Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-16

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 16 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
  • [02] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
  • [03] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
  • [04] ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
  • [05] ΒΟΥΛΗ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Β. ΡΑΠΑΝΟΥ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΟΤΕ
  • [06] ΑΠΟΨΕ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ROLLING STONES ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
  • [07] ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Η ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [09] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [10] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΙΡΑΝΩΝ
  • [11] ΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΩΣ ΠΙΝΟΣΕΤ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [12] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΙΡΑΝΩΝ
  • [13] ΝΑΝΟ: "Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ"
  • [14] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΙΡΑΝΩΝ
  • [15] Α. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΒΙΑ
  • [16] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο "Κώδικας Διοικητικής Δεοντολογίας", με το οποίο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις σχέσεις κράτους - πολίτη, καθώς και τις αρμοδιότητες των διοικητικών αρχών. Οπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, στόχος είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ δημόσιου και πολιτών, χωρίς προβλήματα που δημιουργούνται από την άγνοια ή την ασάφεια των κανόνων δικαίου.

    Ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, θέτει όρους για την επικοινωνία και τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών, με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του σεβασμού της προσωπικότητας. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη και στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

    Στο νομοσχέδιο ορίζεται μεταξύ άλλων ότι: Η ταυτότητα των αλλοδαπών που είναι πολίτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποδεικνύεται από το δελτίο ταυτότητας ή από το διαβατήριο τους. Αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση του ενδιαφερομένου, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η άμεση χορήγησή τους.

    Επεκτείνεται το δικαίωμα του πολίτη να έχει πρόσβαση όχι μόνο στα διοικητικά έγγραφα, αλλά και στα ιδιωτικά έγγραφα που φυλάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με τις υποθέσεις πολιτών που έχουν διεκπεραιωθεί από αυτές. Στην περίπτωση αυτή, πάντως απαιτείται η ύπαρξη ειδικού έννομου συμφέροντος.

    Στο πέμπτο κεφάλαιο που είναι σχετικό με τις διοικητικές προσφυγές αναφέρεται ότι:

    Παρέχεται η δυνατότητα στο διοικούμενο να υποβάλλει αίτηση θεραπείας και να ζητήσει από τη διοικητική αρχή που εξέδωσε τη σχετική πράξη, την ανάκληση, ή την τροποποίησή της ή να ασκήσει ιεραρχική προσφυγή και να ζητήσει από την προϊστάμενη αρχή την ακύρωση της πράξης, στην περίπτωση που δεν προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης ειδικής διοικητικής ή ενδικοφανούς προσφυγής.

    Επιβάλλεται η υποχρέωση στην αρμόδια αρχή να απαντήσει επί της αιτήσεως θεραπείας ή της ιεραρχικής προσφυγής των διοικουμένων εντός τριάντα ημερών. Η υπόθεση επανέρχεται στην Αρχή που έχει εκδόσει την πράξη για τις περαιτέρω ενέργειες, στην περίπτωση που γίνει δεκτή η ιεραρχική προσφυγή και η πράξη ακυρωθεί.

    Επίσης, παρέχεται στο διοικούμενο η δυνατότητα να υποβάλλει ειδική διοικητική ή ενδικοφανή προσφυγή, εφόσον αυτό προβλέπεται από ειδικές διατάξεις και να ζητήσει από το αρμόδιο όργανο κατά περίπτωση, την ακύρωση ή την τροποποίηση της διοικητικής πράξης.

    Καθορίζεται η αρμοδιότητα των διοικητικών οργάνων που κρίνουν τις ειδικές διοικητικές ή ενδικοφανείς προσφυγές και τάσσονται σχετικές προθεσμίες για τη γνωστοποίηση της απόφασής τους στους διοικουμένους.

    Επιβάλλεται η υποχρέωση διαβίβασης των αιτήσεων θεραπείας, των ιεραρχικών προσφυγών, καθώς και των ειδικών διοικητικών και ενδικοφανών προσφυγών εντός προθεσμίας πέντε ημερών στα αρμόδια όργανα, στην περίπτωση που αυτά υποβάλλονται σε άλλα μη αρμόδια όργανα,

    Παρέχεται η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της διοικητικής πράξης από την αρμόδια για την εξέτασή της διοικητική αρχή, μέχρις ότου αποφανθεί για την τύχη της ασκηθείσας διοικητικής προσφυγής.

    Παρέχεται η δυνατότητα στο διοικούμενο, μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος, να ζητήσει με αίτησή του από την αρμόδια αρχή την επανόρθωση ή την ανατροπή της βλάβης που υπέστη από ενέργειες ή παραλείψεις διοικητικής αρχής, στην περίπτωση που από τις σχετικές diat\neir δεν προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης διοικητικής προσφυγής.

    Τέλος, καθορίζεται η διαδικασία των διοικητικών συμβάσεων.

    [02] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Ψηφίστηκε σήμερα επί της αρχής από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, το νομοσχέδιο για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών. Καταψηφίστηκε μόνο από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Στέφανο Μάνο, καθώς η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει χθες από την αίθουσα, ζητώντας να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι δεν ρυθμίζονται μόνο τα θέματα της ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά και τα θέματα που αφορούν την παροχή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, μέσω συνδρομών.

    Ο κ. Ρέππας καυτηρίασε έντονα την απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από τη συζήτηση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή. Ο υπουργός Τύπου τον κατηγόρησε ότι "έχει άγνοια του θέματος, όπως άλλωστε έχει και για τα περισσότερα σημαντικά θέματα".

    "Λόγοι σκοπιμότητας", τόνισε ο υπουργός, "τον οδήγησαν στην απόφαση του να μη συμμετάσχει η ΝΔ για να μην εκτεθεί σε κύκλους στην βοήθεια των οποίων προσβλέπει".

    Ωστόσο, έντονους προβληματισμούς και επιφυλάξεις σχετικά με τον περιορισμό των οικονομικών συμφερόντων και τη μεταφορά της πολιτικής εξουσίας στην οικονομική εξουσία, αλλά και για τον ουσιαστικό έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων, εξέφρασαν οι βουλευτές Α. Πεπονής, Ι. Καψής και Στ. Παπαθεμελής.

    Πάντως, ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον - όπως είπε - ακουστούν πρώτα όλες οι απόψεις, να κάνει ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές σε διατάξεις.

    [03] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Για τις εξελίξεις στην Αλβανία ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε πολιτικό το πρόβλημα στη γειτονική χώρα και εκτίμησε ότι η κατάσταση βαίνει προς σταθεροποίηση.

    Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ρευστή την κατάσταση και πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει τη σύγκληση εκτάκτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα ο κ. Καραμανλής ζήτησε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία και της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης.

    [04] ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

    Η οργάνωση του 5ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει το Μάρτιο απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού του Γραφείου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    Οπως δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, το Σάββατο το απόγευμα σταματούν οι εγγραφές νέων μελών που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες του συνεδρίου, είτε με δικαίωμα εκλογής, είτε με δικαίωμα εκλέγεσθαι και το αργότερο μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα έχει προσδιοριστεί το σώμα των μελων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο 5ο συνέδριο.

    Σε ότι αφορά το πολιτικό περιεχόμενο του συνεδρίου, θα προταθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (Παρασκευή - Σάββατο), η δημιουργία τριων επιτροπών για την επεξεργασία των θέσεων. Η πρώτη θα αφορά το ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή, η δεύτερη τη διατύπωση πολιτικών θέσεων που αφορούν τη συγκυρία και την πορεία του ΠΑΣΟΚ και η τρίτη θέματα που αφορούν το νέο καταστατικό του Κόμματος.

    Επίσης, τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου απασχόλησε και η κρίση στην Αλβανία, καθώς και οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Οσον αφορά τη γείτονα χώρα εκφράστηκε η ελπίδα ότι θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Αλβανία και η Ελλάδα θα πάρει ό,τι πρωτοβουλίες είναι δυνατόν για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φατός Νάνο.

    Για τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι κεντρική σημασία έχουν οι εκλογές στη Ν.Α Αθηνών - Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για έλλειψη προγράμματος, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, το πρόγραμμά της αφιερώνει μόνο δύο γραμμές στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

    [05] ΒΟΥΛΗ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Β. ΡΑΠΑΝΟΥ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΟΤΕ

    Την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, ώστε ο ΟΤΕ το 2000 να είναι έτοιμος να αντέξει τον διεθνή ανταγωνισμό, θα επιδιώξει ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, Βασίλης Ράπανος. Η υποψηφιότητα του κ. Ράπανου εγκρίθηκε απόψε από την Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής με επτά ψήφους υπέρ (ΠΑΣΟΚ), τέσσερις κατά (3 Ν.Δ. και 1 ΚΚΕ) και μία ψήφο λευκό (ΣΥΝ).

    Προτεραιότητες του νέου προέδρου για την εξυγίανση του Οργανισμού θα είναι: Στελέχωση του ΟΤΕ με ικανότατα στελέχη τόσο από τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο.

    Νέο αίμα με αξιοκρατικά κριτήρια που να διαπνέεται από επιχειρηματικό πνεύμα και που θα είναι εξειδικευμένο.

    Συστηματικός εσωτερικός έλεγχος του Οργανισμού για να μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και Κίνητρα στο δυναμικό του.

    Στο θέμα του τρίτου προγράμματος και μετοχοποίησης του ΟΤΕ, ο κ. Ράπανος δεσμεύτηκε μεν ότι θα προχωρήσει εντός του έτους, ενώ σε ότι αφορά τις τιμές επεσήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στα διεθνή χρηματιστήρια και στην διεθνή αγορά.

    Ο νέος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι για να επιτύχει το πρόγραμμα εξυγίανσης χρειάζεται χρόνος συστηματικής δουλειάς, γνώση και μελέτη.

    Τέλος, τάχθηκε υπέρ της εθελουσίας εξόδου, σημειώνοντας ότι από την προηγούμενη εμπειρία που είχε ως διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να είναι επωφελές για τον Οργανισμό.

    [06] ΑΠΟΨΕ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ROLLING STONES ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

    Στις 9:30 το βράδυ θα σημάνει η ώρα που οι "πέτρες θα κυλήσουν" και, κυλώντας, θα παρασύρουν μαζί τους γενιές του σήμερα και του χθες, θύμησες προσωπικές και μνήμες κοινές, σύνορα και γλώσσες εθνικές. Φίλοι της ροκ, που έζησαν τις πρώτες δονήσεις του θρυλικού συγκροτήματος, άνθρωποι που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στην έφηβη δεκαετία του '60, αλλά και νέοι και νέες της σημερινής εποχής θα ζήσουν ό,τι έμεινε στη μέση το 1967, λίγες ημέρες πριν από τη δικτατορία. Στους ρυθμούς των γερόλυκων θα λικνιστούν Ανατολικοευρωπαίοι, Βαλκάνιοι, κάτοικοι της Ανατολικής Μεσογείου, πολίτες της υφηλίου και του ροκ. Οι Rolling Stones θα αναβιώσουν σήμερα στην Αθήνα, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, αυτό που στα μάτια των διαβιούντων στην άκρη αυτή της Γηραιάς Ηπείρου, μοιάζει τόσο οικείο και συνάμα τόσο μακρινό: τη ζωή που ανέπνευσαν μέσα από τα Juke-Box, τα pick-up και τα Hi-teck.

    Μέχρι τις 12 το βράδυ, ο Μικ, ο Κιθ, ο Τσάρλι και ο Ρον, θα ξεδιπλώνουν κομμάτια που έκαναν εκατομμύρια κορμιά να τρανταχτούν, να σπάσουν κόκαλα και μυς, να εκστασιαστούν. Την τιμητική τους θα έχουν τα Ξύλινα Σπαθιά. Προάγγελος του αιωνόβιου συγκροτήματος, το γκρουπ της Θεσσαλονίκης θα προθερμαίνει από τις οκτώ το βράδυ το κοινό, για να υποδεχτούν τους αιωνόβιους του ροκ οι ήχοι ταμ-ταμ.

    Το σόου "Bridges to Babylon" θα γεμίσει ευθύς εξαρχής ικανοποίηση τα διψασμένα λαρύγγια με το Satisfaction. To πάτωμα θα σείσει η Honky tonk woman, για να επιβεβαιώσει το ξέσπασμα της βραδιάς το Start me up. Ρωτώντας αν Anybody seen my baby, ο Μικ Τζάκερ θα μεταδώσει το δικό του σφυγμό στην καρδιά του κοινού, πάνω στην κλειστή γέφυρα του Μαρκ Φίσερ. Στα 35 της μέτρα, ο αδιαφιλονίκητος σταρ θα συσπαστεί στους ρυθμούς χιλιοτραγουδισμένων από εκατομμύρια στόματα τραγουδιών. Αυτή τη φορά, οι γερόλυκοι θα ολοκληρώσουν και εκείνο που ο Μικ Τζάκερ άφησε μισοτελειωμένο 31 χρόνια πριν, προτιμώντας να πετάξει κόκκινα τριαντάφυλλα στο κοινό: το Ruby Tuesday.

    Η αποχώρηση από τη σκηνή θα σημαδευτεί από τη λάμψη εκατοντάδων βεγγαλικών. Τη γεμάτη από τίποτα κι άστρα γαβάθα του αττικού ουρανού θα ζωγραφίσουν τα ίχνη πολύχρωμων φωτεινών μανιταριών. Οι τέσσερις εκφραστές της γενιάς του ροκ θα κατέβουν από τη σκηνή, αφήνοντας στις γλώσσα του κοινού τη γλύκα της βραδιάς και την πίκρα της πρώτης και τελευταίας πιθανά φοράς. Τη γεύση που η γνώση των εκατομμυρίων δολαρίων που επενδύει η βιομηχανία του ροκ, στα ρυτιδιασμένα πρόσωπα του Rolling Stones δε μπορεί να σβήσει.

    Το σόου που περιοδεύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αρχής γενομένης από την Αμερική, θα αγοράσει το εισιτήριο της οριστικής επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη.

    Τα τεκταινόμενα πάνω στην τεράστια σκηνή, μήκους 54μ., πλάτους 26μ. και ύψους 25 μ, θα προβάλλονται στη μεγαλύτερη οθόνη που στήθηκε ποτέ για ροκ σόου. Στην επιφάνεια των 160τ.μ. το πιο apolajqusl]mo κοινό θα παρακολουθεί μια μείξη ζωντανών και μαγνητοσκοπημένων εικόνων. Την ιστορία των τεσσάρων δεκαετιών θα στηρίζουν 14 δεξαμενές με 24.000 λίτρα νερό και θα υποστηρίζει ηχοφωτιστικό σύστημα 252.000 W. Για τις ανάγκες των σιδηροκατασκευών του σκηνικού, που ζυγίζουν πάνω από 350 τόνους, εργάστηκαν 950 τεχνικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Τη συναυλία διοργανώνει το Νέο Ρεύμα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, με επίσημο χορηγό την Telestet. Την καταλυτική δράση της βραδιάς θα προσυπογράψουν οι παρουσίες του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, πολιτικών αρχηγών και υπουργών στις κερκίδες του σταδίου.

    [07] ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Άνοδο 1,10% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.222,84 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 38,5 δισ. δραχμές.

    Στον τραπεζικό τομέα, η Εθνική έκλεισε στις 40.645 δρχ., η Κτηματική στις 21.000 δρχ., η Ιονική στις 10.450 δρχ., η Εμπορική στις 23.500 δρχ., η Εργασίας στις 25.150 δρχ. και η Πίστεως στις 23.780 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό κλάδο, η ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 3.250 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.815 δρχ., ο ΟΤΕ στις 7.000 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 12.920 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.930 δρχ. και η ΤΙΤΑΝ(κ) στις 18.700 δραχμές

    [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Η ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Χωρίς επεισόδια και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι νέα συγκέντρωση των οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα.

    Ιδιαίτερα επιθετικός για τον Αλβανό πρωθυπουργό, Φατός Νάνο, εμφανίστηκε και πάλι ο Σαλί Μπερίσα και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Ο κ. Μπερίσα καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του κ. Νάνο, χαρακτηρίζοντάς τον "τρομοκράτη και προδότη των εθνικών συμφερόντων".

    Ο κ. Μπερίσα αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και απηύθυνε μήνυμα προς τους οπαδούς που είχαν κατακλύσει την πλατεία, φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Κάτω ο Νάνο", "Κάτω ο κομμουνισμός", "Ο Μπερίσα πρόεδρος" κ.α.

    Αναφερόμενος στην πρόταση της εισαγγελίας των Τιράνων για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, τόνισε ότι εάν η αλβανική Βουλή προβεί σε μια τέτοια απόφαση, "δεν θα κάνουν τίποτε απλά θα με τιμήσουν".

    "Εμείς έχουμε φύγει από την αλβανική Βουλή και δεν θα επιστρέψουμε. Δεν είναι μακριά η μέρα, όταν τα Τίρανα θα γεμίσουν με οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος από όλη τη χώρα. Εμείς θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας και τον αγώνα μας μέχρι την τελική m_jg μας", υπογράμμισε ο κ. Μπερίσα.

    Στη συνέχεια μίλησε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Πιέτερ Αρμπνόρι και μετά η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τζοζεφίνα Τοπάλι, η οποία κατηγόρησε τον κ. Νάνο και εξ ονόματος του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε: "Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει να υπάρχει στην εξουσία για πολύ καιρό η "κλίκα" του Νάνο".

    Οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος, έκαναν πορεία από την έδρα του κόμματος μέχρι την κεντρική πλατεία των Τιράνων "Σκεντέρμπει", με κυρίαρχο σύνθημα "Θάνατος τον Φατός Νάνο", ενώ σημειώθηκαν και κάποιες απόπειρες για τη δημιουργία επεισοδίων, που όμως με την άμεση επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων αποφεύχθησαν.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Αρτάν Μπίζκα, το υπουργείο καταστρώνει σχέδιο για ενδεχόμενη επιχείρηση εναντίον των οπαδών του Μπερίσα που παραμένουν στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και κατέχουν οπλισμό.

    Η επιχείρηση αυτή των αστυνομικών δυνάμεων, θα πραγματοποιηθεί εφόσον οι οπαδοί δεν παραδώσουν τα όπλα μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, στη νοτιοανατολική Αλβανία και συγκεκριμένα στην Κορυτσά και στην πόλη Πόγραδετς, οπλισμένες συμμορίες εισέβαλαν σε μεραρχίες προσπαθώντας να κλέψουν όπλα. Τελικά όμως απέτυχε η προσπάθειά τους.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Σπαρτάκ Μπράχο, τόνισε ότι ο Μπερίσα είναι ήδη ενημερωμένος για την αίτηση της γενικής εισαγγελίας, που ζητάει την άρση της ασυλίας του Μπερίσα για να δικαστεί για απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και ότι ο κ. Μπερίσα θα πρέπει να παρουσιαστεί στην επιτροπή για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, όπως είπε, τότε η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να εξετάσει την αίτηση της Γενικής Εισαγγελίας.

    [09] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στην Αλβανία είναι στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας καθώς εκτιμά ότι δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος διεύρυνσης του κύκλου βίας και το ενδεχόμενο μιας εμφύλιας σύρραξης.

    Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ευρωπαϊκή Ενωση και Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ), καταδίκασαν την προσφυγή στη βία και απηύθυναν εκκλήσεις σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Μειντάνι στις προσπάθειές του να εκτονώσει την κρίση.

    Την ανησυχία της για τις απρόσμενες εξελίξεις στην Αλβανία εξέφρασε και η Ρωσία, η οποία απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ζήτησαν από τον προεδρεύοντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Βόλφγκαγκ Σιούσελ, να οργανωθεί διεθνής αστυνομική επιχείρηση στην Αλβανία για να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων και να αυξηθούν τα κοινοτικά κονδύλια προς τη χώρα αυτή, προκειμένου να αποφευχθει το ενδεχόμενο να βυθιστεί η Αλβανία στο χάος.

    Στο μεταξύ η αλβανική πρωτεύουσα δείχνει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, ωστόσο η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος παραμένουν ένοπλοι οπαδοί του Σαλί Μπερίσα, οι οποίοι αρνούνται να παραδώσουν τον οπλισμό τους. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απηύθυνε τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν το κτίριο μέχρι τη δύση του ηλίου.

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις "ειρηνικές" όπως τις χαρακτηρίζει διαδηλώσεις - παρά τη σχετική απαγόρευση των αστυνομικών αρχών για λόγους τήρησης της τάξης- μέχρις ότου επιτευχθεί η παραίτηση της κυβέρνησης.

    [10] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΙΡΑΝΩΝ

    H αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία για την προσαγωγή του ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην Προέδρου της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της υποκίνησης των ταραχών της 14ης Σεπτεμβρίου, τις οποίες χαρακτήρισε "απόπειρα πραξικοπήματος".

    Η γενική εισαγγελία ζήτησε ήδη την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Σαλί Μπερίσα και πέντε βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος: του πρώην προέδρου της αλβανικής βουλής, Πιέτερ Αρμπνόρι, του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Βίλι Μιναρόλι και των βουλευτών Γιεμίν Γκιάνα, Λεονάρντ Ντέμι και Σαμπάν Μεμία, με τις κατηγορίες "της οργάνωσης και συμμετοχής σε ένοπλη εξέγερση, που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή κρατικών κτιρίων και καταστημάτων"..

    Το αίτημα της εισαγγελίας διάβασε στους βουλευτές ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Σκεντέρ Γκινούσι, αμέσως μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης που συνήλθε χθες αργά το βράδυ.

    Επιτροπή του κοινοβουλίου θα εξετάσει αν θα πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία του Μπερίσα και των πέντε βουλευτών του Dglojqatijo} Κόμματος προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη. Ο Σαλί Μπερίσα από την πλευρά δηλώνει ότι δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο άρσης της βουλευτικής του ασυλίας. "Δεν με ανησυχεί καθόλου.Είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσω κάθε επίθεση με όλες τις δυνάμεις μου", τονίζει.

    Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπεν Μπλιούσι, διέψευσε τις φήμες που έφεραν την κυβέρνηση να έχει απευθύνει τελεσίγραφο στον Σαλί Μπερίσα να εγκαταλείψει τη χώρα. "Δεν υπάρχει τελεσίγραφο, αλλά θα ήταν καλό να απομακρυνθεί από μόνος του, διότι η δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της", είπε ο κ.Μπλιούσι. Σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε στην εφημερίδα "Σέκουλι": "Δεν θα φύγω ποτέ από την Αλβανία. Η Αλβανία είναι ο δικός μου παράδεισος".

    Στο μεταξύ χθες, η Βουλή ενέκρινε αίτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να τεθούν στη διάθεση του υπουργείου ορισμένες στρατιωτικές υπηρεσίες, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Πρόκειται για την στρατιωτική αστυνομία και μια μεραρχία των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των ένοπλων οπαδών του Σαλί Μπερίσα. Στο αρχηγείο του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα, παραμένουν ακόμη 150 ένοπλοι οπαδοί, οι οποίοι διαθέτουν "ένα επικίνδυνο οπλοστάσιο", όπως είπε ο κ.Νάνο.

    Ο οπλισμός των υποστηρικτών του Μπερίσα που παραμένουν στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος, συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτόματα καλάσνικωφ, πολυβόλα, ακόμη και αντιαεροπορικά όπλα, τα οποία δεν έχουν παραδώσει στις αρχές, παρά το τελεσίγραφο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ιλίρ Τσιάνο, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι το τελεσίγραφο για την παράδοση του οπλισμού ισχύει όχι μόνο για τους ένοπλους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά για όλους τους πολίτες που κατέχουν όπλα και προειδοποιεί ότι η αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, στην περίπτωση που επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια.

    [11] ΕΠΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΩΣ ΠΙΝΟΣΕΤ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ

    Επανέρχεται σιγά - σιγά η ηρεμία στην Αλβανία αν και ο υπεύθυνος της απόπειρας πραξικοπήματος της περασμένης Δευτέρας, Σαλί Μπερίσα, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις, συνεχίζει να ρίχνει "λάδι στη φωτιά".

    Την ίδια στιγμή, η αλβανική κυβέρνηση μελετά τρόπους για να αποσπάσει από τα χέρια των 150 ένοπλων οπαδών του Μπερίσα που παραμένουν στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, τα όπλα που κατέχουν, ενώ με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες που κινήθηκαν από την Γενική Εισαγγελία και την κυβέρνηση για την άρση της ασυλίας του Μπερίσα και την προσαγωγή του σε δίκη.

    Σήμερα, λύθηκε και το μυστήριο που υπήρχε σχετικά με την 48ωρη εξαφάνιση του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, και όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Σέκουλι" τις κρίσιμες ώρες που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος, ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε καταφύγει στο βουνό "Ντάιτι" που βρίσκεται πάνω από την αλβανική πρωτεύουσα, όπου paq]leime φρουρούμενος από 300 αστυνομικούς, εθνοφρουρούς και οπαδούς του κόμματός του. Τις ώρες εκείνες προστίθεται στο δημοσίευμα, ο κ. Νάνο δεν είχε καμία επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, παρά συνομιλούσε μόνο μέσω κινητού τηλεφώνου με ορισμένους υπουργούς του.

    ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Η ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Χωρίς επεισόδια και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι νέα συγκέντρωση των οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα.

    Ιδιαίτερα επιθετικός για τον Αλβανό πρωθυπουργό, Φατός Νάνο, εμφανίστηκε και πάλι ο Σαλί Μπερίσα και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Ο κ. Μπερίσα καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του κ. Νάνο, χαρακτηρίζοντάς τον "τρομοκράτη και προδότη των εθνικών συμφερόντων".

    Ο κ. Μπερίσα αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και απηύθυνε μήνυμα προς τους οπαδούς που είχαν κατακλύσει την πλατεία, φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Κάτω ο Νάνο", "Κάτω ο κομμουνισμός", "Ο Μπερίσα πρόεδρος" κ.α.

    Αναφερόμενος στην απόφασης της εισαγγελίας των Τιράνων για άρση της βουλευτικής του ασυλίας, τόνισε ότι εάν η αλβανική Βουλή προβεί σε μια τέτοια απόφαση, "δεν θα κάνουν τίποτε απλά θα με τιμήσουν".

    Αμέσως μετά, οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία των Τιράνων "Σκεντέρμπει", με κυρίαρχο σύνθημα "Θάνατος τον Φατός Νάνο", ενώ σημειώθηκαν και κάποιες απόπειρες για τη δημιουργία επεισοδίων, που όμως με την άμεση επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων αποφεύχθηκαν.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Αρτάν Μπίζκα, το υπουργείο καταστρώνει σχέδιο για επιχείρηση εναντίον των οπαδών του Μπερίσα που παραμένουν οπλισμένοι στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Στο μεταξύ, στη νοτιοανατολική Αλβανία και συγκεκριμένα στην Κορυτσά και στην πόλη Πόγραδετς, οπλισμένες συμμορίες εισέβαλαν σε στρατιωτικές μονάδες, προσπαθώντας να κλέψουν όπλα. Τελικά όμως απέτυχε η προσπάθειά τους.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Σπαρτάκ Μπράχο, τόνισε ότι ο Μπερίσα είναι ήδη ενημερωμένος για την αίτηση της γενικής εισαγγελίας, που ζητάει την άρση της ασυλίας του Μπερίσα για να δικαστεί για απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και ότι ο κ. Μπερίσα θα πρέπει να παρουσιαστεί στην επιτροπή για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

    Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, όπως είπε, τότε η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να εξετάσει την αίτηση της Γενικής Εισαγγελίας.

    [12] ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΙΡΑΝΩΝ

    H αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία για την προσαγωγή του ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην Προέδρου της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της υποκίνησης των ταραχών της 14ης Σεπτεμβρίου, τις οποίες χαρακτήρισε "απόπειρα πραξικοπήματος".

    Η γενική εισαγγελία ζήτησε ήδη την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Σαλί Μπερίσα και πέντε βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος: του πρώην προέδρου της αλβανικής βουλής, Πιέτερ Αρμπνόρι, του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Βίλι Μιναρόλι και των βουλευτών Γιεμίν Γκιάνα, Λεονάρντ Ντέμι και Σαμπάν Μεμία, με τις κατηγορίες "της οργάνωσης και συμμετοχής σε ένοπλη εξέγερση, που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή κρατικών κτιρίων και καταστημάτων".

    Το αίτημα της εισαγγελίας διάβασε στους βουλευτές ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Σκεντέρ Γκινούσι, αμέσως μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης που συνήλθε χθες αργά το βράδυ. Επιτροπή του κοινοβουλίου θα εξετάσει αν θα πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία του Μπερίσα και των πέντε βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη.

    Στο μεταξύ χθες, η Βουλή ενέκρινε αίτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να τεθούν στη διάθεση του υπουργείου ορισμένες στρατιωτικές υπηρεσίες, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Πρόκειται για την στρατιωτική αστυνομία και μια μεραρχία των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των ένοπλων οπαδών του Σαλί Μπερίσα. Στο αρχηγείο του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα, παραμένουν ακόμη 150 ένοπλοι οπαδοί, οι οποίοι διαθέτουν "ένα επικίνδυνο οπλοστάσιο", όπως είπε ο κ. Νάνο.

    Ο οπλισμός των υποστηρικτών του Μπερίσα που παραμένουν στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος, συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτόματα καλάσνικωφ, πολυβόλα, ακόμη και αντιαεροπορικά όπλα, τα οποία δεν έχουν παραδώσει στις αρχές, παρά το τελεσίγραφο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ιλίρ Τσιάνο, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι το τελεσίγραφο για την παράδοση του οπλισμού ισχύει όχι μόνο για τους ένοπλους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά για όλους τους πολίτες που κατέχουν όπλα και προειδοποιεί ότι η αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, στην περίπτωση που επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια.

    ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, ο Σαλί Μπερίσα υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση εξαιτίας των πιέσεων που δέχθηκε από τις ΗΠΑ.

    Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ, σε δημοσίευμά της παρομοιάζει τον Μπερίσα με τον Πινοσέτ και προβάλλει πρωτοσέλιδα δήλωση του Φάτος Νάνο, ο οποίος διαψεύδει φήμες που τον φέρουν να παραιτείται. "Η παραίτηση θα ήταν μεγάλη προδοσία στον αλβανικό λαό που με εμπιστεύτηκε", τονίζει ο Νάνο.

    Τέλος, έγινε γνωστό σήμερα και οι οικονομικές συνέπειες των καταστροφών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Ο υπουργός Οικονομικών Αρμπεν Μαλάι, εκτίμησε ότι το ύψος των ζημιών υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Ακόμη, έγινε γνωστό ότι ο τραγικός απολογισμός των τελευταίων ημερών είναι επτά νεκροί και πενήντα τραυματίες.

    [13] ΝΑΝΟ: "Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ"

    "Καθαρό πραξικόπημα" χαρακτηρίζονται - σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αλβανική κυβέρνηση - τα γεγονότα που προκάλεσαν οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα τη Δευτέρα.

    Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος με τον κ. Μπερίσα, εφόσον οι οπαδοί του δεν παραδώσουν τον οπλισμό που κατέχουν, ενώ επισημαίνεται ότι "για εκείνους που θα παραδώσουν τα όπλα και απομακρυνθούν από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν θα υπάρξουν κυρώσεις, διαφορετικά θα εφαρμοσθεί ο νόμος".

    Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση ζήτησε την κατανόηση της Διεθνούς Κοινότητας σχετικά με τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα για την αποκατάσταση της τάξης, "μετά το πραξικόπημα, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα, αφού οι οπαδοί του Μπερίσα δεν έχουν παραδώσει τα όπλα".

    Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, κατηγόρησε τον Μπερίσα ότι ήταν "ο εμπνευστής και οργανωτής του πραξικοπήματος, που ήταν μια εγκληματική πράξη".

    "Η ευθύνη που φέρει ο Μπερίσα, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ίδιος δεν κατήγγειλε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τη βία εναντίον των θεσμών του αλβανικού κράτους", σημείωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

    Σε ερώτηση εάν ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος θα συλληφθεί ή όχι, ο κ. Νάνο είπε: "Εγώ δεν είμαι ούτε Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, ούτε πρόεδρος της Βουλής, ούτε υπουργός Δημόσιας Τάξης για να δώσω αυτήν την απάντηση. Είμαι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και ζητώ να εφαρμοστεί ο νόμος".

    Οσον αφορά το τελεσίγραφο της αλβανικής κυβέρνησης προς τους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος να παραδώσουν τα όπλα, ο κ. Νάνο σημείωσε ότι "σήμερα το πρωί έληξε η προθεσμία του τελεσιγράφου που απηύθυνε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και από εκεί και έπειτα οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να εφαρμόσουν το νόμο", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου παραμένουν οπλισμένοι οπαδοί του Μπερίσα.

    Στην ερώτηση ποια είναι η απάντησή του στο αίτημα του Μπερίσα ότι δεν προσέρχεται σε διάλογο, εφόσον αυτός δεν παραιτηθεί, ο κ. Νάνο με ειρωνεία είπε ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι "με το Νάνο ή χωρίς το Νάνο" και πρόσθεσε: "Ο Νάνο είναι ο νόμιμος πρωθυπουργός της Αλβανίας και έχω μηνύματα μέσα από τη χώρα και από τη Διεθνή Κοινότητα ότι είμαι ο αναγνωρισμένος νόμιμος πρωθυπουργός".

    [14] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΙΡΑΝΩΝ

    Όπως έγινε σήμερα γνωστό, κατά τις ταραχές της Δευτέρας στα Τίρανα, ένοπλοι προσπάθησαν, χωρίς όμως αποτέλεσμα, να καταλάβουν το τελωνείο της Κακαβιάς και το αεροδρόμιο του Ρίνας, κατόρθωσαν να καταλάβουν και να λεηλατήσουν τις κεντρικές αποθήκες κρατικών αποθεμάτων στην τοποθεσία Λούντρα κοντά στα Τίρανα, απείλησαν τη Διοίκηση Αστυνομίας του Νομού Φίερι ζητώντας να παραδώσει τα όπλα και τέλος, απέκλεισαν πάλι το δρόμο κοντά στο χωριό Λαζαράτι, στο Αργυρόκαστρο. Τα παραδείγματα αυτά, οι Σοσιαλιστές τα αναφέρουν για να στηρίξουν τις κατηγορίες τους ότι τα γεγονότα της Δευτέρας έγιναν βάσει καλά μελετημένου σχεδίου.

    Σύμφωνα με τις εφημερίδες "Κόχα Γιον" και την Gazeta Shqiptare, το βράδυ της Δευτέρας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Περικλή Τέτα, καθώς επέστρεφε στο Γραφείο του στο κέντρο των Τιράνων μετά από μήνυμα που απηύθυνε στο λαό μέσω της κρατικής Τηλεόρασης, έπεσε σε ενέδρα ενόπλων που άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του. Οι σωματοφύλακές του ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα ένας από τους δράστες να τραυματιστεί και αργότερα να πεθάνει. Η "Κόχα Γιον" γράφει ότι και ο Πρωθυπουργός Νάνο με τη συνοδεία του τη Δευτέρα αργά το βράδυ δέχθηκε πυρά αγνώστων κοντά στα Τίρανα.

    [15] Α. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΒΙΑ

    Τραγικά χαρακτήρισε τα γεγονότα της Δευτέρας στα Τίρανα, ο ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στην αλβανική πρωτεύουσα, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη θέση της Διεθνούς Κοινότητας ότι "καταδικάζει τη βία και δεν θα υποστηρίξει καμία κυβέρνηση που έρχεται στην εξουσία μέσω της βίας".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αφού πρώτα ξεπεραστεί η κρίση μπορεί να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για δημιουργία καλύτερου κλίματος και βελτίωση της διακυβέρνησης.

    Σχετικά με τη συνάντηση που είχαν οι αντιπρόσωποι των διεθνών οργανισμών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο κ. Μεϊντάνι αποκάλεσε τα γεγονότα "πραξικόπημα" και τόνισε ότι ειναι αδύνατο να προσέλθει σε διάλογο με τα κόμματα που φέρουν ευθύνη για τα γεγονότα.

    Επίσης, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, πρέσβης Νταν Εβερτς, καταλογίζει ευθύνες στην αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στο Δημοκρατικό Κόμμα για όσα συνέβησαν στα Τίρανα την Κυριακή και τη Δευτέρα.

    [16] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης στα Ηνωμένα Έθνη και ο διπλωματικός πυρετός σε όλα τα επίπεδα είναι ιδιαίτερα έντονος αν κρίνει κανείς πως τα θέματα που απασχολούν το διεθνές προσκήνιο δεν είναι λίγα.

    Παρ' όλα αυτά με ιδιαίτερη αισιοδοξία φαίνεται να ατενίζουν τις προσεχείς συναντήσεις, τα μέλη της μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη.

    Το γεγονός πως η ένταξη της Κύπρου είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Γενική Συνέλευση, θεωρείται ιδιαίτερα θετικό, μια και είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σαν θέμα προτεραιότητας στην ατζέντα της Ε.Ε.

    Δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης του προέδρου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ο Πρέσβης της Κύπρου της μόνιμης αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, Σώτος Ζακχαίος. Άλλωστε ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης αποχωρεί από τις ΗΠΑ στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς έρχεται στις 29!

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ έχουν δυσαρεστήσει τις αραβικές χώρες.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς "ποντάρει" στην ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίου των οργανισμών ισλαμικών κοινοτήτων που θα πραγματοποιηθεί στα ΗΕ στις 2 Οκτωβρίου. Εκεί ίσως προσπαθώντας να dgliouqc^sei εντυπώσεις θα επιχειρήσει να αναβαθμιστεί η "μουσουλμανική κοινότητα της Κύπρου" σε αναγνωρισμένο μέλος του Οργανισμού Ισλαμικών κοινοτήτων.

    Παρόλα αυτά, η δυσφορία των αραβικών κρατών (Ιράν, Λιβύη, Αλγερία, Λίβανο, Συρία, Ανεξάρτητοι) προς την Τουρκία ίσως δυσκολεύουν την προσπάθειά του αυτή.

    Προβληματισμό προκαλεί ωστόσο, η απουσία συνάντησης του προέδρου Κληρίδη με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ή τη Μαντλίν Ολμπράιτ. Η μόνη επίσημη επαφή του, σύμφωνα πάντοτε με το μέχρι τώρα διαμορφωμένο πρόγραμμά του είναι αυτή με τον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε. Κόφι Ανάν και η δεξίωση προς τιμή των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στην προώθηση της συνεργασίας της πολεμικής βιομηχανίας Βρετανίας- Τουρκίας, αποσκοπεί η συμφωνία που υπέγραψε στην Αγκυρα ο Βρετανός υφυπουργός Αμυνας, Τζωρτζ Ρόμπερτσον.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Ρόμπερτσον, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα επιτρέψει την πώληση όπλων μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, απέφυγε να δηλώσει τι θα έπρατε η χώρα αν τα όπλα που θα πωληθούν στην Αγκυρα χρησιμοποιηθούν, ενδεχομένως, εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών, λέγοντας ότι "κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά".

    Η Τουρκία σχεδιάζει να διαθέσει για την άμυνά της μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια κονδύλιο ύψους 150 δισ. δολαρίων και σύμφωνα με το BBC, βρετανικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε διάφορους διαγωνισμούς για την πωληση, μεταξύ άλλων στην Τουρκία, 1000 αρμάτων μάχης και έξι φρεγατών.

    Ο κ.Ρόμπερτσον αναφέρθηκε και στο κυπριακό επαναλαμβάνοντας, ότι η χώρα του προσπαθεί να επιτύχει την αναβολή ή και τη ματαίωση ακόμα της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο. Καταλήγοντας εξέφρασε την προθυμία της Βρετανίας να εποπτεύσει τη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Κύπρο αν, όπως είπε, συμφωνήσουν με την πρόταση αυτή η Ελλάδα και η Τουρκία.

    [18] ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 43,3% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έκθεση της Κρατικής Στατιστικής Επιτροπής.

    Η αύξηση των τιμών υπερδιπλασίασε το ποσοστό του πληθωρισμού, το οποίο τους πρώτους οχτώ μήνες του 1998 ανέρχονταν στο 20% και τον Αύγουστο στο 15%, ενώ το 1997 στο 11%.

    Το ρούβλι επανέκτησε ορισμένη από την αξία του αυτή την εβδομάδα, καθώς η κεντρική τράπεζα και οι ιδιωτικές ενήργησαν έτσι ώστε να στηρίξουν τη μονάδα του. Ε.Ρ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Wednesday, 16 September 1998 - 21:09:56 UTC