Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-01-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 244288896

Έκδοση 1

brf04012010

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι. Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, ελπίδα και αισιοδοξία. Τη χρειαζόμαστε όλοι μας.

Το 2010 είναι έτος υλοποίησης των μεγάλων και διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ήδη προωθήσει η κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας ημέρες διακυβέρνησης. Είναι επίσης έτος σταθμός για την αποκατάσταση του κλονισμένου κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως, είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις μας για ανάταξη της οικονομίας, στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ενίσχυση της παιδείας, αναβάθμιση του συστήματος υγείας, ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, που αποτελούν άμεση και απαρέγκλιτη προτεραιότητα.

Ήδη, έχει ξεκινήσει ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, όπου μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, χιλιάδες συμπολιτών μας συμμετέχουν και συμβάλλουν στη διαμόρφωσή του, καταθέτοντας τις προτάσεις τους και τα σχόλιά τους. Στόχος μας δεν είναι απλά ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά ένα δίκαιο, σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει τα φορολογικά βάρη στους πολίτες, με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, που θα επιβραβεύει όσους είναι φορολογικά συνεπείς και δεν θα επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Παράλληλα, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εξειδικεύεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διόρθωσης του ελλείμματος.

Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση. Είμαστε έτοιμοι για να προωθήσουμε, να υλοποιήσουμε τις μεγάλες τομές που χρειάζεται η χώρα μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για πρωτοσέλιδο δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, το οποίο αναφέρει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην πριμοδότηση των νέων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, έως 30 ετών, με την κάλυψη 100% των ασφαλιστικών τους εισφορών για τον πρώτο χρόνο. Να σας πω, αν όντως αυτό είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι τα Ταμεία είναι σε ένα οριακό σημείο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά ότι θα προσπαθήσουμε για να κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο κύμα της ανεργίας των νέων μας. Από κει και πέρα είναι σαφές ότι προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει σκέψη και στο οικονομικό και στο εργασιακό επιτελείο της κυβέρνησης, να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Ακόμη όμως δεν έχει υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, δεν υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο. Όταν υπάρξει, θα τεθεί σε διαβούλευση. Η σκέψη όμως υπάρχει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε εκπρόσωπε, σε σχέση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που αν δεν το έχουμε καταθέσει, το καταθέτουμε οσονούπω, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό προχθές στη συνάντηση που είχαμε μαζί του, να λέει ότι δεν φοβάται μήπως απορριφθεί, δηλώνοντας ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως ό,τι μας προτείνουν, αν δεν συμφωνήσουμε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα το δεχθούμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σημαίνει κάτι τέτοιο. Εμείς προσπαθούμε να υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο θα δίνει το στίγμα μας. Ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο θα αποτελεί τον «οδικό μας χάρτη» για να βγούμε από την κρίση, να περιορίσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να περιορίσουμε το χρέος. Βεβαίως, υπάρχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε να μας απορρίψουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία. Από κει και πέρα, έχουμε τους άξονές μας και πάνω σε αυτούς το επεξεργαζόμαστε. Έχουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας και πάνω σε αυτές το δουλεύουμε. Προσδοκούμε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα αποτελέσει ένα εργαλείο, έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση, την οποία διέρχεται η χώρα μας σήμερα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το δεύτερο ερώτημα είναι το εξής: Άκουγα ένα συνάδελφό σας, βουλευτή, τον κ. Κουκουλόπουλο, σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, να λέει ότι δεν έπρεπε ο Πρωθυπουργός να ζητήσει συγγνώμη ή να παραδεχθεί ότι ήταν λάθος η ιστορία με τα τέλη κυκλοφορίας και ότι στην πράξη τίποτε δεν γίνεται, αφού υπήρξαν πάρα πολλές χιλιάδων καταθέσεις πινακίδων οχημάτων Ι.Χ. αυτοκινήτων. Ήθελα ένα σχόλιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συγγνώμη δεν νομίζω ότι ζήτησε ο Πρωθυπουργός. Υπήρξε και ανακοίνωση την ίδια ημέρα που έγινε η συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Λίγο πριν υπήρξε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία είναι σαφής. Εμείς παραλάβαμε ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, μια δέσμη μέτρων σε σχέση με την απόσυρση και τα τέλη κυκλοφορίας. Καταργήσαμε την απόσυρση για τους λόγους που έχουμε πει πολλές φορές, για λόγους οικονομίας. Τα χρήματα αυτά τα δώσαμε στην παιδεία. Όσον αφόρα στα τέλη κυκλοφορίας, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε το υπάρχον πλαίσιο, τα μέτρα δηλαδή του Σουφλιά, εφόσον βέβαια διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μία στρεβλή αντιμετώπιση σε ορισμένα ζητήματα. Είμαστε κυβέρνηση που συζητάμε. Για αυτό ακριβώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε προχθές ότι θα ξαναδούμε το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας, όπως δήλωσε και το υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν, για το 2011.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα συμπεριλαμβάνονται και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι ένα χωριστό πεδίο, με το οποίο προσπαθούμε να ανατάξουμε την οικονομία της χώρας μας. Το φορολογικό προχωράει με τη διαβούλευση, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει και το ασφαλιστικό με τον διάλογο, ο οποίος φαίνεται ότι θα έχει πέρας τον Απρίλιο του 2010, προκειμένου να υπάρξει μία πρόταση νομοθετική για το ασφαλιστικό σύστημα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν μέσα στο Σύμφωνο Σταθερότητας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα ανακοινωθεί και θα γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό του.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε ιδιωτικώς τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς στην Αρκαδία και είχε και αυτή την άτυπη συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο. Θα ήθελα να ξέρω με ποιου πρωτοβουλία έγινε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία πολιτική προέκταση σε αυτή τη συνάντηση. Ήταν μία ιδιωτική συνάντηση, η οποία προέκυψε τυχαία κατά τις ημέρες που βρισκόταν ο Πρωθυπουργός στην Αρκαδία. Και στο πλαίσιο της κοινωνικής συναναστροφής, έγινε η συνάντηση αυτή.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε βλέπουμε ότι μία σειρά, αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ένας ικανός αριθμός στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τον τελευταίο καιρό εκφράζει, κατά κάποιον τρόπο, επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η οικονομική πολιτική. Σήμερα είχαμε και μία συνέντευξη της κ. Βάσως Παπανδρέου, σχετική, στα «ΝΕΑ». Θα ήθελα να σας ρωτήσω θεωρείτε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο γραμμές και υπάρχει μία δυσαρέσκεια, εν πάση περιπτώσει, σε ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μία γραμμή, υπάρχει μία πολιτική που εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό της χώρας, με τον πιο επίσημο τρόπο. Εκφράστηκε το τελευταίο διάστημα και στην εκδήλωση για την έναρξη του μεγάλου ανοιχτού εθνικού διαλόγου στο Ζάππειο. Αυτή είναι η πολιτική μας. Δεν υπάρχουν γραμμές, υπάρχει μόνο ένας στόχος: Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Από κει και πέρα, όποιες δηλώσεις γίνονται από στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έκφραση της αγωνίας, που την έχουμε όλοι μας και στην κυβέρνηση  ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την έχει δηλώσει  προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η ανομία που υπάρχει στη χώρα σε σχέση με το φορολογικό, προκειμένου να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη, η κοινωνική δικαιοσύνη. Προκειμένου να πάει η χώρα μας μπροστά.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε εκπρόσωπε, έχει απαντήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο υπόμνημα που έστειλε η υπουργός Οικονομίας η κ. Κατσέλη, σε σχέση με το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει απάντηση ακόμη. Όταν υπάρξει, θα ανακοινωθεί.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Επ αυτού: Ωστόσο το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, όταν ανοίξει, στην Ολομέλεια προς ψήφιση, έτσι δεν είναι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Εμείς προχωράμε, σε συνεργασία γιατί έχουμε στείλει το σχέδιο νόμου και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μην υπάρχουν ασυμβατότητες με το Κοινοτικό Δίκαιο. Αλλά η κατεύθυνσή μας είναι συγκεκριμένη και προχωράμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για αυτή την αποκάλυψη για τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Χάλαρη, ο οποίος φάνηκε να εισπράττει μισθούς παρότι ήταν ορισθείς ως Γενικός Γραμματέας, και από την προηγούμενη δουλειά του την Πυροσβεστική.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει αναλυτική απάντηση του ίδιου του Ειδικού Γραμματέα του κ. Χάλαρη στις 02/01/2010 και απαντά ως Ειδικός Γραμματέας, σύμφωνα με την οποία δεν έχει εισπράξει δύο μισθούς, καθώς δεν μισθοδοτείται από τη θέση του ως Ειδικού Γραμματέα γιατί δεν έχει διακοπεί το φύλο μισθοδοσίας του από την εργασία του στο Πυροσβεστικό Σώμα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Την γνωρίζω την απάντηση, απλώς λέω εσείς ως κυβέρνηση δεν έχετε κάποια άποψη; Δύο μισθούς πήρε. Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο φαίνεται ότι πήρε από την Πυροσβεστική.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, ξεκαθαρίζει και στην απάντηση του ότι μισθοδοτείται μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα...

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Από την Πυροσβεστική, αυτό λέω, παρότι ήταν διορισμένος Γενικός Γραμματέας εκείνη την περίοδο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι, δεν πληρώνεται όμως από την θέση του ως Ειδικού Γραμματέα. Άρα δεν υπάρχει διπλή μισθοδοσία. Και μάλιστα, για να συμπληρώσω, απ ότι ισχυρίζεται ο κ. Χάλαρης και το ισχυρίζεται βάσιμα ήταν οφειλόμενα και έχει να λαμβάνει και άλλα οφειλόμενα από το Πυροσβεστικό Σώμα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε χθες γραφόταν σε όλες τις κυριακάτικες εφημερίδες και τις πλέον έγκυρες από αυτές, ότι σήμερα θα αποστέλλαμε στις Βρυξέλλες ένα προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σήμερα μαθαίνουμε ότι αυτό δεν θα γίνει. Ήταν κάτι προγραμματισμένο να γίνει και πήρε αναβολή για κάποιο λόγο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπήρχε κάποιος προγραμματισμός. Δεν έχει αναβληθεί η αποστολή. Αυτό που γίνεται και συνεχίζεται σήμερα και θα συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες είναι η επεξεργασία του Προγράμματος Σταθερότητας, σε επαφή, όπως είπαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και το χρονοδιάγραμμα είναι το εξής: Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθεί τη χώρα μας για μία καταρχήν συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Στα μέσα Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Στις 20, περίπου, Ιανουαρίου θα αποσταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έτσι ώστε στο τέλος Ιανουαρίου να υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Τότε γιατί δεν διαψευστήκαν αυτά τα δημοσιεύματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάθε μέρα διαβάζουμε και ακούμε δημοσιεύματα, τα οποία πολλές φορές έχουν ελάχιστα ή και καθόλου σχέση με την πραγματικότητα. Εμείς ανακοινώνουμε επισήμως το τι κάνουμε, πως εργάζεται η κυβέρνηση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαψεύδουμε σχόλια ή δημοσιεύματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Πληροφορηθήκαμε και από τον Πρωθυπουργό ότι μένουν λίγες εκκρεμότητες ακόμα για τον ορισμό Γραμματέων και Γενικών Γραμματέων και αρμοδιότητες Υφυπουργών. Πρώτον, αν μπορείτε να μας πείτε μέχρι πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Και δεύτερον αυτό που προξενεί εντύπωση είναι το εξής: Ενώ σε όλα τα υπουργεία έστω και κάτι έχει γίνει, στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει γίνει ούτε τοποθέτηση Γραμματέα, ούτε ανάθεση καθηκόντων στον κ. Κουβέλη. Και αυτό αφορά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δεν αφορά κανέναν άλλο. Υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Ο Πρωθυπουργός και στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε την άποψή του: Έχουμε εγκαινιάσει μία νέα και καινοτόμο διαδικασία από την οποία δεν θα αποστούμε όσος χρόνος κι αν απαιτείται. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη συμπληρώνονται οι θέσεις των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων και η στελέχωση των υπόλοιπων κρατικών θέσεων.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω κ. εκπρόσωπε, σε σχέση με τους Γενικούς Γραμματείς και σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, ο Πρωθυπουργός μας είπε ότι έστω και ένας χρόνος, αν χρειαστεί, εγώ δεν θα κάνω πίσω. Παραδέχτηκε όμως, ότι υπήρξαν αβελτηρίες σε σχέση με τις αρμοδιότητες εκείνες που είχαν περισσότερη ανάγκη, να το πω έτσι, να οριστούν, όπως για παράδειγμα ο Γραμματέας του ΕΣΠΑ. Παρόλα αυτά έχετε να μας πείτε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα, πλαίσιο μέσα στο οποίο θα έχουν τοποθετηθεί άπαντες οι Γενικοί Γραμματείς για να ξεκινήσουμε και με τους Διοικητές ΔΕΚΟ, Οργανισμών κλπ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Παράλληλα όμως υπάρχει και στελέχωση νοσοκομείων, υπάρχει και στελέχωση των ΔΕΚΟ. Εμμένουμε στην άποψη που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός και μπορεί ο ένας χρόνος να είναι σχήμα λόγου, αλλά ακριβώς δείχνει την προσήλωσή μας στη διαδικασία την οποία εγκαινιάσαμε και την οποία ακολουθούμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αν μου επιτρέπετε κάτι τελευταίο. Διάβασα ένα δημοσίευμα, αν δεν κάνω λάθος στα «ΝΕΑ» του Σαββάτου, που έλεγε ότι η ΚΟΜΙΣΙΟΝ μας «εκβιάζει», δεν θυμάμαι την ακριβή έκφραση, λέγοντας ότι θα μας (δεν ακούγεται) το έλλειμμα γύρω στο 14,5 αν αρνηθούμε να πάρουμε κάποια συγκεκριμένα μέτρα. Είναι σε γνώση της κυβέρνησης αυτός ο άτυπος «εκβιασμός»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εμείς εργαζόμαστε συστηματικά μέσα από τις διαδικασίες που σας προανέφερα: Προϋπολογισμός, Πρόγραμμα Σταθερότητας, φορολογικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε να ανακτήσουμε και την αξιοπιστία μας και να καταφέρουμε να περιορίσουμε το έλλειμμα και το μεγάλο δημόσιο χρέος, το οποίο έχουμε σαν χώρα.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Έχουμε κάτι νεότερο για τον ΦΠΑ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός - και αναφέρομαι πολύ συχνά σήμερα σε αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, γιατί νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρχει πιο πρωτογενής ενημέρωση και πληροφόρηση  δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση στα χέρια του Πρωθυπουργού.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Αν υπάρξει τέτοια εισήγηση στα χέρια του Πρωθυπουργού, τι θα γίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι πολύ υποθετική η ερώτηση. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπιστία μας. Και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι ο ΦΠΑ έτσι όπως υφίσταται σήμερα, σε πολύ μεγάλο μέρος του παραμένει ανείσπρακτος, που σημαίνει ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τέτοιους μηχανισμούς, που πραγματικά να μπορούν να εισπράττουν και τον ανείσπρακτο ΦΠΑ.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επ΄ αυτού. Ξέρετε τι μου κάνει εντύπωση; Επειδή προεκλογικά παρακολουθούσα καθημερινά τα briefing του προκατόχου σας στο κόμμα, του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τις συνεντεύξεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, είχατε ιδεολογική αντίθεση  να το πω έτσι σχηματικά  με την αύξηση του ΦΠΑ. Κατηγορούσατε δε τη Νέα Δημοκρατία ότι αντί για μείωση επέφερε αύξηση μετεκλογικά. Τώρα δεν ακούω τέτοιου είδους ανησυχίες. Λέτε απλώς, «είπε ο Πρωθυπουργός», «δεν έχω τέτοια εισήγηση», που σημαίνει ότι αν σε ένα ή δύο χρόνια έχει κάποια τέτοια εισήγηση, όταν θα είναι και ο σκληρός πυρήνας που θα πρέπει να ρίξουμε το έλλειμμα παρακάτω, μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά είναι πολύ υποθετικά. Εμείς μιλάμε με την τρέχουσα πραγματικότητα. Αν καθίσουμε να κάνουμε ιδεολογική ανάλυση, πολύ ευχαρίστως να σας πω και την άποψή μου, και την άποψη της κυβέρνησης, αλλά έχουμε να κάνουμε με μία πραγματικότητα, η οποία είναι στυγνή. Πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που περιμέναμε να βρούμε και με βάση αυτή την πραγματικότητα, αλλά και τις ιδεολογικές αρχές μας και τις αξίες πορευόμαστε. Μέχρι στιγμής, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για αύξηση του ΦΠΑ.

Καλό μεσημέρι.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 4 January 2010 - 21:02:36 UTC