Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-11-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1446761438-1291066967=:16026 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 302261874

Έκδοση 1

BRIEFING(291110)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Εδώ και ένα χρόνο έχουμε χαράξει μια συγκεκριμένη πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση. Παράλληλα, δρομολογούμε τις μεγάλες αλλαγές που είναι απαραίτητες για τη χώρα.

Απαραίτητες για την απελευθέρωσή της από στρεβλώσεις του παρελθόντος, από παθογένειες δεκαετιών και από μεγάλα ελλείμματα.

Κλείσαμε έτσι μια δύσκολη χρονιά για όλους, αλλά συνάμα χρονιά που έθεσε τις βάσεις των μεγάλων αλλαγών και της βιώσιμης, σε στέρεο έδαφος πλέον, ανάπτυξης.

Διασφαλίζουμε ότι καμιά θυσία του ελληνικού λαού δεν πάει χαμένη και ότι η χρονιά που μας πέρασε θα είναι η απαρχή μιας διαφορετικής πορείας, ενός άλματος προς το μέλλον. Και αυτή την ευκαιρία δεν θα την αφήσουμε, ως Πολιτεία και ως λαός, να πάει χαμένη.

Η κυβέρνηση με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία πράττει όσα είναι αναγκαία για να πραγματώσει αυτό που όλοι επιθυμούν. Ένα κράτος δικαίου με διαφάνεια, ευελιξία, με κοινωνική λογοδοσία και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

Η χώρα μας αξιολογείται θετικά και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είμαστε και μπροστά από τους στόχους μας χάρη στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και της βούλησης των πολιτών για ουσιαστικές αλλαγές και πρόοδο. Χάρη σ` αυτά πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που υπήρξε ποτέ μέσα σε ένα χρόνο και ήδη υπάρχουν απτά τα σημεία του αποτελέσματος από αυτή την πολιτική.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής για το δάνειο που έχει πάρει η Ελλάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι στο χθεσινό Eurogroup ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση για την υπαγωγή της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης. Στην κοινή δήλωση των μελών του Eurogroup υπάρχει αναφορά για τη χώρα μας, όπου ανοίγει το «πράσινο φως», προκειμένου να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του δανείου μας και μόνον.

ΠΑΠΠΑ: Σε περίπτωση που υπάρξει επιμήκυνση, όπως όλα δείχνουν, το επιτόκιο θα παραμείνει το ίδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εφόσον υπάρχει απόφαση για επιμήκυνση θα καθοριστούν και οι λεπτομέρειες. Εκείνο που είναι σημαντικό και βέβαιο είναι ότι εάν υπάρξει επιμήκυνση, θα είναι θετικό για τη χώρα μας.

ΣΠΑΝΟΥ: Είναι δυνατόν, να υπάρξει επιμήκυνση μέχρι το 2018, χωρίς να υπάρξει νέο μνημόνιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατηγορηματικά αρνούμαστε ότι υπάρχει νέο μνημόνιο. Δεν τίθεται θέμα καινούργιου μνημονίου. Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα λήγει. Αυτό που απομένει να επιμηκυνθεί, εάν υπάρξει τέτοια απόφαση, είναι η αποπληρωμή των δανείων μας. Νέο μνημόνιο σαφώς και δεν θα υπάρχει.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πως ότι συμβαίνει θα είναι θετικό εάν η επιμήκυνση γίνει πραγματικότητα. Ακόμη δηλαδή και αύξηση του επιτοκίου θα είναι θετική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αύξηση του επιτοκίου σαφώς και δεν πρόκειται να υπάρχει. Είπα ακριβώς το αντίθετο, πως οτιδήποτε υπάρξει ως νέος όρος της Ελλάδας, σε σχέση με το μηχανισμό στήριξης, θα είναι, εννοείται, προς το συμφέρον της χώρας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Υπήρξε ελληνικό αίτημα, ούτως ώστε να υπάρξει αυτή η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και θα συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο. Και το ρωτώ γιατί χθες στο «Flash» είχατε πει ότι δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει αίτημα της χώρας μας. Είναι μια αναφορά στην κοινή δήλωση η οποία έγινε στο χθεσινό Eurogroup για την Ιρλανδία. Αλλά, υπάρχει και η αρχή της ίσης μεταχείρισης των χωρών που προβλέπει ότι και άλλες χώρες επωφελούνται, εφόσον υπάρχει μια ευνοϊκή ρύθμιση για μια χώρα του Eurogroup.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή τα πράγματα είναι μάλλον πολύ πιο απλά και έχουν να κάνουν με μαθηματικά. Είναι προφανές ότι η επιμήκυνση την οποία έχουμε ζητήσει στο παρασκήνιο και η οποία τώρα μας δίνεται στο τραπέζι, θα σημάνει αυτομάτως και άλλο επιτόκιο αυξημένο. Εσείς γιατί αρνείστε να το παραδεχτείτε αυτό; Το πρώτο είναι αυτό. Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορεί να μη μιλάτε για νέο μνημόνιο, ωστόσο μιλάμε για παραμονή 11ή της τρόικας στην Ελλάδα. Αυτό πόσο θετικό μπορεί να είναι; Επίσης, εάν μπορείτε να διαψεύσετε ή να επιβεβαιώσετε ότι σε όλη αυτή την πορεία δεν θα ζητήσουμε ή θα ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ή διαγραφή μέρους του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θέτετε πολλά ζητήματα, τα οποία σαφώς και δεν είναι απλά, είναι πιο σύνθετα από όσο στην πραγματικότητα. Οι παραδοχές που θέτετε για να κάνετε την ερώτηση δεν είναι δικές μας παραδοχές και σαφώς δεν το δεχόμαστε. Εμείς έχουμε ένα τριετές πρόγραμμα το οποίο υλοποιούμε. Υλοποιούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας. Εφόσον υπάρξει απόφαση, φυσικά κατόπιν αιτήματός μας, θα υπάρχει επιμήκυνση απλώς της αποπληρωμής. Δεν μιλάμε για νέο μνημόνιο. Μια γενική θεώρηση ότι θα παραμείνει η τρόικα για άλλα τόσα χρόνια, δεν μας αφορά. Εμείς οτιδήποτε κάνουμε, θα είναι με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και μόνον.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επίσης, εάν μου επιτρέπετε, μπορείτε να μας πείτε, αφού αυτή η παραμονή είναι προς το συμφέρον της χώρας και όλο αυτό που γίνεται τώρα, πώς γίνεται όλα τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα, που αφορούν κατ` αρχήν την ανεργία. Σας διαβάζω εδώ τα στοιχεία για το 2010...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα έχω υπόψη μου.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Για το 2010 έχει προσδιοριστεί γύρω στο 12,5%, για το 2011 ανεβαίνει στο 15% και για το 2012 στο 15,2%. Αυτά για την ανεργία. Για το εμπόριο έχουν δώσει σήμερα την ετήσια έκθεσή τους οι έμποροι, προφανώς δεν το γνωρίζετε και τα στοιχεία που υπάρχουν είναι μάλλον τραγικά, γιατί ήδη έχει καταγραφεί ένα 44% στις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων. Πού βλέπετε εσείς το καλό σε όλο αυτό το πράγμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Όπως έχει πει επανειλημμένως και ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει καμία λήξη συναγερμού. Υπάρχει μια κρίση την οποία ακόμη βιώνουμε. Σαφώς και δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Όποιος θεωρεί ότι υπάρχει τέτοια άποψη, είναι εσφαλμένη. Οι συνέπειες από την κρίση στην οποία μπήκαμε αθωράκιστοι, υπάρχουν ακόμη, υφίστανται, θα υφίστανται για ένα χρονικό διάστημα, έτσι όπως το έχουμε προσδιορίσει. Στα στοιχεία που μου είπατε εγώ μπορώ να σας συμπληρώσω τα αρνητικά στοιχεία της ανάπτυξης. Θα έχουμε πιο βαθιά ύφεση και ότι ανάπτυξη θα έχουμε από το 2012- 2013, έτσι όπως προβλέπαμε από την αρχή. Αυτά είναι παρεπόμενα στοιχεία. Είναι τα απόνερα της κρίσης και φυσικά, αυτά δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Το θετικό που βλέπουμε και το οποίο λέμε φυσικά εδώ και πολύ καιρό, είναι ότι υπάρχει μια δρομολόγηση των στοιχείων, τα οποία από άκρως αρνητικά για τη χώρα μας και για τους πολίτες μας, γίνονται θετικά. Και για να γίνουν θετικά, αυτό δεν γίνεται αυτόματα, γίνεται μέσα από μια τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Αυτά τα στοιχεία που βγαίνουν σήμερα τα γνωρίζουμε, γνωρίζαμε ότι θα βγουν, είναι δρομολογημένα. Το θέμα είναι ότι πέρα απ` όλα αυτά υπάρχει ένα βάθος, το οποίο είναι θετικό για τον ελληνικό λαό.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Επειδή είπατε για την αρχή της ίσης μεταχείρισης των χωρών, το επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η χώρα μας σε ένα χρονικό διάστημα χ, το οποίο είναι μικρότερο από αυτό της Ιρλανδίας, είναι 5,2%. Το επιτόκιο το οποίο κέρδισε ή πήρε η Ιρλανδία για ένα μεγαλύτερο διάστημα, είναι μεγαλύτερο από αυτό. Άρα υπάρχει εδώ ένα ασύμβατο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν τα πράγματα δυσχερέστερα για εμάς. Εμείς θα επωφελούμαστε. Ούτως ή άλλως το είχαμε πει και στις θεωρητικές ερωτήσεις συναδέλφων σας εδώ πριν από μήνες, ότι εάν υπάρχει ευνοϊκότερη συμπεριφορά απέναντι σε κάποια άλλη χώρα, θα την καρπωθεί και η χώρα μας. Αλλά, να μην ξεχνάμε ότι η Ιρλανδία είναι μια διαφορετική περίπτωση. Η Ιρλανδία έχει μια τελείως διαφορετική κρίση στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Συνεπώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. Πάντως, ό,τι και να κάνουμε από εδώ και πέρα, εάν υπάρξει αλλαγή του τρόπου με τον οποίο δανειζόμαστε, θα είναι σίγουρα ευνοϊκότερη για εμάς.

ΠΑΠΠΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πότε η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα καταθέσει αίτημα για την επιμήκυνση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση θα το αποφασίσει, εάν κατατεθεί τέτοιο αίτημα, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις τις οποίες μετρά η κυβέρνηση, γιατί αυτές οι κινήσεις είναι σοβαρές, είναι κινήσεις ουσίας και με πολύ μεγάλα αποτελέσματα για τη χώρα μας.

ΠΑΠΠΑ: Θέλετε να είστε πιο αναλυτικός; Τί εννοείτε, τί προϋποθέσεις, δηλαδή, θέτουμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση μετρά τα πάντα, έτσι ώστε οποιοδήποτε αίτημα υποβληθεί, να υποβληθεί στον καταλληλότερο χρόνο.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Υπάρχει, δηλαδή, η πιθανότητα η Ελλάδα να μην καταθέσει αίτημα και να μην δεχθούμε επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, εφ' όσον είναι κάτι θετικό για τη χώρα μας κι αυτό λέμε, ότι είναι θετική αυτή η καταγραφή στην κοινή δήλωση του Εurogroup, είναι όμως μια κίνηση η οποία θα γίνει με προσεκτικό τρόπο στον κατάλληλο χρόνο.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αν υπάρχει κύριε Εκπρόσωπε, προϋπόθεση αύξησης του επιτοκίου για να έχουμε την επιμήκυνση, η Ελλάδα θα αρνηθεί έναν τέτοιο διάλογο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιλάμε θεωρητικά. Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι οποιαδήποτε κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, θα γίνει με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Σας προβληματίζει το γεγονός να υπάρξει μια απόφαση που προϋποθέτει ψήφο από Kοινοβούλια σε σχέση με την επιμήκυνση του δανείου της χώρας; Είναι ένας παράγοντας, αυτός, που θα εξετάσετε δηλαδή για την καταλληλότητα του χρόνου ή την επ' ωφελεία ή όχι της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μετράμε όλες τις παραμέτρους. Όποια κίνηση και να κάνουμε, θέλουμε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα και στη βούλησή μας και στις κινήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν θα σας ρωτήσω σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους φίλα προσκείμενους στο κόμμα σας συνδικαλιστές, εν όψει των διαρθρωτικών αλλαγών στις ΔΕΚΟ, στις οποίες θα προχωρήσετε και βάζω τον όρο διαρθρωτικές αλλαγές σε εισαγωγικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ερώτηση δεν κατάλαβα, ποιά είναι;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους φίλα προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές, εν όψει των διαρθρωτικών αλλαγών που πρόκειται να κάνετε στις ΔΕΚΟ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ θα γίνουν. Είναι διαρθρωτικές αλλαγές, είναι μεγάλες αλλαγές, οι οποίες είναι απαραίτητες. Και είναι απαραίτητες, όχι επειδή τις θέτει η τρόικα, γιατί υπάρχει μια τάση κάπως έτσι να παρουσιαστεί. Είναι αλλαγές οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι παθογένειες οι οποίες υπάρχουν. Θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός. Και φυσικά οι συνέπειες της εξαετούς διακυβέρνησης της Ν.Δ. φέρουν ακόμη το στίγμα τους πολύ έντονα σ' αυτές τις ΔΕΚΟ, όπου πραγματικά γινόταν ένα πανηγύρι. Και επιτέλους, θα πρέπει να βγει μια άκρη υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, στον συντομότερο χρόνο, να επιφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το ότι μια ΔΕΚΟ - κατά μία έννοια ΔΕΚΟ- η ΔΕΗ, έδωσε δάνειο στον συνδικαλιστικό φορέα της επιχείρησης, στη ΓΕΝΟΠ και άλλες χορηγίες; Πώς το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επ' αυτού, υπήρξε αναλυτική δήλωση-απάντηση της αρμόδιας υπουργού κ. Μπιρμπίλη.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε αν παραμένει ο στόχος για επιστροφή στις αγορές το 2011;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτός είναι ο σταθερός στόχος μας και μέσα απ' όλη αυτή τη διαδικασία, ακόμη και του Eurogroup, επιτυγχάνεται να υπάρξει ένα θετικό κλίμα, έτσι ώστε να μπορούμε να βγούμε στις αγορές με σταθερό τρόπο, το συντομότερο δυνατόν, γιατί αυτός είναι ο σκοπός μας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Το περιβάλλον, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τώρα, νομίζετε θα είναι ευνοϊκό; Το λέω γιατί τα spreads παραμένουν πάνω από τις 900 μονάδες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Ηδη, υπάρχει μια πτώση στα spreads και δεν το λέμε μόνον εμείς, το λένε και οι εταίροι μας στο Eurogroup , ότι αυτός ο σκοπός τείνει να επιτευχθεί στο συντομότερο διάστημα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Ένα ειδικό ερώτημα, εκτός οικονομίας. Η εφημερίδα στην οποία εργάζομαι κύριε Εκπρόσωπε, η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, δέχθηκε απειλές από ισλαμική ιστοσελίδα, η οποία είναι καταχωρημένη στην Ελλάδα με το πρόθεμα gr από πίσω. Πρώτον, πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να διασφαλίσει την ελευθερία λόγου, που είναι διασφαλισμένη από το Σύνταγμα σ' αυτή τη χώρα; Kαι δεύτερον, δεδομένου του τί έχει συμβεί στο παρελθόν, στη Νέα Υόρκη αλλά και σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπως η Μαδρίτη και το Λονδίνο, τί μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει εξτρεμιστές, από το να προβούν σε βίαιες πράξεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάντως εδώ δεν έχουμε εξτρεμιστές που προβαίνουν σε βίαιες πράξεις. Ευτυχώς, ζούμε σε μια ανοιχτή δημοκρατία. Αυτό είναι το μεγάλο προτέρημα της χώρας μας. Από εκεί και πέρα υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορεί να προστατεύεται καθένας και ως φυσικό πρόσωπο, αλλά και ως εφημερίδα και ιστοσελίδα, από οποιονδήποτε που τον απειλεί. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Τα μέσα, σήμερα, της διακρίβωσης του ποιος σε απειλεί, υφίστανται, είναι σε τεχνικό επίπεδο εξελιγμένα. Συνεπώς, η προστασία υπάρχει και από το νόμο και από το κράτος μας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να ζητήσει την πολιτική επιστράτευση των απεργών στα λιμάνια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς περιμένουμε να ολοκληρωθεί η συνέλευση της ΠΝΟ. Και φυσικά, βούληση της κυβέρνησης είναι επιτέλους να σταματήσει αυτή η πολύ μεγάλη ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών. Και μάλιστα να σταματήσει ακόμη και σήμερα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα της ολοένα και διογκούμενης διαμαρτυρίας για τα διόδια; Θα προχωρήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σ' αυτές των Αφιδνών και της Ελευσίνας που πρόκειται για διόδια εντός του ίδιου νομού; Θα προχωρήσει, δηλαδή, σε αναθεώρηση των συμβάσεων; Γιατί εδώ βλέπουμε και αναθεωρούνται συμβάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους, πάνε κεκτημένα 40-50 χρόνων. Επομένως, συμβάσεις ενός έτους, δηλαδή οι συμβάσεις Σουφλιά θα αναθεωρηθούν; Θα υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση τουλάχιστον για τους μετακινούμενους εντός νομού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Οπου μπορούν να υπάρξουν μέθοδοι, με βάση τις οποίες θα ελαφρυνθεί ο ΄Ελληνας πολίτης και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, το θέμα αυτό είναι προς εξέταση. Από εκεί και πέρα όμως, είναι συμβάσεις οι οποίες έχουν συγκεκριμένους όρους, έχουν συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις. Συνεπώς, δεν είναι μια απλή περίπτωση.

ΣΠΑΝΟΥ: Πώς βλέπει η κυβέρνηση το θέμα της προώθησης ατομικών συμβάσεων εργασίας στο χώρο των ΜΜΕ, τις προτάσεις για μειώσεις μισθών και τις αναστολές έκδοσης φύλλων με πιθανές μαζικές απολύσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα. Σαφώς και η κυβέρνηση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα το οποίο, μέσα στην κρίση που περνάμε, να είναι ένα κλίμα αντοχής τουλάχιστον των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Ως προς την αναστολή, φυσικά, των εκδόσεων κάποιων φύλλων εφημερίδας, είναι θέμα επιχείρησης και δεν είναι θέμα κυβέρνησης-κράτους.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1446761438-1291066967=:16026--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 November 2010 - 21:42:37 UTC