Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:38 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/04/1998

Τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα στο υποκατάστημα της τράπεζας City Bank, στη Κυψέλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αξιολογεί η ελληνική αστυνομία, η επίθεση οργανώθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη.

Συνεχίζεται η ένταση στην Ολυμπιακή Αεροπορία, παρά τις αλλαγές που πρότεινε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης. Η ΟΣΠΑ τις χαρακτήρισε θετικές, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες. Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ της διοίκησης και της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών, προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα του επιδόματος τροφής. Ωστόσο και σήμερα θα υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις, καθώς αλλάζουν ώρα 21 πτήσεις εσωτερικού και 2 εξωτερικού.

Παραλύουν τα πάντα αύριο, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, με την συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, των ΔΕΚΟ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Εμπύρετη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος παρουσίασε σύμφωνα με το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, που από χθες στις 4:30 το απόγευμα νοσηλεύεται στο θεραπευτήριο Υγεία. Η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία σύμφωνα με τον γιατρό του, καθηγητή Βορίδη.

"Σταθερά κρίσιμη" χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ενώ η Ιερά Σύνοδος δε συζήτησε το θέμα της διαδοχής στη χθεσινή της συνεδρίαση.

Μεγάλη επιτυχία, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τη συμφωνία για τον κανονισμό λειτουργίας της Ολυμπιακής Αεροπορίας, μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, θα αναδειχθούν σημεία για συμφωνία. "Ο στόχος της κυβέρνησης", υπογράμμισε ο κ. Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, "παραμένει αδιαπραγμάτευτος και αμετακίνητος - όσον αφορά στην εξοικονόμηση των 50 δισ. δραχμών - και μόνο οριακές διορθώσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν στο νομοσχέδιο".

Απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το επεισόδιο στη Βουλή, μεταξύ του προέδρου του Κοινοβουλίου, Απόστολου Κακλαμάνη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο αφορούσε στη συμπεριφορά του Αμερικανού πρέσβη, Νίκολας Μπερνς. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις πολιτειακών παραγόντων, όπως του προέδρου της Βουλής και διέψευσε ότι υπήρξε παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, από το Λονδίνο για τη λήξη του επεισοδίου.

Τους τρεις τομείς σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση, στους οποίους επικεντρώνεται η ελληνική πολιτική απασχόλησης, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πρωθυπουργών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, η πολιτική της κυβέρνησης επικεντρώνεται: Στην προετοιμασία του εργατικού δυναμικού να προσαρμόζεται ταχέως στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της σημερινής ανταγωνιστικότητας, με έμφαση σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες, όπως π.χ, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, Στο να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε αποτελεσματικές πολιτικές σε σχέση με το παρελθόν και Στην προσφορά πακέτου εναλλακτικών λύσεων και στην αναβάθμιση των προσόντων του εργατικού δυναμικού, το οποίο απασχολείται σε τομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι "η μεταρρύθμιση του δευτεροβάθμιου εκπαιδευτικού μας συστήματος αποτελεί προτεραιότητα.

Με τον Βρετανό ομόλογό του, συναντήθηκε στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αλλά δεν συζήτησε μαζί του το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Σημίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βρετανία στηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κάποιες ισορροπίες.

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 9 έως τις 13 Απριλίου θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, για τρίτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 1995. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Σαντέρ θα συναντηθεί την προσεχή Πέμπτη με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, την Παρασκευή θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ την ίδια μέρα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ν.Δ, Κώστα Καραμανλή. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο που οργανώνει το περιοδικό "Economist", την Πέμπτη στο ξενοδοχείο "Intercontinental" στην Αθήνα. Θέμα της ομιλίας του, "Η Ευρωπαϊκή Ενωση στην αυγή του 21ου αιώνα". Το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Σαντέρ θα μεταβεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, απ' όπου και θα ξεκινήσει την περιοδεία του στην Κρήτη.

Το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, ενόψει των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, ήταν δύο από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Βύρωνα. "Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Το πρώτο που θα κριθεί είναι η συσπείρωση δυνάμεων και το δεύτερο τα αποτελέσματά τους. Πρέπει να το ξέρετε ότι μεταξύ τους το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ τσακώνονται πως θα μοιράσουν τις καρέκλες, αλλά έχουν και ιδιαίτερους στόχους: Οπου ένας υποψήφιος στηρίζεται από το ΚΚΕ, προσπαθούν να κάνουν τέτοιες συμμαχίες για να τον βγάλουν από τη μέση. Και καλά το ΠΑΣΟΚ το καταλαβαίνουμε", υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

Την επιθυμία του ''να προσφέρει στη Θεσσαλονίκη, χωρίς αντάλλαγμα'', διεκδικώντας το αξίωμα του Δημάρχου της πόλης, εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. "Τιμώ τον κ. Κοσμόπουλο, αλλά η κοινωνία της πόλης εμμένει στην κάθοδό μου. Το τίμημα στην πολιτική πρέπει να είναι η προσφορά και όχι η ανταλλαγή και απολαβή", επισήμανε σε δήλωσή του ο κ. Ψωμιάδης, τονίζοντας ότι θέτει "το συμφέρον της πόλης και της χώρας πάνω από το κομματικό και το προσωπικό".

Αστικό πιλοτικό πρόγραμμα, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δραχμών, που θα αλλάξει ριζικά "το πρόσωπο" της Αλεξανδρούπολης, πρόκειται να υλοποιήσει το 2000 ο Δήμος της ακριτικής πόλης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 75%, ενώ η φιλοσοφία του εστιάζεται στην ανάπτυξη τριών συμπλεγμάτων έργων, 19 στο σύνολο, που θα περικλείουν την ανατολική είσοδο της πόλης. Τα έργα θα αρχίσουν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (αποθήκη τελωνείου) και θα φθάσουν μέχρι τον πλατανότοπο του Μαϊστρου και στοχεύουν στην εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στο χώρο της επικοινωνίας και της πληροφόρησης. Οι ενέργειες περιλαμβάνουν τρεις μορφές: Την αποθήκη τελωνείου (περιλαμβάνει το δικτυακό κέντρο) Πληροφόρηση των κατοίκων της πόλης και των επισκεπτών μέσω των info-cafe, Ανάπλαση της "ζώνης σύνδεσης" από το λιμάνι μέχρι τον πλατανότοπο Κατασκευή μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην περιοχή του Μαϊστρου. Οσον αφορά στην ανάπλαση της αποθήκης του τελωνείου στο λιμάνι, η αρχιτεκτονική διαμόρφωση του κτιρίου καθορίζεται από τις υπηρεσίες που πρόκειται να στεγασθούν, δηλαδή το δικτυακό κέντρο, το κέντρο τηλεδιασκέψεων και το πληροφοριακό κέντρο. Οι βασικές λειτουργίες του πληροφοριακού κέντρου θα είναι η παροχή πληροφοριών μέσω κόμβου στο διαδίκτυο Internet και η ανάπτυξη βάσης δεδομένων και ιστιοσελίδων για την προβολή της πόλης. Το info - cafe, δηλαδή το πληροφοριακό καφενείο, θα είναι ένα στέκι για τη νεολαία, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή και να εξερευνήσει τη νέα τεχνολογία.

Μικρή διόρθωση 0,25% παρουσίασε χθες η χρηματιστηριακή αγορά με το γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 2129,08 μονάδες. Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν ότι η αγορά παραμένει ιδιαίτερα δυναμική κάτι το οποίο γίνεται φανερό και από τον όγκο των συναλλαγών.

"Η Ιταλία δεν πρόκειται να επιβάλει εμπάργκο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Κύπρου", τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Πιέρο Φασίνο, σε δηλώσεις του, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά την επίσκεψή του θα συζητήσει τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να εξασφαλιστεί η τήρηση του συμβολαίου για το πυραυλικό σύστημα "Ασπαϊτ", ενώ αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ, ο κ. Φασίνο σημείωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες.

"Η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί ταχεία επανάληψη της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση". Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζον Πρέσκοτ, μετά τα εγκαίνια του Διοικητικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε τη σοβαρή, όπως είπε, προσφορά το Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τα προγράμματα για την ανάπτυξη των επιδομών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων αυτών του μεταφορικού διαδρόμου 8 και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αυλώνας, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης στη Σόφια, των υπουργών Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για τη διεξαγωγή στο εγγύς μέλλον της πρώτης συνεδρίασης βουλγαροαλβανικής επιτροπής οικονομικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, καθώς και για την αναθεώρηση των υπαρχόντων διμερών συμφωνιών.

Το θέμα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας στη Βουλγαρία, εξέτασαν σε συνάντησή τους στη Σόφια εκπρόσωποι της εκτελεστικής, της δικαστικής και της νομοθετικής εξουσίας στη χώρα, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ. Ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστοφ ζήτησε γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων που σχετίζονται με παραβάσεις στον τραπεζικό τομέα, ενώ ο διευθυντής της Εθνικής Ανακριτικής Υπηρεσίας, Μπόικο Ράσκοφ συνέστησε τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα που θα προηγηθούν των αλλαγών στις δομές τις δικαστικής εξουσίας. Τέλος, οι εκπρόσωποι των τριών εξουσιών δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη χώρα.

Τη συμβολή τους για τη δημιουργία μιας χώρας "πρότυπο" ζήτησε από τους νέους της Βοσνίας, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, σε ομιλία που απηύθυνε σε Σέρβους, Μουσουλμάνους και Κροάτες μαθητές στο εθνικό θέατρο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα. "Φιλοδοξείτε να ενταχθείτε στο μέλλον στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, γιατί η οικογένεια αυτή είναι δική σας, όπως και όλων των ανθρώπων της πρώην Γιουγκοσλαβίας", είπε ο κ.Σιράκ και πρόσθεσε ότι οι ο λαός της Βοσνίας επιθυμεί να "χτίσει μια χώρα πρότυπο όπου οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να συνυπάρχουν και να σέβονται τις διαφορές τους".

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει για την εθνική και πολιτική κρίση στο Κοσσυφοπέδιο στις 23 Απριλίου, ενώ στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 20-24 του μήνα θα απευθύνουν ομιλίες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χέλμουτ Σάεφερ.

Ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Πολ Χόκινος ανακοίνωσε ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα πρόσωπα που κρατούνται σε φυλακές ή κατηγορούνται και δεν εμφανίστηκαν στα δικαστήρια της Σερβικής Δημοκρατίας και της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας ή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για αλλαγές στους κανόνες και τις διατάξεις των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο στη Βοσνία, ο κ. Χόκινος είπε ότι η απαγόρευση αφορά και στους συμβούλους οι οποίοι διαγράφηκαν από τον κατάλογο για την διεξαγωγή δημοτικών εκλογών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 8 April 1998 - 13:10:13 UTC