Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:19 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.1.1998

Την εκτίμηση ότι είναι πιθανόν να συνεχίσουν να εκδηλώνονται φαινόμενα αναταραχής στο χρηματιστήριο διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, μετά τη νέα πτώση κατά 5,08% του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο Δείκτης έκλεισε στις 1405,37 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 17,7 δισεκατομμύρια δραχμές. Η νέα αυτή αναταραχή οφείλεται στην κατάρρευση μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στο Χονκ-Κονκ, που οδήγησε σε ραγδαία πτώση κατά 8% του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της πόλης. Απώλειες παρουσίασαν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ωστόσο, ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι οι κερδοσκόποι θα απογοητευτούν καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του εθνικού μας νομίσματος. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν λύνεται με όλο και περισσότερα και αποσπασματικά φορολογικά μέτρα αλλά με προώθηση αποκρατικοποιήσεων και μείωση του δημόσιου τομέα.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν είναι δυνατόν να τεθούν προς διαπραγμάτευση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη, Νίκολας Μπερνς, για το εύρος του εναέριου χώρου της Ελλάδας. Η πολιτική της Ελλάδας είναι σαφής σε ότι αφορά τα 10 μίλια, υπογράμμισε ο Υπουργός Τύπου, και πρόσθεσε ότι αυτό που είπε ο κ. Μπερνς δεν είναι κάτι καινούργιο και απηχεί τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Αύριο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Για ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Σε ακριτικά νησιά και βραχονησίδες περιοδεύει αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ σήμερα από το πρωί οι Τούρκοι στρατηγοί δεν έδωσαν εντολή για πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στις περιοχές νοτίως της Χίου και της Ικαρίας όπου είχαν προγραμματίσει ασκήσεις. Ωστόσο η ελληνική πολεμική αεροπορία βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν ενδεχόμενο αιφνιδιασμό από την Τουρκία.

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, συναντήθηκε το μεσημέρι στη Αθήνα ο Τούρκος πρεσβευτής Αλί Τουγκάν ο οποίος ζήτησε να ακούσει τις ελληνικές θέσεις για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις και έθεσε στον Τούρκο αξιωματούχο το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Το φορολογικό νομοσχέδιο συζητείται στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, επιβεβαίωσε ότι επανεξετάζεται η ρύθμιση για αυτοπρόσωπη ή δια αντιπροσώπου κατάθεση της φορολογικής δήλωσης από εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Το φορολογικό νομοσχέδιο απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Αποφασίστηκε να γίνει εξόρμηση στελεχών στην επαρχία και ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος σημείωσε: "Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο να πούμε παρά να δείξουμε μια κυβέρνηση που συστηματικά ψεύδεται και παραπλανά τον ελληνικό λαό". Ο Μιλτιάδης Έβερτ σε νέα παρέμβασή του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης επισήμανε ότι η χώρα κυβερνάται από επικίνδυνους ανθρώπους.

Κύκλο επαφών με στελέχη της κυβέρνησης και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ άρχισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενόψει των κρίσιμων επιλογών της κυβέρνησης σε βασικά πολιτικά θέματα και στο πλαίσιο των προσπαθειών διασφάλισης όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ομοφωνίας στο κυβερνών κόμμα. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και το βράδυ θα έχει επαφές με τους κυρίους Τζουμάκα, Πρωτόπαπα, Παπαϊωάννου και Μανίκα. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη. Στο μεταξύ, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση σημείωσε ότι το ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα είναι η αναζήτηση νέου κώδικα αρχών και επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και όχι η αλλαγή των προσώπων.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, είχε σήμερα στη Λωζάνη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος διατύπωσε συμβολική πρόταση για τη θέσπιση εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο μεταξύ, το σχήμα και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Εκτελεστική και Οργανωτική Επιτροπή για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Με απόφαση του πρωθυπουργού συγκροτήθηκε ήδη διυπουργική Επιτροπή, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για την παρακολούθηση και εποπτεία των έργων που θα αποφασίσει η Οργανωτική Επιτροπή. Το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα συζητήθηκε στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης για τις προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε στον υπουργό Πολιτισμού τις θέσεις του κόμματός του.

Ομαλά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, και όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου", Κώστας Καλλέργης, "όλα πάνε πολύ καλά". Ο κ. Καλλέργης έχει δώσει εντολή να γίνονται μόνο οι επισκέψεις που επιθυμεί ο Δ. Τσοβόλας, ενώ στην ερώτηση πότε θα βγει από το νοσοκομείο απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι γιατροί.

Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, πραγματοποιεί από σήμερα αντιπροσωπεία του Αλβανικού υπουργείου Παιδείας και Επιστήμης, με επικεφαλής τον Αλβανό υπουργό, καθηγητή Ετέμ Ρούκα, μετά από πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμου Αρσένη. Η Αλβανική αντιπροσωπεία θα έχει επαφές με ανώτατους παράγοντες της Παιδείας και των Επιστημών, καθώς και με ανώτερα στελέχη στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας.

Οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις που -παραδοσιακά πλέον- συνοδεύουν τη διαδικασία χορήγησης βίζας από τις ελληνικές προξενικές αρχές στους Βαλκάνιους τουρίστες, βρέθηκαν για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο των προβληματισμών των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ιδίως αφού η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται το τελευταίο διάστημα. Τριάντα έξι μόλις ημέρες μετά την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, οι ουρές των ατόμων που επιθυμούν να αποκτήσουν βίζα, στα ελληνικά προξενεία του Βελιγραδίου, των Σκοπίων και της Οδησσού έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, κάποια από τα γειτονικά κράτη έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν το ζήτημα των αδειών εισόδου στην Ελλάδα. Στην αναγκαιότητα αύξησης του προσωπικού και εκσυγχρονισμού του τεχνολογικού εξοπλισμού στα ελληνικά προξενεία, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν όσον αφορά τη χορήγηση βίζας, αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Πρωτότυπο τρόπο επέλεξαν οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Η διήμερη πανελλαδική κινητοποίησή τους, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί με επίκεντρο τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, πλαισιώνεται από... μπαλόνια, μουσική και μικρά μπουφέ για τους εργαζόμενους και περαστικούς, στο πεζοδρόμιο γύρω από το πολυώροφο κτίριο. Σε όλη τη διάρκεια του εργάσιμου οκταώρου, οι απεργούντες έξω από το κατάστημα ενημέρωναν τον κόσμο, με τον ευχάριστα ασυνήθιστο αυτό τρόπο, για τους λόγους της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, περιφρουρώντας παράλληλα την κινητοποίησή τους αλλά και περιφρουρούμενοι διακριτικά από ένστολους και μη αστυνομικούς. Ανάμεσα στις 8-9 το πρωί, πραγματοποίησαν και συγκέντρωση στην οδό Εθνικής Αμύνης, κλείνοντας και το δρόμο για τη διέλευση των οχημάτων.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι 160 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας "Μακεδονικές Εξαγωγές ΑΕ" του Ιωάννη Δεδέογλου, που ουσιαστικά βρέθηκαν στο δρόμο, χωρίς να αποζημιωθούν, μετά τη μετεγκατάσταση της επιχείρησης στην Κομοτηνή, όπου ο επιχειρηματίας ολοκλήρωσε επένδυση 5,5 δις δραχμών, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου. Σε συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, παρουσία εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ζήτησαν την παρέμβασή του ώστε να σταματήσει η επιδότηση της επιχείρησης από τον αναπτυξιακό νόμο, μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων του Δεκεμβρίου, των οφειλόμενων δώρων και επιδομάτων, καθώς και των αποζημιώσεων στους εργαζομένους. Επιπλέον, έθεσαν το ζήτημα της μελλοντικής απασχόλησής τους και ζήτησαν να ελεγχθεί το νόμιμο της λειτουργίας της επιχείρησης.

Η σκληρή στάση που κρατάει η Άγκυρα στο ζήτημα του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, εξελίσσεται σε ουσιαστικό σημείο τριβής, αναφορικά με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών της επιδιώξεων και όχι μόνο. Η τουρκική άρνηση ως προς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την εξάλειψη της ευρείας πρακτικής παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων καταγράφηκε αρχικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ καταγγέλθηκε και από αρμόδιους κύκλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θέτουν σοβαρό θέμα αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του όλου συστήματος, τη στιγμή μάλιστα, που γίνεται λόγος για οικοδόμηση Ευρωπαϊκής Δημόσιας Τάξης. Από την άλλη μεριά, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, γνωστοποιούν πρωτόγνωρο κύμα ατομικών προσφυγών στο Στρασβούργο, δηλώνοντας το γενικότερο χαρακτήρα της τραγικότητας του προβλήματος.

Νέες σφαγές στην Αλγερία. Φανατικοί ισλαμιστές σφαγίασαν 103 άτομα κατά τη διάρκεια επίθεσής τους στην επαρχία Μπλίντα, από την οποία τραυματίστηκαν άλλα 70 άτομα. Χθες, οι φανατικοί εισέβαλαν σε αγροτική κοινότητα κοντά στην πρωτεύουσα και σφαγίασαν πενήντα χωρικούς, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Οι νέες ομαδικές σφαγές προστίθενται σε μια σειρά δολοφονιών από την έναρξη του Ραμαζανιού, κατά τις οποίες υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1000 άτομα.

Σελίδα στο Internet απέκτησε τις τελευταίες ημέρες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας, η γνωστή "ΜΙΤ", η οποία εκτός από πληροφορίες για το ιστορικό, τις δραστηριότητες, τα καθήκοντα, τη δομή και το προσωπικό της, καταχωρεί και μία ηλεκτρονική διεύθυνση για όποιον θέλει να... "καταδώσει", παρέχοντας πληροφορίες. Στο εισαγωγικό σημείωμα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρεται ότι σκοπός της ΜΙΤ είναι "η διαφύλαξη της ενότητας και της ακεραιότητας της Τουρκικής Δημοκρατίας, και η ενημέρωση των οργάνων του κράτους σχετικά με τους κινδύνους που διαπιστώνεται εκ των προτέρων ότι απειλούν το συνταγματικό δημοκρατικό σύστημα".

Οι βομβιστικές επιθέσεις της 4ης Ιανουαρίου εναντίον των γραφείων της αστυνομίας στο Πρίλεπ και το Κουμάνοβο, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε ο λεγόμενος "Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου", συνεχίζει να απασχολεί τις εφημερίδες της ΠΓΔΜ. Χαρακτηριστικό είναι άρθρο που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, στο οποίο γίνεται ευθεία αναφορά για ενδεχόμενη ανάμειξη στις επιθέσεις, του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, (DPA), που εκπροσωπεί την ακραία πτέρυγα των Αλβανόφωνων της ΠΓΔΜ.

Εικοστός έβδομος κατετάγη ο κολυμβητής μας Δημήτρης Μαγγανάς στα προκριματικά των 200 μέτρων ελεύθερο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας. Το "βάπτισμα του πυρός" πήρε και η Κάτια Σαρακατσάνη. Η Ελληνίδα αθλήτρια κατέλαβε την 22η θέση στα προκριματικά των 400 μέτρων μικτής ατομικής και δεν κατάφερε ούτε και αυτή να προκριθεί στο μικρό τελικό του αθλήματος. Η Σαρακατσάνη, αύριο θα πάρει μέρος στα 200 μέτρα πρόσθιο. Στη μάχη της πισίνας πέφτει αύριο και ο Γιώργος Πόποτας στα 100 μέτρα πεταλούδα, ενώ στις καταδύσεις αγωνίζονται στα 3 μέτρα οι Θωμάς Μπίμης και Νίκος Συρανίδης.

Καλοκαιρία μέχρι την Πέμπτη προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 12 January 1998 - 17:05:16 UTC