Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-06-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σκέφτεται να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στις προκλητικές δηλώσεις Γιακίς στη Θράκη, οι οποίες στην ουσία τραυματίζουν τις προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε ήδη από χθες, όπως γνωρίζετε, με σαφή δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία και ισχύει στο ακέραιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ένα σχόλιο για το άρθρο Σημίτη, αν βλέπετε ότι μέσα από τις γραμμές του άρθρου υπάρχει μια ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας ή των κινδύνων που μπορούν να διαμορφωθούν και αν σκέπτεται ο Πρωθυπουργός να έχει συνάντηση με τον κ. Σημίτη για να ανταλλάξουν σκέψεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση είναι αυτή που εφαρμόζεται, ως εθνική στρατηγική, στην εξωτερική πολιτική εδώ και πολλά χρόνια.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής αποκάλυψε ότι ο διοικητής της Εθνικής κ. Αράπογλου αμείβεται με υπέρογκα ποσά, έχει 375.000 ευρώ μπόνους το χρόνο και οι αποδοχές του ξεπερνούν τα 607.000 ευρώ. Δεν βρίσκετε, ως κυβέρνηση, υπέρογκα αυτά τα ποσά και δεύτερον, σκέφτεστε να παρέμβετε όπως στην ανάλογη περίπτωση με τον κ. Χριστοδούλου παρεμβήκατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο όσον αφορά στην εσωτερική λειτουργία μιας επιχείρησης που διοικείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και για τον κ. Χριστοδούλου όμως ισχύουν τα ίδια. Ό,τι ισχύει για τα ΕΛΠΕ, ισχύει και για την Εθνική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να επανέλθω στο θέμα που ανέκυψε με το άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σημίτη στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής. Ο κ. Σημίτης είπε επίσης ότι εγκαταλείφθηκε το Ελσίνκι επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Θα ήθελα τη θέση σας πάνω σε αυτό@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει επανειλημμένως τη θέση της. Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα, ακόμη και αν η εφημερίδα αυτή είναι εκείνη την οποία εσείς εκπροσωπείτε. Η εθνική στρατηγική της χώρας είναι γνωστή, εφαρμόζεται και έχει τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων.

ΧΙΩΤΗΣ: Κι εγώ στο ίδιο θέμα θέλω να μείνω, παρότι σέβομαι ότι δεν θέλετε να κάνετε κανένα σχόλιο. Είναι άλλο πράγμα όμως το σχόλιο και άλλο το αν υιοθετείτε ή όχι τις απόψεις του. Δηλαδή, ο κ. Σημίτης προτείνει, για παράδειγμα, επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων. Με αυτό η κυβέρνηση, συμφωνεί ή δεν συμφωνεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η εθνική στρατηγική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι καλώς γνωστή σε όλους.

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα, αποδοκιμάζετε τις απόψεις του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω να κάνω σχόλιο επί απόψεων οι οποίες δημοσιεύονται σε ένα άρθρο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Αλμούνια στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ εκφράζει την εκτίμηση ότι δύσκολα το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υποχωρήσει κοντά στο 3%. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα δεχθεί μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για τη μείωση του ελλείμματος, καθώς θα προτείνει μέτρα διαρθρωτικού. Ποια μέτρα εσείς προετοιμάζετε διαρθρωτικού χαρακτήρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε πει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, το έλλειμμα θα έχει πέσει κάτω από το 3% στο 2,6%. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών μερικές φορές, όπως γνωρίζετε, το έχουμε πει άλλωστε, είναι αυστηρότερες. Η μέχρι τώρα διαδρομή που έχει διανυθεί, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία έχουν παραχθεί από την πολιτική που έχει εφαρμοστεί, αποδεικνύουν ότι οι προβλέψεις που έκανε η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ήταν και ασφαλείς και ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι ο κ. Αλμούνια διακατέχεται από τάσεις απαισιοδοξίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι δικό σας σχόλιο. Εγώ δεν είπα τίποτα τέτοιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό το νέο σχέδιο της ενωμένης ευρωπαϊκής Κύπρου το οποίο ανέφερε η κ. Μπακογιάννη σε κυριακάτικη συνέντευξή της, το είχε εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση ερήμην της κυπριακής, γιατί ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί για την ετοιμασία οποιοδήποτε σχεδίου όσον αφορά το Κυπριακό είτε από τον ΟΗΕ είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλετε παρακαλώ να διατυπώσετε μία ερώτηση;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Λέω αν αυτό το νέο σχέδιο για το οποίο κάνει λόγο η κ. Μπακογιάννη για ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, η ελληνική κυβέρνηση το ετοιμάζει ερήμην της κυπριακής κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη δεν αναφέρθηκε σε ύπαρξη νέου σχεδίου ούτε είπε ότι επίκειται η υποβολή νέου σχεδίου. Επαναλαμβάνοντας όσα έχουν ειπωθεί πολλές φορές, άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο σχέδιο στο μέλλον που θα δίνει εχέγγυα επιτυχίας και στόχο θα έχει το αυτονόητο. Μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την ανάγκη δεν την έχει υπόψη της η κυπριακή κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, όποιον ρωτήσετε, εάν υπάρχει νέο σχέδιο, θα σας πει ότι δεν υπάρχει. Αυτό σας λέω και εγώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το γεγονός ότι δεν υποστηρίξατε το σχέδιο Ανάν, ενώ τώρα προκρίνετε την αναγκαιότητα ενός νέου σχεδίου, έχει να κάνει με την αλλαγή των υπουργών Εξωτερικών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Από την αρχή σας έχουμε πει ότι το ένα νέο σχέδιο, όταν υπάρξει, θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο, ώστε να εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου που μόλις σας ανέφερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Κατά την κυβέρνηση, είμαστε κοντύτερα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. ή στη διαμόρφωση ενός ειδικού οικονομικού πλαισίου της Ε.Ε. με την Τουρκία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Τουρκία εξ όσων γνωρίζω, αποσκοπεί στην πλήρη ένταξή της ως πλήρες μέλος στην Ε.Ε.. Προκειμένου να πετύχει αυτό το οποίο θέλει, την ευρωπαϊκή προοπτική και την ευρωπαϊκή προσαρμογή, πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και αυτό είναι και το ζητούμενο.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ δεν σας ρώτησα για την Τουρκία, σας ρώτησα σαν εκπρόσωπο κυβέρνησης που ανήκει στην Ε.Ε.. Θέλω λοιπόν να μάθω, αν το κλίμα στην Ε.Ε. το οποίο πρέπει να έχετε και εσείς σαν κυβέρνηση που ανήκετε σε αυτήν, είναι κοντύτερα σε αυτή τη σχέση ή στην ενταξιακή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία τέτοια εκτίμηση. Η Ευρώπη έχει δεχθεί την Τουρκία ως υποψήφια χώρα. Η Τουρκία ένα πράγμα επιδιώκει. Να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική και την ευρωπαϊκή προσαρμογή, η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, με τις προϋποθέσεις οι οποίες είναι γνωστές, τη στηρίζει.

ΒΛΑΧΟΣ: Το ρωτάω αυτό κύριε Εκπρόσωπε, γιατί ανάλογα με την εκτίμηση την οποία θα είχατε γι` αυτή την προοπτική, θα έπρεπε να είναι χαραγμένη και η εξωτερική πολιτική της χώρας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η εθνική στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι γνωστή.

ΒΛΑΧΟΣ: Βασισμένη σε ποιό ενδεχόμενο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σ` αυτό που μόλις σας παρουσίασα.

ΒΛΑΧΟΣ: Στην ένταξη ή στην ειδική σχέση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφή όσα είπα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε ο κ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των εθνικών θεμάτων. Είπε ότι η Τουρκία υψώνει τους τόνους και προέβλεψε ότι θα αυξηθούν οι εντάσεις εάν δεν υπάρξει μια νέα στρατηγική. Συμμερίζεται την ανησυχία του κ. Παπανδρέου η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε πει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι η εθνική στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι δεδομένη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πριν από λίγες ημέρες, στις Βρυξέλλες, οι «25» πήραν θα έλεγα, πολύ δυσμενείς θέσεις κατά της Τουρκίας. Αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν δημιουργούν νέα δεδομένα. Μήπως οδηγούμεθα πλέον σε μια διαφορά Τουρκίας και Ευρώπης και πλέον βγαίνει έξω τόσο το Κυπριακό όσο και η Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, είπαν το αυτονόητο. Ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει στο ακέραιο, προκειμένου να επιτύχει το στόχο τον οποίο η ίδια έχει θέσει ως χώρα για τον εαυτό της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εάν δεν τις εκπληρώσει, πού οδηγούμεθα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε υποθετικά ερωτήματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ερωτήματα, τα οποία τίθενται καθημερινώς και δεν είναι υποθετικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η διαδρομή της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή προσαρμογή δεν κρίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια διαδρομή η οποία έχει στάδια κατά τα οποία, η Τουρκία συνεχώς, θα κρίνεται.

ΜΑΝΗ: Η κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ήταν σαφής λέγοντας ότι το σχέδιο Ανάν έχει περάσει στην ιστορία, χαρακτηριστικά, ότι υπάρχει ανάγκη, όπως είπατε και εσείς, ενός νέου σχεδίου και ότι τις τεχνικές λεπτομέρειες θα τις δουν οι δυο πλευρές. Ήταν μια συγκροτημένη πρόταση. Η ερώτηση είναι αν αυτή την ανάγκη την έχει συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση με την κυπριακή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι όσα είπε η κ. Μπακογιάννη έχουν ειπωθεί στο παρελθόν κατ` επανάληψη από την ελληνική κυβέρνηση. Παρακαλώ λοιπόν να ανατρέξετε και να δείτε ότι δεν είναι κάτι καινούργιο.

ΜΑΝΗ: Ο κ. Τραγάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της Συνόδου, περιμένοντας κάποια νέα στοιχεία για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί ΠΑΣΟΚ από λογαριασμούς από την Ελβετία να ανοίξουν. Επ` αυτού υπάρχει συγκεκριμένη θέση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί την περασμένη εβδομάδα, στις 13 Ιουνίου ο κ. Ρουσόπουλος επ` αυτού.

ΜΑΝΗ: Εάν από τότε μέχρι τώρα έχετε κάποια ενημέρωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει αυτό που σας έχουμε πει: «Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραγραφούν τυχόν αδικήματα». Αυτή η δήλωση έγινε την περασμένη εβδομάδα, στις 13 Ιουνίου και ισχύει στο ακέραιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, αλλά τι σημαίνει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος, εάν δεν με απατά η μνήμη μου, μολονότι δεν ήμουν προσωπικά παρών σε εκείνη την ενημέρωση, νομίζω από τον κ. Χιώτη, σχετικά με την παράταση των εργασιών της Ολομέλειας. Απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος, πάλι επί λέξει, ότι «η κυβέρνηση μελετά όλα τα ενδεχόμενα και αυτό το οποίο λέτε». Δεν έχω να προσθέσω τίποτε επ` αυτού.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Figaro, είπε ότι η Ελλάδα θα διαθέσει για τα εξοπλιστικά προγράμματα περίπου 12 δις. ευρώ. Πάμε, δηλαδή, σε αύξηση; Θα δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα αντί να μειώσουμε τα χρήματα που δίνουμε για τα εξοπλιστικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας με ένα δημοσιογράφο μη ελληνικής, ξένης εφημερίδας, ανέφερε στοιχεία, τα οποία στους συναδέλφους σας που καλύπτουν το ειδικό ρεπορτάζ, είναι γνωστά. Δεν ανέφερε κάτι καινούργιο. Πρόκειται για ένα πλαφόν που είναι γνωστό εδώ και καιρό.

ΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε εάν η κυβέρνηση προγραμματίζει, όπως αναφέρουν σήμερα οι εφημερίδες, συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ εντός του Ιουλίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Όταν έχω κάτι, θα σας ενημερώσω.

ΧΙΩΤΗΣ: Έχει πληροφόρηση η ελληνική κυβέρνηση, εάν επίκειται επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπους στην Αθήνα τον Ιούλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση. Ευχαρίστως να ενημερωθώ και θα σας πω. Εννοείτε φυσικά τον νυν Πρόεδρο.

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε τους λόγους για τους οποίους ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε την εκδήλωση μνήμης για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να διαβάσετε τη δήλωση του Πρωθυπουργού, η οποία είναι κρυστάλλινη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι σε πολλά από τα θέματα που διαχειρίστηκε επί πρωθυπουργίας του ο Ανδρέας Παπανδρέου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναλύοντας τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, είναι σύμφωνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν ο Κώστας Καραμανλής ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε πει ότι εκλεγόμενος θα έρθει να ενώσει όλους τους Έλληνες. Αυτό το κάνει τώρα πράξη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπάρχει θέμα αλλαγών σε αυτό το προσχέδιο, το οποίο θα δώσει στη δημοσιότητα η κ. Γιαννάκου, εάν δεν απατώμαι, την Πέμπτη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το προσχέδιο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Συνεπώς, θα περιμένετε να δείτε, όταν δοθεί στη δημοσιότητα, τι περιέχει. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αλλαγές σε κάτι που δεν υπάρχει.

ΜΑΝΗ: Ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι το νομοσχέδιο για την Παιδεία θα κατατεθεί τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι υπάρχει ορατό ενδεχόμενο να μην είναι ανοικτή η Ολομέλεια της Βουλής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, το νομοσχέδιο θα δοθεί εντός της εβδομάδας σε δημόσια διαβούλευση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Περισσότερα, θα πληροφορηθείτε εντός της εβδομάδας από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δεύτερον, όταν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

ΜΑΝΗ: Την προηγούμενη εβδομάδα είχατε πει Οκτώβριο ή Σεπτέμβριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είχα πει ούτε Οκτώβριο, ούτε Σεπτέμβριο. Κάνετε λάθος. Δεν είχα θέσει χρονικό όριο. Αντιθέτως, είχαμε πει ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ ότι ο διάλογος θα διαρκέσει όσο χρειαστεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Είχατε πει για Ολομέλεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είχαμε πει ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια, αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ένα σχόλιο για την εικόνα που υπάρχει στα αεροδρόμια με την Ο.Α. Αν τελικά αξίζει σε αυτό το λαό και στους επισκέπτες που έρχονται στη χώρα αυτή, αυτή η εικόνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι ακριβώς εννοείτε;

ΒΛΑΧΟΣ: Εδώ και δύο ημέρες δεν μπορεί κανείς να μετακινηθεί ή να είναι σίγουρος ότι θα επιστρέψει στο σπίτι του εάν χρησιμοποιήσει την Ο.Α.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από το υπουργείο Μεταφορών, η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύπτουν κατά τη θερινή περίοδο αιχμής. Φυσικά όλοι ελπίζουν ότι αυτός ο διάλογος θα αποβεί καρποφόρος σε πολύ σύντομο χρόνο. Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που έχω από το υπουργείο Μεταφορών, παρουσιάστηκαν όντως το σαββατοκύριακο, την τελευταία στιγμή, πολλά κενά, όσον αφορά στη στελέχωση των πτήσεων. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση που έχω, προωθείται η εποχική πρόσληψη εκατό φροντιστών.

ΒΛΑΧΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες, λόγω κίνησης, υπάρχει μποτιλιάρισμα στην Αττική οδό. Η κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει το δίκτυο της Αττικής οδού, όπως έχει προτείνει η εταιρεία, προκειμένου να υπάρξει ξεμπλοκάρισμα από την μεγάλη κίνηση σε ώρες αιχμής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

ΧΙΩΤΗΣ: Άκουσα αυτά που μας είπατε για την Ο.Α. Αλλά, θεωρείτε ότι είναι ένας σωστός προγραμματισμός για μια ανταγωνιστική εταιρεία, που λειτουργεί σε ελεύθερο ανταγωνισμό; Εννοώ, τώρα να αποφασίζει για το αν θα προσλάβει εποχικό προσωπικό ή τώρα να διαπιστώνει ότι υπάρχουν κενά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται, βεβαίως, να κρίνω εγώ το «management» μιας εταιρείας. Σας παρέθεσα όσα στοιχεία έχω από το υπουργείο Μεταφορών. Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο.

ΧΙΩΤΗΣ: Το λέω γιατί ο εθνικός αερομεταφορέας λειτουργεί με έξοδα του δημοσίου, δηλαδή με έξοδα των φορολογουμένων πολιτών. Έχω την εντύπωση ότι και η κυβέρνηση δικαιούται να κρίνει τη λειτουργία του ακόμα, μια λειτουργία η οποία τουλάχιστον το σαββατοκύριακο, τι να πω, εξόργισε όσους ταξίδευαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Ό,τι είχα να πω γι` αυτό το θέμα, το είπα.

ΜΑΝΗ: Η ιδιωτική ελληνική αεροπορική εταιρεία η «Aegean» προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ο.Α., στις 9 Ιουνίου, πρώτη και μόνη μέχρι στιγμής. Δεν έχει προσφύγει άλλη ανταγωνίστρια αεροπορική εταιρεία. Ένα σχόλιο από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω σχόλιο για τα δικαιώματα, τα οποία παρέχει ο νόμος στις εταιρείες και των οποίων προφανώς -όπως μου λέτε- έκανε χρήση μια συγκεκριμένη εταιρεία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μια διευκρινιστική ερώτηση για την Ο.Α. Σε αυτό που είπατε: Θεωρείτε ότι με αυτή την πρόσληψη των 100 φροντιστών, εάν δεν καρποφορήσουν οι συνεννοήσεις μεταξύ τους, θα λυθεί το πρόβλημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάτι τέτοιο αφορά στην εσωτερική λειτουργία της εταιρείας. Εγώ σας παρέθεσα τα στοιχεία που είχα από το υπουργείο Μεταφορών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα θέλαμε εάν γίνεται να σχολιάσετε ή μάλλον να απαντήσετε στον κ. Παπανδρέου, επίσης σε αυτό που σας είπα πριν, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία και για πολιτική της μη πολιτικής στα εξωτερικά θέματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η εξωτερική πολιτική που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση και συνέπεια έχει και αποτελεσματικότητα. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε ξεκάθαρα πολύ πρόσφατα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, με τη θέση την οποία πήραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέναντι στην Τουρκία καλώντας την να κάνει ακριβώς αυτό το οποίο ζητάμε κι εμείς: Να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με εμάς, με όλες τις γειτονικές χώρες, να εφαρμόσει όλα όσα έχει αναλάβει ως δεσμεύσεις, να συμπεριφερθεί ως μια χώρα η οποία θέλει πραγματικά την ευρωπαϊκή της προσαρμογή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συνάδει με τη θέση του κ. Βερέμη να στοχοποιεί την κ. Παπαρήγα και να λέει «ό,τι και να μου συμβεί θα ευθύνεται αυτή» επειδή υπέστη κάποια κριτική από το ΚΚΕ ή από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη δήλωση και δεν είμαι βέβαιος ότι την αποδίδετε@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει στις εφημερίδες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ότι υπάρχει στις εφημερίδες, όπως μου λέτε, δεν σημαίνει ότι εγώ αναγκαστικά τη γνωρίζω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και δεύτερον, σας έχω πει ότι ο καθένας έχει την ευθύνη των όσων λέει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 19 June 2006 - 14:05:11 UTC