Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-07-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα Υπουργεία, επισκέφθηκε σήμερα, στις 9.30 το πρωί, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος, μετά το πέρας της συνάντησης, προέβη σε δηλώσεις. Κατόπιν, συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα. Αυτή την ώρα συναντάται με τον Γραμματέα της κυβέρνησης κ. Καρρά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχουμε κάποιες δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, κ. Αλμούνια όπου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα τον Οκτώβριο, στο βαθμό που η ελληνική οικονομία δεν έχει ανταποκριθεί στις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφήνεται, επίσης, ανοιχτό και από τον κ. Αλογοσκούφη, σε δηλώσεις που έχουν γίνει, το να λάβει η κυβέρνηση κάποια πρόσθετα μέτρα τον Οκτώβριο. Ρωτώ αν ήδη έχει αρχίσει η κυβέρνηση να το εξετάζει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, με τα μέτρα που έχει λάβει, προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα, κυρίως των ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν επί σειρά ετών -και τους λόγους τους γνωρίζετε, τους έχουμε αναλύσει- έως το τέλος του 2006. Δεν έχω να σας πω τίποτε περισσότερο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στο θέμα που εξετάζετε σήμερα -αν γνωρίζω καλά- για την παρακολούθηση των κινητών τηλεφωνημάτων στη διάρκεια του έτους, προς ενημέρωση μιας κεντρικής τράπεζας δεδομένων, η ελληνική κυβέρνηση τι θέση παίρνει πάνω σ` αυτή την πρόταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τέτοια θέματα πρέπει να τηρούνται οι αρχές που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμά μας. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει πάντα η ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που λαμβάνει γνώση για τα πιο απλά πράγματα έως και τα πιο σύνθετα και είναι αυτή που αποφασίζει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Άρα, θα ζητήσετε γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα γίνει, όσον αφορά στις λεπτομέρειες του θέματος που αναφέρατε. Κάνω μια πολύ γενική τοποθέτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως γνωρίζετε, το σύνολο του πολιτικού κόσμου σήμερα, βρίσκεται στην ίδια αυτή θέση τα τελευταία χρόνια. Έχουμε λοιπόν μια αποτυχία της προσπάθειας για την εξυγίανση της οικονομίας και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση χωρίς να έχει συνομιλητές απέναντί της προχωρά σε λήψη μέτρων σε εργασιακά θέματα που ουσιαστικά πλήττουν τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ερωτώ: Θα προχωρήσει σ` αυτή την εφαρμογή των μέτρων έστω κι αν είναι μόνη της η κυβέρνηση ή θα το ξανασκεφθεί, θα ξανακαθίσει με τους κοινωνικούς εταίρους και αν βρει και αξιωματική αντιπολίτευση για να βρούνε κάποια διαφορετικά μέτρα ώστε να μην πληγούν οι εργαζόμενοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά στο πρώτο σημείο της ερώτησής σας, είναι αλήθεια ότι επί πολλά χρόνια δεν έγιναν κινήσεις οι οποίες θα εξυγίαιναν την οικονομία. Στο δεύτερο σημείο, σας απαντώ ότι η κυβέρνηση με σαφήνεια έχει προχωρήσει σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών. Τις έχει ανακοινώσει, έχει συζητήσει με τους κοινωνικούς φορείς και θα προχωρήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Έστω και χωρίς την έγκρισή τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα προχωρήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Χωρίς την έγκρισή τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα προχωρήσει γιατί είναι για το καλό του τόπου, για το καλό της οικονομίας, για το καλό των εργαζόμενων, για το καλό των νέων θέσεων εργασίας. Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν, όπως προχώρησαν εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες βλέπουμε να τρέχουν μπροστά κι εμείς να παραμένουμε στάσιμοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως μπορείτε να μου πείτε το όνομα αυτού που κρίνει ότι είναι προς το καλό όλων αυτών που είπατε; Ποιος είναι αυτός που κρίνει ότι είναι προς το καλό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ο ελληνικός λαός ο οποίος εξέλεξε αυτή την κυβέρνηση, η οποία είχε μιλήσει με σαφήνεια στο πρόγραμμά της για διαρθρωτικές αλλαγές. Τις αλλαγές, δηλαδή, που γίνονται τώρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αορίστως είχε μιλήσει για διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν είχε εξειδικεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο σημερινός Πρωθυπουργός τότε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολύ συγκεκριμένα και μάλιστα σε συνεντεύξεις που είχε την ευκαιρία να δώσει και στο μέσο στο οποίο εργάζεστε, είχε ερωτηθεί και είχε μιλήσει για συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, μιας και αναφέρεστε σε προεκλογικές δεσμεύσεις, δεν είχε αναφέρει πουθενά την κατάργηση του οκταώρου. Αισθάνεται σήμερα υπερήφανος ότι ένα από τα πρώτα επιτεύγματα της κυβέρνησής του είναι η κατάργηση του οκταώρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι την ιδιότυπη προσέγγισή σας, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κατάργηση του οκταώρου. Ποιος καταργεί το οκτάωρο; Υπάρχει διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Θα σας το πω με ένα παράδειγμα, διότι επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες βλέπουμε σήμερα να προχωρούν μπροστα, ενώ η δική μας οικονομία, όχι απλώς μένει στάσιμη, αλλά πηγαίνει προς τα πίσω: Μια τουριστική επιχείρηση εργάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο χρόνο, διότι τουρισμός δεν είναι δώδεκα μήνες. Το να γίνεται συνεννόηση και να διευθετείται το ωράριο έτσι ώστε τέσσερις μήνες του καλοκαιριού πρέπει να εργάζονται οι επιχειρήσεις δύο ώρες επιπλέον την ημέρα και το χειμώνα δύο ώρες λιγότερες, αυτό είναι για το καλό όχι μόνο του τόπου -γιατί έχει τουρισμό και τουριστικό συνάλλαγμα- αλλά και για το καλό της επιχείρησης και των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος σε υγιή επιχείρηση, δεν έχει κανένα φόβο για το μέλλον του. Είναι για το καλό των ανθρώπων που δεν έχουν δουλειές. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές -και θα μου επιτρέψετε να γίνω κουραστικός, το επαναλαμβάνω για τρίτη φορά- είναι αλλαγές που έγιναν εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επιτέλους πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα κάτι, αν θέλουμε να προχωρήσει η οικονομία, αν θέλουμε πραγματικά οι εργαζόμενοι να έχουν ένα ασφαλές μέλλον, ένα ασφαλές αύριο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι δεν υπάρχει κατάργηση του οκταώρου αλλά ωστόσο το διευθυντικό δικαίωμα για να καθορίζει ο εργοδότης να απασχολείται ο εργαζόμενος μέχρι και 10-12 ώρες -δεν ξέρω που θα καταλήξει τελικά- τι είναι; Δεν είναι αυτό κατάργηση του οκταώρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δίνετε μια αυθαίρετη, δική σας ερμηνεία. Κατ` αρχάς, σας θυμίζω ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο διάλογος που γίνεται και δεν έχει κατατεθεί η σχετική τροπολογία ή η νομοθετική ρύθμιση που χρειάζεται. Κατά συνέπεια ας μην σπεύδουμε να μιλήσουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι διάλογος είναι αυτός, κύριε Εκπρόσωπε -θα μου επιτρέψετε- εξπρές; Είχαμε κάνει μια κουβέντα τον Φεβρουάριο και τώρα έγινε μια καρικατούρα διαλόγου. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αναφέρεστε κράτησε μήνες και για το ασφαλιστικό, χρόνια ο διάλογος. Εδώ, είναι ανακοίνωση. Ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους οι Υπουργοί. Ποιος διάλογος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι εσείς με «κατηγορήσατε» ρωτώντας πώς είναι δυνατόν οι τράπεζες για το ασφαλιστικό να γνώριζαν κάτι από πριν, κλπ. Και σας απάντησα ότι από το περασμένο φθινόπωρο είχαμε αρχίσει τις συζητήσεις. Άρα, αυτό που λέτε τώρα δεν στέκει, σε σχέση με την ερώτηση που μου κάνατε πριν από δέκα ημέρες. @Η είχαμε αρχίσει συζητήσεις επί οκτώ -εννέα μήνες για το Ασφαλιστικό στο οποίο αναφερθήκατε ή έγινε ξαφνικά σε διάλογο εξπρές. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση συζητά με τους κοινωνικούς φορείς. Η συζήτηση οδηγείται σε ένα α@ ή β@ αποτέλεσμα. Αυτό το κρίνει ο καθένας από τους εμπλεκόμενους φορείς και προχωρά στις διαρθρωτικές αλλαγές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν δεν ήταν προσχηματικός ο διάλογος θα είχε ήδη έτοιμη την τροπολογία ή τη ρύθμιση ο κ. Παναγιωτόπουλος να την καταθέσει ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάλι θα σας πω, ότι με «κατηγορήσατε» την περασμένη εβδομάδα. Γιατί λέτε «για το πετρέλαιο από τη στιγμή που δεν έχετε έτοιμο το σχέδιο για το πετρέλαιο»; Ή, λοιπόν, πρέπει να ισχύει το α@ ή το β@. Αποφασίστε. Εγώ δεν έχω αντίρρηση να σας απαντώ, είτε στην α@ κατεύθυνση, είτε στη β@ κατεύθυνση. Δεν μπορεί όμως από τη μια να μου λέτε δεν έχετε σχέδιο και από την άλλη όταν υπάρχει σχέδιο να με κατηγορείτε γιατί έχουμε σχέδιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε άδικο γιατί το πετρέλαιο είναι μια διοικητική απόφαση. Εδώ είναι εργασιακές θέσεις και εμπλέκονται κοινωνικοί εταίροι και αφορά τους κοινωνικούς εταίρους, τους εργαζόμενους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η οποία, όμως, αφορά εκατομμύρια Ελλήνων και πολύ περισσότερο από τους εταίρους στους οποίους αναφέρεστε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Γιατί τότε μ` αυτά τα οποία λέτε δεν έχει πειστεί η ΔΑΚΕ η οποία αντιδρά επίσης στις εργασιακές σχέσεις; Αφού είναι προς το καλό της οικονομίας, οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει κλπ, οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν έχουν πειστεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ γιατί με την ερώτησή σας, μου δίνετε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να πω: Το συνδικαλιστικό κίνημα κατά την κυβέρνηση και κατά τη Νέα Δημοκρατία γενικότερα, είναι ακηδεμόνευτο εν αντιθέσει με άλλα κόμματα τα οποία απειλούσαν έως και από του βήματος της Βουλής με απεργίες, δηλαδή κηδεμονεύοντας το συνδικαλιστικό κίνημα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, εγώ λέω γιατί δεν έχει πειστεί από την επιχειρηματολογία αφού έχει αναπτυχθεί ήδη από την προεκλογική περίοδο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αφού το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ακηδεμόνευτο, τότε γιατί γίνονται τακτικές συναντήσεις ανάμεσα στον κ. Μεϊμαράκη και στον κ. Πουπάκη με στόχο αυτή τη συνεννόηση για το εργασιακό, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αρνητικό να προσπαθεί να συνεννοηθεί ένα κόμμα με το συνδικαλιστικό κίνημα; Το αντίθετο: Είναι μάλλον θετικό από τα όσα άκουσα προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας ακούω να κόπτεσθε για την ανάγκη να βρεθούν νέες θέσεις εργασίας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να αλλάξω το ρήμα: Να υποστηρίζω την ανάγκη, όπως την υποστηρίζει όλη η κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Μάλιστα. Φέρετε ως παράδειγμα την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και κυρίως το ωράριο εργασίας. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως μια κυβέρνηση ξαφνικά μετά από τόσους μήνες που είναι στην εξουσία έχει αυτή την αγωνία για εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας, όταν όλους αυτούς τους μήνες δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να γίνει έστω και μια επένδυση σε αυτή τη χώρα. Δεν έχει γίνει ούτε μια επένδυση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπλέκετε διαφορετικά πράγματα, τα οποία @

ΒΛΑΧΟΣ: Οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας, όχι οι αλλαγές στο ωράριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα εξετάσουμε, λοιπόν, ένα προς ένα. Δεν θα σας μιλήσω γιατί ήδη σε αυτή την αίθουσα έχω μιλήσει για θέσεις εργασίας, για νέα προγράμματα εργασίας για άνεργες γυναίκες, άνεργες μητέρες, έως και νέους επιχειρηματίες, νέους επαγγελματίες που θέλουν να μπουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτά τα γνωρίζετε. Τα έχουμε ξαναπεί και έχουν ανακοινωθεί και από τα αρμόδια υπουργεία.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, σας θυμίζω ότι δύο φορές συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή και έχουν ήδη προχωρήσει επενδύσεις οι οποίες κωλυσιεργούσαν για γραφειοκρατικούς λόγους ή άλλους λόγους επί σειρά ετών. Επενδύσεις που αναφέρονται σε πολύ υψηλά οικονομικά ποσοστά σε σχέση με το ΑΕΠ. Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα μια πολύ μεγάλη εταιρεία ανακοίνωσε ότι δημιουργεί έδρα για όλη τη Βαλκανική και τη Μέση Ανατολή στην Ελλάδα. Μια επιχείρηση πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ -ανακοινώθηκε και από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και από το Υπουργείο Ανάπτυξης- με πρώτη έδρα που έχει αυτή η ίδια επιχείρηση στο Ορλάντο. Είναι μια επιχείρηση για τις πιστωτικές κάρτες και τον έλεγχό τους.

Θα μπορούσα, επίσης, να σας δώσω μια σειρά άλλων επιχειρήσεων με αφορμή τον αναπτυξιακό νόμο. Μιλάμε για εκατοντάδες επιχειρήσεις που ξεκινούν, εκμεταλλευόμενες τα κίνητρα που έχει ο αναπτυξιακός νόμος. Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του αναπτυξιακού νόμου είχα κάνει ήδη εδώ συγκεκριμένες αναφορές για το πόσες εταιρείες, πόσες νέες επιχειρήσεις μπήκαν σε αυτές τις πρόνοιες του αναπτυξιακού νόμου. Αρα, λοιπόν, η αναφορά σας περί μη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας γιατί δεν έχουμε επενδύσεις, δεν είναι ακριβής.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, επειδή εγώ ζω στη χώρα αυτή, εσείς ζείτε στην ίδια χώρα μαζί μου; Διότι μου παρουσιάζετε έναν επενδυτικό παράδεισο. Πριν από ένα λεπτό μου λέγατε ότι θα πρέπει να αλλάξει το ωράριο εργασίας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάποιο στοιχείο, ώστε να αντικρούσετε αυτό το οποίο σας είπα;

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, τους χιλιάδες ανέργους που είναι στο δρόμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκανα μια σειρά από συγκεκριμένες αναφορές. Είπατε στην ερώτησή σας ότι δεν έχει γίνει καμία επένδυση. Σας απάντησα, λοιπόν, αναφέροντας συγκεκριμένες επενδύσεις. Και μπορώ να σας φέρω και τον κατάλογο των επενδύσεων που έχουν γίνει σε αριθμό ή και σε εταιρείες.

ΒΛΑΧΟΣ: Αρα, γιατί έχετε αγωνία για εξεύρεση θέσεων εργασίας, αφού υπάρχει επενδυτικός παράδεισος στην Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί μια κυβέρνηση που σέβεται τους πολίτες της -και αυτή η κυβέρνηση τους σέβεται- θα προσπαθεί μέχρι την ώρα που θα μειώσει την ανεργία να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι μια αέναος προσπάθεια. Και χώρες στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως έχουν μειώσει την ανεργία, δεν την έχουν εξαφανίσει πλήρως. Και αυτές οι χώρες που είναι σε καλύτερη θέση από ότι η Ελλάδα προσπαθούν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δύο σημεία: Το πρώτο είναι παρόλα αυτά ο δείκτης ανεργίας ότι έχει ανέβει την περσινή χρονιά. Το δεύτερο είναι ότι άκουσα χθες τον κ. Ασημακόπουλο της ΓΕΣΕΒΕ, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα του μοντέλου των ξένων χωρών που επικαλεστήκατε και εσείς, είπε ότι ξένες χώρες -και ανέφερε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων την Αγγλία και τη Δανία- δίνουν μια μορφή επιχορήγησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν ακριβώς «άνοιξαν» το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Αρα, δεν ξέρω αν το παράδειγμα που επικαλείστε είναι εύστοχο και αν έχετε και εσείς μια συγκεκριμένη γνώση από την ξένη εμπειρία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα, εάν το θέλετε και εσείς, να παρακαλέσω τον κ. Σιούφα να έρθει εδώ, αύριο ή μεθαύριο, ώστε να κάνουμε μια πολύ αναλυτική συζήτηση για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων. Πιστεύω ότι μια τέτοια συζήτηση θα σας διαφωτίσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αφού η κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει την εμπιστοσύνη του κόσμου στις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή αυτά τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που καταργούν εργασιακά δικαιώματα στην πραγματικότητα, γιατί τα φέρνει τον Ιούλιο, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με συνοπτικές διαδικασίες και με την τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στην πραγματικότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η χώρα δεν είναι κλειστή λόγω διακοπών. Η κυβέρνηση λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο. Η συζήτηση ξεκίνησε σε πολλά από τα θέματα που αναφερθήκατε -και αναφερθήκαμε νωρίτερα- από το περασμένο φθινόπωρο. Εχουν περάσει πολλοί μήνες, έχουν γίνει εξαντλητικές αναφορές, τα θέματα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Η παραγωγή κυβερνητικού έργου δεν περιορίζεται σε έξι μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους έξι έχουμε παύση εργασίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Την περασμένη εβδομάδα ήταν εδώ τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ, τώρα είναι του ΔΝΤ να σας βοηθήσουν να συλλάβετε τη φοροδιαφυγή. Τι τους χρειάζεστε αυτούς; Ξέρετε να βοήθησαν καμιά χώρα; Γιατί εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόνο λαϊκές εξεγέρσεις τροφοδότησαν σε μερικές χώρες που πήγαν να βοηθήσουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντοτε χρειάζεται να κερδίζει κανείς από τη διεθνή εμπειρία. Να βλέπει τι μπορεί, από αυτά που η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει, να χρησιμοποιήσει και στη χώρα του. Εμείς, λοιπόν, παρατηρούμε τη διεθνή εμπειρία, δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα απομονωμένη. Προσπαθούμε, σε μια σειρά από πολλούς τομείς, να έχουμε και συνεργασίες και ιδέες και να εκμεταλλευτούμε αποτελέσματα που ήδη έχουν σημειωθεί, ώστε να πραγματοποιηθούν και στην Ελλάδα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, γίνεται το Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου αποδέκτης προβληματισμού, παραπόνων βουλευτών της επαρχίας, ειδικά για το θέμα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου κάτι συγκεκριμένο. Οι ανταλλαγές απόψεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και συνολικά μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι διαρκείς για μια σειρά θεμάτων.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που επανέρχομαι, αλλά υπάρχουν βουλευτές που σε κατ` ιδίαν συζητήσεις -συμμετείχα σε τρεις, τέσσερις από αυτές- λένε ότι οι εμπορικοί σύλλογοι της επαρχίας είναι στα πρόθυρα του ξεσηκωμού μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Συνδέουν μάλιστα και τις αυριανές κινητοποιήσεις με τις διαμαρτυρίες που γίνονται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, σκέψεις, απόψεις. Εχουμε συζητήσει επί μακρόν για το ωράριο των καταστημάτων. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και μια κινητοποίηση, όπου συμμετείχε πολύ μικρός αριθμός εμπόρων και εργαζομένων. Η κυβέρνηση, όμως, όπως γνωρίζετε, έχει εξαντλήσει το θέμα. Εχει προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι παίρνετε ιδέες από τους διεθνείς οργανισμούς. Θα σας υπενθυμίσω ότι ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση προτείνει τη μείωση των κατώτατων μισθών, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την απελευθέρωση των απολύσεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υιοθετούμε όλες τις ιδέες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό πρέπει να το αποδείξετε, γιατί δεν αποδοκιμάσατε μέχρι τώρα αυτές τις προτάσεις του ΟΟΣΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε να αποδοκιμάσουμε τον ΟΟΣΑ; Εάν είναι έτσι, τότε δεν πρέπει να κάνουμε άλλη δουλειά από το να παρακολουθούμε όλες τις ανακοινώσεις όλων των διεθνών οργανισμών για να αρχίσουμε να αποδοκιμάζουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όταν συμπαρουσιάζει την έκθεσή του ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είναι σαν να επιδοκιμάζει τις προτάσεις του. Ο κ. Αλογοσκούφης ήταν παρών στην παρουσίαση της έκθεσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Για πρώτη φορά εκλήθη ο ΟΟΣΑ, δια των εκπροσώπων του, να κάνει μια ενημέρωση στους δημοσιογράφους για την έκθεση που είχε δώσει στη δημοσιότητα. Δεν βρίσκω κάτι κακό σε αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας άκουσα στην προηγούμενη απάντησή σας να αναφέρεστε στη συγκέντρωση που έγινε, των εμπόρων και των εργαζομένων, με σαφέστατο ειρωνικό τρόπο, λέγοντας ότι «λίγοι @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απορρίπτω την έκφραση «ειρωνικός τρόπος». Δεν τη δέχομαι. Παρακαλώ πολύ να μην την επαναλάβετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε ότι ήταν λίγοι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν πολλοί και είπα ψέματα; Παρακαλώ να εγκαλέσετε εάν λέω ψέματα ή αλήθεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Μια χαρά το είπατε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αποκαρδιώσει τους εργαζόμενους, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδρά και να συμπεριφέρεται με αλαζονεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να ρωτήσετε τον κ. Σιούφα, εφόσον έρθει στην αυριανή πολιτική ενημέρωσή μας, για στοιχεία της δημοσκόπησης που έχει στη διάθεσή του για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων.

ΒΛΑΧΟΣ: Για άλλο λέω. Δεν αναφέρομαι στο αν συμφωνώ ή διαφωνώ με το ωράριο. Επισημαίνω ότι το γεγονός ότι πάνε λίγοι πια στις συγκεντρώσεις -και αυτό είναι ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών που τόσα χρόνια έχουν αποκαρδιώσει τους εργαζόμενους- δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να επικαλείται, εσείς δηλαδή , το γεγονός ότι πήγαν λίγοι για να προχωρείτε με αλαζονεία σε αποφάσεις και σε κινήσεις που ουσιαστικά μπορεί να κάνουν και κακό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ίσχυε αυτό που λέτε, εάν δεν είχαμε προχωρήσει στην απόφαση. Από τη στιγμή που είχαμε προχωρήσει, δεν ισχύει. Και δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση, αλαζονεία στη διαδικασία την οποία σας ανέφερα προηγουμένως. Η κυβέρνηση έχει μιλήσει εξαντλητικά για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Εχει τοποθετηθεί δημόσια. Εχει γίνει η ρύθμιση στη Βουλή. Υπάρχουν περιοχές -και θα έχει την ευκαιρία να σας τα πει και ο Υπουργός Ανάπτυξης- στις οποίες απαγορευόταν να ανοίγει κατάστημα το Σάββατο. Εάν κάποιος νέος επιχειρηματίας που ήθελε να ξεκινήσει τη ζωή του, να ζήσει την οικογένειά του, να έχει μέλλον, έκανε την ατυχή σκέψη να ανοίξει το κατάστημά του, τότε βρισκόταν στον εισαγγελέα και στο δικαστήριο. Το βρίσκετε σωστό αυτό; Αυτό που έκανε η κυβέρνηση με το ωράριο των καταστημάτων είναι ότι αποποινικοποίησε την εργασία. Διότι, η εργασία είχε ποινικοποιηθεί σε ορισμένες περιοχές με σύμφωνη γνώμη κάποιων -και θα σας πει ο κ. Σιούφας τι ακριβώς γινόταν- και απαγορευόταν να ανοίγουν καταστήματα. Η κυβέρνηση είπε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοικτά επιπλέον για μια ώρα. Εάν κάποιος δεν θέλει, μπορεί να μην έχει ανοικτό το κατάστημά του. Δεν μπορεί, όμως, να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε νέο ή λιγότερο νέο επιχειρηματία να προχωρήσει τη ζωή του, ανοίγοντας ένα κατάστημα για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτό που συνέβαινε ήταν παράλογο. Πιστεύω ότι μπορεί καθένας να το κατανοήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι τόσο παράλογο που όλοι είναι απέναντι στην κυβερνητική αυτή ρύθμιση για το ωράριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι όλοι απέναντι στην κυβερνητική ρύθμιση. Εσείς νομίζετε ότι είναι όλοι απέναντι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σύμφωνα με δηλώσεις των φορέων. Ολοι οι φορείς είναι απέναντι, εκτός από τα εμπορικά πολυεθνικά καταστήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πλειοψηφία του κόσμου είναι υπέρ της ρύθμισης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κατ` αρχάς, είχε γίνει μια κοινωνική συμφωνία, την οποία βέβαια διαγράφετε με μονοκονδυλιά. Θα σταθώ σε κάτι άλλο: Είπατε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν. Ούτε θα πω ότι κυβερνάτε με δημοσκοπήσεις, γιατί θα πείτε όχι. Αλλά, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ο πλέον ασφαλής οδηγός. Αν ρωτήσετε κάποιον στο δρόμο, θέλεις να είσαι ελεύθερος να ψωνίσεις στις 2 το πρωί, θα σου πει «ναι». Εάν τον ρωτήσεις, θέλεις η γυναίκα σου να δουλεύει έως τις 2 το πρωί, θα απαντήσει «όχι». Δεν είναι ο ασφαλέστερος τρόπος οι δημοσκοπήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διακρίνω μια φυλετική αναφορά στην ερώτησή σας. Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τη γυναίκα εάν θέλει ο άνδρας της να δουλεύει έως τις 2 το πρωί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 July 2005 - 14:05:12 UTC