Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-02-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 250550152

Έκδοση 1

brf0802

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Η χώρα μας καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης, είμαστε υποχρεωμένοι να καταφέρουμε και να οδηγήσουμε τη χώρα, με ασφάλεια, στην έξοδο από αυτή την κρίση. Δεν κάνουμε πολιτική διαχείρισης της κρίσης. Δεν μας ενδιαφέρει απλά να ξεπεράσουμε το σκόπελο. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μετατρέψει τη δυσμενή αυτή συγκυρία, σε ευκαιρία ουσιαστικής, θετικής αλλαγής των δομών του κράτους, σε ευκαιρία οικονομικής ανασυγκρότησης, δημοσιονομικού εξορθολογισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πρότυπο του ανεξέλεγκτα υπέρογκου δανεισμού, για την κάλυψη βασικών δημοσιονομικών αλλαγών, χωρίς στρατηγική, που έχει ακολουθηθεί κατά κόρον στο παρελθόν, έχει πλέον φθάσει στα όριά του.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, οι ριζικές τομές στον αγροτικό τομέα, αλλά και η γενικότερη λειτουργία του κράτους, αποτελούν πλέον μονόδρομο, για μια Ελλάδα της προόδου και της ανάπτυξης που θα αφήσει πίσω της οριστικά, όχι μόνο τη σημερινή κρίση, αλλά και τις χρόνιες αιτίες, τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες που την έθρεψαν και τη διόγκωσαν. Θα επαναλαμβάνουμε συνέχεια ότι σήμερα, τα περιθώρια έχουν στενέψει για ομαδικά συμφέροντα και διεκδικήσεις. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές προέχει το δημόσιο συμφέρον.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιβεβαιώνετε ότι υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη ένα σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα για διάσωση της ελληνικής οικονομίας και αυτό θα τεθεί υπόψη της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, ότι η μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, είναι θέμα της Ελλάδας βασικά. Εμείς, την κρίση θα την ξεπεράσουμε μόνοι μας. Γνωρίζουμε τις αιτίες, γνωρίζουμε τι την προκάλεσε και είναι ευκαιρία, όπως είπα προηγουμένως, μέσα από αυτή την κρίση να δούμε όλες τις αιτίες, τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, για να κάνουμε όλες τις βαθιές και ριζικές αλλαγές, οι οποίες απαιτούνται. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ΟΝΕ, που σημαίνει ότι υπάρχει και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κινούμαστε και θα κινούμαστε, όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εγώ ρώτησα, αν έχετε υπόψη σας, ως κυβέρνηση, ένα τέτοιο σχέδιο. Και αν, όπως λένε κάποιες πληροφορίες, θέσει θέμα κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων των χωρών της ευρωζώνης ο κ. Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τον κ. Σαρκοζί και στη Σύνοδο Κορυφής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρχουν οι ανακοινώσεις και μετά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στον κ. Σαρκοζί και στη Σύνοδο Κορυφής. Θα έχουμε την ευκαιρία, στη συνέντευξη Τύπου, να αναλύσουμε τι ειπώθηκε και τι συζητήσεις έγιναν. Η γενική πάντως γραμμή και το γενικότερο πλαίσιο, είναι αυτό που σας εξέθεσα πριν.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πιο συγκεκριμένα: Είναι διατεθειμένος ο Πρωθυπουργός, έχει πρόθεση να συζητήσει με τον κ. Σαρκοζί το θέμα της έκδοσης ενός ευρωομολόγου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι το θέμα του ευρωομολόγου γενικώς είναι ανοιχτό. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά. Εάν τεθεί τέτοιο ζήτημα, θα ανακοινωθεί.

ΠΑΠΠΑ: Αντιλαμβανόμαστε, κύριε Εκπρόσωπε, ότι η Ελλάδα ως «το μαύρο πρόβατο» τώρα στην ευρωζώνη, δεν θα ήθελε να θέσει θέμα ευρωομολόγου. Αλλά δεδομένου ότι φαίνεται να υπάρχει ένας συνασπισμός με τις χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα, αυτό δεν διευκολύνει τον Πρωθυπουργό να μπει σε αυτή τη συζήτηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ότι και άλλες χώρες του νότου της Ευρώπης -συγκεκριμένες χώρες, γνωρίζουμε, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα- είναι ένα ζήτημα που θέτει στον πυρήνα των συζητήσεων, το μεγάλο θέμα των αγορών, της κερδοσκοπίας, των αιτίων που έχουν επιφέρει αυτή την κρίση, καθώς και προτάσεις, ιδέες και λύσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης. Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όλες οι χώρες που πλήττονται, θα θέσουν το ζήτημα της επίθεσης αυτής που τους γίνεται και της κρίσης που περνάνε, περισσότερο από τις άλλες χώρες. Είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να το συζητήσει και να το αξιολογήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι δεν κάνετε πολιτική διαχείριση της κρίσης. Ευχάριστο, γι` αυτό προφανώς σε Δύση και Ανατολή για την πράσινη ανάπτυξη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και όχι μόνο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τους υπεύθυνους των εφοριών, πότε θα τους αλλάξετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία. Έχουμε πει πολλές φορές ότι εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε πολιτικούς προϊστάμενους στις Δ.Ο.Υ. Θέλουμε να υπάρξει μια διαδικασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η νομιμότητα στις επιλογές μας. Και γι` αυτό ακριβώς, μου δίνετε και την ευκαιρία να πω ότι έρχεται και το νομοσχέδιο από το υπουργείο Εσωτερικών για την επιλογή γενικών διευθυντών, με αντικειμενικά αξιοκρατικά κριτήρια, που δεν θα αλλάζουν ανάλογα με το κόμμα το οποίο έρχεται στην κυβέρνηση. Συνεπώς, όλοι οι προϊστάμενοι σε όλες τις υπηρεσίες γίνονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και εξελίσσονται. Αν μου επιτρέπετε, επειδή προφανώς συνδέεται με τα έσοδα που πρέπει να εισπράττουν οι εφορίες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ακριβώς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ελεγκτικοί και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί επί Νέας Δημοκρατίας είχαν καταργηθεί και είχαν απισχνηθεί, είχαν αποψιλωθεί. Και μάλιστα όταν, πολύ ευχάριστα, η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι θα καταργήσουμε το ΣΔΟΕ, κατάργησε όλους αυτούς του μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τελείως άδικα αυτοί που δεν θα έπρεπε να πληρώνουν. Εμείς θέτουμε τις βάσεις να δημιουργήσουμε υποδομές ύπαρξης και στελέχωσης τέτοιου είδους μηχανισμών και για εισπράττονται οι φόροι και οι εισφορές για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Και αυτό είναι το κυρίαρχο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επανέρχομαι στο προηγούμενο θέμα, το τι θα γίνει με τις χώρες του Νότου και αν υπάρχει κάποια κοινή γραμμή πλεύσης. Λέτε ότι όλες οι χώρες που πλήττονται θα θέσουν το θέμα. Είναι η προηγούμενη απάντησή σας στο ερώτημα που σας έγινε. Υπάρχει, δηλαδή, ήδη, θα λέγαμε τρόπον τινά, συζήτηση, κατάληξη σε κάποια συγκεκριμένα πλατφόρμα, τουλάχιστον των τριών χωρών που ξέρουμε ότι έχουν αυτό το πρόβλημα, για να πάνε με πολύ συγκεκριμένες θέσεις σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκ των πραγμάτων, η κρίση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απασχολήσουν τις Συνόδους της Ε.Ε. και όλα τα όργανα. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι υπάρχει κάποια κοινή πλατφόρμα. Όμως, είναι ένα αντικειμενικό ζήτημα το ότι και άλλες χώρες της Ευρώπης περνούν μια κρίση. Και φυσικά θα πρέπει αυτή η κρίση να αντιμετωπιστεί και στα ευρωπαϊκά όργανα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τόσο εσείς σήμερα, όσο και ο υπουργός Οικονομικών έχει πει ότι δεν χρειαζόμαστε βοήθεια. Αν υπάρξει ένα σχέδιο συγκεκριμένο εντός της Ευρωζώνης, το οποίο θα θέτει ορισμένες χώρες του Νότου, όπως λέτε, ανάμεσα σε αυτές και την Ελλάδα, σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, θα αρνηθεί η χώρα μας να πάρει μέρος σε ένα τέτοιο σχέδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι υποθετική η ερώτησή σας. Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες και την αγωνία όλων μας. Αλλά, αν τεθεί ζήτημα, τότε θα το δούμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα θέματα που έχουν σχέση με τη φορολογία και την εισοδηματική πολιτική απασχολούν πολύ έντονα την κοινωνία και τις λαϊκές τάξεις. Θα ήθελα να μας πείτε, πότε θα παρουσιαστούν τελεσίδικα, για να έχει μια εικόνα ο ελληνικός λαός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατά πάσα πιθανότητα, εντός της εβδομάδας, θα παρουσιαστεί και το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, ολοκληρωμένο πλέον, αλλά και οι γενικοί άξονες του φορολογικού συστήματος, μετά από τη δημόσια διαβούλευση και τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ολοκληρωθεί. Εντός των ημερών, θα είμαστε ενήμεροι και για τα δύο. Θα ψηφιστεί πρώτα το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική και αργότερα το φορολογικό νομοσχέδιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ναι, και κάτι άλλο ακόμα: Έχει αρχίσει μια βεντέτα ανάμεσα στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παναγιωτακόπουλο. Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι σήμερα και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Κανάλι 1, άνοιξε την πόρτα της εξόδου στον κ. Παναγιωτακόπουλο, αλλά και από την πλευρά του το παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για νεοσσούς της πολιτικής και τον κάλεσε να ασχοληθεί με το κόμμα που παραπαίει και είπε ότι λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων δεν φεύγει αυτός από το ΠΑΣΟΚ. Πώς σχολιάζετε όλη αυτή τη βεντέτα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν μπορώ να σχολιάσω τις εξελίξεις μέσα στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σαφώς και δεν υπάρχει βεντέτα. Και ο γραμματέας κ. Ξυνίδης, αλλά και ο κ. Παναγιωτακόπουλος, παλαιό εμπειρότατο στέλεχος με μεγάλη προσφορά στο Κίνημα, έχουν τις απόψεις τους. Στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη όλους αυτούς τους μήνες η στελέχωση των τομέων για την καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία του, γιατί πλέον είναι ένα κόμμα που δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά στην κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει βεντέτα. Όλοι μαζί πορευόμαστε, ακόμη και σε διαφορετικές προσεγγίσεις. Και τα δύο στελέχη για τα οποία μιλάμε, έχουν δώσει και δίνουν σημαντικές καθημερινές μάχες. Συνεπώς, ας μείνουμε εκεί.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε ότι την κυβέρνηση δεν την ενοχλούν οι παρεμβάσεις του κ. Παναγιωτακόπουλου; Εδώ όσα βγαίνει και λέει ο Πρωθυπουργός, την αμέσως επόμενη στιγμή βγαίνει ο κ. Παναγιωτακόπουλος και τα καθυβρίζει με τον οποιοδήποτε τρόπο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παναγιωτακόπουλος είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός είναι Πρωθυπουργός της χώρας. Η κυβέρνηση ασκεί υπεύθυνη πολιτική, γνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Λαμβάνουμε αποφάσεις οι οποίες είναι δυσάρεστες. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν και αμφισβητήσεις και δυσαρέσκειες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Το ζήτημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλο. Είναι ζήτημα οικονομικό, φορολογικό, ασφαλιστικό. Ασχολούμαστε με αυτά. Εμείς επιζητούμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Από εκεί και πέρα, όμως, οι αποφάσεις είναι αποφάσεις της κυβέρνησης.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Μισό λεπτό. Το ότι το κόμμα παραπαίει, δεν είναι διαφορετική προσέγγιση. Δηλαδή, αν μη τι άλλο, κάποια στιγμή πρέπει να δείτε τι θα γίνει με αυτή...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν δεχόμαστε, όπως είπα και προηγουμένως, ότι το κόμμα παραπαίει. Είναι μια νέα κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ. Εδώ και τρεις μήνες είμαστε κυβέρνηση. Η κατάσταση αλλάζει και οργανωτικά και κομματικά. Ήδη βρίσκεται σε διαδικασία στελέχωσης τομέων και υλοποίησης κομματικών στόχων.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή είπατε ότι αφήνετε να εννοηθεί ότι η κόντρα είναι για τις καρέκλες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βέβαια.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τι σχέση έχει με τη στελέχωση των τομέων; Θέλετε να αποδείξετε ότι δεν παραπαίει το κόμμα. Μάλιστα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως και δεν παραπαίει. Σαφώς και δεν υπάρχει καμία κόντρα για τις καρέκλες.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σύμφωνοι. Όμως, έχουμε λοιπόν δύο διαφορετικές ριζικά προσεγγίσεις. Η μία του κ. Παναγιωτακόπουλου που χαρακτηρίζει ως την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική αυτή που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το ΄74 και εντεύθεν, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης Μητσοτάκη και από την άλλη έχουμε τον κ. Ξυνίδη να λέει ότι όποιος θεωρεί ότι είναι νεοφιλελεύθερα αυτά τα μέτρα, ας φύγει από το κόμμα. Είναι δύο ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις. Δεν έχει να κάνει με το αν είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ή αν δεν είναι. Εσείς ποια από τις δύο απόψεις συμμερίζεστε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας είπα ότι είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και δεν σχολιάζω τις δηλώσεις του κάθε στελέχους.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: (δεν ακούγεται)

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που έχω να σας πω, όμως, είναι ότι είναι μια προσέγγιση την οποία σαφώς και δεν ενστερνίζεται η κυβέρνηση. Έχουμε εξηγήσει, πολλές φορές, ότι οι επιλογές μας σε πολλά ζητήματα είναι αναγκαστικές. Έχουμε στόχους, σκοπούς. Εξαρτάται από το ποια πλευρά το βλέπει ο καθένας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Άρα καλύπτετε τον κ. Ξυνίδη και αν (δεν ακούγεται);

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα να καλύψω κανέναν. Ο κ. Ξυνίδης καλύπτει τον εαυτό του. Είναι Γραμματέας, έχει τη νομιμοποίηση. Εκλέχθηκε πολύ πρόσφατα με μία νωπή εντολή, μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο. Δεν έχει ανάγκη κάλυψης. Κάνει μία εξαιρετική δουλειά. Βρίσκεται, σχεδόν, καθημερινά με στελέχη και με πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος κάνει μία προσέγγιση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Άρα εσείς με αυτή τη λογική θεωρείτε ότι ακόμη και αν σας λένε ότι τα μέτρα που παίρνετε είναι νεοφιλελεύθερα, δεν χρειάζεται να φύγει από το κόμμα κάποιος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Απαντάμε με την πολιτική μας. Δεν είναι θέμα δικό μου  και ειδικά σήμερα  να ασχολούμαι με τέτοιου είδους θέματα. Έχουμε να ασχοληθούμε με τόσα σύνθετα και δύσκολα ζητήματα που αφορούν στη χώρα, που οι δηλώσεις του κάθε στελέχους δεν θα σχολιάζονται από εμένα. Αυτό είναι σαφές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο ίδιο, επιτρέπετε; Κύριε Εκπρόσωπε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν και το ίδιο δεν είναι θέμα συζήτησης σε αυτή την αίθουσα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επιτρέψτε μου. Έχετε απόλυτο δίκιο εσείς σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν μπορείτε να υπεισέλθετε και να απαντάτε για το κόμμα. Πρέπει να απευθυνθούμε στο κόμμα. Σε ποιον θα απευθυνθούμε; Ποιος είναι ο εκπρόσωπος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το κόμμα είναι στην οδό Ιπποκράτους. Υπάρχει Γραμματέας του κόμματος, όπου μπορείτε να απευθυνθείτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για τον εκπρόσωπο Τύπου σας ρώτησα.

ΠΑΠΠΑ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε να μας πείτε κάτι για αυτή την σύσκεψη, για την εισοδηματική πολιτική που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορεί να έχει τελειώσει και τώρα και αν αύριο θα έχει Υπουργικό Συμβούλιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η σύσκεψη δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται. Είναι μία από τις πολλές συσκέψεις που γίνονται για την εισοδηματική πολιτική, για το φορολογικό. Αν υπάρχουν ανακοινώσεις, θα δημοσιοποιηθούν. Αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξει άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο Θα ανακοινωθεί και η ατζέντα του.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες η ιστοσελίδα NEWS TIME έβγαλε ένα κείμενο, κατά το οποίο  αν ισχύουν οι πληροφορίες θέλω να μου πείτε  ο κ. Βασιλόπουλος είναι ο νέος Έλληνας Ευρωδικαστής. Είναι πρώην συνεργάτης του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος κληροδοτήθηκε αργότερα στον κ. Φλωραΐτη. Συνεργάζονται επί χρόνια με την κ. Σιούτη και η έγκριση δόθηκε από τον κ. Παμπούκη. Ισχύει αυτό ή υπήρξαν άλλες διαδικασίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν θα υπάρχει απόφαση, θα υπάρξει και σαφής ανακοίνωση.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δεν διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η πρώτη απόφαση που πήρατε για το ασφαλιστικό σύστημα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το ανακοίνωσε, ήταν η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Τι θα πείτε τώρα στους εργαζόμενους που αυξάνονται κατά 2 και 3 χρόνια τα όρια που βγαίνουν στη σύνταξη χωρίς να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων, όπως εσείς λέτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς θα διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των Ταμείων. Εμείς είμαστε αυτοί που κάνουμε μεγάλες αλλαγές για να υπάρχουν βιώσιμα Ταμεία και να δίνονται δίκαιες, κατά το δυνατόν, συντάξεις. Ο Πρωθυπουργός έκανε κάποιες εξαγγελίες. Η εξειδίκευση όλων των μέτρων θα ανακοινωθεί εντός των ημερών από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Λοβέρδο. Οπότε, ας περιμένουμε να δούμε και αναλυτικά τα όρια συνταξιοδότησης.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση για το τι ακριβώς εννοούσε ο Πρωθυπουργός. Αναφερόταν στα γενικά ή στα ειδικά όρια συνταξιοδότησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα το εξειδικεύσει ο κ. Λοβέρδος.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν έχετε να μας πείτε κάτι εσείς επ΄ αυτού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 February 2010 - 17:02:02 UTC