Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-02-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 187037878

Έκδοση 1

BRIEFING(190209)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα σχετικά με την εφαρμογή και την υλοποίηση όσων έχουν αποφασιστεί, για την περιστολή των δαπανών στο δημόσιο τομέα καθώς και την εντατικοποίηση των εσόδων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου ενημέρωσε τους παρισταμένους για τη συγκεκριμένη προεργασία που έχει γίνει σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων, που σας είναι γνωστά, κυρίως όσον αφορά την περιστολή των δαπανών σε πολλούς τομείς του Δημοσίου.

Ενδεικτικά αναφέρω -γιατί έχει κάνει βεβαίως δηλώσεις και ο Υπουργός ο κ. Παπαθανασίου, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου- την περικοπή, κατά 10%, των ελαστικών δαπανών του Δημοσίου, κατά 10% των συμβάσεων έργου, τη δημιουργία μιας ενιαίας Αρχής για την πληρωμή των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων και γενικά -επαναλαμβάνω- την υλοποίηση εκείνων των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμά μας και στο θέμα των εσόδων, έτσι ώστε οι μηχανισμοί του Υπουργείου Οικονομικών να γίνουν πιο αποδοτικοί. Παραπέμπω στις συγκεκριμένες δηλώσεις, που έκανε, άλλωστε, κατά την έξοδό του ο Υπουργός.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στους Έλληνες ομογενείς να ψηφίζουν στις εκλογές, στον τόπο όπου διαμένουν μόνιμα. Ελπίζουμε ως κυβέρνηση, ότι η αντιπολίτευση -και αναφέρομαι κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στην αξιωματική αντιπολίτευση- δεν θα μείνει στη στείρα θέση που δείχνει να ακολουθεί μέχρι στιγμής και δεν θα στερήσει από τους ομογενείς το δικαίωμα, που τους παρέχεται σε εφαρμογή διατάξεων του Συντάγματος, να ψηφίζουν στον τόπο όπου πραγματικά διαμένουν.

Να μην υποβάλλονται, δηλαδή, κάθε φορά, κάθε τέσσερα χρόνια που γίνονται εκλογές (αλλά και στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, οποτεδήποτε έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να ψηφίσουν) στη διαδικασία να έρχονται στην πατρίδα μας. Καλοδεχούμενοι είναι βέβαια, αλλά να μην υποβάλλονται στον κόπο και την απώλεια χρόνου, προκειμένου να ψηφίσουν.

Είναι γνωστό ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα διαλόγου. Έχει προηγηθεί διάλογος. Η κυβέρνηση μετά το διάλογο τον οποίο έκανε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εννοώ βέβαια και τους εκπροσώπους των ομογενών μας, κατέληξε στη συγκεκριμένη πρόταση. Η ρύθμιση αυτή, όπως άλλωστε έχουμε πει και μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που έγινε πρόσφατα, όπως γνωρίζετε, στην Κυβερνητική Επιτροπή, έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Να εφαρμοστεί, δηλαδή, στην πράξη και να δούμε εάν χρειάζεται να γίνουν κάποιες αλλαγές, κάποιες μετατροπές, κάποιες ρυθμίσεις, ώστε αυτές να γίνουν.

Σημαντικό είναι να αποφασιστεί από τη Βουλή, με την αυξημένη πλειοψηφία, που προβλέπεται για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, η ρύθμιση αυτή, ώστε οι ομογενείς μας, οι συμπατριώτες μας που ζουν πέρα από τα σύνορα της χώρας, να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου εκεί που πραγματικά ζουν.

Θα ήθελα να επανέλθω, για ένα πολύ απλό λόγο, σε ένα θέμα που έθεσα τις τελευταίες ημέρες. Αναφέρομαι ειδικά στο θέμα της κοινωνικής εργασίας, το οποίο το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να συγκεκριμενοποιήσει. Ο αρχηγός του αναφέρεται σε αυτό, χωρίς να μας λέει περί τίνος πρόκειται. Αυτή η αχλύ μυστηρίου με την οποία περιβάλλει το ΠΑΣΟΚ το συγκεκριμένο θέμα, το καθιστά από μόνη της ύποπτο.

Χθες, ένας συνάδελφός σας εδώ, σε αυτή την αίθουσα -δεν τον βλέπω σήμερα- μου είπε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ -μου επιβεβαίωσε δηλαδή, διότι το γνώριζα- εφάρμοσε στο παρελθόν μια αντίστοιχη μορφή εργασίας, αυτή ήταν ανασφάλιστη και περιορισμένου χρόνου. Περιμένουμε, λοιπόν, από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να διευκρινίσει, για τί είδους δουλειά μιλούν:

Ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη;

Μόνιμη ή συγκεκριμένου χρόνου;

Πλήρους απασχόλησης ή μερικής απασχόλησης;

Για πόσους ανθρώπους μιλάνε;

Πού θα απασχοληθούν;

Ποιοι θα πληρώσουν τους μισθούς τους;

Συγκεκριμένα πράγματα. Ας μην αποφεύγουν να απαντήσουν. Το ότι αποφεύγουν, αποδεικνύει απλώς ότι δεν έχουν τίποτε συγκεκριμένο να πουν.

Παρατηρήσαμε και χθες, όπως έχει γίνει συχνά στο πρόσφατο παρελθόν, ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν διστάζουν να ελεεινολογούν, να μιλάνε άσχημα για τον ίδιο μας τον τόπο. Να δημιουργούν εντυπώσεις με την επιλογή συγκεκριμένων λέξεων, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τι λέει για όλα αυτά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Τι λέει ο κ. Παπανδρέου; Συμφωνεί με αυτές τις προσεγγίσεις; Συμφωνεί με αυτές τις τοποθετήσεις που κάνουν κορυφαία στελέχη του και δεν έχουν, προφανώς, άλλο στόχο από το να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, να ικανοποιήσουν, προφανώς, τη βουλιμία για εξουσία που τους διακατέχει; Καταστροφολογούν. Το καταλαβαίνουν; Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνουν. Πάντως, δεν θα πετύχουν στους στόχους τους.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που επεμβαίνω, αλλά ποιους ακριβώς εννοείτε, γιατί έχω αδυναμία στις μαντεψιές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αναφέρεστε μήπως στον κ. Χρυσοχοϊδη που μίλησε σήμερα ότι η Αθήνα θυμίζει Καμπούλ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Ό,τι είχα να πω το είπα. Όλους αυτούς τους παραδίδω στη χλεύη των Ελλήνων πολιτών.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο σε σχέση με αυτό που περιγράψατε πριν για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλω να μου πείτε, εσείς πώς κρίνετε τον βουλευτή της πλειοψηφίας, τον κ. Καράογλου, ο οποίος μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 είπε ότι «προτιμώ αντί να με λένε αντάρτη, από το να κάνω το ... », είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Ο νοών νοήτω, δεν νομίζω ότι θέλει περαιτέρω διευκρινίσεις. Και όταν έχεις ένα βουλευτή που δημόσια βγαίνει και τοποθετείται έτσι, εσείς τι λέτε ότι μπορεί να συμβαίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σε ποια κατεύθυνση σκέπτεται η κυβέρνηση να προσαρμόσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας, εφόσον σήμερα συζητήθηκε αυτό και στη διϋπουργική Επιτροπή και έγιναν και σχετικές διεργασίες. Έχετε να μας ανακοινώσετε, ποιος είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσετε, ώστε να προσαρμοστείτε τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αγορών, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμούνια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έγινε σαφές αυτό το οποίο είπα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει συγκεκριμένο σχέδιο, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο και εφαρμόζει. Επ` αυτού του σχεδίου, επ` αυτού του προγράμματος, το οποίο είναι χειροπιαστό, είναι συγκεκριμένο, περιλαμβάνει στοιχεία που όλοι γνωρίζουν, επ` αυτού, λοιπόν, γίνεται και η συζήτηση, η συνεχής διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, εμείς έχουμε την πολιτική βούληση, σταθερά, ευλαβικά θα σας έλεγα, να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πει. Και αυτό θα κάνουμε. Και είμαστε βέβαιοι, ότι εφαρμόζοντας αυτά τα οποία έχουμε αναγγείλει και τα οποία τώρα γίνονται πράξη, θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Επισημαίνω -επειδή είπατε κάτι προηγουμένως- ότι στην οικονομική Επιτροπή συζητήθηκαν οι εκτελεστικές αποφάσεις. Πρόκειται, δηλαδή, για το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει, προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά τα οποία -αν θυμάμαι καλά, δύο εβδομάδες πριν- είχαμε προαναγγείλει.

Οι υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου, παίρνοντας υπόψη αυτά που είχαν προαναγγελθεί -συγκεκριμένα στοιχεία, τα θυμάστε, τα είχε αναφέρει σε δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Παπαθανασίου και αργότερα με μια άλλη ευκαιρία και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή- αυτά τα στοιχεία τα έβαλαν κάτω οι Αρχές του ελληνικού Δημοσίου, προετοίμασαν εκείνες τις αποφάσεις και το πλαίσιο το οποίο χρειάζεται, προκειμένου αυτά να γίνουν πράξη. Και αυτή η υλοποίηση συζητήθηκε και αποφασίστηκε, σήμερα.

Σας είπα ξανά τις κατευθύνσεις. Αυτά τα οποία, τολμώ να πω, μερικές φορές τις τελευταίες ημέρες τα παρουσιάζετε ως καινούργια -όχι εσείς κυρία Σπυράκη, γενικά- την περιστολή κατά 10% των μη ανελαστικών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου, δεν αποφασίστηκε χθες ή προχθές. Έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό. Αυτά έχουν αποσταλεί στις Βρυξέλλες. Είναι γνωστά.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, όπως σας είπα υπεύθυνα, με τη σωφροσύνη που μας διακρίνει, με τον τρόπο που γνωρίζετε ότι εφαρμόζουμε, ό,τι αποφασίζουμε, να το κάνουμε πράξη. Γιατί ένα πράγμα μας ενδιαφέρει και μόνο: Το συμφέρον της χώρας και όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική συνεννόηση στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο, βρίσκεται σε ισχύ μετά και τις τελευταίες τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που εσείς πριν λίγο χαρακτηρίσατε καταστροφολογικές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η πρόταση για συνεννόηση είναι πάντα πάνω στο τραπέζι. Η πρόταση για συνεννόηση γίνεται και με την υποβολή σήμερα, του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για την παροχή ψήφου στους ομογενείς, εκεί όπου πραγματικά ζουν. Ας προσέλθουν όλοι, εκεί που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή, στη Βουλή, εφόσον στα μέχρι τώρα στάδια δεν έγινε δυνατόν να επέλθει συμφωνία, να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Να κάνουν βελτιωτικές προτάσεις, αν υπάρχουν. Η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε όλα τα θέματα. Ο διάλογος είναι δημόσιος.

Θα σας υπενθυμίσω ότι μόλις χθες, παρουσιάστηκε από τον κ. Σουφλιά, συγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο για τη βιομηχανία. Δεν γίνεται συζήτηση πάνω σ` αυτό; Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πουν τις απόψεις τους; Κάποια στιγμή, όμως, η συζήτηση εξαντλείται. Κάποια στιγμή πρέπει ένα θέμα να φθάσει προς ψήφιση. Ο διάλογος δεν είναι χωρίς τέλος. Ο διάλογος δεν μπορεί να έχει το χαρακτήρα της συνεχούς αναβλητικότητας. Η πλειοψηφία έχει την υποχρέωση να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούν οι καιροί για να νομοθετεί. Γιατί ο τόπος δεν μπορεί να μένει σε κενό, επειδή κάποιοι έχουν επιλέξει για δικούς τους λόγους να λένε συνεχώς όχι σε όλα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ένα πακέτο για τον τουρισμό το οποίο ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί. Επιπλέον, υπάρχει μια δημόσια διένεξη ανάμεσα στην ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Τουρισμού για την καταβολή ή όχι από την πλευρά των ξενοδόχων του τέλους παρεπιδημούντων. Θέλετε να μας πείτε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για το πότε θα νομοθετηθεί το πακέτο για τον τουρισμό και αν τελικά οι ξενοδόχοι θα καταβάλουν ή όχι το τέλος παρεπιδημούντων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσα έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, όπως σωστά είπατε, θα γίνουν πράξη. Εντός των αμέσως επομένων ημερών κατατίθενται οι συνολικές ρυθμίσεις στη Βουλή. Το λέω αυτό, διότι χρειάστηκε κάποιο διάστημα -άλλωστε μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της τουριστικής χρονιάς- προκειμένου να γίνει η νομοτεχνική επεξεργασία όλων των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που λαμβάνει η κυβέρνηση για την τόνωση ενός πολύ σημαντικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, που είναι φυσικά ο τουρισμός.

Όλα, λοιπόν, όσα ανακοινώθηκαν, όλα, γίνονται πράξη. Γιατί έχουμε φτάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

Θα ήθελα δε να πω -επειδή ακούστηκαν χθες και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κάποιες δήθεν προτάσεις- ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις είναι: Πρώτον, ανεδαφικές. Δεύτερον, δεν είναι σύννομες, δεν είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Λοιπόν, όποιος θέλει να κάνει προτάσεις, καλό είναι να μην τις κάνει για λόγους που προσομοιάζουν σε πυροτεχνήματα. Καλό είναι να τις κάνει και να πατάει, όταν τις κάνει, και με τα δυο πόδια πάνω στη γη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πάντως, κύριε Εκπρόσωπε, δεν έρχεται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η απειλή για παραίτηση από την προεδρία της ΚΕΔΚΕ, αλλά από την πλευρά του Δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος είναι και πρόεδρος, σε περίπτωση που σταματήσει η εισροή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης του τέλους παρεπιδημούντων. Μας λέτε εδώ, ότι όλα όσα ανακοινώθηκαν θα γίνουν πράξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Γίνονται πράξη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ναι, γίνονται πράξη. Ρίχνετε στην πραγματικότητα το γάντι στον κ. Κακλαμάνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και θα υλοποιηθούν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε αν τα μέτρα που συζητήθηκαν σήμερα στη Διυπουργική Επιτροπή είναι μέτρα που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας ή είναι τα επιπλέον μέτρα που ζητάει η Κομισιόν με τις συστάσεις της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν είναι επιπλέον μέτρα. Καλά κάνετε και θέτετε την ερώτηση. Πραγματικά, σας ευχαριστώ. Είναι σαφές αυτό: Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Είναι θέματα τα οποία περιλαμβάνονται με κάθε λεπτομέρεια στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα. Περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες ανακοινώσεις -το λέω αυτό για να μην υπάρξει καμία παρανόηση- τις οποίες έκανε ο κ. Παπαθανασίου, εάν θυμάμαι καλά, πριν από δύο εβδομάδες. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Πρόκειται για συγκεκριμένα μέτρα τα οποία τώρα υλοποιούνται. Σας επαναλαμβάνω τα σημαντικότερα από αυτά:

Η περιστολή κατά 10% των μη ανελαστικών δαπανών του δημοσίου τομέα.

Η περιστολή κατά 10% των συμβάσεων έργου.

Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, μέσω του οποίου θα καταβάλλονται οι συνολικές αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, όσων εργάζονται για το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, η περιστολή των δαπανών, των μισθών, των στελεχών των ΔΕΚΟ.

Όλα αυτά φαντάζομαι ότι τα θυμάστε. Έχουν ήδη ανακοινωθεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εύλογο το επόμενο ερώτημα. Από τη στιγμή που δεν είναι μέτρα τα οποία συστήνει η Κομισιόν, δεν περιλαμβάνονται στην υλοποίηση των συστάσεων της Κομισιόν, πότε η κυβέρνηση θα πάρει αυτά τα μέτρα για να συμμορφωθεί με τις επιπλέον συστάσεις της Κομισιόν; Πριν ή μετά τις εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, για το θέμα των εκλογών έχω τοποθετηθεί. Δεν έχω να πω τίποτε καινούριο. Δεύτερον, είπα πως -και το λέω για μια ακόμη φορά- εμείς πιστεύουμε ότι το σύνολο αυτών των πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει, αρκεί, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προδιαγραφές, εντός των οποίων πρέπει να κινούνται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα και χθες: Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει. Εάν και όποτε χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές γιατί έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Η οικονομική κρίση είναι συνεχώς εξελισσόμενη. Έχει όλο και καινούργιες παραφυάδες. Έχει όλο και καινούργιες διαστάσεις. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γνωρίζει ακόμη το βάθος της.

Σας υπενθυμίζω ένα απλό θέμα: Μόλις προχθές ανακοινώθηκε ότι σε μια ισχυρή χώρα, όπως είναι η Γερμανία, έχει μεγάλο πρόβλημα μια μεγάλη ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό το θέμα πριν από 10 ημέρες, δεν υπήρχε. Πρέπει, λοιπόν, η γερμανική κυβέρνηση να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να δει πώς θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όταν, λοιπόν, προκύπτουν τέτοια προβλήματα σε κάθε χώρα οι Αρχές έχουν υποχρέωση να αντιδρούν με τη σωφροσύνη και την υπευθυνότητα που πρέπει να διακρίνει κάθε κυβέρνηση -και φυσικά αυτά τα χαρακτηριστικά διακρίνουν και τη δική μας κυβέρνηση- στα θέματα τα οποία προκύπτουν. Αυτό και κάνουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιος είναι ο χαρακτήρας των διαβουλεύσεων που λέτε ότι κάνετε με την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Κομισιόν έχει διαφορετική προσέγγιση από εμάς. Αναφέρομαι -θα το πω για μια ακόμη φορά- ακόμη και στο θέμα του ρυθμού ανάπτυξης. Η Επιτροπή λέει ότι θα έχουμε ανάπτυξη στο τρέχον έτος 0,2%. Εμείς λέμε ότι θα έχουμε 1,1%. Αναλυτικές τοποθετήσεις πάνω σε αυτό το θέμα έκανε χθες ο κ. Παπαθανασίου, στις οποίες και σας παραπέμπω.

Εμείς πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους. Και αν πετύχουμε τους στόχους, δεν χρειάζεται να γίνει κάτι άλλο. Αλλά επιμένω: Η κρίση είναι σε εξέλιξη. Κανείς δεν πρέπει αυτό να το παραγνωρίζει. Και κυρίως, είμαι βέβαιος, ότι οι Έλληνες πολίτες και κρίση έχουν και ξέρουν να πληροφορούνται το τι ακριβώς γίνεται σε όλο τον κόσμο. Έχουν καλή εικόνα της πραγματικότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πέρα από τα σύνορά μας.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Θυμόμαστε όλοι τη διαφωνία μεταξύ του κ. Σουφλιά και του κ. Αλογοσκούφη, του τότε Υπουργού Οικονομικών για το θέμα της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων. Και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής, ο κ. Σουφλιάς μας είχε πει ότι δεν έχει συζητηθεί αυτό το θέμα, αλλά θα συζητηθεί σε πολύ σύντομο χρόνο. Μήπως συζητήθηκε σήμερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα συνολικό πακέτο μέτρων ενίσχυσης κάποιων ασθενέστερα οικονομικά ομάδων, πληθυσμού, επιχειρηματικών ομάδων, αυτά του τουρισμού κλπ. Ένα συνολικό πακέτο ανακοίνωσε. Αυτό το πακέτο υπάρχει το ενδεχόμενο, ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης και ανάλογα με τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή με το νέο καθεστώς που βρισκόμαστε, να αλλάξουν κάποια από τα μέτρα αυτά; Να καταργηθούν ή οι παροχές αυτές να μικρύνουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι έχει αποφασιστεί εφαρμόζεται και υλοποιείται. Σας είπα ότι όποιες προσαρμογές χρειαστούν, θα γίνουν. Θα ήταν ανεύθυνο από οποιαδήποτε κυβέρνηση να μην κάνει το αυτονόητο: Τις προσαρμογές που χρειάζονται, τις βελτιώσεις που χρειάζονται.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αυτό λέω. Στο πλαίσιο αυτών των προσαρμογών υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είτε να μην ισχύσουν, είτε να ισχύσουν σε μικρότερη έκταση; Αυτό ρωτάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διακρινόμαστε ως κυβέρνηση για την υλοποίηση όσων ανακοινώνουμε. Ανακοινώνουμε πράγματα που είναι ρεαλιστικά, ώστε και να μπορούμε να τα εφαρμόζουμε. Σε αντίθεση με άλλους που φαίνεται να μην ξέρουν τι γίνεται στον κόσμο. Συνεπώς, εμείς μιλάμε για σήμερα, μιλάμε γι` αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα, μιλάμε για πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για τον τόπο και όλους τους ανθρώπους που ζουν εδώ. Αυτό κάνουμε και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε υποθετικά ερωτήματα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Υποθετικό είναι; Ρωτάω: Έχετε ανακοινώσει κάποια μέτρα, συγκεκριμένα μέτρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα. Θα σας πω κάτι πολύ απλό. Για να τα ανακοινώσουμε, κρίνουμε ότι πρέπει αυτά τα μέτρα να υλοποιηθούν. Και υλοποιούνται.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Βεβαίως. Συμφωνώ. Κρίνατε τότε ότι έπρεπε να υλοποιηθούν. Όμως επειδή ακριβώς η κρίση, εσείς το λέτε, ότι είναι σε εξέλιξη, επειδή πάντα υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν καινούργια πράγματα τα οποία δεν είναι γνωστά σήμερα, αυτά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ενδέχεται, αν έχουμε μια τέτοια εξέλιξη, να αλλάξουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφές αυτό που είπα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν είναι καθόλου υποθετικό πάντως αυτό που ρωτάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, με ρωτήσατε μόλις εάν θα αλλάξουν ή δεν θα εφαρμοστούν.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Επειδή, κύριε Εκπρόσωπε, εγώ δεν έχω καταλάβει το εξής: Το επικαιροποιημένο σχέδιο της χώρας περιλαμβάνει κάποια πράγματα τα οποία, όπως μας είπατε πριν για να μην το διευκρινίσετε ξανά, υπήρχαν ούτως ή άλλως στις δεσμεύσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Εννοώ την περιστολή των δαπανών...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να πω τα εξής: Αυτά τα θέματα, των οποίων η υλοποίηση, μπήκε σήμερα στο αυλάκι, περιλαμβάνονται ήδη στο τροποποιημένο σχέδιο. Τι θέλω να πω με αυτό; Για να υλοποιηθεί μια απόφαση χρειάζεται προετοιμασία. Ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που είναι πολύ σύνθετο, όπως η περιστολή των ελαστικών δαπανών σε όλο το δημόσιο. Πρέπει να γίνουν οι σχετικοί υπολογισμοί, να βγουν οι σχετικές εκτελεστικές αποφάσεις. Για όλα αυτά και τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα, μας ενημέρωσε σήμερα ο κ. Παπαθανασίου. Δεν ήθελα να σας διακόψω, θέλησα απλώς να το διευκρινίσω για μια ακόμη φορά.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Κι εγώ γι` αυτό ρωτώ επ` αυτού και θα το συνεχίσω το ερώτημά μου, λέγοντας το εξής. Για ποιο πράγμα ρωτώ; Διότι ακούω από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και από τον εκπρόσωπό του, αν δεν κάνω λάθος, ότι όλα τα χρόνια που είχατε τη διακυβέρνηση της χώρας, παρά το γεγονός ότι είχατε εξαγγείλει όλα αυτά τα μέτρα, δηλαδή περιστολή δαπανών, μείωση των κρατικών, των δημοσίων εσόδων και όλα τα υπόλοιπα, σε καιρούς που δεν υπήρχε η κρίση, όλα τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή, χρησιμοποιούν αριθμούς και λένε ότι ούτε το έλλειμμα μειώθηκε, ούτε καμία τέτοια περιστολή έγινε. Το ερώτημά μου για να καταλήξω είναι το εξής: Αυτά θα γίνονταν, γίνονταν ή έγιναν λόγω ανάγκης επικαιροποιημένου προγράμματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του ξεχνάνε κάτι: Ότι παρέδωσαν τη χώρα το 2004 με ένα πλασματικά χαμηλό έλλειμμα που δεν υπήρχε. Το πραγματικό έλλειμμα ήταν 7,5%. Πώς έπεσε το έλλειμμα από το 7,5%, όπως το πιστοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τρία τοις εκατό συν που είναι σήμερα; Μεταξύ των άλλων και με περιστολή δαπανών. Έχετε την εντύπωση ότι αυτό έγινε με κάποια θεία επιφοίτηση; Κάτι τέτοιο δεν γίνεται μόνο του. Απέδωσαν, λοιπόν, όλα αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης.

Είναι λάθος αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ. Είναι παραπειστικό αυτό που λέει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Διότι τότε εκείνοι έφεραν τη χώρα το 2004, σε μια κατάσταση, πραγματική κατάσταση -και δεν μιλάω για την εικονική κατάσταση που νόμιζαν ότι είχαν δημιουργήσει- για την οποία όλοι οι Έλληνες χρειάστηκε να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να μειώσουν το έλλειμμα. Και ξεχνάνε, βέβαια -γιατί οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ είναι αρχιμάγειρες στα οικονομικά και λένε ότι αυξήθηκε ο εξωτερικός δανεισμός από το 1990 και μετά κατά τόσο τοις εκατό- κάτι πάρα πολύ απλό: Από το 1981 που ανέλαβαν εκείνοι τη διακυβέρνηση της χώρας, τότε που η χώρα είχε πολύ χαμηλό εξωτερικό δανεισμό -και ειδικά στα πρώτα, δύσκολα χρόνια της μεταπολίτευσης- υπερτριπλασίασαν τον δανεισμό. Λοιπόν, αυτά είναι τα μαγειρέματα για τα οποία τους είχαν καταλάβει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμάστε όλες τις επιστολές που έστελναν από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προφανώς τις έριχναν στα καλάθια των αχρήστων γιατί δεν τους βόλευε. Ας τα ξεχάσουν. Εμείς δεν τα ξεχνάμε.

ΜΑΝΗ: Στα πλαίσια των αναπροσαρμογών, που είπατε και εσείς πριν από λίγο, λόγω της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης, συζητά η κυβέρνηση τις προτάσεις του Προέδρου του ΕΒΕΑ του κ. Μίχαλου; Για την μερική εργασία, εννοώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά: Η κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει καμία προσαρμογή. Το λέω απλά. Η κυβέρνηση λέει ότι με αυτά τα οποία έχει κάνει -και τα οποία έχει αποφασίσει και τα οποία έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση- μπορεί να πετύχει τους στόχους. Όποτε χρειαστεί, εάν χρειαστεί, εφόσον χρειαστεί θα γίνουν προσαρμογές, βελτιώσεις. Δεν έχει, όμως, γίνει καμία συζήτηση...

ΜΑΝΗ: Αυτό εννοώ, των αναπροσαρμογών που θα γίνουν. Αυτό εννοώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα πως θα συζητήσω κάτι, του οποίου η ανάγκη δεν έχει προκύψει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δηλαδή το αφήνετε ανοιχτό κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αφήνω τίποτε ανοιχτό. Εάν με ρωτήσετε εάν θα βρέξει αύριο, θα σας πω ότι δεν ξέρω, διότι πραγματικά δεν το ξέρω. Δεν πάει να πει ότι αφήνω ανοιχτό το αν θα βρέξει.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε οι προτάσεις του κ. Μίχαλου δεν είναι φυσικό φαινόμενο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στις οποίες έχει τοποθετηθεί. Τη κυβέρνηση δεσμεύουν οι ίδιες της οι πρωτοβουλίες, οι ίδιες της οι πολιτικές, οι ίδιες της οι πράξεις. Δεν τη δεσμεύουν σε τίποτε, ούτε οι πράξεις ούτε τα λόγια άλλων.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Να ρωτήσω κάτι; Στο πλαίσιο της πολιτικής κατεύθυνσης που υπάρχει για ελαστικότητα στην αγορά εργασίας εν μέσω κρίσης, οι προτάσεις του κ. Μίχαλου πως αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν τοποθετηθεί οι αρμόδιοι Υπουργοί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω επειδή επικαλεστήκατε αρκετές φορές τη φράση για την ανάγκη περιστολής των δαπανών στο δημόσιο τομέα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, όπως η ΕΡΤ; Kαι επ ευκαιρία πόσο κόστισε όλο αυτό το show για την υποψηφιότητα του κ. Ρουβά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, να απευθυνθείτε στον συγκεκριμένο φορέα. Δεύτερον, στην ανακοίνωση της οικονομικής επιτροπής, είναι καταγεγραμμένο με απόλυτη λεπτομέρεια το ποιους οργανισμούς αφορούν οι περικοπές.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή δεν περιλαμβάνονται...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ, να διαβάσετε τις ανακοινώσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν είναι δημόσιος φορέας η ΕΡΤ; Δεν είναι δημόσιος οργανισμός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάστε τις ανακοινώσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Λέω αν περιλαμβάνεται, για να μας πείτε πόσο κόστισε; Αυτό λέω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Διαβάστε τις ανακοινώσεις.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω στο θέμα του κ. Μίχαλου. Πριν λίγο καιρό, όταν είχε πέσει για πρώτη φορά η πρόταση στο τραπέζι, η κυβέρνηση και δια της αρμοδίας Υπουργού, αλλά και εσείς εδώ από αυτή την αίθουσα, είχατε απορρίψει, μετά βδελυγμίας, την οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το θέμα. Θα πρέπει να συνάγουμε κάποιο συμπέρασμα με το ότι τώρα τοποθετείστε μάλλον, λίγο πιο, το αφήνετε ανοιχτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα το πω για μία ακόμη φορά: Έχουν τοποθετηθεί, στο συγκεκριμένο θέμα, οι αρμόδιοι Υπουργοί. Στην Ελλάδα υπάρχει σχετική νομοθεσία, η οποία και εφαρμόζεται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτή ακριβώς η νομοθεσία, είναι ακριβώς η πρόταση του Μίχαλου. Επιτρέπεται η εκ περιτροπής εργασία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η νομοθεσία. Οι νόμοι πρέπει να είναι σεβαστοί στη χώρα, από όλους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άλλη ερώτηση ήθελα να κάνω, αλλά επειδή το θέμα του Μίχαλου βλέπω να κυριαρχεί, πρέπει να πούμε ότι και ο κ. Προβόπουλος έδειξε προς την κατεύθυνση των απόψεων του κ. Μίχαλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μάλιστα. Η επόμενη ερώτησή μου, τότε, επειδή επιχειρείτε εσείς από αυτό το βήμα να κλείσετε το θέμα της εκλογολογίας, βλέπω όμως ότι μάλλον δεν πείθετε ούτε τα ίδια τα στελέχη σας. Οι βουλευτές εννοώ της Νέας Δημοκρατίας και πληθαίνουν οι φωνές, θα επικαλεστώ τη χθεσινή φωνή του Σάββα Τσιτουρίδη και του κ. Νικηφοράκη, βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που στην ουσία θεωρούν πως είναι θέμα της προσωπικής ευθύνης του Πρωθυπουργού να κλείσει το θέμα της εκλογολογίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτησή σας ποια είναι;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τι απαντάτε εσείς. Για ποιο λόγο δεν μπορείτε να πείσετε ούτε καν τα στελέχη σας, ότι δεν ευθύνεστε εσείς για την εκλογολογία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα τοποθετηθώ, βεβαίως, επί δηλώσεων βουλευτών. Θα σας παροτρύνω όμως να διαβάσετε για μία ακόμη φορά τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού. Είναι ξεκάθαρες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν νομίζω. Το έκλεισε μόνο προσωρινά. Θα έλεγα για κάνα - δυο μήνες μόνο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι σχόλιο δικό σας, το οποίο δεν με βρίσκει σύμφωνο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τότε γιατί λένε ότι είναι θέμα προσωπικής ευθύνης του Πρωθυπουργού και το λένε οι βουλευτές σας, δεν το λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσο κι αν προσπαθείτε κάθε μέρα, σε αυτή την αίθουσα, να με οδηγήσετε στα μονοπάτια της εκλογολογίας, δεν θα το πετύχετε. Ό,τι είχα να πω, το είπα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Επιτρέψτε μου να πάμε λίγο πίσω στο θέμα της ψήφου των ομογενών. Είπατε ότι το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε είναι αποτέλεσμα διαλόγου με εκπροσώπους των ομογενών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Είπα: Και με εκπροσώπους των ομογενών.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Και με εκπροσώπους των ομογενών. Σωστά. Η πρώτη μου ερώτηση είναι αν έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο τα θέματα τα οποία έθεσαν οι ομογενείς στο τραπέζι και αν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι διατεθειμένη να λάβει υπόψη της, τις παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να διαμορφώσει ανάλογα το νομοσχέδιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση κατέληξε στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, διότι πιστεύει ότι αυτή είναι η πιο ωφέλιμη, η προσφορότερη για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος. Όπως αντιλαμβάνεστε από πολλές πλευρές ακούγονται διάφορες απόψεις. Ένα νομοσχέδιο δεν διατυπώνεται με εναλλακτική μορφή. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές διατυπώσεις.

Η κυβέρνηση κάνει πρόταση. Είναι συγκεκριμένο το μοντέλο το οποίο έχει επιλέξει. Σας είπα και προηγουμένως: Επιλέγεται αυτό το μοντέλο -όπως έχουμε πει και κατά τη συζήτηση και πρόσφατα- με μεταβατικό χαρακτήρα. Να εφαρμοστεί στην πράξη. Να δούμε τι θα αποδώσει. Γίνεται κάτι σε έναν χώρο, ο οποίος είναι καινούργιος. Η κάθε χώρα που έχει εφαρμόσει τέτοια νομοσχέδια, έχει τις ιδιαιτερότητές της όσον αφορά τους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό.

Εμείς πιστεύουμε από τη δική μας τη πλευρά, ότι αυτή η ρύθμιση την οποία επιλέγουμε και φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή, είναι -όπως σας είπα- η πιο ωφέλιμη, η πιο πρόσφορη, έτσι ώστε και οι Έλληνες ομογενείς να μπορούν να εκφράζουν την άποψη τους για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, από την οποία προέρχονται, στον τόπο όπου πραγματικά ζουν.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει πρόκριμα για τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί πριν από δύο ακριβώς μέρες. Ισχύει η απάντησή μου.

ΜΑΝΗ: Μία διευκρινιστική σε αυτό που απαντήσατε πριν για τους ομογενείς. Εξ όσων γνωρίζω το συλλογικό όργανο των ομογενών, το ΣΑΕ, έχει ζητήσει επιμόνως, εδώ και τρία χρόνια, οπότε πρωτοδιατυπώθηκε η πρόταση από τον Πρωθυπουργό, την ύπαρξη ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών, στις οποίες θα κατευθύνεται η ψήφος τους. Αυτή την πρόταση του ΣΑΕ έχει υιοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και την προβάλει. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, υπάρχει περιθώριο κάποιας τροποποιήσεως του νομοσχεδίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς έχουμε άλλη άποψη.

ΜΑΝΗ: Επειδή μιλήσατε πριν για στείρα άρνηση της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής, το ΠΑΣΟΚ όμως επικαλείται την πάγια θέση του ΣΑΕ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι απολύτως έτσι. Έχετε δίκιο όσον αφορά τις περιφέρειες. Εμείς έχουμε άλλη άποψη. Σας είπα ότι εισάγουμε μία άλλη άποψη που πιστεύουμε ότι είναι πιο αντιπροσωπευτική, πιο συμβατή με την ελληνική πραγματικότητα και με τον τρόπο, με τον οποίο έχουν συμπεριφερθεί μέχρι τώρα οι Έλληνες ομογενείς που ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές.

ΜΑΝΗ: Σε αυτά τα τρία χρόνια, κ. Εκπρόσωπε, που γίνεται η διαβούλευση και με το ΣΑΕ έχει εξασφαλιστεί το ναι τους, η συναίνεση τους σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα επ` αυτού. Η συζήτηση δεν μπορεί να είναι ατέρμων.

ΜΑΝΗ: Όχι, λέω αν το αποδέχθηκαν. Την ψήφο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το αποδέχθηκε ο ΣΑΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε η ψηφοφορία γίνεται στη Βουλή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 19 February 2009 - 17:09:13 UTC