Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-05-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 12 Μαΐου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Αύριο ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ζήτησε αυτή τη συνάντηση; Ο Πρωθυπουργός ή ο κ. Μητσοτάκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Όπως γνωρίζετε έχουν ξαναγίνει τέτοιες συναντήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά έχει σημασία ποιος τη ζήτησε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχει δημιουργηθεί πολύς θόρυβος από την απόφαση της Βουλής για την επιδότηση των πρώην βουλευτών σε ένα στάδιο προσαρμογής μέχρι την επάνοδό τους στην παραγωγή. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο, και αν έχετε την καλοσύνη μας λέτε από ποιο κονδύλι του προϋπολογισμού προέρχεται αυτό το επίδομα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι αυτή την ώρα η Πρόεδρος της Βουλής ενημερώνει τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με το θέμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με την απόφαση με τα λευκά και τις αλλαγές εδρών που γίνονται μεταξύ των βουλευτών. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναλάβει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, να προβεί σε κάποια τροποποίηση του εκλογικού νόμου ώστε να ξέρουμε στο μέλλον τι ισχύει σε σχέση με τα λευκά ψηφοδέλτια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τίθεται θέμα τροποποίησης του εκλογικού νόμου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τότε ποιοι είναι οι νόμιμοι βουλευτές; Αυτοί που εξελέγησαν με αυτή τη διαδικασία που συμπεριλαμβάνονται και τα λευκά ή οι άλλοι; Έχουμε βουλευτές δύο ταχυτήτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Αν εννοείτε να κρίνω την απόφαση του δικαστηρίου, δεν θα το κάνω γιατί δεν κρίνω ποτέ αποφάσεις δικαστηρίων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν εννοώ αυτό. Ποιοι είναι για σας πιο νόμιμοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυνατόν να μου κάνετε την ερώτηση για το τι είναι πιο νόμιμο; Δεν υπάρχει λιγότερο και περισσότερο νόμιμο. Υπάρχει νόμιμο ή όχι νόμιμο. Υπάρχει μια απόφαση του δικαστηρίου την οποία δεν θα κρίνω, γιατί ποτέ δεν κρίνω αποφάσεις δικαστηρίου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όμως την ίδια αυτή απόφαση την έκρινε ο κ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και μίλησε για πολιτειακό «όνειδος». Αυτό σημαίνει ή αφήνει τον υπαινιγμό για κάποια παρέμβαση, ενδεχομένως υπόγεια, της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά ανάκτηση της έδρας από τον κ. Καραμανλή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη κάνει δήλωση από προχθές για το θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο υπό τα σημερινά δεδομένα ισχύει ακόμη η δήλωσή σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν σημερινά δεδομένα. Ο κ. Παπανδρέου έκανε δήλωση προχθές και του απάντησα προχθές. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού. Υπήρξε συνάντηση του κ. Αχιλλέα Καραμανλή με τον Πρωθυπουργό πριν από την απόφαση του εκλογοδικείου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν υπήρξε τέτοια συνάντηση. Σας θυμίζω όμως ότι ο Πρωθυπουργός συναντάται με τους συγγενείς του, όπως κάθε Έλληνας πολίτης, χωρίς να ανακοινώνεται. Αλίμονο αν δεν συναντάται κανείς με τους συγγενείς του.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ στη Βουλή είπε ότι η δήλωση των ημιυπαίθριων χώρων συνιστά πολεοδομική παράβαση. Τελικά θα δηλώνονται στο Ε9 ή όχι, όπως είχε πει ο Υπουργός Οικονομικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να είμαι πολύ προσεκτικός όταν μου μεταφέρονται δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης. Όχι γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη στα όσα ακούτε, αλλά γιατί στο παρελθόν- χωρίς να υπάρχει σκοπιμότητα- έχω διαπιστώσει ότι η μεταφορά μιας δηλώσεως με την απάλειψη- όχι σκοπίμως επαναλαμβάνω- δημιουργεί άδικα συμπεράσματα. Θα ερευνήσω αυτό που λέτε και στη συνέχεια θα υπάρχει κάποιο σχόλιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν ήδη το έχετε κάνει αλλά θα ήθελα να σχολιάσετε την περίφημη τριμερή της Μόσχας και αν πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση ότι βρισκόμαστε ενώπιον ανοίγματος διαλόγου που μπορεί πιθανώς να οδηγεί σε λύση του Κυπριακού ή θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω μιλήσει από προχθές για το θέμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν ανταποκρίθηκαν οι Υπουργοί στη σύσταση που τους απηύθυνε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο ούτως ώστε να ενισχυθεί αυτή η πρωινή σύσκεψη που γίνεται υπό την προεδρία σας και επίσης να ρωτήσω αν γνωρίζετε αν παραλλήλως λειτουργεί στη Ρηγίλλης αυτό το οποίο είχε πει ο κ. Μεϊμαράκης για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών μέσων και την άμεση ενημέρωση των Υπουργών και των Υφυπουργών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαγράφω τη λέξη παρακολούθηση. Δεν παρακολουθεί κανείς τα Μέσα. Τα Μέσα εκπέμπουν ελεύθερα στον αέρα. Ακούει λοιπόν κάποιος ραδιόφωνο, ακούει και βλέπει τις τηλεοράσεις, μπορεί να καταγράψει τα όσα λέγονται. Λειτουργεί ούτως ή άλλως ένα τμήμα εδώ και πολλά χρόνια. Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημά σας: Ναι, υπάρχει συμμετοχή πολλών Υπουργείων στην πρωινή σύσκεψη και γίνεται πολύ καλή δουλειά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση απέφυγε να καταδικάσει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από την παρουσία των ενόπλων αστυνομικών και τη χρήση αστυνομικής βίας. Αυτό σημαίνει ότι συναινεί στην παραβίασή του από τη μεριά των αστυνομικών; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Σκέφτεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι για το δεύτερο ερώτημά σας. Σε ότι αφορά το πρώτο: Θεωρώ αυτονόητο ότι δεν πρέπει να παραβιάζεται το άσυλο. Το είπα και στη δήλωση που έκανα προχθές αλλά και στην ενημέρωση που είχαν όσοι συνάδελφοί σας ήταν σε αυτή την αίθουσα όλη τη βραδιά κατά τη διάρκεια των γεγονότων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε ποιο γεγονός νομίζετε ότι οφείλεται που μια συνήθης επετειακή εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, χθες, έλαβε χαρακτηριστικά αντικυβερνητικής διαδήλωσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω στο ερώτημά σας αν νομίζω ή δεν νομίζω. Είναι δική σας εκτίμηση ότι έλαβε αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε περαιτέρω σχολιασμό. Καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει τις απόψεις του, τις ιδέες του, τους προβληματισμούς του.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το ότι δεν έχετε κάτι σχετικά με το αν σκέφτεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει το νόμο για το άσυλο, αυτό σημαίνει ότι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει καταδίκη της χώρας μας που ζητάει από την Ολυμπιακή Αεροπορία να επιστρέψει χρήματα στο κράτος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι υπάρχει. Ανακοινώθηκε σήμερα μία καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η χώρα μας καταδικάστηκε και αυτό οφείλεται στην ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός και συνολικά η κυβέρνηση την υπόθεση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Είναι μια καταδίκη που δεν τιμά την πολιτική της κυβέρνησης του κ. Σημίτη, των υπουργών του, την Ολυμπιακή Αεροπορία για την οποία σπαταλήθηκαν πάρα πολλά χρήματα του ελληνικού λαού στην προσπάθεια, όπως λεγόταν τότε, τουλάχιστον, να εξυγιανθεί. Μια εξυγίανση που δεν ήρθε. Και από την άλλη πλευρά υπήρξε και προσπάθεια να παραπλανηθεί και η Κομισιόν. Η υπόθεση μετά την Κομισιόν πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κι έτσι η χώρα μας καταδικάστηκε.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχήν ξέρουμε κάποιο ποσό, πόσο πρέπει να πληρώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν το γνωρίζω. Θα σας ενημερώσουν από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα θέλατε να σχολιάσετε πώς εξελίσσεται η υπόθεση με τη ΔΕΚΑ και το Χρηματιστήριο, καθώς όπως γνωρίζετε είναι χιλιάδες οι επενδυτές που προσδοκούν να πάρουν πίσω κάποια χρήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είχε ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, μετά μάλιστα από την αποστολή σχετικής δικογραφίας στη Βουλή από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Στη συζήτηση που έγινε τότε στη Βουλή, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας καταψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να μη συσταθεί εκείνη η Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα διερευνούσε τις ευθύνες των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν την ευθύνη της εποπτείας της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ). Έκτοτε, η δικογραφία επεστράφη στον εισαγγελέα. Η Εισαγγελία ολοκλήρωσε την έρευνά της -εξάλλου με έχετε ρωτήσει πολλές φορές εδώ και σας έχω πει ότι η υπόθεση είναι στην Εισαγγελία- για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία είχαν εμπλακεί στην υπόθεση ως μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΚΑ. Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης εκδόθηκε, προχθές, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έξι μέλη της τότε διοίκησης της ΔΕΚΑ για δύο κακουργήματα. Θα περιμένουμε και την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι σαφές ότι η πρόθεση όλων των Ελλήνων -αυτό που ήθελαν όλοι οι Έλληνες, όχι μόνον όσοι είχαν επενδύσει στο Χρηματιστήριο και έπεσαν θύματα μιας απίστευτης κοροϊδίας και σε πολλές περιπτώσεις πολιτικής απάτης- περίμεναν και περιμένουν να υπάρξουν αν μη τι άλλο παραδειγματικά κάποιες τιμωρίες. Και αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υπόδειξη σε κανένα δικαστήριο -για να μην παρεξηγηθεί- απέναντι σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι. Οι πολιτικά υπεύθυνοι με βάση αυτό που προανέφερα και με τη στάση που τήρησε τότε το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πλέον κάποιου είδους ευθύνη. Έχουν, όμως, την πολιτική ευθύνη που είναι σημαντική, η οποία τους βαρύνει και θα τους βαρύνει. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα έχουν παραπεμφθεί στο δικαστήριο και ελπίζω ότι σύντομα η υπόθεση να ολοκληρωθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί, όμως, είχαν την κάλυψη των πολιτικών προσώπων. Αυτοί που τώρα παραπέμπονται είχαν την κάλυψη των πολιτικών προσώπων. Αυτοί, δηλαδή, θα μείνουν έτσι, επειδή μεσολάβησαν εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ζούμε σε μια δημοκρατία συνταγματικά κατοχυρωμένη. Υπάρχουν κανόνες και οι κανόνες αυτοί τηρούνται από όλους. Είναι βέβαιον, όμως, ότι στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κινήθηκαν με πολιτικό τρόπο τέτοιο, ο οποίος είναι απαράδεκτος απέναντι στους Έλληνες πολίτες επενδυτές του Χρηματιστηρίου. Και κινήθηκαν με τρόπο, ο οποίος αφήνει, όπως είπα, στίγμα στην πολιτική πορεία του ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, σε αυτόν τον τόπο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι προνομιακό πεδίο για σας να αναφέρεστε στο Χρηματιστήριο. Ας πάμε, όμως, σε ένα άλλο θέμα. Ο κ. Πρωθυπουργός ζήτησε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε «προνομιακό πεδίο» για μένα. Εγώ πιστεύω ότι είναι@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι προσωπικά για σας. Δεν τίθεται ποτέ θέμα προσωπικής αιχμής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βρίσκομαι σε αυτή τη θέση για να εκπροσωπώ τον εαυτό μου. Εκπροσωπώ την κυβέρνηση. Αλίμονο, δεν θα παρεξηγούσα ποτέ καμία ερώτηση η οποία θα πίστευε κάποιος ότι με αφορά προσωπικά. Δεν είναι «προνομιακό πεδίο» να μιλάει κανείς για γεγονότα τα οποία μόνο θλίψη μπορεί να φέρουν για την πολιτική που ασκήθηκε από ορισμένα πρόσωπα σε αυτόν τον τόπο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα υπερασπίσω. Σε κάτι άλλο: Ο κ. Πρωθυπουργός ζητεί από την Πρόεδρο της Βουλής συζήτηση για την οικονομία, με ειδική αιχμή το θέμα της ανταγωνιστικότητας που επί των ημερών σας η κυβέρνηση, η Ελλάδα απώλεσε έξι θέσεις. Μας πέρασε και η Ιορδανία. Μήπως πρέπει αυτή την κουβέντα να την κάνει πρώτα με τους υπουργούς του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα της ανταγωνιστικότητας και το να ανακηρυχθεί το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας είναι μια πολιτική πράξη αυτής της κυβέρνησης. Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ήδη αυτή η κυβέρνηση στα αρμόδια υπουργεία είναι πολύ σημαντικές, ώστε να βοηθηθεί η ανταγωνιστικότητα. Να έρθουν νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Τα ελληνικά προϊόντα, οι ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν στο εξωτερικό. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο πολιτικής το οποίο ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί και τα αποτελέσματά του θα είναι πάρα πολύ θετικά. Και γι` αυτό είμαστε απολύτως βέβαιοι. Αρνητικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής έχουμε δει από πολιτικές του παρελθόντος, από εκείνες τις πολιτικές που μόνο προβλήματα δημιούργησαν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οικονομία και στην εικόνα της χώρας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή αποδοκιμάσατε την προηγούμενη κυβέρνηση για ολιγωρία στο θέμα της Ολυμπιακής. Θέλω να σας ρωτήσω, η δική σας κυβέρνηση που προφανώς αντιμετωπίζει χωρίς ολιγωρία αυτό το θέμα, τι αποτελέσματα έχει φέρει έως τώρα στο θέμα της Ολυμπιακής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπήρξε ένας διαγωνισμός, ο οποίος είχε κηρυχθεί άγονος. Υπάρχει ένας άλλος διαγωνισμός. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε κάποια αποτελέσματα. Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι η Ολυμπιακή έχει απαξιωθεί, ως εταιρεία, με σφάλματα, παραλείψεις -για να μείνω σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς, τους οποίους θεωρώ πολύ συνετούς- της προηγούμενης κυβέρνησης. Η Ολυμπιακή Αεροπορία είναι μια εταιρεία που αντιμετώπισε πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα. Τα χρήματα που σπαταλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και πήγαν στο «βρόντο», όπως λέει ο Έλληνας πολίτης, είναι πάρα πολλά. Πλησιάζουν το ένα τρις δραχμές. Είναι χρήματα Ελλήνων πολιτών, είναι χρήματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είναι χρήματα που σίγουρα θα είχαν βοηθήσει την οικονομία μας, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστική και περισσότερο αποδοτική αν είχαν επενδυθεί σωστά. Η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία με κάθε ευκαιρία, ως Αντιπολίτευση σήμερα, προσπαθεί να δηλώσει ότι ήξερε να χειρίζεται καλύτερα τα θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γνώριζε να χειρίζεται καλύτερα τα προβλήματα, θα πρέπει να απολογηθεί σήμερα γι` αυτήν την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Καταδίκη, η οποία επαναλαμβάνω: Είναι καταδίκη της πολιτικής Σημίτη, καταδίκη της πολιτικής των υπουργών του κ. Σημίτη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει κάποιο πολιτικό νόημα ή πολιτικό μήνυμα, όπως γράφει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, η παραίτηση της κεντρικής παρουσιάστριας του MEGA ή σε κάθε περίπτωση έχει εμπλακεί η κυβέρνηση στην όλη υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει σχετική ανακοίνωση για το θέμα. Τα γεγονότα είναι γνωστά. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με το θέμα της Ο.Α. Ο Πρωθυπουργός επανειλημμένα έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξουν ρήξεις και τομές και μάλιστα πρόσφατα με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, στη γραπτή δήλωσή του έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ρήξεων και τομών. Εάν εξαιρέσουμε την υπόθεση της Ο.Α. σε ποιες άλλες περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων ή ιδιωτικοποιήσεων έχει προβεί η κυβέρνηση ή αναμένεται να προβεί, εκτός της υπόθεσης της Ο.Α., γιατί δεν έχουμε δει φως μέχρι τώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υποθέσεις των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι υποθέσεις που τελειώνουν με μαγικό τρόπο από τη μια μέρα στην άλλη. Κατ` αρχάς, έχει σημασία να πιστεύει κανείς σε αυτή τη λογική. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ενώ μιλούσε για ιδιωτικοποιήσεις, προσπαθούσε να κάνει αποκρατικοποιήσεις με έναν εντελώς εσφαλμένο τρόπο, όπως θυμάστε. Βεβαίως, ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός, από εκείνη την περίοδο όπου θα υπήρχε μία και μόνο μετοχή σε κάποιες από τις δημόσιες υπηρεσίες, που θα ήταν μετοχή του ελληνικού λαού και δεν θα προχωρούσε ποτέ σε ιδιωτικοποιήσεις, ιδέες της οικονομικής πολιτικής που είχαν ακουστεί σε παρελθόντα χρόνο και που άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν κάνει πράξη πολύ νωρίτερα. Φτάσαμε, λοιπόν, στην απαξίωση. Σας θυμίζω ότι επί χρόνια το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της Ο.Α. Ώσπου έφθασε κάποια στιγμή ο κ. Σημίτης, λίγο μετά το 2000, να μιλήσει στη ΔΕΘ για την ανάγκη να προχωρήσει αυτή η υπόθεση. Όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι γιατί το λέει τώρα -αν και τόσα χρόνια η Ν.Δ. έλεγε ότι θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης- ο κ. Σημίτης απάντησε κάθε τι χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει. Εάν λοιπόν είχε ωριμάσει στο μυαλό του ΠΑΣΟΚ η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων νωρίτερα, θα είχαν αποφευχθεί πολλά από τα σημερινά προβλήματα και δεν θα είχαμε σε καμία περίπτωση τους Έλληνες πολίτες να πληρώνουν για μια σειρά εταιρειών του δημοσίου και κυρίως την κακοδιαχείριση. Γιατί δεν είναι οι εταιρείες που μας φταίνε, ούτε οι υπηρεσίες που προσφέρουν. Είναι η κακοδιαχείριση των στελεχών της Διοίκησης. Γίνονται, λοιπόν, προσπάθειες να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και υπάρχουν προσπάθειες που έχουν ήδη αποδώσει. Για παράδειγμα: Γνωρίζετε ότι υπήρχε ένα κρατικό μονοπώλιο για την ενέργεια. Γνωρίζετε ότι αυτό το κρατικό μονοπώλιο έχει σταματήσει με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. εδώ και κάποια χρόνια. Το ότι λειτουργούν ήδη κάποια φωτοβολταϊκά εργοστάσια τα οποία παρασκευάζουν ρεύμα είναι μια σημαντική προσπάθεια για την αλλαγή των δεδομένων στο χώρο της ενέργειας, η οποία πιστεύω ότι θα οδηγήσει και στη μείωση της τιμής της ενέργειας. Υπάρχουν, λοιπόν, προσπάθειες που συνεχίζονται και οι οποίες αποδίδουν και θα αποδίδουν. Σε κάθε περίπτωση, δεν θεωρώ ότι θα ήταν δόκιμο να εγκαλεί κανείς αυτή την κυβέρνηση γιατί στον έναν χρόνο δεν έχει καταφέρει να κάνει τα πάντα, διορθώνοντας λάθη, παραλήψεις και προβλήματα του παρελθόντος. Ξέρετε ότι παραλάβαμε πολλά προβλήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν φτιάξει το νόμο περί ευθύνες υπουργών στα μέτρα τους για να την σκαπουλάρουν οι υπουργοί, μήπως σκέφτεται η κυβέρνηση τώρα να αλλάξει το νόμο και να μην τη γλιτώνουν τα πολιτικά πρόσωπα από διάφορες περιπτώσεις αδιαφάνειας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι σχετικό να σας απαντήσω. Μπορώ, όμως, να ρωτήσω και να σας πω εάν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με το θέμα που προέκυψε με το εκλογοδικείο. Τι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές με την καταμέτρηση των λευκών. Θα το διευθετήσει αυτό η κυβέρνηση ή θα αφήσει το εκλογοδικείο κατά περίπτωση να κρίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει. Δεν τίθεται θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου. Έχω πει ότι σεβόμαστε μια απόφαση της Δικαιοσύνης και δεν τη σχολιάζουμε. Από κει και πέρα, οποιαδήποτε άλλα ερωτήματα -πολύ πιο εξειδικευμένα από αυτά που τέθηκαν- θα παρακαλέσω να τεθούν στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να υπάρξουν αντίστοιχα επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τη δήλωση του κ. Πουπάκη, ότι όσα προβλήματα και αν παρέλαβε η κυβέρνηση δεν δικαιολογείται στο να επιβάλλει μια πολιτική λιτότητας. Αυτή η δήλωση σας βρίσκει σύμφωνους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω τη δήλωση του κ. Πουπάκη. Θα σας πω ότι δεν υπάρχει πολιτική λιτότητας. Αυτή τη στιγμή η πολιτική που ακολουθείται είναι πολιτική ήπιας προσαρμογής. Είναι πολιτική την οποία ο Πρωθυπουργός εξήγγελλε σε μήνυμά του με ρεαλισμό και ειλικρίνεια, όπως πάντα, προς τους Έλληνες πολίτες. Είναι μια πολιτική που θα μας οδηγήσει, εκτός των ατραπών που είχε οδηγηθεί η οικονομία μας, στα επόμενα δύο χρόνια, καταφέρνοντας να μειώσουμε -στα όρια που έχουμε συμφωνήσει ως χώρα-μέλος της Ε.Ε.- το έλλειμμά μας, δημιουργώντας συνθήκες για πιο ανταγωνιστική και ανθηρή οικονομία.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όταν δεν έχει πεισθεί, όμως, ένα κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος της Ν.Δ. πώς θα πεισθούν οι Έλληνες πολίτες ότι αυτά που λέτε ισχύουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω ούτε θα μπω στη διαδικασία να δω εάν έχει πεισθεί ή όχι κάποιο στέλεχος.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Θα έρθω στο προχθεσινό θέμα του βασικού μετόχου που ανακοινώσατε την αναστολή του νόμου για ένα εξάμηνο περίπου. Παράλληλα, είπατε ότι καλείτε την Ε.Ε. να φτιάξετε έναν καινούργιο νόμο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ερώτημά μου είναι στο μεσοδιάστημα αυτό τι θα ισχύει; Θα ισχύει ο προηγούμενος νόμος που και αυτός έχει προβλήματα ή δεν θα ισχύει τίποτα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τέσσερις μήνες και 16 ημέρες, όχι έξι μήνες. Ισχύει ο προηγούμενος νόμος, όπως άλλωστε ισχύει και τώρα. Δεν έχει καταργηθεί ο προηγούμενος νόμος, γιατί η εφαρμογή του νέου νόμου 3310 θα άρχιζε από τις 14 Ιουνίου.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Πολιτικά για την κυβέρνηση τα λευκά ψηφοδέλτια είναι έγκυρα ή άκυρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει «πολιτικά για την κυβέρνηση»; Είναι θέμα που τέθηκε σε Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο αποφάσισε. Από εκεί και πέρα δεν είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα νομικής ερμηνείας, την οποία έχει δώσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς θα γίνουν οι επόμενες εκλογές; Θα υπάρχουν νομοί που τα δικαστήρια θα αποφασίσουν να προσμετρούν τα λευκά και άλλοι που δεν θα τα προσμετρούν; Δεν το έχω καταλάβει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέμε το ίδιο πράγμα με διαφορετικό τρόπο. Σας έχω ήδη απαντήσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με το βασικό μέτοχο. Πότε θα φέρει η κυβέρνηση τροπολογία στη Βουλή για την αναστολή και τυπικά του νόμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εντός των ημερών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτή την εβδομάδα, την άλλη πότε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο, Παρασκευή, θα γίνει προς ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, άρα δεν μπορεί να τη φέρει προς ψήφιση. Άρα, πάμε στην άλλη εβδομάδα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σχετικά με την Ολυμπιακή. Επειδή άκουσα πολύ καλά την κριτική που κάνατε στην προηγούμενη κυβέρνηση, εσείς πότε θα το κλείσετε το θέμα; Έχετε κάποια χρονικό ορίζοντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν ανακοινωθεί ήδη από το υπουργείο Μεταφορών όλες οι ενέργειες που γίνονται. Όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός. Το χρονικό όριο προσδιορίζεται εντός των προσεχών, ενός ή δύο μηνών.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με τη νέα δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του SKY σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω πει ότι οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία δουλειάς. Σας έχω πει ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν αυτό που πιστεύει ο πολίτης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σας έχω πει ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κατανοήσει ότι αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια σειρά πολλών και μεγάλων προβλημάτων και προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βρει τη λύση. Είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν σε αυτή την πολιτική και το αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 12 May 2005 - 13:05:10 UTC