Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-23

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 23 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΧΑΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ
  • [02] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [04] ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΜΕΝΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ 3 ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥ
  • [06] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ
  • [07] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [08] Ο ΡΕΠΠΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [11] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΤΖΜΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
  • [13] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [14] Ο ΛΙΟΥΠΤΣΟ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [15] ΓΙΛΜΑΖ - ΤΣΙΛΕΡ ΑΠΑΛΛΑΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [16] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ-Ντ΄ΑΛΕΜΑ
  • [17] ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΧΑΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

    Χάος έχουν δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην πόλη, με σημαντικές επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση, τη συγκοινωνία και τις τηλεπικοινωνίες.

    Εκατοντάδες δέντρα έχουν ξεριζωθεί σε διάφορες περιοχές της πόλης, ενίοτε δε και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, διακόπτοντας προσωρινά την κυκλοφορία, αλλά και προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Η οδός Ανθέων παρέμεινε για ώρα αποκλεισμένη, όταν μεγάλη λεύκα στη συμβολή με την οδό Σοφούλη κατέρρευσε «κόβοντας» το δρόμο στα δύο. Σημειώνεται ότι το δέντρο που ξερίζωσε ο αέρας ήταν μπροστά σε σχολικό συγκρότημα και πλησίον νηπιαγωγείου, σε σημείο από το οποίο διέρχονται πολλοί μαθητές.

    Χωρίς φωτεινούς σηματοδότες παρέμεινε το πρωί ολόκληρη η οδός Βασιλίσσης Ολγας, αλλά και περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όταν ένα μεγάλο πεύκο έπεσε πάνω σε γραμμή 150 ΚV της ΔΕΗ, στη Δόξα, προκαλώντας σημαντικές βλάβες. Εξαιτίας της βλάβης προκλήθηκε διακοπή ρεύματος στο 30% της Θεσσαλονίκης για μεγάλο διάστημα, αλλά το πρόβλημα τελικά αντιμετωπίστηκε. Λόγω των διακοπών ρεύματος, η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για τον απεγκλωβισμό ατόμων που αποκλείστηκαν σε ασανσέρ.

    Παράλληλα, δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις σκαλωσιές ορισμένων ετοιμόρροπων κτιρίων. Ενδεικτικό είναι ότι στην οδό Βασιλίσσης Ολγας, στήριγμα παλιάς οικοδομής φτιαγμένο από ξύλινες σανίδες, αποκολλήθηκε από τη θέση του και κρέμεται πάνω από τους περαστικούς. Για την προστασία των πεζών δημιουργήθηκε το πρωί πρόχειρη περίφραξη, αποτελούμενη από κάδο απορριμμάτων και ταινίες.

    Στο μεταξύ, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν καταστροφές σε δύο αντιπροσωπείες αυτοκινήτων κατά μήκος των οδών Βασιλίσσης Ολγας και Βασιλέως Γεωργίου. Οι βιτρίνες των δύο καταστημάτων κατέρρευσαν, προκαλώντας καταστροφές και σε κάποια από τα αυτοκίνητα που εκτίθενται στις αντιπροσωπείες.

    Επίσης, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες κεραίες τηλεοράσεων και σε τέντες σπιτιών και καταστημάτων.

    [02] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν όλες οι κρατικές υπηρεσίες στο νομό Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα με ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις.

    Στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με τη συμμετοχή του υπουργού, Γιάννη Μαγκριώτη, του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου, του δημάρχου, Δημήτρη Δημητριάδη, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπου Σοφιανού και προϊσταμένων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών - Πυροσβεστική, Αστυνομική Διεύθυνση, Δασαρχείο κλπ - αποφασίστηκε να παραμείνουν αύριο κλειστά όλα τα σχολεία της πρωινής βάρδιας στο νομό Θεσσαλονίκης. Επίσης, σε λίγη ώρα συνεδριάζει εκ νέου το νομαρχιακό συντονιστικό όργανο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη μετά τις καταστροφές.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση έκτακτης σύσκεψης ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, είπε μεταξύ άλλων ότι παρά τα έκτακτα και έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έδειξαν σχετική ετοιμότητα και ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

    Εξάλλου, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη υπογράμμισαν ότι οι αντιπλημμυρικές ζώνες που έχουν δημιουργηθεί στο καμένο τμήμα του δάσους Σεϊχ - Σου λειτούργησαν κανονικά, ενώ επισήμαναν ότι από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι δεν υπάρχει - προς το παρόν - κίνδυνος να σημειωθούν πλημμύρες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας κατά μήκος του ποταμού Αξιού.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τους σφοδρούς ανέμους - έντασης μέχρι και 10 μποφόρ - τραυματίστηκαν ελαφρά πολλά άτομα, em~ δεκάδες Θεσσαλονικείς παγιδεύτηκαν μέσα σε ασανσέρ πολυκατοικιών από τις συνεχείς διακοπές ρεύματος. Σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα ξεριζώθηκαν πάνω από 140 δέντρα, ενώ από τους κορμούς και τα κλαδιά που έσπασαν προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, περίπτερα και δίκυκλα.

    Εκτός από τα ξεριζωμένα δέντρα, ξηλωμένες διαφημιστικές πινακίδες, γλάστρες και άλλα αντικείμενα που πέφτουν από τα μπαλκόνια, σωροί φύλλων και χαρτιά, συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί από το πρωί σε ολόκληρη την πόλη και δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για την κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών.

    Η καταρρακτώδης βροχή που διαδέχονταν κατά διαστήματα τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλοί δρόμοι, αφού σχεδόν όλα τα φρεάτια της αποχέτευσης παραμένουν «βουλωμένα» από κλαδιά, φύλλα δέντρων και άλλα αντικείμενα.

    Στο Θερμαϊκό κόλπο επικρατούν άνεμοι εντάσεως μέχρι και 9 μποφόρ με αποτέλεσμα να απαγορευθεί ο απόπλους όλων των σκαφών από το κεντρικό λιμεναρχείο. Κλειστή παραμένει για δεύτερη μέρα η πορθμειακή γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης, λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από την Καβάλα προς και από τη Θάσο. Στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας οι βροχοπτώσεις έλιωσαν τα χιόνια που έπεσαν χθες.

    Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης παρά την κακοκαιρία, πραγματοποιήθηκαν όλες οι πτήσεις με εξαίρεση το δρομολόγιο Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη λόγω έντασης της κακοκαιρίας.

    [03] ΚΛΕΙΣΤΑ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία για τους μαθητές του πρωϊνού κύκλου στο νομό Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου.

    Η απόφαση αυτή λήφθηκε προς αποφυγή κινδύνων και ατυχημάτων σε μαθητές από την πτώση δέντρων, κλαδιών και άλλων αντικειμένων, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας και ιδιαίτερα των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στο νομό Θεσσαλονίκης. Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα μεταβούν κανονικά στα σχολεία τους για να καταγράψουν ζημιές και προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία.

    [04] ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Κόλαση φωτιάς το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με 23.000 τόνους πετρέλαιο -από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία- άρπαξε φωτιά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός στο λιμάνι.

    Επι τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, άνδρες του λιμαναρχείου και το πλήρωμα του σκάφους και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατάφεραν γύρω στις 10 το πρωί να περιορίσουν τη φωτιά. Ρυμουλκό που βρισκόταν δίπλα στο δεξαμενόπλοιο «Κρήτη Γκόλντεν» άρπαξε και αυτό φωτιά, αλλά μετά από λίγο οι πυροσβέστες κατάφεραν να τη σβήσουν.

    Το «Κρήτη Γκόλντεν» είχε φορτώσει πετρέλαιο από τον Ασπρόπυργο για τα διυλιστήρια της ΕΚΟ. Κανένας από τους 18 άνδρες του πληρώματος δεν έπαθε τίποτα. Ανακρίσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

    [05] ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΜΕΝΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ 3 ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥ

    Απανθρακωμένοι βρέθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις ναυτικούς που αγνοούνταν από το πρωί, μετά από φωτιά που ξέσπασε στο ρυμουλκό «Αγιος Γεώργιος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Βατραχάνθρωποι βρήκαν στο εσωτερικό μέρος του ρυμουλκού, το οποίο έχει προσαράξει κοντά στο Καλοχώρι, τους τρεις άτυχους ναυτικούς. Γίνονται έρευνες για να βρεθεί και το τέταρτο μέλος του πληρώματος.

    [06] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ

    Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο συναντήθηκε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Η συνάντηση των δύο ανδρών διεξήχθη σε άριστο κλίμα. Το πρωί ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε το δημαρχείο Αθηνών, όπου ο δήμαρχος, Δημήτρης Αβραμόπουλος του επέδωσε το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών.

    «Σήμερα με το φίλο λαό σας βαδίζουμε μαζί στη νέα μεγάλη μας πατρίδα, την Ευρώπη. Και αυτή η κοινή πορεία ενισχύεται και από την μακροχρόνια πολιτιστική ανταλλαγή ανάμεσά μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος.

    Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου δήλωσε συγκινημένος για την τιμή που του έγινε και στη συνέχεια εγκαινίασε το νέο κέντρο εκπαιδευτικών πληροφοριών του Βρετανικού Συμβουλίου και επισκέφθηκε τη Βρετανική Σχολή Αθηνών.

    Αργότερα επισκέφθηκε την Ακρόπολη, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο εισήλθαν στον χώρο.

    [07] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Θέματα που αφορούν το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο κ.Σημίτης την ίδια μέρα θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και το δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Θεόδωρο Πάγκαλο και Ακη Τσοχατζόπουλο, στην οποία θα συζητήσουν το κυπριακό και την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη την Παρασκευή στην Αθήνα.

    [08] Ο ΡΕΠΠΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    «Δεν υφίσταται θέμα πρόωρων εκλογών» δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

    Ο κ.Ρέππας τόνισε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν ανταποκρίνεται στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για συντόμευση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και τους στόχους που είναι: το συνέδριο, οι ευρωεκλογές, η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και οι εθνικές εκλογές.

    «Θα σεβαστούμε τους συνταγματικούς κανόνες και το 2000 θα ζητήσουμε έγκριση από τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ.Ρέππας.

    Απαντώντας στη σχετική ερώτηση για τις Ευρωεκλογές ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ ανέφερε ότι στις ευρωεκλογές κρίνεται η ευρωπαϊκή πολιτική και δεν αμφισβητείται, δεν κρίνεται η κυβέρνηση.

    [09] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

    «Τόσο κατά την συνάντησή μας στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, όσο και κατά την υποδοχή που έκανα στον πρίγκιπα Κάρολο εδώ στην Ακρόπολη του τόνισα ότι εκλαμβάνω την επίσκεψή του αυτή ως το πρώτο, συμβολικό βήμα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα».

    Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την επίσκεψη του διαδόχου του βρετανικού θρόνου Κάρολου στην Ακρόπολη. Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «βεβαίως είπα στον πρίγκιπα ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως τη συνταγματική του θέση και το γεγονός πως αρμόδια για το ζήτημα είναι η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει υποχρέωση να συζητά το θέμα διμερώς με εμάς στο πλαίσιο των σχετικών συστάσεων της Ουνέσκο».

    «Ο πρίγκιπας Κάρολος», συνέχισε ο υπουργός Πολιτισμού, «είναι ένας πολύ ευγενής άνθρωπος με έντονα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα και ζήτησε να μάθει πλήθος λεπτομερειών για την κατάσταση του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων της Ακρόπολης και για την πορεία των έργων αναστήλωσης και συντήρησης. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν αναπόφευκτο να γίνουν κάποιες αναφορές στα ανυπέρβλητα προβλήματα που δημιουργεί ο διαμελισμός του μνημείου και η παραμονή τόσων σημαντικών στοιχείων του στο Βρετανικό Μουσείο».

    Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ενημέρωσε τον πρίγκιπα της Ουαλίας για την πρόθεσή του να σταλεί πολύ σύντομα επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα ορίσει η Ελλάδα, στο Βρετανικό Μουσείο, για να εξετάσει την κατάσταση των μαρμάρων του Παρθενώνα, όπως έχει ήδη συμφωνήσει ο κ. Βενιζέλος με τον Βρετανό ομόλογό του.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΛΗΡΙΔΗ

    Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την Κύπρο, περιλαμβανομένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και του ζητήματος των ρωσικών πυραύλων S300, θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Dglojqat_ar, Γλαύκου Κληρίδη με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    «Τα πάντα που αφορούν στο κυπριακό θέμα θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση», είπε ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι «όταν είναι ο πρόεδρος μιας χώρας σε ένα τραπέζι συζητήσεων συζητεί τα θέματα της χώρας του».

    Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι ακόμη και στην περίπτωση κατά ην οποία δεν μετέχει στην κυπριακή αντιπροσωπεία ο επίσημος διαπραγματευτής της Κύπρου για την ένταξη της νήσου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν ασφαλώς αντικείμενο συζητήσεως, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «πιο αρμόδιος από τον πρόεδρο να συζητήσει ένα θέμα το οποίο έχει εθνική σημασία για τη χώρα του».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι την Τετάρτη, ο κ. Σημίτης θα προεδρεύσει συσκέψεως στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ενόψει της επίσκεψης και των σχετικών συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα ο κ. Κληρίδης.

    [11] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΤΖΜΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στη χώρα μας πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν.

    Ο Κροάτης πρόεδρος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Ελληνα ομόλογο του, Κωστή Στεφανόπουλο και με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Τον κ.Τούτζμαν συνοδεύουν κροάτες επιχειρηματίες.

    Θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, ενώ θα επισκεφτεί την Ακρόπολη και το Σούνιο.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

    Tουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Χθες, εικοσιτέσσερα πολεμικά αεροσκάφη και τρία αεροσκάφη ανεφοδιασμού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, απογειώθηκαν το πρωί από αεροπορική βάση στη νότια Τουρκία με κατεύθυνση το Ισραήλ και πέταξαν πάνω από τον Απόστολο Ανδρέα, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

    Τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν και πάλι τον εναέριο χώρο της Κύπρου, κατά την επιστροφή τους το απόγευμα στην Τουρκία.

    [13] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως θα καταβληθεί προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε αναφορά του στο Κυπριακό στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο με θέμα «Κύπρος - Ενα περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο» ο κ. Κληρίδης εξέφρασε taut|wqoma την πεποίθηση ότι η σημερινή στασιμότητα δεν θα συνεχιστεί για πολύ και επανέλαβε τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς για το αδιέξοδο.

    «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ετοιμότητας, η οποία δεν αναμένω ότι θα διαρκέσει για πάρα πολύ» είπε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση δημιουργήθηκε μετά τη γνωστή προσπάθεια του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να αλλάξει τη βάση των συνομιλιών για επίτευξη λύσης βασισμένης σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξήγησε στους παρευρισκομένους ότι στόχος του κ. Ντενκτάς είναι η δημιουργία μιας χαλαρής συνομοσπονδίας και στην ουσία δύο προτεκτοράτα, της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την ιδέα γιατί καταλύει την ανεξαρτησία της Κύπρου», είπε ο κ. Κληρίδης.

    Πρόσθεσε δε, ότι «αυτή η νέα προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για να καθυστερήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν έχει βρει διεθνή ανταπόκριση, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ή τις χώρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων».

    [14] Ο ΛΙΟΥΠΤΣΟ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ έδωσε σήμερα επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του VMRO, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Ηδη, ο κ. Γκεοργκίεφσκι με επιστολή του προς τον κ. Γκλιγκόροφ τον ενημέρωσε ότι μετά από τις διαβουλεύσεις που είχε με άλλα κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή, το VMRO εξασφαλίζει μαζί με το κόμμα «Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση» του Βάσιλ Τουπούρκοφσκι κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ο αρχηγός του VMRO δήλωσε ότι απομένει να οριστούν τα πρόσωπα στα διάφορα υπουργεία, τα οποία έχουν καταμεριστεί στα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (VMRO, Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση και αλβανικό Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας PDP). Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γκεοργκίεφσκι ο συσχετισμός των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση θα έχει ως εξής: 14 υπουργεία θα έχει το VMRO, οκτώ το κόμμα «Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση» και 5 το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Αρμπέν Τζαφέρι.

    Σημειώνεται ότι ο αριθμός των υπουργείων αυξάνεται σε σύγκριση με αυτά της σημερινής κυβέρνησης. Θα υπάρξουν πέντε νέα υπουργεία:

    Πολιτισμού, Μετανάστευσης, Νεολαίας- Αθλητισμού, Πληροφοριών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρόλο που στην προεκλογική περίοδο τα δύο κόμματα (VMRO και Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση) διακήρυτταν ότι θέλουν μικρό και αποτελεσματικό υπουργικό συμβούλιο για να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Πρόσθεσε δε, ότι την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η σύσταση του υπουργικού συμβουλίου.

    Εξάλλου, ο κ. Γκεοργκίεφσκι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε ότι την Πέμπτη πιθανότατα θα έρθουν στα Σκόπια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, συνοδευόμενος από τον αρχηγό των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Ουέσλι Κλαρκ. Κύριο θέμα των συνομιλιών αναμένεται να είναι η εγκατάσταση των dum\leym ταχείας επέμβασης στην ΠΓΔΜ.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Νοεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνεδρίαση της νέας Βουλής, ο κ. Γκλιγκόροφ κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Γκεοργκίεφσκι στον οποίο πρότεινε επίσημα ως αρχηγό του κόμματος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, να ορίσει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

    Σήμερα, ο κ. Γκλιγκόροφ δέχθηκε και τον νέο πρόεδρο της Βουλής, Σάβο Κλίμοφσκι και στις συνομιλίες που είχαν - όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κλίμοφσκι - οι σχέσεις μεταξύ των δύο θα στηρίζονται αποκλειστικά στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους.

    Οσον αφορά την εγκατάσταση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ζήτησαν και αυτές να συμμετάσχουν με δυνάμεις τους στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γκεοργκίεφσκι, το VMRO δεν έχει κανένα λόγο να έχει αντίρρηση για τη συμμετοχή αυτών των χωρών. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με αυτά που δήλωσε ο κ. Γκλιγκόροφ επιστρέφοντας από το Βερολίνο. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με την δύναμη ταχείας επέμβασης, καθώς επίσης και για την απόφαση του συμβουλίου του ΝΑΤΟ για περιοδική εναλλαγή των στρατιωτών. «Δεν γνωρίζουμε από ποιεςχώρες θα αποστέλλονται δυνάμεις για να επανδρώσουν τη νατοϊκή δύναμη», τόνισε.

    Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ήταν αντίθετη στη συμμετοχή της Ρωσίας στην UNPREDEP, αλλά και γενικά και στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Το ίδιο έχουν εκφράσει και την αντίθεσή τους για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στις δυνάμεις αυτές.

    [15] ΓΙΛΜΑΖ - ΤΣΙΛΕΡ ΑΠΑΛΛΑΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ και η πρώην πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ απαλλάχτηκαν, από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, από τις κατηγορίες για διαφθορά που σχετίζονταν με τις προσωπικές τους περιουσίες, σύμφωνα με πηγή της Βουλής.

    Οι επιτροπές αποφάσισαν ότι τα στοιχεία για παραπομπή του κ.Γιλμάζ και της κ.Τσιλέρ στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ήταν ανεπαρκή.

    Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η κ.Τσιλέρ καταχράστηκε κεφάλαια με παράνομα μέσα και φοροδιαφυγή, ωστόσο τα μέλη της επιτροπής με 12 ψήφους υπέρ και 2 κατά για την πρώην πρωθυπουργό και με 10 υπέρ έναντι 5 κατά για το σημερινό πρωθυπουργό αποφάσισαν ότι οι δύο ηγέτες του κόμματος του Ορθού Δρόμου και της Μητέρας Πατρίδας αντίστοιχα είναι αθώοι.

    Οι βουλευτές του κόμματος του κ.Γιλμάζ που είναι μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της κ.Τσιλέρ, ενώ αντίθετα αυτοί του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού καταψήφισαν την απαλλαγή από τις κατηγορίες του κ.Γιλμάζ.

    Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσιζε την ενοχή των δύο ηγέτων τότε θα τους απαγορευόταν ισόβια η συμμετοχή στην πολιτική. Ε.Ρ.

    [16] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ-Ντ΄ΑΛΕΜΑ

    Δεν θα μεταβεί τελικά στην Κωνσταντινούπολη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα. Οπως μεταδίδεται, από την τουρκική πρωτεύουσα, η επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, ματαιώθηκε, εξαιτίας της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί στην τουρκική βουλή, για την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Γιλμάζ.

    Οπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, ο Ντ΄Αλέμα είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Γιουβέντους με την Γαλατασαράι, στο πλαίσιο του Τσάμιονς Λιγκ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε κεφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, ώστε να «διαλυθεί κάθε παρεξήγησ» που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή το θέμα της έκδοσης του Οτσαλάν.

    Η ημερομηνία τέλεσης του ποδοσφαιρικού αγώνα συνέπεσε με τη συζήτηση στην τουρκική βουλή επί της πρότασης μομφής και την ψηφοφορία που θα επακολουθήσει. Οπως ήταν φυσικό, ο Γιλμάζ ζήτησε τη ματαίωση της συνάντησης.

    [17] ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Συνεχίζουν να παραμένουν μεγάλες οι διαφορές μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Μάλιστα, οι διαφορές αυτές έλαβαν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την γνωστοποίηση του σερβικού σχεδίου για το Κοσσυφοπέδιο, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Ο Φέχμι Αγκάνι - σύμβουλος του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα - απέρριψε κατηγορηματικά το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Μιλουτίνοβιτς και ανήγγειλε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν θα ανταποκριθούν στη νέα πρόσκληση που τους απηύθυνε η σερβική πλευρά για τις 25 Νοεμβρίου στην Πρίστινα. Το ίδιο είχαν πράξει και την προηγούμενη εβδομάδα, σε παρόμοια πρόσκληση που τους απηύθυνε το Βελιγράδι.

    Ο κ. Αγκάνι πρόσθεσε ότι για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου είναι αποδεκτό μόνο το σχέδιο του Αμερικανού μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ. Το σχέδιο της σερβικής πλευράς διαφέρει κατά πολύ από αυτό του κ. Χιλ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις καμία πρόοδος δεν πρέπει να αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν και οι συμμετέχοντες στη διήμερη συγκέντρωση για το Κοσσυφοπέδιο που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, υπό την αιγίδα της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σερβία. Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν ακόμη ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αμέσως σύγκλιση απόψεων μεταξύ σερβικής και αλβανικής πλευράς, τότε την άνοιξη θα υπάρξουν νέες ένοπλες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 23 November 1998 - 20:13:02 UTC