Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-02-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 187201957

Έκδοση 1

BRIEFING(200209)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, γιατί προϊδέασε ο Πρωθυπουργός ότι θα συναντήσει μετά το Συμβούλιο Κορυφής, την 1η Μαρτίου, τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού έτσι και αλλιώς του αρνούνται, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, τη συναίνεση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση, την οποία διατύπωσε σήμερα στη Βουλή, προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Επ` αυτού, δεν έχω να πω κάτι. Δείχνει, όμως, και αυτή η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε ο Πρωθυπουργός, ότι η κυβέρνηση θέλει να ακούσει όλους όσοι έχουν να καταθέσουν ουσιαστικές, πραγματικές, ρεαλιστικές, αποδοτικές προτάσεις για τον τόπο. Αυτό δεν είναι φυσικό; Ο Πρωθυπουργός έκανε μια ανάλυση όλου αυτού του θέματος για να καταλήξει στη συγκεκριμένη πρόταση, την οποία διατύπωσε σήμερα στη Βουλή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να έχει πραγματικό περιεχόμενο αυτή η πρωτοβουλία, θα πρέπει ταυτόχρονα να εκκαθαριστεί και ο πολιτικός ορίζοντας. Δηλαδή, είτε ο Πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να πάει για εκλογές, ώστε και η αντιπολίτευση να μην υποψιάζεται εκλογικό αιφνιδιασμό, γιατί τότε δεν θα προσφέρει συναίνεση -είναι φανερό- είτε να πει ότι θα πάμε για εκλογές τότε. Να γνωρίζει, δηλαδή, και η αντιπολίτευση τις προθέσεις του Πρωθυπουργού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο. Τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο και σήμερα. Ορισμένοι δεν θέλουν να ακούσουν ή κάνουν ότι δεν ακούνε. Τι είπε επί λέξει ο Πρωθυπουργός; Η χώρα έχει κυβέρνηση, έχει εκλεγμένη κυβέρνηση, έχει υπεύθυνη πολιτικά κυβέρνηση. Αυτά είναι ξεκάθαρα πράγματα. Μη μπλέκουμε, λοιπόν, στο ίδιο θέμα της εκλογολογίας.

Κάποιοι -το είπα χθες, το λέω και σήμερα- πάσχουν, προφανώς, από σύνδρομο εκλογικής ανυπομονησίας. Ξέρω ότι ο όρος είναι αδόκιμος. Αλλά έτσι το ερμηνεύω εγώ. Εμείς, σε αυτή τη συζήτηση δεν πρόκειται να μπούμε. Βάζουμε τελεία και παύλα. Η χώρα δεν έχει ανάγκη καμία τέτοια συζήτηση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συγνώμη, εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής: Η κυβέρνησή σας έφερε τη χώρα εδώ που την έχει φέρει, σε αυτή την οικονομική κατάσταση, με τη διεθνή συγκυρία εν πάση περιπτώσει, η οποία είναι αυτή που είναι. Τώρα εσείς ψάχνετε για συνυπεύθυνους; Γιατί ο Πρωθυπουργός καλεί τώρα τους πολιτικούς αρχηγούς; Τώρα τους θυμηθήκατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται γι` αυτά τα οποία έχει κάνει για τη χώρα. Παρέλαβε τη χώρα με ανεργία 11,3% και μείωσε την ανεργία σε ποσοστό κοντά στο 8%. Παρέλαβε τη χώρα με έλλειμμα 7,5% από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ -στις οποίες ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μέλος αδιαμαρτύρητα- και το μείωσε σε ποσοστό κάτι πάνω από το τρία τοις εκατό. Έχει κάνει, λοιπόν, συγκεκριμένα πράγματα και οι πολίτες το ξέρουν. Γι` αυτό άλλωστε της έδωσαν και την εντολή να κυβερνήσει ξανά τη χώρα, το Σεπτέμβριο του 2007.

Εδώ κρίνονται όλοι. Εδώ κρίνεται ποιος λέει «ναι» και ποιος λέει «όχι». Ποιος χρησιμοποιεί τη δήθεν προθυμία του για να επικαλείται τη συναίνεση. Έρχεται να καταθέσει προτάσεις; Δε νομίζω. Βεβαίως, εσείς -δεν το λέω καθόλου ειρωνικά αυτό- δεν είστε επιφορτισμένοι από κανέναν απολύτως να απαντήσετε. Τα κόμματα θα τοποθετηθούν. Και έχουν την ευθύνη να απαντήσουν υπεύθυνα και να τοποθετηθούν υπεύθυνα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορώ να σας ρωτήσω κάτι; Ο κ. Αλμούνια πρότεινε μια σειρά από 10 μέτρα, τα οποία είναι επώδυνα φυσικά για τους πολίτες. Ζητάτε, με άλλα λόγια, να έρθουν τα κόμματα και να σας πουν, καλά θα κάνετε γιατί θα πάρετε αυτά τα μέτρα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μίλησα εγώ για μέτρα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εάν δεν τα πάρετε, θα έχετε πρόβλημα με την ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα για όλα αυτά τα θέματα με αδιαμφισβήτητη σαφήνεια. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, έχει πρόγραμμα, ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Έχει την πεποίθηση ότι με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, θα επιτευχθούν οι στόχοι, τους οποίους η ίδια έχει θέσει. Θα κάνετε το ερώτημα: Γιατί τότε η πρόσκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Μα, οι ίδιοι δεν θέλουν το διάλογο; Εμείς -το είπε και ο Πρωθυπουργός σήμερα- δεν θεωρούμε ότι έχουμε το αλάθητο ή ότι ξέρουμε όλες τις λύσεις σε όλα τα προβλήματα.

Καλείται, λοιπόν, ο κάθε αρχηγός να προσέλθει σε διάλογο με τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι πιθανόν να έχουν ο ένας ή ο άλλος κάποια πρόταση που θα είναι χρήσιμη για τον τόπο; Εμείς ευελπιστούμε -γι` αυτό άλλωστε και τους προσκαλούμε- ότι θα ανταποκριθούν, όπως πρέπει να ανταποκρίνεται κάποιος μέσα στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αφού σας έχουν ζητήσει και για άλλα θέματα, κύριε Εκπρόσωπε, διάλογο και δεν έχετε κάνει...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε κάνει διάλογο για πολλά θέματα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: ... Και το θυμόσαστε τώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω τι θέλετε να πείτε. Προφανώς, κάνετε σχολιασμό. Η αίθουσα δεν ενδείκνυται για σχολιασμό. Στην αίθουσα αυτή γίνονται ερωτήσεις και δίνονται απαντήσεις.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δημοσιογράφος είμαι. Το σχόλιο ανήκει σε μένα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Αλλά στο Μέσο το οποίο εκπροσωπείτε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Παρά την προσπάθεια που κάνετε εσείς από αυτό το βήμα να ξορκίσετε τη διαδοχολογία, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις, ορισμένα σημεία στον ορίζοντα. Για παράδειγμα, ιδρύθηκε μόλις πρόσφατα ένας όμιλος προβληματισμού με εκπροσώπους από την πολιτική γενιά του `74. Αυτό δεν εντάσσεται στη διαδοχολογία που έχει αναπτυχθεί στη Νέα Δημοκρατία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Έλληνες πολίτες αναλαμβάνουν συνεχώς πρωτοβουλίες. Αυτό είναι αξιέπαινο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σε ό,τι αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, χθες όλα τα ξένα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης το «έπαιζαν», ασχολήθηκαν με τα τελευταία γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στην Ελλάδα. Εσείς αυτό που κάνατε είναι μόνο να επιτεθείτε εναντίον του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είπε αυτό που είπε, έκανε ένα σχόλιο. Συγνώμη, από όλη αυτή την ιστορία που γίνεται, εσείς μόνο να επιρρίπτετε ευθύνες σε ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή εν πάση περιπτώσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί θέλουν δήθεν να το εκμεταλλευτούν; Μόνο αυτό το σχόλιο έχετε να κάνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ επέρριψα ευθύνες σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο;

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε ένα πολύ ωραίο χθες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ επέρριψα ευθύνες σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο; Προφανώς «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται», κατά πώς λέει ο λαός μας. Μίλησα γενικά.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Είχε μιλήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο μοναδικός που είχε μιλήσει από το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο διάστημα, και θα γυρίσω και λίγο στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν αναπτύξει μια τάση να ελεεινολογούν και να χρησιμοποιούν βαρύτατες εκφράσεις, εναντίον του ίδιου του τόπου μας. Και το κάνουν αυτό πιστεύω -και δίνω αυτή την ερμηνεία, σας το είπα και χθες- προφανώς, διότι έτσι κοντόφθαλμα πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Εγώ αυτό το θεωρώ καταδικαστέο. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι, βεβαίως, υπάρχει συγκεκριμένο θέμα, χρειάζεται η συστράτευση όλων, η προσπάθεια όλων. Αλλά, αυτά ξέρετε τα θέματα δεν λύνονται με κραυγές, δεν λύνονται με γενικόλογους αφορισμούς. Λύνονται με συγκεκριμένες προσπάθειες, με οργανωμένη δουλειά. Και είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας εμπιστεύονται τις Αρχές και όχι βεβαίως τη μικροκομματική κινδυνολογία την οποίαν εκπέμπουν ο κ. Παπανδρέου και μέλη της ηγετικής του ομάδας.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι λίγο αντιφατικό όταν κατηγορείτε έναν πολιτικό αρχηγό εδώ και 4-5 ημέρες για άκρατο λαϊκισμό, για αδίστακτη παροχολογία, για ανευθυνότητα κτλ, να θεωρείτε αφ` ης στιγμής έχει προτάσεις ή έχει ζητήσει διάλογο, θα προσέλθει να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι αποφάσεις αφορούν εκείνους στους οποίους απευθύνονται οι προσκλήσεις.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Η πρόσκληση δεν απευθύνεται στον κ. Παπανδρέου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Την ερώτηση αυτή ήθελα να την υποβάλω χθες. Αφορούσε στο γιατί δεν ασκεί η κυβέρνηση πίεση στις τράπεζες να δώσουν πολλά χρήματα στην αγορά για να κινηθεί. Αλλά όταν είδα τις ανακοινώσεις το μεσημέρι ήθελα να σας ρωτήσω: Αν αυτή η πίεση ή ο τρόπος που νομοθετεί τώρα ο κ. Παπαθανασίου δεν αποδώσει, σκέφτεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει μία συνταγή που την συνιστούν σήμερα οι ειδικοί και ήδη είναι στην πράξη στην Αμερική και στη Γερμανία, να κρατικοποιήσει μία τράπεζα, ώστε να δώσει φτηνό χρήμα; Γιατί οι σημερινές τράπεζες, οι ιδιωτικές τράπεζες, φοβούνται τις επισφάλειες που θα δημιουργηθούν ενόψει αν υπάρξει η ανεργία, αν υπάρξει κρίση μεγαλύτερη στην οικονομία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση πέρα από τα μέτρα τα οποία έχει λάβει παίρνει και συμπληρωματικά μέτρα -όπως σωστά αναφέρατε ανακοινώθηκαν χθες-προκειμένου οι έλεγχοι να αποδίδουν. Και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί να αποδώσουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα για όλους τους Έλληνες πολίτες και φυσικά στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Όπως βλέπετε οι πρωτοβουλίες, οι οποίες ανελήφθησαν και έγιναν γνωστές χθες από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, τον κ. Παπαθανασίου, κατατείνουν προς τα εκεί. Και επιβεβαιώνουν αυτό που έχω πει τις τελευταίες ημέρες και το είπε και ο Πρωθυπουργός πριν από μένα και μερικοί το θεώρησαν ασύνηθες, περίεργο, έσπευσαν να ψάξουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από αυτό. Γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές. Όπως γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές, όταν χρειάζεται, κάθε φορά που χρειάζεται, σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω. Ο φόβος των τραπεζών, ξέρετε, είναι αυτό που σας είπα για την αποφυγή μη δημιουργίας επισφαλειών. Και σε συζητήσεις που γίνονται και στα «παράθυρα» και στις εφημερίδες είναι «επιτέλους» λέει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών «τι θέλει η κυβέρνηση από εμάς, από τις τράπεζες»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα, δεν έχω πρόθεση να κάνω.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Όχι, κ. Εκπρόσωπε. Τελειώνω αμέσως. Μήπως, δηλαδή, δεν είναι σαφές ότι η εγγύηση των 23 δις. στηρίζει ακριβώς και το κομμάτι που λέγονται «επισφάλειες που θα δημιουργηθούν από άστοχες -ας το πω έτσι εντός εισαγωγικών- χρηματοδοτήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το τι περιλαμβάνει το συνολικό σχέδιο -και δεν είναι 23 δις αυτό, είναι 15 δις- δεν θα το συζητήσω. Αυτά είναι ειδικά θέματα, τα οποία δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας και δεν είναι και των δικών μου γνώσεων. Δεν έχω καμία επιφύλαξη να σας το πω. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι να αποδώσει το σχέδιο για την εξασφάλιση ρευστότητας στην οικονομία. Και προς τα εκεί κατατείνουν όλες οι προσπάθειες και όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Σήμερα διαβάζουμε στον Τύπο τις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να σχεδιάζει μία άσκηση ως τη μέση του Αιγαίου θεωρώντας πολλά νησιά αποστρατιωτικοποιημένα και μάλιστα έχοντας καλέσει τέσσερις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την άσκηση. Πόσο ανησυχεί η κυβέρνηση από αυτή την πρωτοβουλία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από την πλευρά της Ελλάδας γίνονται όλες οι απαραίτητες και ενδεδειγμένες ενέργειες για αυτή την άσκηση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή τι; Μπορείτε να μας πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πέραν όσων σας είπα, για λόγους που πιστεύω ότι αντιλαμβάνεστε, δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Γίνονται διαβήματα, δεν γίνονται διαβήματα, γίνονται οι παραστάσεις, τι γίνεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Ό,τι είχα να πω, το είπα για το θέμα αυτό.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 20 February 2009 - 18:59:49 UTC