Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-11-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 39808247

Έκδοση 1

Brf0811

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αναχωρεί σήμερα νωρίς το απόγευμα στις 16.30 για την Μπρατισλάβα, προκειμένου να συμμετάσχει στο 10ο διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών.

Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την άφιξή του στην Μπρατισλάβα, θα συναντηθεί με το Σλοβάκο Πρωθυπουργό κ. Ρόμπερτ Φίκο.

Αύριο Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 10.00 το πρωί στην έναρξη των εργασιών του διαλόγου και κατόπιν, στις 10.30, θα μετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Σαναντέρ και τον πρώην Πρωθυπουργό της Σλοβακίας κ. Τζουρίντα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή scripta manent, διαβάζω εδώ τι έλεγε τότε ο κ. Ρουσόπουλος και ο κ. Παυλόπουλος για την παροχή υπηκοότητας σε ομογενείς. Ο κ. Ρουσόπουλος έλεγε «είναι αδιανόητο, ειδικά παραμονές εκλογών, οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του εκλογικού σώματος». Και ο κ. Παυλόπουλος «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ζωτικά εθνικά θέματα για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες». Νιώθετε να κάνετε το ίδιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι τι υπαινίσσεστε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφέρομαι στις ελληνοποιήσεις των Βορειοηπειρωτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρθηκε ήδη ο κ. Ρουσόπουλος χθες στο θέμα, όπως αναφέρθηκαν και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη μετά τη σχετική συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε και αποφασίστηκε να προωθηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Θα ήθελα επίσης να σας διευκρινίσω ότι ουδέποτε η σημερινή κυβέρνηση είχε αρνηθεί ότι είναι ένα ώριμο θέμα. Έπρεπε όμως να έχει προηγηθεί πολύ καλή προετοιμασία, ώστε το αίτημα των Βορειοηπειρωτών ομογενών που πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να γίνουν και Έλληνες υπήκοοι, να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία με τη δέουσα σοβαρότητα και όλα τα εχέγγυα που απαιτούνται, ώστε και στις σχέσεις των ατόμων αυτών που επιθυμούν να πολιτογραφηθούν με τη χώρα από την οποία προέρχονται να μην επέλθει καμία βλάβη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία όλα αυτά, εγώ σας ρώτησα για το χρόνο. Και ο Παυλόπουλος και ο Ρουσόπουλος, εστιάζουν το χρόνο των εκλογών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε σύνδεση θεμάτων που δεν υπάρχει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί υπάρχει μεταβολή του εκλογικού σώματος. Είναι παραμονές εκλογών και στην ώρα τους να γίνουν, είναι ενάμισι χρόνος μόνο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και θεωρείτε μικρό αυτό το χρονικό διάστημα;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βεβαίως, μικρό. Η ελληνική γραφειοκρατία θα πάει έξι μήνες πριν από τις εκλογές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Δεν υπάρχει  όπως σας είπε και ο κ. Ρουσόπουλος χθες - καμία σύνδεση του ενός θέματος με το άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, πόσοι είναι οι ομογενείς από την Αλβανία που έχουν το δελτίο ταυτότητας ομογενούς και που θα αποκτήσουν την υπηκοότητα; Γιατί είναι αντιφατικές πληροφορίες που έρχονται, άλλες δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως με πληροφόρησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, είναι περίπου 30.000 οι Βορειοηπειρώτες ομογενείς, οι οποίοι έχουν το σχετικό δελτίο και έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να γίνουν και Έλληνες υπήκοοι, να αποκτήσουν δηλαδή δεύτερη ιθαγένεια, την ελληνική ιθαγένεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άλλες πηγές από άλλα υπουργεία μιλούν για 200.000 που μπορούν να πολιτογραφηθούν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, αναφερόμενος στον αρμόδιο υπουργό, ποια είναι τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το σύνολο των Βορειοηπειρωτών που διαμένει στη χώρα μας, πόσο είναι; Γνωρίζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτή τη στιγμή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν σας ενημέρωσε ο κ. Παυλόπουλος γι` αυτό, ή δεν τον ρωτήσατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να σας επισημάνω το εξής: Η διαδικασία της πολιτογράφησης δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Υπάρχουν ορισμένοι όροι και κανόνες οι οποίοι πρέπει να εκπληρωθούν, προκειμένου κάποιος και με τη συγκεκριμένη διαδικασία της πολιτογράφησης, δηλαδή ως Έλληνας ομογενής, να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κ. Εκπρόσωπε, εάν έχετε γίνει στην κυβέρνηση γνώστες, αποδέκτες δυσαρέσκειας, ενόχλησης υπουργών για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Πολύδωρας έχει χειριστεί τη δημοσιοποίηση του αιτήματος των αστυνομικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει απαντηθεί αυτό το θέμα ήδη από χθες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα λέγατε στους συνταξιούχους που διαδηλώνουν σήμερα, στους δρόμους της Αθήνας, να πάνε στις τράπεζες να πάρουν ένα δάνειο για να καλύψουν τις ανάγκες τους θέρμανσης, αφού η κυβέρνηση δεν το έδωσε ούτε σκέφτεται να το δώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές για το θέμα, το οποίο θέτετε. Το τι δάνειο παίρνει ο καθένας από την τράπεζα αφορά τον ίδιο και τον οικογενειακό του προϋπολογισμό. Ας μη συνδέουμε το ένα θέμα με το άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτή η ανάγκη έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να δώσει το επίδομα. Οι τράπεζες δίνουν δάνειο 500 ευρώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει επιδείξει στην πράξη στις ομάδες εκείνες των Ελλήνων πολιτών, οι οποίες έχουν αυξημένες ανάγκες, μεγάλη ευαισθησία και έχει ανταποκριθεί σε πολλά από τα αιτήματά τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν δώσατε το επίδομα θέρμανσης και τους στέλνετε στους τοκογλύφους της τράπεζας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σας ακολουθήσω στους χαρακτηρισμούς τους οποίους κάνετε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το μισθοδικείο αποφάσισε ότι ο μισθός του Προέδρου του Αρείου Πάγου, χοντρικά αγγίζει τις 12.000 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το επίπεδο των αμοιβών των Ανεξαρτήτων Αρχών. Αυτό δημιουργεί ανακατατάξεις και στο μισθολόγιο των δικαστών και των βουλευτών κατ΄ επέκταση κ.λ.π. Το πρώτο ερώτημα είναι αν έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο επ΄ αυτού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν γνωρίζω την υπόθεση. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εφόσον είναι θέμα των δικαστών. Πρόκειται άλλωστε για απόφαση δικαστηρίου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για το επίδομα των δασκάλων απευθυνόμασταν σε εσάς. Για τους μισθούς που δημιουργούν θα απευθυνόμαστε αλλού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Είναι απόφαση δικαστηρίου την οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και δεν δημιουργεί θέμα το μισθολόγιο των δικαστών και των βουλευτών στον προϋπολογισμό του κράτους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ωραία. Το δεύτερο ερώτημα που θέλω να σας κάνω είναι, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι οι συμβασιούχοι δεν μπορούν να πληρωθούν καν τα δεδουλευμένα τους. Και όσοι συμβασιούχοι είχαν δικαιωθεί με αγωγές από τα δικαστήρια και είχαν θεωρηθεί ως αορίστου χρόνου, ακυρώνονται και αυτές οι αποφάσεις. Αν έχετε επ΄ αυτού να κάνετε κάποιο σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο που έχει και την πολιτική ευθύνη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εδώ ισχύει η λαϊκή ρήση «έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι». Ως πότε θα επιτρέπετε αυτή την κατάσταση και δεν θα την αλλάξετε, οι δικαστές να αποφασίζουν μόνοι τους για τους μισθούς τους ερήμην και των όσων λέτε εσείς για την κατάσταση της οικονομίας, ερήμην της δημοσιονομικής πολιτικής της εκλεγμένης κυβέρνησης και ερήμην των άλλων αναγκών του λαού; Ήταν πολιτικό αυτό που έγινε. Εξισώνουν τους μισθούς τους με τους μισθούς που παίρνουν οι Πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών. Είναι μια πρόκληση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτησή σας ποια είναι παρακαλώ;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν θα αλλάξει αυτό το νομικό καθεστώς ώστε να πάψουν να καθορίζουν οι ίδιοι τις αμοιβές τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα παραπέμψω εκεί που πρέπει το ερώτημά σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Το DVD το είδατε, που προβλήθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό και που έφτιαξαν οι αστυνομικοί και έχετε κάποιο σχόλιο επ΄ αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν το έχω δει. Και συνεπώς δεν έχω κανένα σχόλιο για κάτι που δεν γνωρίζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά την άρση της επιτήρησης και τα καινούργια δεδομένα στην οικονομία που όπως λέτε «πάει καλά», δεν υπάρχει δυνατότητα να δώσετε το επίδομα θέρμανσης στους συνταξιούχους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γινόταν κάποια έρευνα για την AGB και για τις μετρήσεις που κάνει και εάν αυτή η εταιρεία λειτουργεί νόμιμα. Τελείωσε αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω ενδεχομένως αύριο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η θητεία του Προέδρου του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου έχει λήξει εδώ και δυο, τρεις μήνες. Δε θα τον αλλάξετε; Δε θα ξαναπροκηρύξετε τη θέση; Τι θα κάνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρέπει να ενημερωθώ για τη διαδικασία.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα με τους Βορειοηπειρώτες και θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν στο πλαίσιο των επαφών και των αποφάσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής έχει ληφθεί ανάλογη μέριμνα, ώστε να προστατευθεί και το ελληνικό στοιχείο στη βόρειο Ήπειρο, διότι αντιλαμβάνονται όλοι ότι με αυτή τη ρύθμιση και την πόρτα που ανοίγει θα μπορούν οι Βορειοηπειρώτες να έρθουν στην Ελλάδα και έτσι ίσως να υπάρξει πρόβλημα με το ελληνικό στοιχείο στην Αλβανία. Υπάρχει κάποια μέριμνα γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Βορειοηπειρώτες, ούτως ή άλλως, μπορούν ακολουθώντας τις συνήθεις διαδικασίες, να έρχονται στην Ελλάδα. Όπως σας είπα προ ολίγου μόλις, δεν είμαι σε θέση να σας πω τον ακριβή αριθμό των Βορειοηπειρωτών ομογενών Αλβανών υπηκόων, οι οποίοι ζουν ή εργάζονται στη χώρα μας. Αλλά ακριβώς η δυνατότητα που παρέχεται να αποκτήσουν τώρα και δεύτερη ιθαγένεια τους δίνει την ευχέρεια να μετακινούνται πιο ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών. Νομίζω ότι αυτό είναι ενθαρρυντικό στοιχείο και υποβοηθητικό για την ομάδα των Βορειοηπειρωτών ομογενών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή αναφέρατε ότι θα έπρεπε να είχαν διασφαλιστεί όλα τα εχέγγυα για να μην επέλθει κάποια βλάβη, θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή διατυπώνεται και συγκεκριμένα από κάποιο καθηγητή πανεπιστημίου Βορειοηπειρώτη, τον κ. Παναγιώτη Μπάρκα, σήμερα, υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν τα πολιτικά και περιουσιακά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών που ζουν στην Αλβανία. Ως προς αυτό το συγκεκριμένο, γιατί ξέρω ότι είναι στα πλαίσια της ευαισθησίας της κυβέρνησης, υπήρξε, υπάρχουν τα εχέγγυα για να διασφαλιστούν οι περιουσίες...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν γίνει ασφαλώς οι απαραίτητες επαφές και συνεννοήσεις με τη γείτονα χώρα. Η Ελλάδα διατηρεί με την Αλβανία, ως γειτονική χώρα, στενές σχέσεις, στενές επαφές σε πάρα πολλούς τομείς. Σας υπενθυμίζω ότι η Αλβανία είναι μια χώρα, η οποία μόνη της έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή προοπτική. Στα πλαίσια αυτής της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού δρόμου που θέλει να ακολουθήσει η γειτονική μας χώρα, είναι αυτονόητο ότι υπάρχει μια συμπεριφορά που, όπως όλοι γνωρίζουν πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Άλλωστε, πρέπει να σας θυμίσω ότι η Αλβανία υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης και σταθερότητας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μία επιπλέον ισχυρή ένδειξη ότι οι αλβανικές αρχές θα αντιμετωπίσουν τους Βορειοηπειρώτες ομογενείς που αποκτούν και την ελληνική  και το υπογραμμίζω αυτό- ως δεύτερη ιθαγένεια, όπως αντιμετωπίζονται οι πολίτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τι πιο έμπρακτο υπάρχει πέραν αυτών; Γιατί αυτό, από ό,τι καταλαβαίνουμε, είναι στα πλαίσια προσπάθειας της Αλβανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν έχει δεχθεί να πάει στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε σχέση με τις δύο χώρες, υπάρχει κάποιο χαρτί συγκεκριμένο που μπορεί να διασφαλίζει εμπράκτως τα δικαιώματα αυτά των ομογενών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι χώρες κρίνονται από τη συνολική τους συμπεριφορά. Ειδικά, όταν έχουν επιλέξει, όπως σας είπα, με δική τους πρωτοβουλία, με τη δική τους θέληση να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο δρόμο που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ` αυτού, είχε βάση το ερώτημα, γιατί έως τώρα δεν γινόταν η ελληνοποίηση, η παροχή υπηκοότητας, γιατί η αλβανική πλευρά ακριβώς έθετε το θέμα ότι θα χάσουν την αλβανική υπηκοότητα. Και ρωτάμε, εάν έχει γίνει κάποια συμφωνία, έχει συζητηθεί από την ελληνική πλευρά ή όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτή η πληροφορία που εσείς μεταφέρετε ανταποκρίνεται στα πράγματα. Εκείνο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία είχε υποχρέωση να πράξει και το έπραξε είναι σε συνεννοήσεις, σε επαφές με την αλβανική κυβέρνηση και τις αλβανικές αρχές να κάνει ό,τι είναι εφικτό, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Βορειηπειρωτών ομογενών, οι οποίοι πρόκειται ή ενδιαφέρονται να αποκτήσουν και την ελληνική ιθαγένεια.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, επ` αυτού: Περίπου στους 30.000 ομογενείς που έχουν την απαραίτητη κάρτα, όπως είπατε, γνωρίζετε τον αριθμό των προστατευόμενων μελών; Αυτοί θα έχουν αυτόματα το δικαίωμα να αποκτήσουν ελληνική υπηκοότητα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, σας είπα ότι και οι περίπου 30.000, οι οποίοι έχουν τη συγκεκριμένη κάρτα και έχουν δείξει ενδιαφέρον ή έχουν υποβάλει αίτημα να πολιτογραφηθούν Έλληνες πολίτες και αυτοί δεν θα γίνουν Έλληνες πολίτες με μία αυτοματοποιημένη διαδικασία. Για το θέμα των προστατευομένων μελών, θα σας παρακαλούσα να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα ειδικό θέμα που αφορά τον κώδικα ιθαγένειας της Ελλάδας για το οποίο δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχετε υπόψη σας ότι οι συνδικαλιστές της αστυνομίας κάνουν δηλώσεις και λένε ότι θα προχωρήσουν σε λευκή απεργία εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν έχω υπόψη μου τέτοιες δηλώσεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχουν γίνει δηλώσεις και επανειλημμένα και στον έντυπο Τύπο και στα ηλεκτρονικά Μέσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σύμφωνα με χθεσινά επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, 209.000 εργαζόμενοι σε 92.000 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών παίρνουν μέσο μηνιαίο μισθό 367 ευρώ. Πιστεύετε ότι είναι ένα καλό βήμα για να επιτευχθεί ο στόχος για μισθούς Βαλκανίων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μου είναι γνωστά τα στοιχεία που μου παρουσιάζετε. Αυτή τη στιγμή, δίνει συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης. Είναι μια καλή ευκαιρία ο συνάδελφός σας, που είμαι βέβαιος ότι παρίσταται εκεί, προλαβαίνει άλλωστε, να θέσει το ερώτημα στον αρμόδιο Υπουργό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μιας και ήρθε το θέμα στην οικονομία, ο κ. Αλογοσκούφης μάλλον πρέπει να έρχεται με κάποια μαντάτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία φαίνεται να έχει δώσει το πράσινο φως για την άρση του καθεστώτος της επιτήρησης σε σχέση με το έλλειμμα. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές και από την αντιπολίτευση και αλλού, συγκεκριμένα χθες με γραπτή του δήλωση ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος είπε ότι το έλλειμμα δεν είναι σε αυτό που τέλος πάντων υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά είναι πολύ περισσότερο και μάλιστα το υπολογίζει ο ίδιος γύρω στο 6%. Θεωρείτε ότι είναι τόσο βέβαιο πια ότι έχετε καταφέρει το έλλειμμα να το μειώσετε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω τα στοιχεία εκείνα που αναφέρει η επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτά στηρίζομαι και σε αυτά αναφέρομαι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, θα το θέσω ωμά, δεν είναι «μαγειρεμένα» αυτά τα στοιχεία μεταξύ Κομισιόν της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διατυπώνετε μομφή εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι. Ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ λοιπόν, πάρα πολύ! Τι είναι αυτά που λέτε;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Παλαιότερα τα είχε εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας θυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει επανειλημμένες επιφυλάξεις επί στοιχείων των τότε ελληνικών κυβερνήσεων. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του χθες και του σήμερα.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την έκθεση από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες καθώς φαίνεται ότι η Λευκωσία δεν συναινεί στο να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στην Τουρκία. Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, η έκθεση, μέχρι τη στιγμή που ήρθα στο χώρο αυτό, δεν είχε δημοσιοποιηθεί. Δεύτερον, μόλις δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Υπουργείο Εξωτερικών θα γίνει σήμερα ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Οπότε, σας παραπέμπω εκεί για να κάνετε ερωτήσεις επί του δημοσιοποιημένου κειμένου της Επιτροπής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 8 November 2006 - 17:31:27 UTC