Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-07-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία εγκρίθηκε νομοσχέδιο σχετικά για την αγορά εργασίας, το οποίο θα κατατεθεί, σε λίγη ώρα, στη Βουλή. Ο καθ` ύλην αρμόδιος Υπουργός κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έχει καλέσει σε συνέντευξη Τύπου τους συντάκτες του Υπουργείου Απασχόλησης για να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, αφού πρώτα παρουσιάσει αναλυτικά το νομοσχέδιο.

Εισαγωγικά θα ήθελα να σας κάνω μια δήλωση: «Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Μια εποχή πολύ σκληρού ανταγωνισμού. Η νέα εποχή απαιτεί νέους ρυθμούς, νέα οπτική, νέα αντίληψη. Η εμμονή στη συντήρηση των στρεβλώσεων σημαίνει διαιώνιση και διόγκωση των προβλημάτων. Όλες και όλοι διαπιστώνουμε ότι η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα έχουν κόστος για την οικονομία και επιδεινώνουν την καθημερινότητα των πολλών πολιτών. Η χώρα μας δεν έχει περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο. Το καλύτερο αύριο που όλοι θέλουμε και δικαιούμαστε, μπορούμε να το διασφαλίσουμε σήμερα. Με τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρόνια ολόκληρα αγνοήθηκαν. Μεταρρυθμίσεις που γίνονται για το συλλογικό συμφέρον. Μεταρρυθμίσεις που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα. Που βοηθούν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές ώστε να επιβιώσουν, να παραμείνουν στην Ελλάδα, να αναπτυχθούν, να διασφαλίσουν τις υπάρχουσες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Μεταρρυθμίσεις, όπως ο νέος επενδυτικός νόμος, ο νέος φορολογικός νόμος και άλλες που δημιουργούν ένα νέο πιο φιλικό, πιο ασφαλές περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Που καθιστούν επιτέλους την Ελλάδα πιο ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για δυναμική, ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ευημερία, για τη δικαιότερη κατανομή της. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους.

Η κυβέρνηση απέκλεισε από την πρώτη στιγμή τους αιφνιδιασμούς και επέλεξε το διάλογο και τη συνεννόηση. Ακούσαμε προτάσεις, συζητήσαμε με όλους, προτείναμε συγκεκριμένες ρεαλιστικές λύσεις για συγκεκριμένα προβλήματα.

Οφείλουμε τώρα να προχωρήσουμε. Γι` αυτό και παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζεται ο τόπος, που έχει ανάγκη η κοινωνία. Με σύνεση και υπευθυνότητα, με τόλμη και αποφασιστικότητα. Με αισιοδοξία για το κοινωνικό αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών μας».

Θα σας αναφέρω μερικά σημεία από το νομοσχέδιο, ώστε να έχετε μια αρχική εικόνα.

Μεταξύ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

Το θέμα των υπερωριών και της υπερεργασίας.

Το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Η πρόβλεψη να παρέχεται ισοβίως σύνταξη στις χήρες, όταν ο σύζυγός τους χάνει τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Σας θυμίζω ότι έως τώρα οι χήρες παίρνουν σύνταξη αν είναι άνω των 40 ετών και μόνο για τρία χρόνια.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς έως 150 ενσήμων σε ανέργους μεγάλης ηλικίας, ώστε να ωφεληθούν του πλεονεκτήματος και να πάρουν τη σύνταξή τους, εφόσον τους έλειπαν λίγα ένσημα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Γιατί να περάσει από την Κυβερνητική Επιτροπή εσπευσμένα το νομοσχέδιο την Παρασκευή, σήμερα δηλαδή, ενώ δεν ήταν προγραμματισμένο και γιατί όλες οι σημαντικές ρυθμίσεις τον τελευταίο καιρό κατατίθενται Παρασκευή; Είναι συμπτωματικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εργάσιμη ημέρα είναι και η Παρασκευή. Η Βουλή είναι ανοικτή. Η κυβέρνηση λειτουργεί. Δεν έχει καμία ιδιαίτερη ή ξεχωριστή σημασία η σημερινή ημέρα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Και οι άλλες ημέρες είναι εργάσιμες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Άλλοτε, λοιπόν, τα νομοσχέδια έρχονται Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Έχει ξανασυνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και εκτός της Τρίτης. Αυτή την Τρίτη, όπως σας είχα ενημερώσει, δεν μπορούσε να γίνει, γιατί η πλειοψηφία των υπουργών της Κυβερνητικής Επιτροπής απουσίαζαν στο εξωτερικό, σε αποστολές για τη δουλειά τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση Καραμανλή αισθάνεται περήφανη που γκρεμίζει μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και προσφέρει φθηνή εργατική δύναμη στην εργοδοσία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμβαίνει καθόλου αυτό που λέτε. Συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Η κυβέρνηση βοηθά να παταχθεί η μαύρη εργασία, να πάψουν να φεύγουν εταιρείες από την Ελλάδα και να πηγαίνουν αλλού, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να βρεθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς θα πάψουν να φεύγουν οι εταιρείες, γιατί το κίνητρο που φεύγουν οι εταιρείες είναι το φθηνό εργατικό δυναμικό. Άρα, αυτό επιδιώκετε και με το νόμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι. Με τη ρύθμιση Γιαννίτση -και θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία από τον κ. Παναγιωτόπουλο- που ίσχυσε τα τελευταία χρόναι -ενώ προηγουμένως υπήρχε εντελώς διαφορετικό καθεστώς- ουσιαστικά δεν δόθηκε η δυνατότητα να λειτουργήσει αυτό που ήθελε ο κ. Γιαννίτσης, καλοπροαίρετα θα έλεγα, δηλαδή να δοθούν περισσότερες ώρες εργασίας σε ανέργους. Υπήρξε, δυστυχώς, ανάπτυξη της μαύρης εργασίας. Υπήρχε, δυστυχώς, πίεση των εργαζομένων. Εκείνο που κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει ρητή πρόβλεψη για μεγάλα, διπλάσια των υφισταμένων, πρόστιμα στους επιχειρηματίες που παραβιάζουν τις διατάξεις που ανέφερα προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Είστε ευχαριστημένος από τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα; Έχουμε μια κυβέρνηση σχεδόν ασύδοτη και έχουμε μια αντιπολίτευση σχεδόν ανύπαρκτη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επιστρέφω το ερώτημα, χαρακτηρίζοντας ασύδοτη τη διαδικασία της ερώτησης που κάνατε. Η κυβέρνηση λειτουργεί εντός του πλαισίου της νομιμότητας και εντός του Συντάγματος. Ουδεμία περίπτωση υπήρξε έως τώρα, κατά το χρονικό διάστημα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στην εξουσία, να λειτούργησε με τον τρόπο που εσείς χαρακτηρίσατε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας εξέλεξε ο λαός να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας, όπως και να το εφαρμόσετε. Μην αλλοιώνετε, όμως, και την έννοια των λέξεων. Δεν υπήρξε κανένας διάλογος. Υπήρξε μια εξουσιαστική επιβολή πάνω στους εργαζόμενους με την αλαζονεία της εξουσίας. Δεν είδαμε κανένα διάλογο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, αγνοείτε το τι ακριβώς έχει συμβεί. Γι` αυτό θα φροντίσω να σας ενημερώσω για να το θυμηθείτε, εάν το έχετε ξεχάσει ή για να το μάθετε εάν το αγνοείτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Παρακολουθήσαμε τις διαδικασίες του μη διαλόγου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πέραν των πολλών συζητήσεων κατά το παρελθόν, πέρυσι τον Μάιο του 2004, κατά την υπογραφή της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η ΓΣΕΕ δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε συζητήσεις με τους άλλους κοινωνικούς φορείς. Δεκατέσσερις μήνες μετά, η πρώτη και η μόνη συζήτηση που έκανε η ΓΣΕΕ, πιεζόμενη πλέον από τα πράγματα, ήταν η χθεσινή, η οποία, όπως γνωρίζετε, κατέληξε σε ναυάγιο. Στις 10 Φεβρουαρίου του 2005, δηλαδή πριν από πέντε μήνες, η κυβέρνηση, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, πρότεινε στη ΓΣΕΕ να δημιουργηθεί επιτροπή τεχνοκρατών για να επεξεργαστεί το θέμα. Και πάλι η ΓΣΕΕ αρνήθηκε. Αρα, λοιπόν, εάν ο διάλογος έγινε, ως κάποιο βαθμό, έγινε εξαιτίας της ΓΣΕΕ και όχι της κυβέρνησης που είχε και τη βούληση, την οποία δήλωσε και δημόσια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό το λίβελο που διακινούσε αυτός ο βράχος της αντιπαγκοσμιοποίησης, ο Αρχιεπίσκοπος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα το κείμενο. Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί το περιεχόμενο του κειμένου αυτού και το αποδοκιμάζει.

Σας ευχαριστώ.

Καλό καλοκαίρι.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 15 July 2005 - 13:05:12 UTC