Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.1.1998

Σε ακριτικά νησιά περιοδεύει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επισκεφθεί τη Χίο, τη Λέσβο, τα Ψαρά και τη βραχονησίδα Παναγιά. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη, Νίκολας Μπερνς, για το εύρος του εναέριου χώρου της Ελλάδας, τόνισε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν είναι δυνατόν να τεθούν προς διαπραγμάτευση. Η πολιτική της Ελλάδας είναι σαφής σε ότι αφορά τα 10 μίλια, υπογράμμισε ο Υπουργός Τύπου, και πρόσθεσε ότι αυτό που είπε ο κ. Μπερνς δεν είναι κάτι καινούργιο και απηχεί τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Επίσημη και ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων χαρακτήρισε η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ τις δηλώσεις Μπερνς.

Την εκτίμηση ότι είναι πιθανόν να συνεχίσουν να εκδηλώνονται φαινόμενα αναταραχής στο χρηματιστήριο διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, μετά τη νέα πτώση κατά 5,08% του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο Δείκτης έκλεισε στις 1405,37 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 17,7 δισεκατομμύρια δραχμές. Η νέα αυτή αναταραχή οφείλεται στην κατάρρευση μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στο Χονκ-Κονκ, που οδήγησε σε ραγδαία πτώση κατά 8% του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της πόλης. Απώλειες παρουσίασαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ωστόσο, ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι οι κερδοσκόποι θα απογοητευτούν καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του εθνικού μας νομίσματος. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν λύνεται με όλο και περισσότερα και αποσπασματικά φορολογικά μέτρα αλλά με προώθηση αποκρατικοποιήσεων και μείωση του δημόσιου τομέα.

Επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί από χθες και για μία εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, με σκοπό την προώθηση των εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, και 10 μελή αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, θα συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του, Κ.Ρ. Ναραγιάναν, τον πρωθυπουργός της Ινδίας, Ιντέρ Κουμάρ Γκουιράλ και άλλους πολιτικούς ηγέτες της χώρας.

Τη θέση της Ελλάδας να αντιμετωπισθεί το κουρδικό πρόβλημα με πολιτικά και όχι αστυνομικά μέτρα, επανέλαβε χθες στη Βουλή, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη διεθνοποίησης της πρόσφατης αυτής κρίσης με τη μαζική μετανάστευση Κούρδων προς τις χώρες της Ε.Ε, γιατί -όπως είπε- σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει μια ανοιχτή πληγή που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση την περιοχή. Και εκτός από τη δραματική ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος υπάρχουν και σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις και παρενέργειες.

Εθιμοτυπική συνάντηση με τους νέους πρέσβεις στην Αθήνα των Η.Π.Α, της Τουρκίας, της Αλβανίας και της Τσεχίας είχε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος. Κατά τη συνάντηση του κ. Ρωμαίου με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της συνεργασίας των αστυνομιών Ελλάδας και ΗΠΑ, στην αντιμετώπιση κυρίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, αλλά και σε θέματα εκπαίδευσης. Οπως τονίσθηκε και από τις δύο πλευρές, η συνεργασία αυτή μέχρι σήμερα είναι άριστη. Κατά τη συνάντηση του με τον πρέσβη της Τουρκίας, Αλί Τουγκάν, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των Κούρδων πολιτικών προσφύγων. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, αν η Τουρκία δε λάβει τα απαραίτητα μέτρα, το πρόβλημα θα ενταθεί σε ιδιαίτερα ανησυχητικό βαθμό. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρέσβης διαβεβαίωσε τον κ. Ρωμαίο ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή εισόδου στην Τουρκία λαθρομεταναστών. Στη συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης με τον πρέσβη της Αλβανίας, Καστριότ Ρόμπο, αποφασίσθηκε η παροχή από την Ελλάδα αλεξίσφαιρων γιλέκων και στολών για το ειδικό σώμα των εκατό επίλεκτων αστυνομικών, που συγκροτείται με πρωτοβουλία της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη Νότια Αλβανία. Τέλος ο κ. Ρωμαίος συναντήθηκε με το νέο πρέσβη της Τσεχίας στη χώρα μας, Βλαντιμίρ Ζαβαράλ.

Προθεσμία 30 ημερών δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία, για να ενημερωθούν για την αξία των ακινήτων τους, την οποία έχει υπολογίσει το ΚΕΠΥΟ και να αποφασίσουν αν θα την αποδεχθούν ή αν θα συμπληρώσουν τα ειδικά έντυπα με βάση τα οποία θα υπολογιστεί η φορολογητέα αξία των ακινήτων. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών, έστειλε στις εφορίες νέες οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από τους φορολογούμενους.

''Επίσημη και ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας'' χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, σχετικά με τον ελληνικό εναέριο χώρο, σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. ''Επιβεβαιώνεται ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας δε γίνεται από το ΝΑΤΟ μόνο στο πλαίσιο των ασκήσεών του, αλλά και γενικότερα'', υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται πως ''η προσπάθεια του υπουργού Εθνικής Αμυνας να υποβαθμίσει τη σημασία των δηλώσεων Μπερνς, εξ αντικειμένου λειτουργεί ως συγκάλυψή τους''.

Την απόφασή του να διεκδικήσει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης στην περίπτωση που ο Κώστας Καραμανλής δώσει το χρίσμα στον Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, δημοσιοποίησε απόψε ο βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης στη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο ''Ιωάννης Βελλίδης'' για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στο βουλγαρικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη παρέμεινε χθες το χειρόγραφο της Ιστορίας του Παϊσίου, το οποίο επέστρεψε σήμερα η Βουλγαρία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βούλγαρου προξένου στη Θεσσσαλονίκη, Ιλκο Σιβάντσεφ, στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης του ιστορικού κειμηλίου. Σήμερα στις 6 το πρωί ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη η μεταφορά του χειρογράφου, το οποίο θα υποδεχτούν επίσημα στις Καρυές του Αγίου Ορους οι μοναχοί που εγκαταβιούν στη μοναστική πολιτεία του Αθω.

Κατάληψη στο προξενείο της χώρας μας στο Μόναχο πραγματοποίησαν χθες αγανακτισμένοι γονείς και κηδεμόνες, αλλά και μαθητές του ελληνικού λυκείου της πόλης Σβάινφουρτ της Βαυαρίας, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη διδακτικού προσωπικού.

Δύο μηχανικοί, μέλη του προσωπικού της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους, όταν όχημα της Δύναμης χτύπησε σε νάρκη, η οποία εξερράγη στο δρόμο για το κατεχόμενο χωριό Λεύκα στη νεκρή ζώνη. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, το ατύχημα συνέβη χθες το μεσημέρι, όταν οι δύο άνδρες εργάζονταν για επιδιόρθωση του δρόμου προς τα Λεύκα, βορειο-δυτικά της Σκουριώτισσας. Η νάρκη, ο τύπος της οποίας δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, βρισκόταν περίπου ένα μέτρο έξω από το δρόμο, σε περιοχή που δεν ήταν σηματοδοτημένη.

Σε προφορικό διάβημα προς τη Βρετανία σχετικά με τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ότι η αεροπορική βάση της Πάφου θα λειτουργήσει στις 24 Ιανουαρίου 1998, προέβη ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς. Οπως αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο Ντενκτάς κατέστησε σαφές ότι δε θα πρέπει να επικριθεί ο ίδιος εάν προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες. Το διάβημα έγινε προς το Βρετανό Υπατο Αρμοστή Ντέιβιντ Μάντεν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σήμερα ο Υπατος Αρμοστής θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Την ανοικοδόμηση της νοτιο-ανατολικής περιοχής της Τουρκίας προκειμένου να επιστρέψουν οι Κούρδοι μετανάστες στις εστίες τους ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση η κουρδική οργάνωση Goc Der. Πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες προκειμένου οι Κούρδοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τονίζει η οργάνωση, που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, όπου κατοικούν περίπου 2 εκατομμύρια Κούρδοι.

Περίπου 15.00 οπαδοί του απερχόμενου προέδρου του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα, κατά του νέου προέδρου, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Οι συγκεντρωμένοι οπαδοί όρισαν τριμελή επιτροπή για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, η οποία πρόσκειται στον κ. Τζουκάνοβιτς. Μεταξύ των αιτημάτων των συγκεντρωμένων, περιλαμβάνεται η ακύρωση των προεδρικών εκλογών της 19ης Οκτωβρίου και η προκήρυξη νέων ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν συμμερίζεται την άποψη, ότι στη χώρα υπάρχει κρίση αερίου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Ι. Κόστωφ. Σύμφωνα με τον κ. Κόστωφ, η Βουλγαρία δεσμεύεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο προς την Ελλάδα, την Τουρκία και την "Μακεδονία" παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τράνζιτ μεταφορά. Εξάλλου, βουλγαρική αντιπροσωπεία μετέβη στη Μόσχα, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους της "ΜΠΟΥΛΓΚΑΡΓΚΑΖ" και της "ΓΚΑΖΕΞΠΟΡΤ" για την αποστολή και την τράνζιτ μεταφορά του ρωσικού αερίου.

Ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού ΥΠΕΞ, Ρ. Βλάικωφ, δήλωσε ότι η Βουλγαρία κατέθεσε το δικό της μερίδιο στο αρχικό κεφάλαιο της Παρευξεινίου Τράπεζας για το εμπόριο και την ανάπτυξη, η οποία αναμένεται ότι θα λειτουργήσει περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Συνιδρυτές της Τράπεζας είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ρωσία, η Ρουμανία και η Μολδαβία. Η έδρα της βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με το Καταστατικό, η Βουλγαρία θα έχει δικό της Αντιπρόεδρο. Με κυβερνητική απόφαση στη θέση αυτή τοποθετείται η πρώην Υπουργός Εμπορίου στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, Ντ. Μπόμπεβα.

Το Ρουμανικό Δημοκρατικό Κόμμα δεν πρόκειται να προσχωρήσει στην αντιπολίτευση ακόμη κι αν αποχωρήσει από το Ρουμανικό κυβερνητικό συνασπισμό. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, Κρίστιαν Δουμιτρέσκου, στην εφημερίδα "Cronica Romana", το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση ακόμη κι αν πάψει να αποτελεί μέλος της, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με το Χριστιανοδημοκρατικό Αγροτικό κόμμα σχετικά με επικείμενες μεταρρυθμίσεις ναυαγήσουν.

Καλοκαιρία μέχρι την Πέμπτη προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 13 January 1998 - 8:05:19 UTC