Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-11-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 39436849

Έκδοση 1

brf0611

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, στις 11.00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τι παιχνίδια είναι αυτά που παίζουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα; Θα είδατε βέβαια τη συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» του Επιτετραμμένου της Αμερικανικής Πρεσβείας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας μιλάει για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Και μάλιστα προχωράει πάρα πολύ, μιλάει για συνθήκες Λοζάνης κ.λπ. Πού στοχεύουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλώσεις διπλωματών και επιτετραμμένων δεν μεταβάλουν ούτε αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, με ισονομία και ισοπολιτεία παντού, σε όλα τα μέρη της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την όποια κριτική. Θέλω να θυμίσω επί τη ευκαιρία ότι ειδικά στη Θράκη υπάρχουν προγράμματα από το Γ΄ΚΠΣ, αλλά και από το Δ΄ΚΠΣ, τα οποία ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων εκεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα κληθεί να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας, να παραπονεθεί η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών γι΄ αυτά που είπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε νομίζω ότι χρειάζεται να γίνει τίποτα περισσότερο. Αρκεί η δήλωσή μου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εκτιμάει η κυβέρνηση το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Ερντογάν στο να θέσει στην ατζέντα το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στα διμερή θέματα, τα ελληνοτουρκικά εννοώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει μιλήσει δημοσίως πολλές φορές - να μην επαναλάβω - για τις θέσεις της, οι οποίες είναι διαχρονικά θέσεις και των προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με τα ζητήματα Ελλάδας και Τουρκίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον κ. Πολύδωρα; Ο κ. Πολύδωρας λέει ότι «εάν δεν μου ικανοποιήσετε το αίτημα για 8% επικινδυνότητας επίδομα, θα παραιτηθώ». Τι γνώμη έχει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στο θέμα αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Α) Σε ό,τι αφορά τις όποιες επικοινωνίες ή συναντήσεις του Πρωθυπουργού με Υπουργούς, ουδέποτε ανακοινώνονται, όπως γνωρίζετε, εκτός και εάν είναι συνάντηση προγραμματισμένη στο Μέγαρο Μαξίμου. Β) Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος, γνωρίζω ότι τόσο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, όσο και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν συνεννοηθεί να συναντηθούν, εντός των προσεχών ημερών, για να λύσουν το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοείτε, θα το ικανοποιήσει; Υπάρχει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να ικανοποιήσει το αίτημα του κ. Πολύδωρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σκέλος Γ, λοιπόν, στην απάντησή μου: Όπως σας έχω πει πολλές φορές, η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο της οικονομίας την οποία παρέλαβε και των διορθώσεων που ήδη γίνονται.

ΒΛΑΧΟΣ: Βλέπετε ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης του κ. Πολύδωρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία άλλη απάντηση δεν θα δώσω σε αυτό το θέμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι λίγο αδόκιμο, κύριε Εκπρόσωπε, κάποιος Υπουργός να εκβιάζει με παραίτηση την κυβέρνησή του, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί κάποιο από τα αιτήματά του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, νομίζω ότι αδικείτε τον κ. Πολύδωρα. Δεν χρησιμοποίησε σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους εκφράσεις που υπαινίσσεστε. Και εν πάση περιπτώσει, με αυτόν τον χαρακτηρισμό, εγώ διαφωνώ.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν υπαινίσσομαι κάποια έκφραση. Διάβασα τις δηλώσεις του στον Τύπο, με τις οποίες επιμένει ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα που εγείρει, είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί. Αυτό εμένα μου φαίνεται κάπως εκβιαστικό, κατ΄ αρχήν και δεύτερον, θα ήθελα τουλάχιστον και τη γνώμη της κυβέρνησης, αν ο κ. Πολύδωρας στο αίτημα που εγείρει έχει δίκιο ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει και στα δυο θέματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επ΄ αυτού εγώ θα ήθελα να ρωτήσω, αν αθέτησε πράγματι η κυβέρνηση κάποια υπόσχεση, όπως ισχυρίζεται ο κ. Πολύδωρας και εάν ο Πρωθυπουργός θα τον δεχθεί τελικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας μην επαναλάβω την ίδια απάντηση. Μπορώ να την επαναλάβω, αλλά η απάντησή μου ισχύει όπως και προηγουμένως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Για το δεύτερο σκέλος είπατε ότι δεν ανακοινώνονται οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού. Εντάξει, δεν ανακοινώνονται. Εγώ ρώτησα εάν θα τον δεχθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν το τρίτο σκέλος της ερώτησης του κ. Βλάχου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και είπατε ότι δεν τις ανακοινώνετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπάρχει συνάντηση την ανακοινώνω, όπως γνωρίζετε, μία ημέρα νωρίτερα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μάλιστα. Άρα δεν θα υπάρχει.

ΜΑΝΗ: Τα νέα στοιχεία της οργάνωσης Διεθνούς Διαφάνειας λένε ότι η χώρα μας είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα μετά την Πολωνία και μάλιστα ότι ανέβηκε οκτώ θέσεις στη διαφθορά από το 2004 μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», χθες, μιλάει για χάλια της δημόσιας διοίκησης. Αυτά μαζί και τα δυο προβληματίζουν την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχει κάνει δήλωση ο κ. Αλογοσκούφης χθες το βράδυ. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος: Θέλω να σημειώσω ότι η Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας δείχνει βελτίωση της βαθμολογίας. Εκείνο στο οποίο αναφέρεστε προφανώς είναι η κατάταξη αριθμητικά, η οποία έχει αλλάξει από τη στιγμή που έχουν εισέλθει νέες χώρες. Η Διεθνής Διαφάνεια μετράει και άλλες χώρες, επιπλέον αυτών που μετρούσε την προηγούμενη φορά. Δε μπορεί να γίνει σύγκριση, δεν είναι ίδιος ο αριθμός των χωρών. Σε ό,τι αφορά τα απόλυτα περιστατικά, τα πραγματικά περιστατικά, υπάρχει μια μικρή μεν, αλλά βελτίωση, στη βαθμολογία. Η χώρα μας στην προηγούμενη Έκθεση είχε 4,3, σε αυτή την Έκθεση έχει 4,4, με άριστα το 10. Υπολείπεται πολύς δρόμος. Και αυτόν τον πολύ δρόμο προσπαθούμε να τον καλύψουμε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερα βήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν βρίσκετε ηθική τη στάση του κ. Πολύδωρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω το ερώτημά σας. Μου ζητάτε πρώτον, να κρίνω ένα συνάδελφό μου, τον Βύρωνα Πολύδωρα, τον οποίο εκτιμώ - και εγώ και όλοι μας πιστεύω - όπως και όλους τους συναδέλφους στην κυβέρνηση, για το αν έχουν ηθική ή όχι στάση... Φυσικά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν είναι ηθική ή όχι η στάση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρώ ότι είναι απόλυτα ηθική. Λέει «το υποσχεθήκαμε και πρέπει να το δώσουμε. Και εγώ εκτέθηκα. Τους υποσχέθηκα γιατί μου είχε πει ο Πρωθυπουργός ότι θα γίνει».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη στο ερώτημά σας, μιλώντας όχι μόνο σήμερα, αλλά και άλλες φορές για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Θέλετε να επαναλάβω την ίδια απάντηση; Τη γνωρίζετε. Πριν από πέντε λεπτά την είπα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συγνώμη, θέλω να πω ότι κάποιος είναι αναντίστοιχος. Είτε ο κ. Πολύδωρας, είτε η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να την ξαναπώ λοιπόν: Έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες τηρούμε, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας. Της οικονομίας που παραλάβαμε και γνωρίζετε ότι είχε πάρα πολλά προβλήματα, της οικονομίας που βελτιώνουμε αργά και σταθερά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν τα υποσχόσασταν, δεν τα ξέρατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρατε εσείς ότι έχει έλλειμμα η Ελλάδα περίπου 7%, όταν οι επίσημοι δείκτες της κυβέρνησης τότε έδιναν 1,2%, κοροϊδεύοντας τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους όλους; Δεν νομίζω να το ξέρατε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εσείς μιλούσατε για «οικονομία τραβεστί». Και το έλλειμμα είναι συζητήσιμο. Τέλος πάντων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς μιλούσαμε για πλαστά στοιχεία. Ευθαρσώς έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός και στη Βουλή και δημοσίως αλλού, λέγοντας ότι περιμέναμε άντε να είναι διπλάσιο το έλλειμμα. Όχι όμως 7%, το οποίο ανακαλύψαμε όχι μόνο εμείς, αλλά όλα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συγνώμη, δεν είναι σύνηθες να επιμένω, αλλά με τη λογιστική μεταφορά των λογαριασμών Άμυνας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σας είχα δώσει συγκεκριμένη απάντηση ότι ακόμη και με αυτή τη μεταφορά, όπως θυμάστε, υπήρχε πολύ μικρή απόκλιση από τα στοιχεία εκείνα που πραγματικά αποτυπώθηκαν από την Eurostat και από τη δουλειά που έγινε, έτσι ώστε να δούμε ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν καταγεγραμμένες στην κάμερα και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες οι δηλώσεις του κ. Πολύδωρα σε σχέση με το ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του, θα παραιτηθεί. Και θέλω να ρωτήσω, κατά πόσο αυτό συνιστά μια πρακτική μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο για το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Όπως γνωρίζετε από την εποχή που ήσασταν δημοσιογράφος, η επικαιρότητα καθορίζει και τη σημασία μιας επικοινωνίας υπηρεσιακής του Πρωθυπουργού με έναν Υπουργό του. Επειδή, λοιπόν, η επικαιρότητα αυτή έχει εκτινάξει προς τα πάνω το ενδιαφέρον της συνομιλίας του Πρωθυπουργού με τον κ. Πολύδωρα και ενδιαφέρει η συνομιλία αυτή μεγάλη μάζα πολιτών, όπως είναι οι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους, θα ήθελα να μου πείτε, εάν επικοινώνησε ο κ. Καραμανλής με τον κ. Πολύδωρα, διότι αν δεν επικοινώνησε, είναι πολιτική πράξη από την πλευρά του κ. Καραμανλή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι τον ενδιαφέρει η μεγάλη μάζα των πολιτών στους οποίους αναφέρεστε και των υπολοίπων πολιτών είναι η ουσία του θέματος. Και για την ουσία του θέματος, έχω δώσει απάντηση από την αρχή.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι πολιτική στάση του Πρωθυπουργού αν παραπέμπει τον κ. Πολύδωρα στο οικονομικό επιτελείο και αρνείται να του μιλήσει ο ίδιος. Και θέλω να ξέρω εάν υπάρχει αυτή η στάση από την πλευρά του Πρωθυπουργού προς έναν Υπουργό του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντησή μου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η άποψη των αστυνομικών. Τη λογική θέλω να παρακολουθήσω. Αφού αυξήθηκε το ΑΕΠ, άρα οι δυνατότητες της οικονομίας μας είναι καλύτερες, πώς επικαλείστε τη στενότητα της οικονομικής πραγματικότητας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, όπως έχουμε πει, χρειάζεται ακόμη δρόμος, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα πολλά προβλήματα που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Προβλήματα που πλέον δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανένας Έλληνας πολίτης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας δείχνει ότι στη διεθνή κατάταξη είμαστε πίσω και από την Μποτσουάνα. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα που έχει φέρει μέχρι τώρα η επανίδρυση του κράτους και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα προηγουμένως, χωρίς να με ρωτήσετε, ότι φυσικά το ότι ανεβήκαμε κατά 0,1 και βελτιώσαμε τη θέση μας, δείχνει μεν μια βελτίωση, αλλά δεν μας ικανοποιεί. Αντιθέτως -και πάλι είπα προηγουμένως- αυτό που μας κάνει, είναι να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο με μεγαλύτερα βήματα. Αυτή ήταν χαρακτηριστικά η φράση μου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείτε ότι ενώ η οικονομία αναπτύσσεται, το ΑΕΠ αυξάνεται κ.τ.λ., δεν αντέχει να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματα, ούτε των εργαζομένων, ούτε των συμβασιούχων. Αντίθετα, αντέχει για να μειώνονται οι συντελεστές των εταιριών, αντέχει για να υπάρχουν χαριστικές οφειλές σε μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, ρυθμίσεις σε μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ κ.τ.λ. Πώς το εξηγείτε αυτό το πράγμα; Δηλαδή, κανένα αίτημα από τους εργαζόμενους δεν έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση, παρόλο που η οικονομία αναπτύσσεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς, πώς εξηγείτε ότι ξεχνάτε τόσο εύκολα και το ΛΑΦΚΑ...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για πέστε μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και το ΛΑΦΚΑ, το οποίο δεν είναι μικρό θέμα, δεν είναι λίγα τα χρήματα στον προϋπολογισμό. Και το επίδομα των δασκάλων για το οποίο έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και επίσης δεν είναι λίγα τα χρήματα στον προϋπολογισμό, σας θυμίζω ότι είναι περίπου 215 εκατ. το χρόνο. Αλλά και ένα σωρό άλλα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η ανοιξιάτικη εξόρμηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην ύπαιθρο, μήπως έχει εκλογική μετάφραση; Δηλαδή, πάμε για εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω μιλήσει και άλλες φορές σε αυτή την αίθουσα. Μόλις πρόσφατα ρωτήθηκα για πρόωρες εκλογές και έχω δώσει απάντηση, η οποία ισχύει και σήμερα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πώς μεταφράζεται πολιτικά αυτή η εξόρμηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω για ποια εξόρμηση μου λέτε. Εάν μιλάτε για επαφές των βουλευτών με τους πολίτες, αυτές είναι διαρκείς.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή μίλησε με τον Πρωθυπουργό.

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοεί τη συνάντηση που είχε ο κ. Σταύρου με τον Πρωθυπουργό νωρίτερα. Ο κ. Σταύρου είπε ότι θα ξεκινήσει η «εαρινή επίθεση» των βουλευτών σε όλη τη χώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ορθώς διάβασα τις δηλώσεις του κ. Σταύρου, νομίζω ότι χρησιμοποίησε φράση, την οποία ρώτησε δημοσιογράφος για ανοιξιάτικη εξόρμηση ή κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι διαρκώς σε επαφή με τους πολίτες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχουν εισηγήσεις υπουργών προς τον Πρωθυπουργό για να επισπευστεί η ημερομηνία διενέργειας των εκλογών πριν το τέλος της τετραετίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Πρωθυπουργός, δύο φορές δημοσίως τελευταία, έχει μιλήσει για εκλογές το 2008.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα θέλατε να σχολιάσετε το έγγραφο του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για το πανεπιστημιακό άσυλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω ποτέ τη Δικαιοσύνη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μπορούσε αυτό το έγγραφο να αποτελέσει σηματωρό δικών σας σκέψεων και πράξεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, σε κάθε περίπτωση, οι εξουσίες είναι διακριτές.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Αλογοσκούφης, το Σαββατοκύριακο, σε κάποια συνέντευξή του, μίλησε για τα χάλια της δημόσιας Διοίκησης. Η επανίδρυση του κράτους δεν έχει πάει πολύ καλά δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα προηγουμένως ακριβώς για το ίδιο θέμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ναι, γι` αυτό το θυμήθηκα και εγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου έγινε αυτή η ερώτηση και έχω δώσει απάντηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όχι για τον Αλογοσκούφη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, για τον κ. Αλογοσκούφη.

ΧΙΩΤΗΣ: Την άκουσα την απάντηση που δώσατε, αλλά η απάντηση που δώσατε δεν αίρει το περιεχόμενο της διαπίστωσης του κ. Αλογοσκούφη. Δηλαδή, πράγματι εξέδωσε μια διορθωτική δήλωση ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά δεν αναίρεσε τη διαπίστωση ότι βρίσκεται σε κακά χάλια η κατάσταση της δημόσιας Διοίκησης. Άρα, αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, πράγματι βρίσκεται σε κακά χάλια η δημόσια Διοίκηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όποιον και να ρωτήσετε θα σας πει ότι η δημόσια Διοίκηση δεν είναι ο παράδεισος. Η δημόσια Διοίκηση έχει πάρα πολλά προβλήματα. Όμως, η δημόσια Διοίκηση, με μια σειρά από ενέργειες που έχουν γίνει από αυτή την κυβέρνηση, έχει βελτιωθεί αρκετά. Θα σας δώσω το παράδειγμα που έχω ξαναπεί σε αυτή την αίθουσα: Ένα πολύ καλό μέτρο που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η ίδρυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Είχε ιδρύσει ένα μεγάλο αριθμό Κ.Ε.Π.. Αυτή η κυβέρνηση τα ενίσχυσε και αριθμητικά, αλλά ενίσχυσε πολύ περισσότερο τα έγγραφα που μπορεί να εκδίδονται μέσα από αυτή τη διαδικασία. Έδωσε, δηλαδή, πολύ μεγαλύτερο αριθμό εγγράφων να εκδίδονται από τα ΚΕΠ -και άρα πολύ περισσότερες υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες- έτσι ώστε να έχουμε ταχύτερες διαδικασίες έκδοσης σειράς στοιχείων που χρειάζεται ο πολίτης στη συναλλαγή του με το κράτος. Αυτό είναι ένα στοιχείο. Το ιδανικό δεν το έχουμε φθάσει. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας. Εκείνο, όμως, που είναι σημαντικό είναι ότι έχουν γίνει πάρα πολλές βελτιωτικές κινήσεις. Ένα άλλο θέμα, για παράδειγμα, περιορισμού της γραφειοκρατίας: Θυμάμαι αίφνης, τις αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης -τα προηγούμενα ήταν αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών- για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Τα 40 έως 45 έγγραφα που χρειάζονταν, έχουν μειωθεί κάτω από 20. Η βελτίωση και εκεί είναι σημαντική. Το ιδανικό  επαναλαμβάνω- μπορεί να μην το έχουμε φθάσει, αλλά είναι σημαντικό το γεγονός ότι προσπαθεί η κυβέρνηση και έχει ήδη αποτελέσματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Δέχομαι τις παρατηρήσεις σας, αλλά αυτό που λέτε δεν είναι απολύτως σύμφωνο με αυτό που είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Ο κ. Αλογοσκούφης αγνοεί την πρόοδο που έχει γίνει; Γιατί, όταν ένας υπουργός μιλά για κακά χάλια της δημόσιας Διοίκησης, δεν νομίζω ότι...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι προσπαθείτε να πείτε πράγματα τα οποία εκτιμώνται διαφορετικά...

ΧΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν προσπαθώ να πω τίποτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... από τον οποιονδήποτε αναγνώστη της συνέντευξης και των δηλώσεων του κ. Αλογοσκούφη. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο από αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι σημαίνει η δήλωση του κ. Αλογοσκούφη ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι τα όρια ηλικίας για το ασφαλιστικό δεν θα αλλάξουν ποτέ και ταυτόχρονα να ενθαρρύνει την Επιτροπή Σοφών να προχωρήσει σε πιο τολμηρές προτάσεις σε συνδυασμό με τη θέση του κ. Τσιτουρίδη ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας; Τι από τα δύο ισχύει δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης παραμένει αναλλοίωτη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με ζητήματα ασφαλιστικού. Όπως έχουμε πει, το ασφαλιστικό δεν είναι θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η κυβέρνηση αυτή την τετραετία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η επόμενη, θα ασχοληθεί με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος από την ΟΚΕ, τον οποίο έχει ενθαρρύνει η κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Είστε σίγουρος ότι θα κερδίσετε τις εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΒΛΑΧΟΣ: Για ποιο λόγο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν εκτιμήσει και έχουν αποτιμήσει θετικά το έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, τις προσπάθειες που έχουν γίνει, ώστε να βελτιωθεί μια σειρά από πράγματα που παράγονται στον τόπο,την αντιμετώπιση προβλημάτων, την ρεαλιστική πολιτική και την ειλικρίνεια με την οποία η κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, σε κάθε περίπτωση και σε κάθε θέμα, προς όλους τους Ελληνες πολίτες. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουν εκτιμήσει οι πολίτες και εκτιμούν.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Θεωρείτε ότι η αύξηση της αξίας των ακινήτων κινείται προς την κατεύθυνση θετικών μέτρων, της κοινωνικής Δικαιοσύνης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε στις αντικειμενικές αξίες;

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι μια συζήτηση που έγινε πέρυσι σε Κυβερνητική Επιτροπή. Η χώρα μας, όπως και κάθε σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, οφείλει να ανταποκριθεί στις συνθήκες τις αγοράς. Τι εννοώ με τούτο; Οφείλει να λέει αλήθεια και όχι ψέματα. Θυμάστε πολύ καλά ότι από πέρυσι  γιατί είναι πάνω από ένας χρόνος που έχει γίνει αυτή η Κυβερνητική Επιτροπή- έχει ανακοινωθεί ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα γίνει, έτσι ώστε να φτάσουμε να συμβαδίζουν απολύτως οι αξίες της αγοράς με τις αξίες που κάθε Εφορία έχει στη διάθεσή της.

ΧΙΩΤΗΣ: Τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου τη διαβάσατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω όσο μπορώ περισσότερο εφημερίδες και παρακολουθώ όσο μπορώ περισσότερα ΜΜΕ, ως εκ της θέσεώς μου.

ΧΙΩΤΗΣ: Τη δήλωσή του ότι αποτελείτε εσείς προσωπικά ένα σπάνιο φαινόμενο, πώς τη χαρακτηρίζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι παγίως δεν σχολιάζω τον κ. Πάγκαλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Σκέφτεστε να αλλάξετε το πανεπιστημιακό άσυλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σκέφτομαι τίποτα εγώ. Εκείνο το οποίο σκέφτομαι είναι ότι...

ΒΛΑΧΟΣ: Η κυβέρνηση λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι πώς με ρωτάτε, επηρεασμένος ίσως από την προηγούμενη ερώτηση, γι` αυτό σας απάντησα σε πρώτο πρόσωπο. Κακώς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από μια ομάδα πανεπιστημιακών να γίνουν συζητήσεις και από τη Βουλή για τα θέματα που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών της εκπαίδευσης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τίποτα περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού: Είπατε ότι δεν σχολιάζετε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων σε πανεπιστημιακούς χώρους, δίχως την άδεια των αρμόδιων οργάνων που υπάρχουν στα πανεπιστήμια γι` αυτό το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χρησιμοποιείτε βαριές εκφράσεις. «Εισβολή, δίχως την άδεια», δεν συμφωνώ μαζί σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Περί τίνους πρόκειται; Πώς θα τη λέγατε εσείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ μαζί σας. Σας έδωσα απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τη στάση της κυβέρνησης, με ενδιαφέρει εμένα να πείτε, ανεξάρτητα εάν συμφωνείτε ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση τηρεί τους νόμους, όπως κάθε κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με διαφορετικό, όμως, τρόπο την ερμηνεύει ο εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης και διαφορετικά εφαρμοζόταν μέχρι τώρα ο νόμος. Η θέση της κυβέρνησης ποια είναι;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Επειδή προβλέπεται από το νόμο ότι σε περίπτωση διενέργειας κακουργηματικών πράξεων στο χώρο του ασύλου, είναι αυτόματη η άρση του ασύλου. Αυτή η συγκεκριμένη διάταξη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχει μείνει ανενεργή. Θέλω να ρωτήσω εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ενεργοποιηθεί η υπάρχουσα διάταξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι πολιτικό θέμα, αλλά θέμα Δικαιοσύνης. Είπα προηγουμένως και επαναλαμβάνω ότι είναι διακριτές οι εξουσίες, διακριτοί οι ρόλοι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 6 November 2006 - 22:01:27 UTC