Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-15

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 15 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΜΙΓΝΥΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [02] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [04] ΡΕΥΣΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [06] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ
  • [07] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [08] ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΕ Η ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ- ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [09] ΠΤΩΣΗ 1,19% ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [10] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 1999
  • [11] ΥΠΕΡΤΡΙΠΛΑΣΙΟΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ 63Η ΔΕΘ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [13] ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΪΝΤΑΝΙ - ΝΑΝΟ
  • [14] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
  • [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΡΜΠΕΝ ΜΑΛΑΪ
  • [16] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΕΪΝΤΑΝΙ
  • [17] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΒΕΡΤΣ ΠΡΟΣ ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [18] ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [19] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΑ ΤΑΝΚΣ
  • [20] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ
  • [21] ΑΛΒΑΝΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΔΙΩΞΕΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [22] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ
  • [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΦ ΚΑΙ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [24] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΛΙΒΥΗΣ
  • [25] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [26] ΓΕΛΤΣΙΝ-ΠΡΙΜΑΚΟΦ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [27] ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΙΟΡΙΖΕΙ Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ
  • [28] ΡΩΣΙΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣΛΙΟΥΚΟΦ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [29] ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΜΙΓΝΥΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Η κατάσταση στην Αλβανία είναι σήμερα καλύτερη και μακάρι να εκτονωθεί η κρίση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Κάλεσε όλους τους παράγοντες της Αλβανίας να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα ώστε να οδηγήσουν τη χώρα στην ομαλότητα και την πρόοδο.

    Την Πέμπτη θα συναντηθούν οι πολιτικοί διευθυντές της Ευρωπαικής Ενωσης οι οποίοι θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Αλβανία, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολιτικές δηλώσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. με τις οποίες αναγνώρισαν τη νομιμότητα της αλβανικής κυβέρνησης συνέβαλαν στην εκτόνωση της κρίσης.

    Για την ελληνική μειονότητα τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση. Προβλήματα δεν αντιμετωπίζει ούτε η ελληνική στρατιωτική δύναμη στα Τίρανα η οποία βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Απαντώντας στο Σαλι Μπερίσα, που κάλεσε την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να μην αναμιγνύονται στα εσωτερικά της Αλβανίας, παρατήρησε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης δεν αναμιγνύονται στις εξελίξεις της γειτονικής χώρας. Οσο για τη στρατιωτική δύναμη αυτή παραμένει με αποφάσεις των διεθνών οργανισμών ως παράγοντας ειρήνης.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι από τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν προκύπτει ότι θάχουμε κύμα φυγής Αλβανών προς την Ελλάδα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης στο Κόσοβο

    [02] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Αλβανία, ενώ στο Πεντάγωνο η στρατιωτική ηγεσία μελετά σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης μαζικής μετακίνησης αλβανών λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας.

    Με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Ρωμαίου ενισχύονται με ειδικές μονάδες της αστυνομίας φυλάκια της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα στα σύνορα και όλα είναι υπό έλεγχο, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο οι περίπου 200 Ελληνες στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη της Αλβανίας.

    Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ευχήθηκε η κατάσταση να ομαλοποιηθεί και να επικρατήσει ψυχραιμία.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ

    "Η ελληνική δύναμη στην Αλβανία όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά εξασφαλίζει σταθερότητα και ασφάλεια και για τις άλλες ξένες αντιπροσωπείες και διεθνείς οργανισμούς που βρίσκονται στη γειτονική χώρα", ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Σε δηλώσεις του από τη Θράκη, όπου εγκαινίασε στρατόπεδο στο χωριό Προβατώνας, απέδωσε την κρίση σε εθνικιστικούς κύκλους στην Αλβανία και τη συνέδεσε με την πολύμηνη αναταραχή στο Κοσσυφοπέδιο. "Υπήρξαν στιγμές αναρχίας και χάους. Εφευρέθηκαν όροι του τύπου ''δημοκρατική βία'' από εθνικιστικές δυνάμεις που ευθύνονται και για την εγκληματική σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο. Αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν κοινοί στόχοι σε όλα τα Βαλκάνια", δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο υπουργός. Επισήμανε ότι κινδυνεύει η προσπάθεια που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα εδώ και ένα χρόνο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. "Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής, στην οποία σημαντικό ρόλο έπαιξε η Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων όσο και σε πολιτικό και τεχνικό, τίθενται τώρα υπό αμφισβήτηση", σύμφωνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

    Τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα από όλες τις πλευρές ότι καμία εξέλιξη που θα προέλθει από τη βία, δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. "Νομίζω ότι η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να κινητοποιηθεί. Η διεθνής κοινότητα έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των χωρών που συμμετείχαν στην πολυεθνική αποστολή, και έχει το δικαίωμα να απαιτήσει πολιτικές συνεννοήσεις. Να ζητήσει δημοκρατικές απαντήσεις στην κρίση που παρουσιάστηκε ως κορύφωση σειράς γεγονότων τους τελευταίους μήνες στην Αλβανία", υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόσθεσε: "Η ασφάλεια εξαρτάται από τη σταθεροποίηση των θεσμών της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνεννόησης μεταξύ των Αλβανών πολιτών. Η Ελλάδα είναι μέσα στα γεγονότα, και θα στηρίξουμε μαζί με όλες τις σύμμαχες δυνάμεις αυτή και μόνο αυτή την προοπτική".

    [04] ΡΕΥΣΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ

    Ρευστή και επικίνδυνη χαρακτηρίζουν την κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στην Αλβανία, Έλληνες διεθνολόγοι και ιστορικοί, τονίζοντας ωστόσο, ότι είναι νωρίς ακόμη για να προβούν σε οριστικές εκτιμήσεις. Κοινή εκτίμηση όλων είναι ότι ο Μπερίσα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της κρίσης .

    Ο διεθνολόγος καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτηρίζει την κατάσταση άκρως επικίνδυνη, αφενός λόγω της ανυπαρξίας της κρατικής δομής στην Αλβανία και αφετέρου γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι αποφάσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Ο κ Χατζηκωνσταντίνου επισημαίνει ότι δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο το γεγονός, ότι ανεξέλεγκτες ομάδες κατέχουν οπλικά συστήματα.

    "Από την προηγούμενη κρίση δεν δημιουργήθηκαν οι δομές για τον εκδημοκρατισμό και την χαλάρωση της έντασης . Η περιφέρεια και g διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα, για να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την σταθερότητα στην περιοχή" λέγει, επισημαίνοντας ότι μία αλλαγή της κυβέρνησης ή μελών της θα μπορούσε να σημάνει πολλά. Τέλος, ο κ Χατζηκωνσταντίνου επισημαίνει ότι "σήμερα οι δυνάμεις του περιθωρίου, αλλά και οι διασυνδέσεις του Μπερίσα με τους Κοσοβάρους, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα για όλη την περιοχή".

    "Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αλβανία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αναταραχή , σε πτώση της κυβέρνησης και τελικά στο χάος, εκτός αν βρεθεί πολιτική λύση" υποστηρίζει ο καθηγητής νεώτερης ιστορίας του ΑΠΘ και διευθυντής του ΙΜΧΑ, Βασίλης Κόντης, τονίζοντας και αυτός, ότι δεν υπάρχει κρατική δομή που να μπορεί να αντιδράσει. "Δεν νομίζω ότι ο Μπερίσα έχει την υποστήριξη του αλβανικού λαού, πέρα από τα 2000-3000 οπλισμένα άτομα, που τον υποστηρίζουν και κάνουν φασαρία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κράτος να αντιδράσει. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει. Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν σκοτώνει άμαχο πληθυσμό" λέγει ο καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να εισακουστούν οι παραινέσεις του Μεϊντάνι για εξεύρεση πολιτικής λύσης. Ο κ. Κόντης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Νάνο έχει την υποστήριξη της Δύσης. "Δεν πιστεύω ότι θα επικρατήσει ο Μπερίσα, αλλά και αν ακόμη επικρατήσει, δεν θα έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας" καταλήγει.

    Αναμενόμενη χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αλβανία ο διεθνολόγος, Βενιαμίν Καρακωντάνογλου, τονίζοντας, ότι σήμερα τίθεται θέμα διάλυσης της Αλβανίας καθώς στο βορρά επικρατεί ο Μπερίσα και στο νότο ο Νάνο. "Τα πράγματα επανέρχονται στα περσινά επίπεδα και υπάρχει κίνδυνος της διάχυσης της κρίσης και της αποσταθεροποίησης των γύρω περιοχών" λέγει και προσθέτει πως το βέβαιο είναι, ότι οι Κοσοβάροι εμπλέκονται όλο και περισσότερο στην κατάσταση της Αλβανίας και λόγω του UCK, παρουσία του οποίου υπάρχει στα βόρεια της χώρας και λόγω των σχέσεών τους με τον Μπερίσα.

    "Σήμερα αύριο θα λήξει το θέμα" λέει ο ιστορικός Σταύρος Ντάγιος, που κατάγεται από το Αργυρόκαστρο και υποψήφιος διδάκτωρ του ΑΠΘ. "Ο αλβανικός λαός αισθάνεται απέχθεια για τον Μπερίσα και εκείνο που ζητά είναι να ανορθωθεί η οικονομία , να ορθοποδήσει έστω και μία στοιχειώδης δημοκρατία και να σταματήσουν τα εγκλήματα που διαπράττονται σε καθημερινή βάση στους δρόμους" υποστηρίζει. Ο κ. Ντάγιος αποδίδει την δολοφονία του Χαϊντάρι σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών που δεν έχουν σχέση με την πολιτική. "Ο Χαϊντάρι είχε μία περίεργη και προκλητική συμπεριφορά που δημιουργούσε αντιπάθειες" λέγει . Ο κ Ντάγιος αποδίδει ως ένα βαθμό ευθύνες στον Μπερίσα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα γιατί, όπως τονίζει, "αυτός άνοιξε τις αποθήκες με τα όπλα".

    "Όσον αφορά το τελεσίγραφο για την απομάκρυνσή του από την Αλβανία, το οποίο διέψευσε η αλβανική κυβέρνηση, πιστεύω ότι είναι επινόηση του Μπερίσα για να "βγει" να κάνει δήλωση . Οι συνεργάτες του ευθύνονται για σκηνοθετημένες βεντέτες , έχει ανθρώπους που τους πληρώνει για να κάνουν φασαρία" καταλήγει ο κ Ντάγιος.

    [05] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει την αναζωπύρωση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία, ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Η κρίση στην Αλβανία είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός για ολόκληρη την περιοχή και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η οποία επιθυμεί και έχει κάθε συμφέρον να υπάρχει ομαλότητα και δημοκρατική τάξη στη γειτονική χώρα..

    Τα τελευταία νέα δίνουν θετική προοπτική για αποκατάσταση της τάξης. Από την πλευρά της, παίρνουμε όλα τα μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις εις βάρος είτε της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, είτε του πληθυσμού μας στις παραμεθόριες περιοχές".

    Ο κ.Κακλαμάνης τόνισε επίσης, ότι "οι σχέσεις μεταξύ των λαών των Βαλκανίων και ολόκληρης της Ευρώπης, πρέπει να διέπονται από αξίες και αρχές ξένες προς το ρατσισμό και τον εθνικισμό".

    [06] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από την Πέμπτη, ο Επίτροπος Νηλ Κίννοκ, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Διευρωπαϊκών Δικτύων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κ. Κίννοκ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρο Σουμάκη και Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητές του. Επίσης, θα συναντηθεί και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Κίννοκ θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου της Αθήνας, "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα και θα έχει συναντήσεις με τα προεδρεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ενωσης Ιδιοκτητών Επιβατηγών Πλοίων.

    [07] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αρχισε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομσχεδίου με το οποίο μεταφέρονται συνολικά, από το κράτος, 191 αρμοδιότητες σε περιφέρειες, νομαρχίες και δήμους

    Ειδικότερα, 139 αρμοδιότητες θα πάνε στην περιφέρεια και 52 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β βαθμού. Το σχετικό νομοσχέδιο δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για προεκλογικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης, η οποία κατέθεσε το νοοσχέδιο τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές.

    Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι το καταψηφίζουν σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και δεν μεταβίβασε τιςαρμοδιότητες αυτές μέσω προεδρικών διαταγμάτων, λόγω των νομικών εμπλοκών που αντιμετώπισε στο Συμβούλιο Επικρατείας

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, ενώ επεσήμανε ότι η καθυστέρησή του οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησαν χρόνο να το μελετήσουν και ότι ήταν επίπονο το έργο καταγραφής των αρμοδιοτήτων των υπουργείων.

    Ο κ. Παπαδήμας κατηγόρησε τη ΝΔ για "οβιδιακές" μεταμορφώσεις στις θέσεις που παίρνει για θέματα αυτοδιοίκησης. Ανακοίνωσε ότι αύριο θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία η αρμοδιότητα για τη λειτουργία των διασυνοριακών σταθιών του ΕΟΤ θα περάσει στις περιφέρειες.

    [08] ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΕ Η ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ- ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ολόκληρη την Ανταρκτική έχει καλύψει η τρύπα του όζοντος, καταλαμβάνοντας έκταση σχεδόν 23 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ ανησυχητική είναι η κατάσταση και για την Ελλάδα καθώς οι μετρήσεις δείχνουν πτώση του όζοντος κατά 5% ανά δεκαετία και αύξηση κατά 10% των επιπέδων της επικίνδυνης ακτινοβολίας.

    Αυτό προκύπτει από αναφορά που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) του ΟΗΕ, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Κέντρο Χαρτογράφησης του Όζοντος, που εδρεύει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σχετική αναφορά συντάσσεται κάθε δεκαπενθήμερο, για την ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την κατάσταση του στρώματος του όζοντος στην Ανταρκτική. Το δελτίο της "Ανταρκτικής", όπως ονομάστηκε, ξεκίνησε έπειτα από έκθεση εμπειρογνωμόνων που έδειξε ότι το στρώμα του όζοντος εξακολουθεί να κινδυνεύει σοβαρά.

    Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα του Οζοντος το Παγκόσμιο Κέντρο Χαρτογράφησης του Οζοντος εξέδωσε ανακοινωσή στην οποία επισημαίνει ότι έχουν ήδη περάσει δέκα τέσσερα χρόνια από την πρώτη απόδειξη εμφάνισης της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική και έντεκα χρόνια από την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Μοντρεάλ, το οποίο θεωρείται μία παγκόσμια κατάκτηση για τη προστασία του στρώματος του όζοντος.

    "Το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ απέδειξε ότι μπορεί να επιτευχθεί η ανιδιοτελής συνεργασία ανάμεσα στον αναπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο. Έτσι αποτελεί ελπιδοφόρο "προηγούμενο", καθώς η διεθνής κοινότητα κατευθύνεται προς την αντιμετώπιση περισσότερο σύνθετων παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν πως το πρόβλημα έχει λυθεί και έτσι αρχίζει ο εφησυχασμός, πιστεύοντας ότι το θέμα της προστασίας του στρώματος του όζοντος έχει τακτοποιηθεί", τονίζεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η νέα έκθεση των εμπειρογνωμόνων και οι παγκόσμιες παρατηρήσεις δείχνουν ότι το στρώμα του όζοντος εξακολουθεί να κινδυνεύει σοβαρά και επισημαίνεται ότι η τρύπα του όζοντος έχει καλύψει όλη την Ανταρκτική.

    [09] ΠΤΩΣΗ 1,19% ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Πτώση 1,19% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 2.198,62 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 61 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 40.515 δρχ., η Κτηματική στις 20.750 δρχ., η Ιονική στις 10.450 δρχ., η Εμπορική στις 23.550 δρχ., η Εργασίας στις 25.000 δρχ. και η Πίστεως στις 23.800 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό κλάδο, η ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 3.165 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.775 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.760 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 11.900 δρχ., η ΤΙΤΑΝ(κ) στις 18.610 δρχ. και η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.825 δραχμές.

    [10] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 1999

    Ο προϋπολογισμός του 1999 θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια ασφαλείας σε σχέση με αυτά που προγραμματίζαμε στην διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά από σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι στον νέο προϋπολογισμό θα υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας για απρόβλεπτες εξελίξεις που υπολογίζεται σε διακόσια δισεκατομμύρια δραχμές. Το ποσό αυτό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί τον επόμενο χρόνο δεν θα προέρχεται από νέους φόρους αλλά από περιστολή δαπανών, διευκρίνισε ο κ. Παπαντωνίου.

    [11] ΥΠΕΡΤΡΙΠΛΑΣΙΟΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ 63Η ΔΕΘ

    Υπερτριπλάσιοι ήταν οι εμπορικοί επισκέπτες που περιηγήθηκαν φέτος στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), επιβεβαιώνοντας τη συνεχώς ανοδική πορεία της ιστορικής διοργάνωσης. Από τις 5 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου, οι εμπορικοί επισκέπτες ξεπέρασαν τους 1.245, έναντι μόλις 396 πέρυσι.

    Την 63η ΔΕΘ επισκέφτηκαν εμπορικές αποστολές από 30 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, των παρευξείνιων περιοχών και της Μέσης Ανατολής, ενώ δεν έλειψαν οι αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αφρική.

    Παράλληλα, οι εκθέτες διακίνησαν 51.196 προσκλήσεις, που μεταφράζονται σε αύξηση της τάξης του 45%, σε σχέση με πέρυσι. Στο δέλεαρ, τέλος, της ανανεωμένης ΔΕΘ υπέκυψαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

    Με την κοινοποίηση των θετικών αυτών μεγεθών έπεσε χτες η αυλαία για την 63η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, δικαιώντας την επιλογή της διοίκησης να επιστρέψει φέτος στον λαϊκό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα του παρελθόντος.

    Πάντως, η επιτυχία της 63ης ΔΕΘ δεν αναλώνεται σε μεγέθη που σχετίζονται με την προσέλευση εμπορικών επισκεπτών και κοινού, αλλά επεκτείνεται και στη σύναψη "συμμαχιών" επειρηματικού περιεχομένου.

    Η χθεσινή τελευταία ημέρα της διοργάνωσης ήταν αφιερωμένη στην υπογραφή συμφωνιών μεταξύ εκθετών και εμπορικών επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Επιπλέον, προγραμματίστηκαν επιχειρηματικά "ραντεβού" για την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων και μετά το κλείσιμο των πυλών. Προς το παρόν, όμως, δεν κοινοποιούνται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις συμφωνίες.

    Λίγο πριν την ολοκλήρωση της 63ης ΔΕΘ, απεδόθησαν εύσημα στους αφανείς συντελεστές της ασφαλούς και επιτυχημένης διοργάνωσης. Δια στόματος του προέδρου της, Αντώνη Κούρτη, η διοίκηση της ΗΕLEXPO-ΔΕΘ συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του mosgkeutijo} προσωπικού της Express Service.

    Παράλληλα, βραβεία και έπαινοι επιδόθηκαν σε επιλεγμένα περίπτερα και συμμετοχές. Βραβεύτηκαν οι συμμετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών CHRYSLER και CITROEN, καθώς και εκείνες των επιχειρήσεων "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ", "ΕΡΓΟΣΕ", "CENTURY CENTRO-ΑΦΟΙ ΜΟΥΡΑΤΟΙ ΟΕΒΕ", "ΙΝΤΡΑΚΟΜ", "LEAD" και "ΜΙΝΟΣ ΑΕΒΕ".

    Επαίνους καλής συμμετοχής έλαβαν επίσης, το "ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ", η ΕΡΤ, o OTE, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), καθώς και οι εταιρίες "BOSCH", "FORD", "ΕRRICSON", "PANAFON", "UNIFON και "ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε".

    Με ειδικά βραβεία, τέλος, τιμήθηκαν οι συμμετοχές των Οργανισμών Υδρευσης Θεσσαλονίκης και Σιδηροδρόμων Ελλάδας, της Εθνικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της "ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ", της "Hyatt" (που ήταν χορηγός της διοργάνωσης) και της ΠΥΡΚΑΛ. Διακρίσεις έλαβαν και οι υπαίθριοι εκθεσιακοί χώροι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, του βιβλιοπωλείου "Ιανού" και της καναδικών συμφερόντων εταιρίας "ΤVX HELLAS".

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σύγχυση και αβεβαιότητα εξακολουθούν να επικρατούν στην Αλβανία, παρά την επιφανειακή ηρεμία που μέχρι το μεσημέρι επικρατούσε, ενώ την ίδια στιγμή ο Αλβανός πρωθυπουργός Φατός Νάνο εξακολουθεί να είναι εξαφανισμένος και πλέον όλες τις πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση της κατάστασης, έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι.

    Μέχρι τις 12.00 ώρα Τιράνων δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμη η απειλή των οπαδών του Σαλί Μπερίσα για την διοργάνωση νέας διαδήλωσης στο κέντρο της Αλβανικής πρωτεύουσας. Σε περίπτωση που επιχειρηθεί μια τέτοια κινητοποίηση και δεδομένης της έξαψης των πνευμάτων που υπάρχει δεν αποκλείεται να επαναληφθούν παρόμοια ή και χειρότερα ακόμη επεισόδια από αυτά που διαδραματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας. Πάντως από το πρωί σήμερα κυκλοφορούσαν στους δρόμους των Τιράνων ένοπλοι αστυνομικοί καθώς και άρματα.

    Λίγο πριν το μεσημέρι οι Πρέσβεις των ΗΠΑ και όλων των Ευρωπαϊκών χωρών καθώς και ο ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αλβανία Ανδρέας Παπακωνσταντίνου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι συζητώντας τους τρόπους για την εξομάλυνση της κατάστασης και την επίλυση της φοβερής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

    Ο κ. Μεϊντάνι κατήγγειλε για μια ακόμη φορά στους ξένους διπλωμάτες ότι τα αιματηρά έκτροπα που σημειώθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κηδεία του δολοφονημένου βουλευτή Αζέμ Χαϊντάρι αποτελούσαν ένα προσχεδιασμένο πραξικόπημα για την κατάληψη της εξουσίας από το Σαλί Μπερίσα. Ζήτησε δε την ουσιαστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας με συγκεκριμένες ενέργειες που θα βοηθήσουν την Αλβανία, με την εξεύρεση της απαιτούμενης πολιτικής λύσης να εξέλθει από το σημερινό αδιέξοδο.

    Δεν έγινε γνωστό εάν στις ενέργειες που συζητήθηκαν peqikalb\metai και η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις διεθνείς δυνάμεις που σταθμεύουν στην Αλβανία ή το ΝΑΤΟ. Ο ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αλβανία κ. Α. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων εάν πρόκειται να αναληφθεί διεθνής πρωτοβουλία για την επίλυση της Αλβανικής κρίσης, είπε ότι σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην Αλβανία και την αναζήτηση τρόπων εξόδου από την κρίση. Στο μεταξύ εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για επανάληψη των ταραχών πολύ περισσότερο που τα δύο άρματα μάχης τα οποία είχαν καταληφθεί από τους οπλοφόρους οπαδούς του Σαλί Μπερίσα συνεχίζουν να παραμένουν στα χέρια τους. Μάλιστα δε έχουν μεταφερθεί και βρίσκονται μπροστά στα γραφεία του "Δημοκρατικού Κόμματος" στο κέντρο των Τιράνων. Η συνέχιση της διατήρησής τους στα χέρια των εξτρεμιστών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους δεδομένου, όπως ανέφερε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στρατιωτική πηγή είναι γεμάτα με οβίδες και άλλο πολεμικό υλικό. Πηγές του Αλβανικού Υπουργείου Δημόσιας Τάξης διέψευδαν και σήμερα κατηγορηματικά την πληροφορία που είχε μεταδοθεί χθες από ξένους ανταποκριτές ότι είχε τεθεί προθεσμία στον Μπερίσα να εγκαταλείψει την χώρα. Τέτοιο ζήτημα δεν ετέθη είπαν οι ίδιες πηγές παρ' όλα αυτά όμως αρκετοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Περικλή Τέτα υποστηρίζουν ότι όσο παραμένει ελεύθερος ο Μπερίσα αποτελεί κίνδυνο για την ομαλότητα και την ασφάλεια στη χώρα. Δεν αποκλείεται δε τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης από τον γενικό εισαγγελέα της Αλβανίας.

    [13] ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΪΝΤΑΝΙ - ΝΑΝΟ

    Περίπου 1.500 οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, συνεχίζουν να παραμένουν στην πλατεία μπροστά στην έδρα του κόμματος, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι μπροστά από την έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οπαδοί του Μπερίσα εξακολουθούν έχουν στην κατοχή τους δύο άρματα μάχης. Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος αναγκάστηκε να μαιταιώσει, ουσιαστικά, την προγραμματισμένη για σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που είχε εξαγγείλει.Μόνον οι 1500 οπαδοί που ήταν συγκεντρωμένοι, μπροστά στα γραφεία του κόμματος, έκαναν μια " μικρή και άτονη" πορεία, γύρω από την πλατεία και επέστρεψαν στα γραφεία του κόμματος.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Φατός Νάνο, ο οποίος σήμερα βρισκόταν στο γραφείο του από το πρωί και εκτίμησαν την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Παντελή Μάικο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και ο κ. Μεϊντάνι χαρακτήρισε τα χθεσινά επεισόδια "πραξικόπημα", προσθέτοντας, ότι και η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι υπέρ των αλλαγών στην αλβανική κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση αν έχει ζητήσει η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος την παραίτηση του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, ο κ. Μάικο είπε, ότι η παραίτηση του κ. Νάνο δεν ζητήθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

    Αναφερόμενος στο τελεσίγραφο του κ. Μπερίσα, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός Νάνο πρέπει να παραιτηθεί, ώστε να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος επεσήμανε ότι "εμείς είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σε διάλογο με εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά δεν προσερχόμαστε σε διάλογο με τον ίδιο τον Μπερίσα, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του πραξικοπήματος, που συνέβη χθες στα Τίρανα".

    [14] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΦΕΘΗΚΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

    Ελεύθερος αφέθηκε τελικά ο νομάρχης Αργυροκάστρου, Γιάννης Ντάκος, ο οποίος απήχθη χθες το βράδυ, την ώρα που επέστρεφε από το γραφείο του κατευθυνόμενος προς το χωριό του, Δερβιτσάνη.

    Επίσης, ελεύθερος αφέθηκε και ο ανιψιός του, Σπύρος Ξέρας, ο οποίος εστάλη για διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς. Σύμφωνα με πληροφορίες από το συγγενικό περιβάλλον του νομάρχη, οι απαγωγείς τελικά δεν εισέπραξαν το υπέρογκο ποσό των 25 εκατομμυρίων δραχμών που ζητούσαν ως λύτρα για την απελευθέρωση του νομάρχη. Στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του νομάρχη Αργυροκάστρου συμμετείχε και ο Ελληνας πρόξενος στο Αργυρόκαστρο, Κώστας Κακιούσης.

    Πάντως, παρά το αίσιο τέλος που είχε η υπόθεση απαγωγής του νομάρχη Αργυροκάστρου, στην περιοχή επικρατεί ένα κλίμα έντονης ανησυχίας και ανασφάλειας για την ελληνική μειονότητα. Οι κάτοικοι sta χωριά του Νότου έχουν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, ενώ κατά μήκος της εθνικής οδού - ιδιαίτερα στη διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Λαζαράτι - οπλοφόροι στήνουν μπλόκα και ελέγχουν κάθε διερχόμενο αυτοκίνητο.

    [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΡΜΠΕΝ ΜΑΛΑΪ

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας, Αρμπέν Μαλάι, παραιτήθηκε, γνωστοποιώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σ΄αυτή την απόφαση, σε μήνυμα που έστειλε στο προσωπικό του υπουργείου, χωρίς, όμως, οι πληροφορίες να έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από τις επίσημες αρχές.

    Στο μήνυμα του κ.Μαλάι, αναφέρεται ότι "για λόγους που ήδη έχω κάνει γνωστούς, όπως, η έλλειψη υπευθυνότητας των Αλβανών πολιτικών, έλλειψη ηθικής και υποστήριξης στη συνεργασία μας, είμαι υποχρεωμένος να παρουσιάσω την παραίτησή μου για δεύτερη φορά, καθώς είχε απορριφθεί τόσο τον Οκτώβριο του 1997 όσο και πριν μερικές μέρες". Ακόμη, επισημαίνει ότι ο ίδιος και το προσωπικό του υπουργείου εργάστηκαν για την εδραίωση και επιτυχία της οικονομίας στη χώρα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και το λαό.

    Ο κ.Μαλάι τονίζει ότι "κάθε είδους επιτυχία στον τομέα της οικονομίας δεν θα είναι σταθερή, εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν κατανοήσει ότι η πολιτική κρίση προκαλεί οικονομική κρίση, καθώς και ότι η επιτυχία μπορεί να χαθεί πολύ σύντομα, συμπαρασύροντας την μέχρι τώρα εργασία μας".

    Ο Αλβανός υπουργός προέβλεψε ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία θα περιλαμβάνονται κατηγορίες, δολοπλοκίες, ψευδή στοιχεία, ακόμη, όπως είπε, και τηλεφωνικές υποκλοπές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η πολιτική της Αλβανίας πάντοτε επιθυμούσε εξιλαστήρια θύματα και πάντοτε τα είχε". Στη συνέχει τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρήσει ένοχο τον εαυτό του επειδή σκέφτεται ιδεαλιστικά για τη χώρα του και επειδή προσπάθησε να επιβάλλει τάξη στην οικονομία, ακόμη και όταν "τα συμφέροντα εφεύρισκαν ανόητες κατηγορίες".

    Ο Αρμπέν Μαλάι διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης το Μάρτιο του 1997 και διατήρησε τη θέση αυτή στη νέα κυβέρνηση που αναδείχτηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του ίδιου έτους. Ε.Ρ.

    [16] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΕΪΝΤΑΝΙ

    Ο Αλβανός πρόεδρος, Ρετζέπ Μεϊντάνι, πραγματοποιεί σύσκεψη με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της κυβέρνησης συνασπισμού, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για την πρόσφατη κατάσταση, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του προέδρου.

    Οι πολιτικές δυνάμεις αντιπροσωπεύονται από τους ηγέτες τους, εκτός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο επικεφαλής των συνομιλιών τέθηκε ο γενικός γραμματέας, Παντελί Μάικο.

    Ο πρόεδρος Μεϊντάνι θα συνεχίσει τις προσπάθειες apojat\stasgr της συνταγματικής τάξης στην Αλβανία, όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του προέδρου. Ε.Ρ.

    [17] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΒΕΡΤΣ ΠΡΟΣ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Εκκληση στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα να ασκήσει την επιρροή του στους οπαδούς του, ώστε αυτοί να επιστρέψουν πίσω τα άρματα μάχης, απηύθυνε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, πρέσβης Νταν Εβερτς. Σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό ραδιόφωνο "Κόχα", ο κ. Εβερτς απηύθυνε έκκληση στον Μπερίσα να ασκήσει την επιρροή του, εξ ονόματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΑΣΕ, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

    "Αν δεν επιστραφούν αμέσως τα άρματα μάχης, τότε μπορεί να προκύψουν αρνητικές συνέπειες", κατέληξε ο κ. Εβερτς.

    [18] ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η Αλβανία παρασύρθηκε σε κρίση για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, αυτή τη φορά εξαιτίας της δολοφονίας του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος αντιπολίτευσης, Αζεμ Χαϊντάρι, μετά από την οποία ακολούθησαν διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας προφανώς την κατάληψη της εξουσίας με τη βία.

    Παρακάτω ακολουθεί η χρονολογική σειρά των γεγονότων:

    12 Σεπτεμβρίου

    Το μέλος του κοινοβουλίου, Αζέμ Χαϊντάρι, και ένας από τους ιδρυτές του ακροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, που έχει επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο, Σαλί Μπερίσα, δολοφονείται μαζί με έναν από τους σωματοφύλακές του.

    13 Σεπτεμβρίου

    Ένας διαδηλωτής σκοτώνεται και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίζονται σε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους οπαδούς του Μπερίσα, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν τα κυβερνητικά κτίρια.

    Ο πρόεδρος, Ρετζέπ Μεϊντάνι, καλεί σε συνομιλίες τους αντιπροσώπους "όλων των πολιτικών κομμάτων", σε μια προσπάθεια μείωσης της έντασης.

    14 Σεπτεμβρίου

    Ο Μπερίσα κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Φατός Νάνο, ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Αζέμ Χαϊντάρι και καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

    Τρια άτομα σκοτώνονται και 14 τραυματίζονται από πυροβολισμούς όπλων, καθώς πλήθος περίπου 10.000 ατόμων που συνοδεύουν τη σωρό του Χαϊντάρι προσπαθούν να σπάσουν την κλειώ των αστυνομικών δυνάμεων που περιβάλλει το κτίριο της κυβέρνησης. Αρκετές εκατοντάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης καταλαμβάνουν την κρατική τηλεόραση.

    Ο Μπερίσα εμφανίζεται στην τηλεόραση, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία και ζητώντας την παραίτηση του Φατός Νάνο. Οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν το κοινοβούλιο, ενώ εκπρόσωπος του κ.Νάνο ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών, Περικλή Τέτα, ανακοινώνει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση σε όσους ]mopkour συνεχίζουν να παραβιάζουν τα κρατικά ιδρύματα. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν επανακτήσει τον έλεγχο των κυβερνητικών κτιρίων, του κοινοβουλίου και της κρατικής τηλεόρασης.

    Μεταδίδεται από ιδιωτικό ρεπόρτερ ότι η κυβέρνηση εξέδωσε τελεσίγραφο με το οποίο ζητά από τον Μπερίσα να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τις 5 ξημερώματα Τρίτης και ότι ο Μπερίσα αρνείται να εκτελέσει τη διαταγή. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Καστριότ Ισλάμι διαψεύδει την έκδοση τελεσίγραφου.

    Το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι ο στρατός "μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας".

    Ο Μεϊντάνι κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα ότι επιχειρεί πραξικόπημα.

    Η αμερικανική κυβέρνηση καταδικάζει την προσπάθεια πραξικοπήματος και ανακοινώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί ως αποτέλεσμα των γεγονότων.

    15 Σεπτεμβρίου

    Δυο τεθωρακισμένα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα και γεμάτα εκρηκτικά, που είχαν πέσει από το μεσημέρι της Δευτέρας στα χέρια των οπαδών της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να σταθμεύουν κοντά στο αρχηγείο του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Το υπουργείο Εσωτερικών απαγορεύει τη διεξαγωγή διαδήλωσης που προγραμματίστηκε για τις 11.00 π.μ. την Τρίτη στο κέντρο των Τιράνων. Ο Μπερίσα δηλώνει ότι επιθυμεί να "αποφύγει βίαιες ενέργειες".

    Η διαδήλωση πραγματοποιείται και λήγει χωρίς να σημειωθούν γεγονότα βίας.

    [19] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΑ ΤΑΝΚΣ

    Τελεσίγραφο στον Μπερίσα να παραδώσει μέχρι τις 20:00 ώρα Αλβανίας τα δύο άρματα μάχης που κατέχουν οι οπλοφόροι οπαδοί του, καθώς και τον οπλισμό που έχουν στα χέρια τους, απηύθυνε πριν από λίγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Περικλή Τέτα, απειλώντας ότι διαφορετικά οι αστυνομικές δυνάμεις θα επέμβουν για την πλήρη αποκατάσταση της ομαλότητας και τον αφοπλισμό των ενόπλων.

    Μέχρι αυτή την ώρα, (19:00 ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, συσκέπτονταν διαρκώς με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και σύμφωνα με ορισμενες πληροφορίες κατέστρωναν το σχέδιο για τον αφοπλισμό των οπλισμένων οπαδών του Μπερίσα στην περίπτωση που αυτοί δεν παραδώσουν τα όπλα.

    Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, πρέσβης Νταν Εβερτς, είχε απευθύνει έκκληση στον Μπερίσα να ασκήσει την επιρροή του στους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος να παραδώσουν τα άρματα μάχης που κατέχουν από το μεσημέρι της Δευτέρας λίγο πριν την κηδεία του βουλευτή Αζέμ Χαϊντάρι. Εξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο κέντρο των Τιράνων, εξακολουθούσαν να είναι συγκεντρωμένοι μέχρι αργά το απόγευμα μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του Μπερίσα, οι οποίοι είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν εάν οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρήσουν να τους αφοπλίσουν.

    Στο μεταξύ, το πολιτικό κλίμα στα Τίρανα, φαίνεται ότι αλλάζει αρδην μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την πλήρη ανάκτηση tou ελέγχου της κατάστασης από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Αυτό φάνηκε και από την σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα, οι αρχηγοί των πέντε κεντροδεξιών κομμάτων της αντιπολιτευόμενης "Ενωση για τη Δημοκρατία", οι οποίοι στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν για πρώτη φορά δεν προέβαλαν το αίτημα για την παραίτηση του πρωθυπουργού, Φατός Νάνο.

    Ο αρχηγός ενός από τα κόμματα αυτά, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ζεφ Μπουσάτι, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η "Ενωση για τη Δημοκρατία" επιθυμεί "το διάλογο όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι". Οπως όμως είναι γνωστό, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να έλθουν σε καμία απολύτως συνεννόηση με τον Σαλί Μπερίσα και τους πολιτικούς συμμάχους του, όσο οι οπαδοί τους συνεχίζουν να παραμένουν οπλισμένοι.

    [20] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ

    Εκκληση στους οπαδούς του κόμματος του, να παραδώσουν τα άρματα μάχης, απηύθυνε ο Σαλί Μπερίσα.

    Ομως, παρά την έκκληση που απηύθυνε, εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στο μήνυμα του Αλβανού πρωθυπουργού, Φατός Νάνο, λέγοντας ότι "με το μήνυμα αυτό ο κ. Νάνο απέδειξε ότι επιθυμεί την καταστροφή της χώρας και θέλει να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στην Αλβανία". Εξάλλου και ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκεντς Πόλο, δήλωσε ότι "το τελεσίγραφο της αλβανικής κυβέρνησης, πράγματι αποτελεί την κήρυξη του εμφυλίου πολέμου".

    [21] ΑΛΒΑΝΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΔΙΩΞΕΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι θα διώξει ποινικά τον πρώην πρόεδρο και ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, με την κατηγορία υποκίνησης πραξικοπήματος.

    Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το συμβούλιο των υπουργών χαρακτηρίζεται "ως πραξικόπημα η εξέγερση της Δευτέρας, η εισβολή και λεηλάτηση των κρατικών ιδρυμάτων, καθώς και οι πυροβολισμοί στα γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών". Ακόμη, παραθέτονται ενέργειες κατά του αλβανικού κοινοβουλίου, των κυβερνητικών κτιρίων, του συνταγματικού δικαστηρίου, του υπουργείου Οικονομικών και των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, για τις οποίες τονίζεται ότι "οργανώθηκαν και καθοδηγήθηκαν από τον Σαλί Μπερίσα και από τους συνεργάτες του".

    Στη συνέχεια ανακοινώνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών "θα παραχωρήσει στη διάθεση του εισαγγελέα όλα τα έγγραφα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ανθρώπους που οργάνωσαν, διεξήγαγαν και συμμετείχαν σ΄αυτό το πραξικόπημα".

    Σημειώνεται ότι στις βίαιες συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα και τραυματίστηκαν 14. Ε.Ρ.

    [22] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ

    Συνεχίζονται στην Αλβανία οι διαβουλεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης. Οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά από έκκληση που απηύθυνε ο Σαλί Μπερίσα, παρέδωσαν τελικά τα δύο άρματα μάχης που κατείχαν, λίγο πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου της κυβέρνησης προς τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με το οποίο αν τα άρματα δεν παραδίδονταν, τότε οι αστυνομικές δυνάμεις θα προχωρούσαν στη σύλληψη του κ. Μπερίσα.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Περικλή Τέτα, είχε απευθύνει τελεσίγραφο στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος ότι εάν δεν παραδώσει τα δύο άρματα μάχης μέχρι τις 20:00 ώρα Αλβανίας που κατείχαν οι οπλοφόροι οπαδοί του, καθώς και τον οπλισμό που είχαν στα χέρια τους, τότε οι αστυνομικές δυνάμεις θα έπρεπε να επέμβουν για να αποκαταστήσουν πλήρως την ομαλότητα.

    [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΦ ΚΑΙ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τον κίνδυνο νέου εμφυλίου πολέμου στην Αλβανία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, συνιστώντας στις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν τις δυναμικές ενέργειες.

    "Η σύρραξη στην Αλβανία λειτουργεί σε βάρος όλων των Αλβανών, όπου και αν βρίσκονται", τόνισε ο κ. Κόστοφ, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" και χαρακτήρισε ως "άκρως δυσμενή" την εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα αυτή.

    Σύμφωνα με τον κ.Κόστοφ η κρίση στην Αλβανία περιορίζει τις δυνατότητες αναζήτησης ειρηνικής λύσης και την επίτευξη συμφωνίας στο Κοσσυφοπέδιο. Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, ανέβαλε την επίσκεψή της στα Τίρανα, που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Σεπτεμβρίου. Η κ. Μιχάιλοβα τόνισε ότι η Σόφια καταδικάζει τη δολοφονία του βουλευτή Αζέμ Χαϊντάρι και ανησυχεί για την κατάσταση στην Αλβανία.

    "Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία να μην προβαίνουν σε πράξεις βίας, να ενεργήσουν με τη λογική και να ξεπεράσουν, με πολιτικά μέσα την κρίση, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει όλη την περιοχή ", δήλωσε η κ. Μιχάιλοβα. Κ.Κ.

    [24] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΛΙΒΥΗΣ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επέκρινε έντονα τη Λιβύη που επέτρεψε "στην τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ να πάρει μέρος στην παρέλαση που διοργανώθηκε με αφορμή την επέτειο της επανάστασης στη Λιβύη".

    Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Ντεμιρέλ, "οι λαοί της Τουρκίας και της Λιβύης έχουν συγγενικές σχέσεις και η Τουρκία δίνει μεγάλη σημασία στο λαό της Λιβύης, αλλά ο ηγέτης της Λιβύης, Μοαμάρ Καντάφι, τον τελευταίο καιρό διαπράττει ενέργειες που ενοχλούν την Τουρκία".

    "Δεν μπορώ να πω πως δε δίνουμε σημασία σε αυτά. Είναι ο πρόεδρος μιας χώρας. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι τι σκοπό ]woum οι παρόμοιες ενέργειες. Εγώ την ενέργεια αυτή τη θεωρώ απαράδεκτη", τόνισε ο κ. Ντεμιρέλ.

    Εξάλλου και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του κ. Καντάφι.

    Ο Τύπος επισημαίνει ότι ξέσπασε κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Λιβύης "μετά τη συμμετοχή μελών του ΡΚΚ - που έφεραν σημαίες της οργάνωσης και πόστερ του Οτζαλάν - στην παρέλαση για την επέτειο της επανάστασης της Λιβύης".

    Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται ότι η Αγκυρα ανακάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή από τη Λιβύη και στη συνέχεια η Λιβύη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από την Τουρκία. Ανώτατος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο Λίβυος πρεσβευτής, κ. Μπεντίρ για τη συμμετοχή του ΡΚΚ στη εκδήλωση "δεν ήταν εν γνώση μας" - δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές.

    Ο κ. Ετζεβίτ εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Καντάφι, λέγοντας ότι "οι απρέπειες του ξεπέρασαν τα όρια ανοχής της Τουρκίας. Εγινε ένας ηγέτης που δεν ταιριάζει στον λιβυκό λαό με τον οποίο ο τουρκικός λαός διατηρεί πάντα αδελφικές σχέσεις".

    [25] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του σερβικού κοινοβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο πρότεινε χθες το υπουργικό συμβούλιο της Σερβίας.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πληροφοριών της Σερβίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθεί και η έκθεση του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών για τις δραστηριότητες των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και για τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου "Β92", επικαλούμενος δημοσιογραφικές πληροφορίες, πολιτικοί παράγοντες στη Σερβία εκτιμούν, ότι η έκτακτη αυτή συνεδρίαση του σερβικού κοινοβουλίου δεν θα επιφέρει κάποιες αλλαγές στην πολιτική που έχει χαράξει το Βελιγράδι στο θέμα του Κοσσυφοπέδιου, καθώς δεν πρόκειται να ψηφιστεί κάποια απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της σερβικής αυτής επαρχίας.

    Μιλώντας στον "Β92", ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σερβικού Κόμματος Ανανέωσης, Μίλαν Μίκοβιτς, τόνισε ότι η Σερβία δεν χρειάζεται μία έκτακτη συνεδρίαση στην οποία απλά θα συζητηθεί η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά μία συνεδρίαση από την οποία θα προκύψει μία ουσιαστική πρόταση για την οριστική επίλυση της κρίσης.

    Την άποψη του Μίρκοβιτς συμμερίστηκε και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος "Νέα Δημοκρατία" Ζάρκο Γιοκάνοβιτς, ο οποίος δήλωσε στο "Β92" ότι η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με μεγάλη καθυστέρηση. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της έκτακτης συνεδρίασης του σερβικού κοινοβουλίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ε.Π.

    [26] ΓΕΛΤΣΙΝ-ΠΡΙΜΑΚΟΦ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Στο Κρεμλίνο έφτασε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, όπου θα έχει συνομιλίες με το νέο πρωθυπουργό Γεβγένι Πριμακόφ και το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Βίκτορ Γκερασένκο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-Τας. Τη ρωσική ηγεσία θα απασχολήσουν τα νέα προσώπα στην κυβέρνηση και ο καθορισμός της πολιτικής που θα εφαρμοστεί.

    Αργότερα, ο πρόεδρος Γέλτσιν θα συναντηθεί με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Ιβάν Ιβάνοφ, στενό συνεργάτη του Πριμακόφ, ενώ ο νέος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ηγέτη του κόμματος "Πατρίδα μας είναι η Ρωσία", Αλεξάντερ Σόκιν, στον οποίο, όπως φημολογείται, θα προτείνει να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

    Σημειώνεται, ότι ο κ. Σόκιν είναι στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Λ.Μ

    [27] ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΙΟΡΙΖΕΙ Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν διόρισε τον Ντιμίτρι Γιακουσίν, δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης, ως το νέο εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Ο Ρώσος πρόεδρος την προηγούμενη εβδομάδα καθαίρεσε τον Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι από τη θέση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, λόγω της διαμάχης που είχε ξεσπάσει για το διορισμό του Γεβγένι Πριμακόφ στον πρωθυπουργικό θώκο. Λ.Μ

    [28] ΡΩΣΙΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣΛΙΟΥΚΟΦ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Στο διάστημα δύο εβδομάδων ο Κομμουνιστής αντιπρόεδρος, επικεφαλής οικονομικών ζητημάτων, Γιούρι Μασλιούκοφ, θα παρουσιάσει λεπτομερές σχέδιο για την έξοδο της Ρωσίας από την οικονομική κρίση, όπως δήλωσε ο θεωρητικός της αριστεράς, Ολεγκ Μπογκομόλοφ.

    Το τμήμα οικονομικών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, προπύργιο των ακαδημαϊκών της σοβιετικής περιόδου, είχε συνάντηση με τον κ.Μασλιούκοφ, κατά την οποία συζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις στη νομισματική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Κιριγιένκο.

    Ο κ.Μπογκομόλοφ, αντιπρόεδρος του τμήματος, δήλωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της ακαδημίας επικεντρώνεται στην προώθηση της εσωτερικής βιομηχανίας, τη σταθερότητα του ρουβλίου και στο αντιστάθμισμα των απωλειών από την αύξηση των τιμών. "Το σχέδιο εξετάζει σωστότερους και ρεαλιστικότερους τρόπους για την έξοδο από την κρίση". είπε ο κ.Μπογκομόλοφ.

    Ωστόσο, οι αναλυτές δεν φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από το περιεχόμενο του σχεδίου. Ο επικεφαλής έρευνας του Ενωμένου Οικονομικού Ομίλου της Μόσχας, Τομ Άντσχεντ χαρακτήρισε το σχέδιο της ακαδημίας επιστημών "μη ρεαλιστικό", καθώς περιέχει πολυέξοδες προτάσεις και λίγες που να επιφέρουν έσοδα. Ο κ.Αντσχεντ πρόσθεσε |ti "το σχέδιο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο για την ικανότητα της βιομηχανίας καταναλωτικών αγαθών να αυξήσει την παραγωγή σε ένα υπερπροστατευμένο περιβάλλον". Ε.Ρ.

    [29] ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

    Κατά 20% αυξάνονται οι τιμές των αγαθών στην Μόσχα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας.

    Η ανώτατη τιμή στα προϊόντα θα εφαρμοστεί στην πρωτεύουσα της χώρας από σήμερα και μέχρι την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών της πόλης. Σημειώνεται ότι ήδη άρχισαν να πέφτουν οι τιμές των προϊόντων και να ξαναγεμίζουν τα ράφια των μαγαζιών.

    Ωστόσο, ο περιορισμός στην αύξηση των τιμών κρίθηκε απαραίτητος λόγω της πτώσης του δείκτη διακύμανσης του ρουβλίου και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης του κοινού.

    Περικοπές των τιμών επιβλήθηκαν σε βασικά προϊόντα, όπως αλεύρι, ψωμί, τσάι, αλλά και στο βούτυρο, τις παιδικές τροφές, το σαπούνι και τα σπίρτα. Λ.Μ


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Tuesday, 15 September 1998 - 21:07:46 UTC