Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-17

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 17 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [02] ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Μ.Π.Ε.
  • [03] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [05] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [06] ΠΤΩΣΗ 1,73% ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΣΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ
  • [09] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
  • [10] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [11] ΦΙΛΙΚΑ ΔΙΑΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΑΝΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Στο παρασκήνιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου και των συνεργατών του συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις, για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, ενώ στο προσκήνιο επικρατεί επιφυλακτικότητα, καθώς οι Τούρκοι εμφανίζονται με αναβαθμισμένες και προωθημένες τις θέσεις τους, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν νέους πόντους. Ο υπουργός Εξωτερικών αυτήν την ώρα (9 το πρωί ώρα Αμερικής) έχει συνάντηση με ηγετικά στελέχη της Ομογένειας. Στις 11 το πρωί (ώρα Αμερικής) θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών στις 7 το απόγευμα (ώρα Αμερικής) στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης με θέμα: «Η Ελλάδα και το μέλλον της Ευρώπης».

    Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πάρει μέρος και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

    Σημειώνεται ότι δεν πρέπει να αποκλείεται ενδεχόμενη συνάντηση του κ. Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς με στόχο, όπως τονίζουν διπλωματικοί παράγοντες, να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών. Μια τέτοια συνάντηση μπορεί να επιτευχθεί μετά από lesok\bgsg του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Πρόσφατα, ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε συνεργασία με την Αγκυρα, είχε προτείνει την εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας στο νησί, δηλαδή ουσιαστικά την ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Κύπρου και της Διεθνούς Κοινότητας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, θα συμμετάσχει και αυτός στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ισμαήλ Τζεμ.

    Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στο περιθώριό της, πραγματοποιούνται έντονες διαβουλεύσεις, γιατί η κάθε μια πλευρά προσπαθεί να προωθήσει τις θέσεις της. Η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πιέζουν όσο θα έπρεπε την Αγκυρα για να αρθεί το αδιέξοδο και να αλλάξει το σκηνικό στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

    Πολλοί κατηγορούν την αμερικανική κυβέρνηση για τις «ίσες αποστάσεις» που τηρούσε, ενώ επισημαίνουν ότι σιγά - σιγά πηγαίνει όλο και περισσότερο προς την πλευρά της Τουρκίας. Το τι επιφυλάσσει για την ελληνική πλευρά η φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι κάτι που ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί, πάντως ιδιαιτέρου μεγέθους εκπλήξεις δεν πρέπει να αναμένονται.

    [02] ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Μ.Π.Ε.

    Με δεκάδες υπουργούς θα έχει συναντήσεις στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας , όπως δήλωσε ο ίδιος, για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ δεν θα έχει συνάντηση κατ' ιδίαν, όπως δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ, αλλά:

    «Θα συναντηθούμε μαζί της όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ταυτόχρονα απαντώντας σε άλλη ερώτηση πρόσθεσε ότι θα έχει συναντήσεις με τον κ. Γκρόσμαν, διευθυντή του Στέητ Ντιπάρντμεντ και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αν θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ ο κ. Πάγκαλος απάντησε χαριτολογώντας «τί έκανα για να τον δω;».

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση αργότερα, μετά από τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα δήλωσε «Δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα του. Θα συναντηθούμε σε λίγες εβδομάδες ασφαλώς στην Ατάλεια».

    [03] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ

    Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, διατύπωσε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μετά από συνάντηση που είχε με ηγετικά στελέχη της ομογένειας. «Η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Αλβανία, είναι συνεχής, ousiastij^. Εμείς βοηθάμε τον αλβανικό λαό και το κάνουμε με μεγάλο σεβασμό και μεγάλη διακριτικότητα. Δεν θέλουμε να επεμβουμε στα εσωτερικά τους, δεν έχουμε απόψεις για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει την Αλβανία, έχουμε ωστόσο, απόψεις για το πως πρέπει να κυβερνηθεί η Αλβανία, όπως έχουμε απόψεις για το θέμα αυτό και για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος.

    Πρόσθεσε δε, ότι «οπως ξέρετε υπάρχει ένα κοινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, πρέπει να υπάρχει σε αυτή τη χώρα δημοκρατία, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομαλότητα. Αυτή είναι η πολιτική μας. Την ασκήσαμε με μεγάλη προσοχή και δεν δέχομαι κατηγορίες ότι επηρεάζουμε προς την κατεύθυνση του ενός ή του άλλου κόμματος ή προκαλούμε γεγονότα. Αυτοί που κατά κόρον διατυπώνουν τέτοιες κατηγορίες χάνουν, πιστεύω, την εγκυρότητά τους».

    Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει κανενός είδους στρατιωτικά σχέδια εναντίον της Αλβανίας, είναι μια χώρα δημοκρατική, κάνουμε διαφανή εξωτερική πολιτική,δεν έχουμε μηχανισμούς, δεν υιοθετούμε και δεν επηρεάζουμε καμία πράξη βίας. Η πολιτική μας είναι κρυστάλλινη και καλό θα ήταν να μην γίνονται προσπάθειες στην Αλβανία από ορισμένους πολιτικούς να διαστραφεί η παρουσία μας εκεί, γιατί πιστεύουμε ότι πέραν των άλλων, δηλαδή πέραν του χρέους προς την αλήθεια, δεν βοηθούν τον εαυτό τους. Ο αλβανικός λαός ξέρει τι έχει κάνει η Ελλάδα για τη δημιουργία καλών σχέσεων γειτονίας και προόδου σε αυτή τη χώρα, εκτιμά και σέβεται τον ελληνικό λαό. Μεταξύ μας υπάρχει μια αδελφική σχέση η οποία αναπτύσσεται και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με ηγετικά στελέχη της Ομογένειας,ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν «ανταλλάξαμε απόψεις για την προώθηση των εθνικών θεμάτων και υπάρχουν σχέδια και διάθεση για δουλειά. Πιστεύουμε ότι αναδεικνύοντας τα ελληνικά θέματα βοηθάμε και τις ΗΠΑ να βρουν τον καλύτερο εαυτό τους, δηλαδή να είναι συνεπείς στις ιδέες και τις αρχές που διέπουν αυτή την κοινωνία».

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Ιδιαίτερα επιτυχή συνάντηση μισής ώρας είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος με τον αρχιεπίσκοπο κ .Σπυρίδωνα στη Νέα Υόρκη

    Ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για απόλυτη σύμπτωση και για συνάντηση, η οποία έγινε σε φιλικότατη ατμόσφαιρα.

    Τόνισε πως είναι μεγάλη χαρά όλων μας αυτή η υψηλή επίσκεψη της εξοχότητας και φίλου μου κ .Πάγκαλου και πρόσθεσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας: «Έγινε μία γενική επισκόπηση, τόσο για τα θέματα της Ελλάδας, όσο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονες της και την κατάσταση της Ομογένειας. Ήταν μία χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων».

    Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι τονίστηκε η ανάγκη να καλλιεργηθούν οι σχέσεις με την Ομογένεια περαιτέρω σε όλες τις κατευθύνσεις.

    Ακολούθως ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε πως υπήρξε εποικοδομητική η συνάντηση, ότι εκκρεμεί μία επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Ελλάδα και πως επανέλαβε την πρόσκληση.

    «Ελπίζουμε», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, «να έχουμε την til^ και την ευχαρίστηση να έρθει σύντομα ο Αρχιεπίσκοπος στα πάτρια εδάφη». Ο κ. Πάγκαλος εξήγησε ότι θα έχει καθημερινά πολλές συναντήσεις, «Κάθε μέρα δεξιωνόμαστε αντιπροσώπους του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε

    Ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε ερώτηση για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και το σκάνδαλο Λεβίνσκι, δήλωσε:

    «O κ. Κλίντον εκλέχθηκε πρόεδρος για μία τετραετία. Η προσωπική μου γνώμη, όχι της αρχιεπισκοπής, είναι ότι πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία». Για τις σχέσεις του με την Ομογένεια και το θόρυβο που προκλήθηκε από ορσιμένους κύκλους ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

    «Ανεξάρτητα από ορισμένα δημοσιεύματα οι σχέσεις είναι αρμονικότατες. Οι σχέσεις με όλους τους φορείς, τις οργανώσεις και τα σωματεία είναι πολύ καλές». Σε ερώτηση για την επίσκεψή του στο Φανάρι απάντησε ότι στο Φανάρι έγινε μία επισκόπηση όλης της κατάστασης στην Αμερική. «Δεν στάθηκε κανείς ιδιαίτερα στο θέμα των σχέσεων με την ομογένεια», είπε.

    [05] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αύξηση του ελληνικού τουρισμού όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το 1998 την Ελλάδα επισκέφθηκαν περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με το 1997 και πρόσθεσε ότι οι αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ στα κυριότερα ελληνικά αεροδρόμιο αυξήθηκαν κατά 10%.

    «Υπάρχει μια ποιοτική βελτίωση του τουρισμού και αυτό γιατί οι κρατήσεις για το 1998 ήταν πολύ αυξημένες σε ξενοδοχεία λουξ και Α΄ κατηγορίας», είπε η κ. Παπανδρέου και προέβλεψε σημαντική αύξηση του τουρισμού και για το 1999.

    [06] ΠΤΩΣΗ 1,73% ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Υποχώρηση κατά 1,73 % σημείωσε σήμερα, μετά από μία νευρική συνεδρίαση στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης Τιμών και διαμορφώθηκε στις 2.184,45 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε για άλλη μιά φορά σε χαμηλά επίπεδα και ανήλθε στα 44 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 39.830 δρχ., η Κτηματική στις 20.700 δρχ., η Ιονική στις 10.415 δρχ., η Εμπορική στις 22.700 δρχ., η Εργασίας στις 24.400 δρχ. και η Πίστεως στις 23.110 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 3.150 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.900 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.740 δρχ.και η Ιντρακόμ(κ) στις 11.605 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΣΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας της αλβανικής Βουλής, αποφάσισε νωρίς το απόγευμα να άρει τη βουλευτική ασυλία του Σαλί Μπερίσα.

    Ετσι, το θέμα αυτό τώρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της αλβανικής Βουλής. Πάντως, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Σπαρτάκ Μπράχο, η επιτροπή αποφάσισε την άρση της ασυλίας μόνο του Σαλί Μπερίσα και όχι των υπολοίπων πέντε βουλευτών, καθώς έκρινε ότι τα στοιχεία κατά των πέντε αυτών ατόμων δεν ήταν επαρκή.

    Σήμερα, παρουσιάστηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αρμπέν Ρακίπι, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την κατηγορία εις βάρος του Μπερίσα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελή Μάικο, δήλωσε σήμερα ότι «εμείς δε θα είμαστε βιαστικοί γιατί έχουμε μια πικρή πείρα στο θέμα αυτό».

    Στο μεταξύ, η αλβανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει σκληρά μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα και να μην υποχωρήσει μπροστά στους οπλισμένους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι συνεχίζουν να παραμένουν στα γραφεία του κόμματος και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κατέχουν ‘'επικίνδυνο οπλισμό''.

    Η αλβανική κυβέρνηση - με ανακοίνωση που εξέδωσε - απηύθυνε έκκληση στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος να παραδώσει όχι μόνο τον οπλισμό που βρίσκεται στα γραφεία του κόμματος, αλλά και τα όπλα που έχουν κρύψει σε διάφορες περιοχές οι οπαδοί του κόμματος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο Μπερίσα και το στρατιωτικό επιτελείο του συνεχίζουν την παράδοξη, τυχοδιωκτική περιπέτεια, επιδιώκοντας να πετύχουν τον σκοπό τους μέσω όπλων, οργανώνοντας εγκληματικές πράξεις σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας».

    «Εργο του Μπερίσα και του οπλισμένου σκέλους του Μπερίσα», χαρακτήρισε η αλβανική κυβέρνηση και τη χθεσινοβραδινή επίθεση που σημειώθηκε στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Λέζα από ενοπλους τρομοκράτες. Η αλβανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι «το κράτος θα εξοντώσει χωρίς έλεος, όλους εκείνους που με τις πράξεις τους σκοπεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, απηύθυνε σήμερα έκκληση σε όλους να καταγγέλουν τις βίαιες πράξεις των τελευταίων ημερών και να αποστασιοποιούνται από κάθε εγκληματική πράξη. Ζήτησε δε, στενή συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ώστε να υπάρξει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Ο κ. Μεϊντάνι απηύθυνε έκκληση στον Σαλί Μπερίσα να ασκήσει την επιρροή του στους οπαδούς του που βρίσκονται μέσα στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος να παραδώσουν τον οπλισμό που κατέχουν.

    Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αλβανία, συζήτησαν σήμερα οι βουλευτές της αλβανικής Βουλής. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Περικλή Τέτα, διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση ελέγχεται από την αστυνομία όχι μόνο στην αλβανική πρωτεύουσα, αλλά σε όλη την επικράτεια, προσθέτοντας ότι η αστυνομία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει «την επανάληψη της ντροπής της 14ης Σεπτεμβρίου, όταν απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος από το Δημοκρατικό Κόμμα».

    Επίσης τόνισε ότι το ηθικό της αλβανικής αστυνομίας είναι υψηλό, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει ap| τους οπλισμένους οπαδούς του Μπερίσα να παραδώσουν τα όπλα που κατέχουν.

    Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ντριτερό Αγκόλι, κατηγόρησε τον Σαλί Μπερίσα και την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος ότι έχουν μετατρέψει τα γραφεία του κόμματος σε ένα αντιδημοκρατικό κάστρο.

    Οπως είπε «το πραξικόπημα συνεχίζεται, εφόσον η έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος, από όπου άρχισε και το πραξικόπημα, συνεχίζει να είναι αποθήκη όπλων». Πρόσθεσε δε, ότι τα γεγονότα που συνέβησαν συνιστούν μια ιδιαίτερη περιπτωση, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των κρατών.

    Πάντως το Δημοκρατικό Κόμμα και ο ίδιος ο Μπερίσα επανέλαβαν και σήμερα το αίτημά τους για παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, Φατός Νάνο. Περίπου 2.000 οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος πραγματοποίησαν και σήμερα πορεία από τα γραφεία του κόμματος στην κεντρική πλατεία των Τιράνων «Σκεντέρμπεϊ», φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης του Φατός Νάνο.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

    Συνομιλίες με τους ηγέτες της αλβανικής κυβέρνησης πραγματοποίησε στα Τίρανα ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμπερτ Γκρούμπμαϊρ.

    Ο Αυστριακός διπλωμάτης που βρίσκεται από χθες στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο και τον πρωθυπουργό, Φατός Νάνο, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της κυβέρνησης.

    Αργότερα, είχε άτυπη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκεντς Πόλο, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

    Ο κ.Γκρούμπμαϊρ ορίστηκε από την Αυστρία ως ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. στην Αλβανία, ενώ πέρυσι παρέμεινε στη χώρα έξι μήνες ως σύμβουλος του πρώην Αυστριακού καγκελάριου, Φραντς Βρανίτζκι και ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ. Ε.Ρ.

    [09] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

    Το καίριο ζήτημα, που απασχολεί τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινή γνώμη στην Αλβανία, είναι τι θα γίνει με την άρση της βουλευτικής ασυλίας του θεωρούμενου ως υποκινητή του πραξικοπήματος της περασμένης Δευτέρας Σαλί Μπερίσα και την πιθανή σύλληψή του. Σχετική απόφαση ακόμη δεν φαίνεται ότι έχει ληφθεί.

    Το θέμα συζητείται στην «επιτροπή εντολών» της αλβανικής Βουλής, ενώ το ζήτημα μετά θα πάει στην Ολομέλεια του αλβανικού κοινοβουλίου.

    Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, υπήρξε πολύ ενεργός εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, προκειμένου αυτές τις ημέρες τουλάχιστον να «παγώσει» το θέμα, ούτως ώστε να μην υπάρξει δίωξη και σύλληψη του Μπερίσα, κάτι που ενδεχομένως θα έδινε το έναυσμα στους οπαδούς του προέδρου του «Δημοκρατικού Κόμματος» να επιδοθούν ενδεχομένως σε νέες βιαιότητες.

    Η προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα, έλεγε η ίδια πηγή στο «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», είναι να τρενάρει τη δίωξη κατά Lpeq_sa για λίγες ημέρες, προκειμένου οι ξένοι διπλωμάτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ετοιμάσουν μία υψηλού επιπέδου αποστολή στα Τίρανα, σε υπουργικό επίπεδο, των διεθνών οργανισμών.

    Και συγκεκριμένα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, του ΟΑΣΕ κλπ.

    Έγινε γνωστό, ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να μεταβεί στα Τίρανα από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είναι σε συντονισμό με τον Γκέρεμεκ, τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, και τον Σούσελ, τον Αυστριακό προεδρεύοντα της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτές οι υψηλού επιπέδου επισκέψεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν μεθαύριο Σάββατο.

    [10] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε σήμερα για μια ακόμη φορά την Τουρκία, να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και να προχωρήσει σε απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο ώστε να προωθηθεί η αποστρατικοποίηση.

    Το σχετικό ψήφισμα της Ευρωβουλής συνοδεύει την έκθεση του Βρετανού ευρωβουλευτή McMillan Scott για τηνε ξέλιξη των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης.

    Στο ψήφισμα ενσωματώθηκε τροπολογία του Έλλην ευρωβουλευτή Αλέκου Αλαβάνου που υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

    Με την τροπολογία αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί την Τουρκία να συμβάλει στην επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο ώστε να προωθηθεί η γενικότερη αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Στην αιτιολογική σκέψη του ψηφίσματος προστέθηκε μια παράγραφος της ομάδας των φιλελευθέρων, σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «θορυβημένο από τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και τονίζει ότι περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

    Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές θέσεις, στο Κυπριακό, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο Κουρδικό, καθώς και στην υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας.

    Ειδικότερα, η Ευρωβουλή συμμερίζεται απολύτως τη σημασία που αποδίδει η επιτροπή στη συνέχιση του εκδημοκρατισμού, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σταθεροποίηση του πολιτικού ελέγχου στις ένοπλες δυνάμεις.

    Συμμερίζεται επίσης την ανάγκη σταθεροποίησης των σχέσεων καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας και μεταξύ της Τουρκίας και όλων των γειτονικών της χωρών, καθώς και το σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, αναφορικά με την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και ειδικότερα όσον αφορά τη βραχονησίδα Ίμια και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

    Η Ευρωβουλή ζητά επίσης την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του σεβασμού της πολιτικής και πολιτισμικής ταυτότητας των δύο κοινοτήτων και της αποδοχής από την Τουρκία των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των προσφορών διαμεσολάβησης.

    Το ψήφισμα επαναλαμβάνει την άποψη ότι η διευθέτηση του Κουρδικού μπορεί να γίνει μόνο με πολιτικά μέσα και υποστηρίζει τις προτάσεις που στοχεύουν στην παροχή ομαλής αναγνώρισης της κουρδικής ταυτότητας, καθώς και τις εθνικής και διεθνείς πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να προωθήσουν το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών.

    Σε σχέση με την υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ, το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προτίθεται να μεταχειρισθεί την Τουρκία με πιο αδιάλλακτο τρόπο από ότι τις άλλες υποψήφιες χώρες και εξετάζει την κατάσταση στη βάση των κριτηρίων της Κοπενχάγης.

    [11] ΦΙΛΙΚΑ ΔΙΑΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΑΝΟ

    Oλο και περισσότερο αυξάνονται οι ανησυχίες στη Γιουγκοσλαβία για την κατάσταση στην Αλβανία. Οι ανησυχίες που εκδηλώνονται στο Βελιγράδι σχετίζονται με το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή εξουσίας στα Τίρανα.

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ο επικεφαλής των σερβικών αρχών στο Κοσσυφοπέδιο, Βέλικο Οντάλοβιτς, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Αλβανία, τότε θα επηρεαστούν και τα δεδομένα στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η δήλωση αυτή υποδηλώνει τις ανησυχίες της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας για το ενδεχόμενο επικράτησης του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, στην εξουσία. Ο Μπερίσα ως γνωστόν υποστηρίζει τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους στο Κοσσυφοπέδιο και τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του, ενώ αντίθετα ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο εκφράζει μια πιο πραγματιστική άποψη για την επίλυση του προβλήματος και υποστηρίζει την παροχή αυτονομίας, εντός όμως του πλαισίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    Πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι στην περίπτωση που ο Μπερίσα επανέλθει στην εξουσία, τότε η υποστήριξη των Τιράνων προς τους αποσχιστικούς κύκλους του Κοσσυφοπεδίου δεν θα είναι μόνο ηθικής φύσεως αλλά θα λάβει και άλλες μορφές, συμπεριλαμβονομένης και της χορήγησης οπλισμού, γεγονός που μπορούσε να προκαλέσει ένοπλη σύρραξη ευρείας διάστασης.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά το Βελιγράδι σ' αυτή τη φάση των γεγονότων στην Αλβανία θα προτιμούσε, ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο όχι μόνο να επικρατήσει του πολιτικού του αντιπάλου Σαλί Μπερίσα, αλλά και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση του στο εσωτερικό της χώρας. Είναι άλλωστε, γνωστό ότι στα γεγονότα που συγκλόνισαν την Αλβανία πριν ενάμισι χρόνο, το Βελιγράδι είχε υποστηρίξει την εκλογή του Φάτος Νάνο, αφού με τον Μπερίσα ως Πρόεδρο της Αλβανίας, οι σχέσεις των δυο χωρών παρέμειναν «παγωμένες» και χωρίς να σημειώσουν την παραμικρή πρόοδο.

    Στο γιουγκοσλαβικό τύπο μεγάλη σημασία έχει δοθεί στο γεγονός ότι στη διάσκεψη της Κρήτης οι αρχηγοί των δυο κρατών, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Φάτος Νάνο για πρώτη φορά, ύστερα από πενήντα χρόνια, κάθησαν στο τραπέζι των συνομιλιών και εξέτασαν όλες τις δυνατότητες για την αποκατάσταση των σχέσεων Βελιγραδίου και Τιράνων. Ακολούθησαν όμως οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, γεγονός pou απαγόρευσε την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Στο Βελιγράδι, όμως, θεωρούν ότι πρόοδος των σχέσεων μπορεί να υπάρξει μόνο με την επικράτηση των μετριοπαθών στοιχείων στην Αλβανία, που εκπροσωπεί ο Φάτος Νάνο και επ΄ ουδενί με τους ακραίους κύκλους που συσπειρώνονται γύρω από τον Σαλί Μπερίσα.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Thursday, 17 September 1998 - 22:05:16 UTC