Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-06-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Εισαγωγικά, θα κάνω μια σύντομη αναφορά, ως σχόλιο της κυβέρνησης: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, πριν από λίγη ώρα, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του προσχεδίου νόμου, το οποίο έχει προετοιμάσει το υπουργείο Παιδείας για τα θέματα που αφορούν τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας. Παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο. Αυτές είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης.

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι επί αυτών των προτάσεων, επί του προσχεδίου, θα γίνει εκτενής διάλογος, για όσο χρόνο χρειαστεί, έτσι ώστε να καταλήξουμε από κοινού, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί. Σας θυμίζω ότι ως Αντιπολίτευση τονίζαμε ότι στα θέματα της Παιδείας χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε ένα νέο νόμο που θα ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Οι προτάσεις επίσης είναι ξεκάθαρες. Απέχουν πολύ, όπως θα διαπιστώσετε, από τα διάφορα που κατά καιρούς ειπώθηκαν καθ` υπερβολήν και χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο από την πλευρά της κυβέρνησης. Είναι προτάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν όχι μόνο στο διάλογο -που επιμένω ότι θα είναι διάλογος ανοιχτός σε όλους και εξαντλητικός- αλλά θα βοηθήσουν στο να έχει πλέον και η λειτουργία των δικών μας ΑΕΙ εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα στηρίξει μια πορεία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιοζήλευτη, όπως είναι ήδη αξιοζήλευτη η πορεία του δημόσιου πανεπιστημίου στην Ελλάδα σε σχέση με το δυναμικό του. Αξιοζήλευτη μεταξύ και των άλλων πανεπιστημίων της Ε.Ε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχει διευκρινιστεί σε σχέση με το διάλογο που είπατε ότι θα είναι εξαντλητικός. Η κ. Γιαννάκου έχει πει ότι το νομοσχέδιο θα μπει στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι θα πάει η ψήφισή του μετά το Σεπτέμβριο ή μπορεί να είναι στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια των μηνών του θέρους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε, που σημαίνει ότι ο εξαντλητικός διάλογος -όπως αντιλαμβάνεστε- δεν τελειώνει σε ένα ή σε δύο μήνες. Θα είναι πολύ περισσότερο. Κατά συνέπεια, η απάντηση είναι πως θα είμαστε μετά το φθινόπωρο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλάτε τώρα για διάλογο που θα κρατήσει και θα είναι εκτενής. Εσείς δεν ήσασταν που λέγατε ότι έγινε διάλογος εκτενής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι είναι αυτό που άλλαξε και πριν από 15 μέρες δεν κρίνατε την αναγκαιότητα διαλόγου και τώρα τη δέχεστε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε στη διάρκεια του briefing να μου φέρουν οι συνεργάτες μου το briefing της 13ης Ιουνίου για να διαβάσετε ακριβώς τη διατύπωση που σας έκανα, απαντώντας σε ερώτηση. Είπα, λοιπόν, ξεκάθαρα τότε ότι η πρώτη φάση του διαλόγου ολοκληρώθηκε. Ήταν ένας διάλογος ο οποίος διήρκεσε ένα έτος. Μετά την πρώτη φάση του διαλόγου, εκείνο που κάναμε ήταν να φτιάξουμε το προσχέδιο νόμου. Και επί του προσχεδίου νόμου αρχίζουμε τη δημόσια διαβούλευση. Άρα, λοιπόν, αυτό που είπα πριν από 10-15 ημέρες είναι ακριβώς αυτό που σας επαναλαμβάνω και τώρα και που δεν έχει σχέση βέβαια με αυτό που με ρωτήσατε εσείς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι γράφονταν διάφορα χωρίς στοιχεία. Έχετε την εντύπωση ότι οι δημοσιογράφοι από τη φαντασία τους τα γράφουν αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καμία εντύπωση, έχω βεβαιότητα για το πώς λειτουργεί η δημοσιογραφία στην Ελλάδα μετά από 20 χρόνια εμπειρίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Λέτε για δημόσια διαβούλευση. Επειδή άκουσα τις προτάσεις της κ. Γιαννάκου και μου φάνηκαν λογικές, τουλάχιστον σε εμένα, εσείς σε ποιο σημείο είστε διατεθειμένος να υποχωρήσετε, η κυβέρνηση εννοώ, ή να αλλάξετε κάτι από αυτά τα οποία προτείνει η κ. Γιαννάκου; Ποιο είναι δηλαδή το όριο της δημόσιας διαβούλευσης που έχετε βάλει ως κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσετε το στόχο σας για τη μεταρρύθμιση, αλλά να ικανοποιήσετε και αυτούς που είναι αντίθετοι με αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όποια δημόσια πρόταση κινείται εντός του πλαισίου της λογικής και η οποία θα βοηθήσει ώστε να καλυτερεύσει η ποιότητα της λειτουργίας των ΑΕΙ. Θέλω να πω, με αφορμή την ερώτησή σας, ότι το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης, έγινε δημόσια γνωστό και περιμένουμε από όλους όσοι μετέχουν σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση να κάνουν δημόσια τις δικές τους προτάσεις. Γι` αυτό το λόγο είπε ήδη η κ. Γιαννάκου ότι στο site του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα υπάρχει ειδικός τόπος όπου θα κατατίθενται και θα δημοσιεύονται, θα αναρτώνται δηλαδή, όλες οι προτάσεις που θα γίνουν από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση. Ελπίζω να μην είναι γενικές και αόριστες, αλλά πολύ συγκεκριμένες.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Ήταν τόσο δύσκολο αυτό το προσχέδιο να δοθεί στη δημοσιότητα πριν από ένα μήνα, οπότε ήταν πολύ πιθανόν να αποφευχθούν όλες αυτές οι αντιδράσεις ή υπερβολές, όπως τις χαρακτηρίσατε εσείς, να χαθεί μια εξεταστική περίοδος, να καταξοδευτεί ο κόσμος και να πάνε οι εξετάσεις το Σεπτέμβριο; Τον Αύγουστο συζητούν πολλά πανεπιστήμια να τις αρχίσουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπλέκετε δύο διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους. Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των φοιτητών να κάνουν καταλήψεις, φαντάζομαι ότι τις σέβεστε. Μπορεί να μην συμφωνείτε ή να μην συμφωνώ, αλλά φαντάζομαι ότι σεβόμαστε το δικαίωμα να αποφασίσουν. Έτσι δεν είναι;

ΠΕΠΟΝΗΣ: Βεβαίως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά συνέπεια, αν αποφάσισαν κατά πλειοψηφία, όπως επιβάλλει η Δημοκρατία στην οποία ζούμε, δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο. Αν αποφάσισαν οι μειοψηφίες με άλλους τρόπους που δεν γνωρίζω εγώ, πάλι δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, έχω απαντήσει φιλοσοφικά, όταν μου τέθηκε ερώτηση με το «εάν», λέγοντας ότι «έσπειραν το «εάν» και εκείνο δεν φύτρωσε». Με το «εάν» δεν γίνεται ούτε πολιτική, ούτε πρακτική, ούτε καθημερινή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η κυβέρνηση ξεκίνησε, πριν από ένα χρόνο και πλέον, με διάλογο. Τι πιο δημοκρατικό, τι πιο ελεύθερο, τι πιο σημαντικό στη Δημοκρατία μας, να ξεκινήσει με διάλογο για ένα θέμα, όπως είναι αυτό της Παιδείας; Τι πιο αξιόπιστο σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, με αυτά που λέγαμε στη διάρκεια της περιόδου που είμαστε στην Αντιπολίτευση, ότι θα κάναμε εξαντλητικό διάλογο, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Και φτάνουμε να υπερβούμε και αυτό το στάδιο και αφού έχουμε ετοιμάσει ένα προσχέδιο νόμου, να έρθουμε και να πούμε να γίνει νέα διαβούλευση επί του προσχεδίου νόμου, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Δύο επισημάνσεις επ` αυτού: Οι καταλήψεις είχαν κάποια αιτία@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια αιτία; Θέλετε να μου πείτε, για να δούμε εάν έχουμε εκτιμήσει το ίδιο@

ΠΕΠΟΝΗΣ: Αυτά τα οποία διέρρεαν ότι πάνε να γίνουν στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας διακόψω και να σας πω@

ΠΕΠΟΝΗΣ: Και ζητούσαν απόσυρση για κάτι το οποίο διακινούνταν, ήταν μια περιρρέουσα κατάσταση και η δουλειά της κυβέρνησης είναι να προλαβαίνει τέτοιες καταστάσεις. Γι` αυτό δεν διέβλεπε η κυβέρνηση ότι κάτι πάει να γίνει στα πανεπιστήμια και θα έπρεπε η ίδια να παρέμβει και να τα σταματήσει αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έκανε σήμερα γνωστές τις προτάσεις της, το δικό της προσχέδιο νόμου. Άρα, λοιπόν, είναι λογικό να αναρωτηθεί κάποιος: Αφού η κυβέρνηση δεν είχε κάνει γνωστές τις προτάσεις της, ποιοι είναι εκείνοι που υποκινούσαν τις καταλήψεις και τι συμφέροντα εξυπηρετούσαν; Σκεφθείτε λίγο αυτό που σας λέω. Δεν έχει γνωστοποιήσει η κυβέρνηση τις προτάσεις της για το νόμο που θέλει να φτιάξει και ήδη κάποιοι, εκ των προτέρων, έχουν κάνει καταλήψεις επί τη βάσει των προτάσεων που θα γίνουν. Αυτό, αν μη τι άλλο, στο δημοκρατικό διάλογο, δηλώνει ότι υπάρχει προκατάληψη. Όποιος, λοιπόν, προσέρχεται με προκατάληψη, αντιλαμβάνεστε ότι κάνει λάθη.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η κυβέρνηση, ποιους θεωρεί ότι ήταν υποκινητές των καταλήψεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω καμία περαιτέρω αναφορά. Προηγουμένως, έθεσα δυο όρους: Εάν οι αποφάσεις ελήφθησαν με πλειοψηφία ή εάν δεν ελήφθησαν. Αυτά είναι θέματα των φοιτητών. Σέβομαι το φοιτητικό κίνημα, όπως το σεβόμαστε όλοι και στις αποφάσεις αυτές του φοιτητικού κινήματος δεν πρόκειται να υπεισέλθουμε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει μια ανακολουθία. Αφού γινόταν ένα χρόνο διάλογος μεταξύ των ενδιαφερομένων, των εκπροσώπων των φοιτητών, των καθηγητών κ.λπ., εκείνοι γνώριζαν περίπου τις ιδέες του υπουργείου και επί τη βάσει αυτών, κινητοποιήθηκαν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να βλέπουμε κατάματα την αλήθεια και μην υποτιμάτε κανέναν, ούτε τους εαυτούς σας: Ποιο ήταν το πρώτο αίτημα σε αυτές τις καταλήψεις;

ΒΛΑΧΟΣ: Η απόσυρση@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ήταν ή δεν ήταν «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», όπως τα αναφέρουν;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εξακολουθεί να είναι αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε, σε ποιο σημείο του προσχεδίου νόμου αυτού αναφέρεται το μη κρατικό πανεπιστήμιο; Πουθενά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, μισό λεπτό, οφείλετε να γνωρίζετε ότι αυτό έχει να κάνει με το Σύνταγμα, δεν έχει να κάνει με νόμο. Επίσης, οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε -όχι μόνο εσείς- ότι είναι το άρθρο 16 του Συντάγματος που ορίζει το χαρακτήρα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν, λοιπόν, ότι αν εμπλέκουν το ένα θέμα με το άλλο, μάλλον προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Τι σχέση έχει το μη κρατικό πανεπιστήμιο με το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των ΑΕΙ; Καμία. Άρα, λοιπόν, επαναλαμβάνω, εφόσον η κυβέρνηση δεν είχε κάνει ακόμη τις προτάσεις της, εφόσον δηλαδή δεν είχε δώσει το προσχέδιο νόμου, το να σπεύσουν κάποιοι και να αντιδράσουν, μήπως απλώς δηλώνει προκατάληψη;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ελάτε κ. Εκπρόσωπε, πώς μας τα λέτε έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ερώτηση;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι. Θέλω να πω, είπατε ότι ξέρουμε πώς λειτουργεί η δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Δεν έχω καμία διάθεση να την υποστηρίξω. Από την άλλη, ξέρουμε και πώς λειτουργεί η πολιτική. Ξέρουμε ότι διοχετεύονταν οι θέσεις για το σχέδιο νόμου σε φιλικούς δημοσιογράφους ή σε δημοσιογράφους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και ξέρετε, επίσης, ότι διαψεύστηκαν τα περί διαφόρων νομοσχεδίων, όπως άλλωστε φαίνεται και στην παρουσίαση του σημερινού προσχεδίου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν διαψεύστηκαν, απλά, κάνετε πίσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε σχηματίσει κάποια άποψη. Δεν μπορώ να σας την αλλάξω ό,τι και να σας πω. Εκείνο που έχω να σας πω είναι: Scripta manent.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Σε εκείνο το διάλογο που μας είπατε ότι είχε γίνει από την κυβέρνηση από τις αρχές χρόνου, είχαν αποχωρήσει, εάν δεν κάνω λάθος, και οι φορείς και τα κόμματα. Άρα, αυτό το προσχέδιο δεν έχει προκύψει μέσα από μία συναινετική διαδικασία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι είχαν αποχωρήσει κάποιοι. Αυτό,επίσης, κάτι δηλοί. Ο διάλογος γίνεται για να καταλήξουμε σε προτάσεις. Ακόμη και όταν διαφωνεί κάποιος με αυτά που λέει ο απέναντί του, το να αποχωρεί σημαίνει ότι ή δεν ενδιαφέρεται ή απλώς μετείχε μόνο και μόνο για να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις. Δεν θα πω τίποτε συγκεκριμένο και για κανέναν. Εκείνο που θα πω είναι ότι οφείλουμε όλοι, εφόσον σεβόμαστε όλα αυτά τα παιδιά που αγωνιούν για το αύριο, εφόσον σεβόμαστε τους φοιτητές που αγωνιούν για την ποιότητα των σπουδών τους, εφόσον σεβόμαστε τις δεσμεύσεις που έχουμε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προσέλθουμε σε ένα διάλογο στον οποίο, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, θα βρούμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Κάνω μια απαραίτητη διευκρίνιση για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν: Όταν είπα «εφόσον σεβόμαστε τις δεσμεύσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είναι δεσμεύσεις που συναποφασίσαμε. Έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία του ελληνικού πανεπιστημίου, με την αξιολόγηση του ελληνικού πτυχίου. Έχουν να κάνουν με την ποιότητά του και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Είπα στην αρχή -και το πιστεύω, το γνωρίζετε όλοι σας- ότι έχουμε αξιολογότατο επιστημονικό δυναμικό. Δείτε εκείνους τους φοιτητές που αριστεύουν, πρωτεύουν, πάνε πολύ καλά στις σπουδές τους, φεύγουν στο εξωτερικό και ουσιαστικά απορροφώνται από άλλες χώρες σε άλλους μηχανισμούς, είτε σε ανώνυμες εταιρείες, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε σε επιχειρήσεις του Δημοσίου άλλων χωρών. Σε αυτό, το αξιολογότατο λοιπόν, επιστημονικό δυναμικό αξίζει ένα ακόμη καλύτερο πλαίσιο λειτουργίας των Α.Ε.Ι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή διακρίνατε πάλι σήμερα υποκινητές στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πρώτον, οι θέσεις της διορισμένης Επιτροπής Σοφών δεν απηχούσαν και θέσεις της κυβέρνησης; Και δεύτερον, οι θέσεις για ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι θέση της κυβέρνησης που την είπε ο Πρωθυπουργός από το Γενάρη ήδη, ήταν και προεκλογική θέση της κυβέρνησης βέβαια, αλλά δεν είχε πει από το Γενάρη ο Πρωθυπουργός τη θέση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Μήπως, δηλαδή, υποκινητές των καταλήψεων είναι η πολιτική της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου βρείτε έστω μια δήλωση που να μιλά η κυβέρνηση για ιδιωτικά πανεπιστήμια; Μία, όχι πολλές και θα απαντήσω ευχαρίστως σε όλα τα ερωτήματά σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όταν λέμε «μη κρατικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια» είναι διαφορετικό πράγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας γνωρίζουμε λοιπόν ότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι μόνο πλούσια για τη μυθοπλασία, για το ωραίο μυθιστόρημά της, για τη φιλολογία. Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και σε νοήματα. Άρα, λοιπόν, όταν εσείς χρησιμοποιείτε μια λέξη που έχει άλλο νόημα από αυτή που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός, τότε παραφράζετε το νόημα των όσων είπε ο Πρωθυπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πείτε μας τι θέλει να πει ο Πρωθυπουργός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω αυθεντική ερμηνεία των δηλώσεων του Πρωθυπουργού γιατί είναι σαφές αυτό που λέει. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, χρόνια τώρα -και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση- έχει μιλήσει για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Έχει μιλήσει για την ενίσχυση του θεσμού του δημόσιου πανεπιστημίου. Καμία σχέση το ένα με το άλλο. Καμία σχέση αυτό που λέτε εσείς με αυτό που έχει πει η Νέα Δημοκρατία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και τι είναι τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη κρατικά πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Είναι ξεκάθαρο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι σημαίνει αυτό; Δεν σημαίνει πράσινο φως για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέμε «μη κρατικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οφείλετε να γνωρίζετε ότι και νομικά είναι διαφορετικό και πολιτικά είναι διαφορετικό και πρακτικά είναι διαφορετικό. Δηλαδή, στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια και υπάρχουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Εμείς έχουμε ταχθεί, επί χρόνια τώρα, υπέρ του ενός μοντέλου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από ό,τι είδα, οι προτάσεις που περιέχονται στο προσχέδιο ήδη έχουν απορριφθεί από τους φοιτητές. Ήδη, είναι αντίθετοι οι φοιτητές. Έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτές τις προτάσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε πρόλαβαν κιόλας; Πριν από μία-μιάμιση ώρα ανακοινώθηκαν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ακριβώς γι` αυτό. Διαβεβαιώσατε ότι δεν ήταν κάτι καινούργιο. Από καιρό ήταν γνωστά. Αυτές οι προτάσεις, επειδή τυγχάνουν της καθολικής αντίθεσης των φοιτητών, η κυβέρνηση σκέφτεται να αποσύρει το νομοσχέδιο μπροστά στην καθολική αντίδραση των φοιτητών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση κατέθεσε προσχέδιο νόμου πριν από μιάμιση ώρα. Καλεί όλους εκείνους που θέλουν πραγματικά να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, να συμμετέχουν σε έναν ευρύτατο διάλογο. Εάν συμμετέχουν, αποδεικνύουν και στην πράξη στους Έλληνες πολίτες ότι καλοπροαίρετα κάνουν την όποια κριτική. Εάν δεν συμμετέχουν, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αποδεικνύουν στην πράξη στους Έλληνες πολίτες ότι κάνουν κριτική για την κριτική και δεν ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μήπως αισθάνεται η κυβέρνηση, επειδή ξαναφέρνει το προσχέδιο για την παιδεία, ότι βιάστηκε να εκμαιεύσει τη συναίνεση των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς είναι γνωστό ότι η συζήτηση αυτή διαρκούσε επί ένα χρόνο; Και τελικά αναγκάστηκε κάτω από ενδεχομένως είτε την παραπλάνηση των φοιτητών, είτε για κάποιους άλλους λόγους να πάρει πίσω το προηγούμενο, το αρχικό της σχέδιο; Αναρωτιέμαι δηλαδή εάν όλη αυτή η κίνηση ήταν βεβιασμένη στρατηγικά και πολιτικά μόνο και μόνο για να εκμαιεύσετε τη συναίνεση και των ενδιαφερόμενων φορέων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια κίνηση για να καταλάβω τι εννοείτε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η κίνηση της απόσυρσης του αρχικού σχεδίου για το οποίο γινόταν συζήτηση και της κατάθεσης επίσημα του προσχεδίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας ρωτήσω: Στα σοβαρά μου κάνετε αυτή την ερώτηση;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, βεβαίως. Γιατί θεωρείτε ότι είναι ασόβαρη η ερώτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σοβαρά μου κάνετε μια ερώτηση για απόσυρση αρχικού σχεδίου; Έχετε κάποιο αρχικό σχέδιο, ώστε να μου πείτε ότι να αυτό είναι το χαρτί και το αποσύρατε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το αρχικό σχέδιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, στο μεταξύ, έχω τα στοιχεία, για τα οποία μίλησα στην αρχή απαντώντας στην ερώτηση του κ. Σιδέρη. Δηλαδή, τι ακριβώς δήλωσα πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 13 Ιουνίου, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, όπου έλεγα τα ίδια πράγματα που λέω και τώρα: Στα θέματα αυτά ο διάλογος διήρκεσε περίπου ένα χρόνο, καταλήξαμε σε μια σειρά προτάσεων.

Αυτές οι προτάσεις γίνονται προσχέδιο νόμου. Το προσχέδιο δίνεται στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα. Θα ακολουθήσει μια νέα διαβούλευση για όσο χρόνο χρειαστεί κ.λπ. @Ο,τι ακριβώς είπα πριν από λίγη ώρα, το έχω πει και πριν από μια εβδομάδα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή θεωρήσατε μάλλον ασόβαρη την ερώτησή μου, τότε ο διάλογος επί ένα χρόνο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είπα αν με ρωτάτε σοβαρά. Δεν είπα ότι το περιεχόμενο της ερώτησής σας δεν είναι σοβαρό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επί ένα χρόνο, επί ποιου σχεδίου γινόταν αυτός ο διάλογος; Τουλάχιστον, τον διάλογο τον οποίο είχαν αρνηθεί τα άλλα κόμματα. Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο υλικό σε δημιουργική υπόσταση, για το οποίο γινόταν διάλογος; Γινόταν διάλογος περί όνου σκιάς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο διάλογος «περί όνου σκιάς» είναι ένας χαρακτηρισμός που θα ταίριαζε μάλλον στον ερώτημα, παρά στον διάλογο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ενδεχομένως να ταίριαζε και στην κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω, επειδή ίσως δεν το καταλάβατε: Όταν γίνεται διάλογος, αυτός ο διάλογος γίνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η κυβέρνηση έχει προτιμήσει σε όλα τα θέματα έναν τρόπο: Προσέρχεται, καταθέτει κάποιες προτάσεις, κάποιες απόψεις, ακούει τις προτάσεις των άλλων, με βάση αυτή τη συζήτηση που διαρκεί όσο χρόνο χρειαστεί και ωριμάζει και δημιουργεί ένα προσχέδιο. Αυτό ακριβώς συνέβη. Επί ένα χρόνο δεν προσήλθαμε λέγοντας «θα γίνει αυτό και δεν κάνουμε σε τίποτα πίσω». Εμείς προσήλθαμε -παρότι έχουμε πρόγραμμα ξεκάθαρο για την παιδεία, ψηφισμένο από τους Έλληνες πολίτες- λέγοντας αυτές είναι οι προτάσεις μας, αυτό είναι το πρόγραμμά μας. Ελάτε να ακούσουμε και τις δικές σας προτάσεις. Κάποιοι προτίμησαν να αποχωρήσουν. Κάποιοι άλλοι προτίμησαν να κάνουν κάποιες προτάσεις. Αυτό όλο, λοιπόν, γίνεται ένα προσχέδιο. Και επί αυτού του προσχεδίου, αντί να πάμε στη Βουλή και να πούμε αυτό είναι και ψηφίζεται, ξαναερχόμαστε να πούμε ότι, επί του προσχεδίου, ανοίγουμε μια δημόσια διαβούλευση. Αυτό το οποίο έκανε η κυβέρνηση είναι, αν μη τι άλλο, αυτό που θα έπρεπε να περιμένει κάθε πολίτης σε ένα πολύ μεγάλο θέμα, από μια σοβαρή, αξιοπρεπή κυβέρνηση. Είναι σαφές;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σαφές. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: Ότι έχει δοθεί προς τα έξω ενδεχομένως μέσω ημών των ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε κάτω από τη διογκούμενη δυσαρέσκεια ή διαμαρτυρία των ενδιαφερομένων είτε φοιτητών, είτε της πανεπιστημιακής κοινότητας να πάρει πίσω, τουλάχιστον ως προς το επίπεδο των εντυπώσεων τις αρχικές της προτάσεις, αυτές που κατέθεσε αρχικά στο διάλογο. Αυτή η εντύπωση νομίζω ότι δεν είναι εσφαλμένη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, μόλις προηγουμένως, στην ερώτηση των συναδέλφων σας, είχα την ακριβώς αντίθετη τοποθέτηση: Ότι η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα πίσω. Αυτά που έλεγε εδώ και πολύ καιρό, τα φέρνει με το προσχέδιο νόμου. Επειδή υπάρχει μια διχοστασία. Εκείνο το οποίο λέω απλά και ξεκάθαρα είναι: Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα προσχέδιου νόμου με βάση το διάλογο που διήρκεσε έναν χρόνο. Επί του προσχεδίου νόμου καλούμε κάθε καλοπροαίρετο Έλληνα πολίτη, ο οποίος μετέχει στα πράγματα, είτε μετέχοντας σε έναν πανεπιστημιακό φορέα, το ίδιο το πανεπιστήμιο, τους φοιτητές, να αρχίσουν τη συζήτηση επί αυτού του προσχεδίου. Να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Οι προτάσεις όλων θα πάρουν δημοσιότητα, για να έχει κάθε Έλληνας πολίτης τη δυνατότητα να συγκρίνει. Η κυβέρνηση, δηλαδή, ήρθε και είπε αυτές είναι οι προτάσεις μου. Αυτό είναι το προσχέδιο νόμου που καταθέτω εγώ ως κυβέρνηση. Για να δούμε, τι έχει να καταθέσει όποιος είναι δίπλα, παραδίπλα ή απέναντι; Ονομαστικά, ξεκάθαρα να πει ο καθένας την άποψή του, την πρότασή του.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Βέβαια, είστε εδώ σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά θα σας κάνω μια προσωπική ερώτηση και αν θέλετε μου απαντάτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην την κάνετε, γιατί σε προσωπικές ερωτήσεις δεν απαντώ.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Ας την κάνω εγώ. Έχετε προσβάσεις, καλές προσβάσεις, στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πιστεύετε, λοιπόν, εσείς ότι οι μειοψηφίες κινητοποίησαν όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και είναι σήμερα -επί ένα μήνα περίπου- στους δρόμους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια. Γιατί με ρωτάτε; Δεν το πιστεύω καθόλου αυτό που λέτε. Εγώ είπα και προηγουμένως ότι οι φοιτητές αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία των παρόντων στις συνελεύσεις τους, να προχωρήσουν σε καταλήψεις. Συμπλήρωσα όμως ότι αυτές οι καταλήψεις έγιναν κυρίως γιατί υπάρχει μια προσέγγιση ορισμένων σε σχέση με αλλαγές που αναφέρονται στο Σύνταγμα και όχι σε αυτό το προσχέδιο νόμου. Κάποιοι, λοιπόν, θέλησαν να μπλέξουν δύο πράγματα μεταξύ τους. Ε, δεν μπλέκονται. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Επίσης συμπλήρωσα ότι οι καλοπροαίρετοι δεν πάνε κατευθείαν σε μια κατάληψη. Έρχονται και συζητούν. Θα μου πει κάποιος: «Μα, δηλαδή, τι μας λέτε; Ότι είναι κακοπροαίρετοι αυτοί που έκαναν τις καταλήψεις;». Όχι. Θα πω ότι είναι ή κακά πληροφορημένοι ή αγωνιούντες -που είναι αγωνιούντες οι περισσότεροι φοιτητές- αλλά σε λάθος κατεύθυνση. Η κυβέρνηση καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Καλούμε όλους σε ένα διάλογο, σε μια ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, όσο πιο δημοκρατική, όσο πιο ελεύθερη γίνεται. Και καλούμε όλους -αυτό το λέω για τρίτη φορά γιατί έχει τη σημασία του- να καταθέσουν απόψεις. Αντιπροτάσεις επί αυτού του προσχεδίου νόμου; Συγκεκριμένες απόψεις όμως.

ΒΛΑΧΟΣ: Μια διευκρίνιση. Μας είπατε ότι θα καταθέσετε το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής μετά το φθινόπωρο. Αυτό το «μετά το φθινόπωρο» το εντοπίζετε πριν ή μετά τις δημοτικές εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη ήταν πολύ αυτό το οποίο είπα. Με ρωτήσατε, για το εάν προτιθέμεθα να το περάσουμε στα θερινά τμήματα της Βουλής ή όχι. Σας είπα όχι. Και συμπληρώνω τώρα ότι ο μόνος που πέρασε μεγάλους νόμους για την Παιδεία στα θερινά τμήματα, ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Είναι δηλαδή αυτοί οι ίδιοι που μας κατηγορούν εμάς σήμερα ότι τάχα πάμε στο θερινό τμήμα. Αυτοί οι οποίοι πέρασαν ένα σωρό νόμους στα θερινά τμήματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, λέω αν θα το συνδέσετε αυτό και με τις δημοτικές εκλογές για να μη δημιουργηθεί ένταση προεκλογικά και στοιχίσει στην κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καμία σχέση το ένα με το άλλο. Δεν έχει αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, γιατί αυτό θα ήταν σαν να είχαμε ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων ότι θα γίνει για 3,4,5 μήνες και ό,τι έγινε, έγινε και άρα προχωράμε. Εμείς λέμε: Όσος χρόνος χρειαστεί, εξαντλητική δημόσια διαβούλευση. Όσος χρόνος χρειαστεί, σημειώστε το αυτό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ακούγοντας σας όλη αυτή την ώρα και καλόπιστα βεβαίως, επειδή πάντοτε πιστεύω την κυβέρνηση, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι κινητοποιήσεις αυτές που έγιναν, έγιναν από πλειοψηφίες με ερωτηματικό και ότι εν τέλει όλοι αυτοί οι φοιτητές που κινητοποιήθηκαν, μάλλον δεν κατάλαβαν γιατί κινητοποιήθηκαν, δεν κατάλαβαν γιατί έφυγαν από το διάλογο, γενικώς ότι δεν έχουν καταλάβει και πολύ τι γίνεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς, το πρώτο σχόλιο: Καλώς κάνετε και πιστεύετε την κυβέρνηση. Οφείλω να σας συγχαρώ γι` αυτό. Το δεύτερο σχόλιο: Έχω ήδη απαντήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο άρθρο 16, θα επιμείνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Αν θα επιμείνουμε ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση; Μα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, στο θέμα των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση μας είναι: Μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Ευτυχώς που είναι θέση και του άλλου μεγάλου κόμματος της Βουλής, του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι εδώ θα έχουμε πραγματικά μια αλλαγή. Αν διαβάσετε τις ομιλίες τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα δείτε γιατί χρειάζεται να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αυτές οι μεταρρυθμίσεις.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Ποιος θα προσδιορίσει το «όσος χρόνος χρειαστεί»; Η κυβέρνηση, τελικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσος χρόνος χρειαστεί.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Ποιος θα το προσδιορίσει ρωτώ. Ποιος θα πει «τέλειωσε ο χρόνος»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσος χρόνος χρειαστεί, τα λέει όλα. Όσος είναι ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθεί αυτή η δημόσια διαβούλευση.

ΒΛΑΧΟΣ: Δύο σχόλια θέλω να μας κάνετε. Το ένα είναι για την MRB και το άλλο για την απόφαση Ερντογάν να πάει στην κατεχόμενη Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 32η επέτειο της εισβολής. Επισημαίνω ότι πέρσι ο κ. Ερντογάν δεν είχε πάει. Φέτος φαίνεται ότι επιλέγει να πάει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Θα ενημερωθώ και θα κάνω σχόλιο αύριο, για να μην προβώ σε σχόλιο που δεν θα έχει πρακτική αποτύπωση. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, γνωρίζετε ότι αποφεύγω να σχολιάζω δημοσκοπήσεις. Θα ήθελα, λοιπόν, με αφορμή το ερώτημά σας, να κάνω ένα σύντομο σχόλιο, δεν θα κάνω περαιτέρω αναφορές: Σε δύσκολες συνθήκες χαιρόμαστε που η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, όχι απλώς κατανοεί αλλά και εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων Μεταρρυθμίσεις τις οποίες άλλωστε η ίδια πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί απαραίτητη για το καλό του τόπου.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιες είναι οι δύσκολες συνθήκες κύριε Εκπρόσωπε; Εννοείτε για την κατάσταση στο χώρο της αντιπολίτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι τόσο προωθημένη η δήλωσή μου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Φαντάζομαι ότι θα έχετε δει το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» που έχε μια φωτογραφία@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω το δημοσίευμα. Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας κ. Κωνσταντόπουλος -αν δεν το έχει ήδη κάνει- θα δώσει συνέντευξη Τύπου, παραδίδοντας στους αρμόδιους συντάκτες όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στο θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αναιρούν, δηλαδή, την ουσία του δημοσιεύματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Πλήρως.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Αύριο, αν δεν κάνω λάθος, εκδίδονται και οι βάσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων. Έχετε κάποια εικόνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν γνωρίζω. Απλώς εκείνο που θα ήθελα να σχολιάσω είναι ότι δίδονται τα αποτελέσματα πιο γρήγορα από άλλες φορές και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, διότι έχει αρχίσει και λειτουργεί πιο συστηματικά η διαδικασία αυτή και, δεύτερον, γιατί θυμίζω ότι ήδη είναι τρία μαθήματα λιγότερα στις εξετάσεις, κατόπιν των αποφάσεων που είχε πάρει η κυβέρνηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εκείνο που ήθελα να ρωτήσω, σε συνέχεια ερώτησης συναδέλφου, είναι για το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων που ακολούθησαν το πρόσφατο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής. Νομίζω ότι είναι διακριτό από όλους αυτό το μπαράζ. Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο; Και βεβαίως με αφορμή -τέλος πάντων- το χθεσινό μήνυμα του κ. Παπούλια στην Τουρκία, τόσο αυστηρό και μάλιστα σε πλήρη, θα λέγαμε, διάσταση με τις απόψεις του κ. Στεφανόπουλου, του προκατόχου του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής, όπως γνωρίζετε δεν κάνω ποτέ σχόλια. Για το πρώτο: Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες, ρωτήθηκε για παρεμφερή θέματα και έχει απαντήσει. Θα μείνω σε αυτά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η έμμεση αντίθεση του κ. Παπούλια στην παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη, που βρίσκεται σε διαφοροποιημένο μήκος κύματος από τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης, δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, πιστεύετε, στις κινήσεις της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουσιαστικά, εμμέσως μου ζητάτε να κάνω σχόλιο για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σέβομαι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον εκτιμώ και προσωπικά και φυσικά όλοι μας εκτιμούμε τον θεσμό. Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι σημαντικό να μας πείτε αν ο Πρωθυπουργός γνώριζε, αν είχε ενημερωθεί από τον κ. Παπούλια ότι θα κάνει αυτές τις δηλώσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πλαίσια του Συντάγματος, τα οποία ορίζουν αυτά. Και βεβαίως αυτά έχουν τηρηθεί απολύτως.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η ερώτησή μου αφορά τώρα την υπόγεια αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του υπουργείου Δικαιοσύνης στη σκιά θα λέγαμε της απόδρασης του γνωστού κακοποιού Παλαιοκώστα. Η σημερινή τοποθέτηση του κ. Παπαληγούρα, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, μάλλον σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες για την απόδοση ευθυνών σε σχέση με την απόδραση του Παλαιοκώστα, φρόντισε να παραπέμψει απλά και μόνο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Και αυτό εκτιμήθηκε, τουλάχιστον σε μια πρώτη ανάγνωση, ως απόσειση των ευθυνών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κανένα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν τοποθετηθεί και τα δύο υπουργεία. Μια «υπόγεια», όπως μου είπατε κι εσείς, αντίληψη με οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο θα την κάνω εγώ δημόσια; Όχι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανενός είδους αντιπαράθεση. Εκτιμώ ότι υπάρχει συνεργασία, γνωρίζω ότι υπάρχει συνεργασία. Τα δύο υπουργεία, οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί έχουν μιλήσει για το θέμα. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

·Αύριο, Πέμπτη 22 Ιουνίου, δεν θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου, λόγω της προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτησης στη Βουλή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 21 June 2006 - 16:05:14 UTC