Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-03-12

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 12 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [02] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 KAI F-4
  • [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ζ. ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ
  • [05] Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [06] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.
  • [07] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΟΜΩΣ Η ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ
  • [08] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΥΠΕΞ ΙΓΚΟΡ ΙΒΑΝΟΦ
  • [10] ΕΕ:ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΙΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [11] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ
  • [12] ΑΝΑΖΩΠΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [13] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΪΧΕΛ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Υπό τη σκιά του εισαγγελικού πορίσματος το οποίο καταλόγιζε ευθύνες σε 18 μη πολιτικά πρόσωπα και έκανε αναφορές σε τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων, η Βουλή αποφάσισε σήμερα ομόφωνα, με μοναδική εξαίρεση τον βουλευτή της Ν.Δ. Αθανάσιο Κονταξή, να εγκρίνει την πρόταση των 116 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση Οτζαλάν. Όλες οι πλευρές πάντως επεσήμαναν την ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως σε πρόσωπα και γεγονότα και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, ενώ η Νέα Δημοκρατία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει αργότερα τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Ειδικότερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νικόλαος Ακριτίδης τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης με την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι η πλήρης διαφάνεια και πληροφόρηση για όλη την εξέλιξη του θέματος.

    Επέλεξε είπε με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση, τον πλέον adi\bkgto και ασφαλή δρόμο. Είναι πρόταση ανοικτή ως προς την έρευνα και κατεύθυνση, που θα δεν οριοθετεί ούτε περιορίζει τα πεδία αναζήτησης έτσι ώστε να κατανοηθεί σε βάθος η πολιτική διάσταση αυτής της υπόθεσης. Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε την πρόταση προϊόν πανικού αλλά δήλωσε ότι το κόμμα του θα την υπερψηφίσει περοκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Όπως είπε, αυτό καθίσταται πολύ περισσότερο αναγκαίο μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος της προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας το οποίο αφήνει ανοικτό ακόμη και το θέμα ύπαρξης ευθυνών μελών της κυβέρνησης.

    Για το λόγο αυτό, κατέληξε, η Ν.Δ. επιφυλάσσεται κατά την πορεία εξέλιξης του έργου της Εξεταστικής και κυρίως μετά την ολοκλήρωση του, να ζητήσει εφόσον προκύψει ανάγκη και τη σύσταση Προανακρτικής Επιτροπής.

    Ο εισηγητής του Κ.Κ.Ε. Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε ότι το κόμμα του λέει ναι στην Εξεταστική. Ωστόσο, πρόσθεσε, με δεδομένο ότι θα ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι βασικές πτυχές που θα καθορίζουν και το πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής. Θέλουμε, υπογράμμισε, να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις και εμπόδια στο έργο της επιτροπής και δεν θα παρεμποδιστεί με κανένα τρόπο η διερεύνηση ζητημάτων που προκύπτουν από τους χειρισμούς της υπόθεσης Οτζαλάν. Ο εισηγητής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης μίλησε για σπασμωδικό τρόπο αντιμετώπισης της δραματικής αυτής ιστορίας και για αδιαφανείς ενέργειες που είχαν αποτέλεσμα να εκτεθεί δημόσια η χώρα.

    Όπως είπε, ο ΣΥΝ ψηφίζει την πρόταση με τη διεκδίκηση τουλάχιστον να φωτιστούν κάποιες πλευρές από τη ζοφερή αυτή υπόθεση και να διερευνηθεί με ποιό τρόπο ενήργησε η κυβέρνηση. Ως ενιαίο όλο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό ή αποσπασματικά με προσωποποιημένες ευθύνες κάποιων υπουργών ή άλλων κυβερνητικών στελεχών. Για πλήρη ανικανότητα, διάλυση και ανυπαρξία οργάνου διαχείρισης κρίσεων έκανε λόγο ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ Αναστάσιος Ιντζές, ενώ σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια απονομής ευθυνών σε ιδιώτες και ότι έχει περάσει η πολιτική ορολογία «ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής». «Αν υπήρχε κράτος, τόνισε, και αν είχε διαπιστωθεί παράβαση του νόμου από ιδιώτες, θα έπρεπε να παρέμβει και να τους σταματήσει». Επίσης, υπογράμμισε ότι το ΔΗΚΚΙ θα μετέχει με όλες του τις δυνάμεις για να εξακριβωθούν κυρίως οι πολιτικές ευθύνες. Τέλος, αξιοσημείωτη ήταν η ομιλία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιου Πεπονή, ο οποίος εκτίμησε ότι η Επιτροπή δεν θα καταφέρει να επιδιώξει αυτό που ήθελε η κυβέρνηση όταν την πρότεινε. Γιατί, εξήγησε, η Αντιπολίτευση θα επιμένει να επιρρίψει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ θα διαφωνούν, άρα θα έχουμε, όπως είπε, μία από τα ίδια. «Εδώ που φτάσαμε λέω ναι στην Εξεταστική. Ωστόσο, λυπάμαι γιατί παρατείνεται η εκκρεμότητα που πιστοποιεί το νοσηρό σύμπτωμα της δημόσιας ζωής» επεσήμανε και κατέληξε: «Όχι κουκούλωμα, όχι λησμοσύνη». Έντονα επικριτικός κατά του πρωθυπουργού ήταν ο βουλευτής του PASOJ, Βασίλης Κεδίκογλου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι ήταν λάθος του που πίστεψε τον Κώστα Σημίτη.

    Διαδικαστικά

    Σε ότι αφορά το διαδικαστικό μέρος για τη σύσταση και λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής, τα κόμματα θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να ορίσουν τους εκπροσώπους τους οι οποίοι θα είναι 17 από το ΠΑΣΟΚ, 10 από τη Νέα Δημοκρατία και ένας από ΚΚΕ, Συνασπισμό, ΔΗΚΚΙ και Ανεξάρτητους.

    Τα μέλη της Εξεταστικής θα πρέπει μέχρι 31 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους και να έχουν συντάξει το πόρισμά τους.

    Αντιδράσεις για τη διαρροή του εισαγγελικού πορίσματος

    Εν τω μεταξύ, η διαρροή του εισαγγελικού πορίσματος στα ΜΜΕ χωρίς προηγουμένως να κατατεθεί στη Βουλή ώστε να ενημερωθούν τα κόμματα, όπως ορίζει το Σύνταγμα, κάτι που έγινε τελικά στις 11.30 και αφού ξεκίνησε η συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή, έγινε αντικείμενο έντονων επικρίσεων σχεδόν από όλα τα κόμματα. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος που αναπληρούσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο, λόγω ασθενείας του τελευταίου, μίλησ για σοβαρό και κρίσιμο θεσμικό πρόβλημα.

    «Θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διερεύνησης η διαρροή του πορίσματος πριν κατατεθεί στη Βουλή», δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα επιληφθούν επ' αυτού τα αρμόδια και κατάλληλα όργανα.

    Νωρίτερα, και στην αρχή της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης είχε επικρίνει τον πρόεδρο της Βουλής γιατί δεν έδωσε, ως όφειλε από τον κανονισμό, να δώσει το πόρισμα στους βουλευτές ώστε να το μελετήσουν για να εισπράξει την απάντηση από τον κ. Κακλαμάνη ότι δεν είχε κατατεθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.

    Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου καυτηρίασε το γεγονός ότι οι εισαγγελικές αρχές φρόντισαν να ενημερώσουν τα ΜΜΕ και όχι τη Βουλή, Αποκάλυψε δε ότι ο ίδιος είχε κάνει γνωστό ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποστεί την εικόνα, εισαγγελείς να εισέρχονται για να επιδώσουν το πόρισμα, συνοδευόμενοι από κάμερες, όπως είχε γίνει το 1989 επί προεδρίας Γιάννη Αλευρά.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας έκανε λόγο για απαράδεκτη νομική και θεσμική διαρροή για την οποία ευθύνεται η απρόσωπη εισαγγελική αρχή. Με τέτοιες ενέργειες, τόνισε, δυναμιτίζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, καταλύεται η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αγορεύοντας σε κυρίαρχη τάξη, κόντρα προς το Σύνταγμα, κέντρα που δεν έχουν τέτοιες αρμοδιότητες.

    Ο κ.Τσοβόλας επέκρινε επίσης έντονα το σημείο της αναφοράς των εισαγγελέων που υποστηρίζει ότι «η είσοδος και παραμονή Οτζαλάν στην Ελλάδα αποτελούν ενέργειες που ενέχουν σαφώς τον χαρακτήρα εχθρικές πράξεις εναντίον της Τουρκίας» με δεδομένο, όπως είπε, τη θέση της 'γκυρας ότι αυτό αποτελεί casus beli. «Ούτε Τούρκοι δικαστές δεν θα είχαν συντάξει τέτοιο σκεπτικό», επεσήμανε. Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης επεσήμανε ότι αυτός ο τρόπος δεν συνιστά ορθή δεοντολογική συμπεριφορά εκ μέρους των εισαγγελικών λειτουργών και πρόσθεσε ότι το κόμμα του dem υιοθετεί το σύνολο των παρατηρήσεων και κρίσεων τους. (Χ.Σ.)

    [02] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 KAI F-4 Αθήνα, 12/03/1999 (MΠΕ)

    Ενδεκα παραβάσεις σημειώθηκαν σήμερα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από 9 σχηματισμούς 18 τουρκικών αεροσκαφών τύπου F-16 και F- 4. Ωστόσο παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου υπήρξαν μόνο από έναν σχηματισμό στην περιοχή της Σάμου και σημειώθηκαν δύο εμπλοκές στις περιοχές παραβιάσεων, οι οποίες αναχαιτίστηκαν με επιτυχία από ελληνικά F-16 και Μιράζ-2000. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές όλοι οι τουρκικοί σχηματισμοί ήταν πλήρως οπλισμένοι, ενώ τα σημερινά συμβάντα -όπως είπαν οι ίδιες πηγές- θεωρούνται συνηθισμένα.

    [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αμετακίνητη έμεινε η γιουγκοσλαβική πλευρά για το θέμα της ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο μετά και τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος δεν άλλαξε θέση για το ζήτημα αυτό και συνεχίζει να αρνείται την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες θα επέβλεπαν την εφαρμογή μίας πιθανής συμφωνίας μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Ο κ. Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του σήμερα στο Βελιγράδι, τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του σε χώρες της Βαλκανικής ανέφερε ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά εμφανίζουν σοβαρές διαφορές όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής.

    Οι μεν Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ζητούν την εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, οι μέν Σέρβοι απορρίπτουν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το μήνυμα που μετέφερε σε όλους τους συνομιλητές του κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Βαλκάνια ήταν πως η εξεύρεση ειρηνικής λύσης για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου είναι απαραίτητη. «Αν βρεθεί ειρηνική λύση, τότε αυτή θα σημάνει και την έναρξη μίας νέας φάσης τόσο για τη Γιουγκοσλαβία, όσο και για ολόκληρη την περιοχή. Φάση ανάπτυξης, στενότερης συνεργασίας και συμφιλίωσης. Αν επιλεγεί όμως ως λύση η σύγκρουση τότε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ολόκληρη η περιοχή θα γυρίσει δεκαετίες πίσω. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι στις νέες συνομιλίες που θα έχουν Σέρβοι και Αλβανοί στο Παρίσι στις 15 Μαρτίου θα βρεθεί τελικά αποδεκτή λύση και θα επικρατήσει ειρήνη. Τέλος ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι μετέφερε στη γιουγκοσλαβική ηγεσία πρόταση για σύγκληση βαλκανικής συνδιάσκεψης στη Ρουμανία με θέμα την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Η διάσκεψη αυτή δεν θα έχει σκοπό να δρομολογήσει λύση για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά να προβάλει τα βασικά εκείνα σημεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην jak}teqg προσέγγιση του θέματος. Τα σημεία αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι το απαραβίαστο των συνόρων στα Βαλκάνια, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, και η παροχή ευρείας αυτονομίας για το Κοσσυφοπέδιο εντός του πλαισίου της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η γιουγκοσλαβική πλευρά εμφανίστηκε καταρχήν θετική για τις βασικές αυτές αρχές και πρόσθεσε ότι η οριστική απάντηση του επίσημου Βελιγραδίου για τη σύγκληση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στη Ρουμανία αναμένεται εντός των ημερών. Ο κ. Παπανδρέου αφού ολοκλήρωσε την βαλκανική περιοδεία του αναχώρησε για την Αθήνα.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Ζ. ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

    Το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την ειρηνική του διευθέτηση, η προώθηση των διμερών σχέσεων και η συνεργασία Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας σε όλους τους τομείς ήταν τα κύρια θέματα των συνομιλιών στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Γιώργου Παπανδρέου και Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς στο Βελιγράδι σήμερα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα επιλυθεί το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου θα επηρεάσει όλες τις χώρες της περιοχής. Ανέφερε ότι η εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να βασίζεται στην παροχή ευρείας αυτονομίας εντός του πλαισίου της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας κάτι που αποκλείει την αλλαγή συνόρων, και να σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον σερβικό και γιουγκοσλαβικό λαό», υπογράμμισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ότι «όλη η Διεθνής Κοινότητα υποστηρίζει τις βασικές αυτές αρχές».

    Από την πλευρά του ο κ. Γιοβάνοβιτς επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας του για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα βασίζεται στα δέκα βασικά σημεία που προσδιόρισε η Ομάδα Επαφής και χωρίς αυτή η λύση να θίγει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του προβλήματος με πολιτικά μέσα χωρίς την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο οι οποίες θα επέβλεπαν την εφαρμογή μιας πιθανής συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

    Ο κ. Παπανδρέου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αναμένεται στην Αθήνα τις πρώτες βραδινές ώρες.

    [05] Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, με τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Βουκ Ντράσκοβιτς. Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της παροχής ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς αλλαγή των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών dijaiyl\tym. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι βασικό στοιχείο είναι να καταστεί σίγουρο, ότι η διευθέτηση θα σέβεται τα σύνορα στα Βαλκάνια. Αυτό ανέφερε είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι τις τελευταίες ημέρες που περιόδευσε στις βαλκανικές πρωτεύουσες διαπίστωσε, πως υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στην περιοχή για αυτήν την προσέγγιση και ότι οποιαδήποτε διευθέτηση πρέπει να γίνει εντός των υφισταμένων συνόρων. Από την πλευρά του, ο κ. Ντράσκοβιτς ανέφερε ότι η λύση για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να δοθεί στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου με γνώμονα τις δέκα αρχές που πρότεινε η Ομάδα Επαφής. Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, που στο τελευταίο σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Ραμπουιγέ υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία, όπως ανέφερε, πρέπει να αλλάξουν. Ο κ. Ντράσκοβιτς είπε ότι η συμφωνία πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ή το ενδεχόμενο να αποκτήσει το Κοσσυφοπέδιο καθεστώς τρίτης Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας.

    [06] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.

    Με τον νέο αρχηγό της ΕΥΠ, Παύλο Αποστολίδη, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος για την υπόθεση Οτζαλάν. Η συνάντηση έγινε παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Αποστολίδης σημείωσε ότι είχε με τον πρωθυπουργό για σύντομη, γενική συζήτηση, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση Οτζαλάν. Ο κ. Αποστολίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει στα νέα του καθήκοντα.

    [07] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΟΜΩΣ Η ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ

    Σεβόμαστε το πόρισμα των εισαγγελικών αρχών, όμως η Βουλή θα αποφασίσει τα περαιτέρω, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα διαφωτίσει πλήρως την υπόθεση Οτσαλάν.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι μετά την έλευση του Οτσαλάν στην Ελλάδα οι χειρισμοί έγιναν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ για το γεγονός ότι μέχρι το πρωί δεν είχε το πόρισμα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δεν θα κρίνει τη δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς, αλλά η αλήθεια είναι πως η Βουλή ήταν σε μαύρο σκοτάδι μέχρι το πρωί.

    [08] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

    Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε το μεσημέρι στη Βουλή η συντονιστική επιτροπή των συνταξιουχικών οργανώσεων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους και συγκεκριμένα, στην αύξηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, τις αυξήσεις στις συντάξεις κατά 3,9% και τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων. «Απέναντι στα pqobk^lata εμείς πήραμε την απόφαση ότι εκείνοι που χρειάζονται κυρίως βοήθεια και λύσεις είναι αυτοί που παίρνουν πολύ χαμηλές συντάξεις. Απέναντι σε αυτούς έχουμε υποχρέωση πρωτίστως για φροντίδα», είπε ο κ. Σημίτης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρά τον στόχο της ΟΝΕ προχώρησε σε υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής. Πάντως οι συνταξιούχοι έθεσαν το θέμα της κακής κατάστασης ορισμένων ταμείων ενώ έκαναν λόγο για μηδενικό αποτέλεσμα στην συνάντηση. Το μεσημέρι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΥΠΕΞ ΙΓΚΟΡ ΙΒΑΝΟΦ

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι απορρίπτει την πιθανότητα ξένης στρατιωτικής ή αστυνομικής δύναμης στο Κοσυφοπεδίο, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ σε συνάντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στο Βελιγράδι, όπου είχε επαφές με τον κ. Μιλόσεβιτς και με άλλους Γιουγκοσλάβους ηγέτες. Οι γιουγκοσλαβικές αρχές υποστηρίζουν ότι είναι ικανές να εφαρμόσουν επάξια τις πολιτικές συμφωνίες για το Κοσσυφοπέδιο με τη βοήθεια του ΟΑΣΕ, ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η αποστολή της χώρας θα βρίσκεται στο Παρίσι στις 15 Μαρτίου για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο», καθώς και ότι «το Βελιγράδι εκτιμά ότι η συμφωνία του Ραμπουιγιέ αποτελεί καλή βάση για πολιτική συμφωνία που θα εξασφαλίζει ευρύτερη αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο και σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας». Ο κ.Ιβάνοφ δήλωσε ότι μόνο το πολιτικό τμήμα της συμφωνίας των εγγράφων της Ομάδας Επαφής για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του Ραμπουιγιέ και δύο συμπληρωματικά για τη στρατιωτική και αστυνομική εφαρμογή της συμφωνίας υποβλήθηκαν από ορισμένα μέλη της ομάδας εργασίας, επισημαίνοντας ότι «πρώτα θα πρέπει να υπογραφεί το πολιτικό έγγραφο, ενώ οι παράμετροι εφαρμογής του μπορούν να συζητηθούν αργότερα», καθώς η εγκατάσταση στρατού στο Κοσσυφοπέδιο είναι αδύνατη χωρίς τη συναίνεση του Βελιγραδίου. Ε.Ρ.

    [10] ΕΕ:ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΙΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κοσσυφοπέδιο, ο αυστριακός προεσβευτής στο Βελιγράδι, Βόλφγκανγκ Πέτριτς εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου θα είναι σύντομες κια θα καταλήξουν σε συμβιβασμό όταν οι δύο πλευρές επαναλάβουν τις συνομιλίες για ειρήνη στο Παρίσι τη Δευτέρα. «Οι οιωνοί, όπως φαίνεται τώρα, δεν είναι οι καλύτεροι, αλλά είναι κάτι στο οποίο έχουμε συνηθίσει όταν αντιμετωπίζουμε συγκρούσεις sta Βαλκάνια», είπε ο κ.Πέτριτς και πρόσθεσε ότι «η βασική φιλοσοφία στην περιοχή αυτή είναι η άρνηση και όχι η συμφωνία καθώς ‘'το ναι σημαίνει συμβιβασμό». Στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση» κυρίως από την πλευρά του Βελιγραδίου που αρνείται να δεχτεί ξένες δυνάμεις στο έδαφός της καθώς και ότι αναμένει οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μικρό χρονικό διάστημα. «Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο Ραμπουιγιέ απόψη χρονικής διάρκειας. Θα είναι ένα πολύ σύντομο συνέδριο», είπε καταλήγοντας. Ε.Ρ.

    [11] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ

    Εξαιτίας της έλλειψης επίσημης εθνικής ταυτότητας απαγορεύτηκε σήμερα στον Σελίμ Οκτσοούογλου, έναν από τους δικηγόρους του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν να τον επισκεφτεί στο νησί-φυλακή Ιμραλί όπου κρατείται, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Στον Σελίμ Οκτσούογλου απαγορεύτηκε να μεταβεί στο Ιμραλί, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε άδεια οδήγησης, η οποία συνήθως γίνεται αποδεκτή ως ταυτότητα στην Τουρκία, καθώς και κάρτα μέλους που έχει εκδοθεί από την Ένωση Δικηγόρων της Κωνσταντινούπολης. Οι αξιωματούχοι των Μουδανιών, το μόνο σημείο από όπου μπορεί κανείς να μεταβεί στο Ιμραλί, επέμειναν ότι μόνο η εθνική ταυτότητα ισχύει για να επισκεφτεί τον Οτζαλάν. «Με εμπόδισαν να ασκήσω το επάγγελμά μου, γεγονός αδιανόητο», δήλωσε ο Σελίμ Οκτσούογλου πριν επιστρέψει πίσω. Ο Σελίμ και Αχμέτ Οκτσούογλου είναι επίσημα οι δικηγόροι του Οτζαλάν που θα τον υπερασπιστούν στη δίκη του, ενώ ο τελευταίος κατάφερε να επισκεφτεί τον πελάτη του χθες για δεύτερη φορά από τη μέρα της σύλληψής του. Ε.Ρ.

    [12] ΑΝΑΖΩΠΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Aναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία όπως πιστεύεται θα εκτονώσει την κατάσταση και θα ανοίξει το δρόμο για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Η αλβανική πλευρά καταγγέλλει ότι οι σερβικές δυνάμεις ανασυντάσσονται σε πολλές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου και βομβαρδίζουν αλβανικά χωριά. Το πρωί, ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και αυτονομιστών αλβανόφωνων σημειώθηκαν στις περιοχές, γύρω από τις πόλεις Βούτσιτερν, Μιτροβίτσα και Λαπ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Πρίστινα, μόνο το Φεβρουάριο έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων και τρομοκρατικών ενεργειών 59 Αλβανοί, ενώ 25 τραυματίστηκαν. Από την έναρξη των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο, το Μάρτιο του 1998 έως σήμερα έχασαν τη ζωή τους 2.227 Αλβανοί.

    [13] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΪΧΕΛ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, οριστικοποιήθηκαν σήμερα οι αλλαγές, μετά την κρίση που προκάλεσε στη Βόννη η αιφνιδιαστική ενέργεια του Οσκαρ Λαφοντέν να παραιτηθεί ταυτόχρονα από υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Νέος πρόεδρος του SPD πρόκειται να αναδειχθεί σύντομα ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ υπουργός Οικονομικών ορίσθηκε ο μέχρι τώρα πρωθυπουργός του κρατιδίου της Εσσης, Χανς Αϊχελ. Η εκλογή του Σρέντερ στην ηγεσία του κόμματος θεωρείται από τώρα βέβαιη. Σήμερα συνεδρίασε το Προεδρείο του SPD και αποφάσισε να προτείνει τον νυν καγκελάριο ως διάδοχο του Οσκαρ Λαφοντέν, αλλά η τελική επιλογή θα γίνει - όπως ορίζει το καταστατικός του κόμματος - στη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που δεν έχει καθορισθεί ακόμη. Στο μεταξύ, ο μέχρι τώρα πρωθυπουργός της Εσσης, Χανς Αϊχελ, που θεωρείται πιστός στον καγκελάριο Σρέντερ, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Χανς Αϊχελ που είναι μέλος του προεδρείου του SPD, χρημάτισε επί σειρά ετών δήμαρχος της πόλης Κάσσελ και τις τελευταίες δύο τετραετίες ήταν πρωθυπουργός της Εσσης. Ομως στην τρίτη κατά σειρά αναμέτρηση, τον περασμένο μήνα, ηττήθηκε απρόσμενα από συνασπισμό συντηρητικών κομμάτων και τον Απρίλιο επρόκειτο να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία για να αναλάβει η νέα τοπική κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή, η επί πολλά χρόνια ενασχόλησή του με οικονομικά θέματα και κυρίως η στενή φιλία του με τον καγκελάριο Σρέντερ τον έφεραν στο υπουργείο των Οικονομικών.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 12 March 1999 - 20:30:45 UTC