Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-07-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, αυτή την ώρα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και Απασχόλησης κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο, στις 10:30, θα έχει συνεργασία με τον κ. Αργύρη Καρρά, στις 11:00 με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στις 11:30 με τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Πριν από τις ερωτήσεις, θα ήθελα να θέσω ένα διαδικαστικό θέμα. Το μόνο μέρος στην Ελλάδα, το οποίο δεν λειτουργεί πριν από τις 11 το πρωί, φαίνεται ότι είναι το Μέγαρο Μαξίμου και οι δίαυλοι ενημέρωσης. Εμείς από χθες έχουμε αυτή την πληροφορία ότι θα γίνει αυτή η σύσκεψη του κ. Καραμανλή με τον κ. Αλογοσκούφη και με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Για λόγους τάξης και δημοσιογραφικής δεοντολογίας αναζητούμε μια επίσημη επιβεβαίωση. Κανείς δεν εμφανίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις 11 το πρωί για να μας πει κάτι. Είναι μόνο οι ιδιαιτέρες, οι οποίες μας λένε μονίμως «Έχουν σύσκεψη». Εγώ νομίζω ότι ως πρώην δημοσιογράφος που είχατε διατελέσει και επικεφαλής πολιτικών τμημάτων, δεν είναι επίπεδο ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αυτό. Διότι δεν είναι μόνο οι τηλεοράσεις το βράδυ, δεν είναι μόνο οι εφημερίδες που εργάζονται το βράδυ, είναι και τα ραδιόφωνα και οι διευθυντές μας, είναι όλο ένα σύστημα, το οποίο εμείς μέχρι τις 11, περιμέναμε από το Μέγαρο Μαξίμου να ξυπνήσει κάποιος από τη σύσκεψη για να μας πει «ναι, θα γίνει αυτή η συνάντηση». Είναι επίπεδο ενημέρωσης αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ενημέρωση η οποία γίνεται, είναι η πληρέστερη ενημέρωση που γινόταν ποτέ. Ενημερώνεστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που το ζητάτε, είτε από τον ομιλούντα, είτε από άλλα στελέχη του Γραφείου Τύπου. Οσον αφορά στη σημερινή σύσκεψη στην οποία αναφέρεστε, έχει τύχει πολλές φορές, κάποιες πληροφορίες που διοχετεύονται στον Τύπο, να διαψεύδονται ή να επιβεβαιώνονται. Άρα, λοιπόν, για τη συγκεκριμένη σύσκεψη που αποφασίστηκε σήμερα το πρωί, ανακοινώθηκε αμέσως προς όλους. Κάποιες εφημερίδες μπορεί να έγραψαν πληροφορίες ότι ενδέχεται να γίνει αυτή η σύσκεψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είχε αποφασιστεί τι ώρα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει θέμα, όπως αυτό που λέτε. Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει γενικότερα θέμα ενημέρωσης, ιδιαίτερα όταν ο καθένας από σας ξεχωριστά έχει την καθημερινή εμπειρία της προσωπικής τηλεφωνικής επαφής μαζί μου.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς δηλαδή ή κάποιος από το Μέγαρο Μαξίμου βγήκε σήμερα σε δημοσιογράφους@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε ενημέρωση σήμερα το πρωί για τη σύσκεψη, όταν αυτή αποφασίστηκε.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, εμείς πριν από τις 11 δεν βρίσκαμε άνθρωπο. Βρίσκαμε μόνο τις ιδιαιτέρες. Αυτό είναι το θέμα, ότι δεν βρίσκαμε έναν άνθρωπο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα εξαντλήθηκε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως ο κ. Παναγιωτόπουλος το ανακοίνωνε αυτό από χθες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι ο Πρωθυπουργός σήμερα το πρωί κάλεσε τους δύο Υπουργούς. Αν υπήρχε η πληροφορία ότι μπορεί να γίνει κάποια σύσκεψη και αύριο και μεθαύριο μπορεί να ακούτε το ίδιο πράγμα. Η απόφαση ελήφθη σήμερα το πρωί και ενημερωθήκατε αμέσως.

ΒΛΑΧΟΣ: Από τις ιδιαιτέρες ενημερωθήκαμε, όχι από εσάς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης επί της προτάσεως της βρετανικής προεδρίας που συζητείται σήμερα στις Βρυξέλες για την καταγραφή των τηλεφωνημάτων, των sms και των mail και τη διατήρηση των δεδομένων αυτών για ένα χρόνο; Θέλω να θυμίσω απλώς ότι αν με παραπέμψετε στη χθεσινή δήλωση του κ. Βουλγαράκη ότι για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, χρειάζεται ομοφωνία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ και ο κ. Βουλγαράκης κάναμε χθες δηλώσεις. Σήμερα στη Βουλή θα κριθούν οι λόγοι για τους οποίους ζητείται, αυτό που ζητείται από τη βρετανική Προεδρία και θα ληφθεί μια απόφαση. Η γενική αρχή, την οποία σας είπα, ίσχυε και ισχύει. Η όποια απόφαση κρίνεται επί τη βάσει κάποιων δεδομένων. Όταν, λοιπόν, υπάρχουν τα δεδομένα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος μετέχει σε αυτή τη συνάντηση, θα λάβει την απόφασή του και θα την ανακοινώσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η αντιδικτατορική δράση είναι αρνητικό στοιχείο για το βιογραφικό ενός διπλωμάτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το αντίθετο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι έγινε με αυτή την υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποια υπόθεση αναφέρεστε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Με τον Πρέσβη που προτίθεται να στείλει η χώρα μας στις ΗΠΑ@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος έχει εκδώσει από χθες ανακοίνωση, στην οποία απαντά με λεπτομέρειες στο θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην Ελλάδα είχαμε ατομική τρομοκρατία και υπέστημεν επανειλημμένα ταξιδιωτικές οδηγίες. Η κυβέρνηση γιατί δεν εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για μια χώρα που είχε μαζική τρομοκρατία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας. Θέλετε να γίνετε πιο σαφής;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί δεν εκδώσατε ταξιδιωτική οδηγία για τη Βρετανία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ταξιδιωτικές οδηγίες -όπως σας έχω δηλώσει στο παρελθόν- από μια σειρά χωρών, εκδίδονται κυρίως και πρωτίστως για λόγους εσωτερικής νομικής τάξης. Το έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άρα, ο τουρισμός μας που είχε πληγεί τότε από τις αμερικανικές ταξιδιωτικές οδηγίες ή των άγγλων, ήταν για λόγους εσωτερικής τάξης; Γιατί απ` ό, τι βλέπω, το αποτέλεσμα ήταν στον τουρισμό μας, ήταν εξωτερικής@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα μια σειρά λόγων, με πρώτο απ` όλους, το λόγο που σας ανέφερα: Χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ στις οποίες αναφερθήκατε, προκειμένου να υπηρετήσουν τους εσωτερικούς νόμους τους, δηλαδή να μην πληρώνουν αποζημιώσεις στους πολίτες τους εάν τους συμβεί κάτι, εξέδιδαν και εκδίδουν μια σειρά οδηγιών. Η χώρα μας δεν έχει αυτή τη νομοθεσία.

ΒΛΑΧΟΣ: Αρα, κ. Εκπρόσωπε, εάν ένας πολίτης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σύμφωνα με εσάς, θέλει να ταξιδέψει στο Λονδίνο, τι θα του λέγατε; Να προσέχει, να αναβάλει το ταξίδι του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ελεύθερος να ταξιδέψει.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα του λέγατε, σαν επίσημη θέση της κυβέρνησης, να προσέχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ελεύθερος να ταξιδέψει. Όπως γνωρίζετε, η τρομοκρατία είναι μια υπόθεση που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Απασχόλησε και εμάς έντονα -όχι μόνο στο επίπεδο της 17Ν επί σειρά δεκαετιών- και στη διάρκεια της προολυμπιακής περιόδου, όπου προετοιμαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Απασχολεί ως φαινόμενο την κοινωνία μας, όπως και όλες τις άλλες κοινωνίες. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί κάποιος να δημιουργεί φοβικά σύνδρομα και ούτε να τα υποθάλπει.

ΒΛΑΧΟΣ: Ετσι κι αλλιώς, το να βγάλετε και εσείς μια ταξιδιωτική οδηγία, όπως έκαναν παλαιότερα οι Βρετανοί εις βάρος μας, είναι μια πολιτική πράξη και απορώ γιατί φοβάστε ή γιατί δεν τολμάτε να βγάλετε αυτή την ανακοίνωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε με τόση ευκολία στο φόβο ή την τόλμη. Δεν μπορεί, όμως, κάποιος με την ίδια ευκολία να πάρει τέτοιου είδους αποφάσεις ή τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Θα πρέπει να πιστεύει ότι υπάρχει καθημερινός κίνδυνος για τον πολίτη, τον ταξιδιώτη, τον τουρίστα, σε κάποιες χώρες. Τέτοια κατάσταση μέχρι πρότινος δεν υπήρχε για την Αγγλία. Παλαιότερα δεν υπήρχε για την Ισπανία. Δεν σημαίνει ότι αύριο ή μεθαύριο θα έχουμε αντίστοιχες τρομοκρατικές επιθέσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, ούτε για την Ελλάδα υπήρχε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό είναι να μην υποθάλπει κανείς φοβικά σύνδρομα, διότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε βάρος της ελευθερίας του πολίτη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δύο σχετικές ερωτήσεις. Η μία είναι, η ίδια η βρετανική πλευρά. Από ό,τι έχω διαβάσει στις ανταποκρίσεις, πιθανολογεί νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Δηλαδή, υπάρχει ουσιώδης λόγος για την έκδοση οδηγίας. Και το δεύτερο είναι, εάν σκέφτεστε να αλλάξετε αυτή την εσωτερική έννομη τάξη, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης οδηγιών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, μπορώ να ενημερωθώ από το Υπουργείο Εσωτερικών ή το Υπουργείο Δικαιοσύνης και να σας ενημερώσω. Για το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, ισχύει αυτό που σας έχω πει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αν κατάλαβα καλά από ό,τι είπατε προηγουμένως, ανάλογα με το τι θα ακούσει ο κ. Βουλγαράκης σήμερα στη Σύνοδο, ενδέχεται να συναινέσει στη γενική κατάργηση του απόρρητου των επικοινωνιών, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλάβατε καλά. Σας είπα ότι κρίνεται κάθε φορά ο αποχρών λόγος.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Και αν κριθεί επαρκής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπάρχει αποχρών λόγος, τότε ο κ. Βουλγαράκης θα λάβει την απόφαση που πρέπει, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση. Όπως αντιλαμβάνεστε, σε υποθετικά ερωτήματα, οποιαδήποτε απάντηση είναι λάθος. Σας είπα τι ισχύει στη χώρα μας. Το είπαν και ο κ. Βουλγαράκης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Όταν πας σε ένα συμβούλιο, αναμένεις να ακούσεις τους πρώτους λόγους -αν υπάρχουν- για να αποφασίσεις αν θα χρειαστεί να προχωρήσεις σε οποιοδήποτε μέτρο. Για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς αγώνες και στην προολυμπιακή περίοδο είχαμε μια σειρά μέτρων που δεν έχουμε σήμερα. Είχαν ακολουθηθεί οι νόμιμοι κανόνες με βάση το Σύνταγμά μας και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έτσι ώστε να προστατευτούν οι πολίτες. Εάν, λοιπόν, υπάρχει οποιοσδήποτε αποχρών λόγος ο οποίος θα εξηγηθεί επαρκώς και χρειάζεται να γίνει το οτιδήποτε σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, θα εξεταστεί. Εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε μια ασφαλής χώρα, ένας ασφαλής προορισμός, κάτι που αποδείχθηκε και πέρυσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και αποδεικνύεται καθημερινά.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό το αποδίδετε στο γεγονός ότι η καρδιά της τρομοκρατίας στην Αγγλία είναι η πολιτική Μπλερ στο Ιράκ και στις άλλες περιοχές του πλανήτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα προβώ εγώ σε σχόλια, εκτιμήσεις ή κρίσεις γιατί οι τρομοκράτες θέλουν να σκοτώνουν κόσμο σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Είναι καταδικαστέες αυτές οι ενέργειες στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του πλανήτη.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι καταδικαστέες και οι ενέργειες Μπλερ σε διάφορες περιοχές του πλανήτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη τοποθετηθεί στο παρελθόν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με τα μέτρα που διαβάζουμε, ότι προτείνει η βρετανική Προεδρία, βεβαίως θα εκτιμήσει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και αναλόγως θα αποφασίσει όπως είπατε. Ωστόσο, θα ήθελα να ξέρω, από θέση αρχής, η ελληνική εάν προταθούν μέτρα, όπως αυτά που διαβάζουμε, τα οποία είναι προφανές ότι αντίκεινται και στο ελληνικό Σύνταγμα, αλλά νομίζω ότι μπει φρένο και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα πει όχι ο κ. Βουλγαράκης; Εχει την εξουσιοδότηση από την ελληνική κυβέρνηση να πει όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί αυτά τα οποία θα προταθούν αντίκεινται στους ελληνικούς νόμους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά σας έχει απαντηθεί. Σας μίλησα για το Σύνταγμά μας και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σας είπα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην ολυμπιακή και προολυμπιακή περίοδο, χρειάστηκε να λάβουμε επιπλέον μέτρα. Σας είπα, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αρα, η απάντηση είναι ότι θα πει όχι, από ό,τι καταλαβαίνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητάτε να σας πω τι θα πουν οι Βρετανοί, ποια στοιχεία θα προσκομίσουν και τι θα προτείνουν. Ζητάτε, λοιπόν, με βάση πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, να τοποθετηθούμε. Σας είπα τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, εάν προσκομίσουν στοιχεία τα οποία θα δημιουργούν την οποιαδήποτε ανησυχία σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η χώρα αυτή θα πρέπει -εάν εκτιμήσει ότι τα στοιχεία αυτά είναι σοβαρά- να συνεκτιμήσει και τις κινήσεις που θα κάνει. Δεν είναι λογικό αυτό; Εάν, δηλαδή, εμείς στη διάρκεια της προολυμπιακής περιόδου είχαμε πληροφορίες -πέραν της Αθήνας που ήταν μια φρουρούμενη πόλη- ότι σε μια άλλη πόλη της Ελλάδας υπήρχε η πιθανότητα να γίνει τρομοκρατικό χτύπημα, δεν οφείλαμε να πάρουμε μέτρα και σε αυτή την πόλη; Δεν είχαμε λάβει τα ίδια μέτρα στην Τρίπολη, όπως στην Αθήνα, ούτε στη Λάρισα και το Βόλο. Υπήρχε διαβάθμιση των μέτρων. Πρέπει να συνεκτιμηθεί μια σειρά στοιχείων. Εφόσον αυτά προσκομιστούν, βάσει αυτών, το Συμβούλιο των Υπουργών θα οδηγηθεί σε αποφάσεις, με σοβαρότητα και όχι συζητώντας γενικώς και αορίστως.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το ερώτημά μου παραμένει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανέφερα μια σειρά από συνθήκες που δεν είναι γνωστές αυτή την ώρα. Εσείς λέτε να τοποθετηθώ επί συνθηκών που δεν είναι γνωστές. Σας απαντώ ότι θα ήταν όχι απλώς λάθος, αλλά μη σοβαρό.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εγώ λέω το εξής: Ότι θα μπορούσε να είναι μια θέση αρχής, η οποία λέει ότι «κοιτάξτε να δείτε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να την επαναλάβω για τέταρτη φορά τη θέση αρχής;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Βεβαίως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω επαναλάβει, ήδη, τρεις φορές ποια είναι η θέση αρχής για το Σύνταγμα και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξουν πληροφορίες ότι μπορεί να γίνει ένα χτύπημα σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτή η χώρα θα πρέπει να μην κάνει τίποτε;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτά που μας αναπτύξατε προηγουμένως, αυτή η συλλογιστική και τα επιχειρήματα είναι γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να πει ναι στο Συμβούλιο και όχι γιατί θα πρέπει να πει όχι. Η περίπτωση του όχι, δηλαδή, είναι αποκλεισμένη εκ των προτέρων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεχθούμε ότι υπεράνω όλων βρίσκεται ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και η προστασία της, τότε η υπέρβαση που κάνετε δεν έχει καμία βάση σε αυτή τη συζήτηση. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο. Είμαστε μια ασφαλής χώρα, ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός. Το μόνο που γίνεται με την επανάληψη αυτής της συζήτησης είναι να δημιουργούμε ερωτήματα εκεί που δεν πρέπει. Δεν δημιουργήθηκαν αντίστοιχα ερωτήματα, στο βαθμό που δημιουργούνται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, πέρυσι που είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα παρακαλέσω όλους μας να μην προσπαθούμε να «σηκώσουμε» ένα θέμα, καλοπροαίρετα δημοσιογραφικά πάντα, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν ωφελεί τη χώρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν ωφελεί τη χώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους λόγους που είπατε και εσείς προηγουμένως. Για τον τουρισμό.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Με βάση την επιχειρηματολογία που μόλις αναπτύξατε, θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι, εάν κατά την προολυμπιακή και ολυμπιακή περίοδο είχε επιβληθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στην Ελλάδα. Εάν μου απαντήσετε όχι, είναι προφανές ότι στο μέτρο που δεν εφαρμόστηκε κάτι τέτοιο στην περίοδο που μας ενδιέφερε κατά μείζονα λόγο, είναι παράλογο να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο τώρα που δεν μας αφορά άμεσα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν γίνει ανακοινώσεις στο παρελθόν -γιατί μιλάμε για ένα χρόνο πριν- και από την κυβέρνηση και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σας παρακαλώ να τις ξαναδιαβάσετε. Οσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, έχω απαντήσει ήδη σε μια σειρά ερωτήσεων που είναι αντίστοιχη με τη δική σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούμε κάθε μέρα να συζητούν για το διευθυντικό δικαίωμα. Υπάρχει αυτό μέσα στο νομοσχέδιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν έχει κατατεθεί ακόμη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Γίνεται μια σειρά από συζητήσεις. Θα έχετε την ευκαιρία πολύ σύντομα και από τον κ. Παναγιωτόπουλο και από τον κ. Αλογοσκούφη, να μάθετε τη νομοθετική ρύθμιση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα δοθεί αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω πολύ σύντομα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γίνεται σήμερα σύσκεψη για το Δ` ΚΠΣ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Που εννοείτε ότι γίνεται σύσκεψη;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός γι αυτό συζητάει@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός συζητά με τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Παναγιωτόπουλο μια σειρά θεμάτων των δύο υπουργείων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες μας μιλήσατε για πληθώρα επενδύσεων και σήμερα βλέπουμε ότι έχουμε πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,3%. Εντάσσεται και αυτό στις επενδύσεις που έχουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν με το νόμο 3299/2004 κατά φορέα ένταξης έως τις 7.7.05.

Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών: Αριθμός αιτημάτων 54. Ύψος επενδύσεων 632.792.950 ευρώ.

Περιφέρεια Αττικής: Αιτήματα 2. Ύψος επενδύσεων 825.661.000

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Αιτήματα 14. Ύψος επενδύσεων 19.810.211 ευρώ.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Αιτήματα 38. Ύψος επενδύσεων 61.588.649 ευρώ.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Αιτήματα 6. Ύψος επενδύσεων 8.381.599 ευρώ.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αιτήματα 14. Ύψος επενδύσεων 10.849.337 ευρώ.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Αιτήματα 15. Ύψος επενδύσεων 18.089.545 ευρώ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αιτήματα 26. Ύψος επενδύσεων 27.375.497 ευρώ.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αιτήματα 7. Ύψος επενδύσεων 5.648.188 ευρώ.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Αιτήματα 19. Ύψος επενδύσεων 14.585.299 ευρώ.

Περιφέρεια Κρήτης: Αιτήματα 40. Ύψος επενδύσεων 46.481.695 ευρώ.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Αιτήματα 2. Ύψος επενδύσεων 1.809.355 ευρώ.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Αιτήματα 4. Ύψος επενδύσεων 6.216.010 ευρώ.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Αιτήματα 4. Ύψος επενδύσεων 3.728.686 ευρώ.

Γραφείο Ανάπτυξης Δωδεκανήσου: Αιτήματα 4. Ύψος επενδύσεων 6.530.000 ευρώ.

Από όλες αυτές έχουν εγκριθεί ήδη κάποια αιτήματα σε κάθε Περιφέρεια και στον τουρισμό.

Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αιτήματα 15. Ύψος επενδύσεων 57.674.000 ευρώ. Εγκριθείσα επιχορήγηση 24.199.770 ευρώ.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Ύψος επενδύσεων 12.455.189 ευρώ. Εγκριθείσα επιχορήγηση 5.672.252 ευρώ.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Αιτήματα 7. (Μιλάω τώρα για τις εγκρίσεις που έχουν γίνει, γιατί στο μεταξύ διάστημα από το νόμο υπάρχουν οι υποβολές των αιτήσεων, η μελέτη των φακέλων και οι ήδη εγκριθείσες επιχορηγήσεις). Ύψος επενδύσεων 13.220.800 ευρώ. Εγκριθείσα επιχορήγηση 5.576.762 ευρώ.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Επενδύσεις 4. Ύψος επενδύσεων 2.746.000. Εγκριθείσα επιχορήγηση 938.000 ευρώ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Επενδύσεις 2. Ύψος επενδύσεων 2.700.000. Εγκριθείσα επιχορήγηση 1.455.000 ευρώ.

Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επένδυση 1. Ύψος επενδύσεων 1.280.000 ευρώ. Εγκριθείσα επιχορήγηση 512.000 ευρώ.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Επενδύσεις 5. Ύψος επενδύσεων 4.820.500 ευρώ. Εγκριθείσα επιχορήγηση 2.350.500 ευρώ.

Περιφέρεια Κρήτη: Επενδύσεις 18. Ύψος επενδύσεων 16.557.000. Εγκριθείσα επιχορήγηση 7.029.550 ευρώ.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Επενδύσεις 2. Ύψος επενδύσεων 3.335.291 ευρώ. Εγκριθείσα επιχορήγηση 1.844.960 ευρώ.

Σύνολο ύψους επενδύσεων που έχουν ήδη εγκριθεί με φακέλους που είναι ακόμα σε έρευνα, σε εξέλιξη δηλαδή των διαδικασιών 561.310.671 ευρώ. Με αιτούμενη επιχορήγηση γι αυτά τα χρήματα 243.723.472 ευρώ. Και έχουμε στο ύψος των επενδύσεων σύνολο για όσους φακέλους έχουν μέχρι τώρα μελετηθεί 114.416.434 ευρώ. Και εγκριθείσα επιχορήγηση 50.541.894 ευρώ.

Αυτό που σας διάβασα είναι μόνο για τον αναπτυξιακό νόμο. Δεν έχει να κάνει με τις επενδύσεις, οι οποίες επί σειράν ετών, εσύροντο με γραφειοκρατικές διαδικασίες και για τις οποίες, όπως γνωρίζετε, έχει γίνει πολύ δουλειά για να απεμπλακούν από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Είναι ένα κομμάτι των επενδύσεων που γίνεται ως αποτέλεσμα του αναπτυξιακού νόμου, που ψήφισε πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση στη Βουλή.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, η οικονομία πάει καλά. Άρα, δεν πιστεύω να σκέφτεστε να πάρετε πρόσθετα μέτρα. Αυτό μας λέτε. Ότι η οικονομία πάει καλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέσατε το ερώτημα δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα και μια αυτή την εβδομάδα.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Με ικανοποιήσατε απόλυτα. Αλλά, να κάνω μια ερώτηση: Άρα, η οικονομία σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία που δίνετε πάει πολύ καλά, άρα δεν υπάρχει στο μυαλό της κυβέρνηση η λήψη πρόσθετων μέτρων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς αγνοείτε βασικούς κανόνες της οικονομίας. Έχω απαντήσει στο πρώτο θέμα στο οποίο αναφέρεστε, πολλές φορές στην πολιτική ενημέρωση. Είναι τελείως διαφορετική η λογική που αναπτύσσετε, συνταυτίζοντας μήλα με πορτοκάλια. Μιλάμε για επενδύσεις, δημιουργία νέων επενδύσεων, νέες θέσεις εργασίας. Αυτό που αναφέρατε εσείς είναι κακή διαχείριση μιας εικοσαετίας με μεγάλα ελλείμματα, Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ουσιαστικά οδηγεί τη χώρα με τις συμφωνίες που είχε η χώρα υπογράψει, στο να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της για το έλλειμμα. Σε ό,τι αφορά το πρόσθετο που αναφέρατε: Επαναλαμβάνω ότι έχω ήδη απαντήσει δύο φορές την περασμένη εβδομάδα και μια αυτή την εβδομάδα στην πολιτική ενημέρωσή μας.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε στηρίξει προσφυγές συγκεκριμένου επιχειρηματία στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκάρει για πολλά χρόνια τα έργα στον Μαλιακό. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποδείξει τα λεγόμενά του, διότι, ούτως ή άλλως, έχει συνηθίσει να λέει αερολογίες στον κόσμο.

ΚΑΚΚΑΛΗΣ: Τα στοιχεία που μας είπατε προηγουμένως είναι λειψά, γιατί δεν αναφέρουν πόσες νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από αυτές τις επενδύσεις και πόσο στοιχίζουν αυτές οι νέες θέσεις εργασίας, με βάση τις εγκριθείσες επιχορηγήσεις. Πόσο στοιχίζουν στο κράτος, δηλαδή, αυτές οι νέες θέσεις εργασίας, αφού είναι επιχορηγούμενες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ενδιαφέρει το δεύτερο ή το πρώτο; Δηλαδή, σας ενοχλεί@

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εάν είναι δυνατόν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ενοχλεί εάν θα στοιχίσουν στο κράτος κάποιες νέες θέσεις εργασίας; Μακάρι να στοιχίσει στο κράτος και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι καλό να έχουμε και αυτό το στοιχείο, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι πόσες είναι οι νέες θέσεις εργασίας από αυτά τα λεφτά που δίνετε στους επιχειρηματίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα το δείτε πολύ σύντομα. Εδώ μιλάμε για ένα πεντάμηνο από τότε που εφαρμόστηκε ο νόμος και έχουμε ήδη σημαντικά αποτελέσματα από αυτόν. Και εσείς θέλετε μέσα σε πέντε μήνες να σας πω τον ακριβή αριθμό των νέων θέσεων εργασίας: Όπως γνωρίζετε, μια επένδυση χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να αναπτυχθεί. Από την υποβολή της μελέτης στο Υπουργείο και την έγκριση -και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όπως διαπιστώσατε από το λίγο χρονικό διάστημα που πέρασε από τότε που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος- θα έχετε σύντομα ελπίζω και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εν λευκώ τα δίνετε τα λεφτά στους επιχειρηματίες; Δεν υπάρχει κάποια προϋπόθεση για θέσεις εργασίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να σας εξασφαλίσω μια άδεια εάν θέλετε για να επισκεφθείτε το Υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να ερευνήσετε μόνος σας τους φακέλους.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μιας και είμαστε στο σκέλος των επενδύσεων θα ήθελε να ξέρω μιας και είδα ότι έχετε αρκετά στοιχεία μαζί σας, το ποσοστό των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2004 και το πρώτο εξάμηνο του 2005.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ από το Υπουργείο Οικονομίας, για να μην κατηγορηθώ από τους συναδέλφους σας του οικονομικού ρεπορτάζ, ότι παίρνω τη δουλειά τους.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι. Μιας και αναφερθήκατε στις επενδύσεις, νομίζω ότι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα ήμουν προετοιμασμένος, γιατί έγινε ερώτηση χθες και υποσχέθηκα ότι θα απαντήσω σήμερα. Τήρησα την υπόσχεσή μου, προσπαθώντας να είμαι εντάξει απέναντί σας στην ενημέρωση, την οποία προηγουμένως κατηγόρησαν ορισμένοι εξ υμών.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτό το ερώτημα θα ήθελα τουλάχιστον αύριο, εάν είναι δυνατόν, να απαντηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το δώσω στο Υπουργείο Οικονομίας για να έχετε απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ξεπεράσατε την προηγούμενη ερώτηση με τον όρο «αερολογίες». Όμως, πέραν της αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας υπάρχει μια πραγματικότητα, κύριε Υπουργέ: Υπάρχει μια προσφυγή, έχει σταματήσει ένα έργο από συγκεκριμένο επιχειρηματία. Η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει κάτι; Τον συγκεκριμένο επιχειρηματία νομίζω όλοι τον γνωρίζουμε. Θα μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια να άρει τις προσφυγές, για να προχωρήσει αυτό το έργο, για να μην θρηνούμε συνέχεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι στην συνήθεια του ΠΑΣΟΚ να χειρίζεται τα πράγματα έτσι όπως τα χειρίστηκε@

ΒΛΑΧΟΣ: Μη με βάζετε στη λογική του ΠΑΣΟΚ, εγώ δεν μίλησα για ΠΑΣΟΚ. Εγώ μιλάω για την πραγματικότητα. Μη με βάζετε στη διαδικασία σύγκρουσης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Εδώ κρίνονται και χάνονται ζωές. Να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία περισσότερο και να αποφύγουμε την πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ένα θέμα που αφορά πολύ κόσμο. Είναι απλό. Κι εσείς οδηγείτε και εσείς περνάτε με την οικογένειά σας από εκεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να απαντώ. Έχω την εντύπωση ότι ακόμα και εάν σχολίασα σε σπάνιες περιπτώσεις τις ερωτήσεις σας άφησα να τις υποβάλλετε. Άρα, θα σας παρακαλέσω πολύ να μου επιτρέψετε να απαντήσω.

Έλεγα, λοιπόν, δύο πράγματα: Το ΠΑΣΟΚ συνηθισμένο σε μια λογική του «παίζει παιχνίδια με επιχειρηματίες» -και αυτό φάνηκε και με τους νόμους που έκανε σε πολλές περιπτώσεις και με τη διαπλοκή που καταγγείλαμε- νομίζει ότι αυτή η λογική εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν υπάρχει.

Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν νόμοι και αυτοί οι νόμοι τηρούνται. Εάν υπάρχει καθυστέρηση στην απόφαση ορισμένων δικαστηρίων, έγινε μια προσπάθεια από τον Υπουργό Δικαιοσύνης -πριν από περίπου ένα μήνα- στη Βουλή, προκειμένου να βοηθηθεί το δικαστικό σώμα να προχωρήσει πιο γρήγορα αυτές τις υποθέσεις. Βεβαίως, δεν κάνει κανέναν να ησυχάζει το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές έχουμε δυστυχήματα, είτε εξ αμελείας της Πολιτείας, όπως σε πολλές περιπτώσεις, είτε εξ αμελείας των οδηγών σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν θα τα βάλω με τους οδηγούς, δεν θα τα βάλω με τους πολίτες, αλίμονο. Εκείνο που θα πω, όμως, είναι ότι η Πολιτεία, τους τελευταίους μήνες στο συγκεκριμένο κομμάτι του εθνικού δρόμου στον Μαλιακό έχει προσπαθήσει και έχει προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ήδη ο κ. Σουφλιάς έκανε εκτενείς ανακοινώσεις για τα έργα που ετοιμάζονται στην περιοχή. Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με διαρκείς περιπολίες της Τροχαίας, έχοντας ενισχύσει ειδικά εκείνο το τμήμα, προσπαθεί. Έχουν τοποθετηθεί κάμερες. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από το γεγονός ότι σκοτώνονται άνθρωποι, είτε είναι παιδιά, είτε είναι μεγάλης ηλικίας. Είναι δείγμα πολιτισμού της χώρας. Και σε αυτό έχετε απόλυτο δίκιο. Θλιβόμαστε όλοι γι αυτό που συμβαίνει. Η προσπάθεια που κάνει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ειδικά στο χώρο που αναφερθήκατε, σας αναλύθηκε στα τρία σημεία που σας ανέφερα. Το πρώτο, για τον κ. Σουφλιά που έχει κάνει ανακοινώσεις και έχει προχωρήσει κομμάτια του έργου. Το δεύτερο για τον κ. Βουλγαράκη, με την ενίσχυση των περιπολιών της Τροχαίας των εθνικών οδών. Και το τρίτο, που είναι συναρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξεως για την τοποθέτηση κάμερας ανά τακτά διαστήματα σε εκείνο το κομμάτι προκειμένου να μπορέσουμε να αποτρέψουμε όσο περισσότερο γίνεται τα ατυχήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κατ` αρχάς, όταν αναφερόμαστε σε μια καταγγελία του ΠΑΣΟΚ, δεν εξυπηρετούμε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το υπηρετούμε, το ίδιο κάναμε όταν κι εσείς κάνατε καταγγελίες στο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Είπα εγώ κάτι τέτοιο; Παρακαλώ να εξηγήσετε στους συναδέλφους σας και σε εμένα γιατί το λέτε αυτό. Εγώ δέχομαι την ερώτηση που έγινε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα αναφερθώ κι εγώ στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ κάνει και μια άλλη καταγγελία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δέχομαι την όποια ερώτηση γίνεται. Είπα και προηγουμένως, ακόμα κι εάν έχω σχολιάσει μερικές φορές ερωτήσεις -και το ξέρετε και το ξέρω ότι έχω σχολιάσει, δεν θα πω ψέματα- ουδέποτε διέκοψα κάποιον από το να θέσει την ερώτησή του. Γι αυτό ζήτησα την ανοχή να απαντήσω. Νομίζω ότι γι αυτόν τον λόγο είμαι εδώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εντάξει. Το ΠΑΣΟΚ κάνει και μια άλλη καταγγελία, ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ενώ είχε χάσει προσφυγές, μπήκε από το παράθυρο στα έργα του Μαλιακού. Θα υπάρξει απάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς έχει ήδη απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων για τα έργα στον Μαλιακό, με αφορμή και τα δυστυχήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Εάν το ΠΑΣΟΚ έχει να πει κάτι ειδικότερα να το πει και το ΥΠΕΧΩΔΕ θα δώσει την απάντησή του. Αλλά αυτές οι αερολογίες, επαναλαμβάνω, του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι το σύνηθες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή δεν γνωρίζετε να μας πείτε πόσες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί από το νέο Αναπτυξιακό νόμο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως επιχείρηση χωρίς εργαζόμενους δεν υπάρχει, αυτό να το παραδεχθείτε. Όταν δημιουργείται μια επιχείρηση θέλει και εργαζόμενους. Άρα, δημιουργούνται και θέσεις εργασίας. Δεν γνωρίζω να σας πω τον ακριβή αριθμό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το περίεργο είναι ότι δίνετε χρήματα χωρίς να ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Όταν σας είπα πριν να πάτε στο Υπουργείο Οικονομίας@

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί το θεωρώ εντελώς λογικό μια κυβέρνηση που χρηματοδοτεί μια επένδυση να μην δίνει με τη σέσουλα και εν λευκώ τα λεφτά χωρίς να@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς γνωρίζετε ότι δίνονται με τη σέσουλα και εν λευκώ, όπως λέτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εσείς τα είπατε. Έχετε δώσει ήδη@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας είπα; Ανέφερα τα χρηματικά ποσά που δίνονται για επενδύσεις. Για να δοθούν αυτά τα χρήματα κάποιοι άνθρωποι, εμπειρογνώμονες, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν τη δουλειά τους και το κράτος έχουν κάνει μελέτες για να δουν που θα δοθούν και πόσα. Σας διάβασα και των αριθμό των αιτήσεων, το ποσό των αιτουμένων χρημάτων και τα ποσά που ενεκρίθησαν. Έχετε να προτείνετε άλλη διαδικασία;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν μας είπατε όμως@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς απαξιώνετε συλλήβδην όλους τους υπαλλήλους που δουλεύουν στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, λέγοντας ότι τα δίνει όπου θέλει η κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εσείς δεν κρίνετε σκόπιμο να μας πείτε αυτά τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας και αυτό είναι το ζήτημα. Αυτή είναι η δική μου άποψη, αλλά ήθελα να προσθέσω ότι αφού δεν δημιουργούνται με αυτόν το νόμο θέσεις εργασίας, πώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας με το νόμο για τη διευθέτηση εργασίας, όταν ο εργοδότης θα μπορεί να εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο με περισσότερες ώρες εργασίας και να μην πληρώνει και τις υπερωρίες του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «λιγότερες» σας διέφυγε; Γιατί λέτε «περισσότερες»;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το «λιγότερες» είναι αβέβαιο. Είναι αβέβαιο στις συνθήκες αγοράς που επικρατούν αυτή τη στιγμή. Το «λιγότερες» είναι αβέβαιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξήγησα με σαφήνεια, δίνοντάς σας ένα παράδειγμα, για μια τουριστική επιχείρηση. Μπορούμε να το επεκτείνουμε σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Όταν ήμουν εργαζόμενος δημοσιογράφος θυμάμαι ότι τα κυριακάτικα φύλλα για να εκδοθούν ήθελαν τη δουλειά των δημοσιογράφων και την Παρασκευή το απόγευμα και το βράδυ και το Σάββατο όλη μέρα. Πώς εργάζονται σήμερα οι δημοσιογράφοι; Εργάζονται τελείως διαφορετικά. Υπάρχει άλλη ευελιξία στο ωράριο των δημοσιογράφων σήμερα. Εσείς οι ίδιοι το γνωρίζετε στην καθημερινότητά σας. Έχουν αλλάξει πλέον οι ώρες. Γιατί η πολιτική ενημέρωση, την Παρασκευή, γίνεται στις 12:30 και δεν γίνεται στις 13:00; Γιατί ουσιαστικά οι εφημερίδες έχουν κλείσει νωρίτερα. Γιατί έχουν αλλάξει οι ώρες και οι όροι. Γιατί δηλαδή στον κλάδο των δημοσιογράφων, των εκδόσεων, των εφημερίδων, μπορούμε να το δεχθούμε και δεν μπορούμε να το δεχθούμε σε μια τουριστική επιχείρηση, η οποία θέλει να κερδίσει χρήματα, επ` ωφελεία της επιχείρησης, άρα και των εργαζομένων και της εθνικής οικονομίας στην κρίσιμη καμπή, στην περίοδο αιχμής του τουρισμού. Ανέφερα ένα παράδειγμα που σας είπα και χθες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι μη συγκρίσιμο, οι δημοσιογράφοι δεν έχουν οκτάωρο.

ΒΛΑΧΟΣ: Πολύ ωραίο το παράδειγμά σας. Αλλά, οι δημοσιογράφοι δούλεψαν πέρσι στην Ολυμπιάδα, ρωτήσετε πόσοι συνάδελφοι πήραν το υπόλοιπο της άδειας. Ρωτήστε και πείτε μας αύριο, εάν μπορείτε. Πέντε-δέκα το πολύ στους 2.000 εργαζόμενους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω εάν εγκαλείτε το συνδικαλιστικό Σωματείο ή τους ίδιους τους δημοσιογράφους. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Πάντως να είστε βέβαιος ότι εάν γίνει μια καταγγελία στο Υπουργείο Απασχόλησης, θα υπάρξει η διαδικασία εκείνη που θα επιβάλει και κυρώσεις σε όσους δεν έδωσαν την άδεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό δείχνει για το τι θα γίνει και με τους άλλους εργαζόμενους, όταν είναι να πάρουν τις άδειές τους@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο εργαζόμενος έχει δικαιώματα και πρέπει να τα διεκδικεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μήπως μπορείτε να μας πείτε εάν οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα, μεταξύ 22 και 25 Αυγούστου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία, αλλά είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί προς το τέλος Αυγούστου.

ΒΛΑΧΟΣ: Πριν τον ανασχηματισμό ή μετά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πριν ή μετά τον ανασχηματισμό, για να ξέρω ποιος θα είναι Υπουργός Εξωτερικών. Γιατί ο κ. Μολυβιάτης έχει πει: Ανάλογα με τον χρόνο που θα γίνει το ταξίδι, θα είναι Υπουργός Εξωτερικών και θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μολυβιάτης θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό, ως Υπουργός Εξωτερικών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 13 July 2005 - 16:05:11 UTC