Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-03-11

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 11 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ THN ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [02] Ν. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΚΥΗΜΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [03] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ 18 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [05] ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΑΛ ΓΚΟΡ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ - ΜΙΛΛΕΡ
  • [08] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΑΦΗΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [09] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΟΥΝ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΡΟΛΟΙ
  • [10] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ-ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • [13] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [14] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΑΦΟΝΤΕΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ SPD
  • [15] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΕΙΚΟΣΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
  • [16] ΟΚΤΣΟΥΟΓΛΟΥ: ΣΕ ΚΑΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΟΤΖΑΛΑΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ THN ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν αναμένεται να αποφασίσει αύριο με μεγάλη πλειοψηφία, η Βουλή. Στη συζήτηση, που θα γίνει με τη μορφή γενικευμένης επερώτησης, ορίστηκε να μιλήσουν 4 εισηγητές από το ΠΑΣΟΚ, 3 από τη Ν.Δ. και από ένας εισηγητής από το ΚΚΕ, το ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ και ένας Ανεξάρτητος.

    Ο πρώτος εισηγητής από κάθε κόμμα θα έχει στη διάθεσή του 15 kept\ να αναπτύξει τις απόψεις του ενώ οι υπόλοιποι θα μιλήσουν για 10 λεπτά και από πέντε λεπτά θα δοθεί χρόνος στους βουλευτές που θέλουν να πάρουν το λόγο. Εν τω μεταξύ, στη Βουλή αναμένεται να φθάσει πιθανότατα σήμερα το πόρισμα της εισαγγελικής προανάκρισης που αφορά τις ευθύνες με πολιτικών προσώπων στην παράνομη είσοδο και παραμονή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες στον βουλευτή Ηρακλείου Κώστα Μπαντουβά για τον οποίο οι εισαγγελείς θα ζητήσουν την άρση ασυλίας του προκειμένου να ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι γίνεται αναφορά στα μέλη της κυβέρνησης που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ευθύνες των οποίων δεν μπορεί να ερευνήσει ο εισαγγελέας παρά μόνο η Βουλή.

    Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής σε δέκα μέρες θα πρέπει να κατατεθεί από τουλάχιστον 30 βουλευτές, αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες κυβερνητικών στελεχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την στιγμή που αύριο θα αποφασιστεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι πιθανό το ενδεχόμενο η Αντιπολίτευση να περιμένει το πόρισμά της για να κρίνει αν συντρέχει λόγος για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Τέλος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης μόλις φθάσει το πόρισμα στα χέρια του θα το ανακοινώσει στο Σώμα από το βήμα του Κοινοβουλίου και θα διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές. Ν.Θ.

    [02] Ν. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΚΥΗΜΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αποκυήματα φαντασίας χαρακτήρισε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, τις φήμες για αυξημένη ένταση στο Αιγαίο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι στο Αιγαίο και σε ολόκληρη την επικράτεια επικρατούν φυσιολογικές συνθήκες. «Οι δε σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, όπως όλοι μας βλέπουμε, έχουν επιβαρυνθεί τον τελευταίο καιρό μέσα από την υπόθεση Οτζαλάν. Οι φραστικές κλιμακώσεις που υπάρχουν από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας διαμορφώνουν μια ένταση», είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, υπογράμμισε όμως ότι έχει γίνει συνειδητό και από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και από άλλους που ενδιαφέρονται για την κατάσταση στο Αιγαίο ότι τα όρια της αποδεκτής και φυσιολογικής αντιπαράθεσης έχουν πλέον εξαντληθεί. Εξάλλου ο κ. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, διέψευσε πληροφορίες περί διαρροής, από το υπουργείο, απορρήτων πληροφοριών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο υπουργός έκανε λόγο για υπονόμευση της προσπάθειας συνεργασίας της Ελλάδας με άλλες χώρες και κατηγόρησε τον βουλευτή της Ν.Δ. για λαϊκισμό.

    [03] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ 18 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Σε δεκαοκτώ άτομα αποδίδονται ποινικές ευθύνες για την υπόθεση Οτζαλάν, στο πόρισμα της εισαγγελίας Πρωτοδικών που εστάλη το μεσημέρι στη Βουλή. Παράλληλα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας κ. Κολιοκώστας προτείνει την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της εισαγγελίας, τα δεκαοκτώ άτομα βαρύνουν δέκα αδικήματα, και ένα κακούργημα, εκείνο της προσβολής της διεθνούς ειρήνης της χώρας κατά συναυτουργία. Τα ονόματα που μέχρι τώρα έγιναν γνωστά είναι ο Αντώνης Ναξάκης, ο Στέφανος Ευαγγελάτος, ο βουλευτής Κώστας Μπαντουβάς, ο Χαράλαμπος Σταυρακάκης, ο επιχειρηματίας που διέθεσε το αεροσκάφος για να φτάσει ο Οτζαλάν στην Ελλάδα από τη Ρωσία, η κ. Βούλα Διαμιανάκη αλλά και ο ίδιος ο Οτζαλάν ο οποίος εισήλθε παράνομα στη χώρα και κατείχε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ποινικές ευθύνες καταλογίζονται ακόμη στους άνδρες που είχαν βάρδια στην αστυνομία και την ΕΥΠ, το βράδυ της εισόδου του Οτζαλάν στη χώρα, αλλά και στα μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου που έφερε τον Κούρδο ηγέτη στην Ελλάδα.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ

    «Αντιλαμβανόμαστε την οπτική γωνία από την οποία είναι υποχρεωμένη να βλέπει τα πράγματα η εισαγγελική αρχή. Ζήτημα όμως ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων ή υπηρεσιακών παραγόντων που ενήργησαν υπό τις οδηγίες πολιτικών προσώπων είναι προφανές ότι δεν υπάρχει». Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας μετά την ανακοίνωση του εισαγγελικού πορίσματος επαναλαμβάνοντας ότι η υπόθεση μετά την είσοδο του Οτζαλάν στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε πολιτικά για λόγους, που όπως τόνισε, έχουν ήδη επανειλλημμένα εξηγηθεί και οι οποίοι αφορούν την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αλλά και τη λειτουργία του Κράτους. Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι υπάρχει και το σοβαρότατο πρόβλημα της ευθύνης εκείνων, που κινούμενοι με τη δική τους πρωτοβουλία και για δικούς τους λόγους οργάνωσαν την είσοδο του Οτζαλάν στην Ελλάδα και έφεραν τη χώρα προ τετελεσμένων γεγονότων και διλλημάτων παρότι γνώριζαν τη σαφή και σταθερή θέση της κυβέρνησης ως προς το θέμα αυτό.

    [05] ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Mε τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ συναντήθηκε το μεσημέρι, αμέσως μετά την άφιξή του στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Παρών στη συνάντηση, που έγινε στην αμερικανική πρεσβεία του Βελιγραδίου, ήταν και ο διαμεσολαβητής για το Κοσσυφοπέδιο Κρίστοφερ Χιλ.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είχε «μιά κρίσιμη και σε βάθος περιεκτική συνομιλία με τους δύο Αμερικανούς διπλωμάτες, σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο». Ενημερώθηκε από τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο Αμερικανός διπλωμάτης χθες, με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. «Ελπίζουμε, είπε, σε μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Jossuvoped_ou» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της συζήτησης με τον Χόλμπρουκ. Πρόσθεσε μόνο, ότι η Ελλάδα, στο μέτρο των δυνατοτήτων της και με βάση τις καλές και φιλικές σχέσεις της με την Γιουγκοσλαβία, θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα με τον Πατριάρχη της Σερβικής Εκκλησίας κ. Παύλο, ενώ αύριο θα έχει συνομιλίες με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Κατ΄αρχήν θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς και αργότερα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βουκ Ντράσκοβιτς. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΑΛ ΓΚΟΡ

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της Κύπρου, το θέμα της τρομοκρατίας, και θέματα παιδείας συζήτησαν σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ στη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στο θέμα της τρομοκρατίας έθεσε ιδιαίτερα τη δράση της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. «Σε πρώτη προτεραιότητα ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου είπαμε ότι είναι κοινή επιδίωξη η σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή και ότι εμείς βλέπουμε θετικά τον ευρωπαϊκό ρόλο της Τουρκίας», είπε ο κ. Καραμανλής, «αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα πάψει να απειλεί με βία ή με χρήση βίας, θα σεβαστεί με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και θα σταματήσει να έχει εδαφικές αξιώσεις προς την Ελλάδα». Οσον αφορά το θέμα της Κύπρου ο κ. Καραμανλής είπε ότι τόνισε την ανάγκη για μία πρωτοβουλία στο Κυπριακό, το οποίο μετά από 26 χρόνια είναι ένα πολύ μεγάλο διεθνές πρόβλημα για την επίλυση του οποίου κυρίως οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και διαπίστωσε ότι η άποψη αυτή υποστηρίχθηκε και από το συνομιλητή του.

    Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον κ. Γκορ για τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει υποφέρει πολλά από την τρομοκρατική δραστηριότητα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τόνισε ότι το κόμμα του ως αυριανή κυβέρνηση θα θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του φαινομένου. Τέλος σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εκτεταμένη συζήτηση για θέματα παιδείας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι ο κ. Γκορ ενδιαφέρεται για τα θέματα Παιδείας κα στις ΗΠΑ έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 50% ένα πρόγραμμα, μέχρι και το έτος 2000, όπου κάθε μαθητής στα σχολεία θα έχει πρόσβαση στο Internet.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ - ΜΙΛΛΕΡ

    Το Κυπριακό και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων μετά την υπόθεση Οτζαλάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της sum\mtgsgr του Αμερικανού απεσταλμένου Τόμας Μίλερ και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη. Αμέσως μετά τη συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο κ. Μίλερ τόνισε ότι πρόθεση των ΗΠΑ είναι να βοηθήσουν, ώστε να μην ενταθούν άλλοι οι ελληντουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στο Βελιγράδι και αύριο θα συναντηθεί μαζί του στην Αθήνα, για να δώσει έμφαση στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας - Αμερικής. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας στα Βαλκάνια. Από την πλευρά του, ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι τόνισε στο συνομιλητή του την ανάγκη να επιδιώξει η χώρα του να πιέσει την Τουρκία, ώστε να βρεθεί και για το Κυπριακό μία δίκαιη λύση. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την Αγκυρα ότι προσπαθεί να εμπλέξει την Ελλάδα στην προεκλογική της εκστρατεία, την κάλεσε να σταματήσει τις προκλητικές της δηλώσεις που δεν βοηθούν στην ειρήνη, ενώ χαρακτήρισε μάταιη την προσπάθειά της να εμπλέξει τη χώρα μας σε θέματα τρομοκρατίας και η οποία, όπως είπε, θα πέσει στο κενό.

    [08] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΑΦΗΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει θέσει θέμα τρομοκρατίας προς την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και σχολιάζοντας δημοσιεύματα για την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» υπογράμμισε: Εχουμε τοποθετηθεί απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας και δεν χωράει καμιά αμφισβήτηση σ αυτό. Δεν υπάρχει κατάλογος υπόπτων ή κατηγορουμένων. Είναι αμετακίνητη η βούληση μας για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για την αντιμετώπιση της έχουμε συνεργασία με άλλες ξένες υπηρεσίες.

    [09] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΟΥΝ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΡΟΛΟΙ

    Πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να μειωθεί η προσυνεδριακή ένταση ζήτησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, σε συνέντευξη του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ερ. Δημιουργείται διχαστικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου; Απ. Υπάρχει μια ένταση κυρίως στο μεσαίο στελεχιακό δυναμικό, αλλά εγώ εκτιμώ ότι οι πολιτικές διαφορές στα ηγετικά κλιμάκια δεν είναι σημαντικές κι έτσι υπάρχει το περιθώριο και της συνεννόησης και της σύνθεσης. Δυστυχώς, όμως, στο επίπεδο των ενδιάμεσων στελεχών υπάρχει και ιστορικά μια ένταση, μια αντιπαλότητα, η οποία πιστεύω πως πρέπει να αμβλυνθεί για να μπορέσει το συνέδριο να συζητήσει τα σημαντικά θέματα, όπως είναι η αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής, οι νέες οργανωτικές και ιδεολογικές αποκρυσταλλώσεις και βεβαίως η πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ για νικηφόρες εκλογικές μάχες. Ποιοι μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες σήμερα για να εκτονωθεί αυτή η ένταση; Η πρωτοβουλία, νομίζω, ανήκει σε όλους. Βεβαίως και στον πρόεδρο και στο Εκτελεστικό Γραφείο, στο σύνολο του, εκεί πρέπει να αναφερθεί η πρωτοβουλία. Το ζήτημα είναι η εικόνα που θα εκπέμπει το συνέδριο. Γιατί μπορεί να διαφωνούμε για ήσσονος σημασίας θέματα και να εκπέμπουμε μια εικόνα έντονης σύγκρουσης και καλλιεργούμε στον κόσμο ένα κλίμα αβεβαιότητας και μειώνουμε την εμπιστοσύνη που έχει ο κόσμος στον πολιτικό μας φορέα. Εκτιμώ πως επειδή δεν υπάρχουν αυτές οι μεγάλες πολιτικές διαφοροποιήσεις, μπροστά στο τεράστιο έργο και την ευθύνη που έχει το ΠΑΣΟΚ μπορούν να διευθετηθούν φιλοδοξίες και ρόλοι και μπορούν τα ηγετικά στελέχη να συμβάλλουν στην αναίρεση του κλίματος πόλωσης που υπάρχει στο μεσαίο στελεχιακό δυναμικό. Μια πόλωση που προέρχεται και από κακές ιστορικά σχέσεις που υπάρχουν στα μεσαία στελέχη, αλλά και από τη νομή και διαχείριση της τοπικής κρατικής και κοινωνικής εξουσίας, που σε ένα μεγάλο βαθμό έχει παρασύρει τα τοπικά και περιφερειακά στελέχη από τον δημιουργικό πολιτικό τους ρόλο στο ρόλο του τοπικού διαχειριστή. Το έργο που έχουμε πραγματοποιήσει από το 1993 και μετά θα το αδικήσουμε αν δεν σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας. Ο πολίτης εισπράττει θετικά τη γενική πολιτική της κυβέρνησης-βεβαίως έχει επιμέρους ενστάσεις, επιφυλάξεις-εκτιμώ όμως ότι η ολοκλήρωση της τετραετίας θα δημιουργήσει το αντίκρυσμα το αναπτυξιακό και το κοινωνικό που προσδοκά ο μέσος πολίτης από το ΠΑΣΟΚ και ο λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο Κίνημα το 2000.

    [10] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιγωγού Θεσσαλονίκης -Σκοπίων υπεγράφη σήμερα στα Σκόπια από τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινοπραξίας που θα αναλάβει το έργο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ.Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Η ύψους 150 εκ. δολαρίων συμφωνία περιλαμβάνει εκτός από την κατασκευή του μήκους 230 χιλιομέτρων αγωγού, την μεταβίβαση στην ελληνική κοινοπραξία στην οποία μετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΩΝ, του 54% του κρατικού διυλιστηρίου ΟΚΤΑ των Σκοπίων αλλά και το δκαίωμα της να δραστηριοποιηθεί εισέλθει και στον τομέα της εμπορίας καυσίμων. Συγχρόνως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν την επέκταση του αγωγού μέχρι την πόλη Πάντσεβο στη Νότια Σερβία με στόχο να κυριαρχήσουν στην αγορά καυσίμων όλης της νότιας Βαλκανικής η οποία αποτελεί όρο για την οικονομική επιβίωση του έργου. Για λογαριασμό της ελληνικής κοινοπραξίας τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. κ.Ε.Τζέλλας και ο πρόεδρος της ΜΕΤΩΝ κ.Χιόνης ενώ στην αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης και ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης κ.Λ.Τζιόλας ο οποίος αποτελεί κορυφαίο στέλεχος των ΕΛ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη. Απευθυνόμενος στην ελληνική αντιπροσωπεία ο κ.Γκερογκίεφσκι τόνισε τη σημασία που έχει και για τις δύο πλευρές αυτό το έργο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στη γειτονική χώρα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ-ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Xωρίς αποτέλεσμα έληξαν αργά χθες το βράδυ οι συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού απεσταλμένου και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σχετικά με την αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου για το Κοσσυφοπέδιο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης απέτυχε να πείσει τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο να άρει τις αντιρρήσεις του στην εγκατάσταση ξένων δυνάμεων στην περιοχή, στο πλαίσιο του προτεινόμενου ειρηνευτικού σχεδίου για το Κοσσυφοπέδιο. Mετά από οκτώ ώρες συνομιλιών που είχαν οι δύο άνδρες, ο κ.Χόλμπρουκ δήλωσε ότι η θέση του κ.Μιλόσεβιτς παραμένει η ίδια. «Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος δεν άλλαξε θέση. Ούτε και η δική μας θέση άλλαξε. Φεύγω για την Ουάσιγκτον, όπου θα ενημερώσω την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, για τα αποτελέσματα της συνάντησής μου», δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Από το γραφείο του Γιουγκοσλάβου Προέδρου εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «ο κ.Μιλόσεβιτς κατέστησε σαφές πως το Βελιγράδι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημα για εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες θα επέβλεπαν την εφαρμογή μιας πιθανής συμφωνίας μεταξύ Σέρβων και Αλβανών που ενδεχομένως θα προέκυπτε από το νέο γύρο συνομιλιών, που θα έχουν οι δυο πλευρές στο Παρίσι, στις 15 Μαρτίου». «Τα ξένα στρατεύματα δεν έχουν απολύτως καμία δουλειά στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας», δήλωσε στον κ.Χόλμπρουκ ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς Συνομιλίες για το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο θα έχει σήμερα στο Βελιγράδι με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνωφ, ο οποίος φθάνει στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Ο Ρώσος υπουργός θα μεταβεί αύριο στα Τίρανα για συνομιλίες με την αλβανική ηγεσία. Εξάλλου, η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία στο Βελιγράδι, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις πρωτεύουσες των βαλκανικών χωρών.

    [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Δούμα την εγκατάσταση ειρηνευτικών νατοϊκών δυνάμεων σε γιουγκοσλαβικό έδαφος χωρίς την προηγούμενη έγκριση της ηγεσίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, επισήμανε ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Δούμα Βλαντιμίρ Λουκίν.

    Ο κ. Λούκιν έφτασε σήμερα στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επικεντρωθεί στο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε μία νέα συμβιβαστική λύση ενώ υπογράμμισε ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες δεν κατάφεραν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στις συναντήσεις που είχαν με την akbamij^ πλευρά. Λ.Μ

    [13] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Στα Τίρανα μετέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο και τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο. Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας τόνισε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η προώθησης των σχέσεων Ρωσίας - Αλβανίας και το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Μίλο επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν για συγκεκριμένη συνεργασία και καθόρισαν ως προτεραιότητα τη συνεργασία στον οικονομικό και πολιτικό τομέα. Για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου εκφράστηκε ανησυχία αναφορικά με την εξεύρεση μίας ύστατης λύσης. Ο κ. Μίλο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές στις θέσεις της αλβανικής και της ρωσικής κυβέρνησης σχετικά με τη διεθνή στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιομ, οι οποίες αφορούν τη σύνθεση της στρατιωτικής δύναμης και το ποιος θα έχει τον ηγετικό ρόλο στη δύναμη αυτή. Από την πλευρά του ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται και ότι αυτό αποδεικνύει την πολιτική βούληση της Ρωσίας για προώθηση των διμερών σχέσεων. Η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων θα συμβάλει όπως είπε στη σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι με τον Αλβανό ομόλογό του συζήτησε για τις προετοιμασίες της επικείμενης επίσκεψης του Αλβανού προέδρου Ρετζέπ Μεϊντάνι στη Ρωσία κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί σύμφωνο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ο κ. Ιβάνοφ επισήμανε ότι απαιτείται επείγουσα και μόνο πολιτική συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος και για αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι διαπραγματεύσεις στο Ραμπουιγιέ που θα αρχίσουν στις 15 Μαρτίου. Οι συνομιλίες στο Ραμπουγιέ πρέπει να καταλήξουν όπωσδήποτε σε συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι διεθνής στρατιωτική δύναμη πρέπει να εγκατασταθεί στο Κοσσυφοπέδιο, μόνο με την έγκριση του Βελιγραδίου, εφόσον η Γιουγκοσλαβία είναι κυρίαρχο κράτος. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι υπάρχου διαφορές στις θέσεις αλβανικής και ρωσικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό, πρόσθεσε ωστόσο οι διαφορές αυτές δεν εμποδίζουν την επίτευξη πολιτικής λύσης. Σε ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου αν η αλβανική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα, ώστε να εμποδίσει την διακίνηση όπλων από την Αλβανία στο Κόσοβο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας απάντησε ότι δεν υπήρξε κανάλι στην Αλβανία που να εφοδιάζει τον ΑΣΚ με όπλα και πρόσθεσε ότι είναι άλλοι εκείνοι που προμηθεύουν την ένοπλη οργάνωση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ότι τα όπλα προέρχονται από την Ευρώπη και ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αναμιχθεί στο θέμα αυτό. Τέλος ο κ. Μίλο ζήτησε από το Ρώσο υπουργό να προσπαθήσει να pe_sei τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας να υπογράψει η σερβική πλευρά τη συμφωνία.

    [14] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΑΦΟΝΤΕΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ SPD

    Ανάμικτα ήταν τα συναισθήματα που προκάλεσε η αναγγελία της παραίτησης, σήμερα το απόγευμα, του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών, και Προέδρου του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Όσκαρ Λαφοντέν, και μάλιστα και από τα δύο αξιώματα, εξέλιξη που για πολλούς δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Οι συντηρητικοί μάλλον επιχαίρουν γιατί βγήκε από το δρόμο τους ο θεωρούμενος ως «λαϊκιστής» και «αριστερίζων», Λαφοντέν, ενώ οι απλοί Γερμανοί πολίτες, και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι κι ακόμη περισσότερο τα συνδικάτα και οι ψηφοφόροι του SPD στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους κατά πόσο η κυβέρνηση της Βόννης θα υλοποιήσει τώρα τις εξαγγελίες της για αλλαγές στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, για τις οποίες αλλαγές θεωρούσαν εγγύηση τον μέχρι τώρα 56χρονο υπουργό Οικονομικών.

    Ορισμένοι συγκαταλέγουν στην πρώτη κατηγορία και τον ίδιο τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Γκέρχαρτν Σρέντερ, που στο πρόσωπο του Όσκαρ Λαφοντέν έβλεπε έναν πανίσχυρο εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικόι «αντίπαλο». 'λλωστε ήταν αντίπαλοι και στη μάχη για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου του SPD, οπότε ο Σρέντερ κατήγαγε μεγάλη νίκη, που τον οδήγησε στην καγκελαρία.

    Την ίδια στιγμή, ο κ. Σρέντερ, δεν θα πρέπει να αισθάνεται άνετα, και για το λόγο ότι η αποχώρηση του Λαφοντέν από την κυβέρνηση έκανε διπλό πάταγο: Παραιτήθηκε ταυτόχρονα και από Πρόεδρος του κόμματος, στο οποίο, όπως όλοι διαβεβαιώνουν, διαθέτει ισχυρά ερείματα. Και φυσικά αναμένεται ότι θα υπάρξουν κι άλλοι τριγμοί. Σρέντερ και Λαφοντέν ήρθαν επανειλημμένα σε σύγκρουση το τελευταίο διάστημα, για διάφορα τρέχοντα θέματα, αλλά και σε ζητήματα στρατηγικής. Ο υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί υπέρ μιας συνεργασίας του SPD και σε ομοσπονδιακό επίπεδο με τους πρώην κομμουνιστές του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), για να βγει την άλλη μέρα ο καγκελάριος και να αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συντασσόμενος σχεδόν απόλυτα με τα συντηρητικά κόμματα. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και χθες στην Ομοσπονδιακή Βουλή, στη διάρκεια συζήτησης για την οικονομία, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης. Ο Σρέντερ ήρθε σε αντιπαράθεση και με βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων, και προειδοποίησε να μην επιβαρύνουν περισσότερο την οικονομία, στρεφόμενος ως φαίνεται και εναντίον του Λαφοντέν.

    Ο καγκελάριος Σρέντερ έφτασε στο σημείο να απειλήσει και με παραίτηση ακόμα, αλλά τελικά τον ...πρόλαβε ο υπουργός του επί των Οικονομικών. Με την αποχώρηση του Όσκαρ Λαφοντέν, που δεν διατηρούσε άριστες σχέσεις και με την Κεντρική Γερμανική Τράπεζα (Μπούντεσμπανκ), οι κλυδωνισμοί θα πολλαπλασιαστούν γιατί, όπως εκτιμούν αναλυτές, ήδη up\qwoum διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως η παραίτηση από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

    [15] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΕΙΚΟΣΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

    Είκοσι Κούρδοι αυτονομιστές και δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σήμερα στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας Μπάτμαν και Σιρνάκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του τοπικού διοικητή. Δεκαεπτά Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους σε επιχείρηση στην περιοχή Σάσον του Μπάτμαν, ενώ οι άλλοι τρεις σε συγκρούσεις στο Σιρνάκ που βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν επίσης δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας. Ε.Ρ.

    [16] ΟΚΤΣΟΥΟΓΛΟΥ: ΣΕ ΚΑΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΟΤΖΑΛΑΝ

    Ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτζαλάν βρίσκεται σε καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογλου σήμερα.

    Ο κ.Οκτσούογλου συνάντησε σήμερα για δεύτερη φορά τον Οτζαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί όπου κρατείται και υποστήριξε ότι όταν τον ρώτησε εάν έχει προβλήματα υγείας ή εάν υπέστη καρδιακή προσβολή, απάντησε «όχι». Όπως ανέφερε μετά την επιστροφή του από το Ιμραλί, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Μουδανιά, ο Οτζαλάν εξετάζεται από γιατρό δύο φορές τη μέρα και πρόσθεσε ότι «φαινόταν να βρίσκεται σε αρκετά καλή ψυχολογική κατάσταση και ότι του παρέχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης».

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες που κυκλοφορούσαν χθες και σήμερα, ο ηγέτης του ΡΚΚ αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που συνεχώς επιδεινώνονταν. Η δεύτερη αυτή συνάντηση του κ.Οκτσούογλου με τον Οτζαλάν πραγματοποιήθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ ο δικηγόρος του τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμα ατέλειες όσον αφορά στην προετοιμασία μας να υπερασπιστούμε τον Οτζαλάν, καθώς οι συναντήσεις μας ηχογραφούνται». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «από εδώ και στο εξής θα επισκέπτεται τον πελάτη του δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή», ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες για τη δεύτερη συνάντησή με τον πελάτη του ή για το χρόνο που διήρκεσε, αρκούμενος μόνο να πει ότι «συζήτησαν για τη δίκη του». Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 11 March 1999 - 22:07:49 UTC