρασε η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Δημήτρη Ρέππα. Οι εργαζόμενοι έδειξαν υπευθυνότητα, είπε ο υπουργός Τύπου και πρόσθεσε ότι με την πρόοδο της συζήτησης στη Βουλή θα κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση έχει δίκιο και στις υπόλοιπες ρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι η Ολυμπιακή όχι μόνο θα εξυγιανθεί αλλά στο μέλλον θα γίνει και ανταγωνιστική, είπε ο κ. Ρέππας. Ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαππας, επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η σωτηρία της εταιρείας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη πολλά από τα σημεία στα οποία κατέληξε ο διάλογος εργαζομένων και διοίκησης της Ολυμπιακής.

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη, δήλωσε το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί. Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι όλα τα ελληνοτουρκικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, αρκεί να υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση ο ίδιος και ο κ. Τζογάνης συμφώνησαν να εκμεταλλευτούν παρόμοιες ευκαιρίες και στο μέλλον. Το απόγευμα, ολοκληρώθηκαν, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, οι εργασίες της συνόδου των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των κρατών μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τελικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, θα ληφθούν τον Μάιο στη Ρόδο, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ένωσης.

Πλήρη κάλυψη τόσο στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, όσο και στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, παρείχε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, μετά το χθεσινό φραστικό επεισόδιο μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Κακλαμάνη, για τις παρεμβάσεις που επιχειρεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι είναι υπεύθυνος ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο χειρίζεται τα θέματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ότι σε αυτόν τον τομέα έχει να επιδείξει θετικό έργο. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τέτοιες που δείχνουν ότι τα ζητήματα που μας αφορούν προωθούνται με συνετό τρόπο, πρόσθεσε ο υπουργός Τύπου και τόνισε ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι πρόσωπο με κύρος που συμβάλει στη σωστή λειτουργία της Βουλής. Πάντως υπογράμμισε ότι η χθεσινή παρέμβαση του κ. Κακλαμάνη ήταν εκτός κανονισμού του Κοινοβουλίου.

Το σχέδιο για τον νέο νόμο προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε "την ιδιαίτερη συμβολική σημασία ενός ελληνικού νόμου για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενός νέου αρχαιολογικού νόμου, του πρώτου συστηματικότερου δηλωμένου νομοθετήματος μετά το 1932". Το σχέδιο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον καθορισμό των περιόδων μνημείων και στην προστασία της προφορικής παράδοσης. Οι περίοδοι σύμφωνα με τις οποίες ανακηρύσσεται ένα μνημείο ως τέτοιο και αξιολογείται είναι από το απώτατο παρελθόν έως το 1453, από το 1453 μέχρι το 1830 και από το 1830 μέχρι σήμερα. Το σχέδιο θα σταλεί στα πολιτικά κόμματα και σε αρμόδιους φορείς και πρόσωπα, έπειτα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον Κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ποσοστό 15,5% των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας οδεύουν ήδη προς το ΚΕΠΥΟ, προκειμένου να εκκαθαριστούν από τα αρμόδια συνεργεία. Αναλυτικότερα, πάνω από 70.000 δηλώσεις ταχυδρομήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ της Κεντρικής Μακεδονίας στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι εφορίες επισπεύδουν τη διαδικασία της αποστολής, ώστε να προλάβουν τη σχετική προθεσμία, που λήγει στις 25 Μαϊου. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Γεώργιου Δρυ, το ΚΕΠΥΟ πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια αυτές να αποσταλούν στους υπόχρεους.

Οι υποψηφιότητες για τη θέση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, θα συζητηθούν στη διάρκεια της συνεδρίασης της διευρυμένης Νομαρχιακής Συνέλευσης του κόμματος που θα γίνει αύριο στις 8 το βράδυ, στα γραφεία της ΝΟΔΕ δυτικού τομέα στους Αμπελόκηπους. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει αύριο το μεσημέρι και ανάλογα με την εξέλιξη ενδέχεται να γίνει και ψηφοφορία για την επιλογή του υποψηφίου νομάρχη που θα υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία.

Εντονη ήταν η κίνηση κατά τις τρεις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης υποδημάτων, δερμάτινων ειδών και ειδών υποδηματοποιίας "ΔΕΡΜΑ-ΦΟΡΜΑ", οι πύλες της οποίας έκλεισαν χθες το βράδυ. Επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από την Ιταλία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Ρωσία επισκέφθηκαν τα περίπτερα 4 και 5, στη HELEXPO-ΔΕΘ, όπου αναπτύχθηκε η έκθεση. Φέτος, η διοργάνωση είχε τους εξής στόχους και προσανατολισμούς: Να ανοίξει νέους ορίζοντες προς τις αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων και να συμβάλλει στη μείωση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών των παπουτσιών και γενικά των δερμάτινων ειδών.

Επιστημονική ημερίδα με θέμα "Ο παμβαλκάνιος επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής και η Δυτική Μακεδονία" διοργανώνει με αφορμή τα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης σε συνεργασία με τον δήμο Σιάτιστας στις 10 Απριλίου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο πνευματικό κέντρο του δήμου Σιάτιστας.

Ως το καλύτερο - μετά την ανεξαρτησία της Αλβανίας- χαρακτήρισε το σημερινό επίπεδο των ελληνο-αλβανικών σχέσεων, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνος Πρεβεδουράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" των Τιράνων. Ο κ.Πρεβεδουράκης ανέπτυξε και επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε γενικότερα και ειδικότερα θέματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι "οι παράγοντες που πολλές φορές σκληραίνουν το κλίμα των διμερών σχέσεων, είναι η έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης, κοντόφθαλμα συμφέροντα, νοοτροπία του παρελθόντος κ.α.".

Aνεκτίμητης αξίας θησαυρός της Τρωικής εποχής του 10ου αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε από Βούλγαρο αγρότη στη νότια Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι. Ο θησαυρός περιλαμβάνει επιχρυσωμένο σκήπτρο, μπρούτζινο δίσκο, μεταλλικό ξίφος με πέντε αιχμές καθώς και άλλα χρυσά και κεραμικά κομμάτια, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του εθνικού ιστορικού μουσείου της Βουλγαρίας Μποντιτζάρ Ντιμιτρόφ. Ο αγρότης, που ξέθαψε το θησαυρό καθώς καλλιεργούσε τη γη του, αρνήθηκε να συγκεκριμενοποιήσει την ακριβή τοποθεσία όπου βρέθηκαν τα κτερίσματα για να αποφύγει, όπως υποστηρίζει, τον κίνδυνο συναλλαγής του με αρχαιοκάπηλους, ενώ θα αρχίσουν σύντομα αρχαιολογικές ανασκαφές.

Οι σερβικές αρχές στην Ποντούγιεβα, παρέδωσαν σε εκπροσώπους των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου το πρώτο γυμνάσιο, σε εφαρμογή της εκπαιδευτικής συμφωνίας που υπογράφτηκε πρόσφατα. Της κίνησης αυτής, είχε προηγηθεί η παράδοση του Ινστιτούτου Αλβανικών Σπουδών στην Πρίστινα, ενώ η εφαρμογή του συνόλου των διατάξεων της συμφωνίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 30η Ιουνίου. Η συμφωνία για την εκπαίδευση σηματοδότησε την πρώτη κίνηση καλής διάθεσης από την σερβική πλευρά, ενώ σήμερα οι δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι προσπαθούν να πείσουν την ηγεσία των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου να εγκαταλείψει το αίτημα της ανεξαρτησίας, το οποίο και χαρακτηρίζεται ως "μη ρεαλιστικό". Από την άλλη μεριά, η παράταση των τεσσάρων βδομάδων για την αλλαγή της "συμπεριφοράς" του Βελιγραδίου στο θέμα του Κόσοβο, που ενέκρινε η δεύτερη διάσκεψη της ομάδας επαφής στη Βόννη, είναι φανερό ότι λειτουργεί υπέρ των επιδιώξεων του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς.

Ευθύνες στη γερμανική κυβέρνηση για την επιδείνωση των γερμανοτουρκικών σχέσεων αποδίδει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι η χώρα του παγώνει προς το παρόν τις σχέσεις της με την ΕΕ, χωρίς όμως να αποκλείει την ένταξή της σ' αυτήν, έστω και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. "Αυτός που διέπραξε το λάθος, αυτός πρέπει και να επανορθώσει. Δηλαδή η γερμανική κυβέρνηση έκανε το παν για να καταστρέψει το καλό κλίμα μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας" απαντά ο κ Γιλμάζ σε ερώτηση για το ποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για μία προσέγγιση.

Η παραμονή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Αρμενία, παρατείνεται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου για τα ανθρώπινα δικαιώματα γραφείου, του ευρωπαϊκού οργανισμού. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, κάνουν λόγο για νέα στοιχεία που αποδεικνύουν "σοβαρά παραπτώματα" κατά τη διεξαγωγή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, χωρίς όμως, να δίνουν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ αναμένεται επίσημη ανακοίνωση μέχρι τα τέλη της βδομάδας. Ο ΟΑΣΕ, είχε αρχικά αποδεχτεί με επιφύλαξη το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η κατάθεση προσφορών για τον αγωγό φυσικού αερίου, που θα ενώσει ενεργειακά τη Ρωσία και την Τουρκία διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας, αναμένεται να δρομολογηθεί μέσα στο Μάιο. Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να φτάσει στα 3 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 2 δισ. θα δαπανηθούν για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού. Η διοχέτευση του ρωσικού φυσικού αερίου, προς την τουρκική αγορά προβλέπεται να είναι δυνατή τον Ιούλιο του 2000.

Ζεστός και υγρός καιρός προβλέπεται και αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται αραιές νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 27 βαθμούς και στα νησιά από 12 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται αραιές νεφώσεις και τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου.

Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 7 April 1998 - 20:32:24 UTC