Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-01-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 244751722

Έκδοση 1

brf0710

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Προχωράμε με συνέπεια, υπευθυνότητα και ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς στις ριζικές αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό. Το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας, θα περιλαμβάνει δίκαια μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την αναδιάρθρωση του κράτους, την αναθέρμανση της οικονομίας, τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Η πραγματικότητα είναι ότι η επόμενη τριετία θα είναι μια τριετία ανατροπών προς όφελος του Έλληνα πολίτη, με στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, που θα έχει άμεσα αποτελέσματα τόσο στην καθημερινότητά του, όσο και ευρύτερα στην αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.

Στα πλαίσια αυτά θα συνέλθει, την επόμενη Κυριακή το απόγευμα, το Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητήσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα «Νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση». Στόχος μας, λοιπόν, κατά την επόμενη τριετία, δεν είναι μόνο η ανασυγκρότηση της κρατικής μηχανής, αλλά και η ανακούφιση της μέσης ελληνικής οικογένειας, με τόνωση του εισοδήματός της.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Από τη δήλωσή σας να συμπεράνω ότι αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης που είχατε μαζί με άλλους συναδέλφους σας και συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ήταν αυτό το αντικείμενο. Υπήρξε μια ενημέρωση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το συνάδελφο κ. Παπαϊωάννου, σε σχέση με το ρόλο, τις προοπτικές και την ενίσχυση αυτού του θεσμού της Βουλής. Συγκεκριμένα, μας ενημέρωσε για τις συζητήσεις οι οποίες έχουν γίνει, για τις πρωτοβουλίες, με δεδομένο ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για την ενίσχυση του ρόλου αυτής της επιτροπής, προκειμένου να περνούν πολλά μεγάλα ζητήματα μέσα από μια κοινοβουλευτική διαδικασία και μάλιστα από τη συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία χρειάζεται να ενισχυθεί. Συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης των Ανεξάρτητων Αρχών και του ΕΣΡ. Συζητήθηκε ο νέος ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης. Μας ενημέρωσε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος για ένα νέο μισθολογικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να υπάρξει στη δημόσια τηλεόραση και κυρίως τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά το μεταβατικό στάδιο από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Ένα ζήτημα το οποίο είναι σύγχρονο, ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ μεγάλο και έχει σχέση με την αξιοποίηση του μεγάλου πλούτου της ψηφιακής τηλεόρασης, έχει σχέση με μια νέα εποχή ακόμη και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και στη Δημοκρατία την ίδια.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου δύο ακόμα διευκρινίσεις επί της απαντήσεώς σας. Η πρώτη αφορά στο ότι ο κ. Παπαϊωάννου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει εμπλακεί στη διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου, συμβουλευτικά τουλάχιστον ή έχει επεξεργαστεί κάποιες θέσεις ατύπων μιας επιτροπής που είχε σχηματιστεί και παλιότερα. Εάν έγινε κάποια τέτοια συζήτηση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συζητήθηκε καθόλου ο εκλογικός νόμος. Συζητήθηκαν μόνο τα θέματα που σας είπα, τα οποία βεβαίως είναι πολύ σημαντικά για μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως, λοιπόν, ο κ. Γερουλάνος σας ενημέρωσε και για το ποιος θα είναι ο νέος διευθυντής της ΕΡΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παρά τις προσπάθειες και τα όσα υποστηρίζει και δρομολογεί η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας και τον περιορισμό των εξόδων, σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι της Βουλής παίρνουν 16 μισθούς. Κάποιοι από αυτούς, οι δύο μισθοί είναι υπό τη μορφή μπόνους, κατά το τέλος των κοινοβουλευτικών περιόδων, απολαμβάνουν διάφορα προνόμια μισθολογικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι θέμα της ίδιας της Βουλής. Αυτό που είναι εκφρασμένος στόχος και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά κυρίως και μετά τις εκλογές, είναι να περικοπούν οι δαπάνες οι οποίες προφανώς θα θεωρηθούν ότι δεν ανταποκρίνονται στο σκοπό τους. Και σε αυτό το πλαίσιο κινείται η κυβερνητική πολιτική.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς θα στηριχθεί η μέση οικογένεια και το εισόδημά της όταν οι Βρυξέλλες ζητούν μείωση των μισθών 7% και φαίνεται ότι θα ληφθούν νέοι φόροι, δεν ξέρουμε αν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Δηλαδή, πώς το βλέπετε, πώς θα το δρομολογήσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να πούμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε και εμείς κοινωνοί διαφόρων σεναρίων, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η μόνη υπεύθυνη ενημέρωση για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτή που γίνεται. Και βέβαια, με τη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία αντικατοπτρίζει και τις πραγματικές ανάγκες και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα αποτυπώνεται και στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία. Οι προτάσεις που κατατίθενται από διάφορες πλευρές είναι πολλές. Εκείνο, όμως, που μετράει είναι η αποφασιστική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. Και προς αυτή την κατεύθυνση, κύριος γνώμονάς μας είναι η ανάταξη μεν της ελληνικής οικονομίας, η αναθέρμανση της αγοράς, αλλά και η ενδυνάμωση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται κατά κόρον από την οικονομική κατάσταση που μας κληροδότησε η Νέα Δημοκρατία.

ΜΙΧΑΗΛ: Για το ΦΠΑ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το ΦΠΑ, έχουμε επαναλάβει πολλές φορές -και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για αύξησή του.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πολλοί βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, κυβερνητικοί βουλευτές, με δημόσιες δηλώσεις τους σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες, εμφανίζονται να αντιδρούν στις όποιες σκέψεις για εκλογικό νόμο με το γερμανικό μοντέλο, αλλά εμφανίζονται πολλοί από αυτούς να αντιδρούν και στο σκληρό οικονομικό πρόγραμμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να πω για ακόμη μια φορά, ότι ο κάθε βουλευτής εκφράζει, μέσα από την αυτονομία του, τη δικαιολογημένη αγωνία για την εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα μας και στην ελληνική κοινωνία. Πολλές φορές και εμείς γινόμαστε κοινωνοί. Εξάλλου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το Ζάππειο, εξέφρασε τη δική του αγωνία, την αγωνία όλων μας. Από εκεί και πέρα, να επαναλάβω ότι δεν υπάρχουν σκληρά μέτρα στην οικονομία. Υπάρχουν δίκαια μέτρα, που πολλές φορές αναγκαζόμαστε να τα πάρουμε λόγω της κατάστασης που παραλάβαμε. Μια κατάσταση η οποία έχει άμεση σχέση και με την καθημερινότητα του απλού Έλληνα πολίτη. Ως προς τον εκλογικό νόμο, επειδή υπάρχουν διάφορα σενάρια, θα περιμένουμε να αποτυπωθεί ως πρόταση, να ξεκινήσει -και μάλιστα πολύ σύντομα θα γίνει αυτό από τον υπουργό Εσωτερικών- η συγκεκριμένη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, όπου ο καθένας θα έχει λόγο και τρόπο να πει την άποψή του. Και πολύ περισσότερο οι βουλευτές, μιας και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βλέπει ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί η λειτουργία του ελληνικού Κοινοβουλίου μέσα από το ρόλο των βουλευτών.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Μας λέτε πώς πήγαν οι επαφές του ευρωπαϊκού κλιμακίου με τα υπουργεία σήμερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ευρωπαϊκό κλιμάκιο, αποτελούμενο από στελέχη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το κλίμα ως πολύ εποικοδομητικό. Να πω ότι δεν έγινε έλεγχος, ούτε επιθεώρηση. Απλώς, έγινε μια συνεργασία των υπουργείων με το κλιμάκιο αυτό. Στη συνάντηση, μάλιστα, που είχαν, πριν από λίγο, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την κ. Κατσέλη, η υπουργός επεσήμανε και μια σειρά από πρωτοβουλίες, με σκοπό τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, τη στήριξη της επενδυτικής ζήτησης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή. Αυτά έχουν άμεση σχέση με την οικονομία μας. Έχουν άμεση σχέση με το πώς θα ανατάξουμε την ελληνική οικονομία. Και έπεται και συνάντηση του κλιμακίου αυτού με συγκεκριμένα υπουργεία, τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Άμυνας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 January 2010 - 18:25:09 UTC