Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.1.1998

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και την τουρκική αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο ενημέρωσε το μεσημέρι τους 24 Έλληνες ευρωβουλευτές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Σήμερα κανένα τουρκικό ή ελληνικό αεροσκάφος δεν πέταξε στο Αιγαίο, ωστόσο κρίσιμη μέρα θεωρείται η Δευτέρα καθώς οι Τούρκοι στρατηγοί έχουν ζητήσει να διεξάγουν ασκήσεις στις περιοχές νότια της Χίου και νότια της Ικαρίας, για τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει δώσει τη σχετική άδεια. Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται και στο θέμα των Κούρδων. Η τουρκική πρεσβεία στη Ρώμη σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την ιταλική κυβέρνηση ότι υποθάλπει τρομοκράτες, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τους Κούρδους μετανάστες. Επισημαίνει ακόμη ότι η Ιταλία είναι απρόθυμη να συνεργαστεί με την Άγκυρα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως σημειώνει. Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε όμως το γεγονός ότι χθες η εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν στην Ευρώπη συνάντησε τον αρχηγό της ιταλικής αστυνομίας στον οποίο παρέδωσε στοιχεία για την τουρκική μαφία και τις διασυνδέσεις της με το επίσημο κράτος. Εξάλλου, το υπουργείο εξωτερικών της Ιταλίας εξέδωσε ανακοίνωση για την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στον Ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι. Στην ανακοίνωση οι Ιταλοί απαντούν ότι θα πρέπει να εντοπιστούν οι ρίζες του προσφυγικού φαινομένου, ενώ το Κουρδικό χαρακτηρίζεται υπερεθνικό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει τις διεθνείς προσπάθειες για να επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση στο θέμα, προσθέτει η ανακοίνωση.

Άλλοι 13 Ιρακινοί λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν το μεσημέρι στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, στη Σάμο. Ο Τούρκος δουλέμπορος που μετέφερε με ταχύπλοο σκάφος τους 8 άνδρες, τις 2 γυναίκες και τα 3 παιδιά, διέφυγε της σύλληψης και επέστρεψε στα τουρκικά παράλια. Όπως δήλωσαν οι ιρακινοί λαθρομετανάστες πλήρωσαν στον Τούρκο δουλέμπορο το ποσό των 1500 δολαρίων το άτομο.

Τις προθέσεις των ΗΠΑ να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο στα δρώμενα στο Αιγαίο αποκαλύπτουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς προανήγγειλε ενεργότερη παρέμβαση της χώρας του στο Αιγαίο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει, όπως συνέβη με το αίτημα και την ικανοποίησή του εκ μέρους της Άγκυρας να μην γίνουν τουρκικές ασκήσεις στις βραχονησίδες "Καλόγεροι" τις οποίες χαρακτήρισε ελληνικές. Πάντως δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ελληνικό εναέριο χώρο 10 μιλίων στο Αιγαίο και χαρακτήρισε ανύπαρκτο θέμα την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ ο οποίος χαρακτήρισε αδικαιολόγητα προκλητικές τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εφόσον εισέρχονται στα 6 μίλια. Την παρέμβαση των ΗΠΑ στην τουρκική άσκηση επισήμανε σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί το θέμα των βραχονησίδων Ίμια είναι η παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, δήλωσε, εξάλλου, χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ. Στο μεταξύ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Ανατολή", που μετέδωσε ότι σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος άνοιξε πυρ κατά τουρκικού αλιευτικού.

Για μία ακόμη φορά αμφισβήτησε τον ελληνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Ισμέτ Σεζγκίν ο οποίος με δηλώσεις που έκανε χτες ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία γεγονότα στο Αιγαίο οφείλονται στη αντίληψη που έχει η Αθήνα σχετικά με το FIR, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από καμία χώρα. Ο κ Σεζγκίν δήλωσε ότι καμία χώρα εκτός από την Ελλάδα δεν αποδέχεται ότι το FIR είναι εναέριος χώρος κυριαρχίας και απέδωσε τις αναχαιτίσεις και τις εικονικές αερομαχίες που γίνονται στο Αιγαίο στη στάση των Αθηνών.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και την πτώση του πληθωρισμού στο 4,7% από 7,5% που ήταν πέρσι τον Δεκέμβριο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποτίμηση ούτε διολίσθηση της δραχμής και υπογράμμισε ότι εκπονήθηκε σχέδιο δράσης για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος. Στο μεταξύ, δύο στελέχη δύο διεθνών επενδυτικών εταιρειών βρίσκονται στη χώρα μας και προσπαθούν να αξιολογήσουν την αντοχή της δραχμής.

Η πολιτική γενοκτονίας, που εφαρμόζει η Τουρκία σε βάρος του Κουρδικού λαού, είναι η αποκλειστική αιτία της μαζικής φυγής των Κούρδων από τον εξ ανατολών γείτονα της Ελλάδος, όπως κατήγγειλε ο Κούρδος δημοσιογράφος Τζεμίλ Ντουράν, μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό "Σκάϊ". Ο κ.Νουράν, που κατάγεται από την περιοχή Αραράτ του Κουρδιστάν, είναι συντάκτης της δίγλωσσης εφημερίδας "Ελίζ" ("Ελπίδα"), που κυκλοφορούσε στην Τουρκία και είναι η πέμπτη κατά σειρά εφημερίδα την οποία κλείνουν οι τουρκικές αρχές, λόγω των αποκαλύψεων της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Οκτώ Ουκρανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στην Αθήνα και εξετάζουν μαζί με ειδικούς Έλληνες επιστήμονες τα αίτια της συντριβής του μοιραίου "Γιάκοβλεφ 42". Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατου στελέχους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου και πιστεύεται ότι το πόρισμα θα φωτίσει κάθε πλευρά του δυστυχήματος. Στις 15 Ιανουαρίου η ελληνική ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επισκεφτεί τη Ρωσία για να εξετάσει ορισμένα στοιχεία σε συνεργασία με τους κατασκευαστές των αεροσκαφών τύπου "Γιάκοβλεφ".

Το σχήμα και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Επιτροπή για τη Διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Επιτροπή για την παρακολούθηση της διοργάνωσης των Αγώνων συγκρότησε η Νέα Δημοκρατία, με Πρόεδρο τον Τζανή Τζανετάκη. Στη Λωζάνη θα μεταβεί τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής θα βρεθεί συμβολική πρόταση για τη θέσπιση εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το μόλις 2 ημερών κοριτσάκι της εγκατέλειψε στην πόρτα ενός ιατρείου στην Πρέβεζα νεαρή γυναίκα που είχε παράνομη σχέση με Αλβανό. Η μητέρα άφησε το μωρό έξω από την πόρτα του ιατρείου του γαστρεντερολόγου Σπυρίδωνος Γεωργίου, χωρίς να γίνει αντιληπτή. Η αστυνομία μετέφερε το μωρό στο νοσοκομείο της Πρέβεζας όπου έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε άριστη. Μετά από έρευνες της αστυνομίας εντοπίστηκε η μητέρα του βρέφους. Πρόκειται για 33χρονη που είναι σε διάσταση με τον σύζυγό της και γέννησε σε νοσοκομείο της Άρτας.

Πάνω από 750.000 φορολογούμενοι θα λάβουν από την ερχόμενη εβδομάδα τις πρώτες φορολογικές δηλώσεις για το 1998, ενώ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα έχει αποσταλεί ο συνολικός αριθμός τους, που ξεπερνά τα 4,26 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης αναμένεται να είναι φέτος πολύ απλούστερη από ό, τι τον προηγούμενο χρόνο, μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να περιορίσει τον αριθμό και τον όγκο των σχετικών εντύπων, ώστε να μη χρειάζεται οι φορολογούμενοι να απευθύνονται σε λογιστές. Έτσι, οι υπόχρεοι θα παραλάβουν φέτος ταχυδρομικώς μόνο τα έντυπα Ε-1 και Ε-2, συνοδευόμενα από ενημερωτικό φυλλάδιο που θα περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Ελεύθερη θα είναι τις Κυριακές μέχρι τις 31 Μαρτίου η είσοδος για το κοινό στην έκθεση των "Θησαυρών του Αγίου Όρους", την οποία μέχρι τις 4 Ιανουαρίου είχαν επισκεφτεί 507.482 άτομα. Οι νέοι όροι λειτουργίας της έκθεσης καθορίστηκαν μετά από συνεννόηση των διοργανωτών της με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από τις 12 ως τις 18 Ιανουαρίου λόγω εργασιών συντήρησης.

Τριάντα πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισε το πρωί τη Βόρεια Κίνα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή Σανγκί σε βόρεια επαρχία της χώρας.

Συνεχίζονται οι φρικαλεότητες των φανατικών ισλαμιστών στην Αλγερία. Τριανταπέντε άτομα δολοφονήθηκαν την περασμένη Πέμπτη από ένοπλους ισλαμιστές αντάρτες.

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει την αμερικανική ήπειρο. Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ενώ έντονο είναι το πρόβλημα των αστέγων. Δέκα νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός μεγάλης χιονοθύελλας στον Καναδά που συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα.

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα θα πραγματοποιήσει στις 27 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του και την πολιτική ηγεσία της χώρας. Οι δύο Πρόεδροι, θα υπογράψουν διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας καθώς και μνημόνιο για τη φιλελευθεροποίηση των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών.

Επίσκεψη εργασίας στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσει στις 10 Φεβρουαρίου, ύστερα από πρόσκληση του αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνωφ. Σκοπός της επίσκεψης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων καθώς και των κοινών προσπαθειών για την προώθηση της σταθερότητας, συνεργασίας και ολοκλήρωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μονοήμερη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο θα πραγματοποιήσει στις 12 Ιανουαρίου ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, στο πλαίσιο της νέας αποστολής που θα ξεκινήσει την Κυριακή στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου θα παραβρεθεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ενώ θα συναντήσει και τον απερχόμενο πρόεδρο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, καθώς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Οι καλύτεροι Έλληνες αθλητές, της χρονιάς που μας πέρασε, έτσι όπως αναδείχθηκαν μετά από το ετήσιο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), θα βραβευτούν τη Δευτέρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Κορυφαίος αθλητής για το 1997 αναδείχθηκε ο Κώστας Γκατσιούδης, τρίτος παγκόσμιος πρωταθλητής στον ακοντισμό, ο οποίος εκτός από το χάλκινο μετάλλιο που χάρισε στην Ελλάδα στο "Αθήνα '97", πέτυχε και μια από τις καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς στον κόσμο με βολή 89.22 μέτρα. Αθλήτρια της χρονιάς, η Νίκη Ξάνθου. Η Ροδίτισσα πρωταθλήτρια κατέκτησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος, με άλμα 6 μέτρα και 94 εκατοστά, διάκριση που αποτέλεσε τη σημαντικότερη για τα ελληνικά χρώματα στο στίβο. Καλύτερη ομάδα σε όλα τα αθλήματα για το 1997 ήταν η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, η οποία ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ παράλληλα κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδος. Στη ψηφοφορία πήραν μέρος 320 αθλητικοί συντάκτες και φωτορεπόρτερ από όλη την Ελλάδα, μέλη του ΠΣΑΤ.

Οι βόρειοι μέτριοι άνεμοι και η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στην ανατολική Ελλάδα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Ο καιρός σε όλη τη χώρα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στα ανατολικά και βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία κυμαίνεται στα βόρεια ηπειρωτικά μεταξύ 1 και 13 βαθμών, στα δυτικά μεταξύ 2 και 17 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά μεταξύ 4 και 15 βαθμών Κελσίου. Αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις, ενώ στη βόρεια Κρήτη θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο καιρός είναι σχεδόν αίθριος, ενώ οι άνεμοι πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη κυμαίνεται μεταξύ 2 και 12 βαθμών Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 10 January 1998 - 17:05:14 UTC