Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-05

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 18:50 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [ΣΤ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [Ζ] Π.Γ.Δ.Μ.
  • [Η] ΚΟΣΜΟΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [02] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [03] ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [04] ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [05] ΔΩΔΕΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΠΤΥΧΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [06] 100.000 ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΑΦΜ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΧΙS
  • [07] ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ
  • [08] ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, ΥΨΟΥΣ 150 ΔΙΣ.ΔΡΧ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [09] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • [10] ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ
  • [11] ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΘ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [12] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο Δ.ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ
  • [13] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ ΣΤΟ ΓΚΟΛΝΤΕΝ - ΦΟΡ ΤΟΥ ΟΣΛΟ
  • [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • [14] Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΑΠΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΘΙΑΣΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [15] "ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ" ΣΤΟ ΟΛΘ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [16] ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [17] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΙΛΟΜΟΝΑΡΧΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [18] ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
  • [19] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΦΙΝΟ
  • [ΣΤ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [20] NEEΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [21] ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΕΙA ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [Ζ] Π.Γ.Δ.Μ.

  • [22] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ PDP -A KAI NDP
  • [Η] ΚΟΣΜΟΣ

  • [23] ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:45 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Η αναμόρφωση των νομικών σπουδών, η ουσιαστική και όχι τυπική άσκηση υποψηφίων δικηγόρων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού του επαγγέλματος, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν χθες στο 13ο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Ειδικότερα, για τον πληθωρισμό που παρατηρείται στον κλάδο, προτάθηκε η λήψη ορισμένων μέτρων όπως η απαγόρευση συνταξιούχων άλλων κλάδων να ασκούν δικηγορία, η ύπαρξη διπλού ορίου εξόδου από το επάγγελμα, η αναμόρφωση των νομικών σπουδών και της άσκησης, ο περιορισμός εισόδου στο επάγγελμα, κάτι που θα επιτευχθεί με αυστηρότερες εξετάσεις και την πραγματική άσκηση των υποψηφίων δικηγόρων, ενώ ακούστηκε και η άποψη να υπάρξει περιορισμός των θέσεων των Δικηγόρων.

    Εξάλλου, στη σημερινή τρίτη ημέρα συζητιούνται οι θεματικές ενότητες: Αστική ευθύνη δικηγόρων, οι δικηγορικές εταιρείες και το Πειθαρχικό Δίκαιο.

    Το απόγευμα αναμένεται να εκδοθούν και να ψηφιστούν και τα τελικά πορίσματα που αναμένονται από τους δικηγόρους με μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της δέσμευσης του υπουργού Δικαιοσύνης, ότι για ορισμένα θέματα, εφ' όσον το Συνέδριο λάβει αποφάσεις, θα τις υλοποιήσει με άμεση νομοθέτησή τους.

    [02] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Καταχωρήθηκε: 11:17 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας. Ηδη έχουν ετοιμαστεί κλιματιζόμενες αίθουσες, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία.

    Σε πολλές περιοχές, ο υδράργυρος θα "αγγίξει" τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει τους 38. Η νομαρχία Θεσσαλονίκης, έθεσε σε ετοιμότητα τους δήμους, τις κοινότητες, το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία, για να αντιμετωπίσουν τυχόν έκτακτα περιστατικά από θερμοπληξία. Επίσης, κλιματιζόμενες αίθουσες, θα εξυπηρετούν τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία ο καύσωνας θα υποχωρήσει την Κυριακή το βράδυ.

    Μεγάλη κίνηση παρατηρείται από χθές στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας. Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις και κατευθύνονται στις παραλίες αναζητώντας λίγη δροσιά.

    [03] ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:32 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Συνεχίζεται το κύμα φυγής των κατοίκων των αστικών κέντρων προς τα παραθαλάσσια και τα ορεινά θέρετρα, εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας.

    Ειδικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν έντονα σημεία ... ερήμωσης αφού την πρωτεύουσα άρχισαν να την εγκαταλείπουν οι κάτοικοί της από χθες με προορισμό κυρίως τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τις Κυκλάδες, ενώ χιλιάδες Θεσσαλονικείς αναζητούν ''δροσιά'' στις παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διεύθυνσης τροχαίας Θεσσαλονίκης, η έξοδος θα κορυφωθεί σήμερα το μεσημέρι με το κλείσιμο των καταστημάτων και γι' αυτό έχουν ληφθεί για άλλη μία φορά έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών. Πάντως σήμερα το πρωί εγκατέλειψαν την πόλη 80.000 περίπου οχήματα και τα περισσότερα κινήθηκαν για άλλη μία φορά προς τις παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής.

    Η έξοδος σε όλη την Ελλάδα, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το περασμένο Σαββατοκύριακο, εξαιτίας του καύσωνα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, πολλές οικογένειες μετακινούνται σε παραθαλάσσια και ορεινά θέρετρα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

    Ιδιαίτερα αυξημένη από χθες το απόγευμα είναι και η κίνηση στα αεροδρόμια, στα πρακτορεία των ΚΤΕΛ, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, και τα λιμάνια. Όσοι πάντως αναχωρούν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με πλοία, για νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί εδώ και αρκετές μέρες.

    Στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής επικρατεί από το πρωί κοσμοσυρροή και για την εξυπηρέτηση των επιβατών, τα υπεραστικά λεωφορεία αναχωρούν ανα μισή ώρα για την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, ενώ στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης η κίνηση είναι αυξημένη κατά 25% σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

    Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της μετεωρολογικής υπηρεσίας στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' της Θεσσαλονίκης, το Σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαίτερα θερμό για όσους μείνουν στην πόλη, αφού η θερμοκρασία στη συμπρωτεύουσα θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    [04] ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:36 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ανάσα για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας θα αποτελέσει η φετινή τουριστική περίοδος, αφού οι προοπτικές που διανοίγονται για τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού, αλλά και για το φθινόπωρο, εμφανίζονται πολύ ευοίωνες.

    Χίλιες διακόσιες πτήσεις από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Αυστρία και την Ελβετία θα έχουν ως τελικό προορισμό τις ειδυλλιακές παραλίες και τις -μοναδικής φυσικής ομορφιάς- παραθεριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Οι αφίξεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, αφού έως τότε υπάρχουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

    Η πλειοψηφία των ξένων τουριστών θα διοχευτεί στα θέρετρα της Μακεδονίας και της Θράκης μέσω του διεθνούς αεροδρομίου "Μέγας Αλέξανδρος" της Καβάλας, που, σε συνδυασμό με το μεγάλο λιμάνι της πόλης δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες μετακίνησης.

    Η νομαρχία, η αστυνομία και η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Καβάλας έχουν ήδη τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο τους ξένους τουρίστες. Παράλληλα, επιταγχύνονται τα έργα βελτίωσης του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, ώστε ο αερολιμένας να είναι σε θέση να υποδεχτεί χωρίς προβλήματα το κύμα τουριστικών αφίξεων.

    Η αύξηση αυτή του τουριστικού ρεύματος μπορεί να ερμηνευτεί και ως αποτέλεσμα της έντονης δραστηριότητας των μεγάλων τουριστικών γραφείων σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία προωθούν τουρίστες στην Καβάλα, τη Θάσο, τη Χαλκιδική, την Ασπροβάλτα και την Κατερίνη.

    [05] ΔΩΔΕΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΠΤΥΧΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:52 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Δώδεκα πανεπιστήμια της παρευξείνιας περιοχής έχουν δεσμευτεί να εγκαινιάσουν τις ελληνικές σπουδές παρέχοντας διπλά πτυχία (ελληνοαγγλικά, ελληνογερμανικά, ελληνοιταλικά κλπ) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος ΙΑΣΩΝ του ΑΠΘ. "Στόχος μας είναι να δώσουν όλα τα πανεπιστήμια ελληνικά πτυχία και τα μικρότερα που δεν έχουν δυνατότητες να τα παρέχουν σε συνεργασία με τα διπλανά του. Εχουμε ευέλικτες και ρεαλιστικές λύσεις. Ολοι οι στόχοι του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και πολύ σύντομα θα υπερκαλύψουμε όλους τους στόχους μας" επισημαίνει ο καθηγητής Γιάννης Καζάζης, υπεύθυνος για τον συντονισμό του προγράμματος ΙΑΣΩΝ το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των νεοελληνικών σπουδών στις χώρες του Ευξείνου Πόντου.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος που προβλέπει και την παροχή υποτροφιών σε διδάσκοντες και διδασκομένους βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη 40 φοιτητές και φοιτήτριες από τέσσερα πανεπιστήμια της Ουκρανίας , τέσσερα της Ρωσίας και τρία της Γεωργίας. Πέρσι και πρόπερσι είχαν δοθεί υποτροφίες σε 12 φοιτητές ενώ στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των υποτροφιών ώστε να αντιπροσωπευθούν τα ΑΕΙ και των άλλων έξι χωρών της περιοχής.

    Οι φοιτητές που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη μιλούν από καλά έως άψογα ελληνικά και δηλώνουν κατενθουσιασμένοι από το πρόγραμμα των υποτροφιών. "Το πρόγραμμα μας βοηθά πολύ, είναι μία πολύ καλή εξάσκηση για μένα" λέει η εικοσάχρονη Κατερίνα Μιρόνοβα τεταρτοετής φοιτήτρια ελληνικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Κρασνοντάρ. Η δεκαεννιάχρονη Ολια Παστοσένκο σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Κιέβου αγγλική και ελληνική φιλοσοφία. "Τα ελληνικα τα έμαθα μόνο σε τρία εξάμηνα. Προηγουμένως δεν ήξερα ούτε αλφάβητο, ούτε τίποτα. Ερχομαι για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Μου αρέσουν όλα ιδίως το Μουσείο της Θεσσαλονίκης αλλά και οι Θησαυροί του Αγίου Ορους" λέει. Ιδιαίτερα ευχαριστημένη από το πρόγραμμα είναι και η Αννα Τσικοβάνι απόφοιτη του τμήματος ελληνικής φιλολογίας του πανεπιστημίου της Τιφλίδας. "Οι καθηγήτριες είναι πολύ καλές προσπαθούν να μας δείξουν και την πόλη και τα έθιμα των Ελλήνων αλλά και το πρόγραμμα "Ιάσων" είναι εξαιρετικό" επισημαίνει. Η Αννα Μπορίσοβα φοιτήτρια ελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο της Πετρούπολης τονίζει ότι το πρόγραμμα των υποτροφιών είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την βελτιώση της γλώσσας και για πρακτική. " Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα πόλη αλλά και τα μαθήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα και βοηθάνε πολύ" υποστηρίζει.

    Ο κ Καζάζης από την πλευρά του διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα των υποτροφιών, που είναι καθαρά ακαδημαϊκής φύσης, έχει ενεργοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια από την σύγκλητο του ΑΠΘ . "Το πρόγραμμα δεν έχει καμία σκοπιμότητα. Απευθύνεται σε φοιτητές ανάμεσα στους οποίους μπορεί να υπάρχουν και ομογενείς. Οι φοιτητές μιλάνε πολύ καλά ελληνικά και αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έχουν κάνει στα εκεί πανεπιστήμια και δείχνει το μέτρο της επιτυχίας που μπορούμε να έχουμε εάν πολλαπλασιάσουμε την υποστήριξη. Εμείς παρέχουμε πολλαπλή υποστήριξη με υποτροφίες προς τους διδασκομένους και τους διδάσκοντες για να έρθουν για ανώτερες σπουδές μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό ακόμη. Από κει και πέρα στηρίζουμε τα τμήματα ώστε να αποκτήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο κατοχυρωμένο μέσα στα δικά τους τα πανεπιστήμια, να ασπαστούν την υπόθεση αυτή σαν δική τους υπόθεση που δεν θα έχει σχέση με μας" τονίζει ο κ Καζάζης. Ο καθηγητής επισημαίνει ακόμη ότι το πρόγραμμα των υποτροφιών θα συνεχιστεί και μετά την ολοκληρωση του προγράμματος ΙΑΣΩΝ το οποίο οικονομικά καλύπτεται από την επιτροπή ερευνών του ΑΠΘ.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [06] 100.000 ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΑΦΜ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΧΙS

    Καταχωρήθηκε: 11:17 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Eκατό χιλιάδες διπλά και πολλαπλά ΑΦΜ εντοπίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, κατόπιν ελέγχων που πραγματοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών σε 1,5 εκατομμύριο φορολογικά μητρώα. Οι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος TAXIS, που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

    Aυτά αποκάλυψε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Δρυς, που αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του νέου "όπλου" του Υπουργείου τόνισε ότι οι "φοροκλέφτες θα πρέπει να αρχίσουν να φοβούνται".

    Ο κ.Δρυς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα "κάθαρσης" των ελεγκτικών μηχανισμών της εφορίας, τονίζοντας ότι τα ονόματα των εφοριακών που εμπλέκονται σε υποθέσεις σοβαρών παραβάσεων, θα δοθούν στη δημοσιότητα.

    [07] ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ

    Καταχωρήθηκε: 11:54 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Σε 48 δόσεις θα μπορούν να εξωφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο οι μικροεισοδηματίες που δεν ρύθμισαν τα χρέη τους το 1996, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προχώρησε στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση των χρεών των μικροεισοδηματιών, βάσει τροπολογίας που έγινε δεκτή ομόφωνα από τη Βουλή.

    Από τη νέα ρύθμιση του Υπουργείου μπορούν να επωφεληθούν και οι φορολογούμενοι που είχαν δεσμευτεί να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, βάσει της περσινής απόφασης που προέβλεπε 24 δόσεις. Θα μπορούν να εξωφλήσουν τις οφειλές τους σε 48 δόσεις, "σπάζοντας" μάλιστα και το όριο της μηνιαίας δόσης των 30.000 δραχμών.

    [08] ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, ΥΨΟΥΣ 150 ΔΙΣ.ΔΡΧ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 11:17 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Τη ρύθμιση χρεών αγροτικών συνεταιρισμών, ύψους 150 δισεκατομμυρίων δραχμών, αποφάσισε το Υπουργείο Γεωργίας, με σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Στέφανος Τζουμάκας.

    Το Δημόσιο θα αναλάβει την κάλυψη χρεών 126 δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ η Αγροτική Τράπεζα θα διαγράψει χρέη 7 δισ. δρχ.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με το ίδιο νομοσχέδιο, ρυθμίζονται θέματα νομιμοποίησης του προσωπικού του Υπουργείου Γεωργίας. Παράλληλα, επί τάπητος τίθενται θέματα όπως η διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών και η προστασία της Αγροτικής Τράπεζας από τους κακοπληρωτές.

    [09] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Καταχωρήθηκε: 13:32 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Τις τελικές προτάσεις τους για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, θα παρουσιάσουν την Τρίτη οι ομάδες εργασίας που έχει συστήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

    Μεταξύ των κυριοτέρων θέσεων που θα αναπτύξουν οι ομάδες εργασίας, περιλαμβάνεται το αίτημα παροχής ουσιαστικών κινήτρων για την υποβοήθηση νέων παραγωγικών δυνάμεων του εμπορίου. Παράλληλα, αναμένεται να επισημανθεί η ανάγκη να εγκαταλειφθεί η εμμονή σε παρωχημένα μοντέλα ανάπτυξης για το εμπόριο.

    Οι εκπρόσωποι των εμπόρων αναμένεται ακόμη να ζητήσουν από την κυβέρνηση να μην αφήνει ανεξέλεγκτες τις δυνάμεις της αγοράς, χωρίς να έχει προηγουμένως διαμορφώσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειοτουργία των παραγωγικών μονάδων.

    [Γ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    [10] ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ

    Καταχωρήθηκε: 11:54 Ώρα Ελλάδος

    ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Μέρες του 1987 ζει και πάλι η Ελλάδα. Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ, η οποία προκρίθηκε πανηγυρικά στα ημιτελικά του 30ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Βαρκελώνη, θα αντιμετωπίσει σήμερα στις 9:30 το βράδυ την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία, έχοντας ως στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

    Οι παίχτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, αν και πραγματοποίησαν άσχημη εμφάνιση στα προημιτελικά με την Πολωνία, κατόρθωσαν να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ, παραμένοντας αήττητοι, έχοντας εφτά νίκες, σε ισάριθμα παιχνίδια.

    Είναι η πέμπτη φορά, που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προκρίνεται στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ την τελευταία δεκαετία, αποδεικνύοντας ότι παραμένει μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

    Στο δρόμο της ελληνικής ομάδας βρίσκεται πλέον η Γιουγκοσλαβία, η οποία προκρίθηκε εύκολα υπέρ της Λιθουανίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για τους διεθνείς παίχτες. Υπευθυνότητα και σοβαρότητα πρέπει να επιδείξει η εθνική στον σημερινό αγώνα και να αφήσει πίσω την άσχημη χθεσινή εμφάνιση. Η παράδοση, μέχρι στιγμής των αγώνων, μπορεί να ειναι υπέρ των Γιουγκοσλάβων, όμως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, φαίνεται αποφασισμένο να επαναλάβει τη "χρυσή" επιτυχία του 1987.

    Στον άλλο ημιτελικό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το βράδυ, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την Ιταλία. Η ομάδα του Σεργκέι Μπέλοφ, απέκλεισε τη διοργανώτρια Ισπανία, ενώ η Ιταλία προκρίθηκε σε βάρος της Τουρκίας.

    Οι ομάδες της Ισπανίας, Λιθουανίας, Τουρκίας και Πολωνίας, θα αγωνιστούν για τις θέσεις 5 - 8. Η πέμπτη και η έκτη θέση θα οδηγήσουν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου το καλοκαίρι στην Αθήνα.

    Αύριο το βράδυ στις 8:15 και 10:30 θα πραγματοποιηθούν ο μικρός και ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης.

    [11] ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΘ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 12:36 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πόλο που θα γίνει τον Ιανουάριο του 1998 στο Πέρθ της Αυστραλίας, προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της, η εθνική μας ομάδα των γυναικών.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μπήκε στην εξάδα του 11ου Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται στο Νανσί της Γαλλίας, αφού νίκησε με 10 - 7 τη διοργανώτρια χώρα.

    Ο προπονητής της εθνικής Νίκος Αναγνωστόπουλος δήλωσε ότι "είναι ιστορική στιγμή για το ελληνικό πόλο η πρόκρισή μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Περθ. Συνεχίσαμε το σερί των επιτυχιών μας, μετά τη συμμετοχή μας στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα".

    Σήμερα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα διεκδικήσει την πέμπτη θέση με αντίπαλο τον Καναδά.

    [12] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο Δ.ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:52 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Με ένα χάλκινο μετάλλιο, άρχισε για την Ελλάδα το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο πίστας, στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας.

    Ο πρωταθλητής μας Δημήτρης Γεωργαλής, ο οποίος ήταν 7ος Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα, πήρε την τρίτη θέση στα 1000 μέτρα ατομικής χρονομέτρησης με χρόνο 1.05.021. Πρώτος τερμάτισε ο Ισπανός Εσκουρέντο και δεύτερος ο Πολωνός Κράινερ.

    Οι Λάμπρος Βασιλόπουλος και Γιώργος Χειμωνέτος δεν κατάφεραν να περάσουν στην πρώτη οκτάδα των 200 μέτρα σπριντ και θα αγωνιστούν σήμερα το απόγευμα για τις θέσεις 9 έως 12.

    Οι αγώνες της ποδηλασίας, ολοκληρώνονται αύριο όπου η Ελλάδα έχει πολλές ελπίδες για διάκριση στους αγώνες με την ομάδα του ολυμπιακού σπριντ που αποτελείται από τους Δημήτρη Γεωργαλή, Λάμπρο Βασιλόπουλο και Γιώργο Χειμωνέτο.

    [13] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ ΣΤΟ ΓΚΟΛΝΤΕΝ - ΦΟΡ ΤΟΥ ΟΣΛΟ

    Καταχωρήθηκε: 13:32 Ώρα Ελλάδος

    ΟΣΛΟ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Η ιδέα της IAAF το 1993, να συγκεντρώνει κάθε χρόνο τους καλύτερους αθλητές του κόσμου, σε τέσσερις διαδοχικές διοργανώσεις στίβου σε πόλεις της Ευρώπης, αποδείχτηκε πολύ καλή, αφού τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου κλασσικού αθλητισμού, καλούνται να επιβεβαιώσουν την φήμη τους και την αξία τους.

    Στην πρεμιέρα του Γκόλντεν - Φορ, που έγινε χθες στο Οσλο, ο 24χρονος Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, από την Αιθιοπία, πραγματοποιώντας σπουδαία εμφάνιση, συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 10 χιλιόμετρα με χρόνο 26:31.32. Το προηγούμενο ρεκόρ άνηκε στον Σαλάχ Χισού, ο οποίος είχε καλύψει την απόσταση σε 26:38.08.

    Στο μεταξύ, ο Μαροκινός Χισάμ Ελ Γκουερούι κάλυψε το μίλι σε 3.44.90, χρόνος που είναι ο δεύτερος καλύτερος όλων των εποχών. Την παράσταση στα 110 μέτρα με εμπόδια, έκλεψε ο Αμερικανός Αλεν Τζόνσον με 13.14. Εντυπωσίασε επίσης η Αυστραλέζα Κάθι Φρίμαν με 49.34 στα 400 μέτρα, ενώ η Νεοζηλανδέζα Μπεατρίς Φαουμίνα βελτίωσε την καλύτερη φετινή επίδοση στον δίσκο με βολή στα 68.52.

    Το βραβείο που έχει θεσπίσει η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου για τους θριαμβευτές των αγώνων αυτών είναι είκοσι κιλά χρυσού ή πέντε εκατομμύρια δολλάρια δηλαδή 1,4 δις. δρχ.

    Η σειρά των διοργανώνεων θα συνεχιστεί στις 13 Αυγούστου στην Ζυρίχη. Η τρίτη συνάντηση θα γίνει στις 22 Αυγούστου στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρωθεί στις 26 του ίδιου μήνα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

    [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    [14] Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΑΠΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΘΙΑΣΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 13:32 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Η "Τριλογία του Ιούλιου Καίσαρα" παρουσιάζεται στις 8 και 9 Ιουλίου στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της επίσημης ιαπωνικής συμμετοχής στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή των θεάτρων Dy Sygne και Halyu-za που θεωρούνται δύο από τα πιο σημαντικά σχήματα του Τόκιο και ανεβάζουν πρωτοποριακές και παραδοσιακές παραστάσεις ενώνοντας στη σκηνή την ανατολική με την δυτική κουλτούρα.

    Η "Τριλογία του Ιούλιου Καίσαρα" είναι βασιμένη στα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ "Ιούλιος Καίσαρ" και "Αντώνιος και Κλεοπάτρα" καθώς και το "Βίος του Ιουλίου Καίσαρα" του Πλουτάρχου. Το έργο περιέχει το σύνηθες φαινόμενο στην τέχνη της "παράστασης μέσα στην παράσταση". Ενας περιπλανώμενος θίασος ταξιδεύει από την Ιαπωνία στην Ευρώπη παρουσιάζοντας την Τριλογία του Ιουλίου Καίσαρα. Μέσα σε μία εορταστική ατμόσφαιρα οι ηθοποιοί προσπαθούν να αμβλύνουν την ιστορική και πολιτιστική απόσταση ανάμεσα στην αρχαία Ρώμη και το σήμερα αλλά και να ξεπεράσουν τις διαχωριστικές γραμμές που απομακρύνουν τους Ιάπωνες ηθοποιούς και την ιδιαίτερη εκφραστική τους δημιουργία από το ευρωπαϊκό κοινό.

    [15] "ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ" ΣΤΟ ΟΛΘ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 13:32 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Σε μια απέραντη βαλκανική πλατεία μετατρέπεται από σήμερα μέχρι τις 11 Ιουλίου το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καθώς 400 καλλιτέχνες από οκτώ βαλκανικές πόλεις μεταφέρουν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τις μουσικές τα χρώματα αλλά και τις γέυσεις των τόπων τους.

    Καλλιτεχνικά συγκροτήματα και δημιουργοί από τη Βάρνα, το Βελιγράδι, το Κίσινιοφ, το Μπουζάου, τα Σκόπια, τη Σμύρνη, τα Τίρανα και τη Θεσσαλονίκη θα συναντώνται καθημερινά από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις πρωινές ώρες στην Αποθήκη 1 του Οργανισμού Λιμένος για να παρουσιάσουν μία σειρά εκδηλώσεων με κλασική, ρόκ, τζάζ και φολκλορική μουσική, χορούς, δρώμενα, εκθέσεις λαογραφικού υλικού φωτογραφίας και βαλκανικών εκδόσεων.

    Στη "Βαλκανική Πλατεία" συμμετέχουν επίσης τα Μουσεία Κινηματογράφου και Φωτογραφίας με προβολές επικαίρων και σλάιτς αντίστοιχα. Παράλληλα στο λιμάνι θα λειτουργεί το βαλκανικό καφενείο "Bon pour l' Orient" ενώ οι επισκέπτες της Πλατείας θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν τις τοπικές λιχουδιές των πόλεων που θα μαγειρεύονται επιτόπου.

    [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [16] ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:36 Ώρα Ελλάδος

    TIΡΑΝΑ 5 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε. του απεσταλμένου μας Χρήστου Μάτη)

    Επαναληπτικές εκλογές διεξάγονται αύριο σε τριάντα από τις 115 εκλογικές περιφέρειες της Αλβανίας.

    Τελικό αποτέλεσμα του α΄γύρου υπάρχει μόνο σε 72 εκλογικές περιφέρειες.

    Σε δύο εκλογικές περιφέρειες, τη Σκόδρα και το Μάτι οι εκλογές δεν έγιναν καθόλου και αναμένεται να διεξαχθεί αύριο ο α' εκλογικός γύρος, ενώ σε άλλες 11 περιφέρειες δεν είναι γνωστά τα τελικά αποτελέσματα και δεν έχει γίνει γνωστό αν εκδοθούν αργότερα σήμερα έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στον επαναληπτικό γύρο.

    Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την καταμέτρηση 105 εκλογικών περιφερειών, το Σοσιαλιστικό συγκεντρώνει 55% των ψήφων ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα 25%.

    Στις συγκεκριμένες τριάντα εκλογικές περιφέρειες, οι σοσιαλιστές διεκδικούν τις 27 ενώ οι σύμμαχοί τους σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν μία. Δύο έδρες διεκδικεί και η Δημοκρατική Συμμαχία η οποία υπό την ηγεσία του Νεριτάν Τσέκα αναμένεται να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τη μία εναντίον των σοσιαλδημοκρατών. Από την πλευρά του το Δημοκρατικό Κομμα διεκδικεί 23 έδρες, ενώ η Ενωμένη Δεξιά δύο έδρες, τη μία εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος και μια έδρα διεκδικεί το Κόμμα της Νομιμότητας που εκφράζει τους φιλομοναρχικούς. Μία έδρα στον β΄ γύρο διεκδικεί και η Ενωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κορυτσά με υποψήφιο τον κ.Καραμέλο εναντίον του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τρεις έδρες διεκδικούν οι ανεξάρτητοι.

    Εάν η κατανομή που θα προκύψει από τον β΄γύρο προσομοιάζει με αυτή του α΄ τότε θεωρείται πολύ πιθανόν ότι οι σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους θα αγγίξουν στη βουλή και μετά την αναλογική κατανομή τα 2/3 των εδρών. Ηδη από τον α΄γύρο οι σοσιαλιστές έχουν εκλέξει 39 υποψηφίους ενώ οι σύμμαχοί τους στο συνασπισμό άλλες 21. Το Δημοκρατικό Κομμα έχει εκλέξει μόλις 10 ενώ οι ανεξάρτητοι έχουν εκλέξει έναν και η Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έναν. Πρόκειται για την εκλογή του Χρήστου Γκότση στην Κορυτσά. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η κατάληξη της έδρας στη δεύτερη περιφέρεια των Αγίων Σαράντα, έδρα την οποία διεκδικούσαν για την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Χρήστος Λούτσης εναντιον του πρώην βουλευτή της Ενωσης Θωμά Μήτσιου.

    Yπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο στις εκλογές του Μαίου του 1996, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε πάρει 122 έδρες, οι σοσιαλιστές 10, η Ενωμένη Δεξιά 5, η Ενωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 3 στο σύνολο των 140 εδρών εκείνης της Βουλής, ενώ σ΄αυτή τη Βουλή έχουν αυξηθεί κατά 15 οι έδρες της αναλογικής κατανομής με αποτέλεσμα το σύνολο των εδρών να είναι σήμερα 155.

    [17] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΙΛΟΜΟΝΑΡΧΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 12:36 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ 5 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε. του απεσταλμένου μας Χ.Μάτη)

    Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στα Τίρανα η συγκέντρωση την οποία είχαν διοργανώσει πολιτικοί φίλοι του επίδοξου διεκδικητή του θρόνου της Αλβανίας, του "βασιλέα των βασιλέων", όπως αυτοαποκαλείται ο έκπτωτος μονάρχης Λέκα Ζόγου.

    Η συγκέντρωση ήταν σαφώς μικρότερη από την προηγούμενη που πραγματοποίησαν οι φιλομοναρχικοί, όπου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν.

    Οι πεντακόσιοι περίπου διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "κάτω ο κομμουνισμός" και "η Αλβανία είναι μοναρχία", υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό του 33,6% το οποίο τους έδωσαν τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε παράλληλα με τις εκλογές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι φιλομοναρχικοί καταγγέλουν τους σοσιαλιστές ότι νόθευσαν το αποτέλεσμα.

    Αυξημενα μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί από την αστυνομία των Τιράνων και στην κεντρική πλατεία ήταν εμφανής η παρουσία των πάνοπλων ανδρών της ενώ την ίδια στιγμή η ειρηνευτική δύναμη είχε πάρει εντολές να περιπολεί συνεχώς σε μικτές περιπολίες ανάμεσα στις οποίες υπήρξαν και κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών τμημάτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται σήμερα οι φιλομοναρχικοί να πραγματοποιήσουν και νέα συγκεντρωση διαμαρτυρίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Λέκα Ζόγου κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων φρουρείται από πάνοπλους άνδρες.

    [18] ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 18:50 Ώρα Ελλάδος

    ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ 5 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του ανταποκριτή μας Γιάννη Γιάννη)

    Σύμφωνα με απόφαση του Ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου, η Ιταλία σε δύο ή τρεις εβδομάδες θα αποσύρει τους στρατιώτες της από την Αλβανία. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο πότε θα αρχίσει η αποχώρηση. Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Αντρεάτα, έκανε λόγο για τις 24 Ιουλίου ενώ ο υφυπουργός Αμυνας Μπούλτζι σε μια στρατιωτική τελετή την περασμένη Πέμπτη όπου συμμετείχε και ο Πρόεδρος Σκάλφαρο ανέφερε ως μέρα αποχώρησης των στρατευμάτων την 18η Ιουλίου.

    Σήμερα στα Τίρανα, μετά από σύσκεψη της Ιταλικής διοίκησης έγινε γνωστό ότι η αποχώρηση των στρατιωτών θα γίνει αφού προκύψει η νέα αλβανική κυβέρνηση. Η αποστολή των ειρηνευτικών δυνάμεων τελείωνε την επομένη των εκλογών στην Αλβανία, αλλά μετά από αίτημα της κυβέρνησης των Τιράνων, το Συμβούλιο Ασφαλείας παρατείνει την παραμονή τους για άλλες σαράντα πέντε μέρες.

    Τους τελευταίους μήνες όλο και πιο συχνά στον Αλβανικό Τύπο εμφανίστηκαν αρνητικά άρθρα ως προς την επιχείρηση, σήμερα όμως είναι γενικά αποδεκτό ότι η παρουσία των δυνάμεων την ημέρα των εκλογών ήταν αρκετά θετικός παράγοντας όσον αφορά στην ομαλή και ήρεμη διεξαγωγή τους. Η στρατιωτική δύναμη πρόσφερε ακόμη προστασία σε εκατοντάδες παρατηρητές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [19] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΦΙΝΟ

    Καταχωρήθηκε: 17:20 Ώρα Ελλάδος

    ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ 5 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του ανταποκριτή μας Γιάννη Γιάννη)

    Σε επιστολή που έστειλε χθες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ στον Αλβανό πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο θέτει υπόψη του την επιθυμία του Προέδρου Μπιλ Κλίντον να τον συναντήσει την προσεχή Δευτέρα στην Ισπανία, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος θα βρίσκεται για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Γκαζέττα Σκιπτάρε". Η συνάντηση θα γίνει μία μέρα μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών. Δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό ποιο θα είναι το αντικείμενο συζήτησης αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση στη χώρα, οι εκλογές και οι μελλοντικές εξελίξεις θα είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

    Η κ. Ολμπράιτ στην επιστολή της εκφράζει την ικανοποίησή της για τη λήξη του πρώτου γύρου των εκλογών αλλά και την ανησυχία της για τα επεισόδια στη χώρα. Παρόλα αυτά, σημειώνει, οι ΗΠΑ εκτιμούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Φίνο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών.

    Εξάλλου, επιστολή στον Αλβανό πρωθυπουργό απέστειλε σήμερα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

    [ΣΤ] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    [20] NEEΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:36 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Νέες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας ανοίγονται μετά την τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλγαρίας, Π. Στογιάνοφ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

    Προς συμβιβαστική λύση για το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, προσανατολίζονται οι δυο χώρες, ύστερα από τις συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευγκένι Μπακαρτζίεφ, με τον α΄ αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιο Παπανδρέου και με τον εκπρόσωπο του ομίλου "Λάτση", Ν. Γρηγοριάδη, επισημαίνεται στα σχόλια του Τύπου της Σόφιας.

    Μείωση της συμμετοχής του δημοσίου και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την πραγματοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, προβλέπουν οι παρατηρητές της Σόφιας, αναφερόμενοι στο ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιριών "Σεβρόν" και "Αμοκο" προς το σχέδιο κατασκευής του αγωγού.

    Σαν ένδειξη για ενδεχόμενη αναβάθμιση της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ερμηνεύεται η συνάντηση του κ.Μπακαρτζίεφ με τον πρόεδρο της "Ιντρακομ", Σωκράτη Κόκκαλη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα σχέδια της βουλγαρικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της χώρας.

    [21] ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΕΙA ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:32 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Στην επιβολή αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και στη σταθεροποίηση του νομισματικού και τραπεζικού συστήματος στη Βουλγαρία, αποσκοπεί η λειτουργία Νομισματικής Επιτροπής, από την 1η Ιουλίου, με σύμφωνη γνώμη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Η λειτουργία της Νομισματικής Επιτροπής συνοδεύεται από σειρά μέτρων, σύμφωνα με τα οποία δεν θα είναι δυνατή η εκτύπωση χρημάτων υπό την πίεση των πολιτικών, η Κεντρική Τράπεζα δεν θα χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση θα αναπτύσσει τις δραστηριότητες της ανάλογα με τις εισροές στο κρατικό ταμείο. Επίσης, οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποτελούν βασική δημοσιονομική πηγή του κράτους, ενώ οι χαμηλοί δείκτες του πληθωρισμού θα δώσουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να σχεδιάζουν τη δραστηριότητα τους και να λειτουργούν ομαλά. Ο αγροτικός τομέας θα έχει τη δυνατότητα να ανασυγκροτηθεί μέσω του φιλελεύθερου καθεστώτος εξαγωγών και την απελευθέρωση των τιμών της αγοράς.

    Ενας από τους βασικούς όρους να πετύχει η Νομισματική Επιτροπή στη Βουλγαρία, είναι η δραστηριοποίηση ξένων κεφαλαίων στη Βουλγαρία και για αυτό επιβάλλεται η αξιοποίηση της βοήθειας από τους διεθνούς οικονομικούς οργανισμούς, από τους οποίους μέσα στους επόμενους μήνες η Βουλγαρία αναμένει 600 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.

    Την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και έχει διεθνή υποστήριξη, εξέφρασε ο διοικητής της Βουλγαρικής Εθνικής Τράπεζας, Σβετοσλάβ Γκαβρίισκι, μιλώντας στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο.

    Στη Σόφια βρίσκονται αποστολές της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, καθώς και της ιαπωνικής "ΕΞΙΜ Μπανκ", οι οποίες διαπραγματεύονται τις τελικές λεπτομέρειες, σχετικά με το δάνειο ΦΕΣΑΛ που στοχεύει στις δομικές μεταρρυθμίσεις της βουλγαρικής οικονομίας.

    [Ζ] Π.Γ.Δ.Μ.

    [22] ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ PDP -A KAI NDP

    Καταχωρήθηκε: 18:00 Ώρα Ελλάδος

    ΣΚΟΠΙΑ 5 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και αρχηγού του Κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πραγματοποιείται από το πρωί η ετήσια συνδιάσκεψη του κόμματος. Στις εργασίες της συνδιάσκεψης δεν επετράπη η παρουσία δημοσιογράφων, ωστόσο, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, εκτιμάται ότι εξετάζεται η μέχρι στιγμής δράση του κόμματος και προσδιορίζεται η περαιτέρω πορεία του.

    Εξάλλου, το πρωί άρχισε και το συνέδριο των κομμάτων των Αλβανοφώνων PDP- A και NDP σε έντονο Αλβανικό ύφος, καθώς οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με τον Αλβανικό εθνικό ύμνο και την ανάρτηση της αλβανικής σημαίας. Αναγνώστηκαν δε χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, αλλά και του έκπτωτου μονάρχη Λέκα Ζόγου. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι οι ομιλητές αποκαλούσαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κοσόβου, τον ηγέτη των Αλβανόφωνων Ιμπραχήμ Ρουγκόβα.

    [Η] ΚΟΣΜΟΣ

    [23] ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 11:17 Ώρα Ελλάδος

    ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 5 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Τις πρώτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον πλανήτη Αρη έστειλε χθες το μη επανδρωμένο Αμερικανικό διαστημόπλοιο "Ανιχνευτής".

    Οι εικόνες παρουσιάζουν ένα τοπίο διάσπαρτο από βράχους και πέτρες διαφόρων διαστάσεων. Αργότερα, ο "Ανιχνευτής" θα στείλει και έγχρωμες φωτογραφίες. Το ταξίδι του διαστημόπλοιου διήρκησε 7 μήνες και το πρόγραμμα κόστισε 150 με 200 εκατομμύρια δολάρια.

    Το διαστημόπλοιο προσεδαφίστηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ και οι εικόνες που στέλνει φτάνουν στη γη με καθυστέρηση δέκα λεπτών, λόγω της μεγάλης απόστασης.

    Μικρό τροχοφόρο ρομπότ θα ανιχνεύσει την επιφάνεια του πλανήτη, θα εξετάσει τη σύσταση του εδάφους και θα διαπιστώσει εάν υπάρχει μορφή ζωής.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Saturday, 5 July 1997 - 20:54:28 UTC