Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-04

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ. ΟΡΙΣΕ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

  • [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

  • [03] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [05] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [06] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

  • [07] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [08] Β. ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΣΗΧΘΗΚΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

  • [09] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [10] ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  • [11] Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ: ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

  • [12] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

  • [13] Η ΘΕΣΣΑΛΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ " LE MONT DIPLOMATIQUE"

  • [14] ΔΩΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

  • [15] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 5ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΙΣΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] AΛΛΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ; ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [17] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

  • [18] ΜΕ ΤΟN Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΑΙ ΤΟΝ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [19] ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ-ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [20] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Α' ΓΥΡΟΥ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [21] ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΦΙΝΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΡΧΙΚΩΝ

  • [22] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

  • [23] ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ, ΔΗΛΩΣΕ O ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [24] Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [25] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [26] Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

  • [27] ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [28] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

  • [29] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α.ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ

  • [30] ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

  • [31] "YΠΕΡΙΩΔΗ ΜΕΤΡΗΤΗ" ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ. ΟΡΙΣΕ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

    Οι ελληνικές θέσεις που θα διατυπωθούν στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη συζητήθηκαν το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η χώρα μας θα υποστηρίξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ των βαλκανικών χωρών όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία ενώ σε γενικότερο επίπεδο θα επιδιώξει να υπάρξει διατύπωση που θα αφήνει ανοιχτά τα όρια ένταξης και άλλων χωρών των Βαλκανίων στο μέλλον. Σε ότι αφορά στο ζήτημα των τεσσάρων στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία και την Ιταλία ο Γεράσιμος Αρσένης εξέφρασε επιφυλάξεις στο κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί τη δημιουργία τεσσάρων υποστρατηγείων στο νότο όπως έχει ζητήσει η χώρα μας και όχι δύο, όπως ζήτησε η Τουρκία. Η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία ενός στρατηγείου για Ελλάδα και Τουρκία και ενιαίο χώρο το Αιγαίο. Οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης διευκρίνισαν ότι δεν τίθεται θέμα ορίων ευθύνης για κάθε υποστρατηγείο.

    Αργά το μεσημέρι συνήλθε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας με αντικείμενο την νέα κατάσταση στην Αλβανία και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ελληνοαλβανική μεθόριο και τα στενά Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Αλβανίας. Κοινή διαπίστωση ήταν το ότι δεν υπάρχει εκτόνωση της κατάστασης και επιβάλλεται η παραμονή σε ετοιμότητα των δυνάμεων του ελληνικού στρατού, του πολεμικού ναυτικού, του λιμενικού και της αστυνομίας.

    Ακόμη το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε και αποφάσισε τον ορισμό των αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση στον Άρειο Πάγο των κυρίων Θεόδωρου Τόλια, Διονύση Κατσιρέα, Χαράλαμπου Μεσηνιά και Πολύβιου Ματζιάρα. Αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα e_mai στο εξής οι Χρήστος Γεραρής και Γιώργος Δεληγιάννης.

    Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος δήλωσε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη ομοφώνως και χωρίς παρατηρήσεις και επισήμανε ότι για τον Άρειο Πάγο επικράτησε η απόλυτη εφαρμογή της επετηρίδας διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, "βαθιές τομές στη δικαιοσύνη πρέπει να γίνονται όταν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις προσωπικοτήτων ή αυθεντιών όπου μπορεί να κάνει κανείς μια υπέρβαση".

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος σχολιάζοντας την επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου ως προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι για πολλοστή φορά παραβιάζει κάθε αρχή αξιοκρατίας θυσιάζοντας στο βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων δικαστικούς λειτουργούς με ανεπίληπτο παρελθόν, άψογη κατάρτιση και υψηλό δικαστικό φρόνημα.

    Για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ απέδειξε πώς εννοεί και πώς εφαρμόζει στην πράξη τη συνταγματική εγγύηση περί προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών. Μ' αυτόν τον τρόπο ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει πώς ακριβώς εννοεί τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας.

    [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Μαδρίτη (7-9 Ιουλίου) τόσο από τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη όσο και από τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, τον υφυπουργό Δ. Αποστολάκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δ. Ρέππα.

    Το γεγονός ότι η Σύνοδος γίνεται λίγο καιρό μετά την υπογραφή στο Παρίσι (27 Μαϊου 1997) της Ιδρυτικής Πράξης για τις αμοιβαίες σχέσεις συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ομοσπονδίας της Ρωσίας από τους 16 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Συμμαχίας, τον πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, αυξάνει το ενδιαφέρον της.

    Η Συμμαχία επιδιώκει να προσαρμοσθεί στη νέα Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αφού ύστερα από μισό αιώνα η Ευρώπη δεν είναι πια διαιρεμένη.

    Δύο είναι οι κεντρικοί στόχοι της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, της τέταρτης η οποία πραγματοποιείται στα τελευταία εφτά χρόνια:

    Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς (εδώ υπεισέρχεται πέραν των αντιρρήσεων της Ρωσίας και το θέμα της αγοράς νέων οπλικών συστημάτων για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων των νεοεισερχομένων χωρών, το ζήτημα ποιοί θα σηκώσουν το τεράστιο οικονομικό κόστος -νεοεισερχόμενοι, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ- και φυσικά, η υπόθεση των νέων ισορροπιών και σχέσεων μέσα στη Συμμαχία).

    Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το θέμα των υποστρατηγείων, το οποίο ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα (η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα-μέλος της Συμμαχίας που δεν δέχεται να δημιουργηθούν τέσσερα υποστρατηγεία στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Τουρκία).

    [03] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

    Είναι φανερό ότι αλλάζει, σχεδόν τελείως, η δομή του ΝΑΤΟ, όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ανεξάρτητα από το αν η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης, καταλήξει σε μια μεγάλη επιτυχία ή σ' ένα φιάσκο, η ελληνική πλευρά θα δώσει μια σειρά μάχες τόσο για τα υποστρατηγεία, όσο και για θέματα όπως ο χώρος ευθύνης των αεροπορικών υποστρατηγείων, οι έδρες των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης (R.R.F), η μορφή της διεύρυνσης της Συμμαχίας και άλλα.

    Η Ελλάδα επιδιώκει:

    Να μην υπάρξουν διάφοροι κύκλοι διευρύνσεων σχετικά με τις χώρες των Βαλκανίων. Εμείς επιδιώκουμε να μπούν στο ΝΑΤΟ, με την πρώτη φάση της διεύρυνσης και η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία. (οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μόνο η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία θα πρέπει να ενταχθούν στον πρώτο γύρω που θα ανακοινωθεί στις 8 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης).

    Ο πρωθυπουργός κ.. Κ. Σημίτης έχει καταστήσει σαφές στους προέδρους των χωρών αυτών, ότι θα υποστηρίξει το αίτημα τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην πρώτη φάση.

    Αυτό, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βοηθά να εξασφαλισθούν στα Βαλκάνια συνθήκες "ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης".

    Πάντως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να θέσει βέτο για την ένταξη των χωρών αυτών.

    Επιδίωξη της χώρας μας είναι να δημιουργηθούν μέσα στη Συμμαχία συνθήκες ισοτιμίας της Ελλάδας με την Ιταλία και την Τουρκία. Η χώρα μας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, αφού αυτό έχει να κάνει άμεσα με τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αλλωστε οι νέες δομές της Συμμαχίας θα επηρεάσουν την αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη ΔΕΕ.

    Κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό για τη νότια πτέρυγα του. Συνεχώς είναι σημαντικό να υπάρξουν σ' αυτή τη φάση ευνοϊκές, για τα εθνικά συμφέροντά μας ρυθμίσεις.

    Τα χαρακτηριστικά του "νέου ΝΑΤΟ" τώρα διαμορφώνονται και εμείς δεν είναι νοητό να είμαστε θεατές. Γι' αυτό άλλωστε έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες μια σειρά συσκέψεις με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ - ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ο οποίος είχε χαιρετήσει την υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης στο Παρίσι ως "επίσημη πιστοποίηση της λήξης του Ψυχρού Πολέμου", θεωρεί σημαντικό γεγονός τις αναφορές της Συμφωνίας αυτής στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες, αφού "έτσι δηλώνεται από πλευράς ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ότι αυτές πρέπει να είναι οι αρχές οι οποίες διέπουν τις σχέσεις και των χωρών μεταξύ τους". Πάντως δεν πρέπει να αποκλείεται συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Σ.Ντεμιρέλ στο περιθώριο της συνάντησης της Μαδρίτης, όπως υπήρξε πρόσφατα στο Παρίσι.

    [05] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος υποστηρίζει:

    "Εμείς ως χώρα προτείναμε ήδη κάποια κριτήρια τα οποία είναι καθοριστικά. Πιστεύουμε ότι η διεύρυνση, για πρώτη φορά, του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι ισόρροπη προς την Κεντρική αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διότι το πρώτο βήμα δεν πρέπει ούτε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έκλεισε η υπόθεση για πολλά χρόνια με την ένταξη ενός αριθμού χωρών, ούτε όμως από την άλλη μεριά ότι ο αριθμός είναι τόσο μικρός ώστε να δημιουργηθούν διαφοροποιήσεις και αδικίες σε υποψήφια μέλη που έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις και τις ίδιες δυνατότητες. Είναι ένα δύσκολο θέμα γι' αυτό εξάλλου υπάρχουν και πολλές απόψεις. Ομως όλα αυτά τα κριτήρια και άλλα πολλά θα ληφθούν υπόψη ώστε να έχουμε μια τελική απόφαση τον Ιούλιο. Πάντως προσωπικά πιστεύω ότι και άλλες χώρες διεκδικούν ισότιμα αυτή τη στιγμή τη συμμετοχή τους, ανεξάρτητα της απόφασης των ΗΠΑ που περιορίζεται στις τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης οι οποίες βέβαια υποστηρίζονται έτσι κι αλλιώς απ' όλους τους Ευρωπαίους και την τελική επιλογή θα την έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης".

    [06] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

    Η Αθήνα εμμένει στη θέση της για αποδοχή μόνο δύο από τα πέντε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο που προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα. Αυτό επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης η οποία είχε προτείνει μορατόριουμ μη πραγματοποίησης στρατιωτικών πτήσεων στο Αιγαίο από τις 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν σχολίασε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπαρτμεντ Νίκολας Μπερνς ο οποίος επικρότησε την απόφαση της Τουρκίας να εφαρμόσει μονομερώς δίμηνο μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και τάχθηκε υπέρ της αποδοχής και των πέντε μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Στο μεταξύ, η Ελλάδα απέστειλε δεύτερο υπόμνημα στην Τουρκία ζητώντας διευκρινίσεις για τις κινήσεις της. Ερωτηθείς για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι δεν υπάρχει ακόμη αντίδραση από την Τουρκική πλευρά. Σε ότι αφορά στο Κυπριακό ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν όπως έχει προβλεφτεί και αποφασιστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. "Η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού βρίσκεται μέσα από τις ενταξιακές διαδικασίες της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε ο υπουργός Αμυνας.

    [07] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Οι ελληνικές θέσεις που θα διατυπωθούν στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη συζητήθηκαν το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η χώρα μας θα υποστηρίξει την ένταξη στο MATO των βαλκανικών χωρών όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία ενώ σε γενικότερο επίπεδο θα επιδιώξει να υπάρξει διατύπωση που θα αφήνει ανοιχτά τα όρια ένταξης και άλλων χωρών των Βαλκανίων στο μέλλον.

    Σε ότι αφορά στο ζήτημα των τεσσάρων στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία και την Ιταλία ο Γεράσιμος Αρσένης εξέφρασε επιφυλάξεις στο κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί τη δημιουργία τεσσάρων υποστρατηγείων στο νότο όπως έχει ζητήσει η χώρα μας και όχι δύο, όπως ζήτησε η Τουρκία. Η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία ενός στρατηγείου για Ελλάδα και Τουρκία και ενιαίο χώρο το Αιγαίο. Οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης διευκρίνισαν ότι δεν τίθεται θέμα ορίων ευθύνης για κάθε υποστρατηγείο.

    Αργά το μεσημέρι συνήλθε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας με αντικείμενο την νέα κατάσταση στην Αλβανία και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ελληνοαλβανική μεθόριο και τα στενά Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Αλβανίας. Κοινή διαπίστωση ήταν το ότι δεν υπάρχει εκτόνωση της κατάστασης και επιβάλλεται η παραμονή σε ετοιμότητα των δυνάμεων του ελληνικού στρατού, του πολεμικού ναυτικού, του λιμενικού και της αστυνομίας.

    [08] Β. ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΣΗΧΘΗΚΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

    Καμία ποσότητα βοδινού κρέατος βρετανικής προέλευσης δεν έχει εισαχθεί στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ελέγχων των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, δήλωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης.

    Μάλιστα, ο υφυπουργός έκανε λόγο "για επιπτώσεις στις σχέσεις των κρατών-μελών με τη Μ. Βρετανία, αλλά και για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων", αν διαπιστωθεί ότι η ποσότητα των 1000 τόνων, που φέρεται πως εξήχθηκε από τη χώρα, παρά την απαγόρευση που έχει επιβληθεί λόγω της σπογγώδους εγγεφαλοπάθειας των βοοειδών, κατευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Πάντως, εκτίμησή του είναι ότι αποδέκτες του κρέατος, για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι είναι μολυσμένο με τη θανατηφόρα για τα ζώα και τον άνθρωπο ασθένεια των "τρελών αγελάδων", είναι Τρίτες χώρες.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από τη στιγμή που έφτασε στο υπουργείο πριν από δύο ημέρες η πληροφορία από την Ε.Ε., δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν συνολικούς και όχι δειγματολειπτικούς ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα, με σημεία αιχμής την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι "το καναλωτικό κοινό μπορεί να είναι ήσυχο". Ωστόσο, οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και θα εντατικοποιηθούν.

    Ανάλογους ελέγχους διενεργούν όλα τα κράτη-μέλη, ύστερα από σχετική εγκύκλιο που έστειλε η Ε.Ε., καθώς δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής που κατευθύνθηκε το βρετανικό βοδινό κρέας.

    [09] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Το Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός cia την επιλογή της εταιρίας που θα εκπονήσει την οριστική μελέτη κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί κατά 75% από το Κοινοτικό πρόγραμμα Interreg II, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα καλυφθεί από ιδιώτες και από την ελληνική πλευρά.

    Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση της Υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης κ.Bakardjiev, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ.

    Οι ελπίδες για την προκήρυξη του διαγωνισμού τον Σεπτέμβριο, πηγάζουν από την εκτίμηση ότι μέχρι τότε θα έχει επέλθει συμφωνία για το ποσοστό συμμετοχής της κάθε εμπλεκόμενης πλευράς στο έργο. Υπενθυμίζεται ότι κάποια προβλήματα είχαν προκληθεί εξαιτίας της θέσης της Σόφιας για συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο σε ποσοστό 25% έναντι του 5% που προέβλεπαν οι αρχικές συζητήσεις. Η διαλλακτικότερη αντιμετώπιση του θέματος από τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της ρωσικής και της ελληνικής πλευράς ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο.

    Πάντως, η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, μετά τη συνάντηση Ελλήνων, Ρώσων και Βουλγάρων εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα στις 18 Ιουλίου, για τον καθορισμό των προδιαγραφών της μελέτης κατασκευής του αγωγού.

    Στις αρχές του Φθινοπώρου, εξάλλου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την ίδρυση της εταιρίας "Transbalkan Oil Pipeline". Η εταιρία θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού, ο οποίος θα τροφοδοτείται με πετρέλαιο από το Καζακστάν.

    [10] ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Επίσκεψη στο Αγιον Ορος πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας. Ο κ.Στογιάνοφ επισκέπτεται τη βουλγαρική μονή και το απόγευμα θα επιστρέψει στη Σόφια.

    Ο Βούλγαρος πρόεδρος, δεσμεύτηκε για την επιστροφή της ιστορίας του Παϊσίου στο Ναό του Αγίου Γεωργίου της Μονής Ζωγράφου από όπου εκλάπη τη δεκαετία του '80. Το ιστορικό χειρόγραφο εκτίθεται από πέρσι στο εθνικό μουσείο της Σόφιας.

    Χθες παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο κ.Στογιάνοφ επισκέφτηκε με τη σύζυγο του την έκθεση κειμηλίων του Αγίου Ορους στο Βυζαντινό μουσείο.

    [11] Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ: ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Ως τη λαμπρότερη στιγμή της παραμονής του στην Ελλάδα χαρακτήρισε την επίσκεψη του στην έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ εκφράζοντας τον θαυμασμό του. Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας που επισκέφτηκε χτες το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού , το οποίο φιλοξενεί την έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Ορους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή hqgsjeutij^ παράδοση των λαών της Βαλκανικής και δήλωσε "ιδιαίτερα ευτυχής που η Θεσσαλονίκη είναι φέτος Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα διότι μέσω αυτής αναδεικνύεται ο πολιτισμός του νοτιοανατολικού άκρου της Ευρώπης".

    Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Δημήτρης Σαλπιστής , που υποδέχτηκε τον κ Στογιάνοφ στο Βυζαντινό Μουσείο, αναφέρθηκε στα αμοιβαία αισθήματα φιλίας των δύο λαών, ευχαρίστησε τον Βούλγαρο πρόεδρο για την επίσκεψή του και του προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο αντίγραφο Ευαγγελίου του 17ου αιώνα, το πρωτότυπο του οποίου παρουσιάζεται στην έκθεση.

    Ο κ Στογιάνοφ, που σήμερα μετέβη στο Αγιον Ορος και αργά το απόγευμα θα επιστρέψει στη Σόφια, ανταπέδωσε στον κ Σαλπιστή ένα αντίγραφο εικόνας βουλγαρικής παράδοσης.

    [12] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    To αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε σήμερα το πρωί η Αntonina Stoyanova, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Peter Stoyanov, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας το προεδρικό ζεύγος του γειτονικού κράτους.

    Η πρώτη κυρία της Βουλγαρίας, που μετέβη στο αρχαιολογικό μουσείο μαζί με πολυμελή συνοδεία, εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένη από την ξενάγησή της στον χώρο και δεν έκρυψε τον θαυμασμό της για τους θησαυρούς της Βεργίνας, τις επιτύμβιες στήλες και τα μοναδικά κτερίσματα, κοσμήματα και αμφορείς που φιλοξενούνται στο μουσείο. Την ίδια ώρα, ο Peter Stoyanof ξεναγείτο στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Ορους.

    Το προεδρικό ζεύγος, που παρακάθησε χτες σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, αναμένεται να αναχωρήσει για τη Σόφια σήμερα το απόγευμα.

    [13] Η ΘΕΣΣΑΛΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ " LE MONT DIPLOMATIQUE"

    Η Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κυριαρχεί στο τεύχος Ιουλίου της μηνιαίας εφημερίδας "Le Monde Diplomatique" η οποία επισημαίνει ότι η πόλη ταυτίστηκε με την ύπαρξη ενός μωσαϊκού κοινοτήτων μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη θέση κατείχαν οι Εβραίοι. "Η ακτινοβολία της πόλης, η οποία , μετά τις περιφερειακές ανακατατάξεις των τελευταίων ετών, ξαναβρίσκει την φυσική της θέση ως οικονομικό και γεωγραφικό σταυροδόμι των Βαλκανίων, συνηγόρησε στο να ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997. Μια ευκαιρία για όλους αυτούς που η ακτινοβολούσα ιστορία της τους έκανε να ονειρευτούν για να την ανακαλύψουν ή να την ξαναανακαλύψουν" αναφέρει το δημοσίευμα.

    Στο αφιέρωμα της εφημερίδας στη Θεσσαλονίκη η Lucie Tamaris στο άρθρο της με τίτλο "Μια πραγματική ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα" επισημαίνει ότι η νύφη του Θερμαϊκού ότι κάνει το κάνει τέλεια και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση εκμεταλλεύτηκε την ευρωπαϊκή διάκριση που της απονεμήθηκε για να αποκτήσει υποδομές jai πολιτιστικούς θεσμούς. Παράλληλα γίνεται αναφορά στον Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσλονίκης και τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί καθώς και την έκθεση των θησαυρών του Αγίου Ορους η οποία χαρακτηρίζεται πολύ σημαντικό γεγονός.

    Με εκτενές άρθρο του ο ερευνητής του CNRS Francois Gorgeon παρουσιάζει την υπερδισχιλιετή ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο που διαδραμάτισε η πόλη, στις επιθέσεις των διαφόρων λαών που δέχτηκε από το βορρά και το νότο και στην ιδιαίτερη σημασία που απέκτησε για τους συμμάχους και ιδιαίτερα για τη Γαλλία κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. "Πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας και δεύτερη πόλη της Ελλάδας , η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι δραστήρια και βιομηχανική πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, της οποίας η ευμάρεια στηρίζεται πάνω σε γερές περιφερειακές βάσεις. Για να μπορέσει να λάμψει στον ευρύτερο χώρο της, ρόλο που της προσδίδει άλλωστε και η γεωγραφική θέση της ως προπύργιο της Ευρώπης, αναφίβολα θα πρέπει να περιμένει την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων (Βαλκάνια, Αιγαίο) και αφετέρου οι Θεσσαλονικείς να ξαναβρούν στην ολότητά της τη μνήμη που συχνά απέκρυψε το πλούσιο και πολύπλοκο παρελθόν της. Τότε η Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να ξαναγίνει , όπως είχε προβλέψει ένα από τα τέκνα της την παραμονή του Α Παγκοσμίου Πολέμου, "η πόλη-φως των Βαλκανίων" " καταλήγει ο Francois Gergeon.

    Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και άρθρο του Vidal Sephiha για τους Εβραίους της πόλης και την ιστορία αρχίζοντας από την εγκατάστασή τους στη Θεσσαλονίκη και φτάνοντας μέχρι το Ολοκαύτωμα.

    [14] ΔΩΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

    Η Ελληνική Κοινότητα του Λονδίνου στη διάρκεια μιας σεμνής τελετής δώρησε στο μεγαλύτερο στην Αγγλία Νοσοκομείο Παίδων της Βρεττανικής πρωτεύουσας "Great Ormond Street", ένα επιβατηγό όχημα μινι-βαν 12 θέσεων αξίας 35.000 λιρών, για τις ανάγκες ενός νοσοκομείου, το οποίο ειδικεύεται σε παθήσεις βρεφών και παιδιών μέχρι 12 ετών και περιθάλπει, ως νοσοκομείο διεθνούς φήμης, μεταξύ άλλων και πολλά άρρωστα Ελληνόπουλα.

    Την πρωτοβουλία είχε πριν από ένα χρόνο Επιτροπή Ελλήνων του Λονδίνου , οι οποίοι βοηθούν με διαφόρους τρόπους τα ασθενή Ελληνόπουλα τα οποιά αναγκάζονται, μετά από εισήγηση των αρμοδίων γιατρών τους, να καταφύγουν στο νοσοκομείο του λονδίνου , ως τελευταίο καταφύγιογαι τη βελτίωση της υγείας τους.

    Σε σύντομη προσφώνησή του ο πρέσβυς της Ελλάδας Β. Ζαφειρόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της προσφοράς προς τα ασθενή παιδιά και συνεχάρει τις δεκάδες των Ελλήνων της Αγγλίας, επωνύμων και μη, για τη συμβολή τους στη συγκέντρωση των χρημάτων για την αγορά του οχήματος.Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Γιάννης Χατζηπατέρας, στελέχη της Ενωσης και άλλων ομογενειακών οργανώσεων , όπως οι:Χρυσάνθη Πατέρα, Παναγιώτης Λεμός, Νίκος Λεμός, Δ. Σαμονάς, Σ. Λεβέντη, Φ. Λυκιαρδόπουλος, Λ. Κολλάκης κ.α.Την όλη προσπάθεια συντόνισε η Ελληνίδα Λίλιαν Λώρενς, μέλος της οργάνωσης "Φίλων του Νοσοκομείου παίδων της Γκρέητ Ορμοντ Στρήτ".

    Το νοσοκομείο Παίδων "Great Ormond Street" ιδρύθηκε στις 14 Vebqouaq_ou 1852 και ξεκίνησε με 10 κρεββάτια.Σήμερα περιθάλπει 18.800 παιδιά ετησίως από όλο το κόσμο και στα εξωτερικά του ιατρεία εξετάζει 65.000 παιδιά. Από το 1945 το νοσοκομείο είναι και ερευνητικό σε συνεργασία με το βρεττανικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας. Ασχολείται με όλες τις σοβαρές παιδικές ασθένειες, που αφορούν μεταξύ άλλων καρδιοχειρουργική, νευρολογια ,ογκολογία , γενική χειρουργική, ουρολογία κ.λ.π.

    Το νοσοκομείο διαθέτει παιδική μονάδα εντατικής παρακολούθησης και πραγματοποιεί τις περισσότερες εγχειρήσεις μικρών παιδιών στην Αγγλία . Κάθε χρόνο δέχεται μέσω του δημοσίου και άλλων ασφαλιστικών οργανισμών περίπου 100 ελληνόπουλα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Α.Τ.

    [15] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 5ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΙΣΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ

    Κορυφαίοι αθλητές της ποδηλασίας, θα πάρουν μέρος στο 5ο Παγκόσμιο κύπελλο πίστας, το οποίο αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Αμαρουσίου στην Αθήνα.

    Περισσότεροι από 300 αθλητές, από 34 χώρες θα συμμετέχουν στη διοργάνωση. Μεταξύ άλλων, θα είναι οι χρυσοί Ολυμπιονίκες, Φελίτσια Μπαλανζέρ και Σαν Μισέλ Ερμένιο από την Γαλλία και η Αντονέλα Μπελούτι από την Ιταλία.

    Η Ελλάδα, έχει πολλές ελπίδες για διάκριση στους αγώνες με την ομάδα του ολυμπιακού σπριντ που αποτελείται από τους Δημήτρη Γεωργαλή, Λάμπρο Βασιλόπουλο και Γιώργο Χειμωνέτο και θα αγωνιστούν την Κυριακή.

    Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα μπαίνουν στη μάχη οι Χειμωνέτος και Βασιλόπουλος στα 200 μέτρα σπριντ, ο Γεωργαλής στα 1000 μέτρα ατομικής χρονομέτρησης και ο Λέκκας στα 4 χιλιόμετρα ατομικού πουρσουίτ.

    Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική ομάδα του ολυμπιακού σπρίντ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 2ο Παγκόσμιο κύπελλο πίστας που έγινε στις 2 Ιουνίου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] AΛΛΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ; ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Η αλλαγή κυβερνήσεως στην Τουρκία συνεπάγεται και αλλαγές στην τουρκική στάση στο κυπριακό, επισημαίνουν αναλυτές που θεωρούν ότι η σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα, θα σφραγίσει την αλλαγή αυτή, που είχε ήδη αρχίσει να εξαγγέλεται.

    Στη σύσκεψη αυτή, θα λάβουν μέρος ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο υπουργός Εξωτερικών κ.Τζεμ και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις κυπριακές υποθέσεις κ.Γκιουρέλ.

    "Η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην Κύπρο, τόσο από την άποψη της ασφάλειας της "Δημοκρατίας της Β.Κύπρου", όσο και από την άποψη της ασφάλειας της ίδιας της Τουρκίας", ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που μεταθέτει την προσοχή από τα προβλήματα των δύο κοινοτήτων, σε θέματα ασφάλειας της Τουρκίας.

    Η βρετανική εφημερίδα "European" αναφέρει ότι η τουρκική βουλή θεωρείται βέβαιο ότι θα στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης στις 12 Ιουλίου η νέα κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ.

    "Για κάποιο διάστημα η ψήφος εμπιστοσύνης δεν φαινόταν εξασφαλισμένη, αλλά σειρά ευκαιριακών αποστασιών βουλευτών από το κόμμα της Τσιλέρ, ευνοούν τον Γιλμάζ, ο οποίος όμως δεν διαθέτει ούτε το χάρισμα, ούτε τις ηγετικές ικανότητες που χρειάζεται η Τουρκία. Οταν αναλάβει την εξουσία, θα διαπιστώσει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ισσοροπήσει και ικανοποιήσει όλα τα κόμματα του συνασπισμού, που τον έφεραν στην εξουσία και ιδιαίτερα το κόμμα του αριστερού Μπουλέντ Ετσεβίτ", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    Σε ότι αφορά τον Ερμπακάν, διέπραξε το μεγαλύτερο πολιτικό σφάλμα της ζωής του με το να παραιτηθεί, αφού ο πρόεδρος Ντεμιρέλ ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στον Γιλμάζ και όχι στην Τσιλέρ, η οποία συγκεντρώνει πλέον τις αντιπάθειες του τουρκικού στρατού. Η Τσιλέρ διατρέχει τον κίνδυνο μαζί με τον σύζυγο της να συρθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για σκάνδαλα και παράνομο πλουτισμό, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό αν συνεχίσει να παραμένει στην αντιπολίτευση.

    [17] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς για το κυπριακό, επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, με επίσημη ανακοίνωση του.

    Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τις δύο πλευρές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν σκληρά, για να ξεκινήσουν μια διαδικασία που θα γεφυρώσει τις διαφορές που τους χωρίζουν, ενώ παράλληλα τονίζει ότι βασικός στόχος αυτής της διαδικασίας, παραμένει μια συνολική λύση που θα δημιουργήσει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για την Κύπρο.

    Οι ΗΠΑ εκφράζουν επίσης την ελπίδα ότι η σύνοδος της Νέας U|qjgr θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια αυτού και του επόμενου χρόνου, ενώ η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα συναντηθεί ιδιωτικά και χωριστά, πριν από τις συνομιλίες, με τους δύο ηγέτες.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, τόνισε ότι η χώρα του θέλει να δώσει στον ΟΗΕ, κάθε υποστήριξη για να προωθήσει μια καλή βάση, γι αυτές τις συνομιλίες.

    [18] ΜΕ ΤΟN Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΑΙ ΤΟΝ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ θα συναντηθεί σήμερα στην Αγκυρα ο Ραούφ Ντενκτάς για συζητήσεις για το Κυπριακό.

    Τον κατοχικό ηγέτη θα συνοδεύουν ο λεγόμενος "υπουργός Εξωτερικών" του Ψευδοκράτους Τ. Ετκιν και οι σύμβουλοι του Ε. Ολγκιούν και Ν. Ερτεκιούν.

    [19] ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ-ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Η απόφαση της Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας να διατάξει τη διαλυση της Βουλής και να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 1η Σεπτεμβρίου κορύφωσε την κρίση που μαίνεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της κ.Πλάβσιτς και των υποστηρικτών του προκατόχου της Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε έντονες ανησυχίες ότι η ρήξη Πλάβσιτς-Κάρατζιτς απειλεί όχι μόνο την ενότητα της Σερβικης Δημοκρατίας της Βοσνίας αλλά και αυτή την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέητον.

    Η ανακοίνωση της κ.Πλάβσιτς, έγινε αφού προηγουμένως η Βουλή είχε αποφασίσει να συγκληθεί σήμερα για να αποφασιστούν οι διαδικασίες για την απομάκρυνσή της. Η κ.Πλάβσιτς δικαιολόγησε την απόφασή της υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργος, ο υπουργός Εσωτερικών αλλά και το κοινοβούλιο δεν εκπληρούν τις υποχρεώσεις τους. Αμεση υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης χαρακτήρισε την απόφαση της κ.Πλάβσιτς αντισυνταγματική και δήλωσε ότι θα την προσβάλει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίασή της γίνεται αναφορά σε άρθρο του συντάγματος που δίδει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να παραπέμπει στο συνταγματικό δικαστήριο οποιαδήποτε απόφαση θεωρεί ότι είναι παράνομη ή παραβαίνει το σύνταγμα με οποιονδήποτε τρόπο. Παράλληλα καταγγέλεται ότι η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ότι με τις "ακατανόητες", όπως τις χαρακτηρίζει αποφάσεις της "οδηγεί τη χώρα στο δρόμο συνταγματικής κρίσης".

    Η επιλογή της να ανακοινώσει τις αποφάσεις της λίγο πριν τη σύγκλιση της Βουλής ερμηνεύεται ως μια ύστατη προσπάθειά της να εμποδίσει τους υποστηρικτές τους Ράντοβαν Κάρατζιτς, που ελέγχει την πλειοψηφία των βουλευτών, να αποφασίσουν την αποπομπή της από την Προεδρία της χώρας.

    Την υποστήριξή τους στο πρόσωπο της κ.Πλάβσιτς έχει εκφράσει ejpq|sypoi της διεθνούς κοινότητας και του ΟΑΣΕ ενώ η ομάδα επαφής για τη Βοσνία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απηύθυνε έκκληση για σεβασμό προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς ενώ προστίθεται ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ο οποίος κατηγορείται για εγκληματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία πρέπει να εκδοθεί και να προσαχθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Ντέριτ Φόλεϊ σε δηλώσεις του που μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, τόνισε ότι "η συνεχιζόμενη επιρροή του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Πάλε επηρεάζει άκρως αρνητικά την ειρηνευτική συμφωνια" και επισήμανε ότι Κάρατζιτς εξακολουθεί να ασκεί την εξουσία παρασκηνιακά.

    Εξάλλου ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης που βρίσκεται στη Βοσνία δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει στους ένοπλους υποστηρικτές της μιας ή της άλλης πλευράς να υπαγορεύσουν με ποιον τρόπο θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία.

    [20] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Α' ΓΥΡΟΥ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Αλβανία ανακοίνωσε το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στα Τίρανα. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα αυτό η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή σε 31 περιφέρειες. Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν με τους συμμάχους τους 60 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα 10 και το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μία έδρα στην Κορυτσά. Το υψηλότερο ποσοστό κερδίζει ο Μπασκίμ Φίνο με 90,35%. Οι εκλογές στους Αγίους Σαράντα θα επαναληφθούν στην περιφέρεια 114 όπου φαίνεται να κερδίζει μία ακόμη έδρα το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στο μεταξύ συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν το βράδυ οι φιλομοναρχικοί οπαδοί του γιου του πρώην βασιλιά Λέκα ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατήγγειλε τον Λέκα ως παράγοντα αποσταθεροποίησης πίσω από τον οποίο βρίσκεται ο Πρόεδρος Μπερίσα. Όπως δήλωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του απεσταλμένου του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι την συγκέντρωση θα αστυνομεύσουν οι δυνάμεις της πολυεθνικής δύναμης.

    [21] ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΦΙΝΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΡΧΙΚΩΝ

    Αντιδημοκρατική και αποσταθεροποιητική χαρακτήρισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο, τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες οπαδοί του έκπτωτου μονάρχη Λέκα Ζόγου στην κεντρική πλατεία των Τιράνων "Σκεντέρμπεη" όπου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία ένα άτομο σκοτώθηκε και πέντε άλλα τραυματίστηκαν.

    Με επικεφαλής τον Λέκα Ζόγου οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν κατά των σοσιαλιστών τους οποίους κατήγγειλαν ότι νόθευσαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την παλινόρθωση της μοναρχίας που διεξηχθη παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές. Ο ίδιος ο Λέκα Ζόγου έκανε έκκληση στους οπαδούς του "να περιφρουρήσουν τις ψήφους υπέρ της μοναρχίας".

    Ο Μπασκίμ Φίνο κάλεσε τον Μπερίσα να καταδικάσει τα επεισόδια και απηύθυνε εκκληση προς τον Αλβανο Πρόεδρο να τηρήσει τους κανόνες που επιβάλλει η θέση του και να συμβάλλει ώστε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να διακόψουν την παράνομη, όπως τη χαρακτήρισε, προπαγάνδα υπέρ του έκπτωτου μονάρχη. Ο κ.Φίνο προειδοποίησε "τους πολιτικούς τυχοδιώκτες να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους, πριν εγκαταλείψουν, όπως είπε, την Αλβανία", ενώ κάλεσε τον λαό να επιδείξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

    Παράνομη χαρακτήρισε τη συγκέντρωση και ο αστυνομικός διευθυντής των Τιράνων ο οποίος επερριψε άμεσες ευθύνες στον διεκδικητή του βασιλικού θρόνου.

    [22] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

    Με 73 ψήφους υπέρ και 6 κατά ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή της ΠΓΔΜ ο νόμος για τη χρήση της κρατικής σημαίας, του εμβλήματος και του εθνικού ύμνου.

    Η συζήτηση για το ξεχωριστό νομοσχέδιο, που αφορά στη χρήση της σημαίας από τις εθνότητες της ΠΓΔΜ ως έκφραση της πολιτιστικής τους ταυτότητας, διακόπηκε χθες και θα συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες το θέμα της χρήσης της σημαίας από τις εθνότητες που ζουν στη γειτονική χώρα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς στα δυτικά τμήματα της ΠΓΔΜ, το αλβανικό στοιχείο, το οποίο κατέχει και την πλειοψηφία, χρησιμοποιεί επίμονα την κρατική σημαία της Αλβανίας και της Τουρκίας στις δημόσιες εκδηλώσεις.

    Το πρόβλημα είναι έντονο κυρίως στο δήμο του Τετόβου, όπου οι δύο σημαίες παραμένουν αναρτημένες στο δημαρχείο από την Πρωτομαγιά. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εξέδωσε απόφαση να υποσταλούν οι σημαίες, αλλά οι Αλβανοί κάτοικοι της πόλης φρουρούν επί 24ώρου βάσεως το δημαρχείο, παρεμποδίζοντας τις αστυνομικές αρχές να υπλοποιήσουν την απόφαση.

    [23] ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    "Τα σύνορά μας με την Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας έχουν καθοριστεί από την περίοδο της πρώην Γιουγκοσλαβίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, μετά την επιστροφή του από το Βελιγράδι, επισημαίνοντας ότι οι ομάδες εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών εργάζονται όχι για τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής αλλά και τον καθορισμό των θέσεων τοποθέτησης των ειδικών συνοριακών σημάνσεων.

    Ο κ.Τσερβενκόφσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη διήμερη παραμονή του στο Βελιγράδι και από τις επαφές που είχε με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Κόντιτς και τον Σέρβο πρόεδρο Μιλόσεβιτς.

    Οι δύο πλευρές, είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, διαπίστωσαν ότι οι όροι της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, που υπογράφηκε πέρυσι, εφαρμόζονται πιστά. Η οικονομική συνεργασία Σκοπίων- Βελιγραδίου έχει βελτιωθεί, αλλά απέχει πολύ από το επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει πριν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, t|mise ο κ.Τσερβενκόφσκι.

    [24] Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Με εκτενή ρεπορτάζ αναφέρεται ο Τύπος της Σόφιας, στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ στην Αθήνα.

    "Ολες οι πολιτικές δυνάμεις στη Βουλγαρία τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων με την Ελλάδα", "Η Αθήνα στηρίζει τη Βουλγαρία στη διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ", "Σημίτης: Στη Μαδρίτη θα ζητήσουμε να ενταχθείται στην πρώτη ομάδα υποψηφίων χωρών για το ΝΑΤΟ", είναι μεταξύ των τίτλων.

    Συγκεκριμένα, η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, γράφει ότι κατά τη συνάντηση των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η Ελλάδα θα υποστηρίξει τη θέση για ένταξη της Βουλγαρίας στην πρώτη ομάδα των υποψηφίων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, και αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ.Στεφανόπουλου, ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων με τη Βουλγαρία.

    Σημειώνεται επίσης ότι οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή της γέφυρας στη δίοδο Κούλατα- Προμαχώνα μέχρι το 1998, ενώ επιβεβαίωσαν την κοινή διαπίστωση ότι η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης θα είναι προς όφελος και των τριών χωρών- της Ελλάδας. της Βουλγαρίας και της Ρωσίας.

    Η εφημερίδα αναφέρεται και στη συνάντηση του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ, με τον Ν.Γρηγοριάδη, πρόεδρο του ομίλου "Λάτση", που εκπροσωπεί τα ελληνικά συμφέροντα στο έργο.

    Η εφημερίδα "Τρουντ" αναφέρει ότι τα ελληνικά ΜΜΕ παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη του Βούλγαρου Προέδρου στην Ελλάδα και τονίζει ότι η "Ελευθεροτυπία" και ο "Ελεύθερος Τύπος" δημοσιεύουν μεγάλα αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Ελλάδας, Κ.Στεφανόπουλος στην εφημερίδα "Τρούντ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σταντάρτ", ο κ. Στογιάνοφ χρησιμοποίησε το γνωστό ποίημα του Καβάφη "Περιμένοντας τους βαρβάρους" για να εξηγήσει ότι "πρέπει να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, όχι περιμένοντας τους βαρβάρους, αλλά οικοδομώντας νέες γέφυρες".

    Η εφημερίδα "Παρί" αναφέρει ότι απαντώντας σε ερώτηση Βούλγαρου δημοσιογράφου σχετικά με τις επιφυλάξεις που έχει η Ελλάδα για τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, ο κ.Στογιάνοφ τόνισε, παρουσία του Ελληνα ομολόγου του, Κ.Στεφανόπουλου, ότι "αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη φροντίδα και υπευθυνότητα το θέμα των ενδεχόμενων συνεπειών που μπορεί να προκύψουν από την εκμετάλλευση των πυρηνικών αντιδραστήρων". Κ.Κ.

    [25] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

    "Οι υποψήφιες χώρες για το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Boukcaq_ar δεν είναι δυνατό να ενταχθούν στη Βορειoατλαντική Συμμαχία μαζί με τα προβλήματά τους", δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, Εϊβις Μπόουλαν σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια, με αφορμή την εθνική εορτή των ΗΠΑ, στις 4 Ιουλίου.

    Η κ.Μπόουλαν δήλωσε επίσης ότι η Βουλγαρία έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, αλλά η γλωσσική διαμάχη με τα Σκόπια αποτελεί εμπόδιο για την πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας.

    Κατά την Αμερικανίδα πρέσβειρα, η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία ανταποκρίνονται πλήρως στις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, "κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ισχυριστούμε για τη Βουλγαρία", όπως είπε.

    Ωστόσο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας, η κ. Μπόουλαν εκφράζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πραγματοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Βουλγαρία.

    Στο μεταξύ, με τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και η Αμερικανίδα ομόλογός της, Μάντλιν Ολμπράιτ, συμφώνησαν να συναντηθούν στη Μαδρίτη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Να σημειωθεί, ότι έως το τέλος του 1997 οι βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν μέρος σε άλλα δύο στρατιωτικά γυμνάσια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την ειρήνη", τα οποία θα διεξαχθούν στην Ουκρανία και στο Αιγαίο.

    Τέλος, μείωση της στρατιωτικής θητείας από 18 σε 12 μήνες προβλέπει το νομοσχέδιο περί Ενόπλων Δυνάμεων. Οι έχοντες πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης θα υπηρετούν 9 αντί για 12 μήνες όπως είναι τώρα. Οι τροποποιήσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 1998, γράφει η εφημερίδα "24 Ωρες" της Σόφιας. Κ.Κ

    [26] Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Η γλωσσική διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, Εϊβις Μπόουν.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας "Κόντινεντ", η κυρία Μπόουν τόνισε ότι κανένας δεν θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και στο ΝΑΤΟ, εάν δεν αντιμετωπίσει εκείνα τα προβλήματα, τα οποία μπορούν να έχουν αντίκτυπο και σε άλλες χώρες.

    [27] ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Την επικύρωση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Τουρκία, αποφάσισε η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της βουλγαρικής Βουλής. Η διμερής συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών είχε υπογραφεί στις 31 Μαρτίου 1992.

    Οπως σχολιάζει η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας, η επικύρωση της συμφωνίας επιβεβαιώνει τις προθέσεις των κυβερνήσεων των δυο χωρών για σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και ανταποκρίνεται στην epihul_a της Βουλγαρίας να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ.

    Στο μεταξύ, έως τα τέλη Ιουλίου πρόκειται να επισκεφθεί τη Βουλγαρία ο φερόμενος ως ηγέτης της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης "Γκρίζοι λύκοι", Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού της οργάνωσης στην τουρκική πόλη Αντάπαζαρ, Τιουρχάν Γκιουρέλ, ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη Χάσκοβο.

    "Η Βουλγαρία δεν βοηθά με κανέναν τρόπο τους Κούρδους", δήλωσε χθες ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Βουλγαρία, Μεχμέτ Αλί Ιρτεμτσελίκ, κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα.

    Αφορμή για τη δήλωση αυτή του Τούρκου πρεσβευτή έδωσαν δημοσιεύματα στον τουρκικό και τον βουλγαρικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, σε συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι βοηθά τους τρομοκράτες του PKK.

    O Τούρκος πρεσβευτής επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας του υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Κ.Κ.

    [28] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ελληνική αποστολή στη Ρουμανία, που διοργάνωσε το Γραφείο Διαβαλκανικής Συνεργασίας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

    Το κυριότερο αποτέλεσμα της αποστολής αφορά τη δέσμευση της ρουμανικής κυβέρνησης να στείλει -μέχρι το τέλος του μήνα- στη χώρα μας προτάσεις για τη δημιουργία μικτής επιτροπής συνεργασίας, με στόχο τη δημιουργία και τη λειτουργία δύο γραφείων διαβαλκανικής συνεργασίας που θα εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και το Βουκουρέστι.

    Η αναγκαιότητα υποστήριξης της ομογένειας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Ρουμανία, επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε η ελληνική αποστολή με εκπροσώπους της Ενωσης Ελλήνων Ρουμανίας και του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών.

    Στη συνέχεια, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Μεταρρυθμίσεων, Βιομηχανίας και Εμπορίου, Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με τους εκπροσώπους του Ρουμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και της Ενωσης Επιχειρηματιών Ρουμανίας.

    Eπιπλέον, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της φιλικής χώρας, οι ρυθμοί ανάπτυξής της, οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών και ιδιαίτερα το πρόσφατα διαμορφωμένο οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί τις ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρουμανία.

    [29] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α.ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ

    Eπίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι πραγματοποιεί από σήμερα και μέχρι την Κυριακή ο ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλλης, υπό την ιδιότητα του προέδρου της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ρουμανίας.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο φιλικό κράτος ο Ελληνας ευρωβουλευτής θα συναντηθεί -μεταξύ άλλων- με τον πρωθυπουργό, Βίκτωρ Τσιορμπέα, τον Υπουργό για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Αλεξάντρου Ερλέα και τον πρόεδρο του ρουμανικού κοινοβουλίου, Ιων Διακονέσκου.

    Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η εμβάθυνση των σχέσεων της Ρουμανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά την προενταξιακή στρατηγική της χώρας για τη συμμετοχή της στο πρώτο "κύμα" χωρών της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης που θα ενταχθούν στην ΕΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να μετασχηματίσει το πρόγραμμα "Phare", από πρόγραμμα "αποκλειστικά τεχνικής βοήθειας, σε πρόγραμμα βοήθειας προς την ένταξη".

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα "Phare" στο τέλος του 1996 είχε πραγματοποιήσει πληρωμές μόνο 3,73 δισεκατομμυρίων ECU, σε σχέση με τις προβλεπόμενες πιστώσεις 6,64 δισ. ECU, γεγονός που δείχνει την ανάγκη μετασχηματισμού του, με προσανατολισμό σε μεγάλα έργα υποδομής.

    Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ.Τρακατέλλη στο Βουκουρέστι θα υπάρξει ακόμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το αίτημα της Ρουμανίας να αποτελέσει μέρος του επόμενου κύματος διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, δεδομένου ότι η σημερινή συγκυρία ευνοεί μόνο τρεις χώρες (Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία).

    [30] ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

    Αφίσα του υπουργείου Αμυνας της Αυστρίας με πρωτοφανές για τα αυστριακά δεδομένα περιεχόμενο, καθώς χωρίζει την Ευρώπη σε δύο κύκλους πολιτισμών με βάση την θεωρία του Samuel.P.Huntington, παρουσιάζεται σε εκτεταμένο δημοσίευμα της εφημερίδας "Der Standard". Η αφίσα παρουσιάζει την Ευρώπη χωρισμένη στον κύκλο του πολιτισμού της Δύσης και στον κύκλο του ορθόδοξης παράδοσης.

    "Ο αυστριακός στρατός εξοπλίζεται για τον αγώνα των πολιτισμών" είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος το οποίο αναφέρεται κατ αρχήν στη διαχωριστική γραμμή που απεικονίζεται στο χάρτη, η οποία αρχίζει από τη Σκανδιναυβία και καταλήγει στην Αδριατική, χωρίζοντας την Ευρώπη σε δύο πολιτισμικές ζωνες. Ιδιαίτερη μνέια γίνεται στην Ελλάδα , η οποία, όπως αναφέρεται, εντάσσεται στον κύκλο πολιτισμού με ορθόδοξη παράδοση ενώ η Πετρούπολη στον κύκλο πολιτισμού της Δύσης.

    Οι τίτλοι που πλαισιώνουν την αφίσα προέρχονται από το ινστιτούτο αμυντικής πολιτικής, το οποίο υπάγεται άμεσα στο υπουργείο Αμυνας. Υπεύθυνος για τα κείμενα που συνοδεύουν την αφίσα είναι ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων του Χάιντερ Ρούντιγκερ Στιξ. Το δημοσίευμα αναπτύσσει τις απόψεις του Στιξ βάσει της γνωστής θεωρίας του Huntington για την αναπόφευκτη s}cjqousg των πολιτισμών. Στο σκεπτικό αυτό στηρίζει το επιχείρημά του ότι ο αυστριακός στρατός πρέπει να είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει των αγώνα των πολιτισμών του 21ου αιώνα.

    Σε ερώτηση της "Der Standard" κατά πόσο η χάραξη της διαχωριστικής γραμμής θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα ο Στιξ τοποθετήθηκε λέγοντας: "Για τον πολιτισμό της Δύσης υπάρχουν ασφαλώς κοινές εμπειρίες για την μεταρρύθμιση και την αντιμεταρρύθμιση καθώς και τον διαφωτισμό, ο οποίος έχει παράδοση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, αρχές οι οποίες ασφαλώς δεν έχουν παρόμοια παράδοση ανατολικότερα της διαχωριστικής γραμμής"

    Η αφίσα του αυστριακού υπουργείου άμυνας έχει διανεμηθεί σε όλες της υπηρεσίες του αυστριακού ομοσπονδιακού στρατού καθώς και σε πάνω από 100 εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται οι ένοπλες δυνάμεις. Σημειώνεται ότι ο χάρτης πέραν του ότι αναφέρει την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" περιλαμβάνει και σχετική ένδειξη χάρτη με το αστέρι της Βεργίνας.

    [31] "YΠΕΡΙΩΔΗ ΜΕΤΡΗΤΗ" ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

    Μεγάλης πρακτικής εφαρμογής είναι η ανακάλυψη Βούλγαρου επιστήμονα που αφορά στη μέτρηση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας.

    Εφευρέτης του πρωτότυπου αυτού "υπεριώδη μετρητή" της ηλιακής ακτινοβολίας είναι ο καθηγητής Μπορίς Μπόνεφ. Το ακίνδυνο των υλικών κατασκευής του και η ευκολία χρήσης του τον κάνει προσιτό σε κάθε άνθρωπο που εκτίθεται στον ήλιο. Εχει το σχήμα ενός στιλού και έχει δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας είκοσι ετών, ενώ με μια απλή στροφή προς τον ήλιο ο "υπεριώδης μετρητής" καταγράφει την υπεριώδη ακτινοβολία έτσι ώστε ο κάτοχός του να γνωρίζει πόσο χρόνο μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο.

    Η πρώτη παρουσίαση της εφεύρεσης έγινε το 1996 στο παγκόσμιο συνέδριο Διαστημικών Τεχνολογιών στο Κολοράντο των ΗΠΑ και έτυχε του ενδιαφέροντος της ΝΑΣΑ και του ΝΑΤΟ. Την ίδια χρονιά η εφεύρεση του κ.Μπόνεφ απέσπασε πολλά βραβεία στο "σαλόνι των διεθνών καινοτομιών" ενώ φέτος το Μάιο βραβεύτηκε από το μεγαλύτερο αμερικανικό σαλόνι εφευρέσεων "Ιντεξ" στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

    Ηδη ο "υπεριώδης μετρητής" έχει μπει στη γραμμή παραγωγής ενώ η Γερμανία σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό, έχει ήδη παραγγείλει ένα εκατομμύριο τεμάχια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, σχολεία και σε όσους εργάζονται σε ανοιχτούς χώρους. Ακόμη, η Βουλγαρία έχει δεχθεί παραγγελίες για την παραγωγή ενός ακόμη εκατομμυρίου "υπεριωδών μετρητών" από εταιρείες που συνδέονται με θερινά θέρετρα στην Ιταλία, Ισπανία, Λατινική και Κεντρική Αμερική.

    Η διεθνής τιμή του ανέρχεται στα 30 δολάρια.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 4 July 1997 - 10:35:55