Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.1.1998

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταστρώσει πλήρες σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και θα κερδίσει τη μάχη της δραχμής, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται για τη στήριξη του εθνικού μας νομίσματος. Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της χρηματιστηριακής αναταραχής είναι κυρίως νομισματικού χαρακτήρα, είναι τα κλασσικά μέτρα που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις, όλες οι κυβερνήσεις όλων των χωρών που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν προβλήματα συναλλαγματικής ισοτιμίας και κερδοσκοπίας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε ότι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 1997 έκλεισε στο 4,7%, βελτίωση τριών μονάδων σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 1996, όταν ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,5%.

Την αντίθεσή της σε βασικές ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, εξέφρασε η ΓΣΕΕ, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου. Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει, ειδικότερα, το χαμηλό ποσοστό τιμαριθμοποίησης των φορολογικών κλιμάκων, την απόρριψη του αιτήματος για αφορολόγητο όριο 2 εκατ. δρχ. καθώς και το άδικο σύστημα της παρακράτησης του φόρου από μισθωτούς "παρά τις οριστικές βελτιώσεις που έγιναν". Η ΓΣΕΕ διαμαρτύρεται, ακόμη, γιατί το φορολογικό νομοσχέδιο δεν εστάλη στην ΟΚΕ για γνωμοδότηση, καθώς και για διάταξη που καταργεί στις ΔΕΚΟ την υποχρεωτική υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την κατάρτιση νέων κανονισμών προσωπικού.

Ένταση επιδιώκει να δημιουργήσει για μία ακόμη φορά η Άγκυρα. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" μετέδωσε ότι χθες σκάφος του λιμενικού άνοιξε πυρ κατά τουρκικού αλιευτικού. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές. Στο μεταξύ άλλους 70 λαθρομετανάστες αποβίβασαν το πρωί Τούρκοι δουλέμποροι στη Σύμη.

Γελοίους χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για τον τρόπο που δήθεν αντιμετωπίζει η Ελλάδα τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης. Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για ανιστόρητους ισχυρισμούς του "επιτήδιου ουδέτερου", όπως χαρακτήρισε την Τουρκία, εναντίον μιας χώρας που έδωσε μάχες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τόνισε δε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα της Θράκης ως αναγκαίο συμπλήρωμα στην πολιτική της έντασης έναντι της Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Υμπέρ Βεντρίν, έδωσε σκληρή απάντηση στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που επιτίθεται κατά του κ. Πάγκαλου για τον παραλληλισμό της επιχείρησης κατά των Κούρδων με την τακτική του Χίτλερ, ενώ επιχειρεί να ανακινήσει εκ νέου θέμα μειονότητας στη Θράκη. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την αξίωση οικειοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από την πλευρά της Τουρκίας, που όπως είπε, δε φημίζεται ως ο καλύτερος προστάτης των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, που συναντήθηκε με τον Γεωργιανό ομόλογό του Βασίλ Ναντιμπαϊζε με τον οποίο υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας επισήμανε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να πετύχει μείωση του ελληνικού εναέριου χώρου από τα 10 στα 6 μίλια και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση στο Αιγαίο με την Τουρκία σε αυτό το επίπεδο. "Πρέπει να κατανοήσει η Τουρκία ότι με τη συμπεριφορά της προκαλεί, δημιουργεί αποσταθεροποίηση της ειρήνης στην περιοχή, παίζει με τη φωτιά", σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Με ιδιαίτερη ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο αραβικός κόσμος τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ισραήλ - Τουρκίας - ΗΠΑ, ο οποίος παράλληλα συμπαρίσταται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία. Το κλίμα αυτό μετέφεραν στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συνάντηση που είχαν και που διήρκησε πάνω από 2,5 ώρες, οι 12 Πρεσβευτές και επιτετραμμένοι των αραβικών χωρών στην Αθήνα. Παράλληλα, οι Αραβες διπλωμάτες και ειδικότερα ο προεδρεύων των αραβικών χωρών, Πρέσβης Ελίας Φουάντ Χόσνι, υπογράμμισαν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής είναι το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό, για τα οποία είπαν ότι είναι διεθνή προβλήματα και πρέπει -κυρίως για το πρόβλημα της Κύπρου- να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Οι Ελληνες βουλευτές, πάντως, σχολίασαν το γεγονός ότι κάποιες αραβικές χώρες, όπως η Λιβύη, αναπτύσσουν εμπορικές σχέσεις όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με το ψευδοκράτος του Ντενκτάς. Και υπογράμμισαν ότι η συμπαράσταση τους προς την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πιο έντονη και πιο ενεργή, καθώς η χώρα μας επί 50 χρόνια κράτησε μια σταθερή φιλοαραβική στάση που σε ορισμένες περιπτώσεις της στοίχισε πολλά.

Ανακριβείς, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, τις θέσεις που διατυπώθηκαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με τη στάση του ελληνικού λαού έναντι των Ελλήνων Εβραίων, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. "Ο ελληνικός λαός σχεδόν στο σύνολό του, με επικεφαλής την εκκλησία, την εθνική αντίσταση και τα σώματα ασφαλείας, συμπαραστάθηκε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση στους δοκιμαζόμενους τότε Εβραίους το θρήσκευμα αδελφούς του, ορθώνοντας και στην περίπτωση αυτή, υπερήφανο το ανάστημα έναντι των βάρβαρων κατακτητών", επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Η συμπαράσταση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, εκδηλώθηκε εντονότατα και με τον πλέον επίσημο τρόπο, με το μνημειώδες έγγραφο της 22/3/1943 προς τις γερμανικές αρχές κατοχής, που συνυπέγραψαν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και 29 ακόμη προέδρους οργανώσεων.

Ποινική δικονομία και νέα τεχνολογία είναι ''αντίπαλες'' τις τελευταίες μέρες στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την εγκατάσταση συστήματος μηχανογράφησης για την καταχώρηση όλων των δικαστικών αποφάσεων στο Εφετείο. Εδώ και δεκάδες χρόνια, όλες οι δικαστικές αποφάσεις και στο ποινικό τμήμα του Εφετείου δημοσιοποιούνται στο κοινό μέσω των βιβλίων, κάτι που προβλέπεται άλλωστε από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ομως, στο πλαίσιο του προγράμματος μηχανοργάνωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις δικαστικές υπηρεσίες στη συμπρωτεύουσα, εγκαταστάθηκε πρόσφατα και λειτουργεί Η/Υ και στο τμήμα Δημοσίευσης Ποινικών Αποφάσεων, χωρίς όμως να καταχωρούνται ταυτόχρονα και στα βιβλία.

Τη στενότερη συνεργασία των νηογνωμόνων με τη Διεύθυνση Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων, ζητά το ελληνικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να βελτιωθούν τα επίπεδα ασφάλειας των υπό ελληνική σημαία πλοίων και να διατηρηθεί το κύρος της ελληνικής σημαίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εννέα νηογνώμονες που είναι αναγνωρισμένοι από το ΥΕΝ (LR, GL, DNV, BV, ABS, RINA, NKK, KRS), υπηρεσιακοί παράγοντες και ο β' υπαρχηγός του ΛΣ Θ. Παπακωνσταντίνου.

Διήμερη συνάντηση για τον προγραμματισμό δράσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα Βαλκάνια, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος "Balkanet". Στη συνάντηση, η οποία διοργανώνεται από τον "Αρκτούρο", θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικές ομάδες των περιβαλλοντικών οργανώσεων του διαβαλκανικού δικτύου για τη διατήρηση της αρκούδας στα Βαλκάνια, από Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία και ΠΓΔΜ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η εκπαιδευτική ομάδα του Αρκτούρου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα "το βαλιτσάκι της καφέ αρκούδας", με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως υλικό από τις χώρες που συμμετέχουν στο "Balkanet".

Με ελαφρά κάμψη έκλεισε ο γενικός δείκτης στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, μία συνεδρίαση η οποία κινήθηκε με εμφανώς ηπιότερους ρυθμούς από ότι την Πέμπτη. Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τράπεζες, καθώς και τα σημαντικά κέρδη που παρουσίασαν οι εταιρίες πληροφορικής.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, η Βουλγαρία πρόκειται να επιστρέψει στη μοναστική πολιτεία της χερσονήσου του Αθω, την Ιστορία που έγραψε το 1762 ο μοναχός Παϊσιος της μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Ορους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας, Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ, θα παραδώσει το χειρόγραφο στον ιερομόναχο Ιωάννη της Μονής Ζωγράφου, απ΄ όπου εκλάπη στη δεκαετία του ΄80. Την ασφαλή μεταφορά του ιστορικού κειμηλίου, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως το Αγιον ¨Ορος, θα αναλάβει η ελληνική αστυνομία. Η επιστροφή του μοναδικού αυτού κειμηλίου δεν πρόκειται να γίνει χωρίς αντιδράσεις, καθώς η εθνικιστική οργάνωση VMRO ("Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση") ετοιμάζει για τις 12 Ιανουαρίου εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης των βουλγαρικών αρχών να επιστραφεί το χειρόγραφο στο Αγιον Ορος.

Τρεις Κούρδοι κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές του Ερζερούμ, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από 50 ημέρες απεργία πείνας. Οι τρείς φυλακισμένοι κινδύνευσαν να πεθάνουν γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του διευθυντή των φυλακών ο οποίος και διέταξε τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας στις φυλακές του Ερζερούμ από τα μέσα Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για τις κακές συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μέλη του ΡΚΚ ή μέλη εξτρεμιστικών αριστερών οργανώσεων.

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες σχετικά με τη μεταβίβαση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία τριών φρεγατών Perry, αναφέρει η εφημερίδα ''Τζουμχουριέτ''. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του Γενικού Επιτελείου, στα τρία πλοία θα αναρτηθεί η τουρκική σημαία σε ειδική τελετή στις 12 Ιανουαρίου στο ναυπηγείο Detyens στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Προσκλήσεις προς τους ομολόγους του της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο, Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ και Αλβανίας, Σαμπίτ Μπρόκαϊ, απέστειλε ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι, για την προσεχή συνάντησή τους στην Οχρίδα τον Φεβρουάριο. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, στις προσκλήσεις αυτές, ο κ. Κιτάνοφσκι προσδιορίζει κατά κάποιον τρόπο το περιεχόμενο της προσεχούς συνάντησής τους, αφού επισημαίνει ότι η συζήτηση των υπουργών θα επικεντρωθεί κυρίως στην παράνομη διέλευση των συνόρων, στο λαθρεμπόριο των όπλων και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Την απόφαση έλαβε ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ράντογιε Κόντιτς, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά και τη Βουλή για την τοποθέτηση του Γιοβάνοβιτς στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Γιοβάνοβιτς ορίζεται στη θέση του επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής Διπλωματίας, μετά την παραίτηση που υπέβαλε στις 31 Δεκεμβρίου ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου εκλέχθηκε Πρόεδρος της Σερβίας.

Σε καταδίκη εθνικιστικών ενεργειών, προχώρησε με ανακοίνωσή της, η αλβανική επιτροπή του Ελσίνκι. Αφορμή, προκήρυξη που άγνωστοι μοίρασαν στους Αγίους Σαράντα, όπου κάνουν έκκληση για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με αυτούς που αποκαλούν "Ελληνες και τα όργανα τους γιατί θέλουν να κάψουν και πάλι τη μάνα Αλβανία". "Η εκδίκησή μας, αναφέρεται στην προκήρυξη, η οποία δε θα αργήσει είναι θανατηφόρα και αναπόφευκτη. Ζήτω η Αλβανία, ζήτω η σημαία".

Κρίσιμα βαθμολογικά παιχνίδια περιλαμβάνει αυτό το Σαββατοκύριακο η 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ. Ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί σήμερα στο Αλεξάνδρειο τον Ηρακλή και ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Άρης, θα αντιμετωπίσει στην Αθήνα τον Παπάγου. Όλοι οι υπόλοιποι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα, εκτός από παιχνίδι του Πανιωνίου με το Ηράκλειο που θα γίνει στις 6:40 το βράδυ, γιατί μεταφέρθηκε στην ώρα που ήταν προγραμματισμένο το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ηρακλή.

Η 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, τελευταία του πρώτου γύρου, θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο. Ο ΠΑΟΚ, μετά τις εκπληκτικές του εμφανίσεις σε πρωτάθλημα και κύπελλο, θα φιλοξενήσει την Κυριακή στην Τούμπα τον Αθηναϊκό, με μοναδικό στόχο τους τρεις βαθμούς της νίκης. Δύσκολο παιχνίδι έχει ο Ηρακλής, ο οποίος θα αντιμετωπίσει στη Ριζούπολη τον Απόλλωνα Αθηνών. Ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί στο Ναύπλιο τη Βέροια, τυπικά γηπεδούχος, προκειμένου να εκτίσει την ποινή της τιμωρίας του για τα επεισόδια στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Στον Πύργο, θα βρεθεί ο Παναθηναϊκός, για να αντιμετωπίσει τον Πανηλειακό. Η αυλαία της 17ης αγωνιστικής θα πέσει τη Δευτέρα στη Ξάνθη, όπου η τοπική ομάδα θα υποδεχτεί στις 5 το απόγευμα την πρωτοπόρο ΑΕΚ.

Βόρειοι μέτριοι άνεμοι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στην ανατολική Ελλάδα προβλέπεται για σήμερα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στα ανατολικά και βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 12 βαθμούς, στα δυτικά από 2 μέχρι 17 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 10 January 1998 - 9:05:13 UTC