Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:38 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.1.1998

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα καθώς συνεχίζεται η τουρκική αεροναυτική άσκηση "Ευέλικτη Πένσα" στις περιοχές νότια της Χίου και νότια της Ικαρίας, για τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει δώσει τη σχετική άδεια στους τούρκους στρατηγούς. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί μια αδιαμφισβήτητη, σταθερή, ήρεμη και αποφασιστική στάση, τόσο στο πολιτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της αμυντικής επάρκειας και της ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία με τη στάση της απειλεί σταθερά όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και την ασφάλεια, την ειρήνη, την σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή, καθώς και το σύγχρονο οικοδόμημα του Διεθνούς Δικαίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει το αντικείμενο διαδοχικών επαφών του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, σήμερα και αύριο με μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος. Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των προσπαθειών υπέρβασης των προβλημάτων συνοχής που έχουν εμφανιστεί λόγω της διαφωνίας στελεχών σε βασικά σημεία της πολιτικής της κυβέρνησης.

Συζητείται σήμερα στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου προτίθεται να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά στη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει την αυτοπρόσωπη υποβολή φορολογικών δηλώσεων από φορολογούμενους. Τριτοκοσμική χαρακτήρισε τη διάταξη αυτή ο Πρόεδρος των Εφοριακών Ανδρέας Μακρυπίδης, ενώ την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αναφορικά με τις εξελίξεις στη δραχμή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τηρεί και σήμερα στάση επιφυλακής καθώς δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι πιέσεις των κερδοσκόπων στο εθνικό μας νόμισμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει αυστηρές ποινές για τους τοκογλύφους και ανατοκισμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τις τράπεζες, ενόψει και της απόφασης του Αρείου Πάγου για τα πανωτόκια.

Πάνω από 750.000 φορολογούμενοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν από σήμερα τις πρώτες φορολογικές δηλώσεις για το 1998, ενώ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα έχει αποσταλεί ο συνολικός αριθμός τους, που ξεπερνά τα 4,26 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης αναμένεται να είναι φέτος πολύ απλούστερη από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο, μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να περιορίσει τον αριθμό και τον όγκο των σχετικών εντύπων, ώστε να μη χρειάζεται οι φορολογούμενοι να απευθύνονται σε λογιστές. Έτσι, οι υπόχρεοι θα παραλάβουν φέτος ταχυδρομικώς μόνο τα έντυπα Ε-1 και Ε-2, συνοδευόμενα από ενημερωτικό φυλλάδιο που θα περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Στη Λωζάνη μεταβαίνει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής θα βρεθεί συμβολική πρόταση για τη θέσπιση εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο μεταξύ, το σχήμα και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Εκτελεστική και Οργανωτική Επιτροπή για τη Διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Με απόφαση του πρωθυπουργού συγκροτήθηκε ήδη διυπουργική Επιτροπή, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για την παρακολούθηση και εποπτεία των έργων που θα αποφασίσει η Οργανωτική Επιτροπή. Επιτροπή για την παρακολούθηση της διοργάνωσης των Αγώνων συγκρότησε η Νέα Δημοκρατία, με Πρόεδρο τον Τζαννή Τζαννετάκη.

Αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο αναμένεται να κορυφωθεί η νέα πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ενώ θα αρχίσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας χθες στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου προς τιμήν των μαχητών της ΕΛΔΥΚ 1974 και του κυβερνήτη του αρματαγωγού ''Λέσβος'' στην Πάφο. Η τύχη αυτών των δεδομένων, συμπλήρωσε, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί και προειδοποίησε ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά διαπράξει λάθη, θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα που θα μπορεί να είναι η παρεμπόδιση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και η περαιτέρω παγίωση των τετελεσμένων στα κατεχόμενα.

Έκκληση απεύθυνε χθες το Αυστριακό τμήμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν στην Αυστρία να διακόψει τις δημόσιες και ιδιωτικές της επενδύσεις στην Τουρκία μέχρι να διευθετηθεί το Κουρδικό πρόβλημα. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν, σε ανακοινωθέν που απέστειλε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, καλεί τις Αυστριακές αρχές και τους οικονομικούς παράγοντες να σταματήσουν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Αυστρία "μπορεί, με απτά στοιχεία, να εκτιμήσει τη γενοκτονία του Κουρδικού λαού και να συνεισφέρει στην αποφυγή της εκτέλεσης, από τη βάρβαρη Τουρκική κυβέρνηση, του μεγαλύτερου πληθυσμού χωρίς πατρίδα". Το συγκεκριμένο ανακοινωθέν συμπίπτει με το ξέσπασμα μίας πανευρωπαϊκής διαμάχης σχετικά με το θέμα των Κούρδων λαθρομεταναστών, οι οποίοι καταφθάνουν κατά εκατοντάδες στη βόρεια Ιταλία.

Υπογράφεται σήμερα στο Παρίσι, από 17 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το πρώτο διεθνές πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα απαγορεύει ρητά την κλωνοποίηση ανθρώπων. Το πρωτόκολλο θα προβλέπει αυστηρές ποινές σε ερευνητικά ιδρύματα και επιστήμονες που θα κάνουν έρευνες για τη δημιουργία κλώνων από νεκρούς ή ζωντανούς ανθρώπους. Η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου θα γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, ευρωπαϊκών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς. Το πρωτόκολλο μπορούν να υπογράψουν μόνο οι χώρες που έχουν ήδη υπογράψει την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνεδριάζει σήμερα το νέο κοινοβούλιο της Βοσνίας, στην πόλη Μπιγελίνα, προκειμένου να αποφασίσει για τη νέα κυβέρνηση και τους αξιωματούχους του κοινοβουλίου. Κατά την πρώτη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, τα πολιτικά κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τον ορισμό του προέδρου του σώματος αλλά και του πρωθυπουργού, θέση για την οποία η πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, προτείνει τον οικονομολόγο, Μλάντεν Ιβάνιτς. Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, μέχρι στιγμής απορρίπτουν την επιλογή της κ.Πλάβσιτς.

Μονοήμερη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο πραγματοποιεί σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, στο πλαίσιο της νέας αποστολής που ξεκινά στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου θα παραβρεθεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ενώ θα συναντήσει και τον απερχόμενο πρόεδρο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, καθώς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Ως παραλογισμό χαρακτήρισε την αποστολή δυτικών δυνάμεων στην Αλγερία, προκειμένου να καταστείλουν την αιματοχυσία στη χώρα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και ιστορικός ηγέτης της εξέγερσης του Μάη του 1968 στη Γαλλία, Ντάνιελ Κον Μπέντιτ. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό "Φόκους", ο κ. Μπέντιτ, ο οποίος ορίστηκε επικεφαλής της εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, η οποία ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και θα αποσταλεί στην Αλγερία τον επόμενο μήνα, υποστήριξε ότι η εκεί κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή στη Βοσνία. Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο κ. Μπέντιτ υποστήριξε ότι είναι σημαντική η προσέγγιση για συνομιλίες με όλες τις πολιτικές πλευρές της χώρας, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει μόνο η Ένοπλη Ισλαμική Ομάδα και η κυβέρνηση, αλλά και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε για να σταματήσει η βία".

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα θα πραγματοποιήσει στις 27 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του και την πολιτική ηγεσία της χώρας. Οι δύο Πρόεδροι, θα υπογράψουν διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας καθώς και μνημόνιο για τη φιλελευθεροποίηση των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών.

Επίσκεψη εργασίας στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσει στις 10 Φεβρουαρίου, ύστερα από πρόσκληση του αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνωφ. Σκοπός της επίσκεψης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων καθώς και των κοινών προσπαθειών για την προώθηση της σταθερότητας, συνεργασίας και ολοκλήρωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι καλύτεροι Έλληνες αθλητές, της χρονιάς που μας πέρασε, έτσι όπως αναδείχθηκαν μετά από το ετήσιο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), θα βραβευτούν σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Κορυφαίος αθλητής για το 1997 αναδείχθηκε ο Κώστας Γκατσιούδης, τρίτος παγκόσμιος πρωταθλητής στον ακοντισμό, ο οποίος εκτός από το χάλκινο μετάλλιο που χάρισε στην Ελλάδα στο "Αθήνα '97", πέτυχε και μια από τις καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς στον κόσμο με βολή 89.22 μέτρα. Αθλήτρια της χρονιάς, η Νίκη Ξάνθου. Η Ροδίτισσα πρωταθλήτρια κατέκτησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος, με άλμα 6 μέτρα και 94 εκατοστά, διάκριση που αποτέλεσε τη σημαντικότερη για τα ελληνικά χρώματα στο στίβο. Καλύτερη ομάδα σε όλα τα αθλήματα για το 1997 ήταν η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, η οποία ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ παράλληλα κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδος. Στη ψηφοφορία πήραν μέρος 320 αθλητικοί συντάκτες και φωτορεπόρτερ από όλη την Ελλάδα, μέλη του ΠΣΑΤ.

Εξασθένιση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και διαστήματα ηλιοφάνειας σε όλη τη χώρα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά και νότια θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 μέχρι 12 βαθμούς στα δυτικά από 1 μέχρι 17 και στην υπόλοιπη χώρα από 4 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 12 January 1998 - 7:40:11 UTC