Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-02-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 187922523

Έκδοση 1

BRIEFING(240209)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Αύριο, Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, στις 12.00, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με πλήρη σύνθεση, δηλαδή και με τη συμμετοχή των Υφυπουργών, με θέμα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Λόγω της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου η αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, επ` αυτού, ποιοι λόγοι επιβάλουν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου; Υπάρχει κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα: Θέμα είναι η οικονομική πολιτική.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρακολούθησα χθες τις δηλώσεις σας, εντάξει δεν ήμασταν εδώ, ενημερωθήκαμε, ήταν και λίγο αργά βλέπετε. Απ` ότι αντιλήφθηκα η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης δεν υφίσταται ή περιορίζεται στις παραιτήσεις που ζήτησε ο κ. Δένδιας. Ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω το εξής: Επειδή εξαγγείλατε κάποια μέτρα, τα οποία και στο παρελθόν επίσης είχαν εξαγγελθεί -αν όχι ίδια, παρόμοια- και δεν εφαρμόστηκαν, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τους προηγούμενους Υπουργούς Δικαιοσύνης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί. Λυπάμαι που δεν ήσασταν εδώ χθες. Αναφέρθηκα σε όλα αυτά τα θέματα εξαντλητικά, με πολλές λεπτομέρειες. Ευχαρίστως, να σας επαναλάβω ό,τι είπα χθες.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Όχι δεν είναι θέμα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιλάβατε στην ερώτησή σας στοιχεία που βεβαίως, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εκείνο το οποίο είπα χθες ήταν: Στην προηγούμενη αντίστοιχη περίπτωση, εξαγγέλθηκαν μέτρα, τα οποία και εφαρμόστηκαν. Εγώ δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο, όπως αυτό, το οποίο ισχυριστήκατε. Απλώς, η επιτυχία, η έκβαση του εγχειρήματος η οποία έγινε δυνατή λόγω του ότι είναι διαβρωμένα μεγάλα τμήματα του συστήματος, απέδειξε στην πράξη ότι πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα. Και αυτό κάνουμε.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση 10 μέτρα που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση, να μην τα επαναλάβω, βλέπουμε όμως σήμερα και θέλω να σταθώ σε ένα από αυτά, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και αφορά το απόρρητο των επικοινωνιών για τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Την άρση, δηλαδή, της ανωνυμίας, να το πω έτσι πολύ απλά, που μπορεί να έχει ο καθένας αγοράζοντας μια τηλεφωνική γραμμή, ένα καρτοκινητό τηλέφωνο από το περίπτερο. Έχουν αντιδράσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ακούγοντας από το πρωί, όσο πρόλαβα να ακούσω στα ραδιόφωνα, διάφορα επιχειρήματα από τις εταιρείες και θέλω να σας ρωτήσω, αυτό το μέτρο είναι εφικτό, ισχύει, υπάρχει πρόβλημα και θα ισχύει και για όσους ήδη κατέχουν καρτοκινητά τηλέφωνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησή σας, κάνω την πρώτη διαπίστωση: Το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας υφίσταται και θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Δεν αλλάζει κάτι.

Δεύτερον: Το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο προαναγγέλθηκε, εφαρμόζεται ήδη ή βρίσκεται στη διαδικασία της εφαρμογής σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεγάλες και μικρές. Από τις μεγάλες, θα σας αναφέρω φερ` ειπείν, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία. Και μικρότερες, είναι χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία.

Τρίτον: Το μέτρο αυτό, βεβαίως, θα μελετηθεί. Θα μελετηθούν όλες οι παράμετροί του και θα πάρει το δρόμο που χρειάζεται, προκειμένου να μπει σε εφαρμογή.

Και το τελευταίο που θέλω να πω είναι: Πραγματικά με εκπλήσσει το γεγονός ότι κάποιοι -δεν θέλω να τους κατονομάσω- δείχνουν με τη συμπεριφορά τους να βάζουν τα στενά επιχειρηματικά τους συμφέροντα, χωρίς μάλιστα αυτά να θίγονται, πάνω από το καλό του τόπου και κυρίως πάνω από την ασφάλεια του κάθε πολίτη και της χώρας. Αυτό είναι απαράδεκτο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σχέση έχει η κατάργηση της ανωνυμίας των καρτοκινητών, με την κατάσταση στις φυλακές; Αφού στις φυλακές κανονικά δεν υφίστανται καρτοτηλέφωνα, δεν πρέπει να υπάρχουν καρτοτηλέφωνα. Πώς η κυβέρνηση αξιοποιεί την απόδραση του Παλαιοκώστα, για να προχωρήσει σε ένα μέτρο, το οποίο πλήττει δικαιώματα των πολιτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα δικαίωμα των πολιτών δεν πλήττει η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι στις χώρες που προανέφερα και δημοκρατία λειτουργεί και τα δημοκρατικά δικαιώματα γίνονται σεβαστά και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απολύτως σεβαστά. Συνεπώς, κανένα απολύτως θέμα δεν υπάρχει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει θέμα παρακολούθησης των πολιτών. Αυξάνετε με αυτόν τον τρόπο την παρακολούθηση των πολιτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να σας πω κάτι: Ο νομοταγής πολίτης δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Εκείνος ο οποίος έχει να φοβηθεί, είναι αυτός που είτε σκέφτεται να διαπράξει ή έχει διαπράξει αξιόποινες πράξεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο όνομα αυτού του επιχειρήματος έχουν καταργηθεί όλα τα δικαιώματα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συγγνώμη, αλλά ήθελα να πω αυτό ακριβώς που είπε ότι επειδή εν πάση περιπτώσει η κυβέρνησή σας δεν μπορεί να διαχειριστεί διάφορα θέματα, απ` εκεί και ύστερα θα μπαίνουμε σε άλλου είδους διαδικασίες; Ουσιαστικά συρρίκνωση των ελευθεριών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καμία συρρίκνωση των ελευθεριών, για να χρησιμοποιήσω τη δική σας φράση, δεν έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από αυτή την κυβέρνηση. Με την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων που ορισμένοι -και δεν εννοώ εσάς φυσικά- προσπαθούν, επιχειρούν να προκαλέσουν, δεν γίνεται πολιτική.

Σας είπα ότι τέτοιες ρυθμίσεις ισχύουν -ή είναι έτοιμες να ισχύσουν- στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου δεν νομίζω ότι κάποιος θα ήθελε να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει δημοκρατία ή ότι δεν υπάρχει ελευθερία. Σας είπα: Οι νομοταγείς πολίτες, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από την άλλη όμως, αυτός που θέλει να παρανομήσει που σκέφτεται να παρανομήσει και παίρνει ένα κινητό τηλέφωνο αξιοποιώντας αυτό που σήμερα ισχύει, την ανωνυμία, θα βρει τρόπους να το κάνει. Και θα βρει τρόπους, είτε γιατί στην παρανομία κυκλοφορούν αφειδώς πλαστές ταυτότητες, είτε πιο απλά ακόμα, γιατί θα πάρει ένα κινητό τηλέφωνο από μια γειτονική χώρα και θα το χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα, μέσω των υπηρεσιών που προσφέρονται τέλος πάντων, με τα τηλέφωνα άλλων χωρών. Μήπως τελικά η εφαρμογή του μέτρου δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα; Γιατί κάθε παρανομία έχει τρόπους να αντιδρά σε αυτά τα πράγματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας πω ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση, όπως έχουν όλες οι ευνομούμενες Πολιτείες, να προσπαθεί να μειώσει τις δυνατότητες που έχουν όσοι θέλουν να παρανομήσουν, να το κάνουν και στην πράξη. Και κανείς ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι θα εξαφανιστούν οι παράνομες πράξεις. Άλλωστε, γι` αυτό και υπάρχει και η διαδικασία της τιμωρίας όσων καταφεύγουν σε τέτοιες πράξεις. Το θέμα αυτό, όμως, το εξάντλησα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπατε, ότι μέρος του συστήματος είναι διαβρωμένο, διορθώστε με εάν κάνω κάποιο λάθος στη διατύπωση, μου θυμίζει αυτό που είχε πει ο κ. Σημίτης «αυτή είναι η Ελλάδα» και είχε δικαίως ξεσηκώσει την οργή αρκετών συμπολιτών μας και του ιδίου του σημερινού Πρωθυπουργού και πολλών στελεχών της νέας κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν αντιληφθήκατε σε ποιο σύστημα αναφέρθηκα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, το συγκεκριμένο σύστημα του συγκεκριμένου χώρου. Δεν έχει σημασία. Το συγκεκριμένο σύστημα, λοιπόν, του συγκεκριμένου χώρου είναι ξεχωριστό από τον εποπτικό ρόλο που ασκεί η κυβέρνηση πάνω σε όλο το κράτος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάω για το σωφρονιστικό σύστημα. Είναι σαφές αυτό.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, ποιος το διοικεί αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να επιβλέπει και να λαμβάνει όλα τα διορθωτικά μέτρα και όλα τα πειθαρχικά μέτρα, τα οποία κρίνει ότι είναι απαραίτητα, όταν διαπιστώσει αυτό που σας είπα. Έτσι είναι η κατάσταση και δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να κάνουμε μια μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση για τη λειτουργία του κράτους ή άλλα παρεμφερή θέματα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πέντε χρόνια τι κάνατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαπιστώνουμε ότι είναι τόσο διαβρωμένο, ώστε χρειάζονται - - ακριβώς αυτό είπα χθες και λυπάμαι που δεν ήσασταν εδώ- - και επιπλέον συμπληρωματικά μέτρα, ώστε τα αποτελέσματα να είναι ακόμη πιο χειροπιαστά.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ωστόσο, κύριε Εκπρόσωπε, προκαλεί εντύπωση και μάλλον δίνει το δικαίωμα σε όσους μιλάνε για συρρίκνωση των ατομικών ελευθεριών, το γεγονός ότι αφού παραδέχεστε ότι υπάρχει διαβρωμένο κάποιο μέρος του σωφρονιστικού συστήματος, αντί να ξεκινήσετε από αυτό, ξεκινάτε από άλλα πράγματα. Δηλαδή, είναι δουλειά των σωφρονιστικών υπαλλήλων να φροντίζουν να μην έχουν οι κρατούμενοι κινητά στα χέρια τους. Αντί να κοιτάξετε αυτό, ονομαστικοποιείτε τα καρτοκινητά. Το οποίο δεν αφορά μόνο στις φυλακές, αφορά σε όλους τους ανθρώπους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα των καρτοκινητών το έκλεισα. Έδωσα πολλές απαντήσεις. Είναι σαφές το τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Δεν έχω να πω κάτι άλλο σχετικά. Και βεβαίως, λαμβάνονται μέτρα. Είπα και χθες -ήσασταν εδώ παρών- ότι η έρευνα γίνεται σε δύο επίπεδα. Γίνεται αφενός στο δικαστικό επίπεδο, που είναι κάτι που δεν αφορά την κυβέρνηση -δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο- και αφετέρου στο διοικητικό επίπεδο, το οποίο αποτελεί αντικείμενο του αρμοδίου Υπουργείου. Σε αυτό το δεύτερο επίπεδο έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και πρωτοβουλίες ο αρμόδιος Υπουργός. Σας είναι γνωστές. Δεν βλέπω λόγο να τις επαναλάβω.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένες τις προβλέψεις ότι φέτος η τουριστική κίνηση θα πέσει σε μεγάλα ποσοστά και χθες όλα τα ξένα ειδησεογραφικά δελτία έδειχναν τις εικόνες που όλοι είδαμε. Και οι τουρίστες που θα έλθουν φέτος στην Ελλάδα, δεν θα κάτσουν να ασχοληθούν αν έχουν παραιτηθεί δύο Γενικοί Γραμματείς, απλά θα σκεφθούν ότι θα έλθουν σε μια χώρα που μπορεί ένα ελικόπτερο να έρθει να παραλάβει έναν ταξιδιώτη από μια φυλακή και να τον πάει κάπου. Δεν σας ανησυχεί όλο αυτό; Έχετε προβλέψει κάποια επιπλέον μέτρα για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ξένοι επισκέπτες της χώρας δεν αποφασίζουν με κριτήρια σαν αυτό που μου παρουσιάσατε. Είπα και χθες ότι έρχονται πολλά εκατομμύρια ξένων επισκεπτών στη χώρα, οι οποίοι απολαμβάνουν τη φιλοξενία, την ασφάλεια, τη σιγουριά, τις ωραίες παραλίες, τα μνημεία που διαθέτει η Ελλάδα και όλα τα άλλα που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μετά την πρώτη απόδραση του κ. Παλαιοκώστα, ο κ. Παπαληγούρας, η κυβέρνησή σας, είχε πάρει μια σειρά από μέτρα που μόλις πριν από λίγο μας είπατε ότι εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα. Είχε τοποθετηθεί μάλιστα και ο ειδικός γραμματέας, τότε μας τον είχαν παρουσιάσει ως μάνατζερ, ο οποίος γνώριζε και μπορούσε να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα για τις φυλακές και ότι εν πάση περιπτώσει ήταν ο πλέον ειδικός. Αυτόν τον έφαγε ο κ. Δένδιας μόλις προχθές. Τελικά εφαρμόστηκαν τα μέτρα από τον ειδικό ή δεν εφαρμόστηκαν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα μέτρα εφαρμόζονται από τους αρμοδίους φορείς. Δεν εφαρμόζονται από ένα άτομο.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Θα γυρίσω λίγο στα οικονομικά. Σε μια εποχή που πολλοί βλέπουν την επιστροφή του κρατικού προστατευτισμού, αρχίζει η συζήτηση και εντός της Νέας Δημοκρατίας για κρατικοποίηση τραπεζών, όπως πρόσφατα ήταν η πρόταση του κ. Φιλιππίδη, του προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Προ ημερών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου έφερε στο τραπέζι την πρόταση περί κρατικοποίησης των τραπεζών. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν εκπροσωπώ το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εκπροσωπώ την κυβέρνηση.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Στην κυβέρνηση αναφέρομαι, κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπατε εντός της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα στην κυβέρνηση δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο. Ακούσαμε τις δηλώσεις του κ. Δένδια και πραγματικά δείχνουμε κατανόηση στο ότι ο Υπουργός βρίσκεται μόνο σε αυτή τη θέση λίγες ημέρες. Μπορείτε να μου πείτε τότε γιατί «έφαγε» τον διευθυντή των φυλακών, ο οποίος βρίσκεται μόλις 20 ημέρες στις φυλακές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι αυτή είναι η κρίση στην οποία κατέληξε ο αρμόδιος Υπουργός.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Και οι δύο δηλαδή δεν είναι άπειροι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Θα επανέλθω στην ερώτησή μου περί της κρατικοποίησης των τραπεζών και θα ήθελα το σχόλιό σας στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει εγκαίρως η σημερινή κυβέρνηση για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει όλες εκείνες τις δυνατότητες, όλα τα εργαλεία που χρειάζεται, προκειμένου να ανταποκριθεί πλήρως στον κοινωνικό του ρόλο. Και γνωρίζετε ότι λάβαμε και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες την περασμένη εβδομάδα. Είναι γνωστές οι ανακοινώσεις, τις οποίες έκανε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παπαθανασίου, προκειμένου ακόμη περισσότερα χρήματα, ακόμη περισσότερες δυνατότητες να δοθούν σε εκείνους οι οποίοι πραγματικά πρέπει να ωφεληθούν. Δηλαδή, στους οικογενειάρχες, στους μικρομεσαίους, σε εκείνους που περιμένουν να πάρουν τα δάνεια από τις τράπεζες. Αυτή είναι η θέση μας και οι έλεγχοι θα είναι αυτοί που επιβάλλεται να είναι.

ΜΑΝΗ: Υπάρχουν ενδείξεις, κύριε Εκπρόσωπε, στην κυβέρνηση ότι το κοινό, το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία και οι απαγωγές επιχειρηματιών συνδέονται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία τέτοια ένδειξη.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Να επανέλθω λίγο στην ερώτηση του κ. Ραβανού. Είπατε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην οικονομία.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Στην οικονομία, ναι, έχουν δώσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όλα τα εργαλεία για να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο. Πιστεύετε ότι έχουν ανταποκριθεί μέχρι τώρα στον κοινωνικό τους ρόλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Η συμπεριφορά των τραπεζών θα κριθεί και κάθε στιγμή κρίνεται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχομαι στο θέμα της απόδρασης του Παλαιοκώστα και αναρωτιέμαι: Χθες αποδώσατε -έχω εδώ τις δηλώσεις σας- ιδιαίτερη σημασία στον κρίσιμο ανθρώπινο παράγοντα. Νομίζω όμως ότι, αν δεν με απατά η μνήμη μου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι στην εξουσία από το 2004. Σας πήρε πέντε χρόνια για να διαπιστώσετε ότι το σύστημα είναι διαβρωμένο εκ των έσω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα μόλις προ ολίγου σχετικά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωραία. Ερώτηση δεύτερη επ` αυτού. Επειδή εσείς αρνείστε, απ` ότι βλέπω περιορίζετε τις πολιτικές ευθύνες σε τρία πρόσωπα, όπως είπατε κι εσείς χθες, παρότι εγώ δεν ήμουν εδώ, στον προϊστάμενο του Σώματος Επιθεώρησης, στον ειδικό γραμματέα και βεβαίως ο κ. Δένδιας και στο διευθυντή Σωφρονιστικής Πολιτικής του Υπουργείου, τον κ. Κουτσούκη. Ωστόσο όμως υπάρχουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρχουν πολιτικές παραιτήσεις γιατί οι ευθύνες είναι πολιτικές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν σχολιάζω ποτέ δηλώσεις βουλευτών. Δεύτερον, η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή την οποία σας είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άλλη είναι η ερώτησή μου, αφήστε τις δηλώσεις των βουλευτών τις οποίες επικαλέστηκα, γιατί αρνείστε τις πολιτικές ευθύνες σε άλλο επίπεδο πέραν αυτού, των τριών στελεχών του Υπουργείου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανα ολόκληρη ανάλυση χθες, την οποία ευχαρίστως να σας την ξαναπαρουσιάσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ομολογώ ότι τη διάβασα τρεις φορές, την έχω εδώ μαζί μου, έχω σημειώσει συγκεκριμένα αποσπάσματα και μιλήσατε κιόλας για συμμετοχή εκ των έσω. Για το οποίο είπατε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν ενδείξεις. Εγώ επανέρχομαι και λέω: Χθες μιλήσατε για ενδείξεις. Σήμερα έχετε αποδείξεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα αυτά τα πράγματα, θα σας το πω για μια ακόμη φορά, δεν λειτουργούν με τον, τόσο αρεστό σε σας, τηλεοπτικό χρόνο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγνώμη, αλλά πέντε χρόνια είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στις 7 Μαρτίου νομίζω θα γιορτάσετε τα γενέθλιά σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προσέξτε, γιατί εδώ κάνετε μια ηθελημένη παρανόηση, που δεν θα ήθελα να κάνετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν έκανα καμία. Ποια είναι η παρανόηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου είπατε από χθες για σήμερα. Αν από χθες οι ενδείξεις έγιναν σήμερα αποδείξεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν υπάρχουν αποδείξεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρωτήσατε αν από χθες οι ενδείξεις έγιναν σήμερα αποδείξεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Βεβαίως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας είπα ότι η έρευνα δεν λειτουργεί με τον, σε εσάς αρεστό, τηλεοπτικό χρόνο των 24 ωρών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και εμένα η ερώτησή μου είναι ευθεία. Εσείς πέντε χρόνια κυβερνάτε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και έχω απαντήσει ήδη σχετικά.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επανέλθω στις τράπεζες. Εκτός από παραινέσεις, παρακλήσεις και επικρίσεις έχει η κυβέρνηση κάποιον άλλο μοχλό πίεσης, προκειμένου να ωθήσει, να αναγκάσει τις τράπεζες να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο οψέποτε φανερωθεί ότι δεν ανταποκρίνονται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στη νομοθεσία. Και μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει και συγκεκριμένο ρόλο, στον οποίο ανταποκρίνεται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στην υπόθεση του Παλαιοκώστα. Η κυβέρνηση έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το νομικό πλαίσιο και τους κανονισμούς για τη λειτουργία των ιδιωτικών εταιριών ελικοπτέρων; Και αν σκέφτεται να το επανεξετάσει και να το αλλάξει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα για αυτό χθες. Υπάρχει και ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και μία δεύτερη ερώτηση για να μην επανέλθουμε σε αυτό. Σε ότι αφορά τα διαβρωμένα τμήματα του συστήματος, που είπατε, θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι είναι διαβρωμένα μόνο έναντι του οργανωμένου εγκλήματος; Για παράδειγμα, τι έχετε να απαντήσετε, ας πούμε, στους γονείς και τους μαθητές του 1ΟΥ Λυκείου Λάρισας που προχθές μπήκαν μέσα αστυνομικοί με τη βία και ξυλοκόπησαν τους μαθητές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το περιστατικό. Αν είναι έτσι όπως το μεταφέρετε, είναι απολύτως κατακριτέο. Αλλά το περιστατικό δεν το γνωρίζω, συνεπώς δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Εδώ, συζητούμε σήμερα ένα συγκεκριμένο συμβάν. Εσείς έρχεστε και μου παρουσιάζετε ένα τελείως διαφορετικό περιστατικό -δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω- από κάποια περιοχή της Ελλάδας. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει μεγάλη σχέση. Έχει την εξής σχέση: ότι απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, είπατε, ο κρατικός μηχανισμός είναι διαβρωμένος, ενώ απέναντι στις διεκδικήσεις των μαθητών είναι θωρακισμένος και με το παραπάνω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω στην σκέψη σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως τυχόν θέλετε να ζητήσετε συγγνώμη από τον κ. Χρυσοχοϊδη, δεδομένου ότι μόλις ένα 24ωρο μετά από την περιβόητη δήλωσή του, τον οποίο τον κατακρίνατε πάρα πολύ, σκαιότητα, τον παραδώσατε στην χλεύη του κόσμου, έρχεται να επιβεβαιωθεί και με τον πλέον περίτρανο τρόπο ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στις συνολικές δηλώσεις τις οποίες έχω κάνει. Δεν αναφέρθηκα σε κανέναν συγκεκριμένα. Είπα ότι «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Για την απόδραση δύο ερωτήσεις πάλι: Καταρχάς αν μπορείτε να μας πείτε λίγο πιο συγκεκριμένα τι θα κάνει αυτός ο manager, αυτός ο σύμβουλος ασφαλείας που θα προσληφθεί με διεθνή διαγωνισμό για τις φυλακές και κατά δεύτερον αν στην κυβέρνηση υπάρχει ένας προβληματισμός ότι, ωραία, να αλλάξουν κάποια πράγματα στις φυλακές με το διαβρωμένο σύστημα κλπ αλλά χωρίς να επιβαρυνθεί ακόμη παραπάνω η ζωή όλων όσοι είναι μέσα στις φυλακές, των κρατουμένων δηλαδή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά για την ποιότητα της διαβίωσης όσων είναι έγκλειστοι στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Ευχαρίστως αργότερα να σας δώσω έναν πλήρη κατάλογο. Συνεπώς, εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να μην κάνουν κατάχρηση δικαιωμάτων, των οποίων έχουν ή να μην κάνουν κατάχρηση αυτού στο οποίο αναφέρθηκα και εγώ: Του διαβρωμένου τμήματος του συστήματος μέσα στις φυλακές.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Για τον manager;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω από ό,τι είπε ο Υπουργός. Και δεν μίλησε για manager. Μίλησε για εταιρία συμβούλων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στέκομαι πάλι στα χθεσινά σας λόγια κ. Εκπρόσωπε, με αφορμή την απόδραση του Παλαιοκώστα και του συνεργού του: Είπατε χαρακτηριστικά «διαπιστώθηκαν ατέλειες και όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και άλλες παραμέτρους». Αναρωτιέμαι, τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Αναστάσης Παπαληγούρας, τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, όταν έγινε η πρώτη απόδραση Παλαιοκώστα, τι απέγιναν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα και χθες και σήμερα. Δεν έχω σκοπό να επαναλαμβάνω τις ίδιες απαντήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θέλω να πω, εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χθες, έδωσα επανειλημμένες απαντήσεις. Το ίδιο έκανα και σήμερα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μα, επικαλούμαι τις χθεσινές σας απαντήσεις, οι οποίες -για να τις απευθύνω ως ερώτηση εκ νέου- νομίζω ότι πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένες σήμερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στις απαντήσεις που έδωσα χθες και στις απαντήσεις που έδωσα σήμερα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Λέω, εφαρμόστηκαν ποτέ τα μέτρα του κ. Παπαληγούρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως εφαρμόστηκαν, σας το έχω πει. Και είπα τους λόγους για τους οποίους κρίνεται και η λήψη συμπληρωματικών μέτρων. Δεν θα επαναλαμβάνω την ίδια απάντηση τρεις και τέσσερις φορές, επειδή κάποιος το θέλει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μήπως πρόκειται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, όπως άφησε ανοιχτό ο κ. Παπαθανασίου σε κυριακάτικη συνέντευξή του; Και τι μορφή θα έχει; Του «κεφαλικού φόρου» των 1000 ευρώ από ένα εισόδημα και πάνω ή της νομιμοποίησης ημιυπαίθριων χώρων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να συζητηθεί τίποτε από όλα αυτά τα οποία υπαινίσσεστε. Και δεν πρόκειται να συζητηθεί για έναν πολύ απλό λόγο: Ο Υπουργός Οικονομίας είπε αυτό το οποίο έχουμε πει όλοι μας επανειλημμένως: Η κρίση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή η πρωτόγνωρη κρίση, της οποίας τις παραμέτρους κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, απαιτεί από όλους μας να την παρακολουθούμε από κοντά, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειές της και για τη χώρα μας. Και -το λέω για μία ακόμη φορά- εφόσον κριθεί αναγκαίο, να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, βελτιώσεις και διορθώσεις. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, δεν αλλάζει και είναι η υπεύθυνη θέση που πρέπει να έχει, η υπεύθυνη σημερινή κυβέρνηση της χώρας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή το επαναλαμβάνετε και είναι σαφές αυτό, εφόσον κριθεί αναγκαίο να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, βελτιώσεις ή διορθώσεις, θέλω να ρωτήσω αν στις ενδεχόμενες αλλαγές περιλαμβάνεται και αύξηση άμεσων φόρων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το έχω πει και άλλες φορές: Πώς θα σας μιλήσω για κάτι το οποίο εσείς η ίδια αποκαλείτε «ενδεχόμενο» τη στιγμή που δεν έχει προκύψει το ενδεχόμενο; Είναι εντελώς υποθετικό, διότι δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα. Συνεπώς δεν έχει συζητηθεί τέτοιο θέμα. Συνεπώς δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι τέτοιο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αν δεν υπάρχει ανάγκη, όμως, για κάποια καινούργια αλλαγή στην πολιτική, κάποια προσαρμογή, για πιο λόγο συγκαλείται αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο; Σαν επικοινωνιακός αντιπερισπασμός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα το πω και για μία ακόμη φορά: Η κρίση βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Εμφανίζονται συνέχεια καινούργια συμπτώματα της κρίσης. Με αυτή την κρίση ασχολούνται συνεχώς οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου και φυσικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είμαστε μέλος. Αυτό το Σαββατοκύριακο, σας υπενθυμίζω ότι συγκαλείται για πολλοστή φορά έκτακτη Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός. Αυτό ακριβώς το γεγονός δείχνει ότι υπάρχουν συνέχεια καινούργια στοιχεία, καινούργιες παράμετροι, για τις οποίες φυσικά είναι απαραίτητο να ενημερώνεται και το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν βρίσκω δηλαδή που υπάρχει το αξιοπερίεργο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως πρόκειται να συζητήσετε τι θέμα του ευρωομολόγου, της έκδοσης ευρωομολόγου; Και ποια είναι η θέση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου λέτε να συζητήσουμε κάτι, το οποίο δεν υπάρχει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για την συνεδρίαση λέω, την συνεδρίαση κορυφής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πριν από λίγο αποκλείσατε την αύξηση των άμεσων φόρων και των έμμεσων. Ειδικότερα για τον λεγόμενο «κεφαλικό φόρο», που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι ξέρω ακριβώς τι λέω. Και είπα ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει στο τραπέζι κάτι τέτοιο, διότι δεν έχει προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θεωρείτε αυτά τα δημοσιεύματα ευφάνταστα σενάρια, δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετούμαι εκ μέρους της κυβέρνησης. Δεν τοποθετούμαι επί δημοσιευμάτων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μήπως είναι εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομίας αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετούμαι εκ μέρους της κυβέρνησης και σας διαβεβαιώ ότι ο Υπουργός Οικονομίας έχει ακριβώς την ίδια θέση που έχω και εγώ. Εκπροσωπώ συνολικά την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πριν στην κ. Σπυράκη ότι δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα και ότι δεν έχει συζητηθεί. Όμως, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λέει ότι το δημόσιο χρέος είναι τεράστιο, όταν υπάρχει αντικειμενικά πρόβλημα ρευστότητας, αντικειμενικά δεν τίθεται ένα θέμα ενίσχυσης της ρευστότητας του κράτους; Οι φόροι είναι ένα τέτοιο εργαλείο, άρα η ίδια η ζωή το φέρνει αυτό το πράγμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η περικοπή των δαπανών, την οποία έχουμε ανακοινώσει και στην οποία προχωρούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και με συγκεκριμένες ενέργειες, είναι εκείνο το εργαλείο, το οποίο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να επιτευχθεί, μεταξύ των άλλων, και αυτός ο στόχος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 February 2009 - 20:33:19 UTC