Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-01-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 51038267

Έκδοση 1

brf1001

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αύριο, στις 10:30, θα πραγματοποιηθεί η ακυρωθείσα συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, στο γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης, καθόσον αμέσως μετά συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε ακούσει και εσείς τον προβληματισμό που αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα για το αν η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει την απόλυτη αρμοδιότητα να απαγορεύσει στην κυβέρνηση ή στους Υπουργούς ή στους βουλευτές να δώσουν στη δημοσιότητα ονόματα ανθρώπων που αποδεδειγμένα έχουν παρανομήσει και δεν έχουν υπηρετήσει στο στρατό. Σκέπτεται η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία για να βρεθεί μια ρύθμιση, μια λύση στο θέμα αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας θυμίσω, για να έχουμε όλη την εικόνα ότι μιλούμε για εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας στην εσωτερική νομοθεσία. Η ενσωμάτωση αυτής της οδηγίας έγινε στη δεκαετία του 1990. Αν θυμάμαι καλά, είναι οδηγία του 1995 και ενσωματώθηκε στο ελληνικό νομικό σύστημα το 1997. Όπως γνωρίζετε, στις οδηγίες είναι δύσκολο να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από αυτές τις οποίες έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη  μέλη. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν και με άλλα ζητήματα, όχι μόνο με αυτό. Την άποψή μας την έχω πει από χθες. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρχει δημοσιότητα σε πάρα πολλά πράγματα. Εμείς συμφωνούμε πολιτικά σε αυτή τη δημοσιότητα. Το είπα και χθες ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος αυτή τη στιγμή -και αν υπάρχει, μπορεί να τον υποδείξει κάποιος- να διαφοροποιηθούμε από νόμους τους οποίους έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή που ως υπέρτατο σώμα οφείλει να δεχτεί ότι οι νόμοι που ψήφισε, θα πρέπει να τηρούνται. Και πρωτίστως από την ίδια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία ο κ. Σούρλας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής. Η κυβέρνηση θα συμφωνήσει μαζί του, θα προωθήσει αυτή την πρόταση του κ. Σούρλα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι πρωτοβουλία έχει αναλάβει...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για δημοσιοποίηση των ονομάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που σας είπα είναι πολύ συγκεκριμένα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Βουλή θα δοθούν; Είναι προσωπικό δεδομένο να δοθεί στη Βουλή ένα όνομα; Εδώ δίνονται απόρρητα έγγραφα. Ενημερώνονται σε απόρρητες...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται και η Βουλή είναι αρμόδια να απαντήσει στο θέμα, ποιες είναι εκείνες οι διαδικασίες που προβλέπονται. Για παράδειγμα, χωρίς να έχω την απόλυτη γνώση του αντικειμένου, υπάρχει η δυνατότητα σε ομάδα βουλευτών να επισκεφθεί την ΕΥΠ και να διαβάσει μια σειρά από απόρρητα έγγραφα. Έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει το ίδιο και γι` αυτό το θέμα, αλλά αυτό είναι ένα θέμα της Βουλής.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, χθες ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Σίμος Κεδίκογλου παραδέχθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ότι τη στρατιωτική του θητεία την υπηρέτησε στο Παρίσι και μάλιστα αμείβονταν τότε, το 1987, με το ποσό των 900 και πλέον δολαρίων. Θα ήθελα να κάνετε ένα σχόλιο επ` αυτού, δεδομένου ότι είναι εμφανές ότι υπάρχει μια προνομιακή μεταχείριση του συγκεκριμένου προσώπου σε αυτή την υπόθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο και ειλικρινά εντυπωσιάζομαι που μου γίνεται αυτή η ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Άλλο ήθελα να ρωτήσω, αλλά από περιέργεια, γιατί εντυπωσιάζεστε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σχολιάσω τι; Πού υπηρέτησε κάποιος Έλληνας πολίτης τη θητεία του;

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, αν είναι προνομιακή...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω. Έχουμε περάσει σε άλλο στάδιο; Δηλαδή από εκεί που ήμασταν στο ότι κάποιοι «λούφαραν», την «κοπάνησαν», κατά το κοινώς λεγόμενο, πάμε να δούμε ποιος υπηρέτησε πού; Πού θα φτάσει αυτή η ιστορία; Για να καταλάβω.

ΒΛΑΧΟΣ: Να ρωτήσω τότε αυτό που ήθελα. Υπάρχει το τελευταίο 24ωρο μια κόντρα του Υφυπουργείου Ανάπτυξης με τους εμπόρους. Οι έμποροι, έχοντας προβλήματα οικονομικά, θέλουν και ξεκινούν από σήμερα τις προσφορές στα καταστήματά τους. Ο κ. Παπαθανασίου λέει ότι υπάρχει νόμος, οι πολίτες θέλουν να πάρουν φθηνότερα προϊόντα. Η κυβέρνηση τι θα κάνει τελικά; Θα αλλάξει... ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Παπαθανασίου και τις γνωρίζετε. Νομίζω ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ήδη κάνει δύο δηλώσεις. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν αποδειχθεί ότι αυτός ο νόμος είναι άδικος και δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών, θα πρέπει να αλλάξει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάμαι πολύ καλά ότι ο νόμος αυτός όταν έγινε, έγινε με πολλές συζητήσεις, εισηγήσεις όλων των εμπλεκομένων μερών, δηλαδή των εμπόρων κ.ο.κ. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ένας νόμος πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη και να αποδειχθεί εάν τελικώς ορθώς προβλέπει όλες τις προβλέψεις που έχει ή όχι και τυχόν προβλήματα να διορθωθούν. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Παπαθανασίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν συζητήσει διεξοδικά με τους αρμόδιους φορείς πριν νομοθετήσουν. Γιατί είναι νόμος που έγινε επί Νέας Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος επίσης ότι οι αρμόδιοι φορείς θα θελήσουν αυτά που εισηγήθηκαν ήδη και έγιναν νόμος του κράτους, να τα τηρήσουν. Σε κάθε περίπτωση, στην πράξη θα αποδειχθεί αν υπάρχουν κενά και χρειάζονται συμπληρώσεις. Δεν νομίζω ότι μπορώ να πω κάτι περισσότερο.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Θα επανέλθω σε αυτό που ρωτηθήκατε στην αρχή. Μιλήσατε για ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας και ότι πέραν αυτής δεν μπορείτε να διαφοροποιηθείτε. Από τη στιγμή που ισχύει κάτι τέτοιο, τι νόημα έχει να εκφράζετε την πολιτική βούληση ότι είσαστε αντίθετοι με αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι υπάρχει η υποχρέωση στο εσωτερικό νομικό σύστημά μας, την οποία εμείς έχουμε αναλάβει ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενσωματώνουμε τις οδηγίες της. Ενσωματώθηκε αυτή η οδηγία με συγκεκριμένο νόμο. Από κει και πέρα, ερωτήθηκα και χθες εδώ -δεν ήσασταν, νομίζω, χθες- ποιες είναι οι απόψεις τις οποίες εκφράζει η κυβέρνηση, προσωπικά ο ομιλών κ.ο.κ. Σπανίως μιλώ προσωπικά και το γνωρίζετε. Έχω εκφράσει, λοιπόν, αυτή την άποψη. Θα πρέπει να διαβάσετε τη χθεσινή ενημέρωση για να κατανοήσετε γιατί δόθηκε αυτή η απάντηση. Διότι υπήρξε ένα ερώτημα το οποίο αιωρείται περί πολιτικών. Είπα, λοιπόν: Οι πολιτικοί όπως και όλα τα πρόσωπα τα οποία εκτίθενται στη δημόσια σφαίρα, οφείλουν να είναι καθαροί και να δέχονται τον έλεγχο και την κριτική. Αυτές είναι οι φράσεις περίπου που ανέφερα χθες και προχθές. Υπ` αυτή την έννοια, κάνοντας δηλαδή μια μικρή περίληψη στα όσα έγιναν τις ημέρες που εσείς λείπατε, νομίζω ότι κατανοείτε γιατί απάντησα προηγουμένως, όπως απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κ. Γιαννάκου είπε ότι «το μαγαζί είναι ανοιχτό», το στόμα της όμως είναι κλειστό κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής για το άρθρο 16. Γιατί της επεβλήθη σιωπητήριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί με ξαναρωτάτε το ίδιο πράγμα που με ρωτήσατε τη Δευτέρα;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί επιβεβαιώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός της απαγόρευσε. Επιβεβαιώθηκε, όσο μπορούν να επιβεβαιωθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν στηρίζονται σε ανακοινώσεις βέβαια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι επιβεβαιώθηκε το ακριβώς αντίθετο. Θα επαναλάβω αυτό που είπα και τη Δευτέρα, γιατί ρωτήθηκα με αφορμή κάποιο δημοσίευμα τη Δευτέρα. Είπα ότι σε καμία περίπτωση, σε κανένα άρθρο, άλλος Υπουργός πλην του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος έχει οριστεί από την κυβέρνηση να είναι παρών, δεν συμμετείχε στη συζήτηση στη Βουλή. Έδωσα ως παράδειγμα, μάλιστα, το άρθρο 3, το οποίο αναφέρεται στη σχέση Εκκλησίας  Κράτους, σε ζητήματα της Εκκλησίας, για τα οποία επίσης αρμόδια είναι η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γιαννάκου. Και δεν είχε πάει ούτε εκεί. Ανέφερα ως δεύτερο παράδειγμα, το 14. 9, για τα οποία υπάρχουν συναρμόδιοι Υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο έχων την τιμή να σας ομιλεί αυτή την ώρα. Και επίσης δεν πήγαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί. Πήγε ο κ. Παυλόπουλος. Κατά συνέπεια, δεν βλέπω γιατί εκεί που δεν υπάρχει θέμα, κάποιοι τεχνηέντως προσπαθούν να το δημιουργήσουν. Κάποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν. Είναι πλέον βέβαιο. Γιατί προχθές άφησα ένα ερώτημα, μια επιφύλαξη. Αλλά, η επανάληψη οδηγεί στο ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μας κάνετε και μια δήλωση για τις δηλώσεις Γκιούλ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει δήλωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος και θα μείνω σε αυτή. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθείται με τα ονόματα, θέλω να σας ρωτήσω. Πέραν του ότι δεν δημοσιεύονται, είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, εν προκειμένω του Υπουργικού Συμβουλίου ή του Πρωθυπουργού ειδικά, ο κατάλογος των προσώπων που έχουν αποδειχθεί ότι έπραξαν παρανομία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι. Δεν είναι, δηλαδή στην αρμοδιότητα κανενός εκ των προσώπων που αναφέρατε, να έχουν τέτοιου είδους στοιχεία στα χέρια τους. Και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε -γιατί καμιά φορά δημιουργούνται εντυπώσεις- ότι είναι η κυβέρνηση αυτή -επαναλαμβάνω όπως το είπα και τη Δευτέρα και λυπάμαι αν σας κουράζω- που ζήτησε και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους γνωματεύσεις για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων. Επαναλαμβάνω και υπενθυμίζω ότι είναι η κυβέρνηση αυτή και ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο οποίος είχε ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα, όταν ξεκίνησε η έρευνα το 2004. Και αυτά τα λέω, διότι κάποιοι τεχνηέντως  δεν αναφέρομαι σε δημοσιογράφους, προς Θεού!- προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση πάει κάτι να συγκαλύψει. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε το θέμα. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή άρχισε να δίνει ονόματα. Μπήκε στην πορεία η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις αποφάσεις που σας διάβασα προχθές και έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες που οφείλουμε να σεβαστούμε.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων χθες ο κ. Ευθυμίου αποκάλυψε ότι όταν ήταν υπουργός ουσιαστικά η Αρχή Προστασίας είπε να μην δημοσιοποιήσει επισήμως τα ονόματα όσων πέτυχαν στα ΑΕΙ, διότι δι` αυτού του τρόπου δημιουργούνται ψυχολογικά προβλήματα σε αυτούς που δεν πέτυχαν. Δηλαδή, έχουμε φτάσει σε μια υπερβολή η οποία δεν ικανοποιεί το κοινό αίσθημα για Δικαιοσύνη και νομίζω ότι μια Πολιτεία πρέπει να έχει διάχυτο στην κοινή γνώμη το αίσθημα της Δικαιοσύνης. Και αυτή τη στιγμή δεν το έχει ο Έλληνας πολίτης. Δηλαδή, στέλνει το παιδί του στο στρατό και δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που λουφάρουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο και εάν σας εντυπωσιάζει θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά υπάρχουν νόμοι τους οποίους πρέπει να τηρήσουμε.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ακριβώς πάνω σε αυτό που είπε ο κ. Βλάχος προηγουμένως και ο κ. Ευθυμίου χθες είπε ότι δεν μπορεί σε πλαστογράφους κ.τ.λ. -δεν θυμάμαι ακριβώς πώς το διατύπωσε- αλλά το νόημα ήταν περίπου πολιτικά, όπως αυτό...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλέσω την επόμενη φορά που θα αναφερθείτε κάπου, εάν πρόκειται να αναφερθείτε συγκεκριμένα, να έχετε ακριβώς τη δήλωση, γιατί φέρνετε και εμένα σε δύσκολη θέση. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι το οποίο δεν θυμάστε καλά. Δεν θα ήταν δόκιμο από την πλευρά μου. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να διατυπώσετε και εσείς σωστά την ερώτησή σας.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Εντάξει. Το θέμα είναι ότι στο συγκεκριμένο θέμα πολιτικά και οι δύο πλευρές και εσείς και το ΠΑΣΟΚ συμφωνείτε στη δημοσιοποίηση των ονομάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Τώρα, υπάρχει το άλλο. Υπάρχει η λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών. Έρχεστε εσείς, λοιπόν, πολιτικά τα δύο κόμματα και διατυπώνετε μια διαφωνία ως προς αυτό. Τελικά τι ισχύει; Θέτετε ζήτημα λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών; Θέτετε ζήτημα ορίων παρέμβασης των ανεξάρτητων Αρχών; Ανοίγετε μια καινούργια συζήτηση; Τι θα γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλήφθηκα ποια είναι η διαφορετική προσέγγιση που είπατε σε σχέση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Έχω μιλήσει γι` αυτά, να μην τα επαναλαμβάνω: Σε κάθε Ανεξάρτητη Αρχή ισχύουν οι κανόνες του κράτους. Δεν έχω ακούσει κάποιον που να λέει να παραβιάσουμε αυτούς τους κανόνες. Δεν άκουσα από κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα να λέει ότι πρέπει να παραβιαστούν οι νόμοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Το λέει ο κ. Σούρλας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι δεν άκουσα από κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα να λέει ότι πρέπει να παραβιαστούν οι νόμοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Το λέει, όμως, ένας βουλευτής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σούρλας δεν λέει να παραβιαστούν οι νόμοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την πρώτη παρατήρησή σας, θα σας πω ότι υπάρχει μια λεπτή διαφορά σε όλα όσα συζητάμε. Δεν είναι εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε στη δημοσιοποίηση των ονομάτων. Αυτό το έχουμε πει όλοι μας. Είναι μια θέση για την οποία δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει κάποιος διαφορετική προσέγγιση. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν σίγουρα προσεγγίσεις, τουλάχιστον δύο βασικές: Είναι ότι εμείς ερευνήσαμε και αποκαλύψαμε μια υπόθεση, ενώ δεν είδαμε να συμβαίνει το ίδιο στο παρελθόν. Δεν το είδαμε αυτό. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό δείχνει πολλή μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση ενός θέματος και δείχνει ποιος πραγματικά έχει ευαισθησία σε ένα ζήτημα όπως αυτό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή χθες αναφερθήκατε προσωπικά σε δύο άτομα πρώην υπουργούς, στον κ. Παπαντωνίου και στον κ. Τσοχατζόπουλο, και από όσο μπόρεσα να αντιληφθώ ότι στη φράση «ας ρωτήσουν τους κυρίους Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου για το τι συνέβαινε τότε» σημαίνει ότι οι δύο συγκεκριμένοι πρώην υπουργοί ήταν τουλάχιστον γνώστες της δραστηριότητας του κυκλώματος απαλλαγών ή δεν είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαντωνίου πολύ γρήγορα έσπευσε να με επιβεβαιώσει, όπως είδατε. Είπε, δηλαδή, ότι το 2002 αυτός αποκάλυψε ένα αντίστοιχο κύκλωμα. Μας κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία το 2002, το 2001, το 2000, το 1999, το 1998; Δηλαδή, τα κυκλώματα αυτά που μας είπε ότι αποκάλυψε ο κ. Παπαντωνίου δεν τα θυμάμαι. Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω αυτό που είπε. Πότε γεννήθηκαν; Μήπως, δηλαδή, λέμε το ίδιο πράγμα; Και αναφέρθηκα στα δύο ονόματα, γιατί ήταν οι δύο πρώην υπουργοί Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Γι` αυτό το λόγο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, ο κ. Παπανδρέου είπε «μακάρι να πάμε σε εκλογές με αφορμή το άρθρο 16 και το εκπαιδευτικό». Γιατί δεν ανταποκρίνεστε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει πρόσφατα απαντήσει στη Βουλή και νομίζω λίαν παραστατικώς.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Αναφερθήκατε στο θέμα, αλλά επειδή χθες ο κ. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, είπε ότι ίσως θα πρέπει να επανεξεταστούν τα όρια παρέμβασης των Ανεξάρτητων Αρχών. Στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των ευρωπαϊκών οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιθώρια μιας διαφορετικής εφαρμογής ή ερμηνείας ούτως ώστε να επανεξεταστούν αυτά τα όρια παρέμβασης που ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν με παρακολουθείτε όταν μιλάω και το έχω παράπονο. Όταν η κυβέρνηση έχει υποβάλει ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και έχει φθάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας, η κυβέρνηση έχει κάνει αυτά τα οποία έπρεπε να κάνει. Άρα, λοιπόν, τι άλλο να κάνει η κυβέρνηση; Αν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία την οποία άκουσα  κάτι είπε χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- αν υπάρχει κάποια πρόταση, ας έρθει το ΠΑΣΟΚ να φέρει μια πρόταση νόμου διαφορετική από αυτή που είχε φέρει όταν ψηφίστηκε αυτός ο νόμος. Να συζητηθεί, να πάει και στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ να δούμε κατά πόσο μπορεί να είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή οδηγία. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να ακούσουμε κάποια πρόταση και κάποια πρωτοβουλία.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Με συγχωρείτε, αναφέρθηκα σε δήλωση του κ. Μεϊμαράκη, όχι σε πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Χθες...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πήρα αφορμή από αυτό που είπατε. Σας απάντησα ήδη ότι πρώτον, η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει πρωτοβουλίες και δεύτερον, προχώρησα παραπέρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο κ. Παπανδρέου επανέφερε το θέμα των εκλογών και επειδή ο Πρωθυπουργός είπε ότι γίνονται ενίοτε δεκτές τέτοιες προτάσεις, υπάρχει περίπτωση τέτοια τώρα, επειδή το επανέφερε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε αν προσεγγίζουμε το «ενίοτε»;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χρονικά; Δεν νομίζω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Παπαντωνίου χθες, στη δήλωσή του, είπε ότι το 2002 με δική του πρωτοβουλία εξαρθρώθηκε και άλλο ένα τέτοιο κύκλωμα. Επομένως μιλάμε για ένα νέο κύκλωμα σε αυτή τη συγκυρία. Το ερώτημα είναι λοιπόν, αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι ο κ. Παπαντωνίου συγκάλυπτε ή ο κ. Τσοχατζόπουλος τέτοια παραστρατήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μου διαβάσετε τι απάντησα χθες ακριβώς, γιατί βάζετε στο στόμα μου λέξεις που εγώ δεν είπα ποτέ.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όχι, η αίσθηση που αποκομίσαμε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, εάν εξακολουθώ να πιστεύω κάτι. Και αυτό το κάτι που είπατε, εγώ δεν το εκστόμισα ποτέ.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όχι, όχι...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ο κ. Παπανδρέου κάτι. Είπα χθες, ότι προσπάθησε ο κ. Παπανδρέου  δεν θα χαρακτηρίσω, δεν θα πω επίθετο- να αποδώσει στην κυβέρνηση της Ν.Δ. τα όσα έγιναν. Του απάντησα -και απάντησα με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία- ότι εδώ μιλάμε για μια σειρά υποθέσεων, η έρευνα και η αποκάλυψη των οποίων ξεκίνησε από τότε που γίναμε κυβέρνηση και αφορά περίοδο που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Επί σειρά ετών ήταν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως ξέρουμε όλοι. Και είπα, ας ρωτήσει ο κ. Παπανδρέου τους υπουργούς του, να δει τι γινόταν. Έρχεται λοιπόν πολύ γρήγορα, ένας από τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαντωνίου και επιβεβαιώνει αυτό που είπα. Κυκλώματα που έκαναν αυτά τα πράγματα. Πότε τα έκαναν αυτά, επαναλαμβάνω; Το 2001 που ανέλαβε ο κ. Παπαντωνίου; Για ποια υπόθεση μιλάει ο κ. Παπαντωνίου; Μιλάει για κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση και πριν. Μιλάει, δηλαδή, για τον προηγούμενο υπουργό του ΠΑΣΟΚ προφανώς ο κ. Παπαντωνίου ή για τις προηγούμενες περιόδους του ΠΑΣΟΚ, όχι της Νέας Δημοκρατίας. Έχει δώσει λοιπόν, απάντηση ο κ. Παπαντωνίου ήδη, επιβεβαιώνοντας αυτά που είπα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συγνώμη, να διευκρινίσω. Εκείνο που κατάλαβα εγώ είναι ότι χθες είπατε ότι πρόκειται για μια αλυσίδα. Και ο κ. Παπαντωνίου, σας απαντάει ότι ο κρίκος που μας αναλογούσε εκόπη. Από κει και ύστερα είναι δικό σας θέμα. Αυτό σας ρωτώ λοιπόν. Συμμερίζεστε την άποψη ότι υπήρχαν κρίκοι οι οποίοι κοβόντουσαν κατά διαστήματα ή ήταν μια συνεχής διαδικασία που έφθασε σε σας και έσκασε στα χέρια σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τελείωσε το ζην της το 2002, αλλά το 2004. Τότε έγιναν εκλογές. Άρα, λοιπόν, εάν το 2002 έκανε κάτι ο κ. Παπαντωνίου ήταν στα μισά της θητείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον: Αναφέρθηκα σε μια σειρά γεγονότων τα οποία πάνε σε βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, η στρατιωτική δικαιοσύνη η οποία ασχολείται, είμαι βέβαιος, όταν ολοκληρώσει την έρευνά της, θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα αποδεικνύουν, τουλάχιστον χρονικά ότι όλες αυτές οι υποθέσεις αφορούσαν περίοδο πριν του 2004. Αν ήταν μεταξύ του 2002 και του 2004, τότε υπουργός ήταν ο κ. Παπαντωνίου. Δεν νομίζω να είπε κάτι εναντίον του εαυτού του.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Σύμφωνα με τη χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι βρέθηκε ένα τέτοιο κύκλωμα επί υπουργίας του και το αποκάλυψε και τώρα βρέθηκε ένα άλλο κύκλωμα και το αποκαλύψατε εσείς. Ποια είναι η διαφορά στις προσεγγίσεις σας; Διότι είπατε χθες...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι απαντάω τα τελευταία τριάντα δευτερόλεπτα. Το ίδιο με ρώτησε η κ. Πουλίδου.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Γιατί είπατε χθες, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ότι την αλυσίδα αυτών των φαινομένων το ΠΑΣΟΚ την άφησε να δημιουργεί αν δεν την υπέθαλψε. Η διαφορά ποια είναι στις προσεγγίσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αλλάζει τίποτε, από αυτά που είπα χθες. Η αλυσίδα αυτών των φαινομένων είναι παλαιά. Ξεκίνησε πολύ παλιά. Και έρχεται και ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ και επιβεβαιώνει αυτό που σας είπα χθες.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Πιστεύετε στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στα αυτονόητα δεν απαντώ συνήθως. Αλλά θα κάνω μια εξαίρεση ειδικά για εσάς. Ναι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 10 January 2007 - 22:43:19 UTC