Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-02-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 249687038

Έκδοση 1

brf0402

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της σημερινής δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας. Είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε εκείνες τις αλλαγές και τομές που θα μας επαναφέρουν στο δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας. Όχημά μας και συγκεκριμένη στρατηγική μας επιλογή σε αυτή την πορεία είναι η πιστή τήρηση και εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης που χθες εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τα νομοσχέδια για τη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και την εισοδηματική πολιτική που θα εξειδικεύσουν περαιτέρω τις ρυθμίσεις του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Με το πρόγραμμα αυτό προχωρούμε στις απαραίτητες διαρθρωτικές και αναπτυξιακές αλλαγές, που θα βγάλουν τη χώρα από το τούνελ της κρίσης και θα εξασφαλίσουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των οικονομικών μας. Στις αλλαγές και τις τομές εκείνες που δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια, δημιουργώντας έτσι τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση, που μας αναγκάζει να πάρουμε δύσκολες αλλά δυστυχώς αναγκαίες αποφάσεις. Από εδώ και πέρα, είναι η ώρα να καταλογιστούν και οι ευθύνες σε όσους συνέβαλαν μέχρι τώρα σε αυτή την κατάσταση, αλλά και να συνεισφέρουν αυτοί οι οποίοι δεν εισφέρουν τόσα χρόνια που μπορούν και πρέπει να εισφέρουν.

Αποδεικνύουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να βάλουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, με μια σειρά πρωτοβουλιών. Αναφέρω ενδεικτικά την κατάθεση στη Βουλή, μέσα στις επόμενες ημέρες, του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οφειλών φυσικών προσώπων, με το οποίο θα καθιερώνεται η δυνατότητα του φυσικού προσώπου να ρυθμίζει και σταδιακά να απαλλάσσεται από τα χρέη του. Προωθούμε τη δραστική απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα προωθείται η δημιουργία της «υπηρεσίας μιας στάσης». Είναι αναπτυξιακές ωθήσεις που είναι απαραίτητες και αναγκαίες για να βγούμε από την κρίση και την ύφεση. Προχωράμε με στόχο την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, καθώς έχουμε προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2010, μέσα στον προϋπολογισμό, και αναθεώρηση και αποτελεσματική εφαρμογή του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2007-2013 για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού.

Στόχος μας το 2010 είναι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, από 3,5% σε πάνω από 15% μέσα σε ένα χρόνο. Υπάρχει, λοιπόν, αναπτυξιακό σχέδιο για να μπει η Ελλάδα πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Ενδεικτικά ανέφερα μόνο κάποια από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Μπορώ να αναφερθώ, επίσης, και στην αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και την ηλεκτρονική παρακολούθηση στη διακίνηση του φαρμακευτικού υλικού και των καυσίμων.

Εμμένουμε, λοιπόν, στο σχέδιό μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάταξη της οικονομίας. Το κόστος οποιασδήποτε καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων είναι πλέον κόστος εθνικό και η παρούσα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη χρεώσει τον ελληνικό λαό περαιτέρω, με ένα τέτοιο δυσβάσταχτο κόστος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι είναι ώρα να καταλογιστούν οι ευθύνες και μετά να πληρώσουν, βεβαίως, αυτοί που πρέπει να εισφέρουν κ.ο.κ. Όταν λέτε ότι είναι ώρα να καταλογιστούν οι ευθύνες, εννοείτε ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο μιας Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για την κακοδιαχείριση στην οικονομία, από την προηγούμενη κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κακοδιαχείριση, σαφώς, και υπήρχε. Και μόνο το ότι στέλναμε στατιστικά στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και έχουμε αυτό το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας σήμερα και δεχόμαστε και αυτό τον κερδοσκοπικό πόλεμο, αλλά και τη δυσπιστία  τη δικαιολογημένη δυσπιστία- των εταίρων μας, σημαίνει ότι σαφώς και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εργαζόταν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με κατοχύρωση του γενικού καλού. Από εκεί και πέρα, έχω πει επανειλημμένως ότι θέμα Εξεταστικής Επιτροπής θα τεθεί μόνο εάν η Βουλή κρίνει κάτι τέτοιο. Ήδη, όπως είναι γνωστό, το πόρισμα έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου είχε συστήσει μια επιτροπή που ήδη το πόρισμά της το έχει καταθέσει στη Βουλή. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της Βουλής. Αλλά, θα πρέπει κάποτε όλοι μας, όσοι ασκούμε ένα δημόσιο λειτούργημα και μάλιστα όσοι κρατάμε και τις τύχες της χώρας στα χέρια, να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να δουλεύουμε χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία συνέπεια.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, κλείσατε την εισαγωγική σας δήλωση, λέγοντας ότι εμμένουμε στο σχέδιό μας και ότι από εκεί και πέρα, το κόστος καθυστέρησης θα είναι κόστος εθνικό. Αυτό δεν ακούγεται λίγο σαν προειδοποίηση, για να μην πω άλλο βαρύτερο χαρακτηρισμό, προς τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες πρώτον, αντιδρούν στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, το δηλώνουν και θα απεργήσουν το επόμενο διάστημα και δεύτερον, προς τους αγρότες που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εδώ και περίπου 20 και πλέον ημέρες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι δικαίωμα του καθενός να αντιδρά σε αποφάσεις της Πολιτείας. Εμείς γνωρίζουμε  και το είπα και στην εισαγωγή, αλλά το λέμε, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το έχει πει- ότι αυτά τα μέτρα τα οποία αναγκαστήκαμε να πάρουμε, είναι μέτρα που δεν τα παίρνουμε ευχαρίστως και μακάρι να βρισκόμασταν στη θέση που να μη χρειάζεται να εξαγγείλουμε τέτοιου είδους αποφάσεις. Από εκεί και πέρα, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να πάρουμε αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο δίκαιες για βραχυπρόθεσμη απόδοση και βεβαίως, αποφάσεις οι οποίες σε πιο μακρινό ορίζοντα, από το 2011 και μετά, θα μας βγάλουν από αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κρίση, που περνάμε ως χώρα. Είναι βέβαια  και επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά- ευθύνη του καθενός μας σήμερα, της καθεμιάς επαγγελματικής ομάδας, της κάθε κοινωνικής τάξης και ομάδας, να αναλογιστούμε ότι είναι ώρα ευθυνών για όλους μας και ότι θα πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι μας  και όταν λέμε «όλοι μας», το εννοώ, όλοι μας- και ιδιαίτερα εκείνοι που μπορούν, αλλά και που πρέπει να συνεισφέρουν και που δεν συνεισφέρουν αρκετά χρόνια, έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση. Και αυτό είναι δεδομένο.

Όσον αφορά τους αγρότες, εννοείται ότι -το έχουμε πει και το έχουμε δηλώσει πολλές φορές και το δηλώνουμε και για άλλη μια φορά σήμερα- επιτέλους πρέπει να σταματήσουν αυτές οι κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις που μας εκθέτουν σε διεθνές επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κινητοποιήσεις οι οποίες κοστίζουν στη σημερινή συγκυρία, όταν αναγκαζόμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για το λαό. Μας κοστίζουν, σαν εθνική οικονομία, πάρα πολλά χρήματα κάθε μέρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός βάλλουν κυρίως αυτούς, τι θα έπρεπε να περιμένουμε λοιπόν από τις φορολογικές αποφάσεις που όπως μας είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρξουν την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να πειστεί η κοινωνία πως ό,τι εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός είναι μεν δυσάρεστα, όπως λέτε εσείς, αλλά αυτοί που πρέπει θα πληρώσουν, άρα και η κοινωνία να πει ότι αξίζει να κάνει τη θυσία αυτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός προχθές, ήταν κάποια συμπληρωματικά μέτρα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στους στόχους που έχουμε θέσει μέσω της φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής την οποία, όχι απλώς διαμορφώνουμε, αλλά ξαναθέτουμε από τα θεμέλια, με βασικές αρχές, τις οποίες πιστεύουμε. Άρα, αυτά τα μέτρα ήταν συμπληρωματικά μέτρα, αναγκαία, επώδυνα, αλλά ήταν καθαρά συμπληρωματικά και βεβαίως προσωρινά. Από εκεί και πέρα, αυτό που θα φανεί στο μέλλον, είναι η αναπτυξιακή μας πολιτική, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί χωρίς αναπτυξιακή ώθηση κάποια μέτρα μόνο δεν μπορούν να αποδώσουν. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ανάπτυξη και γι` αυτό αναφέρθηκα και στις πρωτοβουλίες που πήραμε και στις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Μέχρι την ολομέλεια αυτής της Βουλής, θα ψηφιστεί μια σειρά από αναπτυξιακά νομοθετήματα που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην οικονομία. Και βεβαίως, μέσα από το φορολογικό και από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο -ιδιαίτερα το φορολογικό νομοσχέδιο- θα υπάρξουν και μέτρα, έτσι ώστε να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν και έχουν βεβαίως και τη δυνατότητα. Άρα, ο απλός πολίτης, ο οποίος σήμερα βλέπει ότι τον θίγουν αυτά τα μέτρα, θα πρέπει σαφέστατα να έχει την επίγνωση ότι θα πληρώσουν άλλοι που δεν πλήρωναν εδώ και χρόνια, οι οποίοι μπορούν και πρέπει. Και βέβαια αυτές οι θυσίες, τις οποίες ούτως ή άλλως καλείται να υποστεί ο απλός Έλληνας πολίτης, θα έχουν και ανταπόκριση, καθώς θα υπάρχει ανάπτυξη, συμπληρωματική, που για μας είναι πάρα πολύ βασικό.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες με απόφασή του ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ειδικών, πανεπιστημιακών και από άλλες χώρες, μια Επιτροπή Σοφών, όπως θα μπορούσαμε να το πούμε πιο απλά. Θέλω να μου πείτε τις αρμοδιότητες της Επιτροπής, αν πληρώνονται και από πού πληρώνονται και αν αυτό συνιστά ένα παράλληλο δρόμο ή ακόμα και «καπέλο», αν θέλετε, στο οικονομικό επιτελείο. Και μια δεύτερη ερώτηση: Στο φορολογικό νομοσχέδιο ακούγονται, υπάρχουν πληροφορίες και για τις off shore εταιρείες. Ποιο είναι αυτό το μαγικό μυστικό που έχει βρει αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να μπορέσει να φορολογήσει, να εισπράξει τα οφειλόμενα από off shore εταιρείες που δεν το έχει βρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2005;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ξεκινήσω από τη δεύτερη ερώτησή σας για τις off shore εταιρείες. Πρώτα απ` όλα, θα εξειδικευθούν με το φορολογικό νομοσχέδιο σε λίγες ημέρες. Αυτό είναι σαφές. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και θέμα πολιτικής βούλησης, εάν αυτές τις off shore εταιρείες ειλικρινά θέλουμε να τις εντοπίσουμε, θέλουμε να τις φορολογήσουμε και θέλουμε να παύσουν οι off shore εταιρείες, οι οποίες κατά τα άλλα είναι νόμιμες, να αποτελούν ένα κέλυφος, ένα περίβλημα αποφυγής της φορολογίας, εδώ μέσα στη χώρα μας. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε και κορυφαίος υπουργός, ο οποίος το δήλωσε ευθαρσώς ότι την off shore εταιρεία που είχε συστήσει, τη σύστησε για φορολογικούς λόγους. Φθάσαμε σε αυτό το σημείο να υπάρχει, πλέον, μια θρασύτητα ανθρώπων οι οποίοι συστήνουν off shore εταιρείες για φορολογικούς λόγους. Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένο να δούμε, πρώτον τι γίνεται με αυτές τις off shore εταιρείες και δεύτερον είναι σαφές ότι το κράτος διαθέτει εκείνους τους μηχανισμούς, οι οποίοι πραγματικά μπορούν να συλλάβουν τη φορολογητέα ύλη, να τη διαπιστώσουμε και να φορολογηθούν αυτοί που πρέπει να φορολογηθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι off shore εταιρείες μπορεί να είναι συστημένες και να λειτουργούν, υποτίθεται τυπικά, σε χώρες εκτός Ελλάδας, αλλά συναλλάσσονται με επιχειρήσεις εντός Ελλάδας. Άρα, το κράτος που θέλει, η Πολιτεία που θέλει, η κυβέρνηση η οποία επιθυμεί επιτέλους να σταματήσει αυτή η φοροδιαφυγή μέσω των off shore εταιρειών, έχει και τις δυνατότητες με διασταυρώσεις πραγματικά να συλλάβει τους φόρους που δεν πληρώνονται στο ελληνικό κράτος. Η εξειδίκευση, σαφώς θα υπάρξει από το φορολογικό νομοσχέδιο. Εγώ σας έβαλα μια πρώτη ιδέα, ένα γενικότερο πλαίσιο.

Όσον αφορά σε αυτή την Επιτροπή, την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, σαφώς και δεν είναι «καπέλο» για καμία οικονομική πολιτική, για καμία κυβέρνηση, για κανέναν υπουργό. Έχει συγκεκριμένους στόχους. Να σας αναφέρω μερικούς: Οι προτάσεις που θα επεξεργαστεί η Επιτροπή αυτή  νομίζω ότι είναι στην ανακοίνωση που έχει βγει- αφορούν τη δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού, την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της κυβέρνησης σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση, κώδικα δεοντολογίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος δεν υπάρχει και έχουμε δεσμευθεί ότι θα υπάρξει τέτοιος κώδικας δεοντολογίας, αλλαγή του Κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου. Εκσυγχρονίζουμε, λοιπόν, όλες τις λειτουργίες, έτσι ώστε η κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο, το πρωθυπουργικό γραφείο, να είναι πιο αποδοτικό, πιο παραγωγικό, πιο άρτια στελεχωμένο και πιο κοντά στους στόχους που θέτει μια κυβέρνηση.

Αυτές είναι κάποιες από τις προτάσεις που θα εξειδικεύσει. Δεν έχουν σχέση με την οικονομική πολιτική. Έχουν σχέση ακόμη και με τη διαδικασία επιλογής σε κρατικές θέσεις, μια διαδικασία που ήδη εμείς ξεκινήσαμε και η οποία θα εξειδικευθεί και θα υπάρξουν και κανόνες, προκειμένου αυτή η διαδικασία να είναι διαρκής, πάγια και βεβαίως να είναι και πιο δίκαιη.

Όσον αφορά στην ερώτησή σας για το αν πληρώνονται, θα σας απαντήσω ότι δεν έχει συσταθεί αυτή η Επιτροπή, για να σας απαντήσω συγκεκριμένα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κατ` αρχήν, θέλω να δώσουμε μια συνέχεια στην ερώτηση του συναδέλφου και στην απάντησή σας. Αναφέρθηκε προφανώς ο συνάδελφος και απαντήσατε για την Επιτροπή των διεθνών εμπειρογνωμόνων, η οποία λειτουργεί υπό τον κ. Παμπούκη. Ένα πράγμα είναι αυτό, το ξεκαθαρίσατε. Πείτε μου, όμως, σας παρακαλώ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παμπούκης έχει αναλάβει το συντονισμό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ακριβώς, βεβαίως είναι υπό τον κ. Παμπούκη. Είναι σαφές και στη χθεσινή ανακοίνωση. Άρα, το ένα είναι αυτό. Υπάρχουν, όμως, και τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα  τυχαία το όνομα, θα μπορούσα να διαλέξω οποιοδήποτε άλλο- ο κ. Πολεμαρχάκις που αναλαμβάνει επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, τι αρμοδιότητες έχει; Ελέγχει τον υπουργό Οικονομίας και την υπουργό; Συντονίζει εκείνος τις συσκέψεις του οικονομικού κύκλου; Το ίδιο ισχύει, προφανώς, και για μια σειρά από τους υπόλοιπους που ανακοινώθηκαν χθες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτοί είναι θεσμοί. Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού και όλοι όσοι ανακοινώθηκαν, οι μονάδες θεμάτων τεχνολογίας, οι οποίες θα λειτουργήσουν, κατά αναλογία, όπως λειτουργεί ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου και άλλοι θεσμοί, οι οποίοι λειτουργούν εδώ και χρόνια, είναι ανεξάρτητος θεσμός από το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, θα καθοριστούν οι αρμοδιότητες. Δεν έχει, όμως, καμία σχέση με «καπέλωμα» του οικονομικού επιτελείου ή με οτιδήποτε άλλο ακούγεται ή φημολογείται. Και αν ανατρέξουμε και δούμε και τα βιογραφικά των επικεφαλής των γραφείων έτσι όπως ανακοινώθηκαν, είναι σαφέστατο ότι αποτελούν εγγύηση για την καλύτερη λειτουργία, την καλύτερη υποστήριξη -γιατί αυτός είναι ο σκοπός τους- του πρωθυπουργικού γραφείου και μάλιστα σε μια τέτοια δύσκολη εποχή.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αν επιτρέπετε, για να τελειώσω, επειδή πραγματικά αναζητάτε λεφτά και φθάσατε στο σημείο να πάρετε αυτά που λέτε εσείς, δυσάρεστα αλλά αναγκαία, μέτρα και επειδή από ό,τι περίπου λέγεται είναι 20 δις αυτά που ψάχνουμε, θέλω να σας ρωτήσω επειδή περίπου έχουμε μια εβδομάδα κοντά που ψάχνουμε τα 5,5 δις της Χρηματιστηριακής «Ακρόπολη», αν έχετε κάποιο επιπλέον στοιχείο, αν για παράδειγμα είχε πληρώσει το 10% για να προσφύγει και να υπάρξει ρύθμιση του χρέους και πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση. Γιατί είναι λεφτά που λείπουν από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εφόσον διαπιστωθεί, θα υπάρξει ανακοίνωση. Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να μιλάμε με τη δέουσα σοβαρότητα και με τη δέουσα σοβαρότητα το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν τόσα χρόνια. Με τα μέτρα που ήδη έχετε ανακοινώσει όμως, πληρώνουν αυτοί που πλήρωναν τόσα χρόνια, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Με το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο, σκέφτεστε στο να επιβάλλετε φόρους στις τράπεζες και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που παρουσιάζουν τεράστια κερδοφορία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ας μην ξεχνάμε ότι το πρώτο βήμα που έκανε αυτή η κυβέρνηση ήταν, μέσω του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να επιβάλλει έκτακτη εισφορά, που έγινε για πρώτη φορά, σε 300 από τις μεγαλύτερες κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας μας και έκτακτη εισφορά και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Άρα, μέχρι τώρα ήδη έχουμε κάνει πολύ δίκαιες επιλογές. Και μάλιστα, στοχευμένες για να πάνε αυτά τα χρήματα, όχι χύμα, ας μου επιτραπεί η έκφραση, σε ένα κρατικό κορβανά μέσα στον κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά σε συγκεκριμένες παροχές για την ελάφρυνση 2,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Άρα, οι στοχεύσεις μας έχουν φανεί από την πρώτη στιγμή. Δεύτερον, αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι μεν επώδυνα, είναι βεβαίως αναγκαία, αλλά προσπαθούμε να τα έχουμε σε ένα τέτοιο σημείο και σε τέτοιο επίπεδο, έτσι ώστε να μη θιγεί η καθημερινότητα, έντονα τουλάχιστον, του απλού Έλληνα πολίτη. Προσπαθώντας να πάρουμε δίκαια μέτρα φυσικά, γιατί αυτός είναι ο γνώμονάς μας, βεβαίως, όπως επανέλαβα σήμερα πολλές φορές, αυτό είπε και ο Πρωθυπουργός σήμερα από την Ινδία ότι θα πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν. Μέτρα έναντι αυτών, οι οποίοι έχουν και τη δυνατότητα και την υποχρέωση να καταβάλλουν. Εμείς έχουμε δίκαιες στοχεύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Φυσικά θα φανεί και στο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την κερδοφορία των επιχειρήσεων θα τη φορολογήσετε; Τα κέρδη των επιχειρήσεων θα τα φορολογήσετε ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Την επόμενη εβδομάδα που θα έχουμε φορολογικό νομοσχέδιο, θα εξειδικευθεί.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Θα μας αποκαλύψετε τι περιείχε η επιστολή Γκρουέφσκι προς τον Πρωθυπουργό και αν τελικώς έχει οριστεί ή θα οριστεί κάποια συνάντηση των δύο ανδρών στο άμεσο μέλλον;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Γκρουέφσκι δέχθηκε να υπάρξει μια συνάντηση. Μια συνάντηση μεταξύ όμορων χωρών είναι πάντοτε σημαντική και θετική, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που υπάρχουν. Μια τέτοια, όμως, συνάντηση θα οριστεί μέσω της διπλωματικής οδού και βεβαίως χρειάζεται και πολύ προετοιμασία, με ό,τι σημαίνει αυτό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί. Αυτή ήταν και η απάντηση του Πρωθυπουργού προς τον κ. Γκρουέφσκι.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω εάν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τη διαχείριση των αρμοδίων υπηρεσιών και την πολιτική, σε κάθε περίπτωση, διαχείρισης στο χθεσινό συμβάν, με έναν στρατιώτη στην Καλόλιμνο και την αναστάτωση που δημιουργήθηκε τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες για τη μεταφορά του, μετά από έκτακτη ασθένεια του στρατιώτη και τον τρόπο που μεταφέρθηκε. Και επίσης να συμπληρώσω, πόσες φορές πρέπει να γίνει κακός συντονισμός, γιατί υπήρξε κακός συντονισμός, για να κατανοήσουμε ότι χρειάζεται άλλου είδους διαχείριση σε τέτοιου είδους λεπτά ζητήματα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ θα συμφωνήσω και συμφωνεί και η κυβέρνηση ότι υπάρχουν χρόνιες παθογένειες, ειδικά για τέτοια περιστατικά όπως αναφέρονται, τα οποία σαφώς, και πολλές φορές δεν τα χειρίζονται κάποιοι με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό όμως είναι ιδιαίτερο θέμα. Είναι θέμα κατά περίπτωση, γιατί υπάρχουν και περιστατικά, τα οποία πραγματικά εξυπηρετούνται άριστα και σώζονται συμπολίτες μας. Αλλά, οι υποδομές, σαφώς και δεν μας ικανοποιούν, έτσι όπως υπάρχουν. Σαφώς και θα πρέπει να βελτιωθούν και είναι ένα από τα πολλά ζητήματα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δει ξανά. Θέλουμε να δημιουργηθούν υποδομές. Θέλουμε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Θέλουμε να υπάρχει άλλο πνεύμα σε τέτοιου είδους διαχείριση, και βεβαίως είναι μέσα στις προτεραιότητες μας. Είναι όμως λογικό ότι μέσα σε τρείς μήνες δεν θα μπορούσαμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά και μάλιστα όταν έχουμε να κάνουμε με πολύ σημαντικά ζητήματα με τη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων. Αλλά τέτοιου είδους περιστατικά, σαφώς και θα πρέπει να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση, κυρίως, με καλύτερες υποδομές.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αποτελεί και ένα «μήνυμα» στην πολιτική ηγεσία, ας πούμε του Υπουργείου Άμυνας ή σε όσους ηγούνται του Λιμενικού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα μηνύματος. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνει μία εξαιρετική δουλειά σε όλα τα επίπεδα με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και της αντιμετώπισης, αλλά και τη σοβαρότητα των ζητημάτων τα οποία διαχειρίζεται. Ούτε για το Λιμενικό, το οποίο γνωρίζουμε πως λειτουργεί με τι στελέχωση, τι υποδομή και τι συνθήκες και μάλιστα σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, με τις ιδιαιτερότητές της και το πολύ μεγάλο πεδίο διαχείρισης ζητημάτων από το Λιμενικό. Αλλά πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτό προσπαθεί να κάνει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ό,τι το αφορά. Και βεβαίως δεν υπάρχει θέμα μηνύματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Είστε σε θέση να μας δώσετε κάποια στοιχεία, τι σημαίνει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός «αύξηση ορίων ηλικίας» για το Ασφαλιστικό. Δηλαδή, πότε θα είστε έτοιμοι να μας προσδιορίσετε ακριβώς, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πάνω από 65; Σημαίνει ότι θα υπάρχουν πλέον ορισμένα όρια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις; Θα σημαίνει βίος εργασιακός συνολικά; Πότε θα ξέρουμε κάτι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά θα εξειδικευτούν μέσα από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο Πρωθυπουργός έδωσε μία γενική κατεύθυνση και μάλιστα τη συνέδεσε με την αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής. Άρα, θα πρέπει να δούμε ξανά τα όρια ηλικίας. Κάτι που συμβαίνει, βέβαια, και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα υπάρχει όμως εξειδίκευση και ας μην ξεχνάμε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ήδη έχει μπει στη δεύτερη φάση, όπου, αφού τελείωσαν τα χρηματοδοτικά, συζητούνται οι δομικές αλλαγές του ασφαλιστικού μας συστήματος. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα υπάρχουν προτάσεις, θα υπάρχουν αποφάσεις, θα υπάρχει ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα εξειδικεύονται όλα αυτά.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ αποσύρεται από τον διάλογο και οι κοινωνικές οργανώσεις δεν θέλουν καμία τέτοια αλλαγή, σας προβληματίζει; Και τις αντιδράσεις πως θα τις αντιμετωπίσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, όσον αφορά τη ΓΣΕΕ, εμείς δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση ότι αποσύρεται από τον διάλογο. Υπάρχει αυτή η φήμη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση της ΓΣΕΕ. Από εκεί και πέρα ισχύει αυτό που είπα και προηγουμένως  και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός  ότι είναι ώρα να αναλογιστούμε όλοι τα βάρη και όλοι τις ευθύνες μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, έκαναν λόγο, είπαν ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας. Από ποιόν κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει επανειλημμένως, ότι όταν μία χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, βρίσκεται σε τόσο δύσκολη στιγμή, ειδικά οικονομικά, είναι δεκτική και πολλών πιέσεων, είναι δεκτική ενός κερδοσκοπικού πολέμου. Και υπ αυτή την έννοια πολλές από τις επιλογές που θέλαμε να έχουμε ως κυβέρνηση - και οποιαδήποτε κυβέρνηση  περιορίζονται. Και υπ αυτή την έννοια έτσι όπως είχε φτάσει η χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, πραγματικά ετίθετο ζήτημα - φυσικά υπό την ευρεία έννοια και κυρίως λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης  εθνικής κυριαρχίας. Το έχει εξηγήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι την επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ενημέρωσα και άλλη φορά. Σας εξήγησα και άλλη φορά και προηγουμένως, τι εννοούμε όταν λέμε θέμα εθνικής κυριαρχίας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αγορές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε όλους αυτούς που δώσαμε το δικαίωμα να μας πιέζουν σήμερα και να μην μπορούμε να ασκήσουμε μία πολιτική, έτσι όπως τη θέλουμε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, - στο βαθμό που γνωρίζετε, γιατί σαφώς τις λεπτομέρειες θα τις δούμε όταν θα κατατεθεί - για να είναι δίκαιο απέναντι στους χαμηλόμισθούς και τα μικρά εισοδήματα, μήπως η κυβέρνηση έχει κάτι να μας πει σήμερα, προκαταβολικά δηλαδή, για αύξηση του αφορολόγητου ορίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν μπορούμε να πούμε. Είναι ακόμα στη συζήτηση, θα διευκρινιστούν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 4 February 2010 - 22:12:23 UTC