Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-03-10

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 10 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [02] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ ΣΤΟ ΤΙΡΑΝΑ
  • [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟ PKK
  • [06] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΡΑΤΕΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
  • [07] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: «ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 1999 ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ»
  • [08] 1.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [09] ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΥΝΤΟΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΚΑΤΗΓΟΙΡΗΜΑΤΙΚΟ «ΟΧΙ» ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΧΟΛΜΡΠΟΥΚ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [11] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: «ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ»
  • [12] ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [13] ΗΠΑ:Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΟΜΗ ΑΜΥΝΑΣ
  • [14] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στα Σκόπια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός με τον πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, είχε δε συνομιλίες με τον ομόλογό του Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ και με τον Βασίλ Τοπούρκοφσκι διευθυντή του Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Ανανέωσης.

    Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ τονίστηκαν οι δυνατότητες για ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια σε πάρα πολλούς τομείς. Στις συνομιλίες όπως αναφέρει ανακοίνωση από του γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ διαπιστώθηκαν ταυτόσημες απόψεις για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Ταυτόχρονα υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι που υπάρχουν για τυχόν κλιμάκωση της κρίσης του Κοσόβου.

    Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τονίστηκε η πρωτοβουλία για κοινή διακήρυξη των πέντε βαλκανικών κρατών Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Αλβανία και Ρουμανία για τη λύση του προβλήματος του Κοσόβου. Η διακήρυξη αυτή όπως ειπώθηκε θα υπογραφεί στα Σκόπια και αυτό στις παραμονές του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στη Γαλλία μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Η Ελλάδα, όπως τόνιστηκε σε συνέντευξη τύπου θα προβάλει την ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και οι δύο χώρες θα αποτελέσουν παράδειγμα συνεργασίας. Επίσης στη συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών ο κ. Ντιμιτρόφ πρότεινε και ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε την κοινή αυτή διακήρυξη των πέντε βαλκανικών χωρών, η οποία όμως θα απαιτεί την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, σεβόμενη βέβαια και τις προτάσεις και το ειρηνευτικό σχέδιο της Ομάδας Επαφής. Η διακύρηξη αυτή θα πρέπει να υπογραφεί όπως υπογραμμίστηκε στις 15 ή 16 Μαρτίου στα Σκόπια και ο κ. Παπανδρέου αναλαμβάνει τη διακήρυξη αυτή να την προβάλει και στην Ε.Ε., αλλά και να την προτείνει στους άλλους υπουργούς των πέντε κρατών κατά τη βαλκανική του περιοδεία.

    Στη συνέντευξη τονίστηκε επίσης ότι υπάρχουν κοινές απόψεις για πάρα πολλά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας. Σχετικά με το πρόβλημα της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή επισημάνθηκε ότι δεν είναι δυνατό σε καμία περίπτωση να γίνουν αλλαγές συνόρων. Αυτό, είπε, ο κ. Παπανδρέου είναι θέμα σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή. Τέλος ανακοινώθηκε ότι οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη στις 15 Μαϊου στα πλαίσια του βαλκανικού οικονομικού φόρουμ. Εξάλλου σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Παπανδρέου στο γραφείο σύνδεσης στα Σκόπια του υποβλήθηκαν ορισμένες ερωτήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου στην ερώτηση αν ξεπεράστηκαν οι παρεξηγήσεις που είχαν δημιουργηθεί με την επίσκεψη του κ. Παγκάλου στην ΠΓΔΜ απάντησε ότι «το σημερινό κλίμα τα δείχνει όλα», δηλαδή ότι δεν υπάρχει πια καμία παρεξήγηση. Σε σχετική ερώτηση εάν η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που θα εγκατασταθούν στο Κοσσυφοπέδιο απάντησε εφόσον θα υπάρξει συμφωνία και ελληνικό στράτευμα θα συμμετάσχει στην αποστολή αυτή του ΝΑΤΟ.

    Επίσης σε ερώτηση για τα όπλα που κατασχέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και προορίζονται για τα Σκόπια ως αμερικανική βοήθεια είπε ότι πρόκειται για ένα τεχνικό πρόβλημα, ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες, αλλά σε καμία περίπτωση το θέμα αυτό δεν έχει σοβορότητα για τις σχέσεις των δύο κρατών.

    [02] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ ΣΤΟ ΤΙΡΑΝΑ

    Με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο και τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο συναντήθηκε σήμερα στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο υπουργοί ο κ. L_ko τόνισε ότι στις συνομιλίες με τον κ. Παπανδρέου κεντρικό θέμα ήταν το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Μίλο είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για τη θέση της αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η αλβανική ηγεσία προκειμένου να πείσει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να υπογράψουν το συντομότερο την ειρηνευτική συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επανέλαβε όσα είπε χθες και κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ότι η αλβανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να υπογράψουν τη συμφωνία και μάλιστα πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλών στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας.

    Ο κ. Μίλο τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί και να μη χαθεί η ιστορική αυτή ευκαιρία που παρουσιάζεται για την εξεύρεση λύσης στο Κόσοβο και από την οποία εξαρτάται τόσο το μέλλον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, όσο και η ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας σημείωσε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κ. Παπανδρέου όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος με ειρηνικά μέσα. «Τονίσαμε ότι είναι ανάγκη να υπογραφεί το γρηγορότερο η συμφωνία του Ραμπουγιέ ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ειρηνική λύση», είπε. Επίσης υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένα βήματα και τομείς στη συνεργασία Αλβανίας - Ελλάδας, όπως ο άξονας 8 για την κατασκευή του σύμφωνα με τον κ. Μίλο ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή του. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας είπε ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στο Βελιγράδι να ασκήσει επιρροή στις αρχές του Βελιγραδίου ώστε η γιουγκοσλαβική ηγεσία να αντιληφθεί ότι οι στιγμές είναι πολύ δραματικές και να δεχθεί να υπογράψει τελικά τη συμφωνία. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία που του δίνεται να συζητήσει για τη σημαντική κρίση Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για την κρίση στο Κόσοβο και τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα τοπικό πρόβλημα, αλλά αφορά όλες τις χώρες της βαλκανικής και η ειρηνική επίλυσή του είναι απόλυτως απαραίτητη καθώς θα κρίνει το μέλλον της περιοχής σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες που καταβάλει η αλβανική κυβέρνηση ώστε να πείσει τους Αλβανούς του Κοσόβου να υπογράψουν τη συμφωνία.

    «Η ελληνική θέση είναι ταυτόσημη με τη θέση της Ε.Ε.. Ζητάμε να σταματήσουν οι εντάσεις που αναβίωσαν πρόσφατα στο Κόσοβο, να υπογραφεί η συμφωνία, η οποία παράσχει μία ευρεία αυτονομία στο Κόσοβο και ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας». Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία, η οποία έχει πολιτικό και το σκέλος για ανάπτυξη μίας ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή. Ασφαλώς στη δύναμη αυτή είπε τον ηγετικό q|ko θα έχει το ΝΑΤΟ, αν και δεν έχει αποφασιστεί η σύνθεση της δύναμης. Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τον Αλβανό ομόλογό για την πρωτοβουλία της Ελληνικής πλευράς για την οποία συζήτησε και με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και αφορά στην υιοθέτηση κοινής διακήρυξης για το Κόσοβο των πέντε βαλκανικών χωρών.

    Η κοινή αυτή στάση, είπε ο κ. Παπανδρέου αποδεικνύει τη διάθεσή μας για ουσιαστική συνεργασία, ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σήμερα θα μεταβεί στη Σόφια, ενώ αύριο θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι και το Βελιγράδι και θα μεταφέρει το μήνυμα για ειρηνική λύση στο Κόσοβο και το κλίμα το οποίο συνάντηησε στις βαλκανικές πρωτεύουσες. «Το μήνυμα ότι πρέπει να υπάρξει ειρηνική λύση, ότι είναι κοινή η μοίρα μας, ότι πρέπει να βρούμε επιτέλους τρόπο να ζήσουμε επιτέλους ειρηνικά οι λαοί στα Βαλκάνια, σεβόμενοι τις βασικές αρχές, τις ευρωπαϊκές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών ώστε Ελληνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι να ζήσουμε ειρηνικά μαζί». Τέλος ο κ.. Παπανδρέου είπε ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο ο τύπος ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε πρόβλημα με τον Αξονα 8. «Οταν η Ελλάδα, διευκρίνισε, ήταν στην προεδρία της της ΕΕ το 1994 προώθησε θετικά το θέμα αυτό και αποφασίστηκε αυτός ο αξονας. Παράλληλα θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε και στους καθετους αξονες που πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν στην Ελλάδα, ένας στην Ανατολική πλευρά της χώρας από το Ελσίνκι έως την Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη και ο άξονας που συμφωνήθηκε από την Αλβανία και την Ελλάδα με χρηματοδότηση της ΕΕ. Ο αξονας αυτός θα περνάει από το Πόγραδετς Κρυσταλλοπηγή και Σιάτιστα

    Τέλος τόνισε ότι ελληνοαλβανικές σχέσεις αναπτύσσονται πολύ θετικά, έχουν εισέλθει σε νέα φάση και δεν χρειάζεται να ψάχνουμε να βρούμε προβλήματα που είναι ανύπαρκτα.

    [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Ολοκληρώθηκε η σύντομη επίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιου Παπανδρέου, στη Σόφια. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, και ο ΄Ελληνας ομόλογός της, Γεώργιος Παπανδρέου, συμφωνήθηκαν πρίν από τη συνάντηση στο Ραμπουϊγιέ να διοργανωθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών κρατών παρόμοια με το φόρουμ στην Αττάλεια που έγινε το περασμένο φθινόπωρο.

    Κατέστη σαφές ότι η κ. Μιχάιλοβα σε τηλεφωνική επικοινωνία δέχθηκε την συγκατάθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ, ενώ ο κ. Παπανδρέου - των ομολόγων του της ΠΓΔΜ, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ και της Αλβανίας, Παντελί Μάικο.

    «Εμείς θα συνεχίσουμε αυτό που στην Αττάλεια χαρακτηρίσθηκε ώς διπλωματική επιτυχία των κοινών βαλκανικών προσπαθειών, προτείνοντας στις χώρες που μετείχαν στην συνάντηση στην Αττάλεια - την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, να λάβουν μέρος σε ένα κοινό φόρουμ. ΄Εχουμε την επιθυμία να προσκαλέσουμε και άλλες χώρες της Βαλκανικής, που lpoqo}m να υποστηρίξουν την διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο με τις προσπάθειές τους», υπογράμμισε η κ. Μιχάιλοβα. Τονίζεται ότι η κ. Μιχάιλοβα προσχώρησε στην κοινή πρωτοβουλία για την υπογραφή διαγγέλματος των υπουργών Εξωτερικών των όμορων χωρών της Γιουγκοσλαβίας για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομάδας Επαφής. Μετά τις συνομιλίες τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Ελλάδας έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου η κ. Μιχάιλοβα και ο κ. Παπανδρέου τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης στο Κόσοβο. Αναμένεται οι προσπάθειες σ΄αυτήν την κατεύθυνση να συνεχισθούν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στη Σόφια ο πρόεδρος της βουλγαρικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Πολιτικής και Ενσωμάτωσης, Ασέν ΄Αγκοφ, ανήγγειλε ότι το Βελιγράδι έχει απορρίψει την πρόταση της Σόφιας, ώστε βουλευτές από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ και την Ουγγαρία να συναντηθούν με τις γιουγκοσλαβικές αρχές. Κατά τον κ. ΄Αγκοφ, η απόρριψη της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί «μεγάλο λάθος». Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε να μεσολαβήσει στον κ. Μιλόσεβιτς για την συνάντηση των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών της Βουλγαρίς, της Ρουμανίας, της ΠΓΔΜ και της Ουγγαρίας με τις γιουγκοσλαβικές αρχές στο Βελιγράδι. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας συμφώνησαν επίσης να αλληλοενημερώνονται στις προσεχείς ημέρες κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στις βαλκανικές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι αύριο η κ. Μιχάιλοβα αναχωρεί για συνομιλίες στα Σκόπια.

    [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

    Mέσω της διπλωματικής οδού θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις ενέργειες εις βάρος Ελλήνων διπλωματών του προξενείου της Σμύρνης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τις αποδοκίμασε και τις χαρακτήρισε επιζήμιες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕΙ ΤΟ PKK

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί αίτημα των ΗΠΑ να αποκηρύξει το PKK δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη που ανέφερε ότι οι Αμερικανοί μας ζητούν να κάνουμε «εξευτελιστικές δηλώσεις μετανοίας» για το PKKμε αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν.

    [06] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΡΑΤΕΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Eνας από τους διαπρεπέστερους έλληνες διεθνολόγους με παγκόσμια αναγνώριση, ο Κρατερός Ιωάννου άφησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης, όπου είχε πριν από λίγες μέρες υποβληθεί επιτυχώς σε ecwe_qisg, οι επιπλοκές της οποίας όμως αποδείχθηκαν μοιραίες. Ο Κρατερός Ιωάννου γεννήθηκε το 1935 στη Θεσσαλονίκη και έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ενώ στη συνέχεια ειδικεύθηκε στο διεθνές δίκαιο. Το 1977 εξελέγη καθηγητής του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Οκτώ χρόνια αργότερα, μετά το θάνατο του καθηγητή Δ.Ευρυγένη, τον διαδέχθηκε στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και διευθυντή του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θέση την οποία κράτησε μέχρι το 1997 όταν επελέγη για τη θέση του έλληνα δικαστή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο.

    Διατηρούσε την άμισθη θέση του επίτιμου νομικού συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών από υπουργίας Κάρολου Παπούλια και ηγήθηκε της ομάδας των συνηγόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας στην προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας για τα μέτρα του Φεβρουαρίου 1994 σε βάρος της ΠΓΔΜ, υπόθεση που κερδήθηκε παρά τις αρνητικές προβλέψεις για την έκβαση της.. Η ελληνική γραμμή είχε προβάλλει την δυνατότητα μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου, μία χώρα να λαμβάνει μέτρα για την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων ακόμη και εάν αυτά θίγουν άλλες χώρες μέλη. Το Σεπτέμβριο του 1995 ήταν ο νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στην κατάρτιση της ενδιάμεσης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ ενώ αργότερα ως μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου εξωτερικών συμμετείχε στο βραχύβιο ελληντουρκικό διάλογο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Αποχώρησε από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων όταν τον Οκτώβριο του 1997 ανέλαβε τα καθήκοντα του στο Δικαστήριο τω Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η σορός του καθηγητή Ιωάννου, ο οποίος ήταν μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη θεσμοθέτηση του οργάνου, μεταφέρεται στην Ελλάδα.

    [07] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: «ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 1999 ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ»

    Tις διεκδήσεις της Τουρκίας έναντι των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τους ισχυρισμούς της για τις δήθεν «γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», καταδίκασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, ενώ διέψευσε ως αβάσιμες τις φήμες ότι η χώρα μας δήθεν «διέρρευσε» στη Ρωσία μυστικά του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παροχή υψηλής τεχνολογίας οπλικών συστημάτων.

    Σε ομιλία του στο New York University και αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι η υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν επιδείνωσε τις σχέσεις των δυο χωρών και έκλεισε, όπως είπε, τις οδούς επικοινωνίας, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιλέγουν τη μια χώρα σε βάρος της άλλης». Εκτίμησε ότι «το 1999 θα είναι μια δύσκολη χρονιά» για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και γι' αυτό πρέπει, είπε, «να επιδιωχθεί μια ειρηνική σχέση, χωρίς τη χρήση βίας, χωρίς την απειλή χρήση βίας. Σε καθημερινή βάση πρέπει να αποφεύγεται η ένταση και βρεθεί ένας τρόπος επικοινωνίας στο μέλλον.

    Ο κ.Μπερνς εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύγκρουση παρόλο που υπάρχει ένταση μετά την τροπή της υπόθεσης του Αμπτουλάχ Οτζαλάν, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τις δυο χώρες να αποφύγουν τις προκλητικές ενέργειες.

    Για τις διεκδήσεις της Τουρκίας, υπενθύμισε ότι με προσωπικές του δηλώσεις έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τους πολιτικούς της Αγκυρας για τις δήθεν «γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο» και επανειλλημμένα έχει τονίσει ότι «τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι ελληνικά». Διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν ισχύει η εντύπωση που έχουν οι Ελληνες πως συχνά η Τουρκία ευνοείται από τις ΗΠΑ, λέγοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει περισσότερη προσοχή στην Τουρκία «επειδή η χώρα αυτή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα εσωτερικά και εξωτερικά». Διέψευσε ως αβάσιμες τις φήμες περί δήθεν διαρροής από την Ελλάδα στη Ρωσία μυστικών του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι οι σχετικές έρευνες που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ σε άριστη συνεργασία με την Ελλάδα απέδειξαν ότι η Ελλάδα δεν έδωσε μυστικά του ΝΑΤΟ στη Ρωσία, δεν υπήρξε από μέρους της πρόθεση και τόνισ ότι η χώρα μας διαφύλαξε άριστα τις απόρρητες αυτές πληροφορίες.

    Αναφερόμενος στο κυπριακό ο κ.Μπερνς επισήμανε ότι οι συνομιλίες του 1998 διεκόπησαν με υπαιτιότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς, καθώς ο Ραούφ Ντενκτάς αξίωσε την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την απόσυρση της αίτησης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ΗΠΑ απέρριψαν το σχετικό αίτημα και δια του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επέρριψαν την ευθύνη στους Τουρκοκυπρίους, τόνισε. Σχετικά με τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις ο κ.Μπερνς τις χαρακτήρισε καλές με δυνατότητες να γίνουν άριστες. «Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ και γι' αυτό οι δυο χώρες πρέπει να έχουν στενότερες σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ένας σύμμαχος σε μια ταραγμένη περιοχή, ενώ επισήμανε ότι τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων τα τρία εκατομμύρια ομογενών Ελλήνων που ζουν στις ΗΠΑ. Κατά τον κ.Μπερνς για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, χρειάζεται «οι δύο χώρες να κοιτάνε μπροστά», όπως είπε. Να αποφύγουν να εγκλωβιστούν στις αρνητικές σχέσεις του παρελθόντος, όπου η Ελλάδα κατηγορεί τις ΗΠΑ για την πολιτική υποστήριξη που παρείχε στο στρατιωτικό καθεστώς των συνταγματαρχών, πρόσθεσε. Επίσης, κατά τον Αμερικανό πρέσβη πρέπει οι δυο χώρες να εστιάσουν την προσοχή τους στην οικονομία και τις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι τον τελευταίο χρόνο οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν οι χαμηλότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ.Μπερνς εξήρε το επιτυχημένο έργο της ελληνικής κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ΟΝΕ.

    Σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων ο κ.Μπερνς τόνισε ότι το βάρος πρέπει να πέσει στον τουρισμό, όπου η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Τόνισε επίσης ότι οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν ανάγκη την εμπειρία των Ελλήνων για να προχωρήσουν μαζί τους με joint ventures σε επενδύσεις στην περιοχή. Ακόμη, να αναπτύξουν τους στρατιωτικούς δεσμούς, καθώς οι δύο w~qer, τόνισε ο κ.Μπερνς, είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και τα στρατεύματά τους συνεργάζονται στην περιοχή των Βαλκανίων. Καταλήγοντας επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η Ελλάδα, καθώς είναι η μόνη χώρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που είναι δημοκρατία, έχει οικονομία αγοράς και είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και την Εγνατία οδό που θα αποτελέσει γέφυρα Ανατολής-Δύσης, ο κ.Μπερνς δήλωσε ότι υποστηρίζει απόλυτα τα δυο αυτά έργα. Σε ερώτηση για την έρευνα του Στέητ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τα αμερικανικά όπλα που χρησιμοποιεί η Τουρκία στην Κύπρο, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί αλλά θα χαρακτηριστεί εμπιστευτική.

    [08] 1.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Χίλιοι περίπου στρατιωτικοί από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ φθάνουν σήμερα αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη με προορισμό την ΠΓΔΜ όπου τις επόμενες μέρες θα ενσωματωθούν στη νατοϊκή ταξιαρχία που αναπτύσσεται στην περιοχή του Τέτοβο. Οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης -στην πλειοψηφία τους Γερμανοί και Βρετανοί αξιωματικοί και στρατιώτες- άρχισαν να φθάνουν από το πρωί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και μέχρι αργά το απόγευμα αναμένεται να προσγειωθούν συνολικά έξι αεροσκάφη.

    Αλλα δύο αεροσκάφη τύπου C-130 που αναμένεται να προσγειωθούν αύριο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα μεταφέρουν άλλους 160 Γερμανούς αξιωματικούς, στρατιώτες και στρατιωτικό υλικό.

    Εξάλλου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναμένεται να καταπλεύσει βρετανικό πλοίο με στρατιωτικά οχήματα, κοντέϊνερς και εφόδια. Στο μεταξύ, τα τέσσερα αμερικανικά άρματα μάχης -τύπου «ΜΑ -1» που αποβιβάστηκαν προχθές το πρωί από πολεμικό πλοίο στο λιμάνι της Πιερίας με 32 αξιωματικούς πραγματοποίησαν και σήμερα εκπαιδευτικές βολές, στην έδρα της 24ης ταξιαρχίας τεθωρακισμένων, στο Λιτόχωρο Πιερίας στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος» που ολοκληρώνεται αύριο στο Αιγαίο.

    [09] ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΥΝΤΟΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αύριο το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει στο τριμελές εφετείο ηδ ίκη δέκα επτά συνολικά αστυνομικών που κατηγορούνται ότι είχαν διοργανώσει σε περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη το λεγόμενο χουντικό γλέντι. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο τότε διοικητής της μονάδας ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης, Σπύρος Κουτρουμάνης, και οι αξιωματικοί Αριστοτέλης Βασιλειάδης και Νίκος Κελίδης. Οι περισσότεροι κατηγορούνται για άσκοπους πυροβολισμούς και για απρόκλητη εξύβριση, ενώ άλλοι παραπέμπονται στο ίδιο δικαστήριο καθώς -όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της προανάκρισης- συμμετείχαν παράνομα σε συλλαλητήριο κατά της συνθήκης Σένγκεν. Το λεγόμενο «χουντογλέντι» διοργανώθηκε τον Απρίλιο του 1993 στην περιοχή Θέρμης και οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί στη διάρκεια της γιορτής -όπως αποκαλύφθηκε- εξυμνούσαν τη χούντα με τραγούδια και woqo}r από την εποχή της δικτατορίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης, είχε προσδιοριστεί για σήμερα, αλλά λόγω παρέλευσης ωραρίου ξεκινάει αύριο το πρωί.

    Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΚΑΤΗΓΟΙΡΗΜΑΤΙΚΟ «ΟΧΙ» ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΧΟΛΜΡΠΟΥΚ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ανυποχώρητος από την πάγια θέση του για την μη αποδοχή του αιτήματος σχετικά με την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες θα επέβλεπαν την εφαρμογή μίας πιιθανής συμφωνίας μεταξύ Σέρβων και Αλβανών εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε σήμερα στο Βελιγράδι με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ. Μιλόσεβιτς όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του μετά τη συνάντηση ανέφερε στον κ. Χόλμπρουκ ότι η Γιουγκοσλαβία τάσσεται υπέρ της επίτευξης πολιτικής συμφωνία για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου στη βάση των αρχών που καθόρισε η Ομάδα Επαφής και αποδέχθηκε η γιουγκοσλαβική πλευρά, αλλά πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να συνοδευτεί η πολιτική αυτή συμφωνία με την εγκατάσταση ξένων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την παρουσία ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας», τόνισε κατηγορηματικά στον κ. Χόλμπρουκ ο κ. Μιλόσεβιτς. Ο κ. Μιλόσεβιτς εκτίμησε ότι η συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να βασίζεται στην αρχή της ισότητας όλων των εθνικών κοινοτήτων που ζουν στην περιοχή. Διαφορετικά, ανέφερε, υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έναντι των άλλων εθνικών κοινότητων, κάτι που θα σήμανε νέα εθνική κάθαρση των Σέρβων αυτή τη φορά στο ίδιο το έδαφος της Σερβίας.

    Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος εξέφρασε ακόμη στη συνάντηση την κατηγορηματική του αντίθεση με την απόφαση του ύπατου αντιπρόσωπου της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία Κάρλος Βέστεντορπ για την αντικατάσταση του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Νίκολα Ποπλάσεν, καθώς και με την απόφαση της Επιτροπής της Διεθνούς Διατησίας για το Μπρτσκο με την οποία η πόλη αυτή λαμβάνει καθεστώς ουδέτερης περιφέρειας. «Οι αποφάσεις αυτές, τόνισε ο κ. Μιλόσεβιτς, πρέπει να ακυρωθούν διότι βλάπτουν τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθησαν για την ειρήνη στη Βοσνία και απειλούν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέητον». Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο έπρεπε να αρχίσει νέο γύρος συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Μιλόσεβιτς και του Αμερικανού απεσταλμένου. Οι συνομιλίες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτές ίσως συνεχιστούν και αύριο

    [11] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: «ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ»

    Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεημάν Ντεμιρέλ ζήτησε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις «διεθνείς της δεσμεύσεις για καταπολέμηση tgr τρομοκρατίας» και να σταματήσει την υποστήριξη στους Κούρδους αυτονομιστές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στην Αγκυρα. «Η Ελλάδα, σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι έχει υπογράψει δεσμευτικές συμφωνίες κατά της τρομοκρατίας, αλλά, παρ' όλα αυτά υποστηρίζει το ΡΚΚ» είπε ο κ.Ντεμιρέλ και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή είναι μία ανοιχτή πράξη εχρότητας...Αυτή η υποστήριξη πρέπει να σταματήσει. Μία χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία γίνεται συνεργός σε έγκλημα και είναι καταδικασμένη σε καταστροφή». Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «η νόμιμη αυτοάμυνα δε σημαίνει κήρυξη πολέμου». Ε.Ρ.

    [12] ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ένας από τους δικηγόρους του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογλου ανακοίνωσε ότι ζήτησε άδεια να δει τον πελάτη του στο νησί-φυλακή Ιμραλί όπου κρατείται.

    Όπως υποστήριξε, κατέθεσε την αίτησή του στον επικεφαλής εισαγγελέα των Μουδανιών, από όπου αναχωρούν όσοι θέλουν να επισκεφτούν το Ιμραλί, αλλά δεν του έχει δωθεί ακόμη καμία απάντηση. Ο κ.Οκτσούογλου και ο αδελφός του Σελίμ έλαβαν επίσημα πληρεξούσιο για την υπεράσπιση του Οτζαλάν στη δίκη του, ενώ σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα, ο δεύτερος είχε αρνηθεί να υπερασπίσει τον ηγέτη του ΡΚΚ. Ε.Ρ.

    [13] ΗΠΑ:Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΟΜΗ ΑΜΥΝΑΣ

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρομπ Τάλμποτ προειδοποίησε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μία ευρωπαϊκή άμυνα εκτός ΝΑΤΟ θα έθετε σε κίνδυνο τις στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε. Όπως εξήγησε η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία προς το στόχο αυτό είναι καλή στη θεωρία αλλά έχει «κινδύνους και κόστος» και πρόσθεσε ότι επιθυμεί «μία δομή στο πλαίσιο της συμμαχίας, όπου οι Ευρωπαίοι να μπορούν να θέτουν και να λύνουν τα προβλήματα χωρίς πάντα να απαιτείται η ανάμειξη των ΗΠΑ». Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι «εάν αυτό ερμηνευθεί εσφαλμένα, παρεξηγηθεί, μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μία νέα μόνο ευρωπαϊκή συμμαχία έχει δημιουργηθεί από την υπερατλαντική» και προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση που συμβεί αυτό θα αποδυναμώσει και ίσως διακόψει τις σχέσεις που συνδέουν την ασφάλεια». Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας ζήτησαν την προώθηση των στρατιωτικών τους ικανοτήτων για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ζώνη τους, χωρίς να πρέπει να στηρίζονται στην Ουάσινγκτον. Ε.Ρ.

    [14] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ δήλωσε σήμερα ότι εάν οι χώρες φίλοι των ΗΠΑ συμμερίζονταν τη θέση τους ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και ο ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν είναι τρομοκράτες αυτό θα βοηθούσε στη μείωση της έντασης. Ο κ. Μίλερ προέβη σε σχετικές δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, την τελευταία συνάντησή τους υπό την ιδιότητά του ως ειδικός συντονιστής αφού αναμένεται να αναλάβει πρέσβης της χώρας του στη Βοσνία.

    Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες και σ' αυτήν παρακάθησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Στη συνέχεια ο κ. Μίλερ πήγε στο ΥΠΕΞ για συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη, ενώ αύριο το πρωϊ θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές του ο Αμερικανός διπλωμάτης βολιδοσκοπεί κατά πόσον οι δύο πλευρές θα ήταν έτοιμες να προσέλθουν σ' ένα άνευ όρων διάλογο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και με κάποια εμπλοκή του οργανισμού των οκτώ πλέον βιομηχανοποιημένων κρατών, γνωστού ως G8. Φυσικά, κάτι τέτοιο όπως και η οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό αποτελούν υπό την αίρεση του αποτελέσματος των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία, τον Απρίλιο.

    Στις δηλώσεις του ο ίδιος ο κ. Μίλερ περιορίστηκε στο να χαρακτηρίσει ως «πολύ καλή» τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, προσθέτοντας ότι συζήτησαν διάφορα θέματα.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών του στην Αγκυρα και άλλες χώρες, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι «είχαμε πολλές ενδιαφέρουσες συνομιλίες, αλλά οι συνομιλίες δεν ολοκληρώνονται όταν έχεις ολοκληρώσει την επίσκεψη. Τα πράγματα προχωρούν απ' εκεί και πέρα». Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι «κάποιες ιδεές ευδοκιμούν και άλλες όχι». Οσον αφορά το θέμα Οτζαλάν, ο κ. Μίλερ είπε πως υπάρχει ένταση και ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειωθεί, ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «θεωρούν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση και τον Οτζαλάν, ως ηγετη του ΡΚΚ, τρομοκράτη». Ερωτηθείς στο σημείο αυτό εάν οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Λευκωσία να υιοθετήσει τη θέση τους, ο κ. Μίλερ απάντησε αρχικά ότι η χώρα του έχει ξακαθαρίσει τις απόψεις της επί του θέματος και πρόσθεσε: «Ας χαμηλώσουμε τους τόνους».

    Ερωτηθείς πώς η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στη μείωση της έντασης λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν, ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε αρχικά ότι τόσο το ΡΚΚ όσο και ο Οτσαλάν είναι τρομοκράτες για να προσθέσει ότι «στο βαθμό που και οι φίλοι μας αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο αυτό θα είναι βοηθητικό». Ερωτηθείς εάν θεωρεί τρομοκράτες τον Τζέρι Ανταμς, ηγέτη του κόμματος Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, καθώς και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφατ, οι οποίοι επίσης ηγήθηκαν εθνικο - απελευθερωτικών κινημάτων, ο κ. Μίλερ απάντησε αρνητικά. Σε παρατήρηση ότι αυτή ήταν η θέση τους στο παρελθόν, ο κ. Μίλερ απάντησε «ναι» και είπε ότι η θέση τους αυτή «ήταν δημόσια». «Δεν έχω να απολογηθώ (γι' αυτό), επιδιώκουμε την ειρήνη», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι θέσεις των ΗΠΑ βοήθησαν στην επίτευξη ειρήνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του κ. Μίλερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κυβέρνηση ανέπτυξε τις θέσεις της στο θέμα Οτζαλάν, ξακαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Κούρδο ηγέτη ή το ΡΚΚ. Ωστόσο, το θέμα αυτό δεν ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία περιστράφηκε γύρω από τις απόψεις των Αμερικανών σε θέματα διαδικασίας.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 10 March 1999 - 22:20:48 UTC