Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-12-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-693038377-1291834203=:5027 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 304345176

Έκδοση 1

BRIEFING (81210)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Βρισκόμαστε εδώ και ένα χρόνο αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας, εδώ και δεκαετίες. Καλούμαστε να κάνουμε πράξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλα εκείνα που δεν έγιναν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όλα εκείνα τα οποία όλοι παραδεχόμασταν ότι έπρεπε να αλλάξουν, αλλά κανείς δεν αναλάμβανε ποτέ την πρωτοβουλία να τα υλοποιήσει.

Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις μεγάλες, ουσιαστικές και πραγματικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν το δυναμικό της χώρας, που θα δώσουν ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη και θα εμπεδώσουν το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η προσπάθειά μας ήταν και είναι τιτάνια και μοναδική, ειδικά για χώρα της ευρωζώνης. Η μέχρι τώρα επιτυχία έγινε πραγματικότητα, χάρη στη βούληση των πολιτών για πραγματική πρόοδο και έξοδο από την κρίση και χάρη στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Μειώσαμε δραστικά το έλλειμμα και τις σπατάλες του δημόσιου τομέα. Προχωρήσαμε σε μια σειρά αλλαγών, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, που μας αλλάζουν σελίδα.

Το 2011 θα είναι η χρονιά των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, η χρονιά που θα τεθούν οι βάσεις της πραγματικής, βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Είναι επιτακτική ανάγκη να εκμεταλλευτούμε επιτέλους τις πραγματικές μας δυνατότητες, ως χώρα, ως πολίτες, αντί να τις απαξιώνουμε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μπορείτε κύριε Εκπρόσωπε, να μας πείτε το αντικείμενο, την ατζέντα της συνάντησης του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ρουμπινί, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο λέει ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει και μόλις χθες το βράδυ είπε ότι «ή δραχμή ή πτώχευση»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Ρουμπινί είναι ένας διεθνούς φήμης οικονομολόγος. Γνωρίζουμε ότι έχει διαφορετικές απόψεις από τις απόψεις που έχουμε εμείς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να ακούει όλες τις προτάσεις και όλες τις απόψεις, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε ως χώρα. Αλλά, φυσικά το ότι κάποιος εκφράζει μια διαφορετική γνώμη, δεν μειώνει την αξία της επιστημονικής του άποψης. Στο πλαίσιο των επαφών του Πρωθυπουργού και μάλιστα όταν έχουμε να κάνουμε με μια παγκόσμια κρίση στην οποία εντάσσεται και η χώρα μας, είναι γόνιμο και ωφέλιμο να γίνονται όλες οι συζητήσεις. Και φυσικά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που έχει αποφασιστικό λόγο, ακούγοντας οτιδήποτε υπάρχει σε διεθνές επίπεδο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μήπως, για να αντιστρέψω λίγο το σκεπτικό σας, ο κ. Παπανδρέου τον βλέπει επειδή είμαστε κοντά, είτε στη χρεοκοπία, είτε στην έξοδο από το ευρώ και τουλάχιστον θέλει να του πει το πώς θα σωθούμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύει κάτι τέτοιο. Ούτε κοντά στη χρεοκοπία είμαστε. Το αντίθετο συμβαίνει. Ήμασταν κοντά στη χρεοκοπία και το γνωρίζουμε, ήμασταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Με όλες τις προσπάθειες που κάνει ένα χρόνο τώρα ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση, σαφώς έχουμε απομακρυνθεί από αυτό το ενδεχόμενο. Σαφέστατα, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να βγούμε από την κρίση. Και φυσικά δεν είμαστε ούτε κοντά στο να βγούμε από το ευρώ. Το αντίθετο. Εμείς είμαστε που χτίζουμε τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητα στην οικονομική μας πολιτική. Τη σταθερότητα την οποία αυτή τη στιγμή όλοι οι διεθνείς παράγοντες μας αναγνωρίζουν και φυσικά υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Στρος Καν είπε ότι οι πλούσιοι και εύποροι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το οικονομικό βάρος της κρίσης. Πόσα έχετε πάρει από τους πλούσιους, τους έχοντες και κατέχοντες, όλο αυτό το χρόνο, τον ίδιο καιρό που αφαιμάζατε συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς για πρώτη φορά θέσαμε κριτήρια και μέσα από τη θέσπιση φορολογικών νόμων, έτσι ώστε να υπάρχει κοινωνική Δικαιοσύνη στην επιβολή της φορολογίας. Για πρώτη φορά γίνονται τόσες πολλές διασταυρώσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Έχουμε επιβάλει έκτακτη εισφορά για δεύτερη φορά στα πολύ μεγάλα εισοδήματα της χώρας μας. Και είναι σαφές ότι αυτό που κάνουμε, ως προς την επιβολή φορολογίας σε πολύ μεγάλα εισοδήματα, είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Φυσικά, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, γιατί θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν πλήρως οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Και αυτό κάνουμε, ούτως ή άλλως, ανατρέποντας και νοοτροπίες και μεθοδεύσεις που γινόταν επί πολλές δεκαετίες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και κάτι άλλο. Είναι μια άσχετη ερώτηση, συνδέεται με τα γεγονότα των διαδηλώσεων που έγιναν και για τη δολοφονία του μικρού Αλέξη: Έχει προχωρήσει καθόλου η διαλεύκανση της υπόθεσης για τους καμένους της Marfin; Αν δεν το γνωρίζετε, θα μπορούσατε να μας πείτε αύριο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επισημάνθηκε και από τον κ. Στρος Καν, που σημαίνει ότι μας έχουν πάρει είδηση, δηλαδή, ότι νομοθετούμε αλλά δεν εφαρμόζουμε νόμους. Τι έχει να πει η κυβέρνηση γι` αυτό; Γιατί σαφώς υπάρχει μια αναντιστοιχία νομοθετικού έργου και πραγματικής εφαρμογής. Ποιοι από τους νόμους π.χ. έχουν εφαρμοστεί; Εγώ θα σας φέρω ως παράδειγμα ένα νόμο όχι για διαρθρωτικές αλλαγές, απλά για το κάπνισμα. Αδυνατείτε να εφαρμόσετε νόμους. Μήπως αυτό είναι ένα πρόβλημα της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, μέσα σ` αυτό το χρόνο, μέσα στους 14 μήνες που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έχει κάνει ένα τεράστιο νομοθετικό έργο. Αυτό το έργο συνεχίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ακόμη και στα υπουργικά συμβούλια που, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι δύο και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται σήμερα δεν είχαν γίνει ποτέ, και φυσικά όλοι οι νόμοι εφαρμόζονται στη χώρα μας. Φυσικά, γνωρίζουμε τις ελλείψεις και τα μεγάλα ελλείμματα της δημόσιας διοίκησης. Που σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει θέμα υλοποίησης των νόμων. Από εκεί και πέρα, όμως, και η βούληση υπάρχει και η αποφασιστικότητα. Και φυσικά, δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι για οποιοδήποτε λόγο δεν υλοποιείται νόμος, ο οποίος είναι ψηφισμένος και μάλιστα σε αυτές τις περιόδους, όταν ακόμη και η θεσμοθέτηση των νόμων είναι από μόνη της μια επανάσταση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ` αυτού: Υπάρχει περίπτωση να διαφοροποιηθεί ο νόμος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιος νόμος;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για το κάπνισμα. Υπάρχει περίπτωση να αναθεωρηθεί, να σεβαστείτε και τα δικαιώματα των καπνιστών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει νόμος, ο οποίος προσπαθούμε να εφαρμόζεται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πάμε για εξίσωση των μισθών, στον ιδιωτικό τομέα, με την παραγωγικότητα, που σημαίνει μειώσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρεστε σε αυτό που είπε ο κ. Στρος Καν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ναι, ακριβώς. Να μας ερμηνεύσετε τι σημαίνει αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που λέμε εμείς, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει περαιτέρω μείωση των μισθών. Η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, προφανώς αυτό εννοούσε ο κ. Στρος Καν, έχει σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας. Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να δούμε. Η μεγάλη πρόκληση είναι να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Μισθούς δεν πρόκειται να μειώσουμε, γιατί δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί. Τη διασύνδεση με την παραγωγικότητα μπορούμε να τη δούμε μόνο στο επίπεδο του να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Θα πρέπει, το είπα και στην εισαγωγή μου, να απελευθερώσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες είναι πάρα πολλές στη χώρα μας, κυρίως ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε πραγματικά να έχουμε στο τέλος αποτέλεσμα, που αρμόζει και στις δυνατότητές μας, αλλά και στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τι εννοείτε ότι δεν θα μειώσετε μισθούς, αφού το νομοσχέδιο της κ. Κατσέλη προβλέπει, απ` ότι όλα δείχνουν, ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, που σημαίνει αυτομάτως μείωση μισθών, στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα ειδικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν θέλω να αναφερθώ, γιατί η διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων συνεχίζεται. Θεωρούμε ότι η διαβούλευση αυτή είναι κάτι το οποίο έχει την ιδιαίτερη σημασία και την ιδιαίτερη βαρύτητα. Και φυσικά, όπου υπερισχύουν επιχειρησιακές συμβάσεις, θα υπερισχύουν με πολύ συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και χρονικούς περιορισμούς. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και φυσικά, ξεκάθαρο είναι ότι το μοναδικό κριτήριο για οτιδήποτε τέτοιο, είναι να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Άρα, γενικώς, το να αφορίσουμε και να μιλάμε με αοριστολογίες δεν βοηθάει. Εκείνο που μας ενδιαφέρει, είναι να προασπίσουμε τα εργασιακά συμφέροντα. Για να τα προασπίσουμε, όμως, θα πρέπει να υπάρχουν και θέσεις εργασίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι το κύριο μέλημα και της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Συγνώμη, κύριε Εκπρόσωπε. Έχω την εντύπωση ότι μιλήσατε αόριστα. Γιατί είπατε, πριν από λίγο, ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, προφανώς, με το νομοσχέδιο της κ. Κατσέλη - όλοι το λένε- θα μειωθούν. Μας είπατε κάτι διαφορετικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας ανέφερα ποια είναι η γενική αρχή. Η γενική αρχή είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, μπορεί να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, που σημαίνει συναίνεση εργοδοτών και εργαζομένων και αυτό για μικρό χρονικό διάστημα και όταν υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη να υπάρξει κάποια ρύθμιση, ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Εμείς το λέμε ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να κλείσουν επιχειρήσεις, δεν πρόκειται να αφήσουμε να χαθούν θέσεις εργασίας. Με τη συναίνεση πάντα εργαζομένων και εργοδοτών και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Και φυσικά, υπάρχει και το κατώτερο πλαφόν των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που είναι και πολύ σημαντικό.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Το ζήτημα με την κ. Κατσέλη σας το έθεσα και πριν από δύο ημέρες, εάν στηρίζει η κυβέρνηση την κ. Κατσέλη σε αυτή τη διαπραγμάτευση - όπως θέλετε ονομάστε την- ή προσπάθεια διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, για να καταλήξουν στο νομοθέτημα το οποίο θα προωθήσει προς ψήφιση. Και γιατί το λέω: Γιατί αυτό που διαπραγματεύεται σήμερα η κ. Κατσέλη, η υπουργός Εργασίας, εντός ή εκτός εισαγωγικών...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Εντός εισαγωγικών», τι εννοείτε;

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι απόφαση την οποία έχουν λάβει οι - τότε- υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών κ. Λοβέρδος και κ. Παπακωνσταντίνου και την έχουν θέσει ως προϋπόθεση στο αναθεωρημένο μνημόνιο. Δηλαδή, η κ. Κατσέλη διαπραγματεύεται τώρα, αυτά που οι υπουργοί σας έχουν δεσμευτεί στο δεύτερο μνημόνιο και βάσει της αποφάσεως της Βουλής, που λέει ότι ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας, όταν πρόκειται για τέτοια θέματα μπορούν να αποφασίζουν; Και είχε ξεσηκώσει θύελλα τότε το άρθρο. Δηλαδή, τι διαπραγματεύεται τώρα η κ. Κατσέλη; Αυτά που έχουν αποφασίσει ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Οικονομικών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να είμαι ειλικρινής, δεν κατανοώ ποιο είναι το ερώτημά σας. Το κατανοώ, ως γενική αρχή.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ε, μα πώς να κατανοήσουμε τέτοιους μηχανισμούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε, είναι να έχουμε τις καλύτερες λύσεις, τις ισοδύναμες με αποτελεσματικότητα λύσεις, έτσι ώστε να προασπίζουμε και θέσεις εργασίας και εργασιακά συμφέροντα και δικαιώματα. Εάν υπάρχει περίπτωση, και ότι περιθώριο υπάρχει, να πάμε σε πιο θετικά βήματα, σαφώς υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης να εξαντλεί όλα τα περιθώρια. Και αυτή η διαπραγμάτευση που λέτε, μέχρι στιγμής είναι διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Για εμάς έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και ιδιαίτερη σημασία κάτι τέτοιο.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δηλαδή, μας λέτε ότι έκαναν λάθος ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Παπακωνσταντίνου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μα, αναθεωρείτε δικές τους αποφάσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν αναθεωρείται τίποτε. Απλώς, προσπαθώντας να βελτιώσουμε οτιδήποτε υπήρξε και προσπαθώντας να βρούμε ισοδύναμης αποτελεσματικότητας λύσεις, δεν θα κάνουμε πίσω. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε κριτήρια. Είναι ξεκάθαρο ότι γνώμονας είναι το δημόσιο, αλλά και το εργασιακό συμφέρον των εργαζομένων. Με βάση αυτό κινούμαστε και γι` αυτό ακριβώς θα έρθει και νόμος για τις εργασιακές σχέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Με καλύψατε πλήρως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ελπίζω.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτό το συγκεκριμένο θέμα το συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Στρος Καν χθες, στη συνάντηση που είχαν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιό;

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συζήτηση που έγινε με τον κ. Στρος Καν ήταν γενική συζήτηση, ήταν συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, για την παγκόσμια κρίση, για την ευρωπαϊκή κρίση που υπάρχει. Και φυσικά, η συζήτηση περιεστράφη σ' αυτά τα επίπεδα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Το λέω, επειδή υπήρχε όλο αυτό το διάστημα μία φημολογία ότι ο Πρωθυπουργός θα έπαιρνε πάνω του το θέμα και θα το έθετε στον κ. Στρος Καν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δρα συλλογικά. Η κυβέρνηση έχει αυτόνομη πολιτική και έχει υπουργούς οι οποίοι δουλεύουν.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Μιλήσατε πριν για συναίνεση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Στην πράξη, όμως, αυτή η συναίνεση μεταφράζεται σε εκβιαστικά διλήμματα που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη συμβεί από πλευράς εργοδοτών στους εργαζομένους. Θα κάνει κάτι η κυβέρνηση για να μην συνεχίσει και να μην επεκταθεί αυτό το φαινόμενο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ των μεγαλύτερων και των πιο αντιπροσωπευτικών οργανώσεων και των εργαζομένων και των εργοδοτών, νομίζω ότι δεν χωρούν εκβιαστικά διλήμματα. Δεν μιλάμε για ατομικές συμβάσεις. Μιλάμε για διαπραγμάτευση μεταξύ της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, δηλαδή μεταξύ των μεγαλύτερων εκφραστών των εργαζομένων και των εργοδοτών. Γι' αυτό λέμε ότι έχει βαρύνουσα σημασία για μας, για την κυβέρνηση, να υπάρξει συναίνεση, να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ αυτών των δύο σημαντικότατων παραγόντων της οικονομικής και της εργασιακής ζωής. Γιατί αυτό είναι κάτι που έχει άμεση σχέση και με τους εργαζόμενους και με τους εργοδότες, δηλαδή, να μην χαθούν θέσεις εργασίας, το κυρίαρχο, να μην κλείσουν επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση για να φθάσουμε ξανά στα επίπεδα που ήμασταν και με πολύ πιο βελτιωμένες θέσεις από εδώ και πέρα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή λέτε ότι δεν κάνετε άλλες μειώσεις σε μισθούς, αυτό που πληροφορούμεθα από τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη για ένα πολυνομοσχέδιο που θα αφορά μειώσεις μισθών και μάλιστα έχουμε μάθει και ποσά, π.χ. πάνω από 1.800 ευρώ μηνιαίως ή 50.000 ευρώ ετησίως, τί είναι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρεσθε στις ΔΕΚΟ;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ακριβώς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τις ΔΕΚΟ υπάρχει μια πραγματικότητα, μια πραγματική κατάσταση, όπου γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τί γινόταν εδώ και πολλές 10ετίες. Ό,τι γινόταν εδώ και πολλές 10ετίες, χειροτέρεψε τα τελευταία 6 χρόνια της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., η οποία πραγματικά έκανε «πάρτι» και «πανηγύρι» στις πλάτες του ελληνικού λαού, δημιουργώντας δημόσιες επιχειρήσεις υποτίθεται κοινής ωφέλειας, όπου βολεύτηκαν όλοι όσους ήθελε να βολέψει ο εκάστοτε υπουργός, ο οποίος επόπτευε τις ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστιες χρεώσεις και παρεχόμενο έργο καθώς και παρεχόμενες υπηρεσίες που δεν αντιστοιχούσαν στα χρήματα που κατέβαλλε ο ελληνικός λαός γι' αυτές τις ΔΕΚΟ. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα τεράστια προνόμια που είχαν κάποιοι απ' αυτούς τους εργαζόμενους, γιατί μέσα στις ΔΕΚΟ υπήρχαν πολύ μεγάλες μισθολογικές διαφορές. Και φυσικά, αυτή η κατάσταση δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτή, ειδικά στη συγκεκριμένη περίοδο με τα συγκεκριμένα προβλήματα. Και κατά μείζονα λόγο δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτή, διότι εμείς μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη. Προσπαθούμε, λοιπόν, να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία αυτών των ΔΕΚΟ. Προσπαθούμε να φέρουμε ισορροπία και στους μισθούς μέσα στις ΔΕΚΟ και να επιφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη σ' αυτό το επίπεδο. Στο τέλος, με το νόμο που θα παρουσιαστεί, θα υπάρχουν πραγματικές δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως τις αποκαλούσαμε παλαιότερα, που όντως θα προσεγγίζουν τα ελληνικά δεδομένα της μισθοδοσίας και με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι σπατάλες τους, προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος που δεν είναι άλλος από ποιοτικά αναβαθμισμένες παρεχόμενες υπηρεσίες.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα μου επιτρέψετε, πάντως, να σας πω ότι αυτό μου φαντάζει λίγο ως επιλεκτική ευαισθησία. Και το λέω, γιατί αφού ξέρατε όλα αυτά και αυτές τις παράλογες αμοιβές, γιατί δεν φροντίζατε να τις περιορίσετε εδώ κι ένα χρόνο, αλλά αντιθέτως, η πρώτη σας πράξη ήταν να κόψετε συντάξεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν μιλάμε ξεκομμένα και δεν κάνουμε δεν προβαίνουμε σε αποσπασματικές ενέργειες. Για τις ΔΕΚΟ, δεν είναι μόνον η μείωση των μισθών, είναι η μείωση της πολύ μεγάλης σπατάλης και η αλλαγή της όλης απαράδεκτης κατάστασης που επικρατούσε. Είναι επίσης η έλλειψη εξορθολογισμού που υπήρχε ειδικά τα τελευταία χρόνια. Για μας, το ζητούμενο δεν είναι να περιορίσουμε απλώς τους μισθούς κάποιων, οι οποίοι είχαν μισθούς πολύ μεγαλύτερους από κάποιους άλλους συναδέλφους τους μέσα στις ίδιες τις ΔΕΚΟ και κατά πολύ υψηλότερους από τους μισθούς της εν γένει ελληνικής πραγματικότητας. Εμείς προβαίνουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, διότι μόνον έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά. Μόνον έτσι βγαίνουμε από την κρίση και μόνον έτσι δημιουργούμε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες που ανταποκρίνονται και στο συνταγματικό τους προορισμό, να εξυπηρετούν δηλαδή τον Έλληνα πολίτη και να μην τον φορτώνουν με τεράστια έξοδα. Δεν λειτουργούμε αποσπασματικά, λειτουργούμε βάσει σχεδίου. Ένα σχέδιο που αφορά πολύ μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλές 10ετίες.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπάρχει κάποια φόρμουλα έτσι ώστε να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις, όπως ο ΟΠΑΠ, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, για τις οποίες, όμως, υπάρχουν καταγγελίες για υπέρογκες και προκλητικές αμοιβές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει αύριο προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επομένως, νομίζω ότι σήμερα δεν μπορώ να σας εξηγήσω τί περιλαμβάνει, γιατί βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας. Εκείνο, όμως, που μπορώ να σας πω είναι ότι προσπαθούμε και με αυτό το νομοσχέδιο να εξορθολογήσουμε οποιαδήποτε υπηρεσία δημόσιου χαρακτήρα, οποιαδήποτε υπηρεσία διαχειρίζεται δημόσια έσοδα, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι μοναδικός γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα, κύριε Εκπρόσωπε, ένα σχόλιο για τις αναφορές του κ. Παπαθανασίου, του πρώην υπουργού Οικονομίας, ο οποίος αναφέρει στο βιβλίο του ότι εσκεμμένα υπήρξε κάποια σπατάλη 10 δις το τελευταίο τρίμηνο του 2009, προκειμένου να φουσκώσετε το έλλειμμα. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν θα μπορούσε ο κ. Παπαθανασίου να μας εντοπίσει ποια ήταν αυτή η σπατάλη και να μιλήσει πιο συγκεκριμένα, πραγματικά θα ήταν άξιο σχολιασμού. Και δεν μιλάω μόνον για τον κ. Παπαθανασίου, γιατί ο κ. Παπαθανασίου ασκούσε τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. στον τομέα της οικονομίας. Μια πολιτική, η οποία κατάφερε σημαντικά πλήγματα στην ελληνική οικονομία, εκτροχιάζοντας τα δημοσιονομικά μεγέθη και φέρνοντας σε τραγική θέση την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Συνεπώς, καλό θα ήταν ο κ. Παπαθανασίου να είναι πιο προσεκτικός, διατυπώνοντας λογικότερη επιχειρηματολογία. Επιχειρήματα που μπορούν να σταθούν όταν αναφέρεται σε ένα βιβλίο του ή σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωσή του. Γίνεται αντιληπτό ότι οι υπουργοί της Ν.Δ. θα πρέπει να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, αλλά να υπάρχει μια στοιχειώδης λογική. Εάν μπορεί να μας πείσει ότι μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες του 2009 ήρθαν αυτά τα τραγικά αποτελέσματα τα οποία βιώνουμε σήμερα, νομίζω ότι αυτό δεν στέκει στην κοινή λογική.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε αυτό το βιβλίο στις επιτροπές για την οικονομία, που έχετε συστήσει στη Βουλή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι κάποιος το πρότεινε αυτό. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν διακατεχόμαστε από ρεβανσισμό. Η Δικαιοσύνη όμως είναι το μέτρο με το οποίο προσπαθούμε να πολιτευόμαστε.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Τί μπορούμε να περιμένουμε από την αυριανή επίσκεψη του κ. Όλι Ρεν στην Αθήνα; Ένα αναθεωρημένο «καλό κουράγιο Έλληνες»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το «καλό κουράγιο» μας το είχε πει ο κ. Ρεν, γιατί πραγματικά το χρειαζόμασταν και το χρειαζόμαστε αυτό το κουράγιο και αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας. Χρειαζόμαστε κουράγιο. Και ο ελληνικός λαός δείχνει εδώ και πολύ καιρό την ωριμότητα που διαθέτει, για να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση. Από εκεί και πέρα, ο κ. Ρεν έχει και άποψη και ρόλο στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Και φυσικά, αυτή η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες, οι οποίοι διαδραματίζουν ένα σημαντικό και βαρύνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση και της ελληνικής κρίσης.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Όπως είχε ειπωθεί και στο τελευταίο πολιτικό συμβούλιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες το είχε πει ο κ. Παπακωνσταντίνου, στις ΔΕΚΟ το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συγκρουστεί με τα σπλάχνα του, με τον ίδιο του τον εαυτό. Και θέλω να σας ρωτήσω εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να το κάνει αυτό και κυρίως αν το αντέχει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι αντέχει τα πάντα και εκείνο που έχει δείξει και αποδείξει, είναι ότι συγκρούεται με όλες τις παθογένειες πολλών δεκαετιών. Παθογένειες οι οποίες, όμως, κορυφώθηκαν στα χρόνια της Ν.Δ., η οποία δεν λογάριασε τίποτε, η οποία μας έφερε αθωράκιστους σε μια κρίση που έβλεπαν οι πάντες και οι μόνοι που δεν την έβλεπαν και δεν την υπολόγιζαν ήταν οι υπουργοί και η κυβέρνηση της Ν.Δ.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την αναφορά του κ. Στρος Καν, του κατά τα άλλα σοσιαλιστή, που είπε όταν ρωτήθηκε από την κ. Παπανδρέου, βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη μετανάστευση των νέων, απάντησε ότι καλό είναι να πηγαίνουν έξω, να πάρουν εμπειρία και όταν έχετε ανάπτυξη να επιστρέψουν και να φέρουν αυτή την εμπειρία προς τα πίσω. Πώς σχολιάζετε αυτή την τοποθέτηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μια θεώρηση του κ. Στρος Καν, δεν τη σχολιάζω. Η κινητικότητα, όμως, είναι μια πραγματικότητα. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι εκείνο που θέλουμε, είναι να υπάρχει κινητικότητα των νέων, των φοιτητών, των εργαζομένων, αλλά να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες, έτσι ώστε να μην αναγκάζεται κανείς να φεύγει στο εξωτερικό, γιατί δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς στη χώρα του και αυτό για εμάς είναι ένα μόνιμο ζητούμενο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-693038377-1291834203=:5027--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 8 December 2010 - 18:49:56 UTC