Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-26

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 26 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΕ 45 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [04] ΜΕ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΤ. ΜΑΝΟΣ
  • [05] ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
  • [06] "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΙΜΗΣ" Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ
  • [07] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [08] Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ Ε.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [09] ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ - ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [11] ΤΟ 22% ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι.
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΜΕ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΚΑΙ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ
  • [13] ΑΝΟΙΞΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
  • [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΙΝΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [15] Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΑΠΑΛΛΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΕΒΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [16] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
  • [17] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    O πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη διάρκεια γεύματος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο ξενοδοχείο "Κάραβελ", αναφέρθηκε στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S 300 και την ενδεχόμενη ή όχι εγκατάστασή τους στην Κύπρο, λέγοντας ότι "η Κύπρος πρέπει να έχει αποτελεσματική άμυνα και όλα τα μέσα για αυτό το σκοπό, εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο". Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν απρεπές, τη στιγμή που οι συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη είναι αύριο, να εκφράσει από σήμερα δημόσια άποψη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "οι p}qaukoi δεν είναι αυτοσκοπός. Θα συζητήσουμε και πάλι με τον κ. Κληρίδη πιο θα είναι το αναγκαίο βήμα αυτήν την φορά".

    Οσον αφορά το θέμα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι "θα πετύχουμε τους στόχους μας με το σπαθί μας. Δεν προσβλέπουμε σε πολιτική διαπραγμάτευση. Εξάλλου δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αυτό. Με την οικονομική μας επίδοση θα συμμετάσχουμε και εμείς".

    Αναφερόμενος στο θέμα του πληθωρισμού, προέβλεψε ότι στο τέλος του έτους θα πέσει ο πληθωρισμός στο 4,1%, δηλαδή όπως είπε, θα είναι πολύ χαμηλότερος από το 4,5% που είχε προβλεφθεί. "Οταν πέσει ο πληθωρισμός θα πέσουν και τα επιτόκια. Είναι προβλεπτό αυτό. Η ταχύτητα της μείωσης των επιτοκίων, θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα της πτώσης του πληθωρισμού. Η πτώση του πληθωρισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και η γενική αναμονή που υπάρχει και αυτή τη στιγμή η γενική αναμονή που υπάρχει είναι ότι θα πέσουν οι τιμές. Η οικονομία είναι και ψυχολογία και χρέος κάθε κυβέρνησης είναι να δημιουργεί το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατοχικό δάνειο, ο κ. Σημίτης παρέπεμψε στην επικείμενη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ στις αρχές του επόμενου μήνα. Επεσήμανε ότι το θέμα είναι ανοιχτό, προσθέτοντας ότι "με τον κ. Σρέντερ θα συζητηθεί και αυτό".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων ανταποκριτών για το θέμα του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν και για την ελληνική εμπλοκή σε αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: "Υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα, υπάρχει κουρδική μειονότητα στην Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Εχουν γίνει συζητήσεις σε διεθνή φόρα. Η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη του προβλήματος, αναγνωρίζει το ότι οι Κούρδοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα για αναγνώριση ταυτότητας, τα δικαιώματά τους, εγγυήσεις και ρυθμίσεις που να διαχειρίζονται τα θέματα που αφορούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Αυτή τη στιγμή, δεν εφαρμόζονται αυτά στην Τουρκία. Θυμίζω ότι Κούρδοι βουλευτές είναι έγκλειστοι σε φυλακές της Τουρκίας και ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν απαντήσει σε διαβήματα του Ευρωκοινοβουλίου για αυτό το θέμα".

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της παροχής πολιτικού ασύλου από την Ιταλία στον Οτζαλάν και πρόσθεσε σε ερώτηση Τούρκου ανταποκριτή ότι "καλώς το χειρίζεται το θέμα η Ιταλία". Οταν εκλήθη από τον Τούρκο ανταποκριτή να πει εάν το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι το ΡΚΚ προωθεί τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας και χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για αυτό. "Εμείς - επεσήμανε - στηρίζουμε όλα τα μέσα που έχουν στόχο την πολιτική λύση". Πρόσθεσε δε, ότι το Κουρδικό πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα, με ειρηνικά μέσα και όχι με τη βία, "γιατί η βία δεν φέρνει αποτελέσματα. Γι αυτό χρειάζεται κινητοποίηση της Διεθνούς Κοινότητας".

    Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να έχει ελευθερία ]jvqasgr και γνώμης και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπεται να εξάγεται από τα εδάφη της Ελλάδας βία σε τρίτες χώρες ή παράνομες ενέργειες που να εκπορεύονται από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες. Για την ελληνική εμπλοκή στο θέμα Οτζαλάν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "δημόσια η Ελλάδα εδώ και καιρό έχει εκφράσει τις απόψεις της. Δεν υπάρχει αποστασιοποίηση από το Κουρδικό, αλλά προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στον κουρδικό λαό, αυτοί που πιθανόν θα ήθελαν να μεταβάλλουν το κουρδικό σε ελληνοτουρκικό θέμα. Είναι ένα θέμα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία και δεν πρέπει να μετατραπεί σε πρόβλημα διμερών σχέσεων". "Εμείς", συνέχισε ο πρωθυπουργός, "η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα. Είμαστε σταθεροί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου που

    Eξασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας μας". Σε ερώτηση ξένου ανταποκριτή εάν θα δεχόταν να συναντηθεί με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε περίπτωση που ο τελευταίος γινόταν πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι "εγώ μπορώ να συνεργαστώ με όλους τους Τούρκους πρωθυπουργούς. Οι συζητήσεις που κάνει η ελληνική πλευρά είναι πάνω σε θέματα διεθνούς τάξης, διεθνούς δικαίου και διεθνών συμφωνιών".

    Για τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, προσθέτοντας: "Η Ελλάδα θέλει συνεργασία με την Τουρκία. Η συμμετοχή της χώρας αυτής στην ΕΕ εξασφαλίζει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Ομως, αυτό πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για όλες τις τρίτες χώρες που συνδέονται με αυτήν". Απαντώντας σε ερώτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, ο κ. Σημίτης είπε ότι στις Βρυξέλλες εδώ και καιρό γίνονται συζητήσεις, και ότι μερικά θετικά συμπεράσματα έχουν προκύψει και τόνισε πως "εμείς θέλουμε να ανακοινώνονται ταυτόχρονα όσα συναποφασίζονται, ενώ η Τουρκία θέλει να συνδέσει όλα τα μέτρα εμπιστοσύνης σε ένα πακέτο".

    "Η Ελλάδα είναι τώρα πιο ισχυρή και πιο ανταγωνιστική. Παρόλα αυτά ο δρόμος είναι μακρύς μέσα σε ένα διεθνές, ευμετάβλητο περιβάλλον και είναι δύσκολες οι συνθήκες", είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας παραδείγματα της καθημερινότητας, όπως την ποιότητα ζωής, την εγκληματικότητα, για να προσθέσει ότι "θα τα αντιμετωπίσουμε ικανοποιητικά. Παρόλα αυτά, είπε, υπάρχουν και αντιδράσεις, εμάς όμως δε μας ξενίζουν και δεν μας πτοούν. Δεν θα σταματήσουμε να προχωρούμε την πολιτική μας. Η προσπάθειά μας αποδίδει. Το αύριο θα είναι καλύτερο, γιατί όταν θα μπούμε στην ΟΝΕ θα υπάρχουν δυνατότητες, τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα, θα υπάρχουν περισσότερα χρήματα για στόχους κοινωνικούς".

    "Θέλουμε να υπάρχουν επενδύσεις, δουλειές, βελτίωση της τεχνολογίας, των δυνατοτήτων όλων των Ελλήνων και τότε όταν θα μπούμε στην ΟΝΕ θα είμαστε σε άλλη θέση που θα επιτρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Τότε θα δούμε την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, τον περιορισμό της ανεργίας, το 35ωρο εργασίας, ένα θέμα που συζητείται σε πιλοτικές εφαρμογές στην Ιταλία και τη Γαλλία, έχει τεθεί ανάμεσα σε Σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης. Οταν μπούμε στην ΟΝΕ θα έχουμε ισχυρότερο νόμισμα, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε αυτή την βάση και τη σχεδιάζουμε για να έχουμε ακόμη ένα μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός. Θα υπάρξει Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, θα υπάρξουν πόροι για την Ελλάδα. Η εικόνα της πορείας μας είναι εικόνα μιας σκάλας που ανεβαίνουμε και ανοίγονται περισσότεροι και νέοι δρόμοι", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Στην ερώτηση αν ο ίδιος θα δεχόταν να υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ ένα "γερμανικό μοντέλο", ο κ. Σημίτης το απέκλεισε λέγοντας ότι "είναι απαραίτητη για την ενότητα και αποτελεσματικότητα του κόμματος, ο πρόεδρος του κόμματος να είναι και πρωθυπουργός. Αυτό επικροτήθηκε και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Σε όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα, με εξαίρεση τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός είναι και ο επικεφαλής του κόμματος".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις κοινωνικές αντιδράσεις που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "η σημερινή για παράδειγμα αντίδραση των παιδιών, γίνεται γιατί τα παιδιά έχουν μια επιθυμία να σηκώνουν τη σημαία μιας υπόθεσης και να ταυτίζονται με αυτήν. Το ερώτημα είναι αν είναι σωστή αυτή η υπόθεση. Δεν σηκώνουν τη σημαία τους για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση". Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αναφέροντας ότι θα "δώσει περισσότερες γνώσεις, θα δημιουργήσει Ελληνες που να μπορούν να σταθούν στον καινούριο κόσμο, θα υπάρχει αλληλουχία στο επίπεδο μόρφωσης στην Ελλάδα, θα υπάρχουν νέα προγράμματα, νέα βιβλία. Χωρίς την μεταρρύθμιση δεν θα κάνουμε μια κοινωνία της γνώσης, που είναι αίτημα των καιρών και για αυτό θα επιμείνουμε σε αυτήν". Οσον αφορά το πολιτικό κόστος των αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "το πολιτικό κόστος είναι κάτι που πάντα ένας πολιτικός το λαμβάνει υπόψη του, αλλά έχει σημασία ποιο ρόλο δίνει σε αυτό το κόστος. Και εμείς στην Ελλάδα έχουμε αρνητική εμπειρία με την υπόδειξη του πολιτικού κόστους να μη θίξουμε τα πράγματα για να μην υποστούμε πολιτικό κόστος".

    Απαντώντας σε ερώτηση ξένου ανταποκριτή για το θέμα της έκδοσης του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Πινοσέτ, ο κ. Σημίτης είπε: "Το Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε ότι τα εγκλήματα του δεν καλύπτονται από το διπλωματικό άσυλο ή ότι ένα καθεστώς βίας δημιουργεί δίκιο. Και εδώ στην Ελλάδα είχαμε επτά χρόνια ένα καθεστώς βίας, το οποίο ισχυριζόταν ότι η βία δημιουργεί δίκιο. Στις Δημοκρατίες δεν ισχύει αυτή η αρχή. Δεν μπορεί να ανατρέπονται ατιμωρητί οι Δημοκρατίες".

    Ο πρωθυπουργός δέχθηκε και ερώτηση για το ρόλο της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα και τόνισε ότι "θρησκεία και Ορθοδοξία παίζουν σημαντικό ρόλο στη χώρα, αλλά θα ήταν λάθος να πούμε ότι από την Ορθοδοξία και την Εκκλησία καθορίζεται η πολιτική και το στάτους των ανθρώπων. Είναι πολύ θετικό γεγονός για την ελληνική κοινωνία ότι είναι ανοιχτή σε άλλες απόψεις και ιδέες και αυτή είναι η δύναμή της. Αυτόν τον ανοικτό χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να τον ενισχύσουμε. Πρέπει να amade_noule τα δικά μας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για αυτό έχω πει και για τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση προχωράμε μαζί με τη διαφορετικότητα που έχει κάθε λαός". Οταν ρωτήθηκε αν μετά το Βουκουρέστι, τη Σόφια και τα Τίρανα θα επισκεφθεί το Βελιγράδι και τα Σκόπια, ο πρωθυπουργός απάντησε: "Εδώ είμαστε. Θα πάμε όταν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους. Η διεύρυνση της ΕΕ έχει ενισχύσει τον δικό μας ρόλο και παρουσία στα Βαλκάνια. Ολες οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ".

    [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΕ 45 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    "Η Ελλάδα θα συμμετάσχει μαζί με άλλες χώρες με 40- 45 στρατιώτες στη δύναμη προστασίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και όχι επέμβασης του ΝΑΤΟ, που θα σταθμεύει στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στόχος της θα είναι η εγγύηση της ασφάλειας των 2000 παρατηρητών του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στο Κόσοβο, βάσει της συμφωνίας Χόλμπρουκ-Μιλόσεβιτς".

    Αυτό τόνισε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός 'μυνας, 'κης Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χαράλαμπου Αγγουράκη, διευκρινίζοντας ότι η δύναμη προστασίας δεν έχει καμία σχέση με τη δύναμη επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

    "Η δύναμη που θα σταθμεύει στη FYROM θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία των παρατηρητών, ώστε να μπορέσει πραγματικά να λειτουργήσει η συμφωνία για εξασφάλιση της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο", τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος και συνέχισε: "Η πολιτική της χώρας μας ήταν σαφέστατη από την αρχή και υποστήριζε την ειρηνική λύση του προβλήματος και όχι χρήση στρατιωτικής βίας. Και το κάναμε ακόμη και όταν στο ΝΑΤΟ είχαμε συμφωνήσει ότι δεν υπήρχε πλέον άλλη δυνατότητα λύσης παρά αξιοποίησης της στρατιωτικής δύναμης για να υπάρξει ειρηνική λύση".

    Όπως επεσήμανε στη συνέχεια ο υπουργός 'μυνας, αυτή η ειρηνική λύση είναι σε εξέλιξη και έχει ανάγκη προστασίας. Γι' αυτό πάνε 2000 παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν και να εγγυηθούν την εφαρμογή της.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι ο ρόλος της πολυεθνικής δύναμης είναι η απομάκρυνση και προστασία, αν χρειασθεί, των παρατηρητών, που θα βρίσκονται στο Κόσοβο. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ αμφισβήτησε τον χαρακτήρα και τον σκοπό, τόσο της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ, τονίζοντας ότι "όταν γίνονται επεμβάσεις στα εσωτερικά των χωρών πάντα υπήρχαν κάποιοι λόγοι και κάποια προσχήματα".

    Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άλλαξε από την αρχική της θέση, που ήταν να μην εμπλακεί η Ελλάδα σε στρατιωτικές επεμβάσεις.

    Ανταπαντώντας, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "η χώρα μας είναι δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΑΣΕ αναλαμβάνει ενεργό ρόλο".

    "Το τί θα συμβεί στο Κόσοβο είναι θέμα ευρύτερης σημασίας για όλους τους λαούς άρα και για την Ελλάδα και νομίζω ότι συμβάλουμε αποφασιστικά στην ειρηνική διευθέτηση του θέματος", κατέληξε.

    [04] ΜΕ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΤ. ΜΑΝΟΣ

    Επικεφαλής νέου κόμματος θα κατέβει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, ο οποίος κατέθεσε το πρωί στη Βουλή πρόταση νόμου για αλλαγή του εκλογικού συστήματος που ισχύει στις ευρωεκλογές. Πρότεινε να ισχύσει ο σταυρός προτίμησης και οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες και όχι σε μια εθνική περιφέρεια. Ο κ. Μάνος είπε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Ν.Δ., οι ιδέες του βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στην επαρχία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νέος πολιτικός φορέας που θα ιδρύσει να πάρει μέρος και στις ευρωεκλογές του 1999.

    [05] ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

    Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Παιδείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, καθηγητών αλλά και γονέων.

    Στην Αθήνα οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος ενώ αντιπροσωοεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Ανθόπουλο. Στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες μαθητές και καθηγητές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και από εκεί ξεκίνησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν ένας διαδηλωτής ντυμένος Μίκυ Μάους που έγραφε πάνω το όνομα του υπουργού Παιδείας και στη διάρκεια της διαδρομής οι μαθητές έκαναν καθιστικές διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

    Με δήλωση του ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ χαρακτηρίζει "ράβε ξήλωνε" τις αλλαγές στην εκπαίδευση και κάνει λόγο για υπονόμευση του μέλλοντος των παιδιών.

    [06] "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΙΜΗΣ" Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ

    Με την τιμητική διάκριση "Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής" που απένειμε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και την οποία συνυπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών, τιμήθηκαν σήμερα οι δύο Ομότιμοι Καθηγητές του Α.Π.Θ., της Φιλοσοφικής Σχολής Εμμανουήλ Κριαράς και της Φυσικομαθηματικής Σχολής Νικόλαος Οικονόμου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και τις εν λόγω διακρίσεις επέδωσε ο υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.

    Ο υπουργός επιδίδοντας την τιμητική διάκριση στον καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά τόνισε ότι αισθάνεται ευτυχής pou επέδωσε στους τιμώμενους, δύο ανθρώπους των γραμμάτων τις διακρίσεις του προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Στη ζωή και την πορεία του κ. Κριαρά αποτυπώνεται όλη η ιστορία και όλη η εξέλιξη του αιώνα μας", τόνισε ο κ. Μαγκριώτης και πρόσθεσε:

    "Ο κ. Κριαράς διακρίνεται για την κοινωνική του ευαισθησία και για αυτό δεν ήταν δυνατό να μην είναι πρωταγωνιστής σε δύο σημαντικά γεγονότα, σε δύο σημαντικές χρονικές περιόδους για τη χώρα μας: αυτή της γερμανική κατοχής, όπου συλλμαβάνεται και φυλακίζεται για όλη την περίοδο της πρότυπο ηθικής και εθνικής αντίστασης και της τελευταίας της έκρυθμης περιόδου, της επτάχρονης χούντας.Όπου και πάλι, ο αντιστασιακός λόγος και πράξη και ο δικός του, αλλά και της συζύγου του, δεν τον κατατάσσουν απλώς στους επώνυμους, αλλά και στους ουσιαστικούς και αποφασιστικούς πρωταγωνιστές".

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης υπογράμμισε ότι στη μνήμη των νεώτερων έχει αποτυπωθεί ο καθηγητής Κριαράς για τη μεγάλη προσφορά στην εξέλιξη της νεοελληνικής γλώσσας, καθώς ήταν αυτός που την εποχή της μεγάλης γλωσσικής μεταρρύθμισης, είχε την τύχη να προεδρεύσει της επιτροπής και να διαμορφώσει ουσιαστικά την επίσημη σύγχρονη ελληνική, γλώσσα.

    Από την πλευρά του ο κ. Κριαράς ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που τον τίμησε με την απονομή του παρασήμου του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και τον υπουργό για τη διοργάνωση της τελετής, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για το απρόσμενο, όπως είπε, γεγονός.

    "Οφείλουμε να εκτιμούμε στη ζωή μας εκείνο που αισθανόμαστε ως καθήκον χωρίς να περιμένουμε καμιά ανταπόδοση. Τότε νομίζω η εκτέλεση του καθήκοντος αποκτά ουσιαστικότερο νόημα και μαρτυρεί την πραγματική αποστολή του", τόνισε.

    Επεσήμανε ακόμη ότι αγάπησε και καλλιέργησε την επιστήμη του και πίστεψε στους δημοκρατικούς θεσμούς και ευτύχησε να πραγματοποίησε ένα όνειρο του επιστημονικού του βίου, τη σύνταξη δύο λεξικών της γλώσσας μας: ένα της ύστερης μεσαιωνικής γλώσσας - ασυμπλήρωτο δυστυχώς ακόμη και ένα πολύ μικρότερο, της σύγχρονης δημοτικής γλώσσας.

    Αναφερόμενος στον κ. Οικονόμου ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης τόνισε ότι η επιστημονική, εκπαιδευτική, αλλά και κοινωνική προσφορά του είναι ξεχωριστή. Μίλησε ακόμη για το πλούσιο συγγραφικό έργο του κ. Οικονόμου και την προσφορά των γνώσεων και των εμπειριών του, που είναι συνδυασμός μελέτης και έρευνας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Φυσικό της Τμήμα.

    "Επιστήμονες των οποίων οι γνώσεις έχουν και πρακτικό αντίκρυσμα στην καθημερινή οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να είναι στρατευμένοι, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή", επεσήμανε.

    Ο κ. Οικονόμου είπε ότι η τιμή που έχει σήμερα είναι διπλή, γιατί αφενός του αποδόθηκε η μέγιστη τιμή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφετέρου συντιμάται με ένα από τους του τελευταίους "θρύλους" του Πανεπιστημίου, τον Εμμανουήλ Κριαρά. Αναφέρθηκε ακόμη στους τρεις πόλους της ζωής του, το Pamepist^lio, την εκδήλωση προς τον μαθητικό κόσμο και την εκδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο τα Βαλκάνια.

    [07] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Έκρηξη από τρία γκαζάκια σημειώθηκε το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το δικηγορικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους. Μετά την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά, ενώ εγκαύματα υπέστη ο θυρωρός του κτιρίου, Νίκος Παπαγεωργίου, 74 ετών στην προσπάθειά του να σβήσει τη φωτιά. Η πυροσβεστική υπηρεσία κατάφερε να σβήσει τη φωτιά πριν προλάβει να επεκταθεί.

    Aνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έφτασαν στην περιοχή και εξετάζουν τα υπολείμματα του εμπρηστικού μηχανισμού. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της έκρηξης.

    Για "ενέργεια ψευτοπαλλικαράδων της πλάκας και της ιδεολογικής αποσύνθεσης" έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος. "Οι λεβέντες, τα παλικάρια αναλαμβάνουν τις ευθύνες και βγαίνουν μπροστά", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες αυτές δεν πρόκειται να πτοήσουν κανέναν.

    [08] Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΡΣΙΑ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ Ε.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Την ευθύνη για την έκρηξη από τρία γκαζάκια που σημειώθηκε το μεσημέρι στο δικηγορικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Μαθητική Ανταρσία". Αυτό ανέφερε νεαρός άνδρας που τηλεφώνησε το μεσημέρι στην εφημερίδα "Αθηναϊκή" και στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αιγαίο FM". Σημείωσε παράλληλα ότι η σημερινή επίθεση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εισαγγελικές παρεμβάσεις σε σχολεία. Η αστυνομία εξετάζει την προέλευση του τηλεφωνήματος.

    Την επίθεση καταδίκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για "θρασύτατη τρομοκρατική ενέργεια, διπλά καταδικαστέα, καθώς στρέφεται κατά του υπουργού δικαιοσύνης της χώρας και διότι οι βομβιστές έδρασαν την ώρα της μαθητικής διαδήλωσης".

    Σε ανακοίνωση του Συνασπισμού σημειώνεται ότι τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, ενισχύουν τον κρατικό αυταρχισμό και λειτουργούν αποπροσανατολιστικά σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του τόπου.

    [09] ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ - ΜΑΘΗΤΩΝ

    Πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των οποίων επέδωσαν ψηφίσματα με τα αιτήματα τους στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη.

    Ο υπουργός και οι εκπρόσωποι τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών συμφώνησαν να προγραμματιστούν συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα για να εξεταστούν τα pqobk^lata που αντιμετωπίζουν.

    Οι μαθητές αποδέχθηκαν την πρόταση του υπουργού και την προχεχή Τετάρτη θα γίνει η συνάντηση και η συζήτηση σε χώρο που θα προσδιορίσουν οι μαθητές, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Το πάγωμα των τιμών από τις επιχειρήσεις και το δημόσιο είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια που θα συμβάλει στην ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και στη μείωση του πληθωρισμού, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε ότι υπάρχει μια καθολική διάθεση συνεργασίας από όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς όπως τόνισε η ΟΝΕ είναι και προς το δικό τους όφελος, ενώ προανήγγειλε ότι εντός του 1999 θα ανακοινωθεί νέο πακέτο παγώματος τιμών που θα αφορά και τους υπόλοιπους κλάδους της αγοράς.

    Χθες το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε το πάγωμα των τιμών δεκάδων προιόντων και υπηρεσιών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται είδη ξυλείας, υγιεινής, οικιακού εξοπλισμού, ένδυσης και οικοδομικά υλικά.

    Για πάγωμα των τιμών συμφώνησαν ακόμη οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, καθώς και επιστημονικοί κλάδοι όπως οι οδοντίατροι.

    [11] ΤΟ 22% ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι.

    Το 22% των ανέργων στην Ελλάδα είναι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για αλλαγή του προσανατολισμού της ανώτατης εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση της παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης και για σύνδεσή της με τις βραχυχρόνιες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    Αυτό επεσήμανε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα: "Πανεπιστήμιο και Απασχόληση" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Ρομπόλης προέβλεψε σταδιακή αύξηση της ανεργίας μέχρι το 2000, ενώ ανακοίνωσε στοιχεία από έρευνα του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία σε μια χώρα με ποσοστό ανεργίας 10%, το 6% οφείλεται στη διαρθρωτική κρίση, το 2% στις αλλαγές των επαγγελμάτων και το 2% στη σχέση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η δυσχερής πρόσβαση των κοινωνικών επιστημών στην αγορά εργασίας οφείλεται κυρίως στην αναδιάρθρωση της παραγωγής, στον προσανατολισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, παρά στη στρατηγική και το περιεχόμενο των αντίστοιχων πανεπιστημιακών σπουδών. Συνεπώς "διαφορετικοί όροι οικονομικής και κοινωνικής στρατηγικής δεν θα ευνοούν αναντιστοιχία της Ανώτατης Εκπαίδευσης των Κοινωνικών Επιστημών και της αγοράς εργασίας", είπε ο κ. Ρουμπάτης.

    Η κοινωνιολόγος - ερευνήτρια του Εθνικού Paqatgqgt^qiou Απασχόλησης, Ολυμπία Καμινιώτη, παρατήρησε ότι οι κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία είναι οι γυναίκες και οι νέοι και πρόσθεσε ότι το φαινόμενο τη ανεργίας οφείλεται στο πρόβλημα ευρέσεως εργασίας και όχι στην απώλεια της απασχόλησης..

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΜΕ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΚΑΙ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ

    Με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, συναντήθηκαν σήμερα στα Σκόπια, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα και ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ.

    Οι συνομιλίες είχαν ως επίκεντρο την εγκατάσταση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ. Σε δηλώσεις του, ο κ. Σολάνα επεσήμανε μεταξύ άλλων: "Ηρθαμε εδώ για δύο λόγους: Να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της χώρας σας για την εξαιρετική συνεργασία και για να δούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για την στάθμευση των δυνάμεων απόσυρσης, η οποία θα είναι δύναμη για ειρηνικές επιχειρήσεις, με σκοπό να εγγυηθεί η ασφάλεια των ελεγκτών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο".

    "Η σχέση της χώρας σας με το ΝΑΤΟ - συνέχισε ο κ. Σολάνα - είναι εξαιρετικές και θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον".

    Οι κ.κ. Σολάνα και Κλαρκ μετέβησαν στο Κουμάνοβο, όπου ο κ. Σολάνα το κέντρο του ΝΑΤΟ από το οποίο θα γίνεται ο συντονισμός των τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων, που θα εκτελούν πτήσεις πάνω από το Κοσσυφοπέδιο και θα συλλέγουν πληροφορίες για την περιοχή.

    Σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο "Μακεδονία" όταν αναφερόταν στην ΠΓΔΜ.

    [13] ΑΝΟΙΞΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

    " Είναι πολύ δύσκολο, μέσα από αυτή τη βουλή να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση" φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αμέσως μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο, που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προβάλλεται από το σύνολο των εφημερίδων, ως ο καθοριστικός παράγων στις πολιτικές εξελίξεις, είχε χθες το βράδυ, συνάντηση με τον αρχηγό του κόμματος Αρετής Ρ. Κουτάν. Η συνάντηση ήταν διερευνητική και έγινε στο πλαίσιο του κύκλου επαφών, που αρχίζει ο Ντεμιρέλ με τους πολιτικούς αρχηγούς, μέχρι να δώσει την εντολή σχηματισμού της νέας τουρκικής κυβέρνησης.

    Ο σημερινός τουρκικός Τύπος εξαίρει το ρόλο του Ντεμιρέλ και τονίζει ότι " οι αποφάσεις για τη νέα κυβέρνηση είναι αποκλειστικά δικό του θέμα".

    Η "Χουρριέτ" προβάλλει τη δήλωση Ντεμιρέλ ότι "δεν θα είναι εύκολη υπόθεση ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης" και αποκαλεί τον ίδιο "πατέρα" της κοσμικής Δημοκρατίας. στο παρασκήνιο, όπως υποστηρίζει, οι στρατιωτικοί θεωρούν ως την καλύτερη λύση την πρωθυπουργοποίηση του Ετσεβίτ, με την υποστήριξη των δύο κεντροδεξιών κομμάτων, του ΑΝΑΡ του Μεσούτ Γιλμάζ και του ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι μια pq~tg προσπάθεια για να "χαμηλώσουν" οι τόνοι αντιπαράθεσης μεταξύ των προαναφερθέντων δύο πολιτικών αρχηγών , ήταν και η απόφαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής να ψηφίσει την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες για διαφθορά.

    Η "Σαμπάχ" επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Γιλμάζ είναι η πρώτη στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας που "πέφτει" υπό το βάρος των σκανδάλων, ενώ η "Μιλλιέτ" τονίζει ότι "είναι η δεύτερη φορά που "πέφτει' κυβέρνηση, ύστερα από πρόταση μομφής" υπενθυμίζοντας, ότι η πρώτη ήταν η κυβέρνηση του Ντεμιρέλ, το 1977. Σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα, ο πρόεδρος θα ολοκληρώσει τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Θεωρείται βέβαιο, ότι ο Ντεμιρέλ θα αποφύγει να δώσει την εντολή στον αρχηγό του κόμματος Αρετής, που είναι το μεγαλύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη και, όπως εκτιμάται, θα επιχειρήσει να προωθήσει στην πρωθυπουργία άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Δεν αποκλείεται στο πλαίσιο αυτό, να δώσει την εντολή στον σημερινό πρόεδρο της βουλής Χικμέτ Τσετίν, εάν φυσικά προηγουμένως, εξασφαλίσει την υποστήριξη των Γιλμάζ, Τσιλλέρ και Ετσεβίτ.

    [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΙΝΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ εξέφρασε ικανοποίηση για την αλλαγή της θέσης της ιταλικής κυβέρνησης στη διαμάχη για τον ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    "Με ικανοποίηση παρατηρούμε την αλλαγή στη στάση της ιταλικής κυβέρνησης προς τον ηγέτη του ΡΚΚ", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο κ.Γιλμάζ και πρόσθεσε ότι παρατήρησε "ηπιότητα" και στη γερμανική πολιτική σχετικά με το ζήτημα αυτό. Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι αποκάλυψε ότι η Ρώμη θα αρνηθεί να αποδώσει πολιτικό άσυλο στον Οτζαλάν. Ε.Ρ.

    [15] Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΑΠΑΛΛΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΕΒΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του πέρυσι, λόγω των φονταμενταλιστικών τάσεών του, απαλλάχθηκε από την κατηγορία της ασέβειας προς το δικαστήριο.

    Ο κ.Ερμπακάν δικάστηκε σε δικαστήριο της Αγκυρας για τα "προσβλητικά του σχόλια" κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας στα οποία προέβη μετά την απαγόρευση του κόμματος Ευημερίας του οποίου ήταν ηγέτης και στο πλαίσιο της αντίθεσής του με την κοσμική αρχή που προβλέπει το σύνταγμα της χώρας.

    Μία ακόμη δίκη κατά του 72χρονου πολιτικού για "υποκίνηση θρησκευτικού μίσους" βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ο εισαγγελέας του κράτους ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα νέα έρευνα εναντίον του, με την κατηγορία ότι "προσπαθεί να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη", αδίκημα που τιμωρείται με θανατική ποινή. Ε.Ρ.

    [16] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Πληθώρα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η αντικατάσταση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, στρατηγού, Μόμτσιλο Πέρσιτς. Ο Πέρσιτς αντικαταστάθηκε προχθές με ειδικό διάταγμα του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο ίδιος ο Πέρσιτς ανέφερε σήμερα ότι η αντικατάστασή του οφείλεται στο γεγονός πως η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν επιθυμεί να συνεργάζεται με ανθρώπους, οι οποίοι σέβονται τον εαυτό τους και έχουν την δική τους άποψη και γνώμη. Χαρακτήρισε δε, την διαδικασία αντικατάστασής του, ως "άνευ προηγουμένου" και αντισυνταγματική. Ο μέχρι πρότινος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας, γνωστοποίησε ακόμη ότι αρνείται να αποδεχθεί τη θέση του συμβούλου του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού για θέματα άμυνας που του προσφέρθηκε.

    Με την αντικατάσταση του Πέρσιτς διαφώνησε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας, ψήφισε κατά της αλλαγής του Πέρσιτς.

    Ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου, Σφέντοζαρ Μάροβιτς, δήλωσε ότι η απόφαση του κ. Μιλόσεβιτς για αντικατάσταση του Πέρσιτς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Μαυροβουνίου θέτει σε κίνδυνο τις αρχές και τις ισοτιμίες που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας. Ο Μάροβιτς κατηγόρησε τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο για αυταρχισμό, ο οποίος δεν σέβεται κανένα θεσμό και αποφασίζει κάθε φορά σύμφωνα με τη βούλησή του.

    Πολιτικοί παρατηρητές στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα εκτιμούσαν ακόμη ότι ο κ. Μιλόσεβιτς προχώρησε στην αντικατάσταση του "ανυπάκοου" Πέρσιτς φοβούμενος πιθανές διαρροές στις τάξεις του στρατού και στη θέση του Πέρσιτς τοποθέτησε τον Ντραγκολιουπ Οϊντάνιτς, πιστό του άνθρωπο, για να μπορεί να έχει τον έλεγχο του στρατού.

    [17] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

    Επίσκεψη στη Μόσχα πρόκειται να πραγματοποιήσει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μισέλ Καμντεσίς για συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται ως επακόλουθο της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του επικεφαλής του ΔΝΤ και του Ρώσου πρωθυπουργού Γεβγένι Πριμακόφ. Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία η στήριξη του ΔΝΤ προκειμένου να κερδίσει χρόνο για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους το οποίο ανέρχεται στα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Το ΔΝΤ αρνήθηκε να χορηγήσει το δανειοδοτικό πακέτο που είχε υποσχεθεί έως ότου η ρωσική κυβέρνηση καταρτίσει αξιόπιστο οικονομικό σχέδιο το οποίο θα οδηγήσει τη Ρωσία έξω από την κρίση.

    Η Ρωσία επιθυμεί νέες επιδοτήσεις προκειμένου να ξεπληρώσει στο ΔΝΤ τα δάνεια των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων των οποίων η προθεσμία λήγει τον επόμενο χρόνο. Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας επικαλούμενο πηγές από την οικονομική κοινότητα του Λονδίνου, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τη στάση του και να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή πλεύσης όσον αφορά στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι τώρα και η οποία οδήγησε τη ρωσική οικονομία σε αυτή την κατάσταση. Λ.Μ


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 26 November 1998 - 22:08:22 UTC