Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-11-27

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 27 Νοεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [02] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «ΒΑΣΙΜΕΣ ΥΠΟΨΙΕΣ» ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
  • [05] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ:Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟ
  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ - ΝΤ' ΑΝΕΜΑ ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • [11] Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ
  • [13] ΚΟΣΤΟΦ: ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ ΕΙΧΑΜΕ ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    ‘'Η Κύπρος θα αποφασίσει για το θέμα των πυραύλων S-300, αφού προηγουμένως θα υπάρξει συνεννόηση με την Ελλάδα».

    Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά το τέλος της δίωρης κρίσιμης σύσκεψης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και 'μυνας των δύο χωρών.

    Σε ερώτηση αν υπό τις νέες προϋποθέσεις και τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό, Ελλάδα και Κύπρος εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στη μη εγκατάσταση των πυραύλων στο νησί, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν υπάρχουν νέα δεδομένα και είπε ότι δεν εξετάζεται η περίπτωση αυτή''.

    «Είναι σε εξέλιξη η πρόταση του κ. Κληρίδη για αποστρατικοποίηση και αφοπλισμό και ελπίζουμε ότι θα έχει ανταπόκριση και θετική κατάληξη», επεσήμανε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θέλει πραγματικά να υπάρξει ειρήνη στην peqiow^ και η Κύπρος εργάζεται συστηματικά για να υπάρξει μείωση της έντασης. Τώρα απομένει στους άλλους και πρέπει να ανταποκριθούν και να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή».

    Πάντως ο κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία έντονη παραφιλολογία γύρω από τους S-300 και επανέλαβε ότι «βεβαίως η εγκατάσταση δεν είναι αφοπλισμός», ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου και πάντα θα ισχύουν οι δεσμεύσεις μας απένταντί της».

    Ακόμα επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία για αδιαλλαξία και για το ότι προσπαθεί να δημιουργήσει αφορμή για την ένταση επισημαίνοντας παράλληλα ότι η 'γκυρα έχει κλιμακώσει την ένταση.

    Ο κ. Σημίτης έδωσε έμφαση στη διαμεσολαβητική προσπάθεια που καταβάλλει ανάμεσα στις δύο πλευρές η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Αν Χέρκους για την επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποδώσουν, τόσο αυτές, όσο και οι όποιες άλλες παρεμβάσεις γίνονται το τελευταίο διάστημα και από άλλες χώρες. Η κ. Χέρκους που βρίσκεται ήδη στην Κύπρο θα ξεκινήσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων την επόμενη εβδομάδα και όπως είπε ο κ. Σημίτης, η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμβάλλουν, ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη.

    Τέλος ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας, το σημαντικό είναι ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες».

    Πρόσθεσε, επίσης ότι υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από κάποιους στην ενταξιακή της πορεία, ωστόσο, υπογράμμισε, τα επιχειρήματά μας είναι πολύ ισχυρά, ώστε αυτές να αποκρουστούν.

    Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, αρκέστηκε να συμφωνήσει απόλυτα στα όσα ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόσο για το θέμα των S-300, όσο και γενικότερα τις προσπάθειες που καταβάλονται για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    [02] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «ΒΑΣΙΜΕΣ ΥΠΟΨΙΕΣ» ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βάσιμες υποψίες για κατασκευή πυρηνικών όπλων από την Τουρκία με τη χρησιμοποίηση του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιού εξέφρασε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι το εργοστάσιο του Ακκουγιού παρουσιάζει τεράστια προβλήματα τόσο λόγω του σεισμογενούς του εδάφους όσο και λόγω της τεχνολογίας του.

    «Προδιαγραφές μειωμένης ασφάλειας» έχει και το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών θέμα το οποίο η Ελλάδα κατ' επανάληψη έθεσε στη Σόφια προκειμένου να υποχρεωθεί η Βουλγαρία να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της καθώς και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Ατζέντα 2000 για την προσχώρηση των υποψηφίων χωρών στην Ε.Ε.

    Μόνο έμμεσα και μέσω διεθνών και διμερών πιέσεων μπορούμε να «επιβάλουμε» στη Βουλγαρία ορισμένη συμπεριφορά επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας του Κοζλοντούι. Ως pqor το θέμα του Ακκουγιού ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας το παρακολουθεί συστηματικά, έχοντας παρέμβει επανειλημμένα προς τη Γερμανία και τον Καναδά, χώρες που είναι έτοιμες να συνομολογήσουν αυτού του είδους τη σύμβαση με την Τουρκία, καθώς και προς τους ιδιωτικούς φορείς και την κοινή γνώμη των χωρών αυτών.

    Ο κ. Πάγκαλος δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη σαφή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα είναι χώρα μη πυρηνική και δεν συμφωνεί με τη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ακόμη και για ειρηνικούς σκοπούς.

    [03] ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: ΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

    Το αισιόδοξο μήνυμα ότι ο στόχος για μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% μέσα στο επόμενο έτος, είναι εφικτός, ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Λουκά Παπαδήμος, επιδίδοντας σήμερα την ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του τρέχοντος έτους.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος η Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο α' εξάμηνο του 1999 θα είναι ταχεία. Σημείωσε δε ότι προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι να συνεχισθεί η άσκηση μίας αυστηρής νομισματικής πολιτικής, η οποία θα διασφαλίζει σημαντική και διατηρήσιμη μείωση του πληθωρισμού.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ευχαρίστησε τον κ. Παπαδήμο για τη συνέπεια που επέδειξε έναντι του Κοινοβουλίου και εμμέσως του Ελληνικού λαού με την υποβολή της δεύτερης Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική, μετά το νόμο που ψηφίσθηκε πέρυσι, ο οποίος κατοχυρώνει την αυτοτέλεια, την αυτονομία και τον ανεξάρτητο ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας. Τον ευχαρίστησε επίσης για το αισιόδοξο μήνυμα, ότι οι θυσίες που υφίσταται επί πολλά χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός, συχνά δυσβάστακτες, τις υφίσταται ενόψει μίας προοπτικής ανάπτυξης και προόδου.

    Σε ερώτηση σχετικά με την μείωση των επιτοκίων ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι υπεύθυνο για τις αποφάσεις που αφορούν τα επιτόκια είναι το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής, το οποίο συνέρχεται τακτικά κάθε δύο εβδομάδες και εκτάκτως όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι το θέμα της προσαρμογής των επιτοκίων θα επανεξεταστεί στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου, τη μεθεπόμενη εβδομάδα και ότι τότε αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι η συζήτηση της έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική στην Αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει όραμα, περιεχόμενο και προοπτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ο jubeqmgtij|r εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και για την ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη που χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση χωρίς όραμα, ποιότητα και ουσία, είπε:»Ο κ. Καστανίδης διατύπωσε τις απόψεις του. Θα γίνει συζήτηση στη Βουλή και θα απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός».

    Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μαθητών σημείωσε ότι αυτές οφείλονται σε έλλειψη πληροφόρησης, σε κακαπιστία, ή γίνονται επειδή θίγονται τα συμφέροντα λίγων. Πρόσθεσε ότι δεν υποκινούνται οι πορείες των μαθητών αλλά τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται όταν συμβαίνουν μεγάλες τομές.

    [05] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ:Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟ

    Υπό βροχή και παρουσία περίπου 2.000 πιστών έγινε η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου σήμερα το απόγευμα στο Κιλκίς.

    Κατά την προσφώνηση του ο δήμαρχος της πόλης κ. Αμανατίδης επέδωσε στον κ. Χριστόδουλο το χρυσό μετάλλιο τιμής του Δήμου του Κιλκίς, ενώ ανταπαντώντας ο αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του θυμήθηκε ότι πριν από 30 χρόνια για ένα μικρό χρονικό, διάστημα στην αρχή της ιερωσύνης του, έζησε και εργάστηκε στο Κιλκίς.

    Ο Αρχιεπίσκοπος απύηθυνε θερμό χαιρετισμό προς τους ανθρώπους της επαρχίας, οι οποίοι ζουν και λαμπρύνουν τον τόπο τους με την προσφορά και την εργασία τους, ενώ τόνισε «ότι υπάρχουν επίβουλοι της εθνικής ανεξαρτησίας, τους οποίους όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

    Ο κ. Χριστόδουλος είπε ότι «ο σταυρός είναι ισχυρότερος από την ημισέληνο, ο Χριστός από το διάβολο, το καλό από το κακό» και κατέληξε ζητώντας από όλους να είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν την Πατρίδα, όπως παλαιότερα έγινε από τους Μακεδονομάχους και τους άλλους ήρωες της ελληνικής ιστορίας ‘'με το σταυρό και το όπλο στο χέρι''.

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στην πολιτιστική και πολιτική ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας από την κλασική αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα είναι αφιερωμένο στο Ε΄ πανελλήνιο συνέδριο που διοργανώνει από σήμερα μέχρι και την Κυριακή το ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης..

    Την έναρξη του συνεδρίου κηρύσσει το βράδυ στην αίθουσα τελετών της παλιάς φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ ο βουλευτής Γιάννης Καψής με εισήγησή του με θέμα «Μικρασία 1922: Ο διωγμός συνεχίζεται».

    Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν αύριο το πρωί με τις εισηγήσεις των Ιω. Τουλουμάκου με θέμα «Οι τύχες επιγραφών και άλλων μνημείων του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και των αρχαίων χρόνων» , Ηλ. Σβέρκου με θέμα «'γνωστοι Έλληνες λόγιοι από την Μ. Ασία κατά την Αυτοκρατορική εποχή», και Δ. Νικήτα με θέμα «Μ.Ασία και Ρώμη -Λογοτεχνικές διασυνδέσεις». Οι εργασίες του θα συνεχιστούν με τις εισηγήσεις «Η μεσαιωνική Μικρασιατική προσωπογραφία στα πλαίσια του Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού» του Γ. Σαββίδη, «Κώδιξ Ιερός της Ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Περιστερεώτα» του Ευστ. Πελαγίδη, «Μνημεία του Πόντου» του Δ. Αθανασιάδη, «Πόντιοι νεομάρτυρες» του Αθ. Χατζημητάκου, «Η επαγγελματική απασχόληση των Ελληνίδων της Σμύρνης» του Γ. Βικέτα.

    «Το εν Φαλαβιανοις της Καισαρείας Καππαδοπκικόν Γυμνάσιον» του Ευστ. Κερκίδη, «Η παιδεία στην Αδριανούπολη» του Τ. Τιμοθεάδη, «Σμυρναίοι συνδρομητές βιβλίων κατά την προεπαναστατική περίοδο» του Αθ. Καραθανάση, «Οι σχέσεις της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με το Μπάγκειον Γυμνάσιον Κορυτσάς» Αδ.Ισμυρλιάδου, «Η καθημερινή ζωή του 18ου αιώνα στα Δυτικά Μικρασιατικά παράλια και τη Σάμο από το ανέκδοτο ημερολόγιο του Ιω. Καραβοκύρου» του Μ. Βαρβούνη, «Η παιδεία στη Σμύρνη» της Α.Παπαδόπουλου, «Η βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης προς την Τουρκία του Κεμάλ και η συμβολή της στη Μικρασιατική Καταστροφή του Ελληνισμού» του Κ .Παπουλίδη, «Η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής μέσα από τα γαλλικά διπλωματικά αρχεία» του Χ. Τσιρκινίδης, «Η προπαγάνδα και το «καθαρτήριο» της ιστορικής πραγματικότητας στη Μικρά Ασία».

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν την Κυριακή με τις εισηγήσεις «Ο απόηχος της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κύπρο» της Π. Παπαπολυβίου, «Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Νιγρίτα και στη περιοχή της» του Ιω. Μπάκου, , «Η παλαιά και η νέα Τρίγλια» της Ερ. Ζέλκου,

    «Ανέκδοτες μαρτυρίες προσφύγων από 'δανα , Νίγδη, Σμύρνη , Σαράντα Εκκλησιές» της Μ. Παπαδοπούλου, «Ανέκδοτες μαρτυρίες προσφύγων από Πλαγιάρι Αν. Θράκης και Τσερνόλιο Προύσας» της Π. Γάτσια, «Ανέκδοτες μαρτυρίες προσφύγων από Κωνσταντινούπολη και Σίλατα» και «Ανέκδοτη μαρτυρία πρόσφυγα από Ρωμανού Τραπεζούντος» του Π. Ταγτεβερενίδη.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, παρουσίασε σήμερα ο αρχηγός του VMRO και νέος πρωθυπουργός της χώρας, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, μαζί με τους αρχηγούς των άλλων δύο κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, τον Βάσιλ Τουπούρκοφσκι της «Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης» και Αρμπέν Τζαφέρι του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών.

    Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 27 άτομα συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γκεοργκίεφσκι. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν είκοσι υπουργοί, τρεις αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και τρεις υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου.

    Ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή. Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική και μετά από ορισμένα χρόνια έγινε αρχηγός του VMRO.

    Εκ μέρους του VMRO, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι η Ντόστα Ντίμοφσκα, υπουργός Εθνικής Οικονομίας ο Μπόρις Στοϊμένοφ, upouqc|r Αμυνας ο Νίκολα Κλιούσεφ, υπουργός Πολιτισμού ο Ντίμιταρ Ντιμιτροφ, υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας ο Γκεόργκι Μπόεφ, υπουργός Οικοδομών ο Ντούσκο Καντίεφσκι, υπουργός Γεωργίας ο Βλάντιμιρ Τσαβίρσκι, υπουργός Υγείας ο Στόγιαν Μπογκντάνοφ, υπουργός Παιδείας ο Νέναντ Νόφκοφσκι, υπουργός Εμπορίου ο Νίκολα Γκρούεφσκι, υπουργός Ανάπτυξης η Μιριάνα Τάνεφσκα, υπουργός Μεταναστών ο Μάρτιν Τένεφσκι και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ο Γκιόργκι Ναούμοφ, ο οποίος ήταν και υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση των εμπειρογνωμόνων που είχε σχηματιστεί στην ΠΓΔΜ.

    Εκ μέρους του κόμματος «Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση», ο αρχηγός του κόμματος Βασίλ Τουπούρκοφσκι δεν αναλαμβάνει κανένα υπουργείο, όμως αναλαμβάνει τη διεύθυνση της υπηρεσίας «Ανανέωσης και Ανάπτυξης», η οποία θα είναι αυτή που θα εξασφαλίζει το 1 δισ. δολάρια που υποσχέθηκε ο ίδιος προεκλογικά. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι η Ραντμίλα Κιπριάνοβα, η οποία ήταν πρύτανης του πανεπιστημίου. Υπουργός Εσωτερικών ο Πάβλε Τραϊάνοφ, υπουργός Δικαιοσύνης ο Βλάντο Κάμποφσκι, υπουργός Εξωτερικών ο Αλεξάνταρ Ντιμίτροφ, ο οποίος ήταν και πριν από μερικά χρόνια υφυπουργός Εξωτερικών.

    Επίσης, υπουργός Οικονομίας είναι ο Ζάνκο Τσάτο, υπουργός Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών ο Μπόμπι Σπίροφσκι, υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ο Τόνι Πόποφσκι και άνευ χαρτοφυλακίου ο Αντναν Κιαχίλ.

    Εκ μέρους του κόμματος του Αρμπέν Τζαφέρι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ο Μτεντρεντίν Ιμπραίμι και ταυτόχρονα υπουργός Εργασίας και Πρόνοιας. Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Τζεβρεντίν Νασούφι, υπουργός Επιστημών ο Μίριε Ρουσάμι, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου η Εντνα Φεϊζαλάμου και υπουργός Πληροφοριών ο Ρετζέπ Ζλάτκου.

    Μετά από μερικές ημέρες, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Γκεοργκίεφσκι στη συνέντευξη Τύπου, θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των υφυπουργών. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο κατάλογος με το νέο υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί προς έγκριση στη Βουλή. Επίσης, τη Δευτέρα, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης θα ακολουθήσει μια ακόμα συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία θα τεθεί το θέμα της διεύρυνσης του υπουργικού συμβουλίου. Γιατί έτσι όπως παρουσιάστηκε σε σύγκριση με το παλιό, έχει πέντε υπουργεία περισσότερα. Για να το πετύχει ομως αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος που προβλέπει τη διοίκηση, κάτι που χρειάζεται η εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 2/3 των βουλευτών.

    Για το λόγο αυτό, ο κυβερνητικός συνασπισμός διεξάγει διαβουλεύσεις με το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) του Αμπντουραχμάν Αλίτι, για να εξασφαλίσει την υποστήριξή του, ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός τους. Πάντως εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών έχει διακηρυχθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του νόμου.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

    Μόνο αν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έθεσε η κυπριακή πλευρά θα έπρεπε να συζητηθεί μεταβολή των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου για τους πυραύλους S-300, δήλωσε ο Πρόεδρος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ,Βάσος Λυσσαρίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ έχουν aj|la τα χρονικά περιθώρια να πιέσουν την Τουρκία για διαλλακτικότητα. Ο κ. Λυσσαρίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές απόψε, προσερχόμενος σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας στο οποίο πραγματοποιείται η σύσκεψη κομμάτων και κινήσεων για ίδρυση του σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού χώρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές αποφάσεις των Αθηνών, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν έχει πλήρη ενημέρωση επί αυτών, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «σημειώνω τη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι την απόφαση για την άμυνα της Κύπρου έχει η κυπριακή πλευρά».

    «Και υπάρχει απόφαση αναφορικά με το θέμα των S-300, υπάρχει η ομόφωνη τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου ότι είναι απαραίτητη η εγκατάσταση αυτού του αμυντικού συστήματος, εκτός αν τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις που είχαν τεθεί», πρόσθεσε.

    «Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν τηρηθούν, πολύ φοβούμαι ότι τα μηνύματα που θα δώσουμε προς την Τουρκία, αλλά και προς άλλους, είναι ότι οι απειλές είναι δυνατό να διαφοροποιήσουν τη στάση τόσο της κυπριακής, όσο και της ελλαδικής πλευράς και αυτό θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και για το μέλλον του συνόλου του Ελληνισμού», επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Αν η Τουρκία δείξει κατανόηση γύρω από τα θέματα ατυά, δεδομένης και της πρότασης για αποστρατικοποίηση, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τότε «είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε αναθεώρηση αποφάσεων, αλλά το να γίνει αναθεώρηση αποφάσεων χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, να μου επιτραπεί να πω ότι θα είναι μια ήττα χωρίς αντίσταση».

    «Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση που θα πάρει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου και θέλω να ελπίζω ότι αυτή η απόφαση είναι αυτονόητη και επομένως δεν θα υπάρξει καμιά διαφοροποίηση αυτής της απόφασης», ανέφερε. Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί επικείμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας σε σχέση με την αποστρατικοποίηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται για χρόνια, αλλά «δεν την είδαμε».

    «Αν αυτό θα αποτελεί μια προσχηματική τοποθέτηση για να μας «απαλλοτριώσει» από το αναφαίρετο δικαίωμά μας να εγκαταστήσουμε ένα αμυντικό σύστημα, πιστεύω ότι θα ήταν και πάλι ένα σοβαρό σφάλμα», επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης και πρόσθεσε: «Είχαν και έχουν ακόμα κάποια περιθώρια, αν θέλουν, να πιέσουν την Τουρκία για να αποδεχθεί τις τόσο λογικές απόψεις τις οποίες η δική μας πλευρά έχει και δημόσια καταθέσει».

    «Αν αυτό δεν συμβεί, δεν συντρέχει κανένας λόγος διαφοροποίησης της απόφασης (του Εθνικού Συμβουλίου για τους S- 300)».

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ - ΝΤ' ΑΝΕΜΑ ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Τη δυνατότητα σύστασης ενός «Διεθνούς Νομικού Σώματος», που θα μπορούσε να δικάσει τον Αμπντουλλάχ Οτζαλάν (π.χ. στην Ιταλία, όπου βρίσκεται), συζήτησαν μεταξύ άλλων θεμάτων, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στη Βόννη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η υπόθεση του ηγέτη των Κούρδων αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από κοινού και στο πλαίσιο αποφάσεων που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επεσήμανε άλλωστε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προχθές στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ.

    Κατά τη χθεσινή Γερμανο-ιταλική συνάντηση κορυφής στη Βόννη, ο Σρέντερ ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ζητήσει την έκδοση του Οτζαλάν, όπως δήλωσε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούβε Κάρστεν Χάιε. Σρέντερ και Ντ' Αλέμα συζήτησαν, επίσης, θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κατάσταση, αλλά βέβαια τα ζητήματα αυτά επισκιάσθηκαν από την «υπόθεση Οτζαλάν».

    Η χθεσινή συνάντηση έγινε την ίδια στιγμή που περίπου 20.000 Κούρδοι πραγματοποιούσαν διαδήλωση στο κέντρο της Βόννης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), ενώ ανάλογη συγκέντρωση, αλλά με σαφώς μικρότερη συμμετοχή, έγινε και στο Αμβούργο.

    Οι διαδηλώσεις των Κούρδων έγιναν και για έναν επιπλέον λόγο: Για να γιορτάσουν την 20η επέτειο από την ίδρυση του ΡΚΚ.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία, Τανριβερντί, απηύθυνε έκκληση στον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, να ενεργοποιηθούν υπέρ μιας πολιτικής λύσης του Κουρδικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παράλληλα χαιρέτησε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης να μη ζητήσει την έκδοση του Οτζαλάν.

    Ο ίδιος τόνισε ότι ο αρχηγός του ΡΚΚ θα πρέπει να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία και να μπορεί να κινείται ελεύθερα στην Ευρώπη, ενώ κατήγγειλε ότι, ενώ εξελίσσεται η υπόθεση Οτζαλάν, το τουρκικό κράτος άρχισε ανοικτά τις διώξεις κατά των Κούρδων στην Τουρκία.

    Στο μεταξύ, συγκέντρωση -με διαμετρικά αντίθετο περιεχόμενο- θα πραγματοποιήσουν και οι Τούρκοι, αύριο το μεσημέρι στη Βόννη. Η γερμανική αστυνομία υπολογίζει ότι στη διαδήλωση θα πάρουν μέρος περίπου 3.000 Τούρκοι κι έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων με Κούρδους μετανάστες, οπαδούς του Απτουλλάχ Οτζαλάν.

    [11] Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεημάν Ντεμιρέλ ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο συνομιλιών με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας για το νεό κυβερνητικό σχήμα μετά την παραίτηση Γιλμάζ.

    Ο κ.Ντεμιρέλ είχε, εδώ και τρεις μέρες που έπεσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, μετά την καταψήφιση της από την τουρκική Βουλή, ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των δέκα κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στο κοινοβούλιο.

    Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να διορίσει έναν ηγέτη, ο οποίος θα σχηματίσει κυβέρνηση.

    Μέχρι στιγμής τόσο ο ισλαμιστής ηγέτης του κόμματος Αρετής Ρετσάι Κουτάν όσο και ο Μπουλέντ Ετζεβίτ του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος εξεδήλωσαν την πρόθεση τους να αναλάβουν την ηγεσία της χώρας.

    Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι η τέταρτη από τις εκλογές του 1995, ενώ εάν δεν σχηματιστεί βιώσιμος συνασπισμός μέσα σε 45 μέρες από την παραίτηση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διαλύσει το κοινοβούλιο, να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ε.Ρ.

    [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

    Ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι ανταποκριτές του Tanjug, ο δημοσιογράφος, Νεμπόισα Ραντίσεβιτς και ο φωτορεπόρτερ Βλάντιμιρ Ντόμπρισιτς, οι απήχθησαν στις 18 Οκτωβρίου από μέλη του ΑΣΚ.

    Τους δύο ανταποκριτές παρέλαβε σήμερα στο χωριό Ντράγκοβιλιε κοντά στο Μαλίσεβο ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γουίλιαμ Γουόκερ και μετέβησαν στην Πρίστινα.

    Οι δύο δημοσιογράφοι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με συναδέλφους τους στο Tanjug δήλωσαν ότι είναι ευτυχισμένοι που επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά από 41 μέρες κράτησης και ότι σε γενικές γραμμές έτυχαν σωστής μεταχείρισης. Ο διευθυντής και υπεύθυνος σύνταξης του Tanjug, Ντούσαν Τζόρτζεβιτς χαρακτήρισε την απελευθέρωση των δημοσιογράφων βήμα για την καθολική εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο κ. Τζόρτζεβιτς εξέφρασε την προσωπική του ικανοποίηση για τον τερματισμό της περιπέτειας των δημοσιογράφων και υπογράμμισε ότι η η απελευθέρωση τους αποτελεί ήττα των δυνάμεων των ένοπλων ανταρτών και φανερή επιτυχία της πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες υποστηρίζουν σθεναρά την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στο Κόσοβο. Κ.Γ.

    [13] ΚΟΣΤΟΦ: ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ ΕΙΧΑΜΕ ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, τονίζοντας ότι γνωρίζει «πόσο έντιμα και δραστήρια καταπολεμούσε το οργανωμένο έγκλημα και τη μαφία».

    Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της «Δημοκρατικής Αριστεράς» σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγούν οι τουρκικές εταιρίες που θα λάβουν μέρος στα διμερή προγράμματα στον τομέα των υποδομών στη Βουλγαρία, καθώς και στην επιφύλαξη που διατυπώθηκε για τον κίνδυνο συμμετοχής τουρκικών εταιριών, προσκείμενων στην πρώην κυβέρνηση Γιλμάζ, που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες για διαφθορά, ο κ. Κόστοφ, αναφέρθηκε στην αποτελεσματική συνεργασία Σόφιας - Αγκυρας.

    «Δεν μπαίνω στον ρόλο του δικηγόρου, μόνο παρουσιάζω τα γεγονότα. Η κυβέρνησή μας είχε άριστη συνεργασία με την πρώην κυβέρνηση Γιλμάζ στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος», υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιαστεί για επικύρωση στη Βουλή η sulvym_a πλαίσιο μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας για συνεργασία στους τομείς των υποδομών και της ηλεκτρικής ενέργειας. Κ.Κ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 27 November 1998 - 21:16:23 UTC