Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-18

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 18 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ
  • [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΟΤΣΑΚΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [06] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
  • [07] Ε.Ε: 45.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΠΑΛΕ ΝΤΕ ΣΠΟΡ
  • [09] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ: "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [11] ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΕΣ Ε.Ε.,ΟΑΣΕ ΚΑΙ Σ.τ.Ε. ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [12] Η ΡΩΜΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ
  • [13] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
  • [14] ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΑ Ο ΤΖΕΜ
  • [15] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΒΟΝΝΗΣ
  • [16] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
  • [17] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των Ισραηλινών της Αμερικής, ενώ στη 1 το μεσημέρι (8 το βράδυ ώρα Ελλάδας), θα παραθέσει γευμα σε αρχηγούς αντιπροσωπειών κρατών, σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης. Επίσης, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ελληνο - αμερικανό επιχειρηματία, κ. Τσαγκόπουλο, προσωπικό φίλο και υποστηρικτή του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

    Η χθεσινή βραδιά του υπουργού Εξωτερικών έκλεισε με ένα δείπνο στο οποίο παρακάθησαν οι υπεύθυνοι του πανεπιστημίου "Κολούμπια". Ειχε προηγηθεί μια ουσιαστική και περιεκτική ομιλία του κ. Πάγκαλου στην αίθουσα "Ροτόντα" του πανεπιστημίου της SΚολούμπια", με θέμα την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το μέλλον που προδιαγράφεται.

    Την ομιλία του κ. Πάγκαλου παρακολούθησαν επιφανείς ομογενείς, ενώ αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας, οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, αλλά και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες.

    Όσον αφορά τη συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος θα τοποθετηθεί αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες μάλλον στην Ουάσιγκτον, όπου θα μεταβεί ο κ. Πάγκαλος για λίγες ώρες. Οσον αφορά τη συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Γκρόσμαν, αυτή θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 24 Σεπτεμβρίου. Σήμερα αναμένεται να αφιχθεί στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης συνοδευόμενος από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του νησιού, τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Αναμένεται ότι θα υπάρξει συνάντηση της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας για να προετοιμαστεί το έδαφος για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ δεν αποκλείουν να υπάρξει μια συνάντηση του κ. Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, "για να σπάσει ο πάγος". Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο με μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι (όπως έχει μεταδώσει το πρακτορείο Ανατολή), να προωθήσει την πρόταση του κ. Ντενκτάς για εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας - η οποία έγινε ενώ βρισκόταν στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ - ώστε να λάβει μορφή εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών. Πρόθεση του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Βολκάν Βουράλ, είναι να κυκλοφορήσει επιστολή, η οποία θα περιλαμβάνει τη δέσμη προτάσεων του κ. Ντενκτάς στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη συνέχεια αυτή η επιστολή να καταχωρηθεί ως έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι "η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε δυσχερή θέση με αυτές τις προτάσεις". Ομως, αυτή η περίφημη "συνομοσπονδία" δε συμπεριλαμβάνεται σε κανενα έγγραφο ή ντοκουμέντο του ΟΗΕ. Η Τουρκία αναμένει τις αντιδράσεις στην πρόταση Ντενκτάς, από τη διεθνή κοινή γνώμη, την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Η αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ειδικότερα του Στέητ Ντιπάρτμεντ στην πρόταση αυτή, τουλάχιστον στο επίσημο κείμενο που εξέδωσε το Στέητ Ντιπάρτμεντ στις 2 Σεπτεμβρίου, τονίζει ότι "εξετάζουμε την πρόταση. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που συμφωνήθηκε το 1977 και το 1979 με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, ώστε να φέρουμε και τις δύο πλευρές σε μια διαδικασία διαλόγου για την επίτευξη αυτού του στόχου. Συνιστούμε στα δύο μέρη να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα κεντρικά θέματα της κυπριακής διαμάχης και να προετοιμαστούν για συνολικές διαπραγματεύσεις. Δεν νομίζουμε ότι εξυπηρετεί κανένα σκοπό να συζητούμε τις διάφορες προτάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ele_r συνεχίζουμε να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας - μέσω σιωπηλής διπλωματίας - στην επίτευξη μιας διευθέτησης του Κυπριακού".

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ

    Σε συστράτευση κάλεσε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Σημίτης σκιαγραφώντας τους κύριους κατευθυντήριους άξονες της πολιτικής που χαράζει και εφαρμόζει το κυβερνών κόμμα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνίας.

    "Εχουμε όμως προπαντός πολιτική υποχρέωση να διαμορφώσουμε ένα ΠΑΣΟΚ της πρωτοπορίας στις πολιτικές εξελίξεις και στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και στην κοινωνία, στις ιδέες που εκφράζει και διαχέει στην παραγωγή πολιτικής, στην καθημερινή εφαρμογή στους χώρους δουλειάς, στη δημιουργία κοινωνικών προτύπων που αναγνωρίζονται και καταξιώνονται στην κοινή γνώμη. Για ένα ΠΑΣΟΚ της πρωτοπορίας στην κοινωνία δούλεψε και πάλεψε ο Ανδρέας Παπανδρέου, για ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ σας καλώ και εγώ. Ο στόχος όλων μας για μια ισχυρή Ελλάδα, για μια ισχυρή κοινωνία της ελευθερίας, της δημιουργίας, της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης περνούν μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Από ένα ΠΑΣΟΚ που είναι ενωμένο και δυνατό".

    "Ζούμε σε ένα οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στην ελευθερία της ατομικής πρωτοβουλίας. Για μερικούς η καλή λειτουργία της κοινωνίας εξαντλείται στην καλή λειτουργία της αγοράς. Δεχόμαστε την αρχή της οικονομικής ελευθερίας των ατόμων. Τη θεωρούμε πολύτιμη. Εξίσου όμως κατηγορηματικά απορρίπτω την ανακήρυξη της αγοράς σε αποκλειστική και απόλυτη αρχή κοινωνικής οργάνωσης: Η αγορά, όταν λειτουργεί ομαλά, χωρίς εκμεταλλευτικά μονοπώλια και χωρίς τους πανικούς της κερδοσκοπίας, είανι εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο παραγωγής πλούτου. Εκείνο που δεν παράγει είναι αρχές και αξίες κοινωνικής συμβίωσης, μακροπρόθεσμες επιλογές για τη διαμόρφωση της κοινωνίας", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    "Μάταια", συνέχισε ο κ. Σημίτης, "θα αναζητήσουμε στην αγορά την επιχείρηση που παράγει κοινωνικούς στόχους, το μαγαζί που πουλάει κοινωνική αλληλεγγύη, εθνική συνείδηση, πολιτισμική ταυτότητα. Αυτά που δημιουργούμε στο χώρο της πολιτικής και της πνευματικής ζωής του τόπου. Αυτά τα δημιουργούμε με θεσμούς, όπου κινητήριος μοχλός δεν είναι και δεν μπορεί να είναι το κέρδος, αλλά οι αξίες, η αντίληψη ζωής, για μας τους σοσιαλιστές η κοινωνική αλληλεγγύη και η ισότητα των πολιτών". Αναφερόμενος σε διάφορα σχόλια τόνισε ότι "πολλές φορές διάφοροι σχολιαστές, που καλόπιστα ή κακόπιστα ερμηνεύουν την προσοχή που δίνουμε σήμερα στην οικονομική πορεία της χώρας ως αποδοχή από μέρους μας της ολοκληρωτικής, της άκριτης κυριαρχίας της αγοράς. Χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως "οι αγορές χειροκροτούν την κυβερνητική πολιτική". Οι αγορές δεν υπάρχουν ούτε ενδιαφέρονται να χειροκροτούν κανέναν. Υπάρχουν για να γίνονται αγοραπωλησίες προϊόντων, οχι για να απονέμονται εκεί εύσημα σε πολιτικούς. Τα μόνα χειροκροτήματα που οφείλει να επιδιώκει μια δημοκρατική pokitij^ ηγεσία είναι εκείνα που εκφράζονται με τη ψήφο του λαού. Αυτά τα χειροκροτήματα ασφαλώς τα επιδιώκουμε. Θα τα πετύχουμε, όχι γιατί υποταχθήκαμε στην κυριαρχία των αγορών, αλλά γιατί επιδιώκουμε τη σωστή και αποδοτική λειτουργία τους, ώστε πάνω στη βάση αυτή να θεμελιώσουμε μια πληρέστερη απασχόληση, μια μονιμότερη ευημερία, μια στέρεη κοινωνική πολιτική, μια ισχυρή εθνική υπόσταση. Αυτός είναι ο στόχος μας, η ευημερία των πολιτών, η κοινωνική δικαιοσύνη, η Ελλάδα με φωνή και παρουσία".

    Αναφερόμενος στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ, λέγοντας ότι "είμαι βέβαιος ότι οι Αθηναίοι, οι Πειραιώτες, οι Θεσσαλονικείς πολίτες δεν θα παραπλανηθούν από την ψευδεπίγραφη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, ούτε στα δύο μητροπολιτικά κέντρα, ούτε στις άλλες Νομαρχίες της χώρας. Οι προοδευτικές απόψεις, ιδέες, προτάσεις και λύσεις θα είναι οι πραγματικοί νικητές και αυτών των εκλογών".

    Οσον αφορά το 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης είπε ότι "θα είναι ένα βαθύτατα ιδεολογικό και πολιτικό συνέδριο. Για να καθορίσουμε την σοσιαλιστική στρατηγική και πρότασή μας, για να διασφαλίσουμε την πρωτοπορία του ΠΑΣΟΚ και των θέσεών του στην ελληνική κοινωνία".

    "Στην πορεία προς το συνέδριο ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος. Να κυριαρχήσει η λογική των συσχετισμών, η αντιπαράθεση ομάδων, οι προσωπικοί ανταγωνισμοί. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα αρνητική. Οσοι αντιλαμβάνονται το συνέδριο ως μέσο να κερδίσουν εξουσίες και προβολή, να επιτύχουν προσωπικούς ανταγωνισμούς, να εκκαθαρίσουν λογαριασμούς αντιμάχονται τις αξίες μας. Αντιμάχονται την αλληλεγγύη και συλλογικότητα που οφείλει να χαρακτηρίζει ένα σοσιαλιστικό κόμμα", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    "Ηρθε η ώρα για να δείξουμε ότι είμαστε πιο μπροστά από την κοινωνία, ότι ανοίγουμε δρόμους, ότι τολμούμε. Να ανοίξουμε τις πόρτες μας στην κοινωνία, για να μας αγκαλιάσει η κοινωνία. Να ακούσουμε τη φωνή της, γιατί για αυτήν δίνουμε μάχες, οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον. Να φτιάξουμε με αυτήν την κοινωνία, την κοινωνία των πολιτών, τη νέα εποχή της ισχυρής Ελλάδας, των ισχυρών δεσμών μιας πραγματικής κοινωνικής συνοχής".

    "Δεν τον ενδιαφέρουν τον πολίτη τα παραπολιτικά. Τον πολίτη ενδιαφέρει, αν βρισκόμαστε εκεί που κρίνεται η ανάπτυξη, εκεί που παίζεται η βελτίωση των συνθηκών ζωής, αν χτυπάει η καρδιά μας στους ρυθμούς που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Αυτό οφείλουμε να προσέξουμε. Το ΠΑΣΟΚ του αύριο, της νέας εποχής δεν μπορεί παρά να είναι ένα ΠΑΣΟΚ των πάγιων αρχών του Σοσιαλισμού. Της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας των ευκαιριών, της δημιουργίας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, των ανοιχτών οριζόντων, αλλά συγχρόνως και ένα ΠΑΣΟΚ της αταλάντευτης υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων μας. Στο χέρι μας είναι να το ξεκινήσουμε όλοι μαζί και θα το πετύχουμε", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδης από την πλευρά του υποστήριξε ότι αυτή η εποχή είναι ανάγκη να τελειώσει με μόνο κριτήριο τη νέα συλλογικότητα του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα συμμετέχουν |koi, γιατί η αντιπαλότητα του "παλιού" με το "νέο" έχασε τα πολιτικά της χαρακτηριστικά και μεταβλήθηκε σε μάχη χαρακωμάτων.

    Ο κ. Σκανδαλίδης πρόσθεσε ότι "η ριζική αλλαγή που έχει ανάγκη αυτο το ΠΑΣΟΚ΄, οικοδομείται μέσα από μία ενότητα των δυνάμεων μας, ένας τέτοιος στόχος όμως είναι αδύνατο να επιτευχθεί με το βλέμμα προς τα πίσω, αλλά επιτυγχάνεται πάνω στο έδαφος της νέας πραγματικότητας.

    Τέλος στην ομιλία του ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα του 5ου Συνεδρίου, σύμφωνα με το οποίο, ο χρόνος διεξαγωγής είναι 18-21 Μαρτίου 1999, ενώ ο προσυνεδριακός διάλογος θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα.

    [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Τα νομοσχέδια για τις διαρθρωτικές αλλαγές στα ΕΛΤΑ, τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ) παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης στη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, με τις αλλαγές στα ΕΛΤΑ θα επιχειρηθεί η οργάνωση της ταχυδρομικής αγοράς, ενώ στον ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες ο εξορθολογισμός τους και η αύξηση της παραγωγικότητας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 1998 θα ψηφιστούν στη Βουλή τα εν λόγω νομοσχέδια.

    Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός ενωμέρωσε για τις εξελίξεις στην Αλβανία, στη διεθνή οικονομική κρίση, λέγοντας πως οι δυτικές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να βρουν λύσεις, καθώς και για την ομιλία του την προσεχή Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στην Καλλιθέα.

    Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν υπάρχει γραπτή πρόσκληση του Μεσούτ Γιλμάζ προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για συνάντηση στη Διάσκεψη των ηγετών χωρών της Ν.Α. Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ο κ. Ρέππας είπε ότι υπάρχει μόνο η επίσημη πρόσκληση για συμμετοχή στις εργασίες της Διάσκεψης και σηεμίωσε πως είναι πιθανό να συναντηθεί ο κ. Σημίτης με τον Τούρκο ομόλογο του, στο περιθώριο της Διάσκεψης, όπως και με άλλους ηγέτες.

    [04] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΟΤΣΑΚΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ

    Παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου και του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και Κώστα Σκανδαλίδη, η εσωκομματική αντιπολίτευση έδωσε το "στίγμα" των προθέσεών της σήμερα το βράδυ στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος. Οι Αναστάσιος Κοτσακάς και Παντελής Οικονόμου πήραν το λόγο αμέσως μετά τον κ. Σκανδαλίδη για να απαντήσουν στον Πρωθυπουργό. Και οι δύο δήλωσαν διαφωνία για την ημερομηνία που επιλέχθηκε να γίνει το Συνέδριο.

    Ο κ.Κοτσακάς αμφισβήτησε τη διάθεση για ενότητα των "εκσυγχρονιστών" και υποστήριξε ότι με την πρόταση για διεξαγωγή του Συνεδρίου τον Μάρτιο, η παράταξη οδηγείται εκ των πραγμάτων σε σύγκρουση, κάτι για το οποίο δεν θέλει με την ψήφο του να epijuq~sei. "Ας αναλάβετε την ευθύνη", - είπε - κάνοντας έτσι σαφές πως στην αυριανή ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, η ομάδα Τσοχατζόπουλου θα απέχει ή θα δώσει "λευκή" ψήφο. Κατά βούληση προφανώς.

    Ο κ.Οικονόμου παρομοίωσε το Συνέδριο με "φρενοκομείο" του οποίου οι πόρτες αν ανοίξουν "θα μπούμε όλοι μέσα και δεν θα μείνουμε θεατές". Ζήτησε να αποφευχθεί η "ρήξη" που πυροδοτεί το Εκτελεστικό Γραφείο με την "χειρότερη" πρόταση που έχει κάνει ως τώρα και πρότεινε το Συνέδριο να γίνει τον Δεκέμβριο, ή, μετά τις Ευρωεκλογές. Με το ίδιο σώμα που έχει αποφασισθεί, ως "έκτακτο"!

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Συνάντηση με το Μεσούτ Γιλμάζ για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα έχει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής σε ξενοδοχείο του Βοσπόρου. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Τούρκου πρωθυπουργού με την ευκαιρία της επίσκεψης του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη.

    Μετά τον καθορισμό της συνάντησης του με τον κ.Γιλμάζ, ο κ.Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, τους οποίους και ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού.

    [06] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

    Προπαρασκευαστική συνάντηση νέων από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, πραγματοποιείται από σήμερα έως και τις 22 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Κέντρο Νεολαίας "Ολυμπος" στον Πλαταμώνα. Στη συνάντηση συμμετέχουν 15 εκπρόσωποι κυβερνήσεων αρμόδιοι για θέματα νεολαίας από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία και την Κροατία, καθώς και 100 εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων των χωρών αυτών και για πρώτη φορά και της Τουρκίας.

    Σκοπός της συνάντησης είναι η προετοιμασία της "Εβδομάδας Νεολαίας" που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 1999, στον ίδιο χώρο. Η πρωτοβουλία αυτή της Γενικής Γραμματείας εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσης 1998-99, που υιοθετήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα νεότητας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της πολυμερούς συμφωνίας για θέματα νεολαίας, που υπεγράφη το Μάρτιο του 1998.

    Η "Εβδομάδα Νεολαίας" θα αποτελέσει ένα νεανικό πολιτισμικό φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετάσχουν 3.000 νέοι και θα πλαισιωθεί από μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων, όπως ομάδες εργασίας με διάφορες θεματικές, ανοιχτά φόρα, καλλιτεχνικά εργαστήρια, οπτικοακουστικά μέσα, εκθέσεις, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας και των σχέσεων των νέων, ως συμβολή στη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων, την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [07] Ε.Ε: 45.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Ο αριθμός των νεκρών που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στις 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιστοιχεί στις 45.000 ανά έτος, ενώ συγκριτικά με τα προηγούμενα έξι χρόνια έχει μειωθεί κατά περίπου 14%, δήλωσε ο Επίτροπος της Ένωσης για θέματα Μεταφορών, Νιλ Κίνοκ, σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

    Η χώρα μας κατέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας σε τροχαία δυστυχήματα, μετά την Πορτογαλία, καθώς, εάν υπολογίσει κανείς ότι ο μέσος όρος δυστυχημάτων για ένα εκατομμύριο άτομα είναι 119, για την Ελλάδα φτάνει τους 195 και για την Ποσρτογαλία τους 217. Ο κ.Κίνοκ τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν τις νομοθεσίες που αφορούν στη ζώνη ασφαλείας για τους επιβάτες αυτοκινήτων και στα κράνη για τους οδηγούς μηχανής. Ε.Ρ.

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΠΑΛΕ ΝΤΕ ΣΠΟΡ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στο Παλέ ντε Σπορ. Η ομιλία του θα γίνει στις 8 το βράδυ και ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να ρίξει το κύριο βάρος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Η ομιλία Καραμανλή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα γίνουν στο πάρκο της νέας παραλίας, μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Περιλαμβάνουν συναυλίες, χάπενιγκ και συζητήσεις με υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες.

    [09] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Ξεκινούν από τη Δευτέρα τα εκπαιδευτικά προγράμματα επισκέψεων σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις εκθέσεις της Βουλής των Ελλήνων, που θα είναι πλέον ανοιχτές για τους ιδιώτες μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις σχολικές αργίες. Τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο να φέρουν σε επαφή τους μαθητές με την ιστορία της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης και τους αγώνες του Ελληνισμού για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, καθώς και κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Εκθέσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν στη Βουλή, μεταξύ άλλων, είναι η "Έκθεση Ιστορικών Αντικειμένων της Νεότερης Ελλάδας για τα 150 χρόνια Συνταγματικού βίου" και "Ρήγας Φεραίος-Βελεστινλής, 200 χρόνια από το θάνατό του και Διονύσιος Σολωμός, 200 χρόνια από τη γέννησή του".

    Στοιχεία σχετικά με την προσέλευση του κοινού στις εκθέσεις της Βουλής, δείχνουν ότι, μέχρι τις 31 Αυγούστου, οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 450.000.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ: "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Η αλβανική Βουλή είπε σήμερα "ναι" στην άρση της ασυλίας του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα. Ο πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής ψηφοφορίας, Νικόλ Λέσι, μετά από τη ψηφοφορία ανακοίνωσε ότι στο σύνολο των 113 βουλευτών που ήταν παρόντες, 108 τάχθηκαν υπέρ της άρσης της ασυλίας, κανένας βουλευτής δεν ψήφισε κατά, δεν υπήρξε αποχή, ενώ υπήρξαν μόνο πέντε άκυρα ψηφοδέλτια.

    Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της αλβανικής Βουλής παρευρέθησαν οι βουλευτές του συνασπισμού των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και μόνο δύο ανεξάρτητοι βουλευτές οι Νικόλ Λέσι και Μαξίμ Χασάνι. Κανένας βουλευτής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παραβρίσκονταν στη σημερινή συνεδρίαση. Σε αποκλειστική δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επεσήμανε ότι "αναμενόταν αυτή η ομόφωνη απόφαση της Βουλής, εφόσον αυτή καταδίκασε το πραξικόπημα, χαρακτηρίζοντας τον Μπερίσα ως οργανωτή του πραξικοπήματος".

    Στην ερώτηση αν υπήρξαν πιέσεις τις τελευταίες ημέρες από τη Διεθνή Κοινότητα για αλλαγή στάσης στο θέμα της άρσης της ασυλίας του κ. Μπερίσα, ο κ. Μίλο διευκρίνισε ότι "από τη Διεθνή Κοινότητα δεν υπήρξαν πιέσεις, αλλά εκφράστηκε ενδιαφέρον και ανησυχία. Οχι ανησυχία για την τύχη του Μπερίσα, αλλά ανησυχία για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στην Αλβανία".

    [11] ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΕΣ Ε.Ε.,ΟΑΣΕ ΚΑΙ Σ.τ.Ε. ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Με υψηλού επιπέδου παρουσίες στα Τίρανα εκδηλώνεται το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία.

    Αύριο φθάνουν στην αλβανική πρωτεύουσα ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκαγκ Σιούσελ, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι, ως προεδρεύων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

    Θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι και τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο, από τους οποίους θα ενημερωθούν για τα επεισόδια, που σημειώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας και θα συνεκτιμήσουν την κατάσταση, που διαμορφώνεται.

    Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών και οργανισμών προβληματίζονται , ωστόσο, για το γεγονός, αν πρέπει να συναντηθούν και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, ο οποίος κατηγορείται από την κυβέρνηση, ως ο υποκινητής του πραξικοπήματος, που επιχειρήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση, να αγνοήσουν την απόφαση της αλβανικής βουλής να άρει την βουλευτική ασυλία του Μπερίσα, ούτε βέβαια να την ακυρώσουν πολιτικά, δεχόμενοι να συναντηθούν μαζί του. Εάν τελικά, θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, θα apovasiste_ αύριο.

    [12] Η ΡΩΜΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ

    H ιταλική κυβέρνηση φέρεται ότι αίρει την εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλλε την κυβέρνηση των Τιράνων και η οποία εκφράστηκε με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τη συμβολή της Ιταλίας στην ανόρθωση του κατεστραμμένου αλβανικού κράτους.

    Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην εμπιστευτική εβδομαδιαία ιταλο-αγγλική έκδοση "Italian Outlook", η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε στο εξής να διατηρεί επαφές μόνο με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, γεγονός που καταδεικνύει την άρση της εμπιστοσύνης της προς το πρόσωπο του Φάτος Νάνο.

    Οι εξελίξεις στην Αλβανία και ο κίνδυνος μιας νέας αποσταθεροποίησης στη γειτονική χώρα απασχόλησαν και το ιταλικό κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, μιλώντας από του βήματος της Βουλής στην "ώρα του πρωθυπουργού" επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση πολιτικής λύσης μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών στην Αλβανία. Ο Πρόντι διαμήνυσε ότι πρέπει να ξεπεραστεί η ένταση και να εκτονωθεί η κρίση διαφορετικά, προειδοποίησε ότι θα καταστεί δύσκολη η συνέχιση της παροχής βοήθειας από την Ιταλία προς την Αλβανία. Επισήμανε επίσης, ότι η σημερινή κρίση διαφέρει από την περσινή, τονίζοντας ότι τα θεσμικά όργανα στην Αλβανία λειτούργησαν, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι "πλησιάζει η στιγμής της αποκατάστασης της τάξης στη χώρα".

    Η κλιμάκωση της έντασης στην Αλβανία -εν αναμονή της απόφασης του κοινοβουλίου για την άρση ή μη της ασυλίας του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα- και οι θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου της Ιταλίας στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται, βρίσκονται στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας του ιταλικού τύπου, που προβάλλει τα γεγονότα με τίτλους όπως: "Μπερίσα: τη φυλακή δεν τη φοβάμαι", "Ο Μπερίσα δεν συνθηκολογεί, ο αγώνας συνεχίζεται", "Στα Τίρανα οι δικαστές απειλούν με φυλάκιση τον πρώην Πρόεδρο".

    Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε ανάλυση της εφημερίδας "Corriere della Sera", στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "η Ρώμη προβληματίζεται για τις ταραχές στα Τίρανα και δεν αποκλείει το γεγονός η δολοφονία τους στελέχους της αλβανικής αντιπολίτευσης, Αζέμ Χαϊντάρι, να έχει υποκινηθεί από το Βελιγράδι".

    [13] ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

    Οι διευθυντές και οι αρχισυντάκτες αμερικανικών εφημερίδων εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας με αφορμή το Ζ΄ διεθνές δημοσιογραφικό συνέδριο διοργανώνει από αύριο ως τη Δευτέρα στη Κωνσταντινούπολη η Παγκόσμια Ένωση Συμβουλίων Τύπου.

    Στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι η συμβολή στη διεύρυνση της ιδέας της υπευθυνότητας και της ελευθερίας της έκφρασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Στο συνέδριο έχουν δηλώσει συμμετοχή 220 δημοσιογραφοι από 30 w~qer του κόσμου, ενώ στη θεματολογία του περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων οι ενότητες "Η ιδιωτική ζωή και η ελευθερία της έκφρασης" και "Η δημοσιογραφία σε κλίμα πολέμου και έντασης". Στη διάρκεια του συνεδρίου οι μετέχοντες θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να δημιουργηθεί ένας διεθνής κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

    Ωστόσο ο Σύλλογος Αρχισυντακτών Αμερικανικών Εφημερίδων (ASNE) χαρακτηρίζει το συνέδριο "εχθρικό προς την ελευθερίας του τύπου" διότι , όπως υποστηρίζει, αποσκοπεί να διαμορφώσει ένα παγκόσμιο κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. O Lee Stinnett, εκτελεστικός διευθυντής του ASNE με επιστολή στον Οκτάϊ Εκσί, πρόεδρο του Συμβουλίου Τύπου Τουρκίας, τονίζει ότι στόχος του συνεδρίου φαίνεται να είναι "η εφεύρεση ενός ακόμη σκληρού κολάρου για τον Τύπο" και ότι δεν έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια οι προθέσεις της ομάδας του κ. Εκσί. Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι " η επίδοση της τουρκικής κυβέρνησης σε θέματα καταπίεσης είναι αβυσσαλέα" και ότι οι Ενώσεις των ΜΜΕ στην Τουρκία θα πρέπει να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στην απελευθέρωση των φυλακισμένων δημοσιογράφων.

    Ο πρόεδρος της ASNE Edward Seaton από την πλευρά του επισημαίνει ότι προφανώς η ομάδα του κ. Εκσί θέλει να διαμορφώσει έναν κώδικα, τον οποίο θα ασπάζονται όλοι οι δημοσιογράφοι, με κάποιο μηχανισμό επιβολής για να διαμεσολαβεί σε παγκόσμια κλίμακα όταν διατυπώνονται παράπονα. "Ξανοίγονται σε βαθιά νερά και είναι νερά στα οποία δεν θα έπρεπε καν να κολυμπούν" τονίζει ο κ Seaton.

    Ο κ Εκσί κατηγόρησε τον ASNE ότι προσπαθεί αν εμποδίσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου, χωρίς να έχει καταλάβει τους σκοπούς του. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας, που έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων προσπαθώντας να απελευθερώσει φυλακισμένους δημοσιογράφους, δήλωσε ακόμη ότι η διοργάνωση του συνεδρίου δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι η χρηματοδότηση του προέρχεται αποκλειστικά από τον χώρο των media. Παράλληλα ο κ Εκσί επισήμανε τα προβλήματα ηθικής που αντιμετωπίζει η αμερικανική δημοσιογραφία , συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής ιστοριών, και κατηγόρησε τους Αμερικανούς αρχισυντάκτες και διευθυντές εφημερίδων ότι θέλουν να υπαγορεύουν τους Αμερικανούς δημοσιογράφους πως να κάνουν τη δουλειά τους και να τους αποτρέψουν από την τήρηση διεθνών στάνταρτ δεοντολογίας.

    [14] ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΑ Ο ΤΖΕΜ

    Οι παράμετροι που τίθενται με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού δεν έδωσαν αποτέλεσμα εδώ και 25 χρόνια, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μιλλιέτ" με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στην γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ Τζεμ υποστηρίζει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα καταστεί δυνατή στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ που προβλέπουν αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή και ελληνοκυπριακή πλευρά και δηλώνει ότι η πρόταση για συνομοσπονδία έγινε με αυτό το σκοπό. Ωστόσο, χαρακτηρίζει αναποτελεσματικές τις παραμέτρους των apov\seym των Ηνωμένων Εθνών και ζητά την αναθεώρησή τους, " Ως Τουρκία δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λύση για το Κυπριακό, αλλά επιθυμούμε μία λύση η οποία να βασίζεται στον συμβιβασμό. Οι υπάρχουσες παράμετροι δεν επέφεραν μία τέτοια λύση εδώ και 25 χρόνια , γι΄ αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθούν" λέει ο κ Τζέμ τονίζοντας ότι "η επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί με την άσκηση πίεσης μόνο στην τουρκοκυπριακή πλευρά".

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η χώρα του δέχεται να συζητηθεί το Κυπριακό στα Ηνωμένα Έθνη στα μέτρα που θέτει η ελληνική πλευρά, αλλά προσθέτει πως δεν νομίζει, ότι ο πρωθυπουργός Γιλμάζ θα καταβάλλει κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια πέρα από αυτό.

    [15] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΒΟΝΝΗΣ

    Ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου - Βόννης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Φόλκερ Ρούε για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Χθες το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον επιτετραμμένο της Γερμανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, Ρολφ Κράουζε, στο οποίο οι δηλώσεις του κ. Ρούε χαρακτηρίζονται πρωτοφανής κίνηση για τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο κ. Ρούε σε εκπομπή στο τηλεοπτικό κρατικό σταθμό ZDF είχε δηλώσει ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, τότε ενισχύεται η ετοιμότητα της Δύσης να τις σταματήσει με στρατιωτικά μέσα εντός των επόμενων τριών έως πέντε εβδομάδων και δεν θα ήθελα τότε η Γερμανία να ακολουθήσει άλλο δρόμο". Το υπουργείο Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας στο διάβημα του υπογράμμισε "ότι τόσο οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους, όσο και η φιλοξενία, η υλική και οικονομική βοήθεια που παρέχουν ορισμένοι κύκλοι της Γερμανίας στους ηγέτες των τρομοκρατικών οργανώσεων, αποτελούν απειλή και απόδειξη της καταστροφικής πολιτικής σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας που προωθούν συστηματικά οι κύκλοι αυτοί".

    Στη νότα διαμαρτυρίας διατυπώνεται επίσης το ερώτημα αν ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πιστεύει ότι δεν είναι αρκετά τα δεινά και οι τάφοι που προκάλεσε η Γερμανία στο λαό της Σερβίας και του Μαυροβουνίου κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα". Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Έρντμαν απέρριψε τις γιουγκοσλαβικές κατηγορίες και χαρακτήρισε άστοχες και εξωπραγματικές τις κατηγορίες για πρόθεση της Γερμανίας να αναλάβει στρατιωτικη πρωτοβουλία μόνη της, και ότι αποτελεί κινητήρια δύναμη για επέμβαση του ΝΑΤΟ.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν υποστηρίζει τον ΑΣΚ, αλλά κάνει τα πάντα για να σταματήσει την εισροή χρημάτων από τη Γερμανία στο Κοσσυφοπέδιο που προορίζονται για την αγορά όπλων. Ο εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Χανς Ντίτερ - Βίχτερ, διευκρίνισε ότι ο κ. Ρούε προέβη στις δηλώσεις αυτές επιθυμώντας να εκφράσει την αγανάκτηση του για την κατάσταση των pqosv}cym στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι αντιδράσεις στο Βελιγράδι ήταν έντονες τόσο από τα πολιτικά κόμματα, όσο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Σε σχόλιο του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RTS τονίστηκε ότι ανθρωπιστική καταστροφή χρησιμοποιείται ως αφορμή για νέες πιέσεις στη Γιουγκοσλαβία με απώτερο στόχο την ικανοποίηση των ξένων συμφερόντων.

    "Με την επέμβαση του ΝΑΤΟ εξαιτίας του ανθρωπιστικού προβλήματος, θα αποδειχθεί ακόμη μία φορά ότι είναι αναγκαία η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο με τον τρόπο αυτό φθάσουν στα χέρια των Αλβανών ανταρτών μεγάλες ποσότητες όπλων, γεγονός που θα ενθαρρύνει τις εγκληματικές τους δραστηριότητες", κατέληγε το σχόλιο που μεταδόθηκε από το δεύτερο πρόγραμμα του RTS. Κ.Γ.

    [16] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

    Με εκδήλωση στο ελληνικό και σερβικό στρατιωτικό νεκροταφείο στην πόλη Πίροτ, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας για τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από τη διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου και τον τερματισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Στη σημερινή εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι με επικεφαλής τον πρέσβη Παναγιώτη Βλασσόπουλο, καθώς αντιπροσωπεία από την Πάτρα.

    Στο ελληνικό νεκροταφείο του Πίροτ έχουν ταφεί 358 στρατιώτες της Τρίτης Ελληνικής Μεραρχίας, οι οποίο κατάγονταν κυρίως από την Πάτρα.

    Στην πόλη Πίροτ έγινε μία από τις πιο αποφασιστικές μάχες στα τέλη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίο ο ελληνικός και σερβικός στρατός πολέμησαν ως σύμμαχοι.

    Ο πρέσβης της Ελλάδας στην ομιλία του ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους πεσόντες είναι να προσπαθήσουμε από κοινού να προάγουμε τη συνεργασία σε όλους τους τομείς να αναπτύξουμε μία δημοκρατική κοινωνία ελεύθερων και ισότιμων πολιτών, σύμφωνα με τα ιδανικά της φιλελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης.

    Η επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των πεσόντων, ετελέσθη από τον Επίσκοπο Νις, Ειρηναίο.

    [17] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Γερμανίας στο Βελιγράδι για να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Γερμανίας, Φόλκερ Ρούε και Κλάους Κίνκελ αντίστοιχα με τις οποίες απείλησαν τη Γιουγκοσλαβία ότι κινδυνεύει να δεχθεί επίθεση από το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν σταματήσει τις επιχειρήσεις εναντίον άμαχων Αλβανών πολιτών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες της Γιουγκοσλαβίας και αφίσες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς φώναζαν συνθήματα κατά της Γερμανίας και ep]jqimam έντονα την πολιτική της Γερμανίας στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    Η Γερμανία το τελευταίο διάστημα δέχεται τις έντονες επικρίσεις του Βελιγραδίου για την στάση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας επέδωσε στον πρέσβη της Γερμανίας στο Βελιγράσι αυστηρό διάβημα για τις δηλώσεις των Ρούε και Κίνκελ, στο οποίο η Βόννη κατηγορείται ως ο υποκινητής των περισσότερων πιέσεων που δέχεται το Βελιγράδι για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Friday, 18 September 1998 - 20:56:39 UTC