Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-06

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 20:51 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [Ε] ΚΥΠΡΟΣ
  • [ΣΤ] Π.Γ.Δ.Μ.
  • [Ζ] ΔΙΑΦΟΡΑ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [02] ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΪΧ ΣΟΥ - ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΕΪΧ ΣΟΥ, ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
  • [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • [05] ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ
  • [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [06] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [07] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
  • [09] ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥ ΟΣΕ
  • [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

  • [10] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [11] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [12] ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο Γ. ΦΕΪΣΕΛ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [ΣΤ] Π.Γ.Δ.Μ.

  • [13] ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΕΞΕΛΕΞΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [14] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΟ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [15] ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [Ζ] ΔΙΑΦΟΡΑ

  • [16] ΧΑΒΙΕ ΣΟΛΑΝΑ: "ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 18:39 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 6 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Αναχωρεί αύριο για τη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη.

    Το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής είναι η διεύρυνση της Συμμαχίας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη στην πρώτη φάση της διεύρυνσης, τριών χωρών της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, ενώ αφήνουν την "πόρτα ανοιχτή" μελλοντικά και για άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Γαλλία προτείνει την ένταξη της Ρουμανίας και η Γερμανία της Σλοβενίας.

    Η χώρα μας θα υποστηρίξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ των βαλκανικών χωρών, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία, ενώ θα επιδιώξει να υπάρξει διατύπωση που θα αφήνει ανοιχτά τα όρια ένταξης και άλλων χωρών των Βαλκανίων στο μέλλον.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε χθες από την Ουκρανία, όπου παρακολούθησε πολυεθνική άσκηση που συντόνιζε η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος "Σύμπραξη για την Ειρήνη", ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης δεν θα συζητηθεί ο νέος τρόπος λειτουργίας και η νέα δομή του ΝΑΤΟ, θέματα τα οποία θα εξεταστούν το Δεκέμβριο.

    Στο περιθώριο της Συνόδου είναι πιθανόν να υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων, Τούρκων και Αμερικανών εμπειρογνωμόνων με στόχο την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ δεν αποκλείεται για το ίδιο θέμα να συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [02] ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΪΧ ΣΟΥ - ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 19:11 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε)

    Στις φλόγες έχει τυλιχθεί το δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 4 το απόγευμα μαίνεται αυτή την ώρα σε πέντε μέτωπα και απειλεί κατοικημένες περιοχές. Οι αρχές της πόλης κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, ενώ με μεγάλη καθυστέρηση έφθασαν στη φλεγόμενη περιοχή, τα πρώτα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, στις 18:30 γενική διακοπή ρεύματος σ'ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα πρόσθεσε νέα προβλήματα στην ανοχύρωτη πόλη, καθώς σταμάτησε η λειτουργία των σηματοδοτών.

    Δεκάδες άτομα εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ και σίγησαν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Για τα αίτια του μπλακ άουτ δεν υπήρχε καμιά επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής.

    Αμεσο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι περιοχές Ρετζίκι, Ωραιόκαστρο, Μαλακοπή, περιοχές απ'όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, που επεκτάθηκε αμέσως, λόγω και του αέρα στις περιοχές Κρυονέρι, Τριανδρία, Δερβένι, ενώ οι φλόγες απειλούν και το Πανόραμα.

    Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών επισημαίνουν ότι δεν έφθασαν στον τόπο της πυρκαγιάς επαρκείς δυνάμεις πυρόσβεσης, κάνουν λόγο για απουσία πυροσβεστών, ενώ καταγγέλουν ότι δεν τέθηκε σε εφαρμογή το υπάρχον σχέδιο πυροπροστασίας.

    Τα πρώτα πυροσβεστικά αεροσκάφη έφθασαν στην περιοχή με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών.

    Μεγάλες δασικές εκτάσεις έχουν αποτεφρωθεί, έχουν καεί ακόμη και κατοικίες, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία μεταξύ Ασβεστοχωρίου - Πανοράματος.

    Στο Ρετζίκι, η φωτιά έφθασε στις αυλές των σπιτιών, το σύνολο των οποίων εκκενώθηκε. Επιχείρηση εκκένωσης βρίσκεται σε εξέλιξη και σε άλλες περιοχές, ενώ από νωρίς έχει εκκενωθεί το ξενοδοχείο ''Φιλίππειο''.

    [03] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 20:30 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε)

    Σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης τέθηκε πριν από λίγο η Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του σχεδίου ''Ξενοκράτης''.

    Η φωτιά έχει αναζωπυρωθεί στην περιοχή του ξενοδοχείου ''Φιλίππειο'', ενώ μαίνεται ανεξέλεγκτη σε 8 μέτωπα, λόγω των ισχυρών ανέμων.

    Οι περιφεριακοί δήμοι διέθεσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς όλα τα βυτιοφόρα τους οχήματα, καθώς τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, με δυσκολία εκτελούν το έργο τους, κυρίως γύρω από το ξενοδοχείο ''Φιλίππειο'', λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    [04] ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΕΪΧ ΣΟΥ, ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 20:30 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε)

    Στη μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, στο Σέιχ Σου, το μεσημέρι και η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη αυτή την ώρα, οφείλεται η διακοπή παροχής ρεύματος που παρατηρήθηκε το απόγευμα σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, στη Χαλκιδική και στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Αυτό ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την οποία η βλάβη έχει αποκατασταθεί. Ωστόσο, ολόκληρες συνοικίες στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στο Ντεπώ και σε ολόκληρη την Καλαμαριά, παραμένουν βυθισμένες στο σκοτάδι, μέχρι αυτή την ώρα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η φωτιά στην περιοχή του ξενοδοχείου ''Φιλίππειο'' ελέγχεται, ενώ η διεύθυνση του ξενοδοχείου έκανε έκκληση προς τους ενοίκους του, ότι μπορούν να επιστρέψουν, χωρίς κίνδυνο.

    Καθώς βραδυάζει όμως, το έργο της πυρόσβεσης γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

    [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    [05] ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 12:41 Ώρα Ελλάδος

    ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, 6 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Το χάλκινο μετάλλιο θα διεκδικήσει σήμερα στις 8.15 το βράδυ η Εθνική μας Ομάδα Μπάσκετ η οποία στον μικρό τελικό του 30ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Βαρκελώνη θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

    Χθες το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης από τη Γιουγκοσλαβία με σκορ 88-80 και έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να επαναλάβει τη χρυσή επιτυχία του 1987.

    Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη έκαναν μια μεγάλη και φιλότιμη προσπάθεια σε όλη τη διοργάνωση και αυτό αποδεικνύεται από τις επτά νίκες στη σειρά που πέτυχαν σε ισάριθμα παιχνίδια. Στο χθεσινό, όμως, αγώνα εμφανίστηκαν αρχικά μουδιασμένοι στο πρώτο ημίχρονο και έφτασαν να χάνουν ακόμη και με 13 πόντους δέκα λεπτά πριν το τέλος. Στη συνέχεια οι διεθνείς μας ανέκαμψαν και έληξε το ημίχρονο με 43-39 υπέρ των Γιουγκοσλάβων. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο δεύτερο ημίχρονο όπου παρά την τρομερή προσπάθεια των Ελλήνων παικτών διαμορφώθηκε το τελικό σκορ.

    Παρά τη χθεσινή ήττα, οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, πέτυχαν σπουδαίες εμφανίσεις σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι παρά το νεαρό της ηλικίας τους, μπορούν να κερδίσουν ισχυρούς αντιπάλους, ενώ έκαναν γνωστό σε όλη την Ευρώπη ότι παραμένουν μια από τις κορυφαίες ομάδες της ηπείρου.

    Ο τελικός του Ευρωμπάσκετ θα διεξαχθεί στις 10.30 μεταξύ των ομάδων της Ιταλίας και της Γιουγκοσλαβίας.

    [Δ] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [06] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 14:12 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ 6 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Αλβανία διεξάγεται σήμερα σε τριανταδύο από τις 115 εκλογικές περιφέρειες της Αλβανίας. Περίπου πεντακόσιες χιλιάδες ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους μεταξύ υποψηφίων που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι εκλογές δεν διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή, πράγμα που σημαίνει ότι η εκλογική διαδικασία εκεί αρχίζει σήμερα.

    Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Φάτος Νάνο δήλωσε ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας μόλις οριστικοποιηθεί η επικράτηση του κόμματός του στις γενικές εκλογές.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση 107 εκλογικών περιφερειών, το Σοσιαλιστικό συγκεντρώνει 53,36% των ψήφων ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα 25,31%. Σε ότι αφορά στην κατανομή των εδρών η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει συνολικά 82 έδρες και το Δημοκρατικό Κόμμα 20.

    Στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες όπου διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των εκλογών, οι σοσιαλιστές διεκδικούν 27 έδρες ενώ οι σύμμαχοί τους σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν μία. Δύο έδρες διεκδικεί και η Δημοκρατική Συμμαχία η οποία υπό την ηγεσία του Νεριτάν Τσέκα αναμένεται να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τη μία εναντίον των σοσιαλδημοκρατών. Από την πλευρά του το Δημοκρατικό Κομμα διεκδικεί 23 έδρες, ενώ η Ενωμένη Δεξιά δύο έδρες, τη μία εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος και μια έδρα διεκδικεί το Κόμμα της Νομιμότητας που εκφράζει τους φιλομοναρχικούς. Μία έδρα στον β΄ γύρο διεκδικεί και η Ενωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κορυτσά με υποψήφιο τον κ.Καραμέλο εναντίον του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τρεις έδρες διεκδικούν οι ανεξάρτητοι.

    Εάν η κατανομή που θα προκύψει από τον β΄γύρο προσομοιάζει με αυτή του α΄ τότε θεωρείται πολύ πιθανόν ότι οι σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους θα αγγίξουν στη βουλή και μετά την αναλογική κατανομή τα 2/3 των εδρών. Ηδη από τον α΄γύρο οι σοσιαλιστές έχουν εκλέξει 39 υποψηφίους ενώ οι σύμμαχοί τους στο συνασπισμό άλλες 21. Το Δημοκρατικό Κομμα έχει εκλέξει μόλις 10 ενώ οι ανεξάρτητοι έχουν εκλέξει έναν και η Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έναν. Πρόκειται για την εκλογή του Χρήστου Γκότση στην Κορυτσά. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η κατάληξη της έδρας στη δεύτερη περιφέρεια των Αγίων Σαράντα, έδρα την οποία διεκδικούσαν για την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Χρήστος Λούτσης εναντιον του πρώην βουλευτή της Ενωσης Θωμά Μήτσιου.

    Εξάλλου συναντώνται αύριο στην Ισπανία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο. Η συνάντηση γίνεται μετά από αίτημα του αμερικανού προέδρου που διατυπώνεται σε επιστολή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ στον κ. Φίνο.

    [07] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 19:28 Ώρα Ελλάδος

    TIΡΑΝΑ 6 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε. -του απεσταλμένου μας Χρήστου Μάτη)

    Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε στις έξι το απόγευμα (τοπική ώρα) ο δεύτερος γύρος των αλβανικών κοινοβουλευτικών εκλογών.

    Σύμφωνα με δήλωση της αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μέχρι τις τρεις η ώρα το μεσημέρι, στις κάλπες είχε προσέλθει ένας στους τέσσερις εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, στις περιφέρειες που γίνονται επαναληπτικές εκλογές, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό συμμετοχής δεν θα ξεπεράσει το 50%.

    Κατά την εκλογική διαδικασία, σύμφωνα πάντα με την αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ, υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα, ωστόσο κανένα από αυτά δεν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό.

    Στον επαναληπτικό γύρο κρίνονται 34 εκλογικές περιφέρειες. Εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του κερδίσουν περίπου τα 2/3 αυτών των περιφερειών, τότε θεωρείται ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν στη νέα Βουλή τα 2/3 του συνόλου των εδρών.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α' γύρου το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του έχουν κερδίσει 60 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κομμα του Σαλί Μπερίσα κερδίζει 10, μια έδρα ένας ανεξάρτητος και το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο κερδίζει μια έδρα στην Κορυτσά με τον κ.Χρήστο Γκότση.

    Σ΄αυτές τις έδρες πρέπει να προστεθούν και οι 40 έδρες της αναλογικής κατανομής από τις οποίες το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό λίγο πάνω από το 53% στον α΄γύρο κερδίζει 21 ή 22 έδρες. Το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει 11 έδρες, ενώ δύο έδρες αναμένεται να κερδίσει το Κόμμα της Νομιμότητας το οποίο εκφράζει τη φιλομοναρχική τάση στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας και από μια έδρα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που συμμαχεί με τους σοσιαλιστές, η Δημοκρατική Συμμαχία που επίσης συμμαχεί με τους σοσιαλιστές, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που είναι σύμμαχος του Δημοκρατικού Κόμματος και το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το σύνολο δηλαδή των εδρών που αυτή τη στιγμή έχει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αλβανίας βρίσκεται στις 83. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Τίρανα, χθες το πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού προσυπέγραψε και ο αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ. Η πληροφορία προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο εκτιμά ότι μετά και από αυτή την εξέλιξη είναι εφικτή η συγκέντρωση των 2/3 των εδρών στην επόμενη Βουλή.

    Πάντως ο σημερινός αλβανικός Τύπος, και ιδιαίτερα αυτός που πρόσκειται στον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και το Δημοκρατικό Κομμα, χρησιμοποιεί οξεία γλώσσα για τους σοσιαλιστές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Μάλιστα δεν διστάζουν να γράψουν ότι "ο Νάνο δωρίζει τη χώρα στην Ελλάδα" και η φιλοπροεδρική "Αλμπάνια" αναφέρεται σε ένα γεγονός το οποίο συνέβη στη συνοριακή διάβαση όταν μετά από απόφαση του νομάρχη Αργυροκάστρου, Γιάννη Ντάκου, ένας ελληνικός εκσκαφέας ένωσε μια συνοριακή διάβαση ανάμεσα στις δύο χώρες η οποία έπρεπε να διανοιγεί για να γίνει ευκολότερη η κυκλοφορία.

    Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του αλβανικού φιλοπροεδρικού Τύπου ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα για μεγάλες υποχωρήσεις στην Αθήνα.

    [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 12:41 Ώρα Ελλάδος

    AΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, 6 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ- του ανταποκριτή μας)

    Ορκίζονται σήμερα οι 14 πρώτοι πτυχιούχοι του τμήματος Ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1993.

    Σημαντική ήταν η βοήθεια που προσέφερε στο τμήμα Ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών συνεργασίας, όπου κατά περιόδους καθηγητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων πήγαιναν στο Αργυρόκαστρο για να διδάξουν μαθήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος.

    Ο προϊστάμενος του τμήματος, Γιάννης Γιάννης, καθηγητής γλωσσολογίας, δήλωσε στο ΜΠΕ, ότι η πορεία του τμήματος, σε συνάρτηση με την κρίση που επικρατεί και ταλανίζει την Αλβανία, κρίνεται ικανοποιητική.

    "Αναμένουμε κάτι καλύτερο για το μέλλον, ιδίως σε ό,τι αφορά στη στελέχωση του τμήματος με ειδικευμένο προσωπικό", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, ο προϊστάμενος του τμήματος Ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, επισήμανε ότι το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, στο πλαίσιο στήριξης των Εδρών Νεοελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο τμήμα του πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.

    [09] ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥ ΟΣΕ

    Καταχωρήθηκε: 20:51 Ώρα Ελλάδος

    ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ 6 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Στα χέρια ένοπλων συμμοριών στο νότο της Αλβανίας βρίσκονται δύο οδηγοί του ΟΣΕ, ο Νίκος Ροδοκονάκης και Σπύρος Τσαούρδας, οι οποίοι απήχθησαν ενώ επέστρεφαν στην Ελλάδα από τακτικό δρομολόγιο που είχαν πραγματοποιήσει στην Αλβανία.

    Η ένοπλη συμμορία που τους κρατά ζητά ως λύτρα τρία εκατομμύρια δρχ. για να τους απελευθερώσει.

    Το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο κινητοποιήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις και προς την πλευρά των απαγωγέων αλλά και προς τη διεθνή προστατευτική δύναμη από την οποία ζήτησε να κάνει περιπολίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το λεωφορείο βρέθηκε από την πολυεθνική δύναμη και παραδόθηκε στο προξενείο. Ομως οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο οδηγών του ΟΣΕ συνεχίζονται.

    [Ε] ΚΥΠΡΟΣ

    [10] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:41 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 6 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ- ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά οφείλει να τηρήσει μια στάση διαλλακτική, προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασαν με δηλώσεις τους, οι αρχηγοί των κομμάτων στην Κύπρο.

    Τη διαπίστωση ότι υπάρχει "σκλήρυνση των θέσεων της τουρκικής, αλλά και της τουρκοκυπριακής πλευράς, κάτι που σημαίνει αδιαλλαξία", έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστοφιάς, υπογράμμισε ότι "δεν έχουμε ένδειξη θετικής διαφοροποίησης των αδιάλλακτων διχοτομικών θέσεων, τόσο της Τουρκίας, όσο και του κατοχικού ηγέτη", ενώ σημείωσε ότι "αντίθετα η νέα τουρκική κυβέρνηση, με βάση τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Μπουλέντ Ετσεβίτ, φαίνεται ότι έχει σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της".

    Την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προόδος για επίλυση του Κυπριακού, "εφόσον η Τουρκία δεν εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική", εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "δεν αναμένω ούτε από τον πρώτο, ούτε από το δεύτερο γύρο οποιαδήποτε πρόοδο".

    Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε αυτή να τηρήσει μια πιο διαλλακτική στάση και μη επιθετική στάση.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης έκανε λόγο για αδιέξοδο, "αφού δεν υπάρχει μετακίνηση των τουρκικών θέσεων", ενώ σημείωσε ότι "δυστυχώς δε θα πρέπει να αναμένεται οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τις απευθείας συνομιλίες, αφού η τουρκική αδιαλλαξία έχει αυξηθεί".

    Τέλος, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, τόνισε τη σημασία των απευθείας συνομιλιών, δεδομένου ότι ο διεθνής παράγοντας αποδίδει τεράστια σημασία σε αυτές, εκφράζοντας όμως και αυτός την άποψη ότι "οι οιωνοί και απο τις δύο πλευρές, με τους οποίους αρχίζουν οι συνομιλίες δεν είναι καλοί".

    [11] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 18:39 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ 6 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Αρχίζουν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τον Αύγουστο στην Ελβετία, ενώ καθοριστικός παράγοντας για την εκδήλωση αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό θα είναι οι προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο την άνοιξη.

    Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, επέκρινε τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού με τη δήλωσή του ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο.

    [12] ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο Γ. ΦΕΪΣΕΛ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Καταχωρήθηκε: 12:41 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ 6 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε. - ΚΥ.Π.Ε.)

    Για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε ο αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ προκειμένου να παραστεί στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδης - Ντενκτάς που αρχίζουν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Κόφι Ανάν. Οι συνομιλίες αυτές θα συνεχιστούν τον Αύγουστο στην Ελβετία ενώ καθοριστικός παράγοντας για την εκδήλωση αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό θα είναι οι προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο την Ανοιξη.

    Αναφερόμενος στο αντικείμενο της πρώτης αυτής συνάντησης, ο κ. Φεϊσέλ επισήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα υποβάλλουν συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις προκειμένου να διευκολύνουν τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα των επαφών ενώ παρέπεμψε στην εναρκτήρια δήλωση που θα κάνει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να υποβάλλουν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, ο κ. Φεϊσέλ επισήμανε ότι ο κύριος στόχος είναι να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, προσθέτοντας ότι αν από τις συνομιλίες προκύψει η ανάγκη για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή μέτρα καλής θέλησης, αυτό θα είναι θετικό.

    Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι με τις απευθείας συνομιλίες θα γίνει ένα βήμα μπροστά και προέβη στην εκτίμηση ότι οι δύο ηγέτες θα προσέλθουν στη Νέα Υόρκη έχοντας συναίσθηση των προσδοκιών της διεθνούς Κοινότητας για επίτευξη πραγματικής προόδου.

    [ΣΤ] Π.Γ.Δ.Μ.

    [13] ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΕΞΕΛΕΞΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Καταχωρήθηκε: 13:01 Ώρα Ελλάδος

    ΣΚΟΠΙΑ, 6 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και νέος αντιπρόεδρος του κόμματος εξελέγησαν χθες στην ετήσια συνδιάσκεψη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της ΠΓΔΜ.

    Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης εξετάστηκε η μέχρι στιγμής δράση του κόμματος και προσδιορίστηκε περαιτέρω πορεία του.

    Συζητήθηκε επίσης και το νομοσχέδιο για τη χρήση των σημαιών των εθνοτήτων, ο οποίος θα εξεταστεί στη βουλή της χώρας την επόμενη εβδομάδα.

    Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος του κόμματος διέψευσε δημοσιεύματα του σκοπιανού τύπου, που ανέφεραν ότι στη ετήσια συνδιάσκεψη θα γίνει λόγος και για την απομάκρυνση ορισμένων στελεχών από το κόμμα.

    [14] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΟ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Καταχωρήθηκε: 13:01 Ώρα Ελλάδος

    ΣΚΟΠΙΑ, 6 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Άρχισε χθες στο Τέτοβο το συνέδριο για την ενοποίηση των αλβανοφώνων κομμάτων PDP-A και NDP σε ενιαίο κόμμα με την ονομασία "Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών".

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία σημειώνεται ότι διεξάγεται στην αλβανική γλώσσα, ο πρόεδρος του PDP-A, Μέντουχ Τάτσι επισήμανε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών αποτελεί έκφραση της πολιτικής ωριμότητας και της εθνικής συνείδησης του αλβανικού στοιχείου της ΠΓΔΜ και θα συμβάλει στην προώθηση των αλβανικών στόχων.

    Ο κ.Τάτσι εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της επίσημης κυβέρνησης της χώρας, η οποία, όπως είπε, δεν σέβεται όλα τα δικαιώματα του αλβανόφωνου πληθυσμού, ο οποίος αποτελεί το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

    Τόνισε, επίσης, ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων παρέχουν πλήρη υποστήριξη στα "αδέλφια" τους στην Αλβανία και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα όλων των Αλβανών σύντομα θα επιλυθούν.

    Σημειώνεται ότι χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα προς τους συνέδρους απέστειλαν χθες ο πρόεδρος του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος, Σάλι Μπερίσα και ο έκπτωτος Αλβανός μονάρχης Λέκα Ζόγου.

    [15] ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Καταχωρήθηκε: 13:01 Ώρα Ελλάδος

    ΣΚΟΠΙΑ, 6 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Κύμα καύσωνα έπληξε χθες την ΠΓΔΜ. Στο κέντρο των Σκοπίων τις μεσημεριανές ώρες η υδράργυρος έφτασε στους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Γευγελή στους 42.

    Παρόμοια κατάσταση επικράτησε και σε περισσότερες πόλεις των νοτιοδυτικών περιοχών της χώρας. Οι υγειονομικές υπηρεσίες είχαν τεθεί σε συναγερμό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα περιστατικά θερμοπληξίας.

    [Ζ] ΔΙΑΦΟΡΑ

    [16] ΧΑΒΙΕ ΣΟΛΑΝΑ: "ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"

    Καταχωρήθηκε: 14:04 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 6 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", δηλώνει κατηγορηματικά ότι δε βλέπει περίπτωση πολέμου στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

    "Ισως υπάρχουν εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά δε διαβλέπω σύγκρουση. Και οι δύο χώρες είναι μέλη της συμμαχίας και για μένα πρόκειται για δύο πιστά μέλη της. Εύχομαι το καλύτερο και για τις δύο".

    Ο Γ.Γ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εξαίρει το ρόλο του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και επισημαίνει το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην εμπέδωση της ειρήνης στη Βοσνία.

    Στη συνέντευξή του ο κ. Σολάνα αναφέρεται στην πολιτική του σταδιοδρομία και υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να θαυμάζει τον Φελίπε Γκονζάλες, τον Τομας Μαν και το Γιόσεφ. Στην ερώτηση πως από πολέμιος του ΝΑΤΟ έφτασε στη θέση του Γενικού Γραμματέα, απάντησε πως ήταν μεγάλη τύχη για αυτόν να ανήκει σε "έξυπνα κόμματα" της πατρίδας του, που εξελίσσονταν με την ίδια ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται και η ζωή.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Sunday, 6 July 1997 - 20:49:06 UTC