Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-02-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 249682918

Έκδοση 1

brf0302

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Οι λανθασμένες πολιτικές, η άρνηση της πραγματικότητας μπροστά στο πολιτικό κόστος, η ατολμία και αναβλητικότητα των τελευταίων ετών, οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Η απώλεια κάθε αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς δημιούργησε μεγάλες πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και κατέστησε την Ελλάδα τον εύκολο στόχο της διεθνούς κερδοσκοπίας. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και σύσσωμη η κυβέρνηση κατέβαλε και καταβάλλει διαρκώς, κάθε δυνατή προσπάθεια, αφενός να ανακτήσει η χώρα τη διεθνή της αξιοπιστία και αφετέρου με ένα αξιόπιστο και δίκαιο Πρόγραμμα Σταθερότητας να εξέλθει από τη σημερινή κατάσταση της αβεβαιότητας και της κρίσης.

Βάζουμε τέλος στις προκλητικές σπατάλες του δημοσίου. Κλείνουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής των εχόντων και κατεχόντων, καταστάσεις που διαχρονικά εξοργίζουν τους συνεπείς φορολογούμενους. Απαιτείται, όμως, και κοινή προσπάθεια από όλους τους Έλληνες, με δίκαιο κατά το δυνατό, καταμερισμό των βαρών. Οι στιγμές που βιώνουμε απαιτούν απ` όλους υπευθυνότητα, συναίσθηση της ευθύνης, συλλογική δράση, κοινωνική συνέπεια και τη δημιουργία μιας συνείδησης της κοινής προσπάθειας που πρέπει όλοι να καταβάλουμε μπροστά στις πιθανές επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς οικονομικής κατάστασης.

Μέσα σε κάθε βαθιά κρίση, όμως, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρωθυπουργός, κρύβεται και μια ευκαιρία. Είμαστε σίγουροι πως απ` αυτή τη δοκιμασία, οι Έλληνες πολίτες και η Ελλάδα θα βγουν ισχυρότεροι, έχοντας απαλλαγεί μια για πάντα από τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, έχοντας αλλάξει τις παραγωγικές της δομές και το διοικητικό της μοντέλο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Τα όσα εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε να τα πει προεκλογικά, ή έστω μια ή δύο ημέρες μετά από τις εκλογές, αφού είχατε στα χέρια σας ακριβώς την κατάσταση της οικονομίας από τους αρμόδιους φορείς. Γιατί τα λέτε τώρα δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, όπως είναι γνωστό, ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραλάβαμε μια οικονομία στην κατάσταση αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Ένα κράτος με τις χρόνιες παθογένειες και αγκυλώσεις. Αλλά και ένα κράτος έτσι όπως πραγματικά το κατάντησε η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πελατειακό, κομματικό, αντιπαραγωγικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε εύκολα να προσδιορίσουμε τους στόχους τους οποίους θα έπρεπε να βάλουμε μπροστά σε μια νέα κατάσταση και βεβαίως, προσπαθώντας να είμαστε και συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τις αξίες μας, με την ιδεολογία μας και με την πολιτική μας. Μέρα με την ημέρα, ανακαλύπταμε και ανακαλύπτουμε ότι λόγω της παθογένειας αυτής που μας κληροδότησε η Νέα Δημοκρατία, γίναμε και γινόμαστε εύκολος στόχος, ως αδύναμος κρίκος της διεθνούς κερδοσκοπίας. Συνεπώς, πέρα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που είναι το βασικό θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζουμε την ανάταξη της οικονομίας μας, την επιστροφή στη σοβαρότητα, την εγκυρότητα και την αξιοπιστία, είχαμε πει  και δεν το είπαμε χθες για πρώτη φορά- ότι όπου απαιτηθεί θα υπάρχουν συμπληρωματικά μέτρα. Και επειδή αυτά κρίνονται μέρα με την ημέρα, αυτές οι αξιολογήσεις γίνονται μέρα με την ημέρα, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνουν, όπως είπατε πριν τις εκλογές, όταν μας παρουσιαζόταν μια διαφορετική κατάσταση, ανεξάρτητα αν υποπτευόμασταν στο περίπου τι γίνεται, αλλά και μετά τις εκλογές όταν έπρεπε να προωθήσουμε σοβαρές αποφάσεις, όπως είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και από εκεί και πέρα, αν χρειαζόταν, να πάρουμε συμπληρωματικά μέτρα. Και αυτή την τακτική εφαρμόζουμε. Αυτό κάναμε.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ήταν τρόπον τινά ένα βασικό προαπαιτούμενο για να δοθεί σήμερα το πράσινο φως από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το Κολλέγιο των Επιτρόπων εννοώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης είναι ένα σχέδιο, είναι ένα πρόγραμμα μελετημένο καταρτισμένο -το οποίο παρά το λίγο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας, αλλά και την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που αλλάζει μέρα με την ημέρα και την οποία παρακολουθούμε όλοι μας-είναι πραγματικά, επαναλαμβάνω, το θεμέλιο για να βγούμε από αυτή την κρίση και το θεμέλιο αξιοπιστίας μας. Από εκεί και πέρα, αυτό το πρόγραμμα εμείς το καταθέσαμε, με εναλλακτικά σχέδια, με εναλλακτικές λύσεις, μέσα από μια πολύ σοβαρή και μελετημένη δουλειά. Αυτά τα μέτρα, όμως, έπρεπε να τα πάρουμε συμπληρωματικά, έτσι όπως τα πήραμε. Σήμερα δόθηκε το πράσινο φως από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και μάλιστα με μια σοβαρή και θετική αναφορά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Και με αυτό τον τρόπο προχωράμε. Αυτά τα μέτρα, απλά, είναι συμπληρωματικά.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παραλαμβάνοντας ένα έλλειμμα 12,7% σας ρωτώ το εξής: Εάν η κυβέρνηση είχε διαβλέψει τους κινδύνους και είχε ανακοινώσει πολύ νωρίτερα, από τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο ίσως, αυτά τα μέτρα, θα είχε αποφευχθεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος της χώρας μας και κατ` επέκταση θα είχαμε αποφύγει αυτούς τους επαχθείς όρους δανεισμού, που προσθέτουν νέα βάρη και αυξάνουν το χρέος και τα ελλείμματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το βάρος των κερδοσκοπικών παιχνιδιών, το οποίο πληρώνει σε τελική ανάλυση ο ελληνικός λαός, οφείλεται ξεκάθαρα στην οικονομική κατάσταση την οποία παραλάβαμε, στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το τελευταίο χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, όλες οι κινήσεις τις οποίες έκανε η ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, είναι κινήσεις μελετημένες, στοχοθετημένες και στον κατάλληλο χρόνο. Μακάρι να μπορούσαν να υπάρχουν αυτές οι συνταγές και να πούμε από την αρχή ότι θα κάνουμε αυτό και θα τελειώσουν. Είμαστε, όμως, ο αδύναμος κρίκος. Το έχουμε πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνουμε και όσο θα είμαστε ο αδύναμος κρίκος μιας αλυσίδας, τόσο θα γινόμαστε στόχος κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια δεν αλλάζουν από μια εξαγγελία, αλλά μέσα από σταθερή πολιτική, μέσα από τακτική και από συγκεκριμένα μέτρα. Και το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι, ακριβώς, ένα από τα εργαλεία που μας προφυλάσσει, όσο είναι δυνατόν βέβαια, από τέτοιου είδους παιχνίδια εις βάρος μας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Άρα, δεν είχατε διαβλέψει αυτόν τον κίνδυνο και αφήσατε τη χώρα να αντιμετωπίσει αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι το κερδοσκοπικό παιχνίδι οφείλεται στο ότι βρισκόμαστε ως αδύναμος κρίκος στη γνωστή αλυσίδα. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά που κάνουμε ημέρα με την ημέρα είναι για να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τη χώρα μας και τους Έλληνες πολίτες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Νταβός και οι συναντήσεις που είχε πόσο βάρυναν στο να πάρει τώρα τις αποφάσεις αυτές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, κάνει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες και οικονομικούς αναλυτές και συζητήσεις, ακόμη και τηλεφωνικές, με πολιτικούς παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν το πολιτικό και το οικονομικό γίγνεσθαι. Και βέβαια, όλες αυτές οι συζητήσεις λαμβάνονται υπόψη, έτσι ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει μέτρα, να λαμβάνει αποφάσεις και να ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, σας λέω για τις συζητήσεις που είχε στο Νταβός. Γιατί γύρισε την Παρασκευή το βράδυ, ξημερώματα του Σαββάτου και την Κυριακή έκανε σύσκεψη. Ήταν καθοριστικές οι συναντήσεις που είχε στο Νταβός ο Πρωθυπουργός για να πάρει αυτή την απόφαση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθοριστικές είναι όλες οι συναντήσεις και όλες οι επικοινωνίες που έχει, μιας και γνωρίζουμε ότι  ευτυχώς για μας- ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι δεκτός στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Και βέβαια, όλα αυτά συντελούν στο να υπάρχει μια διαμορφωμένη άποψη και από τον Πρωθυπουργό, αλλά και από την κυβέρνηση και να λαμβάνονται οι αποφάσεις και τα μέτρα στον κατάλληλο χρόνο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον είχε κατασταλάξει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση το τι μέτρα θα πάρει και όπως είπατε είναι μελετημένα, γιατί δεν τα είπατε στους πολιτικούς αρχηγούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με τους πολιτικούς αρχηγούς υπήρξε επαφή. Υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Υπήρχε ένα γενικό πλαίσιο συναίνεσης το οποίο έπρεπε να τεθεί και έτσι έγινε. Κάποια μέτρα που έπρεπε να εξαγγελθούν, εξαγγέλθηκαν στον κατάλληλο χρόνο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Όταν λέτε «γενικό πλαίσιο συναίνεσης» το οποίο ως συμπέρασμα εξάγεται από τις χθεσινές επαφές του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, εννοούμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε στον επόμενο μήνα ένα καταλαγιασμό των κοινωνικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων ή ο Πρωθυπουργός δεν εξασφάλισε χθες τη συναίνεση που ήθελε και ως εκ τούτου πηγαίνουμε όπως το γνωρίζαμε με τις προγραμματισμένες γενικές απεργίες των επομένων ημερών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν γενικές απεργίες. Υπάρχουν προγραμματισμένες απεργίες επαγγελματικών τάξεων και ομάδων, οι οποίες θεωρούν ότι θίγονται από κάποια μέτρα, κάτι το οποίο είναι σύνηθες στην ελληνική πραγματικότητα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να χαράξουμε το δρόμο μας. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε -και είναι εθνικά επιβεβλημένο σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε- το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Και τα συμπληρωματικά μέτρα που λαμβάνουμε, είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε ως κυβέρνηση. Και μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε απ` αυτή την πολύ μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Θα πάνε στα 67 χρόνια, στα 68, στα 70; Υπάρχει κάποια σκέψη στο κυβερνητικό επιτελείο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα όρια ηλικίας θα εξειδικευτούν μέσα από τη συζήτηση και το διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα. Ο Πρωθυπουργός είπε αυτό που γίνεται και σε όλη την Ευρώπη, ότι και με βάση της αύξησης του προσδόκιμου χρόνου ζωής, αλλά και με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ως χώρα, αλλά και ως Ευρώπη γενικότερα, παντού τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί. Θα εξειδικευτούν μέσα από τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτώ, γιατί ο νόμος Πετραλιά της Νέας Δημοκρατίας ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης στα 68. Ο Πρωθυπουργός χθες είπε ότι θα αυξηθούν. Θα αυξηθούν και πάνω από τα 68;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς συζητάμε στις βάσεις που έχουμε και δεν συζητάμε με βάση τα 68 χρόνια.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Λέτε ότι θα εξειδικευτούν μέσα από το διάλογο. Ο διάλογος, την άλλη εβδομάδα, κατέληγε σε ένα συμπέρασμα και τώρα μπαίνουν νέα δεδομένα. Δηλαδή, πώς η κυβέρνηση σέβεται το διάλογο; Ξεκινάει ένα διάλογο με τα συνδικαλιστικά όργανα, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ξαφνικά αναγγέλλουμε κάτι άλλο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο διάλογος είναι διάλογος και μέσα στο διάλογο τίθενται και προτάσεις και των κοινωνικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και προτάσεις της κυβέρνησης. Και ο διάλογος γίνεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο, λοιπόν, θα περιληφθεί και η απόφαση που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει. Αυτό είναι σαφές.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αιφνιδιασμός, όμως, ο διάλογος αυτός, ξαφνικά να έρχεστε όταν έχει ολοκληρωθεί ένας διάλογος και έχει φθάσει σε ένα σημείο να βάζετε άλλα δεδομένα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος. Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό έχει δύο φάσεις: Πρώτον, το χρηματοδοτικό πλαίσιο που αυτό έχει ολοκληρωθεί και στη δεύτερη φάση περνάμε στις δομικές αλλαγές. Ο διάλογος των δομικών αλλαγών έχει ξεκινήσει τώρα και θα συνεχιστεί. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της δεύτερης φάσης και σε αυτή τη φάση, βέβαια, θα μπουν και οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Και κάτι ακόμη, που είναι πολύ συγκεκριμένο και με πρωταρχική σημασία: Μακάρι να βρισκόμασταν σε αυτή τη θέση που να μην αναγκαζόμασταν να παίρνουμε τέτοιου είδους αποφάσεις. Αυτό είναι δεδομένο.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το «πάγωμα» των προσλήψεων (δεν ακούγεται) μετεκλογικώς είχε πει οι προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Άμυνας και της Ασφάλειας είναι βασικής προτεραιότητας για εμάς, αλλά και για τη χώρα γενικότερα. Άρα, θα υπάρχει εκεί ειδική ρύθμιση, ειδική πρόβλεψη για τη στελέχωση αυτών των τομέων. Εξάλλου, στον τομέα της Υγείας, ήδη έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη νοσηλευτών. Και βεβαίως, ο Πρωθυπουργός χθες είπε συγκεκριμένα ότι όπως έχουμε δεσμευθεί και ανακοινώσει αναστέλλουμε τις προσλήψεις, άρα επανέλαβε μια συγκεκριμένη δήλωση την οποία είχαμε κάνει.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μας είπατε και πριν από λίγο ότι καθημερινώς ανακαλύπτετε νέα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της οικονομίας. Είναι σε θέση, σήμερα, η κυβέρνηση να μας πει πόσο ακριβώς είναι το έλλειμμα σε απόλυτα νούμερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι θέμα του οικονομικού επιτελείου. Όταν υπάρχει και αν υπάρξει τέτοια ερώτηση, μπορούμε να τη διευκρινίσουμε, εφόσον βέβαια είναι και τεχνικά εφικτό.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω και από τα συμπληρωματικά, όπως είπατε, μέτρα, έχει υπολογιστεί το αποτέλεσμα που θα έχουν; Τι χρήματα θα φέρει, δηλαδή, στα Ταμεία του κράτους, αν θα υπάρξει αποτέλεσμα στη μείωση του ελλείμματος ή πηγαίνετε με το σκεπτικό, να συμμαζέψουμε ό,τι μπορούμε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε και μετά αν χρειαστεί και δούμε ότι δεν καταφέραμε τους στόχους που θέσαμε, τότε ενδεχομένως να πάμε σε πιο δραστικές λύσεις, να έχουμε και νέα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και υπάρχει κοστολόγηση των μέτρων αυτών. Είναι σαφές ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε είναι απαραίτητο, κοστολογημένα και πολύ συγκεκριμένα, να λαμβάνουμε αποφάσεις και αυτό κάνει η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, εμείς συνεκτιμούμε όλα τα στοιχεία και παίρνουμε τις αποφάσεις και τα μέτρα όταν και εφόσον χρειάζονται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός και προεκλογικά και μετεκλογικά μέχρι πρόσφατα, δεσμευόταν ότι δεν θα θιγούν οι χαμηλόμισθοι, αλλά και τα μικρομεσαία εισοδήματα γενικά δεν θα θιχτούν. Βλέπουμε τώρα ότι με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, θίγονται τελικά αυτά τα εισοδήματα. Μήπως υποκύψαμε στην αδηφάγα βούληση των αγορών τελικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, οι αγορές είναι μια πραγματικότητα. Σαφώς και δεν υποκύψαμε στην αδηφάγα βούληση των αγορών. Δεν μπορούμε, όμως, να αρνηθούμε την πραγματικότητα των αγορών. Γιατί τα κερδοσκοπικά παιχνίδια κάποιων, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτές τις αγορές, έχουν άμεση και καθημερινή επίπτωση στα οικονομικά του απλού Έλληνα πολίτη, ο οποίος δεν μπορεί να σηκώσει αυτά τα βάρη. Άρα, συνυπολογίζουμε και το τι γίνεται με τις αγορές. Δηλαδή, είναι σαφές ότι κάποια μηνύματα θα πρέπει να περάσουμε και στις αγορές. Γι` αυτό ακριβώς και κάθε ημέρα ασχολούμαστε και ασχολείται και ο Τύπος και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση με το πού κυμαίνονται τα spreads, γιατί έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητά μας. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι προτού μιλήσουμε για μισθούς και για όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εμείς μιλήσαμε για off shore εταιρείες, για φορολόγηση μερισμάτων και μια σειρά από πολλά μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, προτού φθάσει στους μισθωτούς. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Γι` αυτό λέγαμε και λέμε ότι όλες οι αποφάσεις μας και τα μέτρα ακόμα που θα αναγκαστούμε να πάρουμε, θα είναι ούτε ήπια, ούτε σκληρά. Θα είναι δίκαια υπό την έννοια ότι θα είναι στοχευμένα, έτσι ώστε να θίγουν κατά το λιγότερο δυνατόν τους απλούς Έλληνες πολίτες. Είμαστε, όμως, σε μια φάση και σε μια οικονομική συγκυρία που αναγκαστικά θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι σε αυτά τα βάρη, ανάλογα βέβαια ο καθένας με τις δυνατότητές του.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Φως στην άκρη του τούνελ υπάρχει; Ο Πρωθυπουργός χθες περιέγραψε την κατάσταση. Είπε για τα έκτακτα μέτρα. Θίγονται και οι λαϊκές τάξεις από αυτά τα μέτρα. Φως γι` αυτές τις τάξεις για αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων τους κάπου, σε βάθος χρόνου, υπάρχει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως υπάρχει και εμείς είμαστε αυτοί που δίνουμε αισιοδοξία και ελπίδα στον απλό Έλληνα πολίτη, στον ελληνικό λαό. Γι` αυτό ακριβώς αναγκαζόμαστε και λαμβάνουμε και κάποια μέτρα και κάποιες αποφάσεις, οι οποίες μπορεί μεν να είναι επώδυνες, αλλά είναι αυτές που θα ωφελήσουν στο τέλος τον Έλληνα πολίτη, μιας και θα βγούμε από αυτή την κρίση, η οποία πραγματικά, εάν δεν δείχναμε τη σοβαρότητα που δείχνουμε ως κυβέρνηση, δεν θα γνωρίζαμε πού θα μπορούσε να μας οδηγήσει.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Έχει πει ο Πρωθυπουργός και εσείς από εδώ ότι θα κάνει η κυβέρνηση ό,τι πρέπει για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση που έχει παραλάβει και διαχειρίζεται, τους κινδύνους κ.τ.λ. Αυτή η δήλωση ισχύει και σήμερα; Δηλαδή, σήμερα νομίζω είναι Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου και μετά την ανακοίνωση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ισχύει η δήλωση, όπως την είπατε πριν. Η κυβέρνηση είναι μια σοβαρή κυβέρνηση. Είναι μια κυβέρνηση που εργάζεται. Είναι μια κυβέρνηση που διαβουλεύεται. Είναι μια κυβέρνηση που συζητά ισότιμα ακόμη και με διεθνείς παράγοντες. Για να συμπληρώσουμε το έλλειμμα της αξιοπιστίας μας, να το αναπληρώσουμε, βεβαίως κάνει και θα κάνει ό,τι πρέπει, με δεδομένη την κατάσταση την οποία παραλάβαμε, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία ζούμε. Αυτό είναι σαφές και γι` αυτό ακριβώς απάντησα και προηγουμένως σε συνάδελφό σας ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι με αυτές τις αποφάσεις, με αυτή την τακτική που χαράσσουμε, αλλά και με τη στρατηγική μας, θα βγούμε από την κρίση για να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία στον ελληνικό.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να επιμείνω στο ερώτημα του συναδέλφου. Αυτή η τακτική που ακολουθείτε περιέχει και άλλο πακέτο μέτρων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είπαμε, το δηλώσαμε και το δηλώνουμε: Η μεγάλη μας απόφαση, ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και το φορολογικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, φυσικά δύο διαφορετικά, τα οποία έρχονται. Και το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό: Εάν χρειαστεί θα πάρουμε συμπληρωματικά μέτρα. Η κυβέρνηση, προσβλέποντας στην έξοδο από την κρίση και συνεκτιμώντας όλες τις καταστάσεις, προέβη στις χθεσινές αποφάσεις. Αυτά είναι τα συμπληρωματικά μέτρα τα οποία λέγαμε.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα συμπληρωματικά μέτρα είναι το λεγόμενο «σχέδιο Β», το οποίο εδώ και καιρό αρνείστε ότι υπάρχει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα και τώρα το αρνούμαστε. Το σχέδιό μας είναι ένα. Το έχουμε δηλώσει και το δηλώνουμε. Βασιζόμαστε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι μόνο με αυτές τις μεγάλες αλλαγές μπορεί να πάμε μπροστά, με τις βαθιές και ριζικές αλλαγές. Αλλά προς το παρόν και το διευκρίνισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες, ότι επειδή οι μεγάλες αποφάσεις και τα μεγάλα και τα βαθιά ριζικά μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν τα περισσότερα το 2011, αναγκαστικά για το 2010 παίρνουμε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, τα οποία ναι μεν είναι επώδυνα, αλλά είναι προσωρινά. Γι` αυτό λέμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο. Αυτό χαράξαμε και αυτό ακολουθούμε.

ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ: Υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, μήπως εμφανιστούν αντιδράσεις ακόμη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ; Και αν υπάρχει κάποια κόκκινη γραμμή σε αυτές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, πριν την ανακοίνωση των αποφάσεων και πριν από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, είχαν ενημερωθεί όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Εμείς γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι θα δυσαρεστήσουμε και τους απλούς πολίτες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα στόχο και ένα καθήκον: Να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, να τη βγάλουμε από τη δίνη των κερδοσκόπων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ακριβώς αυτή την άσχημη και αδύναμη οικονομική μας κατάσταση. Και αυτό κάνουμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως όλο αυτό το ξεπέρασμα της κρίσης και η προσπάθεια να ξεφύγουμε από τα νύχια των κερδοσκόπων, που λέει συχνά-πυκνά η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, οδηγεί την κυβέρνηση να μπει μπροστά παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, όσον αφορά το ευρωομόλογο; Υπάρχει περίπτωση να δούμε να ξεδιπλώνεται μια τέτοια προσπάθεια της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς εφαρμόζουμε τις πολιτικές που αποφασίζουμε. Και ό,τι βέβαια αποφασίζεται, θα ανακοινώνεται.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση από την ημέρα που εκλέχθηκε βρίσκεται τέσσερις μήνες σε διαβούλευση. Και χθες, είδαμε τον Πρωθυπουργός και τις προηγούμενες ημέρες τα κυβερνητικά στελέχη να ανακοινώνουμε μέτρα, που τελικά θίγουν ασφαλιστικά δικαιώματα, θίγουν το εισόδημα, επιβάλλουν έμμεσους φόρους. Τελικά γιατί έγινε αυτή η διαβούλευση; Για να καταλήξουμε σε αυτό που είπατε εσείς πριν ότι η κυβέρνηση αποφασίζει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, έχει τον κύριο και αποφασιστικό ρόλο. Η κυβέρνηση είναι που αποφασίζει και τις πολιτικές της και την υλοποίηση των πολιτικών της . Από κει και πέρα, όμως, είμαστε μία κυβέρνηση, η οποία πραγματικά διαβουλεύεται σε όλα τα επίπεδα. Και δεν διαβουλεύεται, όμως, απλώς, παίρνει και αποφάσεις, υλοποιεί και πολιτικές. Και αυτό φάνηκε και φαίνεται και από τα νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα, όπως, να σας θυμίσω, οι προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ. Να σας θυμίσω το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», το οποίο έρχεται να αλλάξει το διοικητικό χάρτη - και όχι μόνο τον αυτοδιοικητικό - της χώρας μας. Σε λίγο θα έχουμε φορολογικό νομοσχέδιο, ασφαλιστικό. Δεν διαβουλεύεται για να διαβουλεύεται. Διαβουλεύεται για να έχουμε στο τέλος την καλύτερη νομοθετική ρύθμιση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Επανέρχομαι σε ένα ερώτημα συναδέλφου. Διαφοροποιημένες απόψεις στελεχών ή υπουργών, πως θα αντιμετωπιστούν; Θα μπουν στο περιθώριο, όπως άφησε να εννοηθεί κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αφήστε να υπάρχουν πρώτα διαφοροποιημένες απόψεις. Γιατί εδώ και τέσσερις μήνες δεν υπάρχει ημέρα που να μην δούμε διαφοροποιημένες απόψεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν υφίστανται. Είναι σοβαρά τα ζητήματα. Όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όλοι οι βουλευτές, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυρίως ο ελληνικός λαός έχει την ωριμότητα να αντιληφθεί ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε πρέπει αναγκαστικά να παίρνουμε και κάποια μέτρα, τα οποία είναι επώδυνα, μη αφήνοντας όμως τους μεγάλους μας στόχους για ανάπτυξη και για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό είναι το βασικότερο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ωραία. Να σας ρωτήσω, λοιπόν: Μήπως έχετε υπόψη σας ότι η κατηγορία που απευθύνεται στην κυβέρνηση από χθες το βράδυ είναι ότι «μα καλά, χρειαζόταν τέσσερις μήνες για να πάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη συνταγή Καραμανλή»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: H συνταγή Καραμανλή, νομίζω ότι ως προς αυτό, θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο. Είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση Καραμανλή έφερε τη χώρα στην τραγική κατάσταση, την οποία παραλάβαμε. Και βεβαίως όταν αντελήφθη ότι χάνει το παιχνίδι και ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς, τότε θυμήθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή να είναι κυβέρνηση ειλικρίνειας και να μιλήσει για σκληρά μέτρα και να είναι κυβέρνηση όχι αρεστή, αλλά κυβέρνηση η οποία κάνει τα δέοντα. Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Εμείς ξεκινήσαμε από την πρώτη ημέρα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα, αποτυπώνοντας όλα τα μεγάλα ζητήματα. Δεν τα σκεπάσαμε. Και προσπαθούμε να βρούμε και μεγάλες λύσεις, διάρκειας και βαθιές, αλλά να αντιμετωπίσουμε και άμεσα τα μεγάλα ζητήματα που οφείλονται στη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Για αυτό ακριβώς δεν μπορεί να υπάρχει καμία σύγκριση. Στις κυβερνήσεις Καραμανλή, μιλούσαμε για ένα κουκούλωμα των πάντων και εδώ μιλάμε για ειλικρινή στάση από την πρώτη στιγμή.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Η συνταγή Καραμανλή ήτανε το «πάγωμα» των μισθών, το οποίο τόσο εσείς απορρίπτατε προεκλογικά κ. Εκπρόσωπε. Γι` αυτό λέω ότι επιστρέψατε στη συνταγή μετά από τέσσερις μήνες, στη συνταγή Καραμανλή, για το «πάγωμα» μισθών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απομονώνετε μόνον αυτό, για το «πάγωμα» μισθών, έτσι;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Για το «πάγωμα» μισθών. Μα έχει γίνει τόση κουβέντα προεκλογικά. Σας λέω λοιπόν το εξής: Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν τουλάχιστον δύο πράγματα. Θυμάμαι πολύ καλά τον Πρωθυπουργό να επιμένει σε αυτά και βάσει αυτών να απορρίπτει, ας πούμε, λύσεις όπως το «πάγωμα» των μισθών. Το πρώτο ήταν η αναθέρμανση της αγοράς, ότι θα ρίχνατε δισεκατομμύρια στην αγορά να αναθερμανθεί, και κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν το βλέπουμε τέσσερις μήνες μετά. Και το δεύτερο είναι ότι θα εισπράττατε ένα μέρος από τα ανείσπρακτα, 25  30 δισεκατομμύρια ήταν το νούμερο, εν πάση περιπτώσει κάποια δισεκατομμύρια θα τα εισπράττατε αμέσως, με την αποτελεσματική πολιτική και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ούτε αυτό έγινε και επειδή δεν έγιναν αυτά τα δύο, για αυτό λοιπόν τραβήξατε τη συνταγή Καραμανλή με το «πάγωμα» μισθών και αναγκαστήκατε τώρα και καταφύγατε σε αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζουμε συνταγή Καραμανλή. Δεν υπήρχε συνταγή Καραμανλή, απομονώνετε μόνο το «πάγωμα» μισθών... Πρώτα από όλα, εμείς δεν μιλάμε για «πάγωμα» μισθών. Μιλάμε για μία προσωρινή λύση για το 2010 μέχρι να αποδώσουν τα βαθιά μέτρα και οι βαθιές αποφάσεις, στις οποίες έχουμε προβεί. Η συνταγή Καραμανλή, όπως την ονομάζετε, προέβλεπε μόνο «πάγωμα» μισθών, μόνο αυξήσεις ορίων ηλικίας στη συνταξιοδότηση, δεν είχε αναπτυξιακή προοπτική. Εμείς λαμβάνουμε, αναγκαστικά, κάποια μέτρα τα οποία, μεν, είναι επώδυνα, δίνουν όμως στόχο και μεγάλη προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο. Αυτή την ανάπτυξη για το τετράμηνο, όπως είπατε προηγουμένως, δεν μπορούμε να την έχουμε από τη μία στιγμή στην άλλη. Δημιουργούμε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορέσει η οικονομία μας να τείνει προς την ανάπτυξη και αυτό βέβαια δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Όσον αφορά στην είσπραξη των φόρων, είναι σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο είναι το πρώτο που αγωνιά για το ότι δεν εισπράττονται οι φόροι που έπρεπε να εισπραχθούν. Από κει και πέρα, όμως, θα πρέπει να αντιληφθεί κανείς και να προσμετρήσει την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών  και είναι ανυπαρξία, η οποία οφείλεται στην προηγούμενη κυβέρνηση  την ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου της εισφοροδιαφυγής και αυτά δεν γίνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Εμείς προσπαθούμε. Σε λίγο θα ολοκληρώσουμε όλες τις διαδικασίες στελέχωσης αυτών των μηχανισμών, θα δημιουργήσουμε τις υποδομές έτσι ώστε και οι φόροι, επιτέλους, να εισπράττονται από εκείνους που πρέπει και μπορούν να πληρώσουν, αλλά και να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, να δούμε να φεύγει η χώρα από την ύφεση.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το συναινετικό κλίμα που είδαμε τα τελευταία 24ωρα, θα επηρεάσει τον κυβερνητικό προγραμματισμό, όσον αφορά δύο επίμαχα, ας το πούμε, νομοσχέδια, μεταναστευτικό και «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το συναινετικό κλίμα είναι υπέρ του ελληνικού λαού για να βγούμε από αυτή την κρίση που μας μαστίζει. Αυτά τα δύο νομοσχέδια, τα οποία είπατε και τα οποία έχουν άμεση αναφορά στις αρχές του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, εννοείται ότι δεν επηρεάζονται. Αυτές είναι επιλογές, για τις οποίες δεσμευτήκαμε πριν της εκλογές. Έχουν σχέση  ειδικά ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» - με τις βαθιές αλλαγές στο κράτος, στη διοίκηση και με την προοπτική στην οικονομία και εννοείται ότι θα προχωρήσουν έτσι όπως ακριβώς τις έχουμε στοχοθετήσει. Και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 3 February 2010 - 21:20:48 UTC