Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-06-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 09.00, θα συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιο Παπαληγούρα και στις 10.30 με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε μεγαλούργησε πάλι ο κ. Μαρκογιαννάκης, χθες στη Βουλή. Είπε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα ανέφερε στην προκήρυξή του ο Επαναστατικός Αγώνας. Για τον υπουργό Πολιτισμού ήταν η διευκρίνιση. Με δεδομένο ότι ήταν και εισηγητής έχει την ίδια γνώμη η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει ότι έγινε μια ευρεία συζήτηση στη Βουλή και υπάρχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα μετά από την ψηφοφορία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχει σημασία βέβαια ότι εξομοιώνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κάποιους που το παίζουν επαναστάτες από απόσταση και δρουν στο περιθώριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να διαβάσετε όλη την ομιλία του κ. Μαρκογιαννάκη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι Τούρκοι φαίνεται ότι έχουν εκτροχιαστεί τελείως. Ανακρίνουν τώρα τον Πατριάρχη, εισαγγελέας τον εκάλεσε, επειδή λειτούργησε στην Καππαδοκία. Θα ήθελα ένα σχολιασμό. Πού οδηγούνται τα πράγματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ενέργεια αυτή του Τούρκου εισαγγελέα φαίνεται να προέρχεται από πρωτοβουλία συγκεκριμένης ακραίας πολιτικής οργάνωσης με γνωστές θέσεις εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή η εξέλιξη δεν τυγχάνει ευρύτερης στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, τέτοια γεγονότα που άπτονται της αρχής του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και παρακολουθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη της και βεβαίως από την Ελλάδα.

ΜΠΑΛΗΣ: Πριν από λίγο ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στους συντονιστές του κόμματός του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό στο θέμα της παιδείας και είπε πως το ΠΑΣΟΚ είναι συμπαραστάτης στον αγώνα των πανεπιστημιακών και ταυτόχρονα θέλει να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την παιδεία. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας έχουμε πει, κατ` επανάληψη τις τελευταίες ημέρες η υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου, ο υπουργός κ. Ρουσόπουλος και εγώ, καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει τα θέματα παιδείας σε τέτοιο βάθος, σε τέτοια έκταση, σε τέτοια διάρκεια χρόνου. Η κυβέρνηση, όπως σας έχουμε επανειλημμένα πει, θα καταθέσει, εντός της εβδομάδας, το προσχέδιο για δημόσια διαβούλευση. Θα γίνει μεγάλη συζήτηση. Καλούνται, λοιπόν, όλοι όσοι λένε ότι έχουν ιδέες και προτάσεις να προσέλθουν και να μετάσχουν σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για ποιους ακριβώς λόγους η κυβέρνηση θέλει εν λειτουργία την Ολομέλεια της Βουλής το καλοκαίρι; Για το ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής για τους TOR-M1 ή για να περάσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια; Έχετε πει ότι το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια θα περάσει σε Ολομέλεια, αλλά η Ολομέλεια θα είναι ανοικτή και το καλοκαίρι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει, τις τελευταίες ημέρες, σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις και για τα δύο θέματα στα οποία μόλις αναφερθήκατε. Στο θέμα της παιδείας έχω πει ότι μέσα στην εβδομάδα -το είπα άλλωστε και μόλις προ ολίγου- το προσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Έχουμε πει, επίσης, ότι αυτή η διαβούλευση, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Για το άλλο θέμα που θίξατε, είπαμε μόλις χθες για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται, ώστε να μην επέλθει παραγραφή τυχόν αδικημάτων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν απαντάτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ένα θέμα δεν συνδέεται με το άλλο. Εσείς συνδέετε ανόμοια θέματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη. Γιατί θέλετε ανοικτή την Ολομέλεια της Βουλής το καλοκαίρι; Για ποιο λόγο; Ακριβώς πρέπει να απαντήσετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα, αλλά προφανώς δεν έγινα σαφής. Σε χθεσινή ερώτηση επεσήμανα ότι η κυβέρνηση δεν θα παραλείψει να κάνει όσα χρειάζονται, ώστε να μην επέλθει παραγραφή. Και ερωτώμενος, εάν μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να παραταθεί η λειτουργία της Ολομέλειας, είπα ναι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Διαβεβαιώνετε δηλαδή ότι δεν θα περάσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια εντός του καλοκαιριού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσα σας είπα είναι απολύτως σαφή. Η κυβέρνηση στο θέμα του πλαισίου των μεταρρυθμίσεων που είναι απολύτως απαραίτητες για την παιδεία, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σας το έχει παρουσιάσει και δεν νομίζω ότι χωρά οποιαδήποτε αμφιβολία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα επανέλθω στη χθεσινή μου ερώτηση, για τη συνέντευξη του κ. Αλμούνια. Χθες είπατε ότι το έλλειμμα θα πάει στο 2,6%. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα πάρει διαρθρωτικά μέτρα και ο κ. Αλμούνια λέει ότι δεν θα βγούμε από την επιτήρηση εάν δεν πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα. Εάν και πότε θα τα πάρουμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από πού προκύπτει κάτι τέτοιο;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Από τη συνέντευξη του κ. Αλμούνια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω και σήμερα ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη σταθερή οικονομική πολιτική, την οποία εφαρμόζει, ώστε να αποκαταστήσει όλες εκείνες τις ζημιές οι, οποίες προκλήθησαν από την πολιτική που εφάρμοζε για χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ήδη απτά. Η πολιτική αυτή, η οποία είναι πολιτική κατά το δυνατόν ήπιας προσαρμογής, συνεχίζεται. Έχουμε τη βάσιμη ελπίδα, την πεποίθηση θα έλεγα, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Αλμούνια είπε επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το Ασφαλιστικό. Πότε θα αρχίσετε να το αντιμετωπίζετε ή θα πάει και αυτό στον Καιάδα, όπου πήγαν όλες οι καλές σας προθέσεις όσον αφορά τις ΔΕΚΟ και την Ολυμπιακή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και έχει καλέσει τους κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα και όλους όσοι εμπλέκονται σε μια πολύ ευρεία συζήτηση για το Ασφαλιστικό ώστε να διαπιστωθούν εκείνες οι σταθερές οι οποίες την ερχόμενη τετραετία, μετά τις επόμενες εκλογές, θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης για την επίλυση όλων των θεμάτων. Απομένει, λοιπόν, αυτοί που έχουν κληθεί να προσέλθουν και πραγματικά ώστε να μετάσχουν στη συζήτηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν θέλω να μονοπωλώ αλλά γιατί μετά τις επόμενες εκλογές αποποιείστε των πολιτικών σας ευθυνών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επανέρχεστε ξανά και ξανά στα ίδια θέματα. Οι απαντήσεις που έχουμε δώσει είναι σαφείς. Χρειάζεται ένας συγκεκριμένος χρόνος ώστε να γίνει σε βάθος συζήτηση και να διαπιστωθούν και να συγκεντρωθούν αυτές οι σταθερές οι οποίες απαιτούνται ώστε να δοθούν λύσεις.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω για την Παιδεία. Είναι έτοιμο το νομοσχέδιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι το Υπουργείο Παιδείας θα δώσει μέσα στην εβδομάδα το προσχέδιο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ρώτησα εάν είναι έτοιμο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα είναι έτοιμο τη στιγμή που θα δοθεί.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δηλαδή γράφεται την τελευταία στιγμή. Αυτό θέλετε να μου πείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση. Ένα προσχέδιο, όπως καταλαβαίνετε, είναι αντικείμενο επεξεργασίας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η δημόσια διαβούλευση, τι ακριβώς διαδικασία θα είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα μπω σε λεξικολογική ανάλυση των όρων. Όποιος ξέρει ελληνικά μπορεί να τους καταλάβει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Τα ελληνικά μου είναι λίγο σπαστά. Πείτε μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αμφισβητώ καθόλου την ποιότητα των ελληνικών σας. Είναι πολύ καλά μάλιστα. Η δημόσια διαβούλευση είναι όμως ένας όρος, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας πολλές φορές, σύμφωνα με τον οποίο καλούνται όλοι όσοι εμπλέκονται να εκφέρουν τις απόψεις τους.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δηλαδή, οι καθηγητές, όλοι δηλαδή; Αυτό ρωτώ. `Η θα γίνει στο πλαίσιο της Βουλής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η δημόσια διαβούλευση είναι αυτό που λένε οι λέξεις: Δημόσια διαβούλευση. Στη Βουλή γίνεται συζήτηση επί νομοσχεδίου, όχι για ένα προσχέδιο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο κ. Μεϊμαράκης έχει ανακοινώσει ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει εγκριθεί το νέο 5ετές εξοπλιστικό, κόστους, καθ` υπολογισμόν, 12 δις ευρώ. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να σηκώσει ένα τέτοιο κόστος και εάν σχετίζεται η αναγγελία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος με την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση στην Commission για το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω γιατί συνδέετε αυτά τα θέματα. Είπα και χθες ερωτώμενος@

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Συνέπεσαν την ίδια ημέρα. Ήταν ο Πρωθυπουργός με τον κ. Μπαρόζο. Ο κ. Μεϊμαράκης υποσχόταν 12 δις ευρώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς κι εσείς θα γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα ποσό, ένα «πλαφόν», το οποίο είναι γνωστό. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είπε ο υπουργός κ. Μεϊμαράκης κάτι καινούργιο. Απλώς, παρουσιάζοντας το θέμα σε ένα ξένο κοινό, μη ελληνικό κοινό, το οποίο δεν έχει αυτή την εξοικείωση, την οποία έχουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι, αναφέρθηκε σε στοιχεία, τα οποία είναι ήδη γνωστά στους Έλληνες δημοσιογράφους και ειδικά σε εκείνους που καλύπτουν τα ειδικά θέματα στο χώρο της Άμυνας.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Επειδή, χθες, η κ. Γιαννάκου προσδιόρισε περίπου την ημέρα που θα δώσει το προσχέδιο στη δημοσιότητα, μιλώντας για την Πέμπτη, ο κ. Ταλιαδούρος άφησε ανοιχτό για την Τετάρτη, την Παρασκευή@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η κ. Γιαννάκου δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ημέρα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Πάντως την φωτογράφησε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ημέρα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Πρόθεση είναι να δοθεί το προσχέδιου πριν από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, την ίδια ημέρα ή μετά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η πρόθεση είναι να δοθεί εντός της εβδομάδας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το Σεπτέμβριο του 2005 ο Πρωθυπουργός που ήταν τότε υπουργός Πολιτισμού, είχε ιδρύσει τον Οργανισμό για τον Εθελοντισμό με την επωνυμία «Έργο Πολιτών». Αργότερα, ενάμιση χρόνο, αυτός ο οργανισμός υπολειτουργεί και οι υπάλληλοί του είναι απλήρωτοι. Επειδή ξέρω ότι έχει κάποιο ακόμη ενδιαφέρον το Μαξίμου γι` αυτόν τον οργανισμό, μήπως υπάρχει κάποια σκέψη να πληρωθούν έστω οι υπάλληλοι για να μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω αύριο.

ΜΑΝΗ: Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα επαγγελματικού αθλητισμού. Έχετε κάτι ανακοινώσιμο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν έχω κάτι να σας ανακοινώσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χθες δεν ήσασταν σε θέση να πείτε κάτι για το ταξίδι του κ. Μπους στην Αθήνα. Μήπως σήμερα έχετε περισσότερη ενημέρωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Να σας πω ότι χθες ενημέρωσα όσους συναδέλφους σας μου τηλεφώνησαν μετά το briefing, και τους είπα ότι: Δεν έχω καμία πληροφορία, όσον αφορά ένα τέτοιο ταξίδι του κ. Μπους στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 June 2006 - 13:05:12 UTC