Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-07

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] H EΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΝΑΤΟ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [03] ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

  • [04] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΗΚΕ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

  • [05] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

  • [06] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΠΡΙΝΤ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [07] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ- 4η ΚΑΤΕΤΑΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [09] BAΣΕΙΣ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [10] ΙΛΤΕΡ ΤΟΥΡΚΜΕΝ: " ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΔΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ."

  • [11] ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ 2/3 ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ

  • [12] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο Μ.ΦΙΝΟ

  • [13] ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [14] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] H EΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΝΑΤΟ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Με σίγουρη την ένταξη στο "νέο ΝΑΤΟ", της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας και την παροχή ελπίδων στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία για μια μελλοντική ένταξη, αρχίζει αύριο στη Μαδρίτη η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας.

    Για να συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση των ηγετών των 16 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, Α.Τσοχατζόπουλο και Θ.Πάγκαλο, τον υπουργό Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δ.Ρέππα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ.Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον θα φθάσει στην ισπανική πρωτεύουσα απο τη Μαγιόρκα, όπου πέρασε με τη σύζυγό του ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο στα θερινά ανάκτορα του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας.

    Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα (πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας), "η δημιουργία μιας ευρύτερης ευρω-ατλαντικής κοινότητας" αποτελεί βασικό στόχο της Συμμαχίας.

    Πάντως, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Σάντ Μπέργκερ δηλώνει ότι οι εκτός ΝΑΤΟ βαλκανικές χώρες δεν έχουν ακόμη την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα να ενταχθούν τώρα στη Συμμαχία, αλλά αυτό ενδεχομένως θα συμβεί σε μια διετία.

    Οπωσδήποτε βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η ύπαρξη κλίματος σταθερότητας, ασφάλειας, δημιουργικότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια, και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ.Σημίτη, αν οι χώρες των Βαλκανίων δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    H δήλωση του κ.Σολάνα πως η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης "δεν είναι το τέρμα αλλά η αρχή" σηματοδοτεί μια νατοϊκή πολιτική "ανοιχτών θυρών" και αφήνει την πόρτα της διεύρυνσης ανοιχτή.

    Η Γαλλία υπογραμμίζει ότι η επέκταση της Συμμαχίας αποτελεί μια συνεχή, εξελικτική διαδικασία. Η ίδια δεν πρόκειται να ανακοινώσει στη Μαδρίτη την επάνοδό της στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία υποστηρίζει πως δεν είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα, έως σήμερα, για τη δημιουργία μιας "ευρωπαϊκής ταυτότητας" μέσα στη Συμμαχία. Αν και οι γαλλικές θέσεις προκαλούν δυσπιστία στις ΗΠΑ, δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες που ζητούν τη δημιουργία "ενός ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας" μέσα στο ΝΑΤΟ. Η Γαλλία θεωρεί (άρθρο της εφημερίδας "Les Echos" 2.7.97) ότι δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί για να επανακάμψει στο στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας.

    Αντίθετα, η Ισπανία ετοιμάζεται να προσχωρήσει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας έτσι την επιθυμία της "να διαδραματίσει ένα αυξανόμενο ρόλο στη δυτική Μεσόγειο".

    Ο επιμερισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών, αποτελεί ένα απο τα "κλειδιά" στη διαμόρφωση του νέου ΝΑΤΟ.

    Και ενώ κατά τον Γάλλο σοσιαλιστή πρωθυπουργό κ.Ζοσπέν "η γερμανική στάση" της Ουάσιγκτον ανησυχεί τους Ευρωπαίους εταίρους, πληροφορίες από τα αμερικανικά επιτελεία αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να ασκήσουν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για να δεχθεί η κυβέρνηση ολόκληρο το πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προτείνει για το Αιγαίο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

    Τόσο στη Μαδρίτη, όσο και αμέσως μετά, αναμένονται αμερικανικές πιέσεις για την αποδοχή του πακέτου, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα υπάρξει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην ισπανική πρωτεύουσα, συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν συναντήσεις Ελλήνων, Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων.

    Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι στην Αγκυρα υπάρχει νέα, κοσμική αυτή τη φορά κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Μεσούτ Γιλμάζ και αντιπρόεδρο τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, την οποία απροκάλυπτα stgqifei η κυβέρνηση Κλίντον, και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία Χόλμπρουκ για το κυπριακό.

    Να υπενθυμίσουμε δήλωση του πρωθυπουργού κ.Σημίτη προς το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οδηγός για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος με την Τουρκία είναι οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, τις οποίες τηρούν και οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

    Την Ελλάδα, δηλώνει ο πρωθυπουργός, την απασχολεί εντονότατα η νέα δομή του ΝΑΤΟ, για την οποία δεν έχει ακόμη επέλθει οριστική συμφωνία μεταξύ των 16 χωρών-μελών (οι οριστικές αποφασεις θα ληφθούν στο τέλος του χρόνου, σε υπουργική σύνοδο).

    Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με όλα τα μέσα τα σχέδια για τη λειτουργία των τεσσάρων υποστρατηγείων (ένα από αυτά στην Ελλάδα), ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία εμφανίζεται κάθετα αντίθετη.

    Μπορεί αύριο και μεθαύριο να μην συζητηθεί εκτενώς στη Μαδρίτη η νέα δομή του ΝΑΤΟ, αλλά αμφιβάλλει οιοσδήποτε ότι οι παρασκηνιακές -και όχι μόνο- διαβουλεύσεις θα καταστήσουν το ζήτημα κεντρικό σημείο του ενδιαφέροντος ηγετών και εμπειρογνωμόνων;

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Oι δυνατότητες ενθάρρυνσης και στήριξης από την Πολιτεία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα αποτελέσει το αντικείμενο συνάντησης εκπροσώπων του ΣΕΒ, περίπου 40 τραπεζιτών και ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών, με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εξωτερικών, την ερχόμενη Πέμπτη.

    Στην ατζέντα της συνάντησης, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΣΕΒ, συμπεριλαμβάνονται η λειτουργία συντονιστικού οργάνου για την προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η κινητοποίηση των ελληνικών πρεσβειών και των εμπρορικών ακολούθων της χώρας στο εξωτερικό με τον ίδιο στόχο και η λήψη μέτρων για τη στήριξη και ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή.

    [03] ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Από 7% έως 20% είναι οι αυξήσεις στα εισιτήρια της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που ισχύουν από σήμερα.

    Η Ολυμπιακή εφαρμόζει εκπτώσεις 20% έως 40% για οικογενειακά εισιτήρια, για νέους και όσους επιλέγουν πολύ πρωϊνές πτήσεις.

    [04] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΗΚΕ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

    Αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι η φωτιά στο Σέιχ - Σου. Εκτός ελέγχου βρίσκονται τα μέτωπα στον Ελαιώνα Πανοράματος, στο Ασβεστοχώρι, στα Κωνσταντινουπολίτικα και στα Νταμάρια Εξοχής.

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε ακόμη και στο Αγιονέρι και στη Νέα Μεσημβρία, σύμφωνα με στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    Πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο "Σινούκ" προσπαθούν να περιορίσουν τα μέτωπα φωτιάς, που αλλάζει συνέχεια jate}humsg ανάλογα με τους ανέμους.

    Μέχρι στιγμής, έχουν αποτεφρωθεί 15.000 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με το προϊστάμενο διεύθυνσης Δασών Στυλιανό Παπαδόπουλο, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία εκτιμά ότι κάηκαν 10.000 στρέμματα.

    [05] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΕΙΧ - ΣΟΥ

    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προιστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης κ.Καπόλας για να διερευνηθεί εάν προκύπτουν ευθύνες σχετικά με την καθυστέρηση των πυροσβεστικών αεροπλάνων στη μεγάλη φωτιά που συνεχίζει να κατατρώει το Σέϊχ Σου.

    Τέσσερα μέτωπα πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη από το μεσημέρι: στο Πανόραμα και στον Ελαιώνα κυρίως, αλλά και στο Ρετζίκι και στον Εύοσμο κοντά στην ΕΚΟ, που είναι νέα εστία. Η φωτιά έχει φτάσει κοντά στο στρατόπεδο Παπακυρίτση Πανοράματος, όπου εδρεύει μονάδα υλικού πολέμου με αποθήκες πυρομαχικών.

    Η κατάσταση στις 2 το μεσημέρι ήταν ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων στο μεγάλο μέτωπο Πανοράματος-Ελαιώνα. Χαρακτηριστικό είναι οτι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο της φωτιάς αλλά πολλές μικρές εστίες που αναζωπυρώνονται. Δεκάδες ασθενοφόρα βρίσκονται στην περιοχή ενώ μεταφορικά φορτηγά αδειάζουν τα τελευταία σπίτια που έχουν μέτωπο στη φωτιά. Η φωτιά έχει φτάσει ως το ίδρυμα κωφαλάλων το οποίο έχει εκκενωθεί.

    Ο αρχιπυραγός κ.Καρακίτσος δήλωσε στο ΜΠΕ ότι "όλα πήγαιναν καλά μέχρι νωρίς το πρωί και ενώ πιστέψαμε ότι είναι θέμα λίγων λεπτών να ελέγξουμε πλήρως τη φωτιά, ξαφνικά οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση, στράφηκαν σε βόρειους και σε λίγα λεπτά η κατάσταση ξέφυγε από τα χέρια μας".

    Σύσκεψη για το συντονισμό των προσπαθειών πυρόσβεσης έγινε το μεσημέρι στο Γ' Σώμα Στρατού υπό τον ΥΕΘΑ Ακη Τσοχατζόπουλο. Προέχει η κατάσβεση της φωτιάς είπε ο κ.Υπουργός και το θέμα των υπαιτίων θα τεθεί στη συνέχεια. "Οι δυνάμεις όλες συντονίζονται, τόνισε και στόχος είναι η πλήρης κινητοποίηση όλων ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων".

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος δήλωσε στο ΜΠΕ ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, έχει ζητηθεί ενίσχυση σε επίγειες δυνάμεις από γειτονικούς νομούς και ότι σύντομα θα πετάξουν δύο "Σινούκ" και ένα C-130 με επιβραδυντικό υγρό.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι κάτοικοι, ιδιαίτερα στο Πανόραμα, αλλά και στο Ρετζίκι είναι με τα λάστιχα στο χέρι, ενώ υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Η πυρκαγιά στο Σέιχ Σου που εκδηλώθηκε χθες ταυτόχρονα σε τρια σημεία έχει κάψει μέχρι στιγμής 15.000 στρέμματα (το 40% περίπου του δάσους της Θεσσαλονίκης) ενώ το μεσημέρι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά αναζωπυρώθηκε στις περιοχές Ελαιώνων Πανοράματος, Αγίου Λουκά, Λητής, Κρυονερίου και Κωνσταντινουπολίτικων. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν πέντε αεροσκάφη τύπου "Καναντέρ", που πραγματοποιούν διαδοχικές ρίψεις τόνων νερού και τριάντα οχήματα της πυροσβεστικής.

    Από χθες το βράδυ έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης "Ξενοκράτης". Οικισμοί δεν κινδυνεύουν ωστόσο προληπτικά ejjem~hgjam χθες οι κατασκηνώσεις τoy OΣΕ και το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκατοντάδες κάτοικοι του Πανοράματος χθες βράδυ έζησαν στιγμές αγωνίας όταν η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στα σπίτια τους. Τη νύχτα εκκενώθηκαν δεκάδες σπίτια και απομακρύνθηκαν 500 κάτοικοι που κινδύνευαν από το πυκνό σύννεφο καπνού. Στο μεταξύ νέα φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή από Νεοχωρούδα προς Παλαιόκαστρο ενώ και στον Εύοσμο, στην περιοχή των νεκροταφείων εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε εργοστάσιο ξυλείας.

    Θα υπάρξει αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε οι καμένες εκτάσεις να μην οικοπεδοποιηθούν, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει άμεση μελέτη για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών αφού, όπως είπε, η φωτιές δεν εκδηλώθηκαν μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε πολλά άλλα σημεία της Μακεδονίας.

    Για έργο εμπρηστών μίλησε και ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας. Αναφερόμενος στις καταγγελίες ότι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν πήραν μέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης, παρά μόνο ύστερα από τρεις ώρες, ο υπουργός αναγνώρισε ότι ο σχεδιασμός για τα δύο αεροπλάνα που θα στάθμευαν στη Θεσσαλονίκη ήταν ανεπαρκής για ένα τέτοιο συμβάν, αφού η πρόβλεψη ήταν να εγκατασταθούν την επόμενη εβδομάδα.

    Για ανεξήγητη βραδύτητα με την οποία κινήθηκαν οι δασικές και πυροσβεστικές δυνάμεις στη μεγάλη φωτιά του Σέιχ Σου κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.

    Μηνυτήρια αναφορά θα καταθέσει στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης και βουλευτής Σερρών Ευγένιος Χαϊτίδης επειδή μέτρα που είχαν ληφθεί το 1992 - 1993 καταργήθηκαν από τον δασάρχη Θεσσαλονίκης κ.Θεοδωρούδη, στον οποίο ο κ.Χαϊτίδης καταλόγισε μεγάλες ευθύνες.

    Ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, ειδικός σε θέματα διευθέτησης χειμάρρων Φάνης Παυλίδης, τόνισε στο ΜΠΕ ότι η Θεσσαλονίκη πλέον, μετά την καταστροφή μεγάλου τμήματος του Σέιχ -Σου, κινδυνεύει σοβαρά από πλημμύρες διότι η περιφερειακή αντιπλημμυρική τάφρος θα γεμίσει αμέσως με φερτά υλικά και το νερό θα ψάξει να βρεί τη φυσική του συνέχεια στους χειμάρρους όπως ήταν πριν διαμορφωθεί η σημερινή μεγαλούπολη. Τότε η Θεσσαλονίκη, θα ζήσει εικόνες Κορίνθου και Γλυφάδας. Για να προληφθεί αυτή η κατάσταση πρέπει να ληφθούν επείγοντα και άμεσα μέτρα τα οποία να υλοποιηθούν πριν τις φθινοπωρινές βροχές, κατέληξε ο κ.καθηγητής.

    [06] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΠΡΙΝΤ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε η Ελλάδα με την πανίσχυρη ομάδα στο ολυμπιακό σπριντ αποτελούμενη από τους Γεωργαλή, Χειμωνέτο και Βασιλόπουλο, την τελευταία μέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Πίστας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Η ελληνική ομάδα, πήρε την πρώτη θέση από τους πανίσχυρους στην ποδηλασία Ισπανούς, η οποία συνοδεύτηκε από ένα πολύ καλό χρόνο, καθώς ο χρόνος 46"078"' συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων όλων των εποχών.

    Υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι το τρίτο χρυσό μετάλλιο της ehmij^r μας ομάδας στα φετινά Παγκόσμια Κύπελλα Πίστας ολυμπιακού σπιντ, αφού οι διεθνείς μας είχαν έρθει πρώτοι και στα δύο προηγούμενα που έγιναν στην Κολομβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι τρεις αθλητές μας δήλωσαν ότι επόμενος στόχος είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του Περθ στην Αυστραλία τον Αύγουστο, ενώ μέσα στις προτεραιότητες τους είναι ένα μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Σίνδεϊ.

    Ο Δημήτρης Γεωργαλής φανερά ενθουσιασμένος τόνισε ότι "είμαστε φέτος η καλύτερη ομάδα στο ολυμπιακό σπριντ. Και το αποδείξαμε σήμερα", ενώ ο Γιώργος Χειμωνέτος με την σειρά του υπογράμμισε ότι "είμαστε πανευτυχείς γιατί αυτό είναι το τρίτο χρυσό που κατακτάμε φέτος σε ισάριθμα Παγκόσμια Κύπελλα Πίστας. Ελπίζω σε ανάλογη πορεία και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα".

    Στη βαθμολογία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, πρώτη είναι η Πολωνία, η οποία έχει 44 βαθμούς, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με 36 και η Μεγάλη Βρετανία με 26 βαθμούς.

    [07] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ- 4η ΚΑΤΕΤΑΓΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ

    Πρωταθλήτρια Ευρώπης, για τέταρτη φορά, στις τελευταίες πέντε διοργανώσεις, στέφθηκε η ομάδα μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας, η οποία νίκησε στον τελικό του 30ου Ευρωμπάσκετ της Βαρκελώνης, την Ιταλία με σκορ 61 - 49.

    Τέταρτη, έμεινε τελικά η εθνική μας ομάδα, αφού συνετρίβη χθες από τη Ρωσία, στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, με σκορ 97 - 77. Το φινάλε του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ισπανίας επεφύλαξε άσχημες εκπλήξεις για το αήττητο επί επτά αγώνες, αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. H τέταρτη όμως θέση, την οποία κατέλαβε για τρίτη συνεχόμενη φορά σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία, καθώς αυτή ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση αυτής της νέας ομάδας.

    Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Ιταλία και το χάλκινο η Ρωσία, ενώ πολυτιμότερος παίχτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο παίχτης της Γιουγκοσλαβίας Σάσα Τζόρτζεβιτς.

    Στο μεταξύ, πραγματοποίηθηκε η κλήρωση για τον καταρτισμό των προκριματικών ομίλων του τελευταίου Ευρωμπάσκετ του αιώνα μας, που θα γίνει το 1999 σε επτά πόλεις της Γαλλίας. Η εθνική μας ομάδα τέθηκε επικεφαλής του α' ομίλου με αντιπάλους τη Γερμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία και το Βέλγιο. Ο πρώτος αγώνας της Ελλάδας είναι διεξαχθεί στις 26 Νοεμβρίου όπου θα αντιμετωπίσει τη Σλοβενία εντός έδρας. Ολοι οι αγώνες των πέντε ομίλων θα διεξαχθούν στο διάστημα από τις 26 Νοεμβρίου 1997 ως τις 28 Φεβρουαρίου 1999.

    Στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ θα συμετάσχουν οι 14 ομάδες που θα προκύψουν από τους προκριματικούς, συν τη διοργανώτρια Γαλλία και την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 1 - 5 στη Γαλλία, θα κερδίσουν αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής στην Ολυμπιάδα του 2000 στο Σίδνεϊ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ JKGQIDG - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αρχίζουν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Οι συνομιλίες αυτές θα συνεχιστούν τον Αύγουστο στην Ελβετία, ενώ καθοριστικός παράγοντας για την εκδήλωση αμερικανικής πρωτοβουλίας για το κυπριακό θα είναι οι προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο την άνοιξη.

    Σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης επικρίνει τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού με τη δήλωσή του ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις κατοχής στη Μεγαλόνησο.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να εκφράσει καμία αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των απευθείας συνομιλιών, χωρίς όμως να είναι και απαισιόδοξος.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ότι η Μεγαλόνησος δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να λυθεί προηγουμένως το κυπριακό, ο κ.Κρανιδιώτης προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα παρεμποδίσει κάθε διεύρυνση της Ενωσης, αν σε αυτή δεν περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

    Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, έκανε λόγο για καθεστώς ισότητας. Ο κ.Ντενκτάς δήλωσε ότι αν η ελληνική κυπριακή πλευρά θέσει στις συνομιλίες τον όρο για αποδοχή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε ενδέχεται να προβεί σε επαναξιολόγηση.

    [09] BAΣΕΙΣ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στα κατεχόμενα προσανατολίζεται να εγκαταστήσει η Τουρκία, σε μια προσπαθεια να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση, ενόψη των απ΄ευθείας συνομιλιών.

    Αυτό αναφέρουν όλες σχεδόν οι τουρκικές εφημερίδες, που επικαλούνται πηγές απο το υπουργείο εξωτερικών.Σύμφωνα με αυτές, η απόφαση για την εγκατάσταση των βάσεων λήφθηκε στην σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, υπο την προεδρία του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ εκπρόσωποι του γενικού επιτελείου και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" τονίζει στο δημοσίευμά της, ότι την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε την Κύπρο ο αντιναύαρχος Μουσταφά Οζμπεϊ , υπεύθυνος για θέματα Ελλάδας και Κύπρου, του τουρκικού γενικού επιτελείου. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη, επικαλούμενη "πηγή υψηλού επιπέδου" πώς υπάρχει σχέδιο με το οποίο η "ΤΔΒΚ" θα πρέπει να μπορεί να "ανταποδώσει τα πυρά των Ελληνοκυπρίων" χωρίς να χρειάζεται η επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων.

    Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, σημειώνει η εφημερίδα, η Τουρκία θα εγκαταστήσει ναυτική βάση στην Κερύνεια ή στην Αμμόχωστο, ενώ το αεροδρόμιο " Γκετσιτκαλε\' στα κατεχόμενα θα μετατραπεί σε στρατιωτικό , ώστε να διευκολυνθούν τα αεροσκάφη της pokelij^r αεροπορίας της Τουρκίας.

    Απο την πλευρά της η "Χουρριέτ" γράφει , ότι στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε "να ενισχυθεί η διπλωματία με στρατιωτική δύναμη, για να μην γίνουν παραχωρήσεις, παρα τις πιέσεις".Η εφημερίδα υπογραμμίζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και του Ντενκτάς να επιμείνουν στη διζωνική , δικοινοτική χαλαρή συνομοσπονδία" και ταυτόχρονα να μη δεχθούν ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπασϊκή Ενωση, πρίν απο την ένταξη της Τουρκίας.

    Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς, πρίν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη απο την Κωσταντινούπολη, δήλωσε πώς "έκανε έκκληση στον Κληρίδη να μην ξεγελάσει ο ένας τον άλλο, ως άνθρωποι που σκέφτονται να ξαναγίνουν συνέταιροι".Οπως είπε, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, "για να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο Κληρίδης το κυπριακό" και τόνισε πώς στην περίπτωση που η συνάντηση αυτή αποβεί θετική, θα υπάρξει και άλλη μέσα στον Αύγουστο. Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Βιμ Κοκ προειδοποίησε την κυβέρνηση Γιλμάζ πώς "αν δεν υπάρξει οριστική επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα, αν δεν βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό και το κουρδικό, τότε η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αυτό αναφέρει η εφημερίδα "Μιλλιέτ" που δημοσιεύει δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού, στις οποίες τονίζεται ιδιαίτερα το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και η ανάκαμψη της οικονομίας.Ο Κοκ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για την επίλυση του κυπριακού και τονίζει ότι ο Τούρκος ομόλογός του Μεσούτ Γιλμάζ "θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα".

    [10] ΙΛΤΕΡ ΤΟΥΡΚΜΕΝ: " ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΔΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ."

    Την ανάγκη να προβεί σε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις η Τουρκία στην Κύπρο επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ιλτερ Τουρκμέν.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες που αρχίζουν μεθαύριο Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και στον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, υπο την αιγίδα του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο γηραιός Τούρκος πολιτικός υπογραμμίζει, ότι δεν αναμένει 'θεαματικά αποτελέσματα απο τη συνάντηση".

    "Κατα τη γνώμη μου, τονίζει, είναι πολύ μικρή η πιθανότητα , η υπόθεση αυτή να επιλυθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων.Να το πώ ξεκάθαρα.Τη λύση δεν την θέλουν ούτε οι Ελληνοκύπριοι ούτε οι Τουρκοκύπριοι.Είναι αναγκασμένοι να δείχνουν ότι την θέλουν , διότι οι ελληνοκύπριοι ζητούν και τα εδάφη στο βορρά. Ισως να συζητηθεί ένα τουρκικό ομόσπονδο κράτος, πάνω σε μικρότερα εδάφη, που θα έχει όμως την αστυνομία του την αυτονομία του. Επίσης, και στην περίπτωση ακόμη, μιας άκρως χαλαρής ομοσπονδίας, είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να αποδεχθούν οι τουρκοκύπριοι να ζήσουν στο μέλλον με τους Ελληνοκύπριους."

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογραμμίζει επίσης, ότι κατα την άποψή του "αν όντως υπάρχει επιθυμία για επίλυση του κυπριακού, θα πρέπει να γίνουν τετραμερείς διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν απαραίτητα η Ελλάδα και η Τουρκία".

    "Οσο η Τουρκία, επισημαίνει, δεν επιλύει το κυπριακό δεν μπορεί να στηρίξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, σε μια γερή βάση. ηδη, εμείς για μακρό χρονικό σιάστημα προτιμήσαμε το ανεπίλυτο, γιατί η κατάσταση στην Κύπρο είναι προς το συμφέρον μας.Αν δεν υπήρχε το θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορεί να μη δινόταν λύση ποτέ. Τώρα όμως, είμαστε υποχρεωμένοι, αν θέλουν πραγματικά να ενταχθούμε στην Ε.Ε. να βρούμε λύση και για τη δική μας ένταξη. Αλλιώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα θελήσει να συμπεριλάβει τη "νότια Κύπρο" ώς μόνιμο μέλος. Αρα, θα πρέπει να καθορίσουμε ως χώρα , μια νέα στρατηγική και να συμφωνήσουμε ποιές υποχωρήσεις μπορούμε να κάνουμε."

    Ο Ιλτερ Τουρκμέν παραδέχεται ότι μπορεί απο στρατιωτικής πλευράς να κέρδισε η Τουρκία "αλλά κέρδος στο πολιτικό πεδίο δεν υπάρχει". Γι΄αυτό προτείνει να αρχίσουν "σοβαρές διαπραγματεύσεις".

    [11] ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ 2/3 ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ

    Την πλειοψηφία των 2/3 στη νέα αλβανική Βουλή δείχνει να έχει κερδίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του μετά το χθεσινό δεύτερο γύρο των αλβανικών εκλογών.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το δεύτερο γύρο, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι σοσιαλιστές και οι σοσιαλδημοκράτες που κατέβηκαν με κοινούς συνδυασμούς και στον α΄και στον β΄εκλογικό γύρο συγκεντρώνουν 101 έδρες. Η Δημοκρατική Συμμαχία η οποία προσχώρησε λίγο αργότερα στον κυβερνητικό συνασπισμό κερδίζει δύο έδρες. Τη μία με τον πρόεδρο του κόμματος Νεριτάν Τσέκα και την άλλη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κερδίζει τέσσερις έδρες. Από αυτές οι δύο είναι απο τον α΄γύρο στην Κορυτσά με τον Χρήστο Γκότση και στη δεύτερη περιφέρεια των Αγίων Σαράντα με τον Ζήσο Λούτση, ενώ από τον β΄γύρο κερδίζει μια ακόμα έδρα στην Κορυτσά με τον Γρηγόρη Καραμέλο και μια άλλη απο το ψηφοδέλτιο επικρατείας με τον πρόεδρο του κόμματος, Βασίλη Μέλο.

    Εάν προστεθούν όλα αυτά τα στοιχεία τότε οι σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους ξεκινούν με τουλάχιστον 107 εδρες στη νέα Βουλή.

    Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει άλλες 8 έδρες και 10 έδρες από το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Το σύνολο των εδρών του στη νέα Βουλή ανέρχεται έτσι, στις 28. (10 έδρες είχε κερδίσει από τον α΄εκλογικό γύρο).

    Το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Δεξιάς κέρδισε στον β΄γύρο δύο έδρες. Τρεις έδρες κατέληξαν σε ανεξάρτητους (μία από τον πρώτο και δύο από τον β΄γύρο), ενώ δύο έδρες κέρδισαν το Κόμμα της Ενοποιησης και το Αγροτικό Κόμμα.

    Από το ψηφοδέλτιο επικρατείας αναμένεται να καταλάβουν τουλάχιστον μία έδρα το Κόμμα της Νομιμότητας που εκφράζει τις φιλοβασιλικές τάσεις της Αλβανίας και το οποίο πήρε ποσοστό της τάξης του 3%, το Ρεπουμπλικανικο που κινείται στην άκρα δεξιά και to Εθνικό Κομμα.

    Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες έδρες, ορισμένες θα κατανεμηθούν με την αναλογική κατανομή μετά την οριστική καταμέτρηση των ψήφων ενώ υπάρχει τουλάχιστον μια έδρα η εκλογή της οποίας θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, μία έδρα η οποία θα κριθεί στο Συνταγματικό δικαστήριο και άλλες πέντε για τις οποίες δεν υπάρχουν τελικές πληροφορίες.

    Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Φάτος Νάνο εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα συνεχίσει την πορεία προς την ανασυγκρότηση της Αλβανίας ενισχυμένος απο το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Χθες ζήτησε και πάλι την απομάκρυνση του Προέδρου Μπερίσα από την εξουσία. Ο Μπερίσα, όπως έχει δηλώσει ο κ.Νάνο, θα αντικατασταθεί από πρόσωπο που προέρχεται απο τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    [12] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο Μ.ΦΙΝΟ

    Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Μαδρίτη, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής συμφίλιωσης της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", η πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου για τη συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό, είχε επισυναφθεί στην επιστολή που απέστειλε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , Μαντλίν Ολμπράιτ, προς τον Μπασκίμ Φίνο και στην οποία εξέφραζε την ικανοποίησή της για τη διεξαγωγή του α΄γύρου των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Αλβανία.

    Στην επιστολή, η κ.Ολμπράιτ, εκτίμησε θετικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Φίνο για την οργάνωση των εκλογών, οι οποίες παρά τις δύσκολες συνθήκες, "διεξήχθησαν με επιτυχία" και συνιστά σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας να σεβαστούν τις υποσχέσεις τους "προς το πνεύμα της εθνικής συμφιλίωσης".

    [13] ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Για τη Μαδρίτη αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Ισπανίας την Τρίτη και την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με σχόλιο της κρατικής τηλεόρασης, η συμμετοχή του Προέδρου Γκλιγκόρωφ στη σύνοδο κορυφής, στην οποία θα γίνει λόγος για την επέκταση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας με νέα μέλη, θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς θα θέσει το θέμα της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

    Τον Σκοπιανό Πρόεδρο θα συνοδεύσουν στη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι και ο υπουργός Άμυνας, Λάζαρ Κιτάνοφσκι.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Ισπανία, ο κ.Γκλιγκόρωφ αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με ηγέτες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και του προγράμματος "Συνεργασία για την Ειρήνη", ενώ ανάλογες συναντήσεις με τους ομολόγους τους θα έχουν και οι δύο σκοπιανοί υπουργοί.

    [14] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Κορυφώθηκε η κρίση στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, μετά τη ματαίωση της συνάντησης της Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς με τον Σέρβο εκπρόσωπο του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ. Η διεθνής κοινότητα που τάσσεται στο πλευρό της κ.Πλάβσιτς ωστόσο δεν κρύβει τις ανησυχίες της ότι η ρήξη που επηλθε μεταξύ της Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και των υποστηρικτών του προκατόχου της Ράντοβαν Κάρατζιτς απειλεί όχι μόνο την ενότητα της πρώην αυτής γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας αλλά και την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέητον.

    Στόχος της συνάντησης με τον Μόμτσιλο Κράισνικ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην πόλη Μπιγιέλινα, ήταν η επίλυση του πολιτικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Η κ.Πλάβσιτς, σύμφωνα με το σερβοβοσνιακό ραδιόφωνο που ελέγχεται από τους υποστηρικτές του Κάρατζιτς, ακύρωσε τη συνάντησή της και παρέμεινε στη Μπάνια Λούκα επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

    Ο Κράισνικ από την πλευρά του χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς της κ.Πλάβσιτς και δήλωσε ότι η ίδια η Πρόεδρος δεν επιθυμεί τη διευθέτηση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί.

    Η κρίση στην ηγεσία της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας ξέσπασε μετά τις κατηγορίες της κ.Πλάσβιτς ότι στελέχη της κυβέρνησης που πρόσκεινται στην παράταξη του πρώην προέδρου Ράντοβαν Κάρατζιτς επιχειρούν να την ανατρέψουν. Η κ.Πλάβσιτς στη συνέχεια διέταξε τη διάλυση της Βουλής και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών την 1η Σεπτεμβρίου, αποφάσεις που δεν αποδέχθηκε η σερβοβοσνιακή κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς τες αντισυνταγματικές.

    Οι αντεγκλίσεις μεταξύ Πλάβσιτς και Κάρατζιτς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό μέσω του τοπικού και διεθνους τύπου. Η ίδια σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου "Β-92" είχε καταγγείλει δημόσια τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ότι χειραγωγεί το λαό έτσι ώστε "να μην υπακούει στα κρατικά όργανα" και ότι "οργανώνει πραξικόπημα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας".

    Εξάλλου σε συνέντευξή της στο αμερικανικό περιοδικό "News Week" η κ.Πλάβσιτς υποστηρίζει ότι η κράτησή της απο τις σερβικές αρχές στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου -κατά την επιστροφή της απο το Λονδίνο- υπαγορεύθηκε από τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Σέρβου Προέδρου Σλομπονταν Μιλόσεβιτς και του Κάρατζιτς.

    Στην κρίση παρενέβη το Σάββατο και ο ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι οπαδοί του θα κατέβουν στους δρόμους αν ο Μιλόσεβιτς ή άλλα εθνικιστικά κόμματα της Σερβίας υποστηρίξουν την ανατροπή της Πλάβσιτς απο την προεδρία των Σερβοβοσνιων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 7 July 1997 - 10:16:09