Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-02-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 187738852

Έκδοση 1

BRIEFING(230209)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, εκλήθησαν και παρέστησαν, πέραν των τακτικών μελών της, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας, Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Θέμα της συζήτησης στην Κυβερνητική Επιτροπή ήταν: Η χθεσινή εγκληματική ενέργεια στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Υπουργός κ. Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά και σε βάθος τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για το ιδιαίτερα δυσάρεστο αυτό συμβάν. Έδωσε όλες τις παραμέτρους του θέματος. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, στις πρώτες κινήσεις που έκανε ο ίδιος χθες νωρίς το βράδυ.

Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός μόλις επέστρεψε από την εκλογική του περιφέρεια την Κέρκυρα, στην Αθήνα, μετέβη αμέσως στις φυλακές Κορυδαλλού. Ενημερώθηκε επιτόπου και έκανε τις πρώτες ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ζήτησε και πήρε τις παραιτήσεις δύο πολιτικών στελεχών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο Υπουργός κ. Δένδιας, εξερχόμενος σήμερα του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, έκανε μια συνολική, αναλυτική τοποθέτηση. Ανακοίνωσε και καινούργια, συμπληρωματικά μέτρα που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή και τα οποία κρίνονται απαραίτητα, προκειμένου να αναστραφεί η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα. Δεν θα αναφερθώ ειδικότερα σε αυτά τα μέτρα, ασφαλώς θα τα γνωρίζετε.

Θα ήθελα όμως να σας πω ότι αντίληψη, πεποίθηση της κυβέρνησης από τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στοιχεία, είναι ότι αυτή η εγκληματική ενέργεια δεν θα μπορούσε να γίνει, δεν θα μπορούσε να πετύχει, χωρίς τη συμμετοχή στελεχών του σωφρονιστικού συστήματος, σε όλα τα επίπεδα, από μέσα.

Να προσθέσω ότι ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για όλες τις παραμέτρους, που έχουν σχέση με την πτήση του ελικοπτέρου που μετείχε σε αυτή την εγκληματική ενέργεια. Σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί από τον αρμόδιο φορέα, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήσεις. Είπατε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια τέτοια εγκληματική ενέργεια, να πετύχει, χωρίς την ύπαρξη, τη συμμετοχή κάποιων στελεχών από το σωφρονιστικό σύστημα, από μέσα δηλαδή, όπως είπατε. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει, έχει προσωποποιήσει ποιοι ακριβώς εμπλέκονται σε αυτό το χθεσινό; Δηλαδή, για να λέτε εσείς ότι δεν θα μπορούσε να πετύχει αυτό χωρίς τη συμμετοχή στελεχών από το σωφρονιστικό σύστημα, προφανώς έχετε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Μπορείτε να το πείτε και σε μας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ασφαλώς -και αυτό έχει ανακοινωθεί ήδη από τις δικαστικές Αρχές- ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση του θέματος, η οποία στρέφεται, εξ όσων γνωρίζω, και εναντίον συγκεκριμένων ατόμων. Αυτό δεν θα το σχολιάσω. Λέει, όμως, πολλά.

Εκείνο, όμως, το οποίο θέλω να πω, είναι ότι από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από επισκέψεις που έχει κάνει πρόσφατα ο Υπουργός κ. Δένδιας -γνωρίζετε ότι ο κ. Δένδιας είναι εδώ και λίγες μόνον εβδομάδες στη θέση του, είναι εκεί μετά τον ανασχηματισμό, χωρίς αυτό να ακυρώνει καθόλου, σπεύδω και το τονίζω, τη δουλειά την οποία έχουν κάνει οι προκάτοχοί του Υπουργοί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης- και από στοιχεία τα οποία συνέλεξε χθες, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να μην αναφερθώ περισσότερο σε αυτά, δεδομένου ότι το όλο θέμα έχει δύο διαστάσεις. Έχει την ποινική διάσταση, η οποία διερευνάται, όπως σας είπα ήδη και μάλιστα, εάν δεν κάνω λάθος με τη διαδικασία του αυτόφωρου από τις δικαστικές Αρχές και αυτό δεν πρόκειται να το σχολιάσω. Έχει, όμως, και τη διοικητική διάσταση. Διότι, προφανώς, κάποιοι παρέβησαν ή φαίνεται να παρέβησαν -υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι παρέβησαν- το συγκεκριμένο καθήκον το οποίο τους έχει αναθέσει η ελληνική Πολιτεία. Και αυτό, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει δεκτό.

ΜΠΑΛΗΣ: Να κάνω και την άλλη ερώτηση. Προφανώς, λοιπόν, υπονοείτε ότι κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι μέσα από τις φυλακές ενεπλάκησαν στη χθεσινή απόδραση. Εκτιμώ ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι, όμως, οι οποίοι πριν από δύο, δυόμιση χρόνια που έγινε ξανά το ίδιο περιστατικό, είχαν κληθεί να εφαρμόσουν κάποια μέτρα, τα οποία είχαν ανακοινωθεί, αν δεν κάνω λάθος, από τον κ. Παπαληγούρα. Πολλά απ` αυτά τα μέτρα δεν πήραν «σάρκα και οστά». Τότε η κυβέρνηση, δεν γνώριζε ότι αυτά τα μέτρα θα κληθούν να τα βάλουν σε εφαρμογή κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι τουλάχιστον όπως αφήνετε να εννοηθεί είναι ανεπαρκείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εδώ, αποφασιστική συμμετοχή σε αυτή την εγκληματική ενέργεια, σε αυτή την παράνομη ενέργεια, σ` αυτή την ακραία ενέργεια, έχει ο κρίσιμος ανθρώπινος παράγοντας. Και θέλω να πω το εξής: Αντίθετα με αυτά που είπατε, θα ήθελα να επισημάνω ότι είχαν ληφθεί όντως συγκεκριμένα μέτρα, λεπτομερειακά, με σκοπό την αντιμετώπιση αυτών των ενδεχόμενων. Αλλά, προφανώς, τμήματα του συστήματος είναι τόσο διαβρωμένα, ώστε αυτά τα μέτρα, τα πολλά μέτρα, αποδείχθηκε στην πράξη ότι είναι αναποτελεσματικά. Δεν είναι, αν θέλετε, αρκετά. Και γι` αυτό ακριβώς, με την υπευθυνότητα που τη διακρίνει, η Πολιτεία, η σημερινή κυβέρνηση, αμέσως, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή κρίνει ότι πρέπει να ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, πρόσθετα μέτρα. Διαπιστώθηκαν ατέλειες και όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και άλλες παραμέτρους. Διαβάζοντας, ακούγοντας τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα και θα μπουν σε εφαρμογή, χωρίς χάσιμο χρόνου, θα διαπιστώσει κάποιος ότι καλύπτουν όλο αυτό το φάσμα στο οποίο μόλις αναφέρθηκα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Συγχωρέστε με που είναι κλισέ η ερώτηση, αλλά πολιτικές ευθύνες υπάρχουν στην περίπτωση αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δύο πολιτικά πρόσωπα, ο ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου που έχει την ευθύνη και του σωφρονιστικού συστήματος και ο Γενικός Επιθεωρητής του σωφρονιστικού συστήματος, που είναι επίσης πολιτικό πρόσωπο, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους όταν τις ζήτησε ο κ. Δένδιας.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Πάντως, κ. Εκπρόσωπε, πόσο σας ανησυχεί το γεγονός ότι έκανε αυτή η είδηση τον γύρο του κόσμου, μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων και σήμερα ακόμη και συμπολιτευόμενες εφημερίδες κάνουν λόγο για ρεζιλίκι. Δηλαδή, υπάρχει μία εικόνα ανοχύρωτης χώρας πίσω από όλα αυτά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να μην κάνουμε υπερβολές. Η Ελλάδα είναι μία χώρα -θα το πω για μία ακόμη φορά, το έχω πει πολλές φορές- την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες. Περνάνε εδώ τις διακοπές τους, περνάνε καλά, περνάνε φιλήσυχα, απολαμβάνουν την φιλοξενία που όλοι εμείς που είμαστε γεννημένοι και μεγαλωμένοι εδώ τους προσφέρουμε.

Επίσης και πολλοί Έλληνες, όπως γνωρίζετε, μετακινούνται σε όλη τη χώρα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απολαμβάνουν τις ομορφιές της χώρας μας.

Από την άλλη μεριά δεν έχω καμία πρόθεση, σας το λέω ευθέως, να ωραιοποιήσω αυτό το γεγονός. Είναι ένα συμβάν απαράδεκτο και για όλους εμάς και βεβαίως και για την εικόνα της χώρας. Και για αυτό ακριβώς θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για αυτό το γεγονός, αυτοί οι οποίοι παρέβησαν το καθήκον τους με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, να οδηγηθούν τελικά εκεί που πρέπει: Στη Δικαιοσύνη.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επειδή από την προηγούμενη απόδραση που είχε κάνει ο κ. Παλαιοκώστας με τον ίδιο τρόπο, υπήρχε η βεβαιότητα ότι υπάρχουν κυκλώματα στον χώρο που συνεργάζονται με τους κακοποιούς. Είχε γίνει έρευνα τότε για να διαπιστωθεί ποια ενδεχομένως ήταν τα πρόσωπα που είχαν λάβει μέρος τότε στην απόδραση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι είχε γίνει έρευνα. Και όταν λέω ότι είμαι βέβαιος ότι είχε γίνει η έρευνα, το λέω αυτό γνωρίζοντας αρκετά από τα στοιχεία. Προφανώς -σας το είπα- μέρος του συστήματος είναι τόσο διαβρωμένο -και το λέω ξεκάθαρα χωρίς να αποφεύγω τα δυσάρεστα λόγια- ώστε ακόμη και τα μέτρα που ελήφθησαν τότε δεν ήταν αρκετά. Για αυτό, πρέπει να δράσουμε τώρα. Και το κάνουμε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, δεν μιλάω για μέτρα. Μιλάω για καταλογισμό ευθυνών τότε σε αυτούς που συμμετείχαν (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αποδόθηκαν οι ευθύνες τότε, αλλά προφανώς δεν ήταν όλα αυτά αρκετά. Και σας λέω: Το σύστημα που αναφέρθηκα δεν το απαρτίζουν κατ ανάγκην τα ίδια άτομα. Το σύστημα είναι διαβρωμένο. Μέρη του συστήματος, για να είμαι ακριβής, και δεν μου αρέσει ποτέ να βάζω όλους τους ανθρώπους μέσα σε ένα τσουβάλι και να αποδίδω ευθύνες. Αλλά ό,τι έγινε, αυτό αποδεικνύει.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέρος του συστήματος που είναι διαβρωμένο, όπως είπατε, είναι και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας; Και το λέω αυτό διότι, το είχαμε πει και την προηγούμενη φορά, είναι λίγο περίεργο να πετάει ένα ελικόπτερο πάνω από μία πόλη, όπως είναι ο Κορυδαλλός με τον κίνδυνο να γίνει το οτιδήποτε, δεν θέλω να προβλέψω κάτι τραγικό, να πετάει πάνω από μία πόλη όπως είναι ο Κορυδαλλός, ένα ελικόπτερο, χωρίς να ξέρει κανείς που πηγαίνει, και μήπως τελικά ήρθε η ώρα να δει η κυβέρνηση λίγο πιο σοβαρά το θέμα της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το δεύτερο θέμα, όπως γνωρίζετε, είναι ένα θέμα που συζητείται. Στα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε προ ολίγου ο κ. Δένδιας είναι και η επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση νέων σωφρονιστικών καταστημάτων. Όσον αφορά στο πρώτο θέμα το οποίο θέσατε, να πω ότι οι κανόνες πτήσεως, οι κανόνες βάσει των οποίων πετάνε τα ελικόπτερα στη χώρα μας είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στους κανόνες του διεθνούς Οργανισμού ICAO.

Ένα άλλο θέμα είναι το κατά πόσον οι κανόνες αυτοί -και μιλάω τώρα για το καθαρά διοικητικό μέρος του θέματος- τηρήθηκαν όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς (και από άλλους εσωτερικούς κανονισμούς) να τηρηθούν. Για αυτό το θέμα απλώς θα ήθελα να σας πω -γιατί πρόκειται για ειδικό θέμα- θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Γίνεται ακριβώς η διερεύνηση της συμπεριφοράς και του πιλότου και της εταιρίας και κατά πόσον σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας και της εξέλιξης της πτήσης τηρήθηκαν όσα προβλέπονται. Αλλά, θα αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτό το ειδικό θέμα δεν μπορώ να αναφερθώ με περισσότερες λεπτομέρειες.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επ΄ αυτού, ο κ. Αλεβιζόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αν δεν κάνω λάθος, κατήγγειλε σήμερα δημοσίως σε ραδιόφωνο, ότι στο προηγούμενο περιστατικό με την απόδραση Παλαιοκώστα, την παλαιότερη, η Υπηρεσία είχε καταθέσει κάποιες προτάσεις για να τηρούνται κάποια standards στη μετακίνηση των ελικοπτέρων, μεταξύ των οποίων οι επιβάτες, τα ελικόπτερα που εκτελούν εμπορικές πτήσεις, να μην μπορούν να παραλαμβάνουν επιβάτες από οπουδήποτε, αλλά μόνο από χώρους ελεγχόμενους, ώστε οι επιβάτες να περνούν έλεγχο. Και κατήγγειλε ότι τότε είχε υπάρξει παρέμβαση Υπουργού δεν τον κατονόμασε δημόσια για να μην ισχύσουν οι προτάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Είπε ότι αν προκληθεί θα το κάνει. Σκοπεύει η κυβέρνηση να διερευνήσει ποιος Υπουργός παρενέβη τότε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διερευνάται όλο το πλέγμα των σχετικών κανονισμών. Θα ήθελα όμως να μην δημιουργείται υπερβολική και άνευ λόγου ανασφάλεια στους πολίτες. Σας λέω ότι αυτά τα οποία ισχύουν για τις πτήσεις ελικοπτέρων στη χώρα μας, είναι αυτά που ισχύουν, όπως σας είπα βάσει των διεθνών κανονισμών του ICAO και σε άλλες χώρες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 23 February 2009 - 17:37:02 UTC