Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-11-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 39630039

Έκδοση 1

Brf0711

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εισηγήθηκε προτάσεις που ελήφθησαν υπόψη και ανακοινώθηκε ως απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής η απόδοση ιθαγένειας σε Βορειοπειρώτες. Ο κ. Παυλόπουλος ήδη έχει προβεί σε δηλώσεις.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, αύριο στις 09.30 θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στις 10.30 θα συναντηθεί με τον Ρουμάνο Υπουργό Εξωτερικών κ. Μιχάι Ρασβάν Ουγκουρεάνου. Στις 11.00 θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ και το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Μπρατισλάβα, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει στο διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας:

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Πολύδωρας επιμένει ότι το επίδομα των αστυνομικών που διεκδικεί είναι περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν υπολογιστεί περισσότερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ή φαίνεται ότι αν υποκύψουν...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη με ρωτάτε αδίκως. Μίλησα γι` αυτό το θέμα χθες. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε διαβάσει τη μετάφραση του Κώδικα Μπουσίντο που μετέφρασε ο κ. Πολύδωρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εκτός από τη δημόσια διαμαρτυρία σας κατά της εφημερίδας «ΤΟ ΘΕΜΑ», θα προβείτε και σε αγωγή, μήνυση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω κάνει μια δήλωση χθες. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού, γιατί υπήρξε καθυστερημένη αντίδρασή σας σε σχέση με αυτά που καταγγείλατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι καθόλου καθυστερημένη. Όφειλα να αναμένω την αποστολή  όπως ήθελαν- ενός εξωδίκου της μητέρας μου και του αδελφού μου, το οποίο αναφέρεται και στη δήλωσή μου. Όπως γνωρίζετε, Παρασκευή απόγευμα, δεν είναι εύκολο να αποσταλεί εξώδικο. Αμέσως μόλις απεστάλη το εξώδικο, βγήκε και η δήλωσή μου.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ALPHA», είπε ότι οι εκλογές το φθινόπωρο δεν είναι πρόωρες εκλογές. Εσείς συμφωνείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω μιλήσει για τις εκλογές πάρα πολλές φορές. Χθες, επίσης απάντησα σε πολλές ερωτήσεις. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όταν η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την έξοδο από την επιτήρηση, τι ακριβώς εννοεί, ότι πρόκειται για δικό της επίτευγμα επειδή κατάφερε να επιβάλλει 17 δισεκατομμύρια επιπλέον φόρους στη διετία 2005-2007, όπως καταγγέλλουν οι εφοριακοί; Ή γιατί έδωσε λιγότερα λεφτά στην Παιδεία, άρα περιόρισε τις κοινωνικές δαπάνες και για την κοινωνική ασφάλιση και πάγωσε τους μισθούς; Αυτό είναι το δικό της επίτευγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδείς έχει αμφισβητήσει και ουδείς διανοείται να αμφισβητήσει ότι δυστυχώς το έλλειμμα της χώρας έφθασε στο 7%. Αυτό το έλλειμμα παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και προσπάθησε με πολύ κόπο, κόπο των Ελλήνων πολιτών, να διορθώσει. Διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην απολύτως ορθή κατεύθυνση, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο. Χρειάζεται να κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια, την κρίσιμη προσπάθεια. Θα έλεγα ότι είμαστε στο τέλος του δρόμου και η κρίσιμη προσπάθεια θα αποδώσει εντός του 2007 και θα δούμε τα αποτελέσματά της.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά για ποιο τέλος του δρόμου μας μιλάτε, όταν ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θέλουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέχρι το 2012. Αυτό σημαίνει παράταση της λιτότητας τουλάχιστον μέχρι τότε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα για την κατά την γνώμη, γνώση όλων μας, υπερβολικά κακή κατάσταση της οικονομίας όταν την παραλάβαμε. Σας μίλησα για το έλλειμμα. Σας είπα ότι αυτή η προσπάθεια έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Το αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ολοκλήρωσα λέγοντάς σας ότι βρισκόμαστε στο κρίσιμο κομμάτι: Εκείνο που μέσα στο 2007 θα έχει ολοκληρώσει ακριβώς αυτή την προσπάθεια όλων των Ελλήνων πολιτών, έτσι ώστε το έλλειμμα να κατέβει κάτω από το 3%, κάτι για το οποίο - όπως άλλωστε γνωρίζετε - η χώρα μας έχει δεσμευθεί πολλά χρόνια πριν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προβληματίζεται η κυβέρνηση από τις πληροφορίες που φέρουν και άλλους υπουργούς όπως ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Παυλόπουλος να ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Πολύδωρα και να ζητήσουν πιο δυναμικά  θα μου επιτρέψετε να πω- αύξηση των κονδυλίων για τα υπουργεία τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τέτοιες πληροφορίες.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπάρχουν ήδη και κοινωνικές ομάδες που χθες στα τηλεοπτικά δελτία έλεγαν ότι θα ήθελαν έναν Πολύδωρα στο υπουργείο τους και να διεκδικεί πιο δυναμικά αιτήματα γι` αυτούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τοποθετήσω, λοιπόν, το θέμα ως εξής: Πρώτον, όλοι οι υπουργοί με το ίδιο σθένος, τον ίδιο δυναμισμό και την ίδια ευαισθησία εγκύπτουν πάνω στα προβλήματα των κατηγοριών των εργαζομένων που υπάγονται στο υπουργείο τους, που υπάγονται στη δική τους πολιτική. Δεύτερον, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί υπουργοί. Δεν υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι μπορούν να δίνουν και υπουργοί που δεν δίνουν. Τρίτον: Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αντιμετωπίζει, ως εκ της θέσεως και της φύσεώς του όλα τα σχετιζόμενα με την οικονομία προβλήματα, σε αγαστή συνεργασία με όλους τους άλλους υπουργούς, με όλα τα άλλα υπουργεία. Αυτές είναι οι τρεις παρατηρήσεις που έχω να κάνω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και όμως η αγαστή αυτή συνεργασία διαπιστώθηκε κατά τη γνώμη σας μεταξύ του κ. Πολύδωρα και του κ. Αλογοσκούφη; Απ ότι γράφεται στις σημερινές εφημερίδες, ο Υπουργός Οικονομίας εξέφρασε το παράπονο γιατί ο κ. Πολύδωρας δημοσιοποίησε το αίτημά του, χωρίς να μιλήσει πρώτα μαζί του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, το είπα και χθες, έχουν συνάντηση για να βρουν μια λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η οποία έγινε μετά τη δήλωσή του στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» το Σάββατο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα αμφισβητήσω το χρονικό, έτσι όπως το θέτετε, αλλά σας λέω ότι χθες ήρθα ενώπιόν σας και σας είπα ότι οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν για να βρουν μια λύση στο πρόβλημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ξέρετε γιατί σας ρώτησα αν έχετε διαβάσει τον κώδικα Μπουσίντο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι πού να ξέρω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι ο κώδικας τιμής των Σαμουράι - το ξέρετε αυτό - και τον έχει μεταφράσει. Επειδή ο κ. Πολύδωρας είναι ο μόνος που φέρεται με κώδικα τιμής μέσα στην κυβέρνηση, πώς δεν υπάρχουν καλοί και κακοί υπουργοί, όταν αυτός θέλει τα υπεσχημένα να υλοποιηθούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω - εάν αυτό που ακούστηκε το εννοείτε, εάν το έχετε σκεφτεί και δεύτερη φορά - ότι αδικείτε. Για να μην πω ότι υπερβαίνει τα όρια της κριτικής και αγγίζει τα όρια της ύβρεως αυτό το οποίο είπατε. Εγώ θεωρώ ότι όλοι οι υπουργοί κινούνται με τον κώδικα τιμής που τους αρμόζει, όχι μόνο στο αξίωμά τους, αλλά στην ιδιότητα του καθενός ως Έλληνα πολίτη ο οποίος είναι πιστός στο Σύνταγμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επεξήγηση: Ο κώδικας τιμής επιμερίζεται σε πράξεις. Αναφερόμουν σε αυτό το θέμα, σε αυτή την πράξη, το να υποσχόμαστε κάποια χρήματα και να τα δώσουμε. Δεν αναφερόμουν σφαιρικά στη συμπεριφορά και στην προσωπικότητα των υπουργών ως υπουργών και ως ατόμων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας μιλήσουμε τότε συνολικά για έναν κώδικα τιμής της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση - όπως ξέρετε - έχει δεσμευθεί για μια σειρά πραγμάτων τα οποία έχουν γραφεί στο κυβερνητικό της πρόγραμμα. Υπάρχουν καταγεγραμμένα και μπορείτε να τα έχετε εδώ καθημερινώς και να με θέτετε - ή τον οποιοδήποτε άλλο υπουργό - ενώπιον αυτών. Άλλωστε, πολλές φορές μόνος μου έρχομαι και σας μιλώ για θέματα για τα οποία είχαμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε πράξη, και προχωρούμε με την α, β ή γ δυσκολία. Δεν έχει καμιά αξία να επαναλάβω τώρα συγκεκριμένα επιμέρους θέματα. Ο κώδικας, λοιπόν, τιμής, λέει ότι η κυβέρνηση σε ό,τι έχει δεσμευθεί, προσπαθεί να το κάνει πράξη. Και αυτό το έχει αποδείξει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα αφήσει η κυβέρνηση χωρίς χρηματοδότηση τα Πανεπιστήμια που δεν συμφωνούν με τις αλλαγές που προωθεί; Γιατί η κ. Γιαννάκου χθες είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει χρηματοδότηση, δίχως όρους, δηλαδή, δίχως αλλαγές. Τι εκβιασμός είναι αυτός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει εκβιασμός. Σας παρακαλώ, αυτές τις βαριές εκφράσεις, ας τις αποφεύγουμε καλύτερα. Η κ. Γιαννάκου είπε και κάτι άλλο. Ίσως ακούσατε μόνο το μισό, εάν το είπε έτσι όπως το διατυπώνετε εσείς. Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση είναι μια διαδικασία η οποία γίνεται διεθνώς, είναι μια διαδικασία την οποία αποδέχονται όλοι. Το άλλο το οποίο είπε, είναι ότι υπάρχουν Πανεπιστήμια τα οποία έχουν πάρει χρήματα που δεν κατάφεραν να απορροφήσουν. Λοιπόν, χρειάζεται μια διαφορετική λειτουργία η οποία θα βοηθήσει τα Πανεπιστήμια να μπορούν να απορροφήσουν τα χρήματα. Φανταστείτε ένα κράτος - δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση, είναι και η χθεσινή και όποια αυριανή - να δίνει χρήματα το κράτος, η πολιτεία, στα Πανεπιστήμια και να μην μπορούν να τα απορροφήσουν στην καλύτερη περίπτωση ή στη χειρότερη να απορροφώνται τελείως λανθασμένα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό μας λέτε ότι είναι το πρόβλημα σήμερα της Παιδείας; Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να απορροφήσουν τα χρήματα που τους δίδονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και αυτό, φυσικά. Γιατί; Το αμφισβητείτε;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πέστε μας ποια είναι αυτά τα Πανεπιστήμια για να τα ξέρουμε; Πρέπει να τα ξέρει ο ελληνικός λαός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα είπε η Υπουργός Παιδείας. Τα έδωσε ήδη χθες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ξέρω ότι ζητάνε τα Πανεπιστήμια και δεν τους δίνουνε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνούμε λοιπόν στο ότι εσείς ξέρετε το τι ζητούν. Μάλιστα. Και εγώ ξέρω τι ζητούν τα Πανεπιστήμια. Η Υπουργός Παιδείας έκανε χθες κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα σας ρωτήσω εάν αποτελεί, κατά την κυβέρνησή σας, πολιτική προϋπόθεση η αλλαγή του τρόπου δομής και λειτουργίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για την περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησης, δεδομένου που όπως διαπιστώσατε και εσείς...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν συνδυάζεται το ένα με το άλλο. Με την ερώτηση που μου κάνατε μου δίνετε την αφορμή  γιατί αν δημιουργείται τέτοια εντύπωση από την προηγούμενη απάντηση  να πω ότι δεν είναι αυτή η ορθή εντύπωση. Μπορεί να φταίω εγώ στη διατύπωση που έκανα στην απάντησή μου. Πρώτον, η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθούν τα χρήματα τα οποία πηγαίνουν στην Παιδεία. Αυτό το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Εάν δεν το πίστευε, δεν θα αύξανε μέσα σε 2, 2,5 χρόνια σχεδόν στο ίδιο πόσο, όσο αύξησε η προηγούμενη κυβέρνηση σε έξι χρόνια. Άρα λοιπόν, αυτό είναι δεδομένο. Το έχουμε δει στην πράξη. Σε δυο χρόνια η κυβέρνηση έδωσε περίπου τα χρήματα που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση - ως αύξηση μιλώ - σε έξι χρόνια. Ένα είναι αυτό και ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, δεν αμφισβητεί κανένας ότι η αξιολόγηση είναι εκείνη η οποία θα δημιουργήσει συνθήκες, έτσι ώστε η παρεχόμενη εκπαίδευση να γίνει ακόμα καλύτερη. Τρίτον, επανέλαβα αυτό που είπε η Υπουργός Παιδείας χθες σε ομιλία της, ότι υπάρχουν Πανεπιστήμια τα οποία δεν έχουν καταφέρει να απορροφήσουν τα χρήματα. Αυτό το είπε για να επιβεβαιώσει την άποψη ότι χρειάζεται να μπει ένας μάνατζερ, ένας διοικητής στο Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει περισσότερο, με καλύτερο τρόπο, αυτά τα χρήματα που οι Έλληνες πολίτες από το υστέρημά τους δίνουν ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα τα Πανεπιστήμια. Εκεί υπάρχουν διάφορες αντιπαραθέσεις, τις γνωρίζουμε όλοι. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες τώρα. Δεν γίνεται εδώ ο διάλογος για την Παιδεία. Με πολύ ευχαρίστηση να απαντήσω σε όποιες ερωτήσεις μου θέτετε, αλλά είναι γνωστά θέματα που έχουν συζητηθεί πλειστάκις στον δημόσιο βίο, στη δημόσια σφαίρα, από αρμοδιότερους εμού.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αν μου επιτρέπετε να ρωτήσω και κάτι δεύτερο. Δίνεται η εντύπωση πάλι, ότι μέσω και της πρωτοβουλίας του κ. Αλογοσκούφη να επικοινωνήσει με τον κ. Πολύδωρα μετά την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε, ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ελαστικότερη στα αιτήματα των αστυνομικών, από ότι στα αιτήματα των δασκάλων, οι οποίοι σας υπενθυμίζω ότι πριν φτάσουν στη διευθέτηση του θέματος μέσω των δόσεων, είχαν μια πολυήμερη απεργία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κρατώντας στο ότι δίνεται η εντύπωση, θα σας πω ότι σε καμία περίπτωση δεν δίνει η κυβέρνηση αυτή την εντύπωση. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί κάποιοι να δίνουν μια τέτοια εντύπωση. Ισχύει αυτό που είπα χθες: Η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των οικονομικών δυσκολιών τις οποίες έχει βρει - και τις οποίες προσπαθεί να απαλείψει - στο δημόσιο βίο.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα η κυβερνητική επιτροπή συζήτησε για το θέμα της πολιτογράφησης πέντε χιλιάδων ομογενών. Θα ήθελα να μου πείτε εάν αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που συνηγορεί και ενισχύει τη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Ρωτήθηκαν και οι δυο συναρμόδιοι Υπουργοί οι οποίοι εισηγήθηκαν σήμερα, ο κ. Παυλόπουλος και η κ. Μπακογιάννη και έχουν απαντήσει. Θα απαντήσω για μια ακόμη φορά παρότι και νωρίτερα μου ετέθη θέμα εκλογών. Πρώτον, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεύτερον, αυτό είναι η εκπλήρωση μιας δέσμευσης, είναι η λύση ενός προβλήματος το οποίο υπάρχει επί πολλά χρόνια. Και η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε αντιμετωπίσει. Το ότι ερχόμαστε και λύνουμε ένα πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το συνδυάσουμε με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Μπορεί να συνδεθεί με ποια έννοια. Οι εκλογικοί κατάλογοι, όπως γνωρίζουμε, κλείνουν τον Μάρτη. Έχουμε πέντε μήνες καιρό από σήμερα για να διευθετηθεί το θέμα αυτό. Θα προλάβει ο κρατικός μηχανισμός να διεκπεραιώσει αυτό το ζήτημα μέχρι το Μάρτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο λέτε μάλλον έρχεται σε αντίκρουση με την υπόθεση που κάνατε στην αρχή.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι εάν δεν προλάβει, τότε δεν ισχύει το ερώτημά σας.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Μα ακριβώς αυτό λέμε. Ότι είναι στο χέρι του κρατικού μηχανισμού να προλάβει, ώστε να συμπεριληφθούν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω: Είναι ένα πρόβλημα το οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Έρχεται η κυβέρνηση να το λύσει. Είναι ενάμισι χρόνος πριν από τις εκλογές. Μην συνδυάζουμε πράγματα τα οποία είναι ασύνδετα μεταξύ τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προσανατολίζεται, μάλλον δεν προχωράει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη μη συμμόρφωσή της στο Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης. Η στάση της κυβέρνησης ποια είναι; Η κυβέρνηση είναι υπέρ των κυρώσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια της Φινλανδικής Προεδρίας. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και εγώ δεν θα ήθελα να πω τίποτα περισσότερο για τα όσα συμβαίνουν πάνω σε αυτό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν και σε εφημερίδες κυρίως και σενάρια αλλαγής του εκλογικού Νόμου. Εξετάζονται αυτή την ώρα από την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Καλό μεσημέρι.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 7 November 2006 - 15:41:05 UTC