Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-12-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1572468213-1291672635=:10632 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 304008056

Έκδοση 1

BRIEFING (061210)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά σε πολλά επίπεδα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι προσπάθειες των πολιτών έχουν αρχίσει να αποδίδουν και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς πλέον καθημερινά όλο και περισσότερο.

Η αναγνώριση όλων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη πιο εμφανής και έντονη το αμέσως επόμενο διάστημα που θα προχωρήσουν με γοργό ρυθμό οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Οι αλλαγές και οι τομές αυτές που θα αλλάξουν οριστικά τη χώρα μας και θα μας βγάλουν από την κρίση. Γι` αυτό στόχος μας είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα όλους τους στόχους που θέσαμε, έτσι ώστε να βγούμε από την κρίση, αλλά να βγούμε και με μεγάλες αλλαγές για τη χώρα μας.

Ήδη και με τις διεθνείς επαφές, που αρχίζουν μάλιστα από σήμερα, προσπαθούμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Ένα αίσθημα εμπιστοσύνης που θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε και αυτό ήδη κάνει η κυβέρνηση, για τη βελτίωση της θέσης μας στα μείζονα οικονομικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Σήμερα, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγική δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η Πολιτεία με τους θεσμούς της Δικαιοσύνης απέδωσε πρόσφατα τη Δικαιοσύνη. Τιμούμε όλοι σήμερα τη μνήμη του παιδιού αυτού, του οποίου η απαράδεκτη δολοφονία οδήγησε και στη διαμαρτυρία τότε και μέχρι και σήμερα χιλιάδων νέων ανθρώπων.

Σε σχέση με την πάταξη της τρομοκρατίας τόσο η κυβέρνηση όσο και ο αρμόδιος υπουργός, κ. Παπουτσής, έκαναν λόγο για ηχηρό πλήγμα στην τρομοκρατία. Φυσικά αυτό που έχουμε να πούμε, ως κυβέρνηση, είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι υπηρεσίες που συνεργάστηκαν αποδίδουν, όπως φαίνεται, άριστα στο έργο τους. Οι έρευνες αυτές συνεχίζονται και ενημερώνεται άμεσα και διαρκώς ο Πρωθυπουργός, για τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν. Από το αποτέλεσμα των ερευνών φαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, η ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο την πάταξη της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατ` αρχάς ένα σχόλιο για τα σημερινά επεισόδια και μια απάντηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο πήρε τέτοιου είδους μέτρα που παρόμοια δεν έχουν ληφθεί. Αναφέρομαι στα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύουν από σήμερα στις 10.00 αν δεν απατώμαι, μέχρι αύριο στις 07.00. Για ποιο λόγο συνέβη αυτό, φοβάστε, έχετε κάποιες πληροφορίες; Αλλά τέτοια απαγόρευση έχει να δει το ελληνικό κράτος, νομίζω, από την εποχή της χούντας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα και εγώ ακούω για μια γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει. Η κυκλοφορία σταματάει για λόγους ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, στα σημεία εκείνα και κατά το χρονικό διάστημα εκείνο όπου αναμένεται να υπάρχουν διαδηλώσεις, έτσι ώστε να προστατευθούν οι πολίτες και όσοι διαδηλώνουν, αλλά και όσοι κινούνται στο κέντρο της Αθήνας. Δεν υπάρχει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως ακούω από το πρωί. Και αυτό το βλέπουν όσοι κινούνται σήμερα στο κέντρο της πόλης.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είναι όλος ο μικρός δακτύλιος. Δεν είναι μόνο η Πανεπιστημίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπου είναι προγραμματισμένο να γίνουν πορείες, απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Φυσικά, οι πολίτες κινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια των πολιτών.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Για τα επεισόδια ένα σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποια επεισόδια;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Που συνέβησαν πριν από λίγο στο κέντρο της Αθήνας. Νεαροί έσπασαν βιτρίνες, πέταξαν μολότοφ και είχαμε εν πάση περιπτώσει μια πολύ έντονη κινητικότητα. Ελπίζουμε να μην έχουμε κάτι άλλο, αλλά είχαμε μια πολύ έντονη κινητικότητα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Επειδή αναφέρθηκα και προηγουμένως στο θλιβερό και απαράδεκτο γεγονός της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, πιστεύω ότι όποιος θέλει να τιμήσει τη μνήμη αυτού του παιδιού, το οποίο έγινε σύμβολο για τους νέους της χώρας μας, ακριβώς τέτοιες ενέργειες αποφεύγει, σπασίματα και ενέργειες βίας. Γιατί η βία πρέπει να καταδικάζεται συλλήβδην από όπου και αν προέρχεται.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι περιμένει η κυβέρνηση από την άφιξη του κ. Στρος Καν και του κ. Όλι Ρεν αυτή την εβδομάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τόσο ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. κ. Στρος Καν, όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οικονομικά, κ. Όλι Ρεν θα έχουν μια σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία, θα ενημερώσουν την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ακούσουμε τις απόψεις αυτών των διεθνών παραγόντων οι οποίοι έχουν και πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως. Και φυσικά να εκφράσουμε τις απόψεις μας και εμείς, ως κυβέρνηση και τα κόμματα και οι πολιτικοί παράγοντες και οι βουλευτές στην Επιτροπή Οικονομικών στην οποία θα συμμετέχουν και οι δύο και ο κ. Στρος Καν και ο κ. Όλι Ρεν, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα εκφραστεί επισήμως αίτημα για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τέτοιο αίτημα επισήμως δεν υπάρχει, ούτε φυσικά η επίσκεψη των δύο ανδρών αφορά κάτι τέτοιο. Η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστή. Μέσα στη συζήτηση που γίνεται, μιλάμε για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων μας. Από εκεί και πέρα, στον κατάλληλο χρόνο θα υπάρξει και το ανάλογο αίτημα, εφόσον βέβαια κριθεί ότι και ο χρόνος και ο τρόπος είναι ο κατάλληλος.

ΠΑΠΠΑ: Επ` αυτού. Ο κατάλληλος χρόνος είναι μήπως πριν από το Συμβούλιο Κορυφής στις 16;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα ζήτημα το οποίο μελετά η ελληνική κυβέρνηση και όταν είναι ο κατάλληλος χρόνος και τρόπος θα εκδηλωθεί.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις που κομίζει στις Βρυξέλλες η υπουργός Εργασίας, περί προϋποθέσεων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η κ. Κατσέλη βρίσκεται στις Βρυξέλλες γιατί συνεδριάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης για γενικότερα ζητήματα. Δεν έχει σχέση η επίσκεψή της με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί. Να υπενθυμίσω ότι θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο νόμου, εφόσον ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Γιατί, για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, κυρίως οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες για το είδος των εργασιακών σχέσεων, το οποίο θα πρέπει να υπάρξει, εάν συμφωνήσουν φυσικά, μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση που βιώνουμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κατ` αρχήν, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε ποιοι είναι οι κοινωνικοί εταίροι που κάθονται και συζητάνε και διαβουλεύονται. Και δεύτερο, εάν δεν υπάρξει διαβούλευση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει κάποια σκέψη για το ποιοι είναι οι κοινωνικοί εταίροι και κάποια διαφορετική άποψη;

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, αρχίζουμε να διερωτώμεθα ποιος διαπραγματεύεται με ποιους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι ολοφάνερο ποιος διαπραγματεύεται με ποιους. Και γι` αυτό ακριβώς θα πρέπει για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να έχουμε όλοι μας και όχι μόνο ως κυβέρνηση ή ως πολιτικά κόμματα, αλλά και οι πολιτικοί και κοινωνικοί εταίροι, θα πρέπει να αποδεικνύεται και μάλιστα με θετικό τρόπο.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Το ερώτημά μου, εν πάση περιπτώσει, είναι ότι αν δεν υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και δεν υπάρξει συμφωνία, τι θα κάνει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση αυτό που έχει να πει, αυτή τη στιγμή, είναι ότι τη συναίνεση και τη συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων τη θεωρούμε απαραίτητο στοιχείο. Ένα στοιχείο, όμως που θα πρέπει να το σκεφθούν και οι εταίροι. Είναι σημαντικό να έχουμε όλοι άποψη. Με την αποχώρηση από τις συζητήσεις δεν βγαίνει άκρη. Από εκεί και πέρα, εμείς περιμένουμε να υπάρξει συμφωνία σε οποιοδήποτε επίπεδο συμφωνήσουν οι εταίροι, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και το νομοσχέδιο.

ΝΕΔΟΣ: Το dead line για τη συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ποιό είναι; Είναι στο τέλος αυτής της εβδομάδας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι δικό τους θέμα. Θα πρέπει όμως να υπάρξει σύντομα συνεννόηση, γιατί θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε το κείμενο του νομοσχεδίου και να το καταθέσουμε, γι' αυτό ακριβώς ζητάμε την ολοκλήρωση της συνεννόησής τους.

ΝΕΔΟΣ: Συγγνώμη, επ' αυτού: μέχρι πότε δηλαδή; Μέχρι τέλος του χρόνου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει dead line για τέλος του χρόνου. Εμείς θέλουμε σύντομα να καταθέσουμε το νομοσχέδιο.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το διακύβευμα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις για την κυβέρνηση, είναι αυτό που έθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών; Δηλαδή, μειώσεις μισθών ή απολύσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: O υπουργός Οικονομικών δεν έθεσε τέτοιο διακύβευμα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο τίθεται εν πολλοίς όμως, όταν, προκειμένου να σωθούν επιχειρήσεις και κατ' επέκταση φυσικά να σωθούν θέσεις εργασίας, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο για όλους μας και κυρίως για την κυβέρνηση, θα πρέπει να υπάρξει εκείνη η ελαστικοποίηση που να επιτρέπει, μέσα σε πολύ συγκεκριμένα περιθώρια με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις χρόνου και τρόπου, μία διαφορετική μορφή συμβάσεων εργασίας, εφ' όσον φυσικά τηρούνται οι προϋποθέσεις που θα τεθούν, αποκλειομένης της ρύθμισης μισθών κάτω από το πλαφόν της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Επειδή, εκτός από τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει και τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών, υπάρχει κάποιο νεώτερο για την επαφή που θα επιδιώξει να έχει μαζί τους και το σχέδιο επί του οποίου θα ζητήσει συναίνεση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα ζητηθεί η συναίνεση, αλλά η συναίνεση είναι μια διαρκής πρόκληση και πρόσκληση εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Ακόμη και οι καθημερινές πράξεις όλων των πολιτικών φορέων δείχνουν, εάν πραγματικά θέλουν να υπάρξει συναίνεση σε συγκεκριμένα και σημαντικά ζητήματα του τόπου μας και φυσικά θα οριστικοποιηθεί και η μορφή της.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, σήμερα ο κ. Παπαθανασίου έχει κάνει μια μακροσκελέστατη γραπτή δήλωση, όπου περίπου κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 κατά 10 δις ευρώ και ότι σ' αυτό οφείλεται το πρόβλημα της χώρας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι όλο αυτό το χρόνο που είμαστε κυβέρνηση, τα στελέχη της Ν.Δ., που διετέλεσαν υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, αντί να δείξουν μια συνετή στάση βγαίνουν ακόμη και σήμερα, όταν μέχρι πριν από λίγες μέρες ή ίδια η Eurostat ανακοίνωσε ακόμη πιο μεγάλο το αναθεωρημένο έλλειμμα για το 2009 και αμφισβητούν το ύψος του ελλείμματος. Είναι πραγματικά θράσος να τολμά κάποιο στέλεχος, το οποίο υπήρξε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της Ν.Δ., του κ. Καραμανλή, να αμφισβητεί το ύψος του ελλείμματος και μάλιστα στελέχη της Ν.Δ. που με την πολιτική τους και με τη στάση τους έφεραν τη χώρα μας στο χείλος της χρεοκοπίας. Η αντιμετώπιση όμως, από όλους τους συνετούς και σκεπτόμενους ανθρώπους είναι ενιαία και δεν θα ήθελα να την χαρακτηρίσω σήμερα εδώ σ' αυτή την αίθουσα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε, κύριε Εκπρόσωπε, να γυρίσω στις επιχειρησιακές συμβάσεις και να ρωτήσω εάν απασχολούν καθόλου την κυβέρνηση οι επιπτώσεις που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από τη μείωση των μισθών που προβλέπεται από τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Έχει, δηλαδή, καν ασχοληθεί μ' αυτό το θέμα; Έχει ακούσει τους ειδήμονες που λένε ότι αυτή η μείωση των μισθών θα επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία; Και άρα ότι θα πάει πίσω όλο το ασφαλιστικό οικοδόμημα που μόλις πριν από δύο μήνες παρουσιάσατε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλες οι παράμετροι λαμβάνονται υπ' όψιν και φυσικά δεν πρόκειται να ριψοκινδυνεύσουμε καμιά από τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες έγιναν από τη δική μας κυβέρνηση. Αυτό είναι δεδομένο.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Για ποιό λόγο συναντάται σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον κ. Barroso; Υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα σ' αυτή τη συνάντηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Barroso είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είχε ζητήσει αυτή τη συνάντηση, εδώ κι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ατζέντα είναι ανοιχτή. Θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή  Ένωση και τη χώρα μας: Οι διμερείς σχέσεις, αλλά και γενικότερα η όλη κατάσταση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το πεδίο είναι πολύ ανοιχτό και πολύ ευρύ.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση αναμένει κάτι απ' αυτή τη συνάντηση σε σχέση με τα ζητήματα του χρέους, της επιμήκυνσης αποπληρωμής, του ζητήματος του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης; Είναι γνωστές οι θέσεις με τις οποίες πηγαίνει ο κ. Παπανδρέου εκεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τις θέσεις μας και τις έχουμε πει δημοσίως και τις έχουμε δηλώσει ως κυβέρνηση και ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου, φυσικά ως Πρωθυπουργός, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνεπώς, ο κ. Barroso τις γνωρίζει. Είναι θέσεις, όμως, που εξειδικεύονται ακόμη περισσότερο και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στη διαδρομή προς την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για τον οποίο η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου έχει ταχθεί, μαζί με τους σοσιαλιστές ανά τον κόσμο, στην κατεύθυνση της έκδοσης ευρωομολόγου. Χθες, με άρθρο τους, δύο κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης -ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών καθηγητής Giulio Tremonti- ζήτησαν με κοινό άρθρο τους έκδοση ευρωομολόγου, κάτι το οποίο απέρριψε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel. Υπάρχει εικόνα εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής ότι έχει δημιουργηθεί μια συμμαχία μεταξύ των χωρών που το επιθυμούν για να καταθέσουν μία σχετική πρόταση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η έκδοση ευρωομολόγου ήταν μία πρόταση την οποία είχε κάνει από τους πρώτους, αν όχι πρώτος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αρκετό χρόνο πριν τη σημερινή συζήτηση η οποία έχει ανοίξει. Και φυσικά η πρόταση αυτή έχει να κάνει με την οικονομική ασφάλεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ακόμη πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συνοχή. Μια πρόταση την οποία ενστερνίζονται πλέον και άλλες χώρες της Ευρώπης. Όμως, γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας κατ' εξοχήν χώρος διαπραγματεύσεων μέσα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και σε επίπεδο συμμετοχής όλων ανεξαιρέτως των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, είναι μία πρόταση η οποία ακόμη ζυμώνεται και είναι υπό διαπραγμάτευση διαρκείας.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα θέλατε να μας πείτε εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες που εσείς χαρακτηρίσατε κρίσιμο, ποιοι είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης; Τι θέλει να πάρει από εκεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, η ελληνική κυβέρνηση έχει χαράξει ένα δρόμο. Ένα δρόμο που στην αρχή ήταν μοναχικός. Με τις μεγάλες, όμως, προσπάθειες και τη διεθνή προσωπικότητα του κ. Παπανδρέου, ο δρόμος αυτός απέδωσε, φυσικά με την εκπεφρασμένη στήριξη του ελληνικού λαού, όταν η Ελλάδα φάνταζε ως η μόνη χώρα που διέρχεται μια οικονομική κρίση. Δυστυχώς, σήμερα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες-μέλη βρίσκονται πλέον σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Συνεπώς, η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης αυτών των χωρών της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν αργότερα οικονομικό πρόβλημα ανάλογο με το πρόβλημα της χώρας μας, είναι ένας στόχος, στον οποίο η Ελλάδα έχει πρωτεύοντα λόγο και ρόλο. Και φυσικά, καμία χώρα δεν πάει μεμονωμένα σ' αυτή την πορεία. Είναι λοιπόν, σημαντικό και για την Ελλάδα να υπάρχει ένας σταθερός ευρωπαϊκός μηχανισμός που να αποτρέπει την κρίση σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και φυσικά από μία τέτοια συζήτηση και διαπραγμάτευση που γίνεται, η χώρα μας μόνο ενισχυμένη μπορεί να βγει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: ΄Ηθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για την άποψη που εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος με επιστολή που έστειλε στην ηλεκτρονική σελίδα Zougla.gr, ζητώντας να αφαιρεθούν σχόλια που είχαν γραφεί εναντίον του και ζητώντας να αποκαλύψει το site την ηλεκτρονική ταυτότητα αυτών που είχαν αναρτήσει αυτά τα σχόλια. Δεδομένου ότι ο κ. Παπανδρέου έχει μιλήσει πολλές φορές για την ελευθερία του διαδικτύου, ήθελα την άποψη της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πράγματι, είναι σε όλους γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου έχει συγκεκριμένη άποψη για το διαδίκτυο και είναι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το διαδίκτυο. Όμως, από εκεί και πέρα, θα πρέπει να υπάρχουν και κάποια όρια. Ο κ. Πάγκαλος, όπως και πολλοί άλλοι πολιτικοί, είναι αλήθεια ότι εξυβρίζεται συστηματικά και μάλιστα με έναν τρόπο όχι καλόπιστης ή κακόπιστης κριτικής, αλλά με έναν τρόπο άκρως υβριστικό, ο οποίος κάθε άλλο παρά προσφέρει στη δημόσια πολιτική συζήτηση. Θα πρέπει να υπάρχει μια αυτορρύθμιση των Μέσων τα οποία επεκτείνουν τη δράση τους στο διαδίκτυο, έτσι ώστε, πράγματι, όλοι οι πολίτες να προστατεύονται, όχι από την επιβεβλημένη κριτική την οποία εμείς, ούτως ή άλλως, επιζητούμε, αλλά από έναν κατά συρροήν και κατ' εξακολούθησιν διασυρμό, τον οποίο υφίσταται και ο κ. Πάγκαλος πλέον.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δηλαδή, προτείνετε να υπάρξει άρση της ανωνυμίας, του απορρήτου δηλαδή που διασφαλίζει αυτούς που γράφουν ό,τι γράφουν ή να υπάρξει από την πλευρά του μέσου λογοκρισία, κατεβάζοντας τα σχόλια αυτά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο. Εκείνο που υποστηρίζω είναι μια γενική αρχή έναντι της οποίας υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε μία κριτική και ένα άνοιγμα των Μέσων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο -το οποίο όντως επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των απόψεων και ιδεών, την ακόμη πιο ελεύθερη μάλλον κυκλοφορία απόψεων και ιδεών- να μετατραπεί σε έναν χώρο εξύβρισης συγκεκριμένων προσώπων. Εκεί είναι ευθύνη όλων μας. Και θα πρέπει, πραγματικά, αυτό να το προστατεύσουμε, γιατί έτσι ακριβώς, με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεται και ο χαρακτήρας του διαδικτύου ως ένας τόπος κατ' εξοχήν ελευθερίας διακίνησης των ιδεών.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εσείς συμμερίζεσθε την άποψη του κ. Πάγκαλου ότι πρέπει να αποκαλυφθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα αυτών που έγραψαν αυτά τα συγκεκριμένα σχόλια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος υπέστη μια συστηματική εξύβριση. Συνεπώς, έχει ένα συγκεκριμένο αίτημα. Αυτό που λέμε εμείς ως κυβέρνηση, είναι ότι θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση, έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική προστασία από τους καθ' έξιν υβριστές. Και εκεί είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επ` αυτού ήθελα να ρωτήσω. Τώρα μόλις μας είπατε για αυτορρύθμιση των Μέσων Ενημέρωσης που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο, γι` αυτό αποσύρατε και δεν προχωρήσατε σε πρωτοβουλία που είχατε ετοιμάσει και θα αφορούσε και τα Μέσα Ενημέρωσης στο διαδίκτυο. Έχετε προκρίνει, δηλαδή, ως πολιτική σας την αυτορρύθμιση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα είναι προτιμότερο για όλους μας αυτή η συζήτηση να ξεκινήσει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Να υπάρχει ένας τρόπος προστασίας όλων μας, κυρίως των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του χαρακτήρα τους, ως ελεύθερο πεδίο άσκησης κριτικής, ακόμη και πολύ δριμείας κριτικής. Αλλά, αυτό θα πρέπει να προστατευθεί από όλους μας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο το ζήτημα κύριε Εκπρόσωπε της ύλης του Μέσου, αλλά και πώς θα διέπονται οι εργασιακές σχέσεις στα μέσα αυτά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Όχι, είναι ένα σφαιρικό ζήτημα. Δεν μπορεί να νομοθετείς για ένα πράγμα κατά το ήμισυ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατ` αρχάς, δεν νομοθετείς. Και αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε για το θέμα των εργασιακών σχέσεων.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Σκέφτεστε τροποποίηση των εργασιακών σχέσεων και στο δημόσιο, όπως π.χ. την άρση της μονιμότητας ή μόνο για τον ιδιωτικό τομέα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η μονιμότητα δεν υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς τον τελευταίο χρόνο προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε το ελληνικό Δημόσιο. Και αυτό ήδη το καταφέρνουμε σε μεγάλο βαθμό, διαπιστώνοντας πρώτα απ` όλα ποιοι μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο, μέχρι και τον εξορθολογισμό και την ορθή κατανομή σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό βεβαίως δεν έχει να κάνει με απολύσεις, όπως ακούστηκε αυτές τις ημέρες. Αλλά ακριβώς, με τον εξορθολογισμό του ελληνικού Δημοσίου εξορθολογίζονται και οι θέσεις εργασίας, έτσι ώστε πραγματικά να εργάζονται αυτοί και όσοι έχει ανάγκη το ελληνικό Δημόσιο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Να τροποποιήσετε, εγώ σας ρώτησα τις εργασιακές σχέσεις. Π.χ. εάν ένας άνθρωπος ο οποίος προσλαμβάνεται στο Δημόσιο, θα πάρει σύνταξη από το Δημόσιο. Θα αλλάξει αυτό το πράγμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1572468213-1291672635=:10632--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 6 December 2010 - 21:57:10 UTC