Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-02-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 250010791

Έκδοση 1

brf0502

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

" Κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και την αναβάθμισή της σε Διοικητική Ανεξάρτητη Αρχή. Θωρακίζουμε το κράτος και την αξιοπιστία της χώρας μας, διασφαλίζουμε τη διαφάνεια, την αποτύπωση και την αξιολόγηση των στατιστικών μας στοιχείων. Βάζουμε τέλος στις αλχημείες των προηγούμενων ετών, που εξέθεσαν τη χώρα ανεπανόρθωτα και καλλιέργησαν κλίμα αναξιοπιστίας της χώρας μας. Αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας αναπληρώνουμε σήμερα και το πληρώνουμε σήμερα, και ως χώρα, αλλά και ως κάθε πολίτης ξεχωριστά. Με θεσμικές εγγυήσεις λειτουργικής ανεξαρτησίας, την εποπτεία της Βουλής των Ελλήνων και τη σύσταση Συμβουλίου Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, η νέα Ελληνική Στατιστική Αρχή αποτελεί ρύθμιση, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές και αποδεικνύει τη συνέπεια και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Η ίδρυση της Ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής αποτελεί ορόσημο στην προσήλωσή μας για τη διαφάνεια παντού.

" Σε αυτό το πλαίσιο διαφάνειας, αλλά και καλής λειτουργίας και γρήγορης ανασυγκρότησης των μηχανισμών ελέγχου, διαλευκάνθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπόθεση διαφθοράς δέκα τελωνιακών υπαλλήλων, που ζημίωσε σημαντικά το ελληνικό Δημόσιο επί σειρά ετών.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ανέχεται την ασυδοσία και την παρανομία από όπου και αν αυτή προέρχεται. Όπου υπάρχουν ευθύνες, θα αποδίδονται.

" Η κυβέρνηση προχωρά δυναμικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Το νομοσχέδιο για τους μετανάστες αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση. Αποτελεί, όμως, και υποχρέωσή μας. Είναι υποχρέωσή μας, ως δημοκρατική Πολιτεία και δημοκρατική κοινωνία, να προστατεύουμε τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας. Είναι υποχρέωσή μας να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια σειρά δικαιωμάτων για τους νόμιμους  και το τονίζω- μετανάστες που διαβιούν στη χώρα μας επί σειρά ετών και αποτελούν κομμάτι πλέον της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

" Και μια ανακοίνωση που έχει σχέση με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Η κυβέρνηση, ενόψει των κρίσιμων οικονομικών συγκυριών, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ρύθμιση που οξύνει τις τεράστιες δημοσιονομικές δυσκολίες και γεννά αισθήματα κοινωνικών διακρίσεων και προνομιακής κοινωνικής ή ασφαλιστικής μεταχείρισης. Αυτό αποτελεί μια σταθερή και αταλάντευτη θέση της κυβέρνησης και εντάσσεται στα πλαίσια της νομοθετικής και κυβερνητικής πολιτικής.

Για τους λόγους αυτούς, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι δεν προτίθεται να προβεί στην κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που υπεγράφη στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ή σε άλλη σχετική ρύθμιση, για θέματα προσωπικού της Ολυμπιακής.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι θα γίνει με τα δικαιώματα των εργαζομένων της Ολυμπιακής, αφού δεν θα κυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δηλώνει ότι παρά το ότι δεν θα κυρωθεί αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα γίνουν σεβαστά όσα δικαιώματα έχουν δίκαια και θεμιτά προκύψει από την πράξη αυτή νομοθετικού περιεχομένου.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Θα ήθελα να αναφερθώ στον απόηχο των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός προχθές, από το Μέγαρο Μαξίμου, και να σας ρωτήσω, κατά πόσο οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτες, θα δυσχεράνουν αυτή την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και αν σας προβληματίζει το γεγονός ότι στη λήψη της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων, συμμετέχουν και συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς γνωρίζουμε ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, πολλοί συμπολίτες μας θίγονται οικονομικά από τις αποφάσεις και τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει. Πλην όμως υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο, υπάρχει στρατηγική, υπάρχει τακτική. Πολλές από αυτές τις αποφάσεις θα προτιμούσαμε να μην τις είχαμε πάρει, αλλά είναι και ανάγκη να συνεισφέρουμε όλοι, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μας και κυρίως να συνεισφέρουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει, μέχρι τώρα, και που φυσικά έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν προς το ελληνικό κράτος τις υποχρεώσεις τους. Η κατεύθυνσή μας θα φανεί και θα εξειδικευθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και στο ασφαλιστικό, όσον αφορά την εισφοροδιαφυγή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προστατεύσουμε τους αδύναμους πολίτες και θα το κάνουμε μέσα από δίκαια μέτρα, κατά το δυνατόν δίκαια, αναλογικά. Προσπαθούμε και είναι πρώτη μέριμνά μας, να μην θιγούν οι συμπολίτες μας με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η κατεύθυνση έχει δοθεί από την αρχή της διακυβέρνησης. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε και ήδη η ελληνική κοινωνία, στη μεγάλη της πλειοψηφία, με την ωριμότητα πλέον που διαθέτει, κατανοεί τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε και συναινεί στις αποφάσεις που έχουμε πάρει μέχρι τώρα. Γιατί είναι κατανοητό πλέον ότι εμείς δεν παίρνουμε μέτρα «μπαλώματα», ευκαιριακά. Κάνουμε βαθιές αλλαγές. Συνεπώς, όποιες αποφάσεις είναι δυσμενείς για κάποιους πολίτες σήμερα, φαίνεται ότι έχουν βάθος προς την ανάπτυξη, προς την ανάταξη της οικονομίας. Και το δίκαιο των αποφάσεών μας θα φανεί. Και εκεί, πραγματικά, απευθύνουμε και μια έκκληση προς όλους τους εργαζόμενους, προς όλους τους Έλληνες πολίτες, των οποίων την οικονομική θέση κατανοούμε σαφέστατα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία: Να κατανοήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε και να δείξουμε όλοι τη συνέπεια και την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα μας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι δίκαιο, κ. Εκπρόσωπε, να μην περικόπτεται καθόλου ο προϋπολογισμός της Βουλής; Είναι δίκαιο να μην περικόπτονται καθόλου τα μισθολογικά των πολιτικών υπαλλήλων, τα μισθολογικά των στρατιωτικών και άλλων κατηγοριών, την ίδια στιγμή που ζητάτε από τους πολίτες να κάνουν θυσίες και μιλάτε για δίκαια μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος για τη μισθολογική πολιτική. Άρα, δεν μπορούμε να πούμε τι περικόπτεται και τι δεν περικόπτεται. Υπάρχουν οι γενικές κατευθύνσεις μας, ακόμη και για τις περικοπές στα επιδόματα, όπου εξηγήσαμε ότι το 10% είναι μέσος όρος, ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα θα έχουν αναλογικά μικρότερη περικοπή επιδομάτων και οι μεγαλύτεροι μισθοί θα έχουν μεγαλύτερη περικοπή. Όσον αφορά στους πολιτικούς υπαλλήλους και της Βουλής και τους στρατιωτικούς, σαφώς και υπάρχει ρύθμιση. Και για τις αμοιβές των βουλευτών, όπου ήδη έχει αρχίσει μια συζήτηση. Ήδη υπάρχει και δήλωση του κ. Πετσάλνικου, Προέδρου της Βουλής, ότι αυτές οι Εξεταστικές Επιτροπές, για τις οποίες έγινε πολύς λόγος, δεν θα έχουν αμοιβή, όπως θα υπάρχει και περικοπή -έτσι όπως έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον- των αμοιβών από τις Επιτροπές γενικότερα. Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για να μη συμμετέχει κανείς στο μεγάλο αυτό εγχείρημα που γίνεται, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να σώσουμε την ελληνική οικονομία, να σώσουμε τη χώρα μας. Ήδη, τα πρώτα θετικά σημεία αυτής της διακυβέρνησης φαίνονται, αλλά πρέπει να δουλέψουμε όλοι με συναίνεση, με κοινωνική συνοχή και σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να έχουμε ξανά μια οικονομία που αρμόζει στη χώρα μας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Άρα, δηλαδή, αυτή η υπουργική απόφαση που εξαιρεί τους πολιτικούς υπαλλήλους, δεν ισχύει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρχει ρύθμιση τέτοια που να μην αδικείται κανείς.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε, ποια είναι αυτά τα δικαιώματα των υπαλλήλων της Ολυμπιακής, τα οποία θα καλύψετε και τα οποία υπήρχαν σε αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου την οποία ακυρώνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα κυρώσουμε, είπαμε, την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που σε προεκλογικό χρόνο, όταν η αποχωρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γνώριζε ότι άλλη κυβέρνηση θα κληθεί να καταβάλει αυτό το δυσβάσταχτο κόστος. Δεν θα την κυρώσουμε λοιπόν, αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία έχει, σύμφωνα με το νόμο, συγκεκριμένη προθεσμία 40 ημερών για να κυρωθεί. Αλλά μέχρι να κυρωθεί, ισχύουν οι συνέπειές της, καθ` όσο διάστημα περνάει μέχρι να κυρωθεί. Άρα, σε αυτό το διάστημα ό,τι δικαιώματα έχουν γεννηθεί, θα γίνουν δεκτά σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Την Τρίτη το βράδυ, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε «επώδυνα, αλλά αναγκαία μέτρα», όπως είπατε. Τα ανακοινώσατε και με το βλέμμα, όπως παραδεχθήκατε, στις αγορές. Όμως, σήμερα, οι αγορές δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται σε αυτά τα μέτρα και το spread έχει ανέβει πάλι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως γνωρίζουμε και όπως διαβάζουμε όλοι και από τον Τύπο, υπάρχει μια επίθεση κερδοσκοπίας, όχι μόνο προς την Ελλάδα πλέον, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι η προσπάθεια που κάνουμε χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει. Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι θα εξαγγείλουμε ένα μέτρο ή θα πάρουμε μια απόφαση και την επόμενη ημέρα θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τις αγορές και με κάποιους κερδοσκόπους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αδυναμία της χώρας μας, η οποία έχει καταστεί  με τις γνωστές πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- αδύναμος κρίκος. Εμείς, επαναλαμβάνω, δουλεύουμε σε βάθος χρόνου. Η ελληνική κυβέρνηση και κατανοεί και αποτυπώνει τα προβλήματα και μέσα από μεθοδευμένες κινήσεις προσπαθούμε  και στο τέλος θα το καταφέρουμε- να βγούμε από αυτή την κρίση. Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις της αγοράς, αλλά κάθε πράγμα έχει τη διάστασή του και εμείς, όπως είπα προηγουμένως, βλέπουμε θετικά σημεία στην κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς εκτιμά η κυβέρνηση τα όσα διαμείφτηκαν χθες στον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά το Οικονομικών; Και το ρωτώ αυτό, σε συνάρτηση και με την κόκκινη γραμμή που χάραξε ο Πρωθυπουργός από το Ζάππειο, στην πρόσφατή του συνέντευξη Τύπου. Είναι διαφοροποιήσεις αυτά, είναι παροτρύνσεις και καλύτερο αποτέλεσμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλοι οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά ιδιαίτερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έχουν την ιδεολογική τους αυτοτέλεια. Έχουν την αυτοτέλειά του ως προς τις δηλώσεις τους, ως προς τις σκέψεις τους, ως προς τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους. Μεταφέρουν και είναι γνήσιοι εκφραστές των κοινωνικών απόψεων και προτάσεων και είναι επόμενο να εκφράζει ο καθένας την άποψή του. Απόψεις οι οποίες εκφράστηκαν, όμως, όπως γνωρίζω, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μεθοδεύσεις και η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης έχουν τη συναίνεση και των βουλευτών -οι οποίοι σαφώς δικαιούνται να εκφράζουν και υποχρεούνται να εκφράζουν την αγωνία τους- αλλά και όλης της κοινωνίας που εκφράζουν οι βουλευτές. Δεν υπάρχει κάτι που να εκφεύγει από το πλαίσιο και τις προτάσεις, αλλά και από τις αρχές που χαράσσει η κυβέρνηση και προχωράει με την οικονομική της πολιτική.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Δηλαδή, η κυβέρνηση υιοθετεί τις ανησυχίες που εξέφρασε χθες η βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Παπανδρέου, σχετικά με λάθη που έγιναν στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, χρόνο που χάθηκε και κόστος που είχε αυτός ο χρόνος, στην ελληνική οικονομία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση ασκεί υπεύθυνη οικονομική πολιτική. Λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τις προτάσεις όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όλων των βουλευτών. Αλλά, οι αποφάσεις της κυβέρνησης και μάλιστα του ίδιου του Πρωθυπουργού, είναι πολύ καλά μελετημένες, είναι κινήσεις οι οποίες έχουν αποφασιστεί με πολύ μεγάλη σκέψη, την οποία εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός. Λαμβάνουμε υπόψη, όμως, όλες τις αγωνίες. Και ο ρόλος μας, από εδώ και πέρα, είναι -και αυτό γίνεται με τους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι συνεδριάζουν πάρα πολύ συχνά και σε όλα τα επίπεδα- να εξηγήσουμε στους βουλευτές, να ακούσουμε τις προτάσεις των βουλευτών. Αυτό κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί σε κάθε κοινοβουλευτικό τομέα και αυτό γίνεται -ίσως έντονα, τόσο έντονα για πρώτη φορά, το να υπάρχει συζήτηση και διάλογος των αρμόδιων υπουργών με τους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας, όπου συμμετέχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, υπάρχουν πολλές απόψεις, υπάρχουν πολλές προτάσεις και υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση και προς εξήγηση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλετε να προϊδεάσετε λίγο για το ποιο θα είναι το φορολογικά δίκαιο νομοσχέδιο που θα καταθέσετε; Θα είναι δίκαιο αν... Θα συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ; Θα κληθούν να πληρώσουν ένα -και ποιο- ποσοστό στη φορολογία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν συζητούσα τώρα λεπτομέρειες του φορολογικού νομοσχεδίου, αφενός μεν θα προέτρεχα -γιατί την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε, πλέον, κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου μέσα από τις γνωστές διαδικασίες- αφετέρου θα κινδύνευα να είμαι και ασυνεπής ως προς την πραγματικότητα. Γιατί είναι νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί, όπως είπα την προηγούμενη εβδομάδα. Διαμορφώνεται μέχρι τελευταία στιγμή. Οι άξονες, όμως, του νομοσχεδίου αυτού, σας είπα ότι είναι άξονες με κατεύθυνση την κοινωνική δικαιοσύνη που θα περνά και μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο. Είναι νομοσχέδιο που έχει ως βασική κατεύθυνση τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε και ο απλός πολίτης να μην αδικείται, αλλά και όσοι θέλουν να επενδύσουν, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, στη χώρα μας, να έχουν και κίνητρα, να υπάρχουν θέσεις εργασίας, να εισρεύσει χρήμα στα κρατικά Ταμεία, για να μπορέσουν να ασκηθούν και οι πολιτικές για τις οποίες έχει δεσμευθεί και τις οποίες θα υλοποιήσει η κυβέρνηση. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε να εισπραχθούν απλώς κάποια χρήματα με έκτακτους τρόπους, να «μπαλώσουμε» κάποιες τρύπες. Θέλουμε να έχουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα δημιουργεί ένα σταθερό, σοβαρό, φορολογικό και δημοσιονομικό περιβάλλον. Αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε και θα εξειδικευθεί μέσα από συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Απλώς, εάν μου επιτρέπετε, να παρατηρήσω ότι δεν είναι λεπτομέρεια το πόσοι και ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Βεβαίως δεν είναι λεπτομέρεια. Απλώς θα υπάρχει η ρύθμιση μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο, όταν ανακοινωθεί.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή έχετε σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη γύρω από τα φορολογικά. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν θα προβλέπεται και η ποινή της φυλάκισης για αυτούς που δεν θα πληρώνουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε το φορολογικό νομοσχέδιο και το τι προβλέπεται. Είναι, πάντως μία ανησυχία που έχει εκφραστεί και στο παρελθόν και εκφράζεται.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες στο ταξίδι του στο Νέο Δελχί ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν και νέα μέτρα, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, είπε ότι θα υπάρξουν, απλά θα απασχολούν αυτούς που δεν πληρώνουν ως τώρα. Σήμερα πάλι, στο ίδιο ταξίδι ο ίδιος άνθρωπος είπε ότι είναι αξιόπιστο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αυτό θα ακολουθήσουμε πιστά και δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα. Τι ισχύει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ισχύει αυτό που είχαμε πει από την αρχή: Έχουμε καταθέσει ένα σοβαρότατο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Τα εύσημα  ας μου επιτραπεί η έκφραση  την αποδοχή, δηλαδή, την λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το αρμόδιο Κολλέγιο των Επιτρόπων πριν από δύο ημέρες. Αυτό είναι το πρόγραμμα, με βάση το οποίο προχωράμε. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Κάνουμε τις διορθωτικές κινήσεις για την ελληνική οικονομία. Και ισχύει, βεβαίως, αν χρειάζονται και όταν χρειάζονται συμπληρωματικά μέτρα, είναι σαφές ότι θα λάβουμε. Αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται την επόμενη εβδομάδα, είναι αυτό που συμπληρώνει, ακριβώς αυτή την πολιτική μας ως προς τα οικονομικά πράγματα της χώρας μας.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο παρατηρούμε μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού μία «αναδίπλωση». Ακούσαμε σήμερα τον κ. Σπυρόπουλο να λέει ότι διερευνάται η διεύρυνση του ασφαλιστικού χρόνου, χωρίς την επιμήκυνση του 65 έτους της ηλικίας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Είναι η δεύτερη φάση, η φάση που έχει να κάνει με τις δομικές αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος. Συνεπώς, οτιδήποτε συζητείται ως προς αυτό που με ρωτήσατε και οτιδήποτε αφορά στις δομικές αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γίνεται μία εξαιρετική δουλειά από όλο το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όπως και από τους κοινωνικούς εταίρους που συμμετέχουν, προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις για την επιβίωση και τη δικαιότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός από την Ινδία σήμερα δεν απέκλισε το ενδεχόμενο να θέσει θέμα ευρωομολόγου στον Σαρκοζί και σε άλλους ηγέτες. Τελικά η κυβέρνηση θα προωθήσει αυτό το θέμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, βρισκόμαστε σε μία περίοδο, η οποία είναι τόσο ρευστή σε οικονομικό επίπεδο, που δεν μπορούμε να αποκλείουμε τίποτε, φυσικά μέσα στο πλαίσιο το οποίο έχουμε χαράξει. Από κει και πέρα, εμείς έχουμε πει πολλές φορές ότι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία από μόνη της θα λύσει το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει. Έχω δηλώσει και εγώ ότι η κοινοτική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ένα από τα στοιχεία της δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Αν δεν σας βγει σε κάποιες παραμέτρους το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχετε στο συρτάρι κάποια σχέδια για να πάρετε επιπλέον διαθρωτικά μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμάς το μεγάλο στοίχημά μας είναι να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Αν καταφέρουμε και θα καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε με πολλή και σκληρή δουλειά, δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν το ήξερα, αλλά ερχόμενος εδώ άκουσα σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό ότι έχει βγει μία ειδική εγκύκλιος, εν πάση περιπτώσει ανεπίσημα, και έχουν επιβληθεί και κάποια πρόστιμα σε αστυνομικούς, οι οποίοι φέρουν το έμβλημα της ελληνικής σημαίας στη στολή τους. Επιβεβαιώνετε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο και με προϋπόθεση επιβολής προστίμου ύψους 100 ευρώ, εφόσον δεν αφαιρεθεί το έμβλημα από τη στολή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα το διερευνήσω και θα σας απαντήσω.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό κατατέθηκε στη Βουλή με σημαντικές τροποποιήσεις. Να υποθέσουμε ότι οι εκπτώσεις αυτές που έγιναν είναι αντάλλαγμα για τη στήριξη που παρέχει η Νέα Δημοκρατία σε κάποια μέτρα οικονομικής φύσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα αντάλλαγμα. Εμείς το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή: Βάζουμε στη διαβούλευση αυτό το σημαντικό για εμάς νομοσχέδιο για τους μετανάστες, και φυσικά οι βασικές αρχές δεν έχουν αλλάξει. Αλλά το είχαμε πει και το υλοποιούμε και εκεί φαίνεται πόσο δημοκρατικά λειτουργούμε στο πλαίσιο, πάντοτε, της ειδικότερης πολιτικής που χαράζουμε. Όσες προτάσεις -και ήταν χιλιάδες οι προτάσεις που είχαμε δεχθεί για το νομοσχέδιο για τους μετανάστες- από αυτές ήταν δίκαιες κατηύθυναν σε συγκεκριμένες λύσεις με τις ρυθμίσεις τις οποίες εισηγούνταν. Εμείς τις συμπεριλάβαμε σε αυτό το νομοσχέδιο και στο τέλος έχουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου, έτσι όπως φέρεται. Δεν υπάρχει θέμα ανταλλαγής. Δεν ξεφύγαμε από τις αρχές μας. Δεν ξεφύγαμε από τις βασικές ρυθμίσεις, φέρνουμε το νομοσχέδιο, έτσι ώστε να έχουμε ένα καλύτερο νομοθετικό αποτέλεσμα.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούγεται ότι στη διοίκηση της νέας ανεξάρτητης Στατιστικής Υπηρεσίας, θα μετέχει και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το επιβεβαιώνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς από μόνοι μας είχαμε κάνει την πρόταση να υπάρχει εκπρόσωπος της EUROSTAT, ακριβώς για να υπάρχει και μία άμεση διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 February 2010 - 22:46:47 UTC