Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-07-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο, αναχωρεί για τη Λήμνο, όπου θα μιλήσει στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, οφείλω να δώσω μια απάντηση στη χθεσινή ερώτηση του κ. Κακαλή. Σχετικά, λοιπόν, με τη χθεσινή συζήτησή μας για τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τις μέχρι στιγμής εγκριθείσες επενδύσεις, επικοινώνησα με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και σας απαντώ: Οι επενδύσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής είναι 62, όπως σας είπα, από τους 249 φακέλους -μελετώνται και όλοι οι υπόλοιποι- που έχουν ήδη κατατεθεί εδώ και λίγους μήνες και κατατίθενται συνεχώς. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 785 θέσεις εργασίας πρωτογενώς γι` αυτές τις επενδύσεις. Οι θέσεις εργασίας που προκύπτουν είναι άμεσες, ενώ πάντα σε περιπτώσεις επενδύσεων προκύπτουν και έμμεσες θέσεις απασχόλησης. Οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις που σας ανέφερα προκύπτουν στον τομέα του Τουρισμού.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας θυμίσετε και πόσο ήταν το ύψος των επιχορηγήσεων γι` αυτές τις 785 θέσεις εργασίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν εννοείτε ότι είναι πολύ ακριβή η θέση εργασίας στην Ελλάδα, όντως είναι, αλλά δεν φαντάζομαι να προτείνετε μείωση των μισθών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιοι ήταν οι αποχρώντες λόγοι που ο κ. Βουλγαράκης είπε ναι σε όλα στον ηλεκτρονικό ολοκληρωτισμό που μας ετοιμάζουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε μια διατύπωση που δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Ο κ. Βουλγαράκης, όπως και ο κ. Παπαληγούρας έκαναν, χθες, σχετικές δηλώσεις. Δεν έγινε τίποτε περισσότερο από μια συζήτηση που κατέληξε σε δήλωση των 25. Δεν ελήφθησαν αποφάσεις που να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα. Είναι ένα κείμενο επιπέδου αρχών. Η Ελλάδα διατήρησε τις επιφυλάξεις της. Και οι δύο υπουργοί διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους. Υπάρχει μια σειρά Επιτροπών εμπειρογνωμόνων που θα συζητήσουν επί των σκέψεων που διατυπώθηκαν χθες στο Συμβούλιο των Υπουργών, έτσι ώστε αυτή η συζήτηση να προχωρήσει ίσως σε κάποιες αποφάσεις στο μέλλον.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το ρεπορτάζ λέει ότι άλλες χώρες διατύπωσαν επιφυλάξεις, οι δύο Έλληνες Υπουργοί δεν διατύπωσαν, δεν κατεγράφησαν επιφυλάξεις. Το έκαναν μόνον στους δημοσιογράφους εκ των υστέρων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να έχω περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτά που δήλωσαν οι ίδιοι οι Υπουργοί στη Σύνοδο. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, στις Συνόδους αυτού του είδους τηρούνται πρακτικά. Παρακαλώ αναζητήστε τα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δύο ερωτήσεις: Αν θεωρείτε ότι το μήνυμα των Γάλλων και των Ολλανδών ψηφοφόρων εισακούστηκε από τη χθεσινή απόφαση των Υπουργών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε, δηλαδή, το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ακριβώς. Και το δεύτερο είναι αν θα υπάρχει οποιοσδήποτε δημοκρατικός έλεγχος αυτού του ελέγχου που αποφασίστηκε χθες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά στο πρώτο ερώτημά σας, δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για το αν οι ψηφοφόροι έστειλαν και άλλα μηνύματα πέραν του ερωτήματος για το αν εγκρίνουν ή όχι τη συνταγματική Συνθήκη. Στο δεύτερο ερώτημά σας, έχω να σας πω -όπως έχω πει και άλλες φορές εδώ- ότι οι συνταγματικές ελευθερίες που είναι κατοχυρωμένες στη χώρα μας θα τηρηθούν απολύτως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Βουλγαράκης στις δηλώσεις του μετά έκανε λόγο, έθεσε ένα ζήτημα εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία την Ε.Ε. με τα ισχύοντα γενικότερα στην Ε.Ε.. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Ότι έρχονται νέοι τρομονόμοι από την ελληνική κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Όπως σας ανέφερα υπάρχει διαδικασία συζήτησης σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, από εδώ και πέρα, που θα κρατήσει αρκετούς μήνες. Θα ακουστούν προτάσεις και με βάση αυτές θα ληφθούν οι αποφάσεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να γνωρίζω οι αποφάσεις που λέτε ότι θα ληφθούν αν είναι στο πνεύμα της χθεσινής συζήτησης και μια δεύτερη ερώτηση σε σχέση με τις προτάσεις που κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις αλλαγές στη φορολογία. Πώς τις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στο πρώτο, θα ήταν αδόκιμο να απαντήσω σε κάτι με υποθετική ερώτηση. Εάν και όταν γίνει θα αρχίσουν οι διαδικασίες, θα γίνουν οι συζητήσεις, θα δούμε ποιες είναι οι προτάσεις στις οποίες θα καταλήξουν οι εμπειρογνώμονες. Στο δεύτερο, υπάρχουν προτάσεις από το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση, όπως σας έχω πει, σε μια σειρά θεμάτων ακούει, συλλαμβάνει μηνύματα, αναλύει τις προτάσεις και στη συνέχεια αν χρειαστεί να κάνει κάποιες παρεμβάσεις, θα τις κάνει. Σε ό,τι αφορά στα φορολογικά, όπως γνωρίζετε, ο φορολογικός νόμος έχει πρόσφατα ψηφιστεί. Δεν αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή αλλαγή του φορολογικού νόμου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτή η επιστολή λάθος που έστειλε ο γνωστός διευθυντής ήταν λάθος ή του επέβαλαν να κάνει αυτό το λάθος; Είναι κάτι για την ελληνική κυβέρνηση να την προετοιμάσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε, προφανώς, στη δημοσιοποίηση μιας απόφασης προτού καν αυτή συζητηθεί και ληφθεί ως απόφαση. Από την αρμόδια διεύθυνση, με την οποία επικοινώνησαν συνεργάτες μου, ειπώθηκε ότι πρόκειται περί τεχνικού λάθους. Άνθρωποι είναι και στις Βρυξέλλες, μπορεί να κάνουν λάθη. Τώρα αν όλα αυτά τα λάθη είναι μόνο τεχνικής υφής ή άλλα, αυτό ας το κρίνει καθένας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνουν συχνά τέτοια τεχνικά λάθη στις Βρυξέλλες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από ό,τι άκουσα δεν έχει ξαναγίνει αντίστοιχο λάθος. Δεν γνωρίζω αν έχει συμβεί και σε άλλη περίπτωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό είπα αν είναι μια προειδοποίηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να αποστείλει την προειδοποιητική επιστολή για το ζήτημα της ονομαστικοποίησης στα ΜΜΕ. Δεν μπορεί να την αποκλείσει κανείς. Είναι, όπως είδατε -αν ισχύει αυτό που διαβάσαμε χθες- μια συζήτηση που πηγαίνει σε βάθος χρόνου, σχεδόν 17 χρόνια πίσω, με διάφορους νόμους που κατά καιρούς έχουν ψηφιστεί για την ονομαστικοποίηση. Το ζήτημα της ονομαστικοποίησης είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τα ΜΜΕ, τους νόμους αυτής της χώρας και όχι μόνο. Και σε άλλες χώρες υπάρχουν νόμοι που επιτρέπουν ή επιβάλλουν ονομαστικοποίηση μετοχών σε κάποια ποσοστά στα ΜΜΕ πάντα.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες κυβερνητικές πηγές δημιουργούσαν την αίσθηση και έδιναν την πληροφόρηση ότι πίσω από αυτό το λάθος, το τεχνικής φύσεως λάθος, βρίσκονται ελληνικά συμφέροντα, επιχειρηματικά υπονοώντας. Δηλαδή, εμφάνιζαν ουσιαστικά την Ε.Ε. να έχει υπαλληλική σχέση με διάφορα συμφέροντα. Συμφωνείτε; Το αφήνετε ανοιχτό; Είναι μια από τις πιθανότητες; Διότι όπως γνωρίζετε -και ως δημοσιογράφος στο παρελθόν και ως πολιτικός σήμερα- η Νέα Δημοκρατία ήταν το μοναδικό κόμμα που υπέγραψε την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε.. Δεν είχε ποτέ αντιευρωπαϊκή πολιτική. Τώρα, όμως, εμφανίζεται να έχει αντιευρωπαϊκή πολιτική. Υπάρχει, αν θέλετε, τέτοιος δίαυλος μεταξύ συμφερόντων και Ε.Ε. κατά την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κάτι που δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εκείνο που εγώ γνωρίζω είναι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική είναι καθημερινότητα, είναι καθημερινή πρακτική, πλέον όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και άλλων κομμάτων. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σας είπα, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν λιγότερο ή περισσότερο καλά κι εκεί γίνονται λάθη. Θα μείνω σε αυτό που ειπώθηκε από την αρμόδια διεύθυνση, ότι πρόκειται περί τεχνικού λάθους για τη δημοσιοποίηση απόφασης που δεν είχε καν συζητηθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, εμένα μου έκανε εντύπωση η αρχή της απάντησής σας που σας ρωτώ αν υπάρχει δίαυλος συμφερόντων με την Ε.Ε. και λέτε «δεν το γνωρίζω». Αυτό σημαίνει κατά τη δημοσιογραφική και πολιτική πρακτική ότι το αφήνετε ανοικτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτάτε να σας πω αν κάποιοι στις Βρυξέλλες επικοινωνούν με κάποιους στην Αθήνα. Δεν το γνωρίζω.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας ρωτώ να μου πείτε αν σας βρίσκει σύμφωνο η διαρροή από κυβερνητικές πηγές ότι υπάρχει αυτός ο δίαυλος για τη χθεσινή διαρροή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, σχολιάζω μόνο επίσημες δηλώσεις. Διαρροή την οποία αναφέρετε εσείς δεν θα σχολιάσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο, έστω και μελλοντικά, να τροποποιήσει το ελληνικό Σύνταγμα, προκειμένου να γίνει συμβατό με τους περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για περιορισμούς ατομικών ελευθεριών όχι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εννοώ για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων κ.λπ. Όλα αυτά δεν είναι περιορισμοί ατομικών ελευθεριών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά σε αυτό το σημείο θέλω να καλωσορίσω τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα που βρίσκεται σήμερα εδώ για να απαντήσει σε ερωτήσεις, σχετικά με το ωράριο των καταστημάτων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εννοώ ότι παρακολουθήσεις και όλα αυτά περιορισμός των ατομικών ελευθεριών είναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την ανθρώπινη ζωή. Όπως είπα και προηγουμένως -το είπα και χθες, το έχω πει και άλλες φορές- ένα τρομοκρατικό πλήγμα εναντίον ενός κράτους-μέλους είναι ένα πλήγμα εναντίον όλων των κρατών-μελών. Και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζει καθένας. Πρέπει, λοιπόν, σεβόμενοι την ανθρώπινη ζωή να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Εάν τα κατάλληλα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, δεν χρειάζονται περισσότερα. Αυτό είναι κάτι που συζητάει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που σας είπα προηγουμένως. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σας είπα και χθες ότι έχουμε λάβει, στο πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σειρά κάποιων μέτρων τα οποία δεν υποτιμούν σε καμία περίπτωση το συνταγματικό δικαίωμα -αυτή την ελευθερία που έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης- με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Δεν αλλάζει σε τίποτε αυτό που έγινε πέρυσι ή γίνεται φέτος και φαντάζομαι ότι θα γίνει και του χρόνου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τώρα απλά επιχειρηματολογήσατε και δώσατε τη δικαιολόγηση για τον περιορισμό αυτών των ελευθεριών. Δεν το αρνηθήκατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται. Αν κάποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ελεύθερος να σκοτώνει στους δρόμους, θα πρέπει όντως να περιοριστεί.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, θέλω να παίρνω τηλέφωνο, χωρίς να με παρακολουθούν και χωρίς να υπάρχει η συνομιλία μου σε ένα αρχείο για ένα χρόνο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σύνταγμά μας σας προβλέπει και όλες αυτές τις περιπτώσεις που αναφέρατε. Όλοι σεβόμαστε το Σύνταγμά μας.

ΒΛΑΧΟΣ: Και ποιος θα το κρίνει, κ. Εκπρόσωπε, μέσα από μια τηλεφωνική συνομιλία ότι είναι έτοιμος να σκοτώσει στη μέση του δρόμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ήδη φτάσει στο αποτέλεσμα. Έχετε φτάσει σε μια απόφαση που δεν έχει ληφθεί και λέτε και ποιος θα το κρίνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα έχει ληφθεί ομόφωνα η απόφαση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ήδη προχωρήσει τρία στάδια παρακάτω από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα έχει ληφθεί ήδη ομόφωνα η απόφαση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μα και η δική μου ερώτηση παρακάτω πήγαινε. Λέγαμε μελλοντικά αν θα χρειαστεί ή αν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα προσαρμογής του ελληνικού Συντάγματος; Αυτό ρώτησα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Βουλγαράκης χθες είπε ότι η απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών, η οποία ελήφθη ομόφωνα, έχει προβλήματα προσαρμογής στην Ελλάδα. Ο κ. Παυλόπουλος σήμερα, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι δεν χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση για να εφαρμοστεί η απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων. Θέλω, λοιπόν, να θέσω σε σας το ερώτημα: Σχεδιάζει η κυβέρνηση νέα νομοθετική ρύθμιση για να εφαρμόσει την απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου που έτσι και αλλιώς θα αποσαφηνιστεί μέχρι τον Οκτώβριο ή θεωρεί ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές για να προστατεύσει και τα ατομικά δικαιώματα, αλλά και να εφαρμόσει την απόφαση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε τρεις φορές περί απόφασης-πλαίσιο. Σας απάντησα από την αρχή αυτής της ενημέρωσης ότι έχουμε να κάνουμε με μια δήλωση των 25. Επίσης σας είπα ότι η απόφαση που ελήφθη είναι να συγκροτηθεί μια Επιτροπή εμπειρογνωμόνων ή πολλές Επιτροπές εμπειρογνωμόνων των αρμοδίων υπουργείων ανά χώρα, προκειμένου να ερευνήσουν θέματα περί την τρομοκρατία. Η τρομοκρατία, όπως γνωρίζετε, έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Διαφορετική τρομοκρατία είχαμε στη δεκαετία του 1960 ή του 1970, διαφορετική στη δεκαετία του 1980 ή του 1990, διαφορετική τρομοκρατία στη δεκαετία που διανύουμε τώρα. Οι χώρες, λοιπόν, προσαρμόζουν τα συστήματά τους έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν ζητήματα τρομοκρατίας υπέρ της ζωής και της ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Αυτό είναι μια πολύ απλή διατύπωση, πολύ σαφής, πολύ καθαρή.

ΒΛΑΧΟΣ: Σε αυτό εντάσσεται και την πολιτική Μπλέρ σε διάφορα μέρη του πλανήτη, δηλαδή αποτελεί τρομοκρατία κατά τη δική σας άποψη η πολιτική Μπλέρ στο Ιράκ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι εκπρόσωπος του κ. Μπλέρ.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, γιατί σας βλέπω από χθες και φοβάστε να θίξετε τον κ. Μπλέρ. Εντάξει δεν είναι και τίποτα ο κ. Μπλέρ, δεν θα μας κόψει και το μισθό. Αλλά, τέλος πάντων, εδώ όταν οι ίδιοι οι Βρετανοί λένε ότι περιμένουμε κτύπημα, η ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα αρνείται να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τους Έλληνες πολίτες, ενώ αν είχε αυτό συμβεί στην Ελλάδα να είστε απόλυτα σίγουρος ότι ο κ. Μπλέρ θα είχε τρέξει από τους πρώτους να εκδώσει ανάλογη ταξιδιωτική οδηγία για τους Βρετανούς τουρίστες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν αποκτήσατε θάρρος σήμερα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που επανέρχομαι. Επειδή, όπως καταλαβαίνετε, ότι η διάσταση και τέλος πάντων η διαφορετική προσέγγιση, για να είμαι πιο ακριβής, είναι διαφορετική η προσέγγιση που κάνει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης στο θέμα, είτε δήλωση κοινή θέλετε να την πείτε, είτε απόφαση-πλαίσιο αυτό είναι άλλη υπόθεση και διαφορετική η προσέγγιση που κάνει ο Υπουργός των Εσωτερικών και διακεκριμένος συνταγματολόγος. Θέλω μια απάντηση για το αν ετοιμάζεται ή όχι η κυβέρνηση να δημιουργήσει νέο νομοθετικό πλαίσιο ή θεωρεί ότι το υπάρχον είναι επαρκές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, είμαι πολύ φειδωλός στο να κάνω σχόλια τέτοιου είδους, διασταυρωμένων δηλώσεων μεταξύ Υπουργών της κυβέρνησης, πολύ περισσότερο που σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν -κι εσείς προσωπικά υπήρξατε μάρτυρας ερώτησης που έγινε σε αυτή την αίθουσα από άλλο συνάδελφο- όπου μετεφέρθη τελείως διαφορετικά μια δήλωση από αυτό που πραγματικά ειπώθηκε. Σας είπα από την αρχή ποιο είναι το σχόλιο για τις συνταγματικές ελευθερίες σε αυτό τον τόπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν απαντήσατε, όμως, αν υπάρχει θέμα προσαρμογής.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εγώ θα ήθελα να επανέλθω, διότι υπάρχουν δύο ζητήματα: Το πρώτο ζήτημα, ορθώς αναφέρατε ότι πρόκειται για μια δήλωση των 25. Η δήλωση αυτή έχει πολιτική βαρύτητα και το ξέρετε πολύ καλά, κ. Εκπρόσωπε, και επίσης υπάρχει επισήμανση ότι τα μέτρα αυτά, τα όποια μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά μέχρι νομίζω το τέλος του χρόνου. Υπάρχει ένα ζήτημα εδώ που αφορά την αρχειοθέτηση των τηλεπικοινωνιών, των κλήσεων κ.λπ. Αυτό με βάση το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο απαγορεύεται. Το ένα είναι αυτό, τι θα γίνει; Και το συνταγματικό πλαίσιο, τι θα γίνει; Από τη στιγμή πλέον που υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση. Είναι ειλημμένη απόφαση. Αυτό ήταν και το νόημα της συνάντησης των 25 χθες. Και δεύτερον, μια διευκρίνιση: Επειδή από την ευρωπαϊκή σύμβαση υπάρχουν περιοχές εξαιρέσεων σε αυτά τα ζητήματα και κυρίως για ποινικά θέματα κ.λπ., εάν είναι συμβατή η δική μας νομοθεσία στο επίπεδο των εξαιρέσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δεύτερη ερώτηση που μου θέσατε είναι πολύ εξειδικευμένη για να σας απαντήσω τώρα. Στην πρώτη ερώτησή σας θεωρώ ότι έχω ήδη απαντήσει σε διαφορετικές διατυπώσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή θα μας λέτε αύριο πάλι ότι δεν μεταφέραμε σωστά τις απόψεις σας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το είπα ποτέ αυτό, κ. Βλάχο;

ΒΛΑΧΟΣ: Προηγουμένως δεν το είπατε στην κ. Σπυράκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για ερωτήσεις που έχουν γίνει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΒΛΑΧΟΣ: Για την κυβέρνηση υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του νομοθετικού και συνταγματικού πλαισίου, ώστε να επιτραπεί η παρακολούθηση των τηλεφώνων και να υπάρχει ευθυγράμμιση της χώρας μας με τον κ. Μπλέρ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν κάνετε διαφορετική ερώτηση από αυτές που μου θέσατε και χθες και σήμερα και έχετε απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, την απάντηση δεν βλέπω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων περί της ανεξάρτητης λειτουργίας, της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σας τα έχω πει. Διαφορετικά διατυπωμένη ερώτηση μου υποβάλετε. Δεν μου υποβάλετε διαφορετική ερώτηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, είπατε ότι ο κόσμος αποδέχεται το ωράριο. Σήμερα, είχαμε ένα βαρόμετρο στο ΣΚΑΙ που δείχνει ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν αποδέχεται αυτές τις μεταρρυθμίσεις στο θέμα του ωραρίου. Μήπως κατά προσδοκία ερμηνεύεται τις όποιες δημοσκοπήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε εμένα θέτετε αυτό το ερώτημα κ. Σιδέρη; Αρνούμαι επί πέντε χρόνια να σχολιάσω δημοσκοπήσεις και ελάχιστες φορές έχω παρεκκλίνει από αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν σας εξυπηρετούν, όμως.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν σας βολεύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα τις προάλλες ότι έχουμε μια σειρά δημοσκοπήσεων που δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να έχει μια ακόμα εικόνα, εκτός των άλλων, για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Δεν είναι αποφάσεις επί τη βάσει δημοσκοπήσεων, είναι αποφάσεις επί τη βάσει πως λειτουργεί η αγορά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πώς θα λειτουργεί η αγορά καλύτερα. Αυτό δεν χρειάζεται να μας το πει μια δημοσκόπηση. Είναι βέβαιο ότι οι δημοσκοπήσεις, ως εργαλεία δουλειάς, δίνουν τη χρονική στιγμή που διεξάγονται, την αποτύπωση αυτού που συμβαίνει στην κοινωνία εκείνη τη στιγμή. Είναι προφανές ότι η εμπλοκή των δύο θεμάτων, ωραρίου καταστημάτων με διευθέτηση χρόνου εργασίας έχει δημιουργήσει κάποιου είδους σύγχυση σε ορισμένους από τους πολίτες, οι οποίοι μπορεί να απαντούν για κάθε θέμα. Αυτό, όμως, είναι δική μου εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, ουσία για το θέμα έχει η πολιτική απόφαση που ελήφθη κατόπιν μελετών σε όλη την υπόλοιπη Ε.Ε. οι οποίες αναλύθηκαν από εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Έτσι, με πολύ σοβαρότητα και στρατηγικό σχέδιο μηνών ελήφθη η απόφαση να προχωρήσουμε στις αλλαγές στο ωράριο. Αυτό που ρυθμίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι συνέβαινε μέχρι τώρα να μην συμβαίνει πλέον. Μέχρι τώρα είχαμε ποινικοποίηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, του δικαιώματος στην εργασία. Όταν κάποιοι αποφάσιζαν άνωθεν να κλείνουν τα καταστήματα για ολόκληρες ημέρες ή για πολλές ώρες, περιόριζαν το δικαίωμα στην εργασία. Ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε επαγγελματίας, ο κάθε μικρομεσαίος είναι ελεύθερος να λειτουργήσει εντός του πλαισίου το οποίο ορίζει η σημερινή κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έχει φέρει στη Βουλή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το εργασιακό πότε θα κατατεθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινωθεί.

Είναι κοντά μας ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας, ο οποίος θα δεχθεί τα ερωτήματά σας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πολιτικούς συντάκτες που ζήτησαν να είναι κοντά τους ο Υπουργός Ανάπτυξης. Είμαι στη διάθεσή σας για να απαντήσω σε όποια ερωτήματα μου θέσετε. Ευχαριστώ πολύ τον Υπουργό Επικρατείας κ. Ρουσόπουλο που διαδέχομαι στο βήμα. Ελπίζω να τα καταφέρω εξίσου καλά όσο εκείνος.

ΒΛΑΧΟΣ: Το ωράριο θα απελευθερωθεί και στα νυχτερινά μαγαζιά;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Δεν ξέρω γιατί έχετε έννοια γι` αυτό το θέμα@

ΒΛΑΧΟΣ: Θα μπορεί ένα νυχτερινό μαγαζί να εργάζεται όλη την ημέρα και όλο το βράδυ; Παράδειγμα στη Μύκονο.

ΣΙΟΥΦΑΣ: Το νομοθέτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρεται στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων και τίποτε άλλο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Συζητά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μικρύνει την πρότασή της για τη διάρκεια του ωραρίου το Σάββατο, μπροστά στις αντιδράσεις των εμπόρων; Θέλω να θυμίσω στην αίθουσα ότι οι έμποροι ζητούν το ωράριο να παραμείνει το Σάββατο ως τις 18:00 και όχι ως τις 20:00 που είναι η κυβερνητική πρόταση. Και χθες ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε ανοιχτός στη συζήτηση μιας τέτοιας πρότασης.

ΣΙΟΥΦΑΣ: Όλες οι αλλαγές που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που συζητείται ήδη σε τρίτη συνεδρίαση στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου αναφέρονται σε ρυθμίσεις με τις οποίες δίνουμε στο εμπόριο μια νέα δυναμική. Παρεμβάσεις με μέτρα και δράσεις οι οποίες θα οδηγήσουν το εμπόριο της χώρας μας σε μια νέα εποχή. Ένα από τα δεκατέσσερα θέματα που ρυθμίζει το σχετικό σχέδιο νόμου είναι και το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων.

Οφείλω όμως για την ενημέρωσή σας να σας πω ότι θίγονται ζητήματα που αποτελούν κομβική διαρθρωτική αλλαγή για τη χώρα, για την οικονομία, για το εμπόριο. Ίσως η σημαντικότερη που έγινε τα τελευταία 15 χρόνια. Αντιμετωπίζονται προβλήματα τα οποία εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες και νομίζω ότι οφείλω ως ο εισηγούμενος Υπουργός, μαζί με το συνάδελφό μου κ. Παπαθανασίου, να σας κάνω κοινωνούς αυτών των παρεμβάσεων και γιατί δίνεται στο εμπόριο μια νέα δυναμική. Παρεμβάσεις: Το εμπόριο αποκτά με τη νέα διακυβέρνηση νέες δυνατότητες χρηματοδότησής του από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Ολοκληρώθηκε ήδη η υποβολή αιτήσεων για εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Το επόμενο δεκαήμερο δίνεται στη δημοσιότητα νέο πρόγραμμα στήριξης των επαγγελμάτων, όχι αυτών που είναι καθαρά εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, αλλά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών και όλων των άλλων επαγγελμάτων με άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν ληφθεί μια σειρά από νομοθετικά μέτρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις Α.Ε. και τις ΕΠΕ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε πρόγραμμα τριετίας και κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες για τις λοιπές μορφές επιχειρήσεων. Περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο συγκεκριμένες δράσεις χρηματοδότησης και του εμπορίου, το δε Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας έχει αυξήσει στο 55% τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων και του εμπορίου. Σε ότι αφορά για κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είχε κάνει χρήση από το 2000, της δυνατότητας που δίνει ο Περιφερειακός Χάρτης Ενισχύσεων για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 15 εκατοστιαίες μονάδες επιπλέον. Αυτή είναι η διαρθρωτική αλλαγή η οποία λέει σε ότι αφορά το ωράριο ότι τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα τροφίμων μπορούν να είναι ανοιχτά τις καθημερινές μέχρι τις 21:00. Εδώ δίνουμε λύση σε αίτημα όλου του εμπορικού κόσμου της χώρας και των Επιμελητηρίων που ζητούσαν, το χειμερινό και το καλοκαιρινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων, να είναι ενιαίο μέχρι τις 21:00. Η πρόταση της κυβέρνησης, η οποία δεν θα αλλάξει, γιατί τη στηρίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας και η πλειοψηφία της Βουλής, είναι τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα τροφίμων να είναι ανοιχτά το Σάββατο μέχρι τις 20:00. Το ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό. Δύο είναι οι κομβικές αλλαγές που γίνονται σε αυτό το θέμα. Ο Νομάρχης δεν μπορεί να βάλει μικρότερο ωράριο με δική του απόφαση. Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα; Οι εμπορικοί σύλλογοι αποφάσιζαν σε ένα νομό, σε μια πόλη, να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα τροφίμων π.χ. μέχρι τις 20:00. Αν ένα κατάστημα στις 20:15 ήταν ανοιχτό, γιατί την απόφαση του εμπορικού συλλόγου την ενέκρινε ο Νομάρχης, ετιμωρείτο με πρόστιμο και με μήνυση στον εισαγγελέα. Τώρα λέμε: Εθνικό πλαίσιο για όλη τη χώρα μέχρι τις 21:00 τις καθημερινές και μέχρι τις 20:00 το Σάββατο. Αν η τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι πείσουν τα μέλη τους να έχουν διαφορετικό ωράριο, μπορούν να το κάνουν. Όποιος όμως θέλει να είναι ανοιχτός μέχρι τις 21:00 τις καθημερινές και μέχρι τις 20:00 το Σάββατο, πάντοτε μιλάμε για εμπορικά καταστήματα και καταστήματα τροφίμων, μπορεί να είναι ανοιχτός και να μην τιμωρείται. Να μην τιμωρείται δηλαδή το δικαίωμα προς εργασία. Μπορούν οι Νομάρχες αν επιθυμούν να διευρύνουν περισσότερο το ωράριο από τις 21:00, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Για να κλείνει κάποιος πριν από τις 21:00 πρέπει να έχει απόφαση του εμπορικού συλλόγου της περιοχής ή από μόνος του;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Δεν χρειάζεται καμία απόφαση. Αν οι εμπορικοί σύλλογοι πείσουν τα μέλη τους να έχουν διαφορετικό ωράριο, θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη, για να πείσουν τα μέλη και όχι η Πολιτεία να είναι από πάνω με τη μήνυση και το πρόστιμο, για να κλείνουν τα καταστήματα νωρίτερα από το Εθνικό Πλαίσιο. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σημειώστε παρακαλώ, ότι σε όλη την Ευρώπη, δεν υπάρχει χώρα που να έχει μικρότερο των 76 ωρών ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, μηδέ εξαιρουμένης και της Κυριακής. Θέμα Κυριακής, δεν έθεσε η κυβέρνηση και δεν τίθεται.

Δεύτερον, με τη νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης τα πολυκαταστήματα και τα super markets είναι ανοιχτά 69-71 ώρες την εβδομάδα. Τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν με τα ωράρια που οι κατά τόπους Νομάρχες έχουν εγκρίνει ύστερα από προτάσεις των εμπορικών συλλόγων και είναι ανοιχτά 42-48 ώρες. Μια χώρα που υποδέχεται 15 εκατομμύρια τουρίστες, δεν τους θέλει εδώ μόνο για τον ήλιο και για τη θάλασσα, μια χώρα που το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, των 42-48 ωρών, συμπίπτει με το ίδιο ωράριο των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει εν δυνάμει πελάτες και τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο δεν έχει το τουριστικό ρεύμα των 15 εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα μας.

Εμείς δίνουμε νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες και το σχήμα στο οποίο λειτουργούμε είναι ότι λάβαμε υπόψη τις ανάγκες του ίδιου του εμπορίου, όπως τις στάθμισε η κυβέρνηση με την προοπτική, οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα να έχουν περισσότερο εισόδημα. ΟΙ άνεργοι να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να βρουν δουλειά. Οι καταναλωτές να έχουν περισσότερες ευκαιρίες αγορών και οι έμποροι να έχουν περισσότερη αγοραστική κίνηση. Βάζουμε πλαίσιο, δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά εκείνος ο οποίος επιθυμεί να λειτουργεί εντός του Εθνικού Πλαισίου του ωραρίου, θα μπορεί να το κάνει. Η χώρα έχει 54 διαφορετικά ωράρια λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και μέσα σε κάθε νομό υπάρχουν από 3 έως 8 διαφορετικά ωράρια. Αυτό κάνει πολύ δύσκολη τη δουλειά των Επιθεωρήσεων Εργασίας, ότι τηρείται η 40ωρη απασχόληση των εργαζομένων. Υπάρχει μια «μπακλαβαδοποίηση» του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένο το ωράριο, αυτό δεν το αντέχει μια σοβαρή και ευρωπαϊκή χώρα.

Και επίσης, θέλω να σας σημειώσω ότι, όσοι είναι ευχαριστημένοι από το τέλμα που υπάρχει μέχρι σήμερα, να βγουν ευθέως και να το πουν. Εμείς επιχειρούμε αυτή τη διαρθρωτική αλλαγή και πιστεύουμε ότι θα δώσουμε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες και στο εμπόριο και στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχουν αιτιάσεις και αιτιολογήσεις ότι, όπου εφαρμόστηκε, έκανε κακό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχετε αντίθετα στοιχεία;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτά τα οποία λέγονται. Η πλευρά της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται στοιχεία από τη Γερμανία. Δεν θα αναφερθώ στο γεγονός ότι εκεί υπάρχει μια σοσιαλιστική κυβέρνηση ή στην ιδιομορφία των συνθηκών που υπάρχουν στη Γερμανία εξαιτίας της ενοποίησης, η οποία δεν έχει κατορθώσει ακόμη να απορροφήσει τις κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν από την ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Άλλωστε, σε δύο μήνες, για όλα αυτά τα ζητήματα, θα αποφασίσει ο γερμανικός λαός. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Όπου εφαρμόζεται διευρυμένο ωράριο, για να υπάρξει και μια άλλη απάντηση, ότι μιλούμε για απελευθέρωση ωραρίου, η οποία είναι και ατυχής, αλλά είναι και ένας αφορισμός που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μιλούμε για διεύρυνση του ωραρίου και όχι για απελευθέρωση του ωραρίου. Απελευθέρωση ωραρίου, το έχει πει πολλές φορές η κυβέρνηση, το λέει και ο απευθυνόμενος προς εσάς, σημαίνει ασυδοσία. Η κυβέρνηση και ο απευθυνόμενος προς εσάς είναι ενάντια προς κάθε μορφή ασυδοσίας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Οι έμποροι οι οποίοι καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα το συμφέρον τους, δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζουν γι@ αυτή τη διεύρυνση; Είναι δυνατόν ο έμπορος να μην καταλαβαίνει ποιο είναι το δικό του συμφέρον;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις γι` αυτό το θέμα. Πάρα πολλοί εμπορικοί σύλλογοι είναι φανατικά υπέρ του διευρυμένου ωραρίου, άλλοι κρατούν επιφυλάξεις και άλλοι είναι αρνητικοί. Αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω τούτο: Μια κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση κάθε κοινωνικής ομάδας. Μια κυβέρνηση συνθέτει απόψεις και σας ανέφερα πριν -και αυτό είναι το χρέος κάθε κυβέρνησης- να συνθέτει. Στην προκειμένη περίπτωση, τα συμφέροντα των ίδιων των εργαζόμενων στο εμπόριο. Δεύτερον, των ανέργων που περιμένουν να βρουν νέες ευκαιρίες για δουλειά. Των ίδιων των εμπόρων και των εκατομμυρίων των καταναλωτών που οφείλει μια κυβέρνηση να τους δίνει τη δυνατότητα και το πλαίσιο να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για αγορές.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση κατηγορείται και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παπαθανασίου από τους εμπορικούς συλλόγους της επαρχίας ότι αυτές οι αλλαγές που κάνετε ήδη είχαν προαποφασιστεί και μετά τους καλέσατε να καθίσουν σε τραπέζι διαλόγου και κυρίως είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες εργασίας στους επαρχιακούς εμπορικούς συλλόγους με αυτές των μεγάλων πόλεων, ειδικά της Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.

ΣΙΟΥΦΑΣ: Κάνουμε εκτεταμένο διάλογο εδώ και έξι μήνες με τα Επιμελητήρια, τους Συλλόγους και τις οργανώσεις καταναλωτών. Χθες δε στη Βουλή όλες οι οργανώσεις καταναλωτών ήταν θετικότατες ως προς τη διεύρυνση του ωραρίου. Υπάρχουν προσεγγίσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχουν προσεγγίσεις από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση οφείλει να συνθέτει όλες αυτές τις απόψεις και το κάνει με τον πλέον επιτυχή τρόπο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εσείς αναφερθήκατε στο γερμανικό μοντέλο.

ΣΙΟΥΦΑΣ: Δεν αναφέρθηκα εγώ. Εκείνοι που το επικαλούνται.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εκείνοι που το επικαλούνται, λοιπόν. Άκουσα και για το μοντέλο της Δανίας, που είναι μιας κυβέρνησης πιο φιλικής προς εσάς, μια που κομματικοποιήσατε το ερώτημα. Ο συγκεκριμένος έλεγε ότι σε αυτές τις χώρες δόθηκαν αντισταθμιστικά οφέλη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΣΙΟΥΦΑΣ: Σας ανέφερα ορισμένα από αυτά. Την ερχόμενη εβδομάδα, στην Εθνική Αντιπροσωπεία, η κυβέρνηση θα φέρει νέο σχέδιο περαιτέρω στήριξης του εμπορίου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είπατε ότι το απελευθερωμένο ωράριο οδηγεί στην ασυδοσία. Η δυνατότητα που παρέχετε στους Νομάρχες, χωρίς να δώσετε κάποιο πλαφόν, απ` ό,τι καταλαβαίνω, δεν μπορεί να οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Χαίρομαι για την ερώτησή σας, γιατί όσο εκείνοι που υποστηρίζουν αυτή την άποψη για τους Νομάρχες του έχουν εμπιστοσύνη να μειώνει το ωράριο, όπως γινόταν σήμερα, πρέπει να του έχουν την ίδια εμπιστοσύνη και για την διεύρυνση του ωραρίου. Άλλωστε, οι Νομάρχες είναι αιρετοί, όπως είναι και η κυβέρνηση, διότι τα τελικά αποτελέσματα των όποιων πολιτικών ή των όποιων ρυθμίσεων -μιλώ για μια σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο του εμπορίου- στο τέλος τα κρίνουν οι πολίτες καθημερινά και κάθε τέσσερα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξετάζετε να επιτραπεί και η λειτουργία των σούπερ μάρκετ όπως σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Δεν εξετάζουμε τίποτε περισσότερο από αυτό που περιέχει το νομοθέτημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θα αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων. Από πού θα αυξηθεί το εισόδημα; Θα πάρουν υπερωρίες οι εργαζόμενοι εάν θελήσουν να δουλέψουν τις επιπλέον αυτές ώρες οι ίδιοι;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Εάν θελήσουν να δουλέψουν οι ίδιοι αυτές τις επιπλέον ώρες, είναι ένα στοιχείο που θα τους αυξήσει το εισόδημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πώς θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας; Γιατί μέχρι στιγμής το μόνο βέβαιο είναι ότι θα επιβληθούν πιο σκληρές συνθήκες ανταγωνισμού και μερικές χιλιάδες ή εκατοντάδες μικρομεσαίων θα κλείσουν. Θέσεις εργασίας από πού θα προκύψουν;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Οι θέσεις εργασίας θα προκύψουν από τις περισσότερες δουλειές, τις οποίες -όπως πιστεύει η κυβέρνηση- θα έχουν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή, αυτό που εμπόδιζε τους Έλληνες να ψωνίζουν ήταν το ωράριο των καταστημάτων και τώρα που διευρύνεται θα τρέξουν να κάνουν αγορές;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Για την κυβέρνηση ήταν μια από τις σημαντικότερες αιτίες, λόγω αυτής της άναρχης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Άναρχη, κυριολεκτικά άναρχη κατάσταση.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Οι ρυθμίσεις για το ωράριο σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις είναι μια νέα κατάσταση για τους εργαζόμενους. Τι συζητάτε στην κυβέρνηση; Πώς εξασφαλίζεται ότι αυτός που πληρώνεται για οκτώ ώρες θα δουλεύει οκτώ ώρες; Αν δουλεύει τετράωρο, θα πληρώνεται για τετράωρο; Τι μέτρα συζητήσατε για να γίνει αυτό πρακτικά;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Ζούμε σε μια συνταγματικά οργανωμένη Πολιτεία, υπάρχουν οι νόμοι του κράτους, υπάρχουν τα όργανα τα οποία ελέγχουν, τουλάχιστον στον τομέα ευθύνης μου και πιστεύω ότι το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα του Υπουργείου Απασχόλησης. Οι έλεγχοι είναι αυστηροί, είναι αδιάλειπτοι και γίνονται προς κάθε κατεύθυνση. Επίσης, πρέπει να σας επισημάνω ότι εδώ και δεκαετίες εκείνοι οι οποίοι υπέπιπταν σε παραβάσεις, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν δίνονταν ποτέ ονόματα στη δημοσιότητα. Από πέρσι το καλοκαίρι, όπως γνωρίζετε, ενημέρωσα τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ότι για τρεις μήνες θα δίνω μόνο αριθμούς για εκείνους που θα υποπίπτουν σε παραβιάσεις των νόμων.

Για παράδειγμα, οκτώ πρατήρια ελέγχθηκαν και βρέθηκαν να έχουν νοθευμένα καύσιμα. Θα δίνω μόνο αριθμούς πρατηρίων. Μετά την παρέλευση του τριμήνου θα δίνω τα ονόματα των πρατηρίων ή οπουδήποτε αλλού συμβαίνει, όπως στα πλοία -όπως είδατε προχθές- τα οποία δεν εφαρμόζουν τη σχετική αγορανομική διάταξη για το τι πρέπει να προσφέρουν υποχρεωτικά και σε ποιες τιμές, λόγω του ότι είναι μια μονοπωλιακή κατάσταση, στις μετακινήσεις των επιβατών. Θα δίνονται τα ονόματα των επιχειρήσεων, στα μεν πρατήρια βενζίνης το όνομα της επιχείρησης, αλλά και της εταιρείας στην οποία ανήκει. Επίσης, οπουδήποτε αλλού γίνονται έλεγχοι θα δίνονται τα ονοματεπώνυμα εκείνων που παραβιάζουν το νόμο καθώς και το ύψος των προστίμων. Αυτό είναι το πρώτο. Γνωρίζετε ότι εδώ και οκτώ μήνες αυτό είναι μια πραγματικότητα. Το δεύτερο: Υπήρχε ένα πρόβλημα, λόγω των ενδίκων μέσων που αξιοποιούσαν οι επιχειρήσεις και τα πρόστιμα καταβάλλονταν μετά από τρία έως πέντε χρόνια. Έχω κάνει μια αλλαγή, σε ό,τι αφορά το χώρο των καυσίμων: Για να γίνει πλέον οποιαδήποτε προσφυγή και να μην εισπραχθεί με τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων, πρέπει να προκαταβάλλεται το 20% των προστίμων. Και στα πρόστιμα, πλέον, αρμοδιότητας του Τομέα Εμπορίου υπάρχει ίδια διάταξη, βάσει της οποίας για να ασκηθεί οποιαδήποτε προσφυγή, πρέπει να προκαταβάλλεται τουλάχιστον το 20% του προστίμου. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να γίνονται οι έλεγχοι, για να είναι αντικειμενικοί, δίκαιοι και προς κάθε κατεύθυνση. Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως γνωρίζετε, πριν από μια εβδομάδα επέβαλε σε σούπερ μάρκετ σκληρότατα πρόστιμα, ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει και μια δεύτερη πλευρά: Το επαπειλούμενο πρόστιμο για τα ίδια σούπερ μάρκετ είναι 30 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που επαναλάβουν αυτή τη διαδικασία στην οποία υπέπεσαν και παρέβησαν τους κανόνες ανταγωνισμού ή επιχειρήσουν να μεταφέρουν στην κατανάλωση του ύψους του προστίμου.

Σήμερα, στις 11:30, ψηφίστηκε στο σύνολό του το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην πατρίδα μας. Έχει μια πραγματικά ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη Αρχή από τον Υπουργό και την κυβέρνηση. Απ` ό,τι μας εγνώρισε η Ε.Ε. το νομοθέτημα αυτό θεωρείται πλέον ως ένα από τα καλύτερα νομοθετήματα περί ανταγωνισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι λειτουργούμε, γιατί σημείο αναφοράς μας -και αυτή άλλωστε είναι η οδηγία του Πρωθυπουργού- είναι ο πολίτης αυτής της χώρας.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω το σύνολο των επενδύσεων του Υπουργείου σας ποιους τομείς αφορά.

ΣΙΟΥΦΑΣ: Στο Υπουργείο Ανάπτυξης κατατίθενται ειδικά επενδυτικά σχέδια. Θα σας δώσω αναλυτικά στοιχεία: Επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σύνολο 249. Αφορούν επενδύσεις ύψους 581 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η αιτούμενη επιχορήγηση ανέρχεται σε 243,7 εκατομμύρια ευρώ. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν υποβληθεί 7 ειδικά επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 18,4 εκατομμυρίων ευρώ και 7 προτάσεις πολυετών ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων, προϋπολογισμού 65,9 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, σύνολο 84,3 εκατ. ευρώ για τα 14 επενδυτικά σχέδια των κατηγοριών που σας ανέφερα, από τα οποία η αιτούμενη επιχορήγηση ανέρχεται σε 32, 4 εκατ. ευρώ. Νομίζω ότι ουδέποτε στο παρελθόν@

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ ρώτησα πόσα έχουν εγκριθεί; Ποιο είναι το ύψος;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Εξήντα δύο με ύψος επενδύσεων 114,4 εκ. ευρώ με εγκριθείσα επιχορήγηση 50,5 εκ. ευρώ. Έχω στη διάθεσή μου αίτημα με ημερομηνία 28.9.04 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, που υπογράφει ο Νομάρχης Αθανάσιος Μπουραντάς και απευθύνεται στο Υπουργείο Τουρισμού, ζητώντας ολόκληρος ο Νομός Εύβοιας να χαρακτηριστεί ως τουριστική περιοχή. Οι τουριστικές περιοχές έχουν ωράριο πλήρως απελευθερωμένο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή πρόκειται να καταθέσω μια σειρά σχετικών αιτημάτων για να αντικρούσω εκείνους οι οποίοι λένε, κυρίως από το κόμμα της αντιπολίτευσης και να απαντήσω στο ερώτημα ποιος ζήτησε την διαρθρωτική αλλαγή και απεκρύπτετο όλο αυτό το χρονικό διάστημα των έξι μηνών, ότι την διεύρυνση του ωραρίου ξεκίνησε το 2003, η τότε κυβέρνηση για μακρό χρονικό διάστημα με πλήρη επιχειρηματολογία, η οποία συμβαδίζει απολύτως με τις θέσεις της νέας διακυβέρνησης, αλλά έκανε πίσω γιατί φοβήθηκε. Κατέθεσα στη Βουλή, τις τότε δηλώσεις των κ.κ. Χριστοδουλάκη και Τσοχατζόπουλου, για την ανάγκη που έχει ο τόπος για ενιαίο πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων και βεβαίως περισσότερες ώρες λειτουργίας.

Σας ευχαριστούμε πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 14 July 2005 - 14:05:10 UTC