Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-01-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 50893882

Έκδοση 1

brf0901

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής όπου συζητήθηκαν θέματα του Υπουργείου Απασχόλησης. Έχει ήδη κάνει αναλυτικές δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός κ. Τσιτουρίδης. Πολύ συνοπτικά μόνον θα σας πω ότι αποφασίστηκε η δημιουργία φορέα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής ασφάλισης που έχει ως στόχο τη μηχανοργάνωση, επιτέλους, του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, την ψηφιοποίηση των συστημάτων. Και βεβαίως, πάνω απ` όλα, ο στόχος εξυπηρέτησης των πολιτών είναι εκείνος που πρωτίστως τίθεται από το αρμόδιο υπουργείο. Επίσης, αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να ενισχυθούν, σε ορισμένες περιοχές και σε φθίνοντες κλάδους, άνεργοι άνω των 50 ετών.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 10.30 θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Τάσο Σπηλιόπουλο και στις 11.00 με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το 1923 ιδρύθηκε η Αγροφυλακή. Και το σωτήριον έτος 2007 επανιδρύθηκε με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες. Αυτό εννοούσατε όταν λέτε ότι κάνετε επανίδρυση του κράτους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην επανίδρυση του κράτους, τα γνωρίζετε. Αντιλαμβάνομαι ότι ο ειρωνικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε το θέμα -και αντιλαμβάνεστε και εσείς- δεν ταιριάζει στο κομμάτι αυτό της πολιτικής. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ταχθεί -και εργάστηκαν επί σειρά ετών και θα συνεχίσουν να εργάζονται- στη φύλαξη περιοχών οι οποίες έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Όπως γνωρίζετε, η γεωργία στη χώρα μας, είναι, σε ποσοστό, πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. και από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πλην των νέων ευρωπαϊκών χωρών. Άρα, λοιπόν, πιστεύω ότι η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα, αποδεικνύεται και με αυτό το νομοσχέδιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κ. Μητσοτάκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες λίγη ώρα αφότου ο κ. Μητσοτάκης εισήλθε στο νοσοκομείο για τις εξετάσεις τις οποίες είχε προγραμματίσει να κάνει. Ήταν εκεί και ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Να ευχηθώ και από του βήματος αυτού, καλή ανάρρωση στον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εάν δεν μπορείτε για σήμερα, το κρατάτε για αύριο. Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή παρήλθε το ορόσημο που είχε τεθεί αρχικά, αν ξέρετε να μας πείτε που βρίσκεται η υπόθεση του αγωγού Μπουργκάς  Αλεξανδρούπολη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που γνωρίζω και μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι διαβουλεύσεις της ελληνικής με τη ρωσική και τη βουλγαρική πλευρά. Έχουν ξεκαθαριστεί όλα εκείνα τα σημεία τα οποία ήταν προς διασαφήνιση και προς συμφωνία. Άρα, σε ό,τι αφορά την ελληνο-ρωσική και την ελληνο-βουλγαρική πλευρά, το θέμα έχει κλείσει. Αναμένουμε τις συζητήσεις οι οποίες γίνονται μεταξύ των δύο άλλων πλευρών. Δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτή τη στιγμή το χρονοδιάγραμμα. Πάντως, η ελληνική πλευρά στο χρονοδιάγραμμα στο οποίο είχε δεσμευτεί, οριστικοποίησε τις συμφωνίες της.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, εάν σχεδιάζει η κυβέρνηση να ανακοινώσει και επισήμως την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μετά και τις χθεσινές διαρροές από το Υπουργείο Παιδείας που αναφέρονται στην ανεξαρτητοποίηση του λυκείου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστό ότι υπάρχει αίτημα των Πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών οργανώσεων να αποσυνδεθεί η λειτουργία του λυκείου από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να εξεταστεί και κατά συνέπεια να αποφασιστεί στην παρούσα κυβερνητική θητεία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχω μια συνέχεια της πρώτης ερώτησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια ήταν η πρώτη, την ξεχάσαμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι εκεί που αντιμετωπίσατε πολύ σοβαρά, ενώ και η δική μου ερώτηση σοβαρή ήταν, απλά έδινε τη διάσταση που πρέπει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς κάνετε μια ιστορική αναδρομή...

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα ΤΕΑ πότε θα τα φτιάξετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... Όπως θα λέγατε ότι το ΙΚΑ ιδρύθηκε πριν από 60-70 χρόνια. Κάπως έτσι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας επαναφέρετε εκεί. Τα ΤΕΑ πότε θα τα φτιάξετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι η ερώτηση είναι υποτιμητική όχι μόνο για τον ερωτηθέντα, αλλά και για τον ερωτώμενο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν αναφερόμουν στην πολιτική διάσταση. Αναφερόμουν στην παλαιολιθική συγκρότηση του κράτους. Δεν αναφερόμουν στην ιστορία που έχουν καταγράψει ως πολιτική δράση, προς Θεού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή σε όλον τον κόσμο, ή εν πάση περιπτώσει στο δυτικό κόσμο, το υπ` αριθμόν ένα θέμα είναι το περιβάλλον. Εάν θεωρούμε ότι ένα Σώμα το οποίο -όπως από την αρχή έχει ανακοινωθεί από τον προηγούμενο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και από το σημερινό Υπουργό Δημόσιας Τάξης- έχει ως στόχο του τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής κληρονομιάς μας γυρίζει πίσω, θα μου επιτρέψετε να πω ότι όχι μόνο δεν παρακολουθείτε τα διεθνώς δρώμενα, αλλά είστε εκτός εποχής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχουμε ιστορική μνήμη και ότι θυμούμαστε ότι απλά ήταν μια υπόσχεση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μονοπώλιο το press room.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, αλλά πρέπει να σας πω...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχετε την ευγένεια, όταν έχω δώσει το λόγο σε άλλο δημοσιογράφο, συνάδελφό σας να περιμένετε και να ξαναρωτήσετε. Δεν πρόκειται να φύγω εάν δεν απαντήσω σε όλες τις δικές σας ερωτήσεις. Να είστε βέβαιος.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα σας παρακαλούσα για ένα σχόλιο σχετικά με τη δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η θέση σας και η θέση τους σε σχέση με την Αναθεώρηση του άρθρου 16 τέμνονται, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ακολουθούν την ίδια πολιτική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα αρκετά χθες, δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως από χθες μέχρι σήμερα ανακαλύψατε που λειτουργούν και πώς τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, δεν κάνατε το ρεπορτάζ που σας παρακάλεσα να κάνετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το άφησα για εσάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πήγατε, δηλαδή, στο Υπουργείο Παιδείας, τι κρίμα. Μπορώ, αν θέλετε, να σας κανονίσω ένα ραντεβού να πάτε αύριο νωρίς το πρωί για να προλάβετε να έρθετε και στο press room το μεσημέρι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί εγώ νομίζω ότι είναι ανύπαρκτα. Εάν εσείς πιστεύετε ότι είναι υπαρκτά, εσείς έχετε την υποχρέωση να το αποδείξετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως μετά το σάλο που συνεχίζεται γύρω από αυτούς που δεν στρατεύθηκαν, η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει τα ονόματα στη δημοσιότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω καλύψει το θέμα απαντώντας χθες. Σας είπα ότι δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σας ανακοίνωσα, ήδη, χθες και τις αποφάσεις της Αρχής, αλλά και όλες τις ενέργειες που έγιναν. Θα ήθελα, με αφορμή την ερώτησή σας -κυρίως με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, χθες το βράδυ, για το θέμα των παράνομων απαλλαγών από τη στρατιωτική θητεία- να επισημάνω ορισμένα επιπλέον σημεία: Στο ΠΑΣΟΚ και στο ζήτημα αυτό, όπως και σε πολλά άλλα, περισσεύει η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός. Το φαινόμενο που τώρα δήθεν ανακαλύπτουν χαρακτήρισε την 20ετή θητεία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Παριστάνουν τους καταγγέλλοντες ενώ στην ουσία αυτοί είναι οι καταγγελλόμενοι. Όσο και αν δεν βολεύει το ΠΑΣΟΚ, η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη. Η κυβέρνηση αυτή αποκαλύπτει όλα εκείνα που επί χρόνια συγκάλυπταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τα συγκάλυπταν γιατί τα δημιουργούσαν. Η κυβέρνηση αυτή διερευνά διεξοδικά και στέλνει στη Δικαιοσύνη κάθε υπόθεση παραβίασης της νομιμότητας. Η κυβέρνηση αυτή αποδεικνύει στην πράξη την αμετάκλητη απόφασή της να πατάξει φαινόμενα αδιαφάνειας και κομματικής ευνοιοκρατίας, διασφαλίζοντας την ισότητα όλων των Ελλήνων πολιτών, έναντι του νόμου. Η κυβέρνηση αυτή παίρνει όλες τις απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες ώστε να εκλείψουν μια για πάντα φαινόμενα που δεν είναι συμβατά με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα φαινόμενα αυτά, όπως μας λέτε τώρα, έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ; Τουλάχιστον αυτό, μπορείτε να μας το πείτε, εάν αυτοί όλοι που έχουν απαλλαγεί, έχουν απαλλαγεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα χθες ότι οι υποθέσεις ξεκίνησαν να ερευνώνται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004. Μια μεγάλη αλυσίδα υποθέσεων, κρίκος της οποίας -όπως είπα, για να επαναλάβω τη χθεσινή μου φράση- ήταν η τελευταία πρόσφατη υπόθεση που πήρε μεγάλη δημοσιότητα, γιατί και οι άλλες υποθέσεις είχαν πάρει δημοσιότητα. Πρόκειται, λοιπόν, για μια μεγάλη αλυσίδα στην οποία το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη, διότι την άφησε να δημιουργηθεί, εάν δεν την υπέθαλψε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν κατάλαβα καλά, η κυβέρνηση είναι υπέρ της δημοσιοποίησης των ονομάτων, αλλά δεν της το επιτρέπει η ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και η απόφαση του ΣτΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να απαντήσω στο ερώτημά σας. Εάν παρακολουθούσατε το ρεπορτάζ από την αρχή, δηλαδή πριν από δύο-δυόμιση χρόνια, όταν ξεκίνησε η αποκάλυψη των υποθέσεων από τον αρμόδιο και τότε και σήμερα υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο, θα διαπιστώνατε ότι τότε είχαν ανακοινωθεί ονόματα από την κυβέρνηση, από τον αρμόδιο υφυπουργό, από την αρμόδια υπηρεσία. Στη συνέχεια, ήρθε η αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και απαγόρευσε την οποιαδήποτε αναφορά σε οποιοδήποτε όνομα, θεωρώντας ότι αυτό είναι προσωπικό δεδομένο. Εάν, λοιπόν, γυρίσετε πίσω και διαβάσετε στις εφημερίδες, τις οποίες εσείς γράφετε, το τι είχε ανακοινωθεί πριν από δύο-δυόμιση χρόνια, θα πάρετε απάντηση στο ερώτημα που θέτετε σήμερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω ανοικτά, για την κυβέρνηση η απάτη είναι προσωπικό δεδομένο; Γιατί εδώ πρόκειται και για απατεώνες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν η απάτη είναι προσωπικό δεδομένο, η κυβέρνηση δεν θα είχε προχωρήσει σε όλες αυτές τις ενέργειες για να αποκαλύψει αυτή την απάτη. Εκείνο το οποίο αποτελεί προσωπικό δεδομένο, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, είναι η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων απέφυγαν να πάνε στο στρατό. Η κυβέρνηση αποκάλυψε το θέμα από την αρχή. Εκείνο που κάνει επί δύο χρόνια τώρα, γιατί μιλάμε για χιλιάδες υποθέσεις όπως είδατε, είναι να ερευνά όλες αυτές τις υποθέσεις. Χθες, σας ανέφερα ένα αρκετά υψηλό ποσοστό από το οποίο φάνηκε ότι όχι δεν ήταν Ι5, δηλαδή ανίκανοι προς στράτευση, αλλά ικανοί προς στράτευση. Αυτά αποκαλύφθηκαν επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας. Μην τα ξεχνάμε. Καλό είναι, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Ευθυμίου, αντί να πετούν από εδώ και από εκεί αόριστες κουβέντες, να ρωτήσουν ή τον κ. Παπαντωνίου ή τον κ. Τσοχατζόπουλο, τους αρμόδιους υπουργούς, να ρωτήσουν δηλαδή εαυτούς και αλλήλους για το τι συνέβαινε επί 20 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την υπόθεση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Για την κυβέρνηση είναι εθνικό, πολιτικό, κοινωνικό το θέμα; Σε ποια διάσταση μπορούμε να το δούμε από εδώ και πέρα για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο που υπάρχει για 20 χρόνια, όπως αναφέρετε πολύ σωστά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, είναι πολιτικής απόφασης, πολιτικής πρωτοβουλίας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μπορεί να λυθεί το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να υπάρχουν «τρωκτικά» τα οποία δρουν κάτω από τη μύτη μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης, αλλά αυτό μπορεί να γίνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμη και αν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να έχει τέτοια έκταση, όπως αποκαλύφθηκε ότι γινόταν επί σειρά ετών. Σημασία έχει το εάν κάποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να ερευνήσει και να αποκαλύψει. Αυτή η κυβέρνηση, που πραγματικά ενδιαφέρεται, ερεύνησε και αποκάλυψε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εάν καταλαβαίνω καλά, οι μηχανισμοί του στρατού σε αυτό το επίπεδο δεν ελεγχόταν τόσα χρόνια, η στρατιωτική Δικαιοσύνη, η οποία μοίραζε αφειδώς απολυτήρια Ι5 από στρατεύσιμους; Είναι πρωτάκουστο, πρωτόγνωρο. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να ακουστεί αυτό το πράγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι είχα να δώσω ως στοιχεία, τα έδωσα ήδη από χθες. Επανέλαβα και σήμερα μια πολιτική δήλωση. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η φράση ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» αφορά ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αποκάλυψη ορισμένων υποθέσεων, αλλά προς το τέλος καταλήγει να τα κουκουλώνει; Για παράδειγμα, το ίδιο είχατε κάνει και με τα παραδικαστικά κυκλώματα, το ίδιο είχατε κάνει με τις υποκλοπές, με τις φούσκες κ.τ.λ., αλλά στο τέλος κατέληξε να κουκουλώσει όλες τις υποθέσεις. Πού είναι η διαφορά σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ που υπενθυμίσατε μεγάλες υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Εστάλησαν στη Δικαιοσύνη επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να σημειώσω ότι οι υποθέσεις, ως πολιτική πρωτοβουλία, όταν αποκαλύπτονται από μια κυβέρνηση δίνουν όχι μόνο ένα μήνυμα στον κόσμο -που είναι πολύ σημαντικό- για το τι ακριβώς εννοεί ο καθένας όταν λέει χρηστή διακυβέρνηση, έντιμη διοίκηση και ίση αντιμετώπιση των πολιτών, αλλά βεβαίως στέλνουν την κάθε υπόθεση στη Δικαιοσύνη, ώστε να έχει και τα αποτελέσματα που πρέπει. Έχουμε, δηλαδή, τρεις ενέργειες. Πρώτον, η έρευνα και η αποκάλυψη. Δεύτερον, η αποστολή στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη θα εκτελέσει τη δική της αποστολή στη συνέχεια, δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στο έργο της. Και τρίτον, το ηθικό δίδαγμα το οποίο χρειάζεται οποιαδήποτε Πολιτεία ως πρότυπο στις νεότερες γενιές. Πώς ένα παιδί 18 ετών θα πάει φαντάρος όταν βλέπει ότι ένας διπλανός του επειδή έχει κάποιες πολιτικές διασυνδέσεις, δεν θα πάει φαντάρος; Πώς θα πείσεις αυτό το παιδί ότι η Πολιτεία, η πατρίδα του το σέβεται και το τιμά ισοτίμως με κάποιο άλλο; Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το ότι ερευνάται και αποκαλύπτεται μια υπόθεση και αποστέλλεται στη Δικαιοσύνη. Τα αποτελέσματα είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί η κυβέρνηση στη συνέχεια να πάει στη Δικαιοσύνη και να πει ότι πρέπει να επιβληθεί η άλφα, η βήτα, η γάμα ποινή. Είναι λοιπόν -και για μια ακόμη φορά το λέω- σημαντικό ότι αποκαλύπτονται. Και ευχαριστώ που θυμίσατε τρεις-τέσσερις από τις υποθέσεις, οι οποίες αποκαλύφθηκαν στα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει, όμως, και άλλη πράξη στη συνέχεια, το κουκούλωμα. Στην πράξη τελικά δεν γίνεται τίποτα και αναπαράγονται διαρκώς αυτά τα φαινόμενα και επί δική σας θητείας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Θέλετε να το κάνετε πιο συγκεκριμένο;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θέλετε να πείτε, δηλαδή, ότι σήμερα δεν συνεχίζουν να λειτουργούν κάποια κυκλώματα στη Δικαιοσύνη με τον ίδιο τρόπο; Έχουν εξαλειφθεί αυτά τα φαινόμενα ή στο στρατό δεν συνεχίζουν... .

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσω -και φοβάμαι ότι θα γίνω κουραστικός- με το ίδιο που έχω πει και άλλες φορές: Υπάρχουν νόμοι και υπάρχει και παραβατικότητα. Σημασία έχει μια πολιτική εξουσία, η κυβέρνηση εν προκειμένω, όχι μόνο για να δώσει το καλό παράδειγμα, αλλά γιατί γι` αυτό ψηφίστηκε από τον Έλληνα πολίτη, να μην παραβιάζει τους νόμους. Να φροντίζει ώστε να τηρούνται οι κανόνες. Και αυτή η κυβέρνηση αυτό προσπαθεί να κάνει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επιμείνω στο θέμα της αγροφυλακής, όχι για να κάνω πλάκα όπως το πήρατε, αλλά επειδή είναι η συμβολική απεικόνιση μιας εξουσίας που κοιτά προς τα πίσω. Αναφέρατε λόγους περιβάλλοντος. Ολοι θυμόμαστε το 1993 όταν δεν προσελήφθησαν εκείνοι οι αγροφύλακες, τους είχατε υποσχεθεί, έβγαιναν οι άνθρωποι στα κανάλια σε παράθυρα και το έλεγαν, ότι θα τους ξαναπάρετε. Και χθες, υπάρχει ειδική ρήτρα στο νομοσχέδιο που λέει ότι κατά παρέκκλιση του όρου ότι πρέπει να είναι από 21 έως 35 ετών, εκείνοι που είχαν προσληφθεί τότε θα τους ξαναπάρει με υπουργική απόφαση. Θα μπορεί να είναι τώρα και 50 ετών. Εντάξει, να βρουν δουλειά οι άνθρωποι, αλλά είναι μιας μοντέρνας, σύγχρονης κυβέρνησης πρακτική αυτή; Δημιουργεί ένα σώμα για να καλύψει τις υποσχέσεις του 1993;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω δύο πράγματα: Πρώτον, αυτό που είπα και προηγουμένως ότι πρέπει να σκεφτόμαστε σε σχέση με το περιβάλλον όπως σκέφτονται και οι άλλοι λαοί. Και να προσπαθούμε, όχι μόνο σε αυτό βεβαίως, γιατί δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του περιβάλλοντος με αυτό για να μην δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις ή να μην γίνουν επίσης λανθασμένα σχόλια. Είναι ένα κομμάτι μιας περιβαλλοντικής πολιτικής, η οποία αναφέρεται -όπως είπα- στη γεωργική Ελλάδα, στην Ελλάδα που σε μέσο όρο ποσοστού είναι πολύ πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο, σε σχέση με την ενασχόληση των κατοίκων με τη γεωργία. Δεύτερον, δεν είναι καθόλου οπισθοδρομικό το να τηρεί -εκτός κι εάν φτάσαμε σε αυτό το σημείο- ένα κόμμα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του όταν γίνεται κυβέρνηση. Εάν λοιπόν, θεωρούμε ότι το να τηρηθούν οι δεσμεύσεις ενός κόμματος, οι οποίες ευθέως τέθηκαν στους Έλληνες πολίτες, οπισθοδρομική πολιτική πράξη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι και σε αυτό έχω αντίθετη άποψη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή προβάλλετε την απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για τη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων, δεν υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο αυτή η Αρχή; Δεν έχει η κυβέρνηση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Σας θυμίζω ότι σε μια άλλη Ανεξάρτητη Αρχή, ο διευθύνων σύμβουλός της είναι κατηγορούμενος για απάτη. Στην Eπιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρομαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε Ανεξάρτητες Αρχές κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα και έχουμε και διοικητικές Ανεξάρτητες Αρχές. Δεν έχει καμία σημασία να κάνω τη διάκριση. Έχει σημασία ότι αυτά τα ζητήματα που συζητάμε τώρα έχουν αποφασιστεί σε επίπεδο των ανωτάτων δικαστηρίων, σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, αφού εφαρμόζεται ένας συγκεκριμένος νόμος με βάση το Σύνταγμα, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από μερικά χρόνια. Στη Βουλή γίνονται ερωτήσεις και υπάρχει στην ευθύνη του υπουργού η απάντηση μέχρι του σημείου εκείνου που επιτρέπει η μη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στον οποιονδήποτε βουλευτή ερωτήσει έναν υπουργό.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θα υπάρξουν κυρώσεις και εάν ναι τι είδους σε όσους καταστρατήγησαν το νόμο στα ζητήματα στράτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η στρατιωτική Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί και βεβαίως θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις. Είναι αυτονόητο ότι όταν κάποιος έχει παραβιάσει το νόμο, τους κανονισμούς του Σώματος στο οποίο εργάζεται, θα υποβάλλεται και σε κυρώσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν θα πρέπει να διαφοροποιήσετε το ρόλο και τις δικαιοδοσίες των Ανεξάρτητων Αρχών; Ομολογώ ότι δεν το ήξερα, σήμερα διάβασα ότι δεν μπόρεσε να γίνει κοινοβουλευτικός έλεγχος για τις αποδοχές εργαζομένων και στελεχών της ΕΡΤ επειδή η Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων απαγόρευσε να σταλούν στο κοινοβούλιο σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι μισθολογικές καταστάσεις. Από πού και ως πού; Από πού αρύει το δικαίωμα η Ανεξάρτητη Αρχή να απαγορεύει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την κοινοβουλευτική διαδικασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει σημασία, καταρχάς να διευκρινίσω, το ποιος βουλευτής ρωτάει. Το ίδιο θα είχε συμβεί και αν ήταν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Να σας το δώσω με ένα παράδειγμα...

ΣΙΔΕΡΗΣ: Της αντιπολίτευσης θα ήταν. Όχι, επειδή έγινε έτσι και είναι πραγματικό το γεγονός, γι` αυτό το λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπηρεσία στην οποία βρισκόμαστε υπέβαλε ένα σχετικό ερώτημα για άτομα που έχουν πάνω από 30 ή 35 χρόνια ασφαλιστική κάλυψη και πρέπει να βγουν στη σύνταξη. Κάποιοι μπορεί να μη θέλουν να βγουν στη σύνταξη και υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Απαγορεύεται λοιπόν να μάθει η υπηρεσία εάν κάποιος, ο κ. Σιδέρης, ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. «οποιοσδήποτε» έχει στο ασφαλιστικό του ταμείο, περισσότερα από τα χρόνια εκείνα τα οποία επιτρέπεται, να βγει στη σύνταξη. Άρα, λοιπόν, το έχω αντιμετωπίσει κι εγώ από τη θέση του Υπουργού σε αυτή την υπηρεσία το θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μπορεί να αλλάξει η δικαιοδοσία της για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι έχουμε ένα νόμο, έχουμε μια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έχουμε ένα Σύνταγμα, έχουμε εν προκειμένω για τα προσωπικά δεδομένα κάποιες δικαστικές αποφάσεις. Στο συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε δε -δεν μιλάμε για άλλο θέμα και παρεμφερώς το χρησιμοποιεί κάποιος- του στρατεύματος που δημιουργήθηκε τελευταία, υπάρχουν αποφάσεις των δικαστηρίων. Μην το κουράζουμε περισσότερο, δεν νομίζω ότι θα βγει κάτι.

ΜΑΝΗ: Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, αυτό είναι σαφές. Η κυβέρνηση όμως ενοχλείται για την κωλυσιεργία στο έργο της Δικαιοσύνης; Μέσα στις γιορτές είδαμε πολλούς κατηγορούμενους για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος να αποφυλακίζονται. Καμία δίκη δεν έχει οριστεί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έδειξε την ενόχλησή του, ωστόσο ο 18χρονος που επικαλεστήκατε πριν, είδε τις χειροπέδες αλλά είδε και τις αποφυλακίσεις. Αυτή η περίφημη «επιτάχυνση» του έργου της Δικαιοσύνης, πόσο θα μένει έτσι γράμμα κενό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια πολιτική πρωτοβουλία την οποία γνωρίζετε, για την επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης από τον αρμόδιο Υπουργό. Έχει γίνει μια σειρά από ενέργειες. Από ένα σημείο και μετά, οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε το χρόνο που χρειάζεται η Δικαιοσύνη για να εξαντλήσει μια υπόθεση. Δεν μπορεί να επιβληθεί από την πολιτική ηγεσία στη Δικαιοσύνη, ότι ο χρόνος θα είναι Α ή Β. Ο μόνος ή ο τελευταίος που εγώ θυμάμαι να το έκανε ήταν ο Αλέξιος ο Κομνηνός που είχε θέσει όριο τα δύο χρόνια. Έκτοτε δεν υπάρχει κάποιος άλλος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε εάν τα κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιους πόρους και θα επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό το θέμα, αντιλαμβάνεστε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης δημόσιας συζήτησης και δημόσιας διαβούλευσης, από τη στιγμή που θα πρέπει να γίνει εφαρμοστικός νόμος του Συντάγματος. Ας περιμένουμε να ψηφιστεί από την επόμενη Βουλή το άρθρο 16 και εν συνεχεία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύεται ότι θα κάνει έναν ευρύ ανοιχτό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους. Θα ακούσει τις απόψεις, έτσι ώστε ο νόμος αυτός ο οποίος θα εφαρμόζει τη συγκεκριμένη διάταξη, το αναθεωρημένο άρθρο 16, να είναι ο καλύτερος δυνατός.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με βάση την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ εκτιμάει η κυβέρνηση ότι έχει επιτευχθεί η minimum συναίνεση που χρειάζεται η αναθεώρηση του άρθρου 16;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μένω στη χθεσινή μου δήλωση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν και ονόματα πολιτικών μέσα σε εκείνους που απέφυγαν τη στράτευση, τι θα γίνει δηλαδή; Η ελληνική κοινωνία ενδεχομένως να ψηφίζει κάποιους βουλευτές οι οποίοι παρανόμως απέφυγαν τη στράτευσή τους; Ή και κανονικά, αν το θέλετε. Είναι στοιχείο το οποίο δεν θα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από την τοποθέτησή μου πιστεύω ότι έχετε κατανοήσει ποια είναι η προσωπική θέση και πιστεύω και θέση πάρα πολλών ανθρώπων. Το να ελέγχεσαι όταν είσαι στην πολιτική είναι το υπ` αριθμόν ένα στοιχείο. Το να δέχεσαι τον έλεγχο, επίσης ακολουθεί. Κατά συνέπεια δεν έχω να σας πω τίποτα περισσότερο από το ότι πιστεύω πως ουδείς ο οποίος ασχολείται με την πολιτική πρέπει να έχει φόβο για τέτοιου είδους θέματα. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω από τη στιγμή που γνωρίζετε καλά ότι ακολουθούνται οι διαδικασίες με βάση το Σύνταγμά μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αιωρείται όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το αντιλαμβάνομαι. Και επειδή αιωρείται γενικώς, αντιλαμβάνεστε ότι βλάπτει την πολιτική. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η πολιτική και οι πολιτικοί, ως πρόσωπα δρώντα εντός αυτής, δεν θα έχουν κανένα λόγο να φοβούνται την οποιαδήποτε δημοσιοποίηση που να τους αφορά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 10 January 2007 - 11:28:23 UTC